Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#29985) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Alkottam kicsit a VGA hűtésén, és még mindig fekete doboz a rendszer.
Ezek után már nem lehetne gond a felületek és a blokk érintkezésével a környéken:

A pasztát elsősorban indikátorként tettem oda, így látszik, hogy mindenhol elég közel ér a blokk alja a gappadhoz, ha kinyomódik a paszta, és szépen ki is nyomódott minden FET felett. Ezt két okból nem nyestem keskenyebbre. Egyrészt a gyári hűtő tartozéka, nem akartam végleg elbarmolni, másrészt így hűthetné egy kicsit a nyákot, ha már valahol egy hőhíd van egy közeli hőforrás a nyáklemez közt.
A blokk vájatában lévő gappadon is látszik mindhárom chip lenyomata a korábbi felrakásból (és az is, hogy kinyomódott a rózsaszín szalag alól a felesleges ragacs, ezért tetszik ez a fajta thermal pad).
És még ezek után is elég forró a nyák háta a VRM terület felett, főként a FET-ek táján, ahol már véget ért a blokk.
Valamint még mindig elég silányak a hőmérsékletek: GPU ; VDDC; CPU (utóbbi kettőnél a maximális a 3 illetve 4 független mérő közül, ami CPU-nál az egyetlen furmark által leterhelt max, VDDC-nél gyakorlatilag átlag is)
Reggel hidegindítás után idle: 25 ; 29 ; 33
Még hideg vízzel 1 perc Furmark alap órajelen: 31 ; 56 ; 45
További 4 perc Furmark után alap órajelen: 33 ; 61 ; 45
Ezután rögtön ráeresztett 1Ghz-es tuning: 36 ; 90 ; 40
További 1 perc kínzás 1Ghz-en: 37 ; 106 ; 46
Pár másodperccel a Furmark leállítása után: 27 ; 40 ; 36
Kicsit később pedig visszahűlt 1-2 fokkal a bekapcsolási hő fölé.

Innentől kezdve már nem tudom mire fogjam rá a dolgot. Talán a szivattyúm van nagyon ellustulva a nagy rendszerben (nincs áramlásmérőm), és a lassú vízkeringés kielégíti a CPU és alaplap hűtését (végül is a Q6600 1,45V-on alig eszik valamit, és az X48 sem forrófejű, nemde? :DDD), de a blokk nagyobb vízhozamra lett tervezve, és így nem is tudom, talán kialakul egy mozdulatlan víz"buborék" a blokkon belül a FET-ekhez közel eső részen, ezért tud hűlni a GPU (és a RAM-ok, mert azok fölött sem meleg a nyák), és ezért marad forró a VRM.
Vagy hibás lenne a kártya, és azért tüzel rajta valami, amit soha nem is kellett volna lehűteni? De ezt sem tudnám kideríteni a gyári hűtő visszarakásával se, mert annál normális dolog, ha forró a nyák háta, végig az egész kártyán. Működni pedig működik, mert játszottam is már vele alapórajelen, és semmi képhiba, vagy fagyás.

Még azon röhögnék jót, ha egy driver és/vagy GPU-Z frissítés után tök más értékeket írna a VDDC hőmérsékletekre, és hiába szerelgettem össze-vissza. :))
Amiatt nem valószínű, hogy a nyák is meleg a VRM felett, de csak a többi részéhez képest, rajta tudom tartani a kezem, gyári hűtővel nem tudnám. (az utóbbi években egy gyári hűtővel futó VGA-m hátán sem tudtam ott tartani az ujjam, ha futott rajta pár perce a furmark, tehát ez a relatíve itt a legmelegebb, és elég meleg dolog még nem bizonyítja a FET-ek 100 fokos voltát, mert egy 80 fokos GPU felett égetett a nyák gyári hűtővel, ez most fogható...)

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.