Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Czo

addikt

Elhoztam magammal a regi TP-t meg a komplett hobelebancot. Gondoltam jo lenne, ha ez is halozatrol bootolna, mert ugye csak egy floppy van (nyilvan keszithetek boot floppyt, amin rajta van pl a PCMCIA CD drivere, vagy akar floppyt, amin DOS-os halozati support van, de azt nyugosnek erzem).

A net azt irja, hogy bootol ez alapbol halozatrol, ha 4 vagy 16 megabites PCMCIA token ring kontrollered es halozatod van, de nalam nyilvan ethernet van. Azt is irjak, hogy ha van boot tamogatas az ethernet kartyan, akkor bootol arrol is, HA az ember a token ring sebesseg kivalasztasakor nem valaszt sebesseget. Nekem ketto halokartyam is van (3Com 3c589 es egy PCMCIA NE2000 kompatibilis ize), de egyik sem ment.

Szoval jott a kovetkezo otlet. Mi lenne, ha keresnek boot eepromot es csinalnek egy DOS-os rendszerlemezt es valahogy onnan betoltenem a ROM tartalmat, majd elinditanam. Itt jott a szomoru valosag, hogy egyik kartyahoz sem talaltam ROM-ot. Talaltam viszont, egy nagyon erdekes projektet! Az iPXE egy OpenSource boot eeprom megoldas, amivel mindenfele kartyahoz/chipsethez csinaltak boot eepromot, es ami nagyon jo benne, nem csak a kartyara rakhato ROM formaban letezik, hanem akar floppy image formaban is. Ilyenkor a kapott 50-70 KByte meretu izet, pl Linuxon DD-vel fel kell huzni a floppyra es ra kell bootolni. Az betolti a ROM-ot, majd azutan megy a halozati boot. Ami nagyszeru ebben, hogy igy pl egy WiFi kartya is boot kepesse teheto.

Kiprobaltam a P3-on, a 8139-es Realtek kartyaval es rendben mukodott. Mar csak az a problema, hogy ebben nincs PCMCIA tamogatas, igy nyilvan a kartyaim se mennek. Viszont, elegge ertheto a kodja, igy el is kezdtem septiben osszerakni a PCMCIA supportot ugy, hogy a Linux kernelbol kolcsonzom hozza a kodreszleteket. Mivel van WiFi tamogatas is, igy van 3 db kartyam, ami szobajohet raadasul, mind a haromhoz "tartalmaz" drivert a csomag. Azert irom idezojelbe, mert ugy sejtem, hogy a WiFi kartyahoz eleg lesz modositani, a Prism drivert, hogy keresse PCMCIA kartayt is, az NE2000-hez szinten a gyari NE2000 drivert kell megmoddolni, es pont igy kell tenni a 3Com 3c509 driverrel is, mert a 3c589 (ami nekem van), az tulajdonkeppen nem mas, mint a 3c509-es ISA chipset es egy PCMCIA kontroller egyben.

Egyebkent mar latszik a feny az alagut vegen, mert mukodik a PCMCIA kontroller kezelese, latszanak a kartyak is :) mar "csak" a kartyak inicializalasa kell. Inicializalas utan, pedig a PCMCIA kartyak, ISA busos kartyakent, ISA busos "vezerlessel", azaz I/O cimmel, IRQ-val es DMA-val mukodnek.

ui: meg egy USB-s floppy drive kellene, mert a sajat gepem elott ulok az iroasztalnal, itt van a Thinkpad is, de a floppy drive, amin a lemezt irni tudom boot probalkozas elott, az kb 5 meterre van, igy mar ma setaltam a lakasban tobb, mint 2 km-t.

Sorryka, hogy ilyen hosszu lett :)

Új hozzászólás Aktív témák