Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
runner 125
nagyúr
-
pali923
aktív tag
válasz martong #21657 üzenetére
Bizony, ez megér egy kis agymunkát. lehetne csigával, ellensúllyal akár. Sőt: én felhúzható sötétítő ablaktáblákat gyártok külső árnyékolóként itthonra. csőmotorral mennek. Az sem olcsó, de ennek a töredéke az ára, és gombnyomásra, vagy távirányítóval is működik. Lehet, hogy ezt is így oldják meg.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
pali923
aktív tag
válasz martong #21659 üzenetére
A csőmotorra gondolsz? Ha igen, akkor itt találsz információkat. Én ilyet veszek. Nincs olyan súly, amit ne bírnának el, garázskapu emelők is vannak, meg projektormotorok is. Ki lehet választani súly szerint. A vezetékes, ami ide kellene az 20-30.000 között lehet valahol. Sajnos én vezeték nélkülit vagyok kénytelen venni, azok 30 felett vannak. Van másik cég is, (Becker) az talán picivel olcsóbb.
Egy keret, megvezetve valamilyen fix fióksínnel, és egy ilyen csőmotor kapcsolóval, szerintem ilyesmi ez eredeti is. Kell még 1-2 kiegészítő (cső, csapágy stb. de ezek ki vannak találva elég jól). Azért egy ilyen maszek megoldás is közelítene a 40.000-hez árban, gondolom.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
Pydew
csendes tag
válasz martong #21688 üzenetére
Gondolom a fehér korpuszra értette.
Am ha házi barkács jelleggel szeretnéd megoldani, és annyira nem zavar akkor kettő tolózárral megoldhatod azt, hogy kinyitva legyen a fiók, a sínt beszereled, hogy azon fusson. Viszont nehéz dolgoknál nehéz lesz szépen lehúzni és nehéz lesz visszatolni. Nekem most hirtelen ez az ötlet jutott eszembe. De természetesen egy somfy motorral lenne a legideálisabb.De tény, hogy nem olcsó
-
epmd
tag
válasz martong #21722 üzenetére
Kicsit visszaolvastam,a Baumaxos vágatást szerintem felejtsd el,mert ha odaviszel mondjuk egy 80 darabos tételt,akkor elhajtanak téged.Se kapacitásuk,se kedvük nem lesz hozzá hogy megcsinálják,a minőségben meg sok köszönet nem lesz.Az egy mm-es eltérés ebben a szakmában már soknak számít nagyon.Ha például a fiók nagyobb egy milivel mint kellene,már nem fog működni,mert szorul,vagy egy polc nagyobb már nem fér be,vagy ha két egymás melletti fiókelő nem egyforma,az ronda,....stb.A fióksínt meg párban adják.
-
runner 125
nagyúr
válasz martong #21733 üzenetére
Attól függ milyen szeretnél.
Ha, nyitott lesz a lábazat, akkor mindenképpen valamilyen króm - alu megoldást kell venned. Ha, szoklival fogod takarni az egészet, akkor meg a legolcsóbb állíthatós műanyag is megfelelő.
Nekem pl utóbbi van a konyhában, és műanyag, de alu bevonatú szoklit pattintottam rá, így felmosáskor sem fog elhasználódni, szétesni, mint a bútorlap, mindemellett elegáns is (persze, ha illik a bútorod stílusához.)A szoklimagasság attól is függ, h milyen magas aki használja a konyhát. Ha, magasabb érdemes 15cm-t választani, ha alacsonyabb elég a 10 is.
Mármint te fiókokat szeretnél a szokliba? Megoldható, de én nem látom sok értelmét, annyira mélyen van, h nem lesz kényelmes addig lehajolgatni.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
runner 125
nagyúr
válasz martong #21738 üzenetére
A lábmagassággal a járólap, padló egyenetlenségét állítjuk be. A 10cm-es lábazatok kb 9-12-ig tekerhetőek.
A 15cm-s nyilván már alapból magasabb.
Mivel, a korpuszméretek az esetek 90%-ában egyforma magasak, így a lábazattal szokták "megemelni", de nyilván olyan magas korpuszt csináltatsz alapból, amilyen neked kell, csak az nyilván feláras történet lesz.Szabványméret:
Korpusz általában 72 cm magas, a munkalap 28 - 38 mm, plusz a lábazat, magyarán így lesz 85 vagy 95cm magas a munkafelület.
Mélységet eldöntheted, maga a munkalap 60cm mély. Előreállásnak 2-3cm-t szoktak hagyni, plusz az ajtó/fiók előlap vastagság - 20mm, és jó ha a nem egy szintben van a munkalap hátsó felével a szekrény hátulja, szóval 52-53cm-nél szvsz ne legyen mélyebb, így 500mm-es vasalatok még kényelmesen elférnek.Nem gond a bútorlap lábazat, azokra is lehet tenni vízzárót, illetve szilikonnal is ki lehet fújni, de én elővigyázatos voltam, és inkább lemondtam róla.
[ Szerkesztve ]
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
runner 125
nagyúr
válasz martong #21740 üzenetére
Mivel gyanítom nem békeperspektívából (a földön fekve) fogod nézni a konyhádat, így tök mind1, h mekkora hézag van a lábazat felett, alul legyen pontos. Nekem is van olyan rész, ahol kb 0,5cm-nyi rés van a korpusz és a lábazat között, de nem látszik, mivel a lábazat is 3-4-5cm-rel bentebb van.
-
runner 125
nagyúr
-
thyeby
őstag
válasz martong #22112 üzenetére
Igen, köszönjük a fáradtságot a számításért.
x^2=(75/2-x^2)+25^2 másodfokú egyenlettel számolható, amit Pitagorasz tétele alapján kreálhatunk.Tehát pontosan 81,2mm átmérőjű tárcsa kellene. Úgy tűnik, hogy ez sem collban, sem metrikusan nem ad ki valami kerek, megszokott értéket. Vagy az Elzett számított/tervezett hasraütéssel, vagy Sanyabá nem mérte ki pontosan a megadott adatokat. Mindegy is, egy lépéssel már előrébb kerültünk tehát Sanyabá javára.
Később visszalépek néhány gondolat erejéig, most kérte a fiam a khámpjútert kis időre...
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz martong #22223 üzenetére
Szálirányban gyerekjáték szépen vágni, keresztirányban ha kétszer tolod át, úgy hogy az első tolás csak kb 1mm-re vágjon bele, majd ugyanitt teljesen átvágod, akkor szép lesz a vágás így is. Igen ám, de ezzel egy bökkenő szokott lenni. Egy tábla vékonyabb lemez síkja eléggé girbegurbe ahhoz, hogy végig 1mm-t kivágjál belőle - lesz, ahol hozzá sem fog érni a fűrészlap a fához (és éppen itt fog csúnyán felszakadozni a szál.).
Ha a tábla síkjának leszorítását meg tudod oldani, akkor nyert ügyed van. De jó nagy fűrészasztal, és stabil, pontos steller kell hozzá, és az sem árt, ha két ember csinálja.
Egy trükk, hogy először a szálirányú méreteket vágod, akkor már kisebb szakaszokon kell kereszt irányban vágnod, és az jobban fel is fekszik tehát, meg leszorítani is könnyebb.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz martong #22265 üzenetére
Akiről csak tudok, az ilyenje mindenkinek leégett. Az enyém is - még az első 20 perc alatt. Szerintem alulkalibrált motorja/áttétele van.
Vegyél inkább egy ronda Güdét drágábban. Ezt. Hővédelem, erős motor, nagy vágáskapacitás. Kell bele egy jó Freud lap, és egy megerősített fűrészlap emelő menetes agyalmány. Hetedik éve nem tudom agyonütni 30-as bükkel. De nem egy precíziós szemkápráztatás ez sem. (Amit linkeltél, az azért inkább parasztvakítás szerintem. Szép, sokat ígérő, de gyenge.) Vagy még drágábban a három fázisú Güdét, de inkább egy metebó TS 250-est még annál is drágábban, esetleg picivel a TS 250 ára alatt a Makita MLT 100-at.Több fa van, mint asztalos!
-
pali923
aktív tag
válasz martong #22277 üzenetére
Éppen hasonlót akartam írni. Én is most gyártok fiókokat. Ha csak nem kell valami extrém igénybevételnek eleget tennie, 10-es, esetleg 12-es rétegelt lemez bőven jó. Én az aljához most 10-es bútorlapot vettem speciális okból, bár sima farostlemezt szoktam tenni oda.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
mdk01
addikt
válasz martong #22277 üzenetére
Lehet bútorlap is teljesen megfelel ha nem borogatsz bele vizet. Az oldal lehet 16mm-es fehér az elég sztenderd hogy szabják m2-re, de megoldható 18mm-esből is csak kicsit trükközni kell.
Fenéknek lehet szabatni 3mm-es fehér hátfallemezt meg egy ugyanakkora natúr MDF-et ami össze van ragasztva lapjára. Csináltam már így 98cm széles fiókot semmi gond nem volt vele. Ha ez nem megy, vagy erősebb kell akkor lehet szabatni 12mm-es fehér lam. bútorlapot is fenéknek.
Rétegeltből maradnék a 12mm-es oldalnál meg a ~6mm-es fenéknél. -
unreg1
tag
válasz martong #22585 üzenetére
A lemez "eleje" és "háta" külön besorolást kap, ha eltérő a minősége.
Az "A" a legjobb, értelemszerűen többi egyre rosszabb, ahogy halad az ABC-ben.
De ha legörgetsz az aljáig, ott elég jól elmagyarázza.
Fiókra bármelyik jó, persze minél jobb, annál szebb. Inkább a vastagságát nézd, fiókoldalhoz nem kell 12mm-nél vastagabb. -
thyeby
őstag
válasz martong #22592 üzenetére
A "B" azt jelenti, hogy nem göcsmentes hibátlan, hanem elipszis alakú dugókkal foltozott. "C" pedig folytonossági hibát, repedést jelent.
Hogy értsd:
Ha veszel AB-set, annak az egyik oldala hibátlan, a másik dugózott. Ha veszel BB-set, akkor mindkét oldal dugózott. BC egyik oldala nem látványosan szép, de teljes felületen ép (dugók), a másik oldala hibás.Teljesen elég szerintem a nyír fióknak.
Az indonéz azért occó, mert xar. Tele van hibákkal, xar a ragasztása, xar a fafaj, sokszor szálkák állnak ki belőle, és gyakran ronda a színe is. Raklapokat szoktak rögtönözni belőle pl. Egyszer használatosat, amit nem is szabad kültéren tárolni, mert szétázik.
-
thyeby
őstag
válasz martong #22866 üzenetére
Nagyon nehéz kérdést tettél fel.
Fő szempont az ár.
Amit feltétlenül tudnia kell:
- min 180 Mbar szívóerő
- jól eltalált szűrőrendszer, hogy amit beszívott, azt ne fújja vissza a pofádba, hiszen éppen azért veszed.Amit jó, ha tud. Legyen:
- csendes
- tartós
- nagy tartályú
- javítható
- flexi gégecső, nem ilyen pofánvágós, kemény, eltörős, szétesős, kirepedős occó műanyag
- géppel indítja a porelszívástExtrák:
- antisztatikus
- lerázza a filterről a port
- kábelcsévélés
- netán hely gém, ostor rögzítéséhez, vagy akár pakolhatsz a tetejéreOtthoni barkácsolásra lehet, hogy megfelel egy tizenezer forintos lidis csodabogár is. Volt olyanom, de megszabadultam tőle, mert olyan erős hangja volt, mint egy MIG-nek gyorsításkor. (A szomszéd, aki egész nap a flex-et visíttatja, könyörgött, hogy csináljak vele valamit, mert belebolondul.) Egyébiránt jól szívott, fém tartálya volt, automatikusan indított, és még pofás is volt. Meg kellett oldanom, hogy a filter ne tudjon egyszerűen leesni róla (mert ha ez bekövezkezik, hát hamar tönkre is megy).
Most ezért szomorkodunk, hogy ez a Kress kifutott termék lett, mint legolcsóbb, mégis nagytudású gép.
Barkácsolásra alternatíva lehet még, ha kifogsz a használtpiacon egy jó állapotú ipari gépet. Tavaly 30-40 körül elég sok jó példányt láttam. A tesztje az egy ilyen gépnek kipróbáláskor, hogy mennyire halk, és hogy mennyire rezonál. Ha halk, és a tenyeredet rátéve nem érzel rezonanciát, miközben a gép jó erővel szív, az barkácsolásra örök életű lesz, ha vigyázol rá. Én pl az első Kresst azzal ütöttem agyon, hogy nem ürítettem, amikor kellett volna. A szó legszabályosabb értelmében kétszer akkora kupac fűrészport ürítettem belőle, mint amekkora a tartálya - és még mindig nem vettem észre, hogy ja, nem szív ez gyengén?. Utána ment még talán egy órát, aztán kijött belőle a füst.Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
válasz martong #23122 üzenetére
Van értelme mert központosan lehet vele fúrni de sztem ez csak annak jó aki sok egyforma akármit csavaroz fel, tömörfába ahol elmehet a fúró vmerre.
Csavar elvileg az ülőke alá a kötők sarkához a pakniba kellett de ott sztem sincs sok értelme ennek, meg úgy eleve az egész széknél.[ Szerkesztve ]
-
unreg1
tag
válasz martong #23229 üzenetére
Ebben igazad van, sokszor elfogultan nézünk egy barkácsgépre, miközben az egy átlagos háztartást évekig kiszolgál.
Ezért is lenne jó, ha a kérdezők pontosítanának, mit értenek barkács felhasználás alatt.
A hobby asztalos, aki relatíve sokat csavarozik és a háztartásbeli, aki kéthavonta egyszer kifúr egy lyukat, egyaránt "barkácsoló", mégis más a felhasználási terület.
Szóval a tanácskérők minimum le kellene írják, hogy mit és mennyit szeretnének becsavarni/fúrni.Mert az is lehet, hogy az adatok birtokában Traxx-nak a Bosch Ixo-t is lehet ajánlani.
-
törölt tag
válasz martong #23231 üzenetére
"Az elmondásotokból azt szűröm le, hogy a profik ennél többet tudnak. Tényleg annyival tovább bírják, amennyivel drágábbak?"
Végülis igen, mert nem áll beléd az ideg, hogy ez a nyamvadék már megint akkor merül le, amikor a legjobban kéne épp használnod.Egyébként ennek a hitacsi ds12dvf3-nek elég jól bírja az akksija. Nálam soxor hetekig elő sem kerül és nem a behalt akku fogad. Igaz, sosem töltök rá csak úgy; megvárom míg lemerül.
Árgép szerint itt a legolcsóbb, ehhez talán már jár egy zseblámpa is (aminek nem tudom mi értelme van, mert akku csak egy van összesen )Volt nekem egy nóném akkus fúrógép, amolyan igazi barkácskategória, még a teszkószínvonal előtti időkből. Na, annak egy pozitívuma volt, hogy rendes tokmánykulccsal kellett meghúzni, így kevesebb fúrószárat drehált szét...
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz martong #23231 üzenetére
Nagyon megáll a lábán, amit írtál arról, hogy mit mondana/ajánlana egy hentes, amikor kést akarunk választani.
Mégis, van valami, amit szerintem nem vettél figyelembe.
Csak körülírni tudom, de kb ilyesmire gondolok.
Áldoznék jó késre inkább, mert tudom, hogy mi a különbség egy tecsógazdaságossal, vagy egy Würtshof-Solingen késsel szeletelni a szalámimat ozsonnakor. (Más okból nem teszem - feleségem, anyósom meggyilkolná egy héten belül.) Ötvenezer forint egy barkács Singer varrógép. Ugyanakkor negyvenötért vehetek jó állapotú használt háromszálas Textima varrógépet, aminek nem jelent világvégét a farmerom korca sem. Számomra nem kérdés, hogy melyik a jobb.
Vagy harminc éve történt, hogy volt az öcsémmel közösen egy fiatal brúgósunk (Wartburg). Rágta a fülem, hogy ha most eladnánk, kapnánk érte Csepelen egy vadiúj trabantot. Nem álltam kötélnek. Azt mondtam, hogy adjuk el a használt varrógépet, hogy vehessünk egy új tűt?Ma már nem drágák az ipari belépőszintű kisgépek. Igen, a tecsógazdaságoshoz mérve drágának tűnnek, de én nagy magabiztossággal állítom, hogy a valóságban a tecsógazdaságos, de még a ződbosch-ok is az igazán drága gépek. Mert nem létezik, hogy bármilyen spórolósan csekély használat mellett is ne hagyjanak igen hamar cserben, és akkor most a használati értékükről én szándékosan nem szólok egy mukkot sem. Ha kivetíted, hogy behajtottál a 15 ezer forintos fúrógépeddel három év alatt mindösszesen 30 db csavart, és most fúrógéped sincs, hát akkor igazán érdemes elgondolkodni, hogy érdemes volt-e adnod 500 forintot csavaronként egy akkus gépért. Ugyanennyiért kaptál volna egy vezetékes Makitát, amit még akár a fiad is örökölhetne. Akkus fúró annak való, aki relatíve sokat használja. Annak viszont érdemes a 15 dupláját költeni, mert ha most ismét kiszámoljuk, hogy csavaronként mennyibe került az ipari gép, akkor toronymagasan veri a leggagyibb ipari akkusfúró is a legprofibb barkácsgépet. Szerintem egy bugyuta barkácsőrület akkusfúrót venni, hogy az a rendszerint fűtetlen garázsban amortizálódjon villámgyorsan nullára, használata pedig körülményesebb legyen épp az általad elmondott ritka használat miatt, mint odacipelni a hosszabbítót, ahol éppen fúrni/csavarozni akarsz.
Az ipari és a barkács akkusfúró közt épp az a különbség, hogy mindamellett, hogy nem megy tönkre az akku fél-egy év alatt, egyéb baja sem lesz, jó érzéssel tudod, hogy téged vár készenlétben, és könnyű dolgozni vele. Akku nélkül pedig egy akkusfúró fabatkát sem ér. Ráadásul az akku a barkácsgépbe nemcsak, hogy relatíve qrvadrága, de leggyakrabban egyszerűen nem is lehet kapni égen-földön seholse.
Van olyan akkusfúróm, amihez nem nyúltam fél éve, de tudom, hogy ha most előveszem, legalább fél napig folyamatosan dolgozhatok vele. (Nem töltögettem pedig ezidő alatt, mert se időm, se affinitásom az ilyesmihez.)
Nem fajáték készítőként kezdtem az életemet. Magam is végigvergődtem ezt a barkács és hobbigép oskolát, míg odajutottam, hogy barkácsgépet még barkácscélra sem veszek soha, és nem is jó szívvel tanácsolom azt sekkinek.Néhány hetes az alábbi példa.
Láncfűrészt akartam vásárolni két éve, mert kidobtam a gázkazánt, és fával kezdtem el tüzelni. Mondta a sógorom, hogy szalanjak az aldiba, ott van 25 ezerért egy oregon láncos kiválóság, utolsó darab. Elszaladtam. De kézbe se vettem. Mint a túrkálóban a gyűrött pólók, úgy szanaszét ennek a gépnek minden darabja, ki tudja, mi hiányzik máris róla. Sarkon fordultam, hazamentem. A sógorom, akinek már volt egy hasonló menő márkája, elszaladt, megvette második gépnek. Én pedig elmentem a Husquarna kereskedésbe, és kiválasztottam egy majdnem legolcsóbbat, ami így 70 ezrembe került. (Próbált ott a boltos meggyőzni, hogy a következő kategória mennyivel többet tud, de ennek nem ültem fel, mert tudtam, hogy én soha nem akarok fát dönteni majd, csupán a tüzelőmet felaprítani, de azt még tíz év múlva is.) A napokban jártam a sógoromnál, és láttam, hogy ott van a műhelyében egy új Stihl. Ő is 70 ezerért vette. Rákényszerült megvenni, mert mondta, hogy akkor megfagyott volna a család. Igen, és most számoljunk. Ő 25+25+70-et, én pedig 70-et költöttem el láncfűrészre. Tehát okos dolog volt nem az iparival indítani?
Jó, egy fúrógép kicsit más, mert annak hiányában nem fagy meg a pereputtyod. De ha használni is akarod, akkor minden más tekintetben azzal is ugyanoda lyukadsz ki, ahova a sógorom a láncfűrésszel (is).Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz martong #23238 üzenetére
Én inkább erre mutatnék rá, mert olcsóbb, és az ütvefúrás úgyis csak egy hülye hókuszpókusz jó kis felárért.
De még ne vedd készpénznek, lehet, hogy érdemes kicsit jobban körbenézned. Ha csavarozni is, fúrni is akarsz vele, akkor arra kell figyelned, hogy legyen rajta fordulatszám állítási lehetőség. Nagyon sokat csavaroztam vezetékes fúrógéppel. Egészen pontosan egy olyan Hilti-vel, amin nem volt fordulatszám állítási lehetőség. Pontosabban volt is, meg nem is volt. A ravaszt egyre jobban húzva nőtt a fordulat. No, ehhez nagy figyelem is, és nagy gyakorlat is kellett emiatt.
Egy baj van az ilyen egyszerűbb fúrógépekkel, ha csavarozni akarunk velük: Nincs rajtuk nyomatékállítási lehetőség, így érezni kell a csavart, hogy ne szaladjunk túl vele. A vezetékes csavarozókkal viszont talán még profibban lehet csavarozni, mint az akkusokkal, csak ugye azok már drágábbak. Ám ha nem vagy finnyás, és mersz picikét kockáztatni, akkor egy használthoz már hozzájuthatsz kifizethető áron, és egy életen át kiszolgál majd. Például ez. Többe nézem bármelyik akkus Skil és tsainál, és mit akarsz 7 ezer forintért még a barkács kategóriában is?Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz martong #23625 üzenetére
Az a kisebbik probléma, hogy nehéz igazán esztétikusan kivitelezni. A nagyobbik az, hogy mégnehezebb megoldani a hosszútávú tuti vízzárást. A főzőlap ugye tágul, szűkül, szóval mozog megállíthatatlanul - itt az illesztés szigetelése rugalmas, hőálló és tartós is kell, hogy legyen. A mosogató pedig úszik a vízben. Oda a komfort, ha arra kell ügyelni, hogy kíméljük a mosogató szélét a víztől.
Szóval én inkább nem süllyeszteném be. De lehetetlen nincs, magyarul megoldható, ha alapos vagy.
-
mdk01
addikt
válasz martong #23631 üzenetére
Azért akar mindenki lebeszélni mert szépen, állapottartóan nem lehet megcsinálni vagy ha netalántán meg is lehet nem ér annyit, nem hiába akar mindenki lebeszélni és senkitől nem láttam még ilyet én sem.
Itt a probléma ha eddig nem érzékelted volna.
A medence perem 15mm a rajzon a szilózás meg a hátsó részen 7,5mm és a mosogató peremének felső ívével van egy vonalba, az elülső részen meg csak belső él van kihúzva.
Kérdezem én...szerinted melyik megoldás a szép, mert ennél még a mosogató kiállása is szebb, és akkor én géppel rajzoltam, ezt szilóval szépen megcsinálni, hát ügyesnek kel hozzá lenni.
A főzőlapnál ugyenez a felállás kb.
Nem kell túldizájnolni a dolgokat mert annak nem lesz jó vége.
Van olyan medence aminek csak egy lemez a pereme azt még eltudom képzelni ha nagyon pontosan van kimarva, de a főzőlap még mindig kérdéses ha csak nem olyat választasz aminek nincs keretje csak az üveglap nyúlik túl.
Ha meg vki olyat akar akkor lehet venni aláépíthető mosogatómedencét ~450.000,- amit 2éve építettünk be.
Szóval én sem ajánlom ez a lényeg.[ Szerkesztve ]
-
unreg1
tag
"Az esztétikai és praktikussági előnye szerintem elvitathatatlan."
Annyira azért nem elvitathatatlan.
Lehet, hogy szépen be tudod süllyeszteni, cserébe látszani fog a vízzárás, bárhogy is oldod meg, ami ráadásul idővel csak csúnyább lesz.
Praktikussági előnyét nem látom, bár lehet, csak én vagyok túl fantáziátlan.Azt még el tudom elképzelni, hogy Corian munkalapba süllyesztesz, annál nem érdekes, ha víz éri.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Jól feladtad nekem a leckét. Egész délelőtt ezen gondolkodtam, amíg ücsörögtem a szalagfűrész mellett. Persze, magadnak adtad fel elsősorban.
"Az esztétikai és praktikussági előnye szerintem elvitathatatlan."
Ez kizárólag arra az esetre igaz, ha a vízzárás is, és a hézagkitöltés is abszolútra sikerül. Mint írtam elsőre, ezek a sarkalatos pontok. Azonban ha ebbe hiba csúszik, akkor mind az esztétikai, mind a praktikussági előny könnyen hátrányba invertálódhat át.
Nézzük, eddig mire jutottam:
Van forgalomban olyan mosogató medence/főzőlap, aminek a szélei nem szögben vannak megtörve, hanem derékszögben. Kizárólag ilyen felelhet meg, mert minden más megoldás esetén ki fog látszani a pozdorja - ahogyan ezt magad is említetted. Ez nem szerencsés több okból sem. Mert még nehezebb jól szigetelni, és szinte lehetetlen valóban szépen. Mert itt a rés már túl nagy ahhoz, hogy olyan kitöltőt találj, ami minden (egyébként elég magas) elvárásnak egyszerre megfeleljen.
Van egy olyan probléma is, amire szerintem nem is nagyon gondoltál eddig. Még ha kimaratod CNC-vel a helyét, ami köztudottan századpontos, akkor is bajban vagy, mert szerintem egyetlen beépíthető tálca sem lesz századpontos. Hogy annak az egyenetlenségeit hogyan lehet a gyakorlatban lekövetni, fogalmam sincs. Nekem a szabadkézi másolásnál leragadt a tudományom.
Valószínűleg arra sem gondoltál, hogy egy valóban jó vízzáró kitöltéssel egyúttal oldhatatlan kötés is alakul ki, ami kizárja esetleges későbbi csere, vagy javítás lehetőségét.Jómagam a szilót pl kizárnám, hiába elég jó vízzáró készítmény. Mert azzal ilyesmit gyakorlatilag csak taknyolni lehet, mert annak az esztétikája nem valami fényes, és mert elég egy picike por, víz, zsír, légbuborék ragasztás közben ahhoz, hogy már végleg el is legyen b@xva.
Neked olyan anyagot kellene találni, ami egyszerre:
- rendkívül jól, tartósan tapad
- vízzáró
- rugalmas
- penészedésnek ellenáll
- hőnek ellenáll
- vegyszereknek ellenáll (ecet, klór, hypo, etc)
- UV nem színezi el
- kötés után nem változik a térfogata
- lassan öregszik
- színe harmonizál a környezetével
- kötés előtt úgy lehet letakarítani a mellé sikerült részeket, hogy nem hordjuk ki e művelet közben a helyéről a lényegetKülön-külön lehet ilyen anyagokat lelni, de ami egyszerre minden kritériumnak megfelel - nekem most nem jut eszembe.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz martong #23638 üzenetére
"Ez esetben csak az alulról illesztés jöhetne szóba"
Gondolkodtam egy sort ezen is. Igaz ugyan, hogy megfelelően alulról marva valóban könnyebben és szebben szintbe hozható az asztal síkjával, mégis, adunk a sz@rnak egy pofont vele. Mert akkor még meg kell oldani, hogy valamire korrektül támaszkodjon. Mert ugye eredetileg az asztallap tartja a kávát, mégpedig igen korrektül. Szóval megoldottunk egy problémát, amivel csináltunk egy újabbat - stílusosan, ahogyan az öt éves fiam szokta.
Nekem ez egyre csak bonyolódik. Lehet, hogy megéri a soksok babrát, már csak azért is, mert nem mindennapos szakmai kihívás. Nem azt mondom, hogy kódolva van bele a kudarc, de azért az is markánsan benne van a pakliban.
-
törölt tag
válasz martong #23625 üzenetére
Szerintem ha süllyeszteni akarsz, akkor inkább felejtsd el a pozdorját. Inkább műgyanta/ásvány alalpú lapban gondolkodj, az nem csak addig lesz szép, amíg átadod.
local1:
Szerintem ez meg szerecsenmosdatással egybekötött magyarázkodás; maximálisan figyelmen kívül hagyva mindenféle, a gyakorlatban már bizonyított tényt.
De nekem túlképp tökmindegyVan itt a fórumon valaki, aki vállal CNC-zést? Apróbb elemekről lenne szó, kb hulladéknak való rétegelt-lemez darabokból ki lehet(ne) hozni. A vastagság sem kritikus, legfeljebb 2x annyi kell majd. Egy présszerszámhoz kellene teszthez.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz martong #23661 üzenetére
Nem tudom, hogy melyik bejegyzésre gondoltál, mert van belőle mostmár 23662 db.
Szóltam a fórumon egyebek közt erről az új lítiumos gépről is. Annak ellenére, hogy nincs számla, garancia, meg merném venni mégis - pláne ha csak hobbi célra kellene, hiszen fényévekkel jobb, mint akár a lidis, akár az einhell. Ugyanannyiért.
Egyébként erre épp most kérdeztem rá, hogy hány akkuval szállítja? Két darabbal.
Nekem van egy hasonló 12V-os AEG. 40-ért vettem, most 35. Megy már vagy öt éve kifogástalanul. Színvonalas kezesbárány. És ennél a linkelt kék bosch többet tud.Több fa van, mint asztalos!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- PlayStation 5 Pro teszt
- SSD kibeszélő
- OLED TV topic
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Politika
- További aktív témák...
- Odys/Zeta/I/10/ elektromos roller! Németország!
- Eladó használt, Britax Römer Kid II gyerekülés, gyermekülés 15-36kg
- Eladó INDESIT felültöltős mosógép garanciával
- Eladó Skoda Octavia III tetőtartó, Garanciás 25-05.hóig (adapter, talp és keresztród)
- Eladó használt, 1,5 évig Garanciális Fisher FPR-123DE4-R hűtő fűtő mobil klíma 3,5kW + tartozékok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest