Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#27841) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Na, most már tényleg egyre közelebb állok ahhoz, hogy hozok egy kalapácsot, és szétverem a gépet. :W
Vettem új alaplapot, működik is faszául, erre most a VGA szart be.
Hihetetlen. Hosszú évek óta mindig magamnak rakom össze a gépet (gyakorlatilag a második PC-mtől, mert az első gyárilag összerakott 486-os konfig volt) , mikor mit, de csináltam itthon húzós dolgokat is, pl. forrasztós voltmodot, cserélgettem és barkácsolgattam léghűtéseket, és soha semmi baj nem volt. Eddig egyszer halt meg nálam cucc, illetve inkább már a gyárban, mert első próbára rögtön szemetelt a kép egy gyári OC-s 8800GTS-el, visszavittem, cserélték ugyan olyanra, azt még forrasztgattam is Vmodhoz, és vígan ment míg nálam volt.
Mióta vizezek, minden meghal, amihez hozzáérek. Először egy alaplapot nyírtam ki, de gondoltam, már ott egye a fene, úgy is el volt hajolva egy láb a socketben, le volt törve egy RAM fogó pöcök, elázás óta rábiggyesztett drótdarab éltette, sőt, első naptól szarul ment benne a proci, amit kitesztelve vettem tuningos példányként, úgyhogy megbékéltem vele, hogy 27k-ért vettem egy új x48-as deszkát, ennyi pénzt most össze tudtam rá kaparni.
Na de, hogy most a ~70k-s VGA-m is odalett, mikor már végképp nincs is pénzem újat venni. Hát, faszom kivan.
Pedig nagy körültekintéssel raktam rá a blokkot. Nekiültem, leszedtem a gyári hűtőt, levakartam a gyári thermal padokat, végig mostam mindenhol acetonos vattával a paszták és ragacsok nyomait, kimilliméterezve felpakoltam a friss thermal padokat, megnéztem mit hogy kéne csinálni, szép finomat húzgáltam meg a csavarokat. Se nem úgy, hogy már recseg a nyák, se nem úgy, hogy lötyög a blokk...
Mikor már eleget keringett a víz a csövekben, indítom a gépet, és nem ad képet. Beraktam egy PCI-os S3 VGA-t, és azzal postol. Na, fel is ment az agyvizem, vagyis most nem is tudom, nem annyira haragot éreztem, mint lassan már sírni tudnék a saját szerencsétlen faszkodásomon, és csak ezt konvertálom át idegességgé... :O
A hátoldali lemezt tapizva a hátsó GPU körüli RAM-ok melegednek, az első körüliek nem. Ugyan ez viszont fordított a GPU-knál, mert az első GPU hátán éreztem a melegedést, mikor leállítottam egy kicsit a pumpát, a másodikon nem annyira. Tehát valamilyen formában minden része áram alatt van.
Leengedtem a friss vizet a lavórba (azért friss, mert múltkor lavórban állva megbüdösödött), kivettem a VGA-t, levettem a blokkot, és meggyőződtem róla, hogy tényleg faszául tettem fel. Mindkét GPU-n alig volt paszta (ki volt nyomódva a peremükre, mert kentem rá rendesen), és minden thermal padon látszik, hogy deformálódott az alatta lévő chipnek megfelelően (tehát mindenhez hozzáér, nem ferdén fekszik fel). Látszatra nem is tört el semmit (legalább is a GPU-k nincsenek megrepedve, és a többi lefedett alkatrész lábai sem állnak félre (már amelyiket szemügyre tudtam venni).

Próbáltam, hogy PCI-os VGA-val bootolok, és online dugom be a VGA-t, de akkor sem jelenik meg semmilyen GPU az eszközkezelőben (többször csináltam már ilyet, mikor a radeon mellé rakott geforce-al szórakoztam physx miatt, ilyenkor rögtön meg szokott jelenni a GPU, és működik is reboot nélkül). Szóval ez fullra döglött. BIOS post alatt sincs kép, és semmit sem lát belőle a windows, ismeretlen eszközt sem.

Ami fura, hogy rádugtam a saját ventilátorát, és a ventivezérlés még működik. Induláskor felpörög 100-ra, aztán alábbhagy. Illetve mikor ki-be kapcsolom a gépet, 1-1 pillanatra felvillannak a LED-ek, amik a tápcsatik hiányát jelzik (ez normális, mindig is csinálta, az benne az érdekes, hogy működik ez a része), menet közben viszont egyetlen LED sem ég. Pedig van 5 LED, amik kombinációja sokféle hibaüzenetet tud átadni. A "nincs áram a tápcsatikban" hibán túl jelezheti az egyes GPU-k meghibásodását, vagy bármilyen alkatrész túlmelegedését, amiben van hőszenzor. De semmi sem gyullad ki (csak ki-be kapcsoláskor, ami normális, illetve kipróbáltam hogy lehúztam a tápcsatit, és azt jelezte is a LED sor...).
Nem tudom mit kezdjek vele. Mikor régebben letöröltem róla a hátára csöpögött vizet, véletlen félbetéptem a sorozatszámos matricáját. Az SN numerikusan még ott van, de a vonalkód nagyja elveszett. Na meg, hát látszik rajta, hogy szét volt már szedve. Egyrészt a gyári lemez festett, és könnyen lejön a festék, a gyári hűtés mütyürke csavarjai erősen voltak betekerve, így azok is karcolódtak, mire már vagy 3x le-fel tettem a múltban. A gyári hűtőt visszapróbálni nem sok értelme lenne, mivel a ragacsos thermal padok olyan rágógumi szerűek, és most inkább golyócskák, mint lapok. A FET-eken pedig valami műanyag szövetes szar volt, ami szétmállt darabokra, mikor levettem. Szóval többet is ártana, mint használna így összerakni, de szerelgetés közben csak szétgyepálnám a vizesblokk thermal padjait is...

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.