- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Az én érdekes, öszvér videokártyám...….
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Akkor nincs mit tenni, fel kell hajtani egyet. Jelzek majd az összeköttetéseknek hogy figyeljék. User gyakorlatom sincs vele, mert soha nem volt, azt látom hogy a regiszterkészlet is eltér az SB16- tól.
#75678 : a telepítőn levő demo zenék durván jól szólnak, ez szerencsére a legtöbb demosceneben is visszaköszön.(#75693) fpeter84 : nemrég teszteltem @2.6GHz E6600- at és 3.4GHz PentiumD- t, a C2Duo a kisebb órajellel is sokkal erősebb.
Egy vegyesfelvágott grafikon, de az eltérő konfigok, videokártyák ellenére is látszik hogy a korai C2D sem xarral dobálózik.
Azonos órajelen a 939 A64X2- őt is lenyomja, még úgy is hogy az AMD mellett erősebb videokártya van - A64 - C2D.[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
fpeter84
senior tag
A 775i65G -nek 3 verziója volt, amiből az első kiadás hivatalosan csak a P4 és D procikig ment, a második már jópár C2D-t is kezel, a harmadik még pár újabb generációssal lett kiegészítve az 1066-os FSB-ig - szóval ez a gyűjtő oldal elég elnagyoltan lett összegereblyézve
Az E6500-am sajna nem C2D csak Pentium Dualcore család
Egyértelműen áttervezték a 2 és 3 között a VRM rovatot: látszik hogy SMD fojtók kerültek a THT-k helyére, de a chip tokozása is LQFN lábnélküli lett a "hagyományos" LQFP-ből... Viszont a 4 körös VRM visszafejlődött 3 körösre - ami persze lehetséges hogy nagyobb terhelhetőségű...
Már csak az a kérdés, hogy kell e attól tartani hogy valaki megsül ha nem tud olyan alacsony feszt is adni, mint amit hivatalosan kérne az E6500 - a normál üzemi feszültsége ennek is 1.2-1.3V közé esik mint az előző Pentium4 és D szériának, csak a spórolós alsó értéke van sokkal mélyebben... -
zotyesz66
őstag
válasz MasterDeeJay #75695 üzenetére
Azt lehet mondani, hogy még a Celeron 420 is (1.6 GHz) is elveri a 3 GHz-es P4-eket. Szóval egy bármilyen Pentium Dualcore E is megfelel a célnak.
Nekem van egy v3-as 775i65G-m, rendeltem bele egy Pentium E5800 (3.2 GHz) procit, mint a legerősebb 800-as FSB-vel rendelkezőt, de valamiért nem akar rendesen menni, fagy vele, pedig hivatalosan támogatott. -
Spet
addikt
Sziasztok,
Inkább OFF-ba teszem kérdésemet.
Hozzám került pár darab 30 pin SIMM illetve 72 pin-es SIMM memória modul (nem tudom, hogy működnek-e). Érdeklődnék, hogy képviselnek-e valamilyen értéket, vagy csak KG árban mehetne a MÉH telepre?
Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco
-
Czo
addikt
válasz fpeter84 #75693 üzenetére
En azt mondanam, hogy az Intel VRM specifikaciojanak valtozasa miatt, a Wolfdalehez alacsonyabb feszultsegek kellenek es nem biztos, hogy ezt tudja a korabbi VRM rendszer a lapon. Emiatt lehet egy harmadik revision, amiben ezt korrigaltak. Meg kellene nezni a v3-as lapot es megnezni a proci kornyeken a dolgokat, mert szerintem csak ennyi elteres lehet.
Egyebkent, en tuti, hogy C2D-t raknek bele, ha 1 szallal tekered is, akkor a P4-D is folosleges kb.
-
-
ityam
őstag
válasz fpeter84 #75693 üzenetére
Core2 Duo szerintem 1 szálon is agyonveri a P4 et. Főleg egy újabb generáció. Én kipróbálnám a helyedben a meglévő E6500 ad, de arra nincs tippem miért ne menne. Ettől persze lehet hogy nem lesz nyerő, de gazdaságosság és teljesítmény okokból mindenképp érdemes kipróbálni szerintem. [link] De gyanús hogy a konkrét proci felsorolásban nem találni wolfdalét
Ez az oldal szerint:
CPU support summaryCodename: Allendale, Cedar Mill,
Conroe, Conroe XE,
Conroe-L, Kentsfield,
Prescott, Presler,
Smithfield, WolfdaleItt ahogy olvasgatom vannak moddolt biosok is ha nem menne alapból:
https://www.bios-mods.com/forum/Thread-REQUEST-775i65g-Wolfdale?page=1[ Szerkesztve ]
-
fpeter84
senior tag
Milyen procit tennétek egy 775i65G R2.0-be, ha a Win98SE alatti kb kimaxolt tempó a szempont, de olcsó is legyen? P4 672-t vagy EE-t nyilván nem találok kis pénzért...
Lévén hogy 98 így csak az 1 szál nyers ereje számít - inkább egy Pentium 4 vagy D a 3.0-3.4GHz sávból, vagy az alacsonyabb órajele ellenére is megverné egy E4600/E4700/E6600/E6700?
Van itthon egy Pentium E6500-am (wolfdale) de úgynézem ezt a családot már egyáltalán nem támogatja az R2.0, csak az R3.0 lap - ennek mi lehet az oka? Érdemes lehet tenni egy próbát az R2.0-ban is vele, esetleg mikrokód pótlással? Az biztos hogy nem a fogyasztás lehet az oka, mert egy izmosabb 9xx másfélszer annyit eszik mint egy wolfdale... A moddolt X5460-at meg se kérdezem inkább... -
válasz Bile Demon #75686 üzenetére
Ha ddr4 ecc reg ről van szó lehet keverni single dual rankot 4x 8x eseket is, megy mindennel. Sima ecc és destop is keverhető de ezekkel reg nem, meg lr dimm sem keverhető.
Sima desktop ramból 4gb-os modulokra finnyás.
2133mhz elég, nincs értelme nagyobbat. Ha v4-es procit raksz akkor is mindegyik 2133 ecc reg megy 2400-on is. (Nálam mentek tovább a ramok lga3647-be 2666-on)
Legutóbb 16eft volt a 32gb-osok darabja de azok lrdimmek semmivel nem keverhetők.[ Szerkesztve ]
-
zsid
senior tag
Én is a filléres dolgokat keresem, bár nekem a "retró" az jóval fiatalabb, mint a topikátlag. Mostanság lőttem néhány Coret olcsón. Pl Core2Quad 8400-at 4 frankért .
Régen is nagy álmom volt a 3.0-3.2 Northwood, most is, egyszer még biztosan lesz. Lapul a fiókban AthlonXP is és Slot1 Pentium III is, de a slot1-es lapok itt már megfizethetetlen áron mennek. A Pentium III előtti korszak már nem vonz, elég volt belőle annyi, ameddig azt kellett használni<tRucKdriFteR>
-
ityam
őstag
Én túl optimista voltam és azt kutattam hogy hogy Extreme edition proci van-e abban gépben. De sajna nem.
Az tényleg durva ár egy ilyesmi prociért.Annyit én sem adnék még EE prociért sem még ha lehet az meg is érné elvben annyiért. Én nagyon low budget retrozok csak.
Én a helyedben a régi komplett gépek között keresnék a helyedben ilyesmi procit. Jóval olcsóbban dobálják a komplett régi gépeket.[ Szerkesztve ]
-
zsid
senior tag
-
ityam
őstag
Köszi, de szerintem kihagyom. Northwoodot nem akarok még ha ritkább fajta példány is.
Ma viszont jó napom volt. Sikerült egy radeon 9600Xtt egy ezresért megszerezni. Még csak egy gyorstesztet nyomtam de 3dmark 2001 alapján a 6600GTnek jó ellenfele lesz.
Este gondoltam nyomok egy kis retro Doomot. Régi szép emlékek feljöttek csak rögtön feltűnt a bibi az pedig a windows gombos billentyűzet. Amikor még ezzel játszottam megszoktam hogy a CTRL mellett van az ALT és iszonyat zavaró volt hogy még 2 gomb is van közte
De mintha lenne itthon elfekvő megfelelő bill csak nem tudom milyen csatlakozós. Félek PS2-AT átalakítóm nem kallódik itthon -
Bile Demon
őstag
válasz MasterDeeJay #75681 üzenetére
RAM-nál mire kell figyelni?
Elsődlegesen Desktop RAM-ot akarok venni (ami talán jó lesz a Ryzenhez is, miután a kínai cucc elpatkol).
2db 8GB elég arra figyelni, hogy 8-as rankos legyen?Vagy ha Server RAM-ot veszek (mert olcsóbb) ott is figyelni kell a 8 rankra, vagy REG ECC-ből a 4 rankos is jó lehet?
Bruhe
-
zsid
senior tag
válasz MasterDeeJay #75684 üzenetére
Én azt is furcsállom, hogy a kínaiakon kívül senki nem látott lehetőséget az e-hulladékhoz történő alaplapgyártáshoz - persze nyilván ez az AMDnek és Intelnek sem érdeke.
<tRucKdriFteR>
-
A szomorú az egészben hogy intel és amd is rákényszeríti az usert hogy drágább lapokat vegyen meg mert a chipset ezt meg azt támogatja pedig nem igaz.
Legalja H110 lapban is megy i3 9xxx széria (kínaiak is csináltak alapból iyleneket de normál lapnál is kivitelezhető), amdnél sem hiszem hogy ne lenne megvalósítható hasonló dolog. -
zsid
senior tag
Amiket én nézegettem azok már 30-tól 60 000-ig vannak, szóval az már nem a legalja kategória ( mondjuk az éven nem valószínű, hogy összejön, de hátha ).
<tRucKdriFteR>
-
Czo
addikt
A valamikori "northbridge" bekerult a CPU-ba ugye, igy az a chipset, amit regen "southbridge"-nek hivtunk, azt hivjuk mostantol "chipsetnek", ami ugye regen a "northbridge" volt. Az Intelnel a south-norht protokoll nem valtozott lassan 15 eve. Marmint volt sebessegnovekedes, de maga a DMI protokoll az ugyonaz, raadasul lehet is keverni verzion belul. Ezt ki is hasznaljak a kinaiak .
-
Elég sokat adtam vettem, csak ajánlani tudom de az olcsóbbakat barkácsolni kell másik biossal. Én brand lapokkal többet szívtam mint kínaival.
Nagyon olcsóakat (20eft alattiakat) nem ajánlom.
Ár teljesítményben igen jók. Xeonok olcsók. Ecc ddr4 is már olcsó.
Chipset SEMMIT nem befolyasol a teljesítményben. Az intel hülyesége volt a chipsetezés, az csak egy extra eszköz satákhoz usb-khez. H81 is megy 18 magos 3.5ghz húzott xeonnal ddr3-al, de b85 is volt sandyhez, össze vissza keverhető sandy, ivy,hasw,broadwell akár melyik chipsete. És igen bontottak nagyrészt. Ddr3/4 kombó lapom is van..
Mindegy nem írok le mindent, a lényeg hogy ajánlom de utána kell olvasni. Fő infó forrás google fordítóval ajánlva: [link] -
nagyúr
S3 STATE soknál nem műkszik.
X79-esnek mondott lap legtöbbször H6x/Q6x-es PCH-t takar, ettől függetlenül ki lehet fogni a jót.
Nekem pl, van egy Shenzen Tech. E5 Ver 3.2 S1 lapom, ezen Q67-es PCH van, de korrekt öszerakású lap, és minden működik rajta ahogy kell, az M2 nVME is (x4 3.0), boot is ok, E5-1650v2-es XEON-al használtam, 4*4 GB REG ECC Micron 1866CL13-as ramokkal, quad-channel is megyen.
Ez az:
A VRM-en van hűtőborda, csak ezen a képen nincsen.
Tuning természetesen minimális, a BIOS sem támogatja nagyon (pár limitet meg szorzót lehet állogatni), a VRM sem lenne elég egy combosabb OC-hez.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
arn
félisten
válasz DarthSun #75675 üzenetére
Gus szvsz midihez felesleges tobbnyire, alig van jatek, amit normalisan megcsinaltak ra (dark forces pl), hwmixes jatekoknal ut igazan (epic jatekok modul alapu zenevel).
A telepiton levo zenek jol mutatjak a midi potencialjat.[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
zsid
senior tag
válasz zotyesz66 #75668 üzenetére
Van ami bontott X-es chipsetből készül és van sok amire csak ráhazudják az X-et, aztán valami C6xx-es WS/szerver chipset van a lapon. Nagyon sokáig általános hiba volt a nem működő S3 készenlét, meg hogy sok dolog... 1366-os lapok 2 ram slottal, 2011-es lapok 2 ram slottal.. PCI-E M2 slot PCI_E 2.0 csatornán meg hasonlók..
Van sok kínai gyártó ami viszont elég korrekt lapokat csinál, csak ott meg 25-35-csillagos ég az ár. Asszem a Huananzhinak van duál 2011-es asztali lapja is, ahol be van kábelezve minden PCI-E slot rendesen, az mondjuk üthet.
Nekem most egy socket G1-es lap van tervben 1gen laptop i3/i5/i7 procikhoz, de ha belefutok olcsón valami 2011-es Xeonba akkor tuti kipróbálok egy "komolyabb" kínai lapot is.<tRucKdriFteR>
-
-
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #75670 üzenetére
SB16-bol 4170-em van, illetve volt egy nem PnP AWE32-om (de ezeknek a hangjat sose szerettem, GUS parti vagyok ). Sokkal jobb hangja volt a GUS-on emulalt SB-nek a Price of Persia 1-ben, mint az AWE-nek vagy az SB16-nak. Ugyonilyen jo hangja a sajat hangkartyakeszletbol meg az OPTi 82C931-nek es az ESS 1868/1688-nak volt. Itt a lepesek hangjara gondolok elsosorban, mert ott hallatszott ez. Az AWE-nal akar lehetne a DMA clicking sound bug is, de ez nem magyarazza a 4170-et, ami viszont mar Vibra, es nem hibas a DSP benne. Igazi SB Pro-tol csak az alapzaj miatt raz ki a hideg, a GUS mellett anno borzalmasan zajos volt, szoval arra nem vagyom most sem.
Szerk: Marmint, SB16-nal nem zavart a CQM sem, mint ahogy az OPTiFM es az ESFM sem zavar.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz DarthSun #75663 üzenetére
DOS alatt csak PII-vel néztem anno, utána már csak WIN alatt használtam.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
-
zotyesz66
őstag
válasz Bile Demon #75662 üzenetére
Én is gondolkoztam ilyesmin, aztán nem mertem megkockáztatni. Olvastam róluk ezt is, azt is. Pl. hogy az M2 slot szeret leesni róluk. Meg hogy bontott chipsetekből csinálják őket.
Másrészt meg képesek jól is működni.
Sokat néztem [link] Miyconst videóit is. -
-
válasz Bile Demon #75662 üzenetére
Én is nézegettem, jó kis lapokat gyártanak a Kínaiak.
-
-
-
Czo
addikt
válasz jokeph #75660 üzenetére
Az SB128 es a Live elegge "fura" szerzet ebbol a szempontbol. a DOS-os drivere szabvanytalanul rangatja a #PERR #SERR vonalakat. Vannak chipsetek, amelyeken ez keresztul tud menni, es vannak chipsetek, amiken nem. Pl a hiba, amire ezek a vonalak valoak, pl nem tud elojonni PCIe-PCI bridge eseten, ezert pl itt ezek a vonalak nem is funkcionalnak. Ezek miatt pl PCIe-PCI bridgenel, nem megy a DOS driver se.
-
nagyúr
válasz DarthSun #75659 üzenetére
SB128 PCI-t PII slot1-es (i440 BX) laptól AM2+-os 785G lapig mindenben is tökéletessen ment W98SE-től W7x64-ig.
-
válasz FoxiestFox #75658 üzenetére
Nekem is van mindegyikhez gyárilag hozzáadott lemez. Sőt sztem az összes SB- hez, nem számoltam, de min 40db SB- m van, a 2.0- tól az X-Fi- ig.
SB0100, 0220 (és a régebbi Live- ok, SB128) sajnos nem mindegyik alaplappal mennek DOS alatt. Tök random, valamelyiket kedvelik, valamelyiket nem SB16/32, Awe természetesen ok, azoknak natív driverük van, nem pedig emulált, az újabb gagyi Vibrákkal van esetleg gond, mániákusan csak az IRQ1- et hajlandók használni, de saját progival fel tudom éleszteni rendesen azokat is. Egyedül az SBPro- t nem ismerem, az hiányzik a sorból, pedig állítólag jó. Spájzolhattam volna belőle, de azokat a hulladékban hagytam, nem kellett, mert anno azt hittem gagyi.
Win alatt mindegyik sima ügy, probléma-mentes.A 3 test probléma nem megoldható.
-
félisten
-
Czo
addikt
válasz FoxiestFox #75655 üzenetére
Nekem is SB0100 van (dobozos, ehhez jart anno a Drive), akkor, ha tenyleg ezt kapod, nekem van biztosan mukodo lemezem hozza.
-
arn
félisten
válasz FoxiestFox #75653 üzenetére
Az mar kesobbi live - korabbi livehoz liveware3, a pci idt ellenorizni kell.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
félisten
-
Czo
addikt
válasz FoxiestFox #75653 üzenetére
Nem akarok veszmadarkodni, de a Google image kereso alapjan, az SB0220 nem rendelkezik LiveDrive csatlakozoval, mert ez szinten egy Dell-nek gyartott alapkartya. A szerencse viszont az, hogy elvileg ehhez pont van a Creative oldalan driver.
-
félisten
-
Czo
addikt
válasz FoxiestFox #75651 üzenetére
Nekem ketto Liveom van regrol, egy standard 4670 es egy 5.1-es SB0100. Mind a kettohoz a sajat lemezerol raktam mindig is a drivert, majd a model number alapjan letoltottem a Creativetol szarmazo frissiteseket (szerencsere, ezek meg mindig fenn vannak). Itt csak arra kell ugyelni, hogy a Creativenal es az OEM partnereknel szabvany szerint kitoltogetik a PCI azonositoknal a subvendor/subdevice ID-kat, igy a DELL, COMPAQ es egyeb kartyak ennek megfeleloen reportoljak magukat, ezert a Creative standard drivere nem jo hozza. Ezek utan is, noha pl a Live csalad minden tagjat Live-nak hivjak, az eltero modellek, eltero subdevice/subsystem ID-val rendelkeznek, igy nem fog felmenni a 4670-hez adott lemezen levo driver a 0100-hoz. Szerintem kb senki sem hasznalja ezeket az azonositokat ennyire szepen es szabvanyszeruen, mint a Creative.
Azt tudod, hogy milyen modellt fogsz kapni? A driver lemez jarni fog hozza? Pl SB0100-bol az ido fuggvenyeben tobb fajta driver lemez volt. A kezdeti idokben NT4/95/98/ME driverek voltak rajta (ezen a lemezen rajta van a DOS-os driver is), mig az utolso idokben olyan lemez jart a kartyaval, amin NT4/2k/XP/95/98/ME driver volt. Ez utobbi lemezrol pl mar hianyzik a DOS-os csomag. Ha jatszani akarsz a kartyaval, akkor a drivercsomagbol a VxD drivert kell hasznalnod, ha zenelni, akkor pedig a WDM-es lesz a baratod. Ami nekem itt most keznel van driverlemez, abbol a 95/98/ME-s verzion van VxD es WDM is, a 2k/XP/95/98/ME-s pakkon pedig csak WDM-et latok.
-
félisten
Na úgy néz ki összeállt ez a zsák fos (aka Win98SE @PIII).
A trükk úgy tűnik, a régebbi driverek használata, és az unofficial SP mellőzése volt.Hang még nincs, mert az SB Live-om a hét elején jön meg (a sajátom eladtam, mert olyat veszek, amin van Live Drive csati, ha még az életben találok egyet itthon).
Ehhez melyik drivert használja, akinek van ilyen rendszeren, és hogy oldotta meg, hogy DOS és Win alatt is legyen hang?
Kx nem játszik, mert kell EAX. -
félisten
Melyik Voodoo 2 driver ajánlott?
A 3dzone-osokkal szemetel és fagy, amit pedig először feltettem és jól ment, nem találom.#szerk: nevermind, megvan!
Quail: köszi!
[ Szerkesztve ]
-
ityam
őstag
válasz Fred23 #75648 üzenetére
megtaláltam közben:
P3.0C P4 3.0GHz (800MHz) P3.0E P4 3.0GHz (800MHz) 1MB cacheCsak először azt hittem valami ritkább proci lehet a gépezetben és akkor megveszem, de így annyira nem izgat. Bár 2500Ft ért nem sok, de így semmire nem használnám.
Vaterán megtalálható ha mást érdekel esetleg.[ Szerkesztve ]
-
ityam
őstag
Sziasztok!
Egy d530s/P3.0E/40b/d/512g/4n Hp gépen a "P3.0E" az mit jelenthet?
Amit találtam leírást aszerint:
P2.8 P4 2.8GHz (533MHz)
P2.8C P4 2.8GHz (800MHz)
De ebben a leírásban e P3.0E nincs benne. Lehet az valami extrém proci?Találtam ilyen tipust is: d530s/P3.0C/80b/c/512g/4n szóval a P3.0C és az E nem ugyanaz tehát talán nem csak egy sima 800MHz FSBs proci talán mert az a C lenne.
Tudja valaki a biztos megoldást vagy sanszos tippet tud mondani azt megköszönöm. -
quailstorm
nagyúr
válasz FoxiestFox #75614 üzenetére
45-50 körül keresgélj inkább.
Nekem ez vált be.
Itt van még. -
válasz Fred23 #75641 üzenetére
Felőlem nem gond az időhelyesség, az is tiszteletben tartandó, csak azt nem kedvelem mikor beszólnak egy overkillezett konfigra.
Win2000- nek nem gond a 256MB RAM - tipp - nem használtam sokat, de Socket3- on is feltelepült 64MB RAM- al, jó hát azt már megfogta eléggé, de P-III- on úgy gondolom nemigen lassul.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #75642 üzenetére
Van egy ketto chipes, 968+1688-as kartyam, amin vannak jumper helyek. Most talaltam olyan modellt, aminel egyezik a nyak es rajta vannak a jumperek (majd felforrasztom ezeket az enyemre is). Az egyik jumper elvileg kikapcsolja a Plug n Playt (ezt ezen a modellen a 968 csinalja, mert 1688+968 = 1868), ami utan ugye "junperes" kartyava valik. Majd kivancsi keszek, hogy tenyleg megy-e.
-
Akkor bizonyos gyártók takarékoskodtak, falura jó lesz, aki nem ért hozzá nem fogja zavarni a feleslegesen foglalt IDE, csak szóljon a kártya. A BIOS PnP- ben variáltam én is sokat, de ez a 220/7/1 jó instrukció, ilyet még nem köböztem asszem.
Előkerestem kettő ESS- t, melyeket kipróbálok majd (az említett piros nyákos sajna nincs készleten).A 3 test probléma nem megoldható.
-
Fred23
nagyúr
válasz DarthSun #75639 üzenetére
Köszi az ötletet, anno használtam a SetFSB-t, de éppen nem jutott eszembe, pedig mindig jól jön egy kis extra teljesítmény!
Viszont lehet, hogy mégis használhatok Tuát vagy Coppermine-T-t, mivel az én GX150-em a b-steppinges i815-ös alaplapot használja, az tippre már kicsivel későbbi, vagyis 2001-es. Kinyitom rögvest...Tényleg nem kéne mondjuk ennyire néznem a megjelenési időket, de olyan vagyok, aki nem szereti a nagy időrendi kutyulást; fél év szórás még oké, de több már zavar.
Aztán arra is gondoltam, hogy ki kéne vennem az egyik RAM modult, mert a 2000-2001-es időszakban tökre irreális az 512 MB, egy ismerősömnek se volt ennyi, akinek 256 MB volt a lapjában, az már bőven elégedett lehetett. Viszont azt hiszem, ennek a Windows 2000 nagyon nem örülne, szóval tippre mégis maradni fog a jelenlegi mennyiség. Lehet, majd tesztelgetek, mire elég, mennyiben hátrány a 256 MB, és ha nem nagyon zavaró az élmény, beérem ennyivel.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #75638 üzenetére
PnP Creative kartyanal is csak azert tudod letiltani, mert beleirod a kartyaba ezeket az informaciokat. Pont ugy, ahogyan pl a GUS PnP-hez is van tool, hogy le tudd tiltani az SB Emulaciot es/vagy akar az IDE controllert vagy a Game Portot is. No, erre adna opciot az ESS is, de sok kartyan hianyzik az EEPROM. Pl, ha megnezed ezt az ES1868-at, akkor ezen a nyakon ott van a 93C66 helye (tehat, ha beforrasztod, amit kell, akkor "megjavul"), mig pl ezen a modellen, maga az EEPROM is rajta van. Tehat, az ESSCFG-t hasznalva, a masodik kartyan ugyonugy letiltodik az IDE interface, mint egy Creative kartyan, az elson viszont nem.
Egyebkent IRQ-bol is azt az IRQ-t hasznalja (allitja be a BIOS), ami a PnP konfiguracios teruleten be van allitva, mint lehetoseg. Pl, anno ugy hasznaltam az ESS kartyamat, hogy semmilyen mas konfiguracios opciot nem hagytam benne, mint a 220/7/1, nincs IDE es nincs GamePort.
-
válasz Fred23 #75635 üzenetére
Értem, elég lesz abba 1000- es Copper is sztem(mivel az 1133 reménytelen), az simán megy 1100- at is akár. Ha a brand BIOS- ban nincs overclock, akkor a SetFSB valamelyik PLL- je lehet hogy jó. Én avval adtam az Esprimoban az E6600- nak +órajelet.
-
Emiatt jobb pld az IDE csatlakozós SB. Ha jumperes akkor avval, ha PnP- s akkor pedig a CTCU/CTCM párossal le lehet tiltani az IDE IRQ- t (ami általában a 11- et foglalja), mindezt már DOS alatt, tehát Win9x alatt így meg sem jelenik az IDE port, ha nem szeretné használni a user.
-
válasz balintka #75632 üzenetére
Voodoo3- al régen foglalkoztam, és még sokára kerül majd tesztre ismét, azt meg kell vizsgálnom még, tehát arra nemtudok hiteles választ adni most.
Radeonhoz : Ati Catalyst 6.2 Win98/Me (az utolsó mely támogatja a 98- at)
(#75633) zsid : retro szempontból teljesen mellékes hogy ki mit és mikor használt, de amúgy még én is használtam akkor 98- at, mivel az SP2 előtti XP csontra tudott fagyni. Ma meg már természetesen retroként a kedvenc, mint már sokszor leírtam, és az időrendre visszatérve, overkill alkatrészekkel is, és nem egyedül vagyok evvel a nézettel a topikban. Tehát ha így nézzük akkor már maga a kérdés felvetésed is hibás.
-
arn
félisten
válasz FoxiestFox #75610 üzenetére
Lehet vmi irq, dma utkozesed van. Ez meg akkor nem volt egyertelmu. Pl rakd at masik slotba a pcios kartyat, mas kiosztast kap.
Hasznalj korabeli drveket, ne a legujabbakat.
-
Czo
addikt
Az a baj, hogy konnyu "eroforras pazarlasba" belefutni. Pl. snake1977 forumtarstol sikerult szereznem egy ESS 1868-as kartyat (snake1977, nehogy ezt magadra vedd! egy rossz szot sem akarok szolni rolad, vagy a kartyarol Csak leirom a tenyeket). Pl., ez a kartya allatorvosi peldaja a folosleges eroforras pazarlasnak. A tortenethez ismerni kell jo par dolog mukodeset/osszetetelet.
Van az Intel Plug & Play BIOS extension, amelyet pl az Award BIOS-ok is tartalmaznak, ennek a feladata az Extended System Configuration Data (ESCD) feltoltese, a kartyak "kiszamolt", azaz egyeztetett eroforraskiosztasarol. Sok BIOS-ban, pl az Award fele verzioban is van egy opcio, hogy "PnP OS Installed", amit ha az ember "Yes"-re allit, akkor a BIOS nem inicializalja azokat a PnP kartyakat, amelyek nem szuksegesek a BOOT folyamat vegrehajtasahoz. Az MS ajanlasa ide egyebkent az, hogy legyen ez Yes, ha tenyleg PnP az OS, azaz Win95 es felette. A tortenetben nagyon nagy hangsuly van azon, hogy a "BOOT folyamat vegrehajtasahoz szukseges".
Szoval, igy nez ki a kartya maga. Ez egy teljesen "szokvanyos", ultra low cost kategorias ES1868 alapu hangkartya. A low-cost megnyilvanulasanak elso jele, az, hogy azt allitja magarol, hogy van rajta IDE vezerlo. Ha az ember belenez az ES1868 datasheetjebe (akar ebbe a rovid kivonatba is), akkor lathatja, hogy a Plug n Play konfiguracios resz, az johet egy kulso EEPROM-bol, ha van ilyen, illetve ha nincs, akkor a kartya hasznalja a defaultot. A pdf-ben jol latszik az is, hogy melyik labak tartoznak az EEPROM-hoz. No, itt, ezen a kepen viszont jol latszik, hogy ezek a labak, sehova sem mennek, hiszen sem az EEPROM nincs rajta a kartyan, se a helye kihagyva a nyakon. Mivel a default PnP konfig, ami a chipbe van, jelzi, hogy van IDE vezerlo, a BIOS pedig tudja, hogy IDE-rol tud bootolni, ezert ha torik, ha szakad, lefoglal neki egy kotelezo IRQ-t, amit nem tudsz igy ertelmesen felszabaditani es hasznalni. Marmint, a BIOS nem fogja a PCI eszkozok szamara szabad IRQ-kat ugy elosztani, hogy erre az IRQ-ra ratelepedjenek. Win 98 alatt lehetne ugyan mast erre az IRQ-ra pakolni, de az a mas szinten csak mas, ISA-s cucc lehet. XP eseten, mivel az egyaltalan nem tamaszkodik, mar a PCI initnel sem a BIOS-ra, igy ott letilthato ez az IDE vezerlo az eszkozkezeloben es a felszabadulo IRQ-t oda tudja adni PCI eszkoznek. Plussz, ugye az XP mar tudja hasznalni az APIC-it is a jo oreg PIC helyett, igy ott eleve nem okozna akkora parat a fizikai IRQ.
Ja igen, a masik low-cost-ra utalo jel, az a game port csatlakozo Ha ez a csatlakozo szepen all a kartyan, akkor nem jo, ha pedig "csunyan all", akkor jo. Meg lehetne forditani a csatlakozot akar hatul is, de a hatlapi bracket is ugy van kivagva, hogy "csunyan" alljon. A nem szep allapot pedig azert nem jo, mert igy a kartya 1.4mm -vel magasabb, mint az a szabvanyban megengedett, tehat nyomja a mellette levo masik kartyat.
Tehat a gyarto, valoszinuleg a PCB auto layoutnak koszonhetoen nem foglalkozott a game port dugo megfelelo helyzetevel es lesporolt egy aprocska EEPROM-ot (ami mar 97-98-ban is bagoert volt elerheto), amibe gyarilag olyan konfiguraciot irt volna, amiben nem letezik az eleve nem letezo IDE interface sem.
-
-
válasz #94257664 #75626 üzenetére
NT-alapú rendszer : ez egy vitathatatlan előny benne, bár már 98 esetén is volt hogy restart nélkül halmoztam a setupokat és jó lett.
Win98 hang : általában jól osztja ki, ha nem akkor pedig manuálisan be lehet passzírozni a helyükre az erőforrásokat. 3 hangkártya W98 alatt, a default keverőjében is megjelenik mindegyik, de a sajátjuk is ok, stabil, nem fagy semmi, tele van kártyákkal, további shootok - [link], [link], [link]
-
válasz FoxiestFox #75625 üzenetére
Az RTL8139 könyvtáram tartalmát is feltöltöttem, futólag úgy látom korábbi is van benne mint az említett, valami v4- et írogat az RTL8139.zip fileban. Egy próbát megér ha a gyanúd szerint ez okozza a gondot, hátha ez a példány jó lesz.
Én is úgy szoktam, UOSP nélkül lepróbálom, ha ok, akkor le-Ghostolom, utána megy rá az UOSP, de eddig nekem SS7- től P4- ig működött UOSP- vel is.
-
Czo
addikt
válasz FoxiestFox #75625 üzenetére
Nekem sose volt se a multban, se a jelenben jo tapasztalatom, az ilyen patchelo pakkokkal. Jobban szeretem, kezzel csak azt megpatchelni, amire szukseg van, igy en mindig a 2004-es MS UPDATE lemezrol felrakom amit magatol felrak, majd kulso patchekbol most kell az rloew fele PATCHMEM. Ha kell LBA48-as disk, amit az alap ESDI_506.PDR vezerlot hasznalo eszkore kotottem, es ez az eszkoz nem Intel, azaz nem jo az Intel Application Accelerator, akkor szinten rleowtol, kell a PATCHATA. De pl a VIA 6421-es PCI SATA/PATA adapterem eleve tud LBA48-at, igy ami arra van dugva, ahhoz eleve nem kell a patch. Ha hasznal az ember LBA48-at igenylo eszkozt, akkor a ME pakkbol kell az FDISK/FORMAT/SCANDISK es a DEFRAG (doso, wines exe, hlp file, stb), mert a 98-as nem megy jol LBA48 lemezzel. Ezen kivul, celszeru a rossz helyen levo smart.vxd-t atmasolni a jo helyre, hogy ne DISK TYPE 47-et, hanem a rendes nevet irja ki az eszkozkezeloben (de ez is csak az alap 506.pdr-nel kell).
-
törölt tag
válasz DarthSun #75624 üzenetére
Fiatalként az NT-alapú rendszereken nőttem fel, ahol például tök átlagos hogy újraindítás nélkül felraksz több drivert és a sorrend is nagyjából teljesen mindegy, illetve több hangkártyánál is normálisan osztotta az erőforrásokat és csak megjelentek a hangerőszabályzóban a saját elemeik. 98 alatt ez nagyon más, illetve a creative hangkártyáknál figyelni kell hogy a vxd alapú drivert használd...
-
félisten
válasz DarthSun #75620 üzenetére
Valószínű a hálókártyám XP drivere lesz a ludas.
Feltettem gyorsan egy XP SP3-at, minden beton stabil, gyors, a hálókártya megfelelő sebességgel működik (98 alatt tetű lassú volt), Gef 2 GTA3 teszt zsír, V2 Carma2 Glide alatt pöpec.Megpróbálok egy installt másik verziós lan driverrel majd.
A kártya amúgy RTL8139C chipes, 5707-es driverrel próbáltam használni.
Ötlet másik driverre?DarthSun:
Köszi a feltöltést.
Angol a Winem, így a nyelvi eltérésből nem szabad hogy gondja legyen.
De elengedtem az UOSP-t, mezei gyári SP2-t talán teszek majd rá de még az se biztos.
Előbb működjön nélküle.[ Szerkesztve ]
-
válasz FoxiestFox #75621 üzenetére
Driverek nV- hez W98 és XP alá, 2x.xx- től 8x.xx- ig, feltöltöttem felhőbe, mert már most is kutatgatni kell utánuk, később meg gondolom még rosszabb lesz a helyzet.
UOSP esetén nem pipálok be mindent, de fejből meg nem mondom miket hagyok ki. NTFS kezelőnek asszem a Paragont szoktam választani, a többit akkor tudom ha előttem a lista, de majd a legközelebbi telepítéskor készítek képmentést.És erre figyeltél-e ? (saját hsz- omból idézek) :
*Erősebb gépen -BX, S7/SS7 vagy nagyobb- az UOSP telepítése. Sok jó +setet hozzáad, az utolsó hivatalos frissítéseken túl még -nagy vinyók, NTFS read/write, spec rendszerfileok, programok, stb. Figyelni kell hogy ennek a telepítése után a nyelv Hunglish lesz, tehát az asztalról eltűnik minden, mintha behalt volna. Át kell másolni :
- Start Menü -> Start Menu
- Asztal -> Desktop
könyvtárak tartalmait, kivéve természetesen ha eleve Angol Win- re telepítjükszerk : ja és telepítés alatt a felugró nyelvi eltéréses ablakoknál mindent felül kell íratni, mert ha nem, akkor lényegében meghagyod a régi fileokat egy modernebb rendszerhez, ami lényegében időzített bomba a hibákra.
(#75623) nakos1212 : akkor Te is benne vagy a listában, ha küzdelmes volt is a folyamat .
Amúgy ez is érdekes, anno a 90- es években sem xoptam sokat, akkor is ment, kivéve ha egyértelműen hibás alkatrész volt a gépben. Szoftveresen a régi driverekkel is működött, ha pedig hibázott, viszonylag hamar kiszűrtem a bug okát. Egyedül az ALi-nVidia kapcsolatban voltam sokáig tévhitben, de Fenyő receptje alapján az is kiderült hogy simán megy ALi- ban is az nV.[ Szerkesztve ]
-
atlasrex
friss újonc
-
félisten
-
Nézegetem a driver listámat, a 81.98 lehet hogy már túl új a Tua rendszerhez, érdemes lenne egy régebbivel próbálkozni. A gyártói oldalakon levő utolsó driverek általában nem javasoltak a régebbi gépekhez.
VH6T- n a R9800Pro- t is végig kell majd mérnem. Teszek fel egy 98- at is, sztem nem lesz gond vele. Meg akkor már lehet hogy nV kártyával is lepróbálom. Most HD3850 van benne, ahhoz nincs 98- as driver, amiatt csak XP játszik.
De még hosszú idő, mivel egyelőre a tesztsort kell véglegesítenem. Ráadásul már nem homeofficeben vagyok, hanem be kell járnom melózni.Úgyhogy remélem már csak hónapok kérdése és meglesznek ezek is. De a korábbi tapasztalatok alapján sztem semmi gond nem lesz. Esetleg az lehet hogy az állásban megmekkentek a 815- ös lapok, de reménykedek hogy működni fognak.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
válasz FoxiestFox #75613 üzenetére
Pedig valami hiba lehet a háttérben, ha nem ok. Vagy hardver, vagy szoftver, de tuti jelen van. Jónak kell annak lenni.
A V2SLI mellett Ti4200- at tartok, avval is ok, többféle driverrel is próbáltam, a Voodoot is, mindegyikkel műkszik, annyi hogy a FV_3.5- ös lett a leggyorsabb.
Realtek hálót kifejezetten kedveli a 98, rengeteg fut belőle nálam, és mindegy hogy újabb 10/100- as, vagy régi 10- es, ISA vagy PCI, kivétel nélkül csemege a 98- nak.
98 alatt a legtöbb játékban kiválasztható hogy melyik API- val induljon, meg a 3DMarkok esetén is. XP alatt kis nehezítés van, problémás, megoldható, de azért ott nemigen erőltetem a Voodoot, legjobb annak a 98.A Win98SE a legjobb retro oprendszer, nekem kedvencem.
A problémák fő okozója sztem hogy itt a topikban csak én (és szerény vagyok, sőt sokszor megkapom hogy még kishitű is) tudom feltelepíteni rendesen, ja és még Fenyő kolléga, ő ugye Win9x- es géppel nyomta le az SS7 gépemet 3DM2001- ben, valamint az ALi és Via chipsetek megfelelő setelésének nagy részét is az ő postjaiból gyűjtöttem.A 3 test probléma nem megoldható.
-
félisten
-
Czo
addikt
Nekem a Asus V7100 Deluxe Combo mukodik 98SE alatt, az Epox Apollo Pro 133T lapban. Tehat, az a driver az nVidia oldalarol biztos, hogy mukodik.
-
félisten
-
félisten
válasz DarthSun #75612 üzenetére
Én aláírom, hogy a maga idejében núb voltam hozzá, de most?
Aláírt hitelesített drivereket pakolászok fel, mégis széthal és Windows protection error tol, ami után resetelve ugyan többnyire elindul, de most épp a V2 forgó fán ktesztje is csonttá fagy pár kör után.
Memtest, cpus stress, stabil.
Ez egy kókány fos, nem OS.
Persze lehet, hogy a Realtek hálókártyát utálja vagy a deszka, vagy a Win98, másik PCI-os hálókártyám viszont nincs kéznél, pedig hálózatra szükségem lesz, mert azon másolok játékokat a gépre.
Ha már felszenvedte magát a driver, és a protection errorok ellenére feláll a rendszer, szépen működik a háló, látják a gépet még a Win10-es eszközeim is.Persze a sokoldalúsága miatt a legjobb retro gaming OS lehetne, ha épp hajlandó lenne működni.
Még az UOSP sem ment fel amúgy normálisan, pedig már több ramot és vinyót is kipróbáltam, hátha az a baj.Amúgy ezt a Gef2-V2 kombót nem látom át, hogy kéne működnie.
A V2 tud D3D-t, vagy csak Glide?
Tehát ha indítok egy D3D játékot, az alap, hogy a Gef2-t kell használja, s ha indítok egy Glide-os játékot, alap, hogy a V2-t látja meg? -
válasz FoxiestFox #75610 üzenetére
Chipset driver akkor gondolom fent van rendesen, ha a DMA pipa restart után bentmarad akkor elvileg az jó. Videodriver melyik van fent ? 61.76 vagy a 66.94 saccra ami jó lehet GeF2- höz 815- ös lappal.
Bár a P4+6600GT+XP alatt a 67.03 lett nálam a leggyorsabb. Lehet hogy aztán az 5x.xx sorozatból kell választani. A 815- ös konfigok még el vannak temetve a piramisban, a 4GHz P4 konfigba, melyen W98 van, pedig Radeont tettem, így most nem is emléxem melyik a nyerő W98/nV driver.Tualatinos lappal irgatmatlan stabil a 98, hasonlóan mint BX- en. Asszem az ST6- on van betyár egy 98, majd ha kész lesz a VH6T tesztsora, utána kiemelem, és megmutatom mi minden van rajta.
98 a maga idejében : telepítési hibák, korai driverek, hardverek gyengélkedései. Emiatt alakult ki a népi hiedelemben hogy instabil, de természetesen nem az.
Manapság pedig a magas órajelű procira is azt mondták már a telepítés előtt, hogy az úgy nem fog menni, aztán mégis megy 4GHz Prescottal is, ez is valami legacy babona maradványa lehetett. Azért mert W98, valaki kitalálta hogy úgysem lesz jó.A 3 test probléma nem megoldható.
-
félisten
Na jó, az, hogy Windows protection error van egy mezei lan driver telepítése után... lul mi ez a rendszer?
Mindjárt toszok rá egy xp-t, dosra meg marad a dosbox... -
félisten
Ja emlékszem, hogy a maga idejében is mindig volt vele valami.
Az xp igazi megváltás volt, alig néhányszor tudtam elrontani, aztán a 7-est lényegében egyáltalán nem.A DMA-t közben rájöttem, hogy a device managerben magán a lemezen is be kell állítani, úgyhogy ez pipa.
Viszont most pedig nincs 3D a Gef2-n.
Kezeli rendesen a kijelzőt, felbontásokat, színeket, de a dxdiag kockapörgetés nem fut le. (A V2 megy, Glide van).
Wtf -
arn
félisten
válasz FoxiestFox #75598 üzenetére
dmat kapcsold be.
a win98senel feleslegesebb ujabb, az kb mindent tud, amit egy win9x rendszertol remelhetsz. a drvekkel folyamatos lehet a szopas, attol fuggoen mit teszel be, es mi akad ossze. sokszor osszeborulhat, mire megtalalod a megfelelo kombinaciot. a win9x mar csak ilyen, sose volt egy stabil rendszer, konnyu osszedonteni.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz DarthSun #75607 üzenetére
Asus fekete IDE kábelem pont van az újabb fajtából.
Sőt van sárga és szürke noname is, majd kiderül, melyik lesz a nyerő.
A Quantum primary master volt, egy újabb fajta dvd író (nem vágom fejből milyen) secondary slave, a 4-es cd váltó sec. master.De csak a váltó fog bent maradni, ebben az érában amivel majd játszogatok, még nem volt dvd-n kiadott game.
Mennek majd külön kábelekre szépen, remélem nem lesz gond. -
válasz FoxiestFox #75605 üzenetére
Avval nálam is xopacs volt a Tua beüzemelésekor, csak VH6T lappal, megoldottam, majd továbbviszem ezt a setet a 815- ös lapokhoz is, remélem ott is beválik.
-
félisten
válasz FoxiestFox #75214 üzenetére
Ebben is van viszont fejlemény.
Win98 alatt hibátlanul működik, 4 meghajtóként jelenik meg, nem köpi vissza az utolsó 3 lemezt.
Megtartja az indexképeket is, ha vannak bent lemezek, és az adott meghajtóra kattintva azt tölti be, amit kiválasztottam.
Úgyhogy ennyi szopelli után ez a drive tökéletes. -
félisten
A lemeztevékenység közbeni mikrofagyások-lagok szerintem IDE kábel miatt voltak, abból is betettem egy másikat.
Megnéztem, be van kapcsolva a DMA mindkét IDA csatornán, chipset driver fent volt, úgyhogy elvileg nem szabadna ilyet produkálnia.Holnap újratelepítem (azaz már ma, lul).
-
válasz FoxiestFox #75603 üzenetére
Hajrá, jó lesz az ! Kitartás, ne add fel hamar.
-
félisten
válasz DarthSun #75602 üzenetére
Passz.
Szerintem inkább a félresikerült SP3 mart be neki.
Még egy dxdiagot sem tudott aztán behívni, hibaüzivel elszállt, ahogy a DX installer is.
Fájlok olvasásával-írásával nem volt baja.De most tolok neki egy egy rendes installt egy 80-as HDD-vel amit jumperrel limitáltam 30-ra, hogy ne legyen baja a Winnek vele.
Felteszem majd rá ezt az UOSP-t (ezelőtt az innen származó SP3-at tettem fel). -
válasz FoxiestFox #75601 üzenetére
Azon probléma nélkül kell hogy menjen. Valszeg a modern gépen való előkészítés adhatott inkompatibilis vinyó-formátumot - tipp.
-
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos cigaretta 🔞
- Autós topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- BestBuy topik
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Villanyszerelés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Robotporszívók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest