Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1046) Reset Elek válasza fuzik (#935) üzenetére


Reset Elek
aktív tag

Régi hsz, de még adós vagyok pár válasszal.

Szóval én gépész leszek, a BME padjait koptatom jelenleg. Koszon kívül remélem más is ragad rám...

A vízsugaras vágás és e közt a gyémántszemcsés hűtés között sebességben tényleg nagyságrendi különbségek vannak, de ez csak a kopás sebességét befolyásolja, maga a kopás jelensége ettől még megmarad.
Igen, nekem is dereng valami a folyadékban szállított lebegő szemcsékről. Kopásálló, vastagfalú öntöttvas csövek, nagyteljesítményű szivattyú, a csőfalnál és a szivattyú anyagánál puhább szállított szemcsék.

Ezzel szemben a gyémántnál nem lehet keményebb anyagú csövet találni, se szivattyút, se blokkot.

Említetted az élettartamot. Kardinális kérdés, de az ilyenekkel általában nem foglalkozik az egységsugarú felhasználó. Persze más témakör, de vajon hányan figyelik a vincseszterük üzemidejét, és cserélik le, ha lejárt az élettartama (és hány megy tönkre idő előtt) ? Vagy a másik véglet, hányan cserélik le a ventilátort a gépükben az előírt élettartam előtt, csak mert már hangosabbnak találják, mint mikor megvették? De hogy témánál maradjunk, ki az, aki kiad egy zsák pénzt egy különleges hűtésre, és vállalja, hogy félévente-évente majd lecseréli a folyadékon kívül az egészet? Szóval ez az élettartam dolog meglehetősen ingoványos terület, ha..... Na mindegy. Mindig is népszerűbbek azok a dolgok, amik nem romlanak el, mert nem tudnak elromlani.

Ebből a szilárd szemcsével kevert hűtőfolyadékos dologból eddig sem volt semmi, ezután sem lesz semmi. Sem a NASA-nál, sem a haditechnikában, sem sehol. Nem azt mondom, hogy maga az elv nem működik, csak nem lehet átültetni a gyakorlatba.
Pont, mint a peltier-es hűtés. Sokkal több nyűg van vele, mint amennyi előny származik a használatából.

Persze R.Zoli majd megcáfol, ha nem így van, és remélem azonnal belinkeli az első tesztet, amit talál.


A vízsugaras vágás pedig, úgy tudom, még mindig hirhedt arról, hogy zabálja a sugárformáló fúvókát, pedig az zafírból van, az abrazív szemcse pedig nála jóval puhább SiO2.


Az elmélet és a gyakorlat viszonyának elméletét már jól ismerjük a gyakorlatból. Indoklás nélkül a hozzászólásod csak a ''vélemény'' szintjét éri el...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.