Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sundesz: 20 éve a PH!-n
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Kempingezés és sátrazás
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sesy
aktív tag
AC28 elállíthattam(?) véletlenül(?) valamit, de a réteges falaim külső kontúrvonala minden esetben vastag vonalként jelennek meg a rajzon, akkor is, ah a valós tollvastagság ki van kapcsolava.
Rémlik, hogy van ilyen opció (van ilyen opció?), nem találom, hogy hol tudom vissza állítani, hogy minden olyan legyen amilyennek beállítottamCsak az adott fájlban van így, másikban minden normális...
Javaslat, merre nézelődjek?
Ha a tolkészletet megváltoztatom, akkor jó lesz, de ha az adott tolkészletben a vonalvastagságot változtatom, akkor nem változik semmi, minden esetben vastag vonal marad
Köszi...
-
gabor222
tag
válasz
Raysen623 #7048 üzenetére
Igen, sima vonalakból csináltam (a vonalak is külön színűek voltak a nagy ívhez és a rácsokhoz), és mint látszik, 1x megcsinálta rendesen, minden hiba nélkül, csak túl nagyra raktam az ívek felbontását. Ugyan azokból a vonalakból többet nem hajlandó megcsinálni. Bármilyen keresztmetszetet adok neki, bármekkora mérettel, most már ilyeneket hoz létre. A rácsok vonalait is dírekt túlhúztam az íven majd levágtam, hogy bíztos érintkezzenek.
Végül az lett, hogy csak a két nagy ívet csináltam Trussmakerrel, a rácsokat, meg ferde oszloppal/gerendával. -
Raysen623
addikt
válasz
gabor222 #7047 üzenetére
Kezdésnek: ne kör keresztmetszettel dolgozz. Akkor készülhet mondjuk födémből, amit 3D-ben elmentesz tárgyként és aztán kiszórod alaprajzon. Metszeten ugyanazt a látványt fogja adni. Ha lenne újabb verziód, akkor megpróbálkozhatnál Paramo-val is. Trussmaker-nek ezt mondjuk simán vinnie kellene. Egyedi vonalas megoldással készíted? Próbáltad már négyzetes keresztmetszetű csövekből? esetleg több részre szétszedve?
Én ilyen irányokban indulnék el.
-
gabor222
tag
Sziasztok.
Ez a Trussmaker ekkora fos? Eddig nem igazán használtam, de most kiborított. Van egy íves rácsos szerkezet, egy karám tetején. Gondoltam kb nagyjából megrajzolom, mert annyira nem lényeges, hogy pont olyan legyen, mint a valódi.
Amit elsőnek készítettem az szép, csak túl nagyra raktam az ívek felbontását és így eléggé belessúlt az archicad. Gondoltam akkor csökkentek rajta, de azóta bármilyen beállítással hozom létre, ilyen szar lesz ("tüskék" állnak ki belőle, össze vissza váltakoznak az átmérők). Még akkor is, ha a jót választom ki módosításra, majd abból készítek újat. Bármit állítok azóta csak ilyeneket hoz létre. Nevetséges.
Van esetleg valami más megoldás erre az alakzaton kívül? AC21
-
Raysen623
addikt
válasz
Hunattila #7037 üzenetére
Én ezt másképpen látom. Lement 15 év úgy, hogy az általunk ismert szakemberek folyamatosan panaszkodtak a szakmai egyeztetések hiánya és a szakpolitikusok hiánya miatt. Akinek eddig ez nem tűnt fel, annak már azután sem fog (nem rád gondolok, félre ne érts kérlek, te szimplán logikusan próbálsz értelmezni egy folyamatot), mindazonáltal továbbra is azt gondolni, hogy Lázár elvtárs mögött komoly szakpolitikusi szürkeállomány lenne hiú ábránd. Akkor kedvenc elvtársunk sem így viselkedni bizonyos esetekben, lásd pl. MÁV ügyekben.
A többivel kb egyet is értek, viszont sajnos a törvénytervezet és/vagy szabályozástervezeteket jogászok fogalmazzák meg. A probléma itt is az, ami a szakpolitikával: itt nem komoly jogászok fogalmaznak, értékelhető szakmai múlttal, hanem semmirekellők vélhetően, akik nyelvtanból is 2-essel mentek át. Stabil, időtálló és értékelhető törvénykezést ettől a brancstól várni felesleges, egyszerűen nem értenek hozzá, de ami rosszabb: nem érdekük. -
-
snowman
tag
válasz
BMEnikő #7043 üzenetére
Nem a shift kell, hanem csak legyen bekapcsolva a segédvonalak és pontok funkció. Olyankor felkínálja az alap-irányokat (függőleges, vízszintes, 45°, egyebek) amikre csak ráviszed a kurzort, elengeded az egeret és írhatod a méretet, utána enter.
A shift akkor kell, ha egy meglévő pont segítségével akarod megadni a rajzolás következő pontját egy rögzített irányban. -
-
BMEnikő
friss újonc
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni.
MAC-em van, kezdő Archicad használó vagyok. (egyetemen még nem tanítják, de már kérik a vizsgafeladat leadásához a digitális tervet)
A programban nem tudok derékszöget rajzolni, mert mindig 90,54 fok lesz.
Leteszem az egyenest, 90 fokban áll, a shift elengedése után pedig eltorzul.
Mi lehet a gond? Segítsetek lszi -
Hunattila
tag
válasz
Raysen623 #7036 üzenetére
Nyilván vannak szakpolitikusok is Lázár mögött, de ők egy jó zsíros megrendelésért, egy két húsosfazék állásért még ötletelgetnek is. Csakhogy egy egyéni vállalkozónak nincs tájépítésze, geodétája stb., esetleg csak kapcsolatai. Ő a megélhetés miatt nem tud tökölni teljesen felesleges dolgokkal, ami egyébként a kutyát sem érdekli. A fen vázoltak alapján 4 db helyszínrajzot készítettem ugyanarról, plusz a terepmetszeteket. Aztán fásítottam, meg sövényeztem. Én építésznek tanultam, nem geodétának és kertésznek.
A lényegi dolgokkal meg nem foglalkoznak. Az adó meg egy külön műfaj, ami egy közpénz rendszerben nem lenne szükséges. Az USA-ban 1913-ig nem volt jövedelemadó és vígan működött az államok. Aztán a FED odavágott a kamatpénzzel. És, mint tudjuk a MNB-t is a Rothschildok irányítják, a többi csak porhintés.A lényeg: Stabil, időtálló, átlátható építési törvény kellene, sallangoktól megfosztva. Ne a jogászok készítsék, mert azért olyan, amilyen!
-
Raysen623
addikt
válasz
Hunattila #7035 üzenetére
Én hozzácsapnám az adótörvények állandó jellegű módosításait, így nem lehet normálisan vállalkozni ebben az országban. De hát én már semmin nem lepődöm meg, mivel közismert, hogy jelen hatalmaságaink nem igazán bővelkednek szürkeállományban, de már a mögöttük állók sem, ahol korábban legalább létezett szakpolitika.
-
Hunattila
tag
HÚ, DE KIAKASZTOTTAK!
Kinek a biznisze az, hogy "Az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisból digitális formában szolgáltatott vektoros adatállományból készített PDF/A dokumentum." mint igazolás kell.
Készül helyszínrajz a térkép adatbázisból lekért földmérő által prezentált adatokból.
Terep esetén a rétegszintek Bf szerinti magassági méreteivel, rétegvonalakkal 500-s és 200-as léptékkel.
Aztán kérnek:
"- a meglévő terepviszonyokat ábrázoló helyszínrajzot jellemző szintmagasságok értékeivel, 10 százaléknál nagyobb lejtésű terület esetén az 1 m szintkülönbséget ábrázoló rétegvonalakkal,
- A tervezett tereprendezést ábrázoló helyszínrajzot a jellemző szintmagasságok értékeivel, 10 százaléknál nagyobb lejtésű terület esetén az 1 m szintkülönbséget ábrázoló rétegvonalakkal,
- terepmetszeteket a meglévő állapotról és a tereprendezés utáni állapotról,
- csapadékvíz elvezetés megoldását (Ez egyébként szerepel a helyszínrajzon.)Zöldfelületi leírás, amely számokkal igazolva tartalmazza az építési telekre irányadó minimális zöldfelületi mérték teljesülését, valamint kormányrendeletben (!) meghatározott esetben a tájépítészeti műszaki leírást, amely számokkal igazolva tartalmazza a tájépítészeti alkotás kialakításának részletes bemutatását.
„…felőli oldalán létrehozandó takarófásítás legalább 5,0 m széles kell legyen, egy sor fából és három sor cserjéből kialakítva. A takarófásításokat őshonos, a termőhelyi viszonyoknak megfelelő fajokból kell kialakítani.
e) A patak partélétől számított 6,0 m-es sávot mederkarbantartás céljára szabadon kell hagyni.
f) Az építési övezet zajövezeti besorolása 1:4.8
g) A létesítmények színezésekor csak fehér, szürke színeket, illetve a zöld és barna színek pasztell változatait szabad használni.
h) A telep kerítésén 2m2-nél nagyobb reklámfelület nem helyezhető el.
i) Déli irányból a településkép és elsősorban a katolikus templom feltárulásának zavartalanságát az építési engedélyben látványtervekkel kell igazolni … „ stb.VILÁGOS NEM? Mi jó Istent akarnak ezek a bugrisok ott fenn. Lázár és a bandája meghibbant? 50 éve dolgozom a szakmában, de ennyi hülyeség, amit a nyakunkra öntenek és havonta változtatnak, kísérleti terepként az építészetet az más sok/k.
Mikor lesz kiszámítható a szakma? Mikor lesz olyan, hogy, ha törvényt hoznak az kibírja az időt, és nem módosítgatják pár havonta rendeletekkel. Milyen törvény az, amit egy rendelet befolyásolhat? Őrmester dirigál a tábornoknak.
Anno OÉSZ a mellékletekkel együtt 163 oldal volt. Nem kívánom vissza azt az időt, de azt nem babrálták nyakra-főre és megadta a kereteket.Bocsi, hogy kifakadtam és nem igazán ide való a téma, de mindannyiunkat érint.
Ezek és a tervtanácsok teljesen felesleges megléte, mindannyiaunkat sért és felesleges, semmirevaló és senkit nem érdeklő munkára kényszerít. Az építéshatóságok pedig ráharapnak mindenre és mintegy élvezettel lökik vissza a terveket -
snowman
tag
válasz
petymeg #7032 üzenetére
A legkényelmesebb, ha utólag cseréled ki a hátteret: az exportnál bekapcsolod a render layers alatt a Sky és az Export as masks opciókat, utána pl. photoshopban ki tudod maszkolni az eget és berakhatsz bármit háttérnek. De más elemeket is rakhatsz külön rétegre maszkolás céljából.
Ha mindenképpen a Twinmotion-on belül akarod megoldani, akkor egy megfelelő méretű, a kép arányaival megegyező oldalarányú síklapot kell elhelyezni a háttérben kb. a kamera irányára merőlegesen, és arra rakni a háttérképet felületként. -
petymeg
addikt
Üdv!
Újra kellett telepítenem az egész gépet, az ősöreg AC 19-et is a Twinmotionnal együtt. Ami a TM honlapján van pluginhoz, a datasmith for Archicad program az csak 23-ig jó... kibányásztam a netről a régi Datalink Twinmotion For Archicad 19 programot, meg is jelenik az AC menüsorában a TM csak ha Directlinkre kattintok, azt írja nincs telepítve a TM, pedig de. Hogy lehet megadni neki a TM könyvtárát? -
Raysen623
addikt
válasz
daninet #7026 üzenetére
Nem tudom hogyan jött ki nálad a több mint kétszer annyi. Alábbi árakban tudtommal minden benne van, tehát szoftver és csapatmunka helyi, vagy felhő alapú megoldással. A Studio fog megszűnni jövőre ha jól tudom.
Autodesk mindig is jóval drágább volt. Csak a szoftvercsomag 3-5 ezer dodó per év. A CC még ez után jön.
Fentiektől függetlenül a GS fejlesztései egyre inkább szembe mennek a nagy projektek igényeivel, és ezért fognak nagy irodákat elveszíteni. 20 év kevés volt nekik, hogy felfogják már rég nem kis fejlesztő vállalat, hanem globális méretűek. Legalábbis a célkitűzéseik viccesek.
-
daninet
veterán
mennyiért adja most graphi a bimcloudot?
Autodesknél 600-900 dollár körül van per user per év a bimcollaborate pro amihez jár az online tárhely közös melóhoz.
Nekünk ugy 600 hogy beváltották az öröklicenszeket 10 év kedvezményre. Asszem GS is ezt csinálja majd.
Ehhez még természetesen hozzájön maga a szoftver -
copass
veterán
válasz
daninet #7020 üzenetére
jaja. IFC-ben most mentek 5-6 féle kombinációt. statikus, gépésznek, mindenkinek, költségvetéskészítőknek itwo,costx,stb. utóbbi ilyen 1-2 órás mentés néha...
volt igény bimcloudra vendégként, mondtuk hogy semmi gond. majd amikor meglátták a költségvonzatát (ugye kell egy licensz addigra) akkor már nem kellett... -
daninet
veterán
válasz
TRicKolas #7018 üzenetére
egy bizonyos projekt méret felett amikor a kivitelezőnek is van már mérnöke az építkezésen szinte mindig benne van a szerzősésben, hogy milyen formátban adsz át dolgokat. Újabban kérnek tőlem: PDF, DWG, IFC, NWD, Enscape EXE + natív formátum (rvt vagy pla). Ez mind egy csomagban.
-
TRicKolas
csendes tag
én egyébként személy szerint nem tartom helyesnek, ha a keret és a modell is kimegy szerkeszthető formában - ne tegyük könnyűvé senkinek se, hogy ezt-azt átírogasson, és újraplottolja
-
Raysen623
addikt
Ez így rendben, azonban szakági kollégák DWG-ből veszik át a pecsétet is. Tehát erre a célra akkor létre lehet hozni egy olyan tervlapsablont, amit arra használunk, hogy azt elmentve DWG-be a pecsét tartalom is átmenjen nekik.
Amennyiben rajzot is tartalmaz a tervlap és nézetből van lerakva a pecsét a sablonra (ez a helyes út egyébként), akkor a fordító elrontja az autotext-eket. GS-nek úgy tűnik erre sincs elegendő kapacitása, hogy javítsa. -
copass
veterán
válasz
TRicKolas #7014 üzenetére
munkalapon rohadt nagy szívás minden tervlapméretre ugyanazt a pecsétet rámásolgatni. nekem van vagy 30 méret amit használok...
arról nem is beszélve, ha ha több tervfolyamathoz használom ugyanazt a pecsétet változó tartalommal.
pl: pecséten vízjel (ami csak kitöltésből lehet átlátszóra tehát kapcsolgatni kell a nézeten), munkaközi, jóváhagyott,stb.
szóval én nézetet teszek le a pecsétre, nem érdekel ha valami pampog érte.
ott a pdf, azon minden jól van...a dwg csak szerkesztésre van. -
TRicKolas
csendes tag
válasz
Raysen623 #7013 üzenetére
Csak a klasszikusok. Rajz neve, rajzok léptéke stb.
A 28-as AC mintamodellje is hibásan exportálódik. Ott úgy van megoldva, ahogy a linkelt fórumban is írják, tehát munkalapon vannak az autotextek, és az van berakva a Tervlapsablonba. Ha közvetlenül a tervlapsablon részei az autotextek, akkor ok. -
TRicKolas
csendes tag
Sziasztok!
DWG-be szeretnének menteni a kollégák, méghozzá a papírtér ... nézeti tartalommal módszerrel. Az autotextek egy részét elrontja a program, és a DWG-ben a #-es szöveg jelenik csak meg.
Erről van egy beszélgetés a community oldalon, látszólag megoldatlan a probléma.
https://community.graphisoft.com/t5/Collaboration-with-other/Autotext-on-Master-Layout-missings-on-DWG-export/td-p/243717A kérdés, hogy meg lehet-e oldani valamilyen workarounddal?
(Ha nagyon akarom, Autocad oldalról lehetne scriptelni, de ezt most elkerülném inkább.) -
nagyt0m
tag
válasz
Hunattila #7010 üzenetére
Van a Graphisfot file converter amivel meg tudod nyitni a régi terveket és tudsz vele dolgozni. A könyvtári elemek nem biztos, hogy jók lesznek.
-
Hunattila
tag
Üdv!
Kaptam egy AC6,5-ben készített tervet, ami akkori platformon készült. Altatták, most kellene rajta dolgozni, de AC22-ben. Mivel akkoriban feldolgozott terv jó alap lenne a mostani munkához, jó lenne, ha tudnám használni! Van valakinek ötlete, hogy tudnám ezt megoldani?
A válaszokat köszönöm. -
Hunattila
tag
Üdv! Kérdésem: A helyiséglistát hogyan lehet beemelni a tervbe úgy, hogy elfogadható méretű legyen, ne legyen fejléc és az idétlen vonal halmaz? AC22-ben dolgozom maradi öregként.
A válaszokat köszönöm. -
copass
veterán
válasz
Nixon18 #7003 üzenetére
nevezéktan (bármilyen réteg,tervkódolás,stb) ami neked kényelmes és logikus!
felesleges túlbonyolítani, csak lassítani fog.
ha nagyobb cégnek bedolgozol, ott meg lesz saját rendszer amit használni kell. az meg már ki van találva.
totál felesleges előre megcsinálni minden lehetséges réteget, mert soha nem fogod használni.
nekem ennyi, teljesen életképes, mindenki tudja használni.
van egy alap amiből mindenki tudja elkészíteni a sajátját. -
daninet
veterán
válasz
Nixon18 #7003 üzenetére
LOD300 kiviteli szintű modellhez nem kell vakolat réteg. Vízszigetelés célszerű, hogy ne kelljen vonallal rárajzolni de az sem kell specifikáció szerint modellben megjelenjen.
Az elnevezés az változó lehet cégenként attól függően mire van igény, mi standardizáltunk elég sok dolgot, köztük ezt is.
XY-M01-DESC
XY - saját cég nevének rövidítése, ha behúzol másoktól cuccokat látod majd melyik a tied
M01 - Masonry azaz téglaszerkezetek, G a gypsum stb van még egy csomó kód
DESC - rövid leírás lehetőleg jelölve a szerkezet vastagságát pl Block 30 Ins 20 -
Nixon18
senior tag
Bocsánat, hogy olajat öntöttem az off-topic tűzre! Nem volt szándékos
Viszont lenne egy ontopic/gondolatébresztő kérdésem is.
Ti hogyan nevezitek el a réteges szerkezeteket? Illetve mennyire állítjátok be a legutolsó/ legapróbb rétegig?
Én pl a pára- és vízzérő réegeket be szoktam állítani, mert a szigetelés nyomvonalának illik látszódnia, de a vakolattal már nem foglalkozok, viszont így mindegy, hogy mennyire részletes a modell, a csomópont készítéshez nem segít sokat.
De főleg a könnyen kereshető, más által is értelmezhető nevezéktan az, amit még nem oldottam meg.
-
Hunattila
tag
Mint rendesen, főleg mióta Lázár és bandája túl hatalmat szerzett, ismét kísérleti pálya lettünk. Fárasztó, megalázó és időrabló hülyeségekkel zaklatnak bennünket, ahelyett, hogy az érdemi munkára tudnánk koncentrálni. Olyan idiótaságokkal kell tölteni az időt, ami pont a célról irányítja el a figyelmet, az építészeti produktumokról.
A folyamatos azonosítgatások, hitelesítgetések túlmutatnak a józanész határain és semmi másra nem jó, csak arra - mint anno -, hogy a hivatal packázhasson, időt húzhasson és bizonyítgassa folyamatosan a szükségtelen fontosságát. Ezek csúcsra járatása a mindent megkötő Tervtanácsok halmaza, amelyek egy WC elhelyezésébe is belekötne egyrészt, másrészt viszont engedik a Nemzeti Bank műemlék épület szétgyalázását és egy környezetbe nem illő üvegkalitka ráépítését.
A hatalom mindig gondoskodik kegyeltjeiről, miközben másnak levegőt sem enged venni.
Kísérleti tereppé váltunk immáron sokadszor.
Várják a DÁP teljes körűségét, ami biztosan nem mostanában lesz, addig meg lehet gyalogkakukknak lenni és hivatalba császkálni.
Mint már írtam: Ez mindaddig így lesz, amíg az építésztársadalom végre a sarkára nem áll és összefog. A semmirevaló kamarákra számítani nem lehet, de egy erős, kormányoktól független építész szakszervezettel lehetne valamire jutni. Valószínű az én hátralévő éveim ehhez kevesek lesznek. -
OgreImre
senior tag
válasz
Engineer086 #7000 üzenetére
Reméljük megoldják a rendszert hegesztő külsős - szerintem túlfizetett - informatikai cégek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- Samsung Galaxy S22 Ultra / 12/ 256 GB / Gyárifüggetlen / 12 hó Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest