Hirdetés

2024. május 16., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9533) And válasza DBob (#9532) üzenetére


And
veterán

Tisztában vagyok vele, hogy mit jelent lineáris teljesítményre fordítva 3dB különbség. Ugyanakkor azzal is, hogy ennyit még kültéri körülmények között is ingadozhat a térerő, nemhogy egy beltérre telepített antennánál, emberekkel körülvett helyen, miközben az AP, amire csatlakoznánk, az épületen kívül van. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen antennáknál mennyit szoktak kamuzni a tisztelt gyártók, olvass csak vissza 1-2 hónapnyit itt, vagy épp az antennás topikban. A fő hangsúly itt sem azon van, hogy milyen karakterisztikájú az az antenna, csak épp irányítottból sokkal könnyebb, egyszerűbb (és nem utolsósorban olcsóbb) kicsikarni mondjuk 10dBi nyereséget, mint egy körsugárzóból. A külső elhelyezés pedig jó esetben önmagában sokkal többet számíthat, mint az, hogy valamivel nagyobb nyereségű antennát használunk. Egy vacak beltéri körsugárzót nem teszünk kültérre, és csodákat sem szabad várni tőle.
"Ráadásul amit javasolsz irányított / szektor / antennák, 10dBi felett indulnak és az áruk se áll meg 10khuf alatt."
A szektor-antenna csak egy az irányított típusok közül, amire itt valóban nincs szükség, azt a szolgáltatók szeretik, érthető okokból. Egy olcsó panelantenna pedig párezer Ft körül kapható, vagy akár meg is építhető sokkal olcsóbban, és mint említettem, elegendő, ha az ablak közelébe rakja, ha rálát az AP-re. Ha meg nem lát rá, akkor végképp nincs más csodaszer, kültéri antenna kell, a többi csak szenvedés lesz. A LAN-portos kliens inkább az utóbbi esetre vonatkozna, mert lehetőleg az adatvonalat hosszabbítsuk, ne az antennakábelt. Egyébként az a helyzet, hogy bizony a normális jelerősséget egy részben kültéri linknél 'nem adják olcsón'. Természetesen nem kell verébre ágyúval lőni, de sajnos áldozni kell rá. Az általad vázolt kiépítés is működhet természetesen, de nincs rá garancia, jó adag mázli is kell hozzá, így látatlanban. A körülményeket pedig nem eléggé ismerjük: távolság az ablaktól, onnan a rálátás mégléte az AP-re, kábelezési lehetőségek, anyagi keret, stb.
Mod. #9528: Ha van rá lehetőséged, próbáld ki az adott helyen egy beépített wifi-klienssel rendelkező notebook-kal, hogy az mit produkál. A kijelző melletti keretben elhelyezett integrált antennák ugyanis sokkal hatásosabbak lehetnek, mint egy szimpla USB-kulcs formájú wifi-kliens nyákra integrált (eleve veszteséges, ha már 0dBi-s) antennája.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.