Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#55901) [CS]Blade2 válasza Per Degaton (#55891) üzenetére


[CS]Blade2
addikt

Majdnem bármilyen kérdésre találsz egy választ és annak az ellenkezőjét is a neten. Ebben az esetben is elő lehetne keresni olyan kutatást, ami alapján megéri bevenni azt a gyógyszert és olyat is, ami alapján nem. Senki nem tudja megmondani. Valszeg egy kicsit segít, a mellékhatásai viszont ártalmasak. Akár mellette akár ellene hozzátok meg a döntést, mindenképp kockáztatnátok. Lehet kritikus, hogy pont az a kicsi kell, amit jelent. Lehet, hogy nincs rá szükség, és akkor meg beszedve ott az ártalom. Az a baj, hogy utólag derül ki, fog kiderülni.
Utólag mondja azt az ember, hogy talán inkább nem kellett volna, vagy rossz kimenet esetén, hogy inkább be kellett volna szedni.

A leírások alapján úgy néz ki, hogy meglesznek bőven ezek nélkül is, és jó választásnak tűnik nem beszedni.

Sajnos ez ilyen. Mindenkinek egyénileg kell eldönteni magának, jószerivel tippeléssel, és beszedés esetén előre fizetéssel. Májkárosodással fizethetsz elő egy utolsó szalmaszálért, amibe lehet kapaszkodni, ha nagyon sz*r a helyzet, és életről van szó. Erre pedig hozzá jön, hogy lehet, hogy az a kutatás bizonyul majd igaznak, hogy semmit sem ér, nem csak egyszerűen rossz az előny/hátrány aránya.

Ugyanilyen, hogy kell-e kórházi ellátás, mi az a pont, amikor hívj mentőt. Sokan vannak valszeg, akik rosszul döntenek, mert utólag állítólag úgy tartják, hogy lettek volna menthető betegek, ha hamarabb elkezdik kórházban kezelni. De ez is olyan, hogy az orvosok mondják, és nem bizonyítható.
Ha lenne arra a gyógyszerre olyan tesztelési lehetőség, hogy tök ugyanaz az ember egyszerre kapja is meg párhuzamosan nem, akkor rögtön sokkal többet tudnánk.
A kórházi eseteknél sem lehet visszapörgetni az időt, hogy akkor nézzük meg úgy is, hogy hamarabb kerül be, és úgy tényleg meg tudják-e menteni a gyakorlatban.
Laborban, teszteléssel különböző emberekből álló csoportokon, stb. ha nem egyértelmű eredményt dob, akkor sajnos ez van.

Szerintem értelmetlen a vita az orvosok döntésének a 100%-os elfogadása, és az orvosok döntéseinek megkérdőjelezése, felülírása témában.
Ezek manapság speciális esetek. Ha mindent szó nélkül elfogadsz vagy elutasítasz, az ált. rossz. A doki is tévedhet, hibázhat, és akkor minden elfogadásával biztos, hogy az 1-1 hibáját is elfogadod, ha pedig vaktában válogatsz, akkor benne van, hogy össze-vissza mellé lősz.
Így vagy úgy, időnként így is úgy is belefut az ember a doki rossz döntésébe vagy a saját rossz döntésébe.

(#55902) t72killer válasza radi8tor (#55898) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

nem nővér, katona :DDD . Legalábbis az egyik oltóponton az volt.

Nem, nem nekem kell aláírni, az államnak. Ha valami geb.sz van, ők ITT fizetnek.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#55904) Parci válasza t72killer (#55902) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

teljesen normális megoldás volna egyébként, mert
- abszolút bizalmat épít, hogy van felelősségvállalás és a termék is jó, ha felelősséget vállalnak érte
- közben igazából ez aprópénz (mert olyan kevés számú érintett van)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#55905) ubyegon2 válasza #32839680 (#55865) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én értem mit mondasz, csak amikor az ember tanácstalan, akkor próbál mindenhonnan tájékozódni. Ha meg el van keseredve akkor főleg.

Ez nyilván érthető emberileg, többször lukadtunk már ki ide a maestroval is....és pont ez a tanácstalan állapot az, amikor nagyon óvatosnak lell lenni, mert szinte bármilyen segítséget képes elfogadni egy kétségek közt örlődő ember. Egyébként minden más csak hasznos lehet, ami nem konkrét javallat ill ellenjvallat. De lehet az inkább az elszörnyesztő, hogy ez egyáltalán elhangzik itt vagy bárhol.

De aki egy PH! fórum alapján elkezdi magát otthon megműteni, azért azzal is vannak gondok.

Én is ezt gondolom, még egy darabig....csak nem jó el a FB csoportok kora itt is! :(( Majd 5 éve hagytam ott az utolsó FB csoportot, igaz Linuxos csoportok voltak, de valahogy a hely szelleme ott mindenkit befolyásol, szóval Meta veszély az fenáll rendesen.

(#55906) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

Dobson Sz.

Meghökkentő fejlemény: hong kong-i kutatók egyértelműen igazolták, hogy két esetben is hörcsögök fertőztek meg egy helyi állatkereskedésben embereket SARS-CoV2 delta variánssal. A két hörcsögtől COVID-19 et elkapó ember közül az egyik a vele egy háztatásban élőket is megfertőzte

A tanulmány erről tegnap (01. 28.) jelent meg a Lancet című brit orvosi lap lektorálás előtt álló cikkeit ismertető oldalon (lásd a hivatkozást). A szóbanforgó hörcsögök tavaly november 21-e körül fertőződhettek meg, mielőtt még Hong Kong-ba kerültek volna. Például Hollandiából is kerültek fertőzött hörcsögök Hong Kongba.

A hörcsögöktől származó keneteket és a vérmintákat egy állatboltban és egy raktárban gyűjtötték, ahonnan az állatok a boltba kerültek. A boltban lévő 16 szíriai hörcsög közül 8, a raktárban lévő 12 közül 7 volt SARS-CoV2 fertőzött.
Viszont a vizsgált 77 törpehörcsög, 246 nyúl, 66 tengerimalac, 116 csincsilla és 2 egér egyike sem adott pozitív teszteredményt.

Utóirat: a hong kongi kormány felszólítására időközben már több, mint 2200 hörcsögöt elpusztítottak el, és a kereskedők kárát a kormány megtéríti.

Hivatkozás: Hui-Ling Yen, Thomas HC Sit: Transmission of SARS-CoV-2 (Variant Delta) from Pet Hamsters to Humans and Onward Human Propagation of the Adapted Strain: A Case Study
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4017393

(nem tudom linkesíteni)

(#55907) t72killer válasza #32839680 (#55903) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A saját farkába harapó populizmus, avagy amikor későn ébredünk rá, hogy mégse jó az, ha hülye emberek tömegeit halmozzuk fel az országban és szándékosan tartjuk őket sötétségben.

#55904: ha csak 10db intenzíves esetet el lehetne kerülni egy méregfog kihúzásával, máris pozitívba lendülne az ügylet. Persze ehhez a fentebbi bekezdés, a kezdetektől tiszta, nyílt kommunikáció is kell, hogy "okosék" ne a butykos pálinka mellett maszekban kezdjék kitalálgatni a fehéren hagyott részeket...

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#55909) Vesa válasza #32839680 (#55903) üzenetére


Vesa
veterán

Azért az oltást pártolók a legtöbb országban még mindig lényegesen többen vannak, mint az antivaxerek. Bár ez nagy szórást mutat régiónként.

A tudomány a valóság költészete!

(#55910) t72killer válasza #32839680 (#55908) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

k.rvára nem éri meg. Ez többtízezer intenzíves esetet jelent, esetenként 10-20-x millió Ft-jával szorozva. Messze nem olyan jó matekosok ám ezek, mint ahogy sokan elképzelik.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#55911) Ezekiell válasza t72killer (#55910) üzenetére


Ezekiell
veterán

Nem a pénz számít, pláne nem a közpénz...

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#55912) ubyegon2 válasza Vesa (#55899) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Pontosan értettük mit mondasz, de ha az orvos pl. mai napig Favit ajánlgat a betegnek, miközben ezt már hónapokkal ezelőtt érkeztek adatok arról, hogy nincs arányban a hatás/mellékhatás arány, akkor szerinted nem lehet ezt leírni?

De, sőt bármit le lehet írni a már többször kitárgyalt formában, de abban bízni, hogy aki kapja a tanácsot, az felelősen fog dönteni, épp imént esett erről is szó, kétségbeesés, tanácstalanság, téves kompetencia-feltételezés....vannak azért veszélyek. Szerintem. Tudnék pár meglepő példát mondani, milyen dolgokat fogadnak el az emberek, de ezek teljesen kontrollált esetek voltak. Itt meg elolvassa a segítségkérő és paff, utána nem tudsz semmit.... :N

Felnőtt emberek, dönteni is tudnak.

Ööö....aham. Felnőtt emberek...Laza topikban jártál már gondolom, olvastál a savanyókáposzta gyógyerejéről is. Felnőtt emberek. ;] Meg valami lóféreghajtóról is szó esett régebben.....

[ Szerkesztve ]

(#55913) fatal` válasza t72killer (#55910) üzenetére


fatal`
titán

Nem ők fizetik, leszarják.

(#55915) t72killer válasza #32839680 (#55914) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ja, úgy korrekt. Hátigen, valóban az a célfüggvény, és ez sokmindent megmagyaráz, tavaly ilyenkorig visszamenőleg...

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#55916) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

Mindeközben az egyik covid csoportban jött egy kérdés, hogy egy hónapon belül lehet-e újra megbetegedni, már néhányan jelezték is, hogy velük is megtörtént, közben az admin doki is válaszolt, hogy lehetséges :U kezd kissé tragikomédiába süllyedni a természetes immunitás kérdése... :(

(#55917) fatal` válasza Z.É.T. (#55916) üzenetére


fatal`
titán

Mitől lenne természetes immunitás, amikor lassan havonta új variáns van?

[ Szerkesztve ]

(#55919) mpo válasza Z.É.T. (#55916) üzenetére


mpo
veterán

Akkor a nyájimmunitásról se kellene nyilatkozgatni a szakértőknek.

Ha érted, akkor már elavult.

(#55920) Z.É.T. válasza fatal` (#55917) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Ne nekem, én még tavaly írtam az első viszonylag rövid idő utáni újrafertőződést ismerősi körből, csak sokáig tartotta magát a tévhit a "természetes immunitás a jolly joker" ügyben (és pl Rusvai mai napig ezzel kampányol)

Szerk.: igen, közben ketten is megelőztetek... Teszem hozzá, hogy kvára nem vagyok boldog ettől

[ Szerkesztve ]

(#55921) Parci válasza Z.É.T. (#55920) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hát én sem, mert van a rohadt erős, azért némileg kockázatos oltás...

és van a fertőzés, ami nem immunizál igazán (jövő pénteken talán majd igazoljuk is, hogy esetünkben mennyire nem...)

:U

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#55922) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Egy jó hír: a briteknél úgy tűnik kihalóban van a delta.
Ehhez viszont oltás+omikron fertőződés kombó kellett, vagy a gyerekeknél alfa/delta előtörténet+omikron második :( .

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#55924) radi8tor válasza t72killer (#55922) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Miért kell ahhoz oltás, hogy eltűnjön delta? Szerintem omikron dominanciának nem feltétele az oltás.

morgyi: gyanús, hogy az újrafertőződés nem olyan heves reakciót vált ki, mint az első találkozás a vírussal.
A szakik is megmondták már, nem a folyamatos oltakozás vet véget ennek a szélmalomharcnak...

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#55925) Z.É.T. válasza #32839680 (#55923) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Nem mentettem el a konkrét thread-et, de SOS: Korona (dr Mangó Gabi által kezelt) csoport.
Ezt és a Vakcinainfó - Az orvos válaszol csoportot keresd meg, küldd át neki és százával fog találni ~3 hónapon belüli újrafertőződős/betegedős eseteket (sok triplázót is)

(#55926) PuMbA válasza mpo (#55919) üzenetére


PuMbA
titán

Teljes tudással rendelkező szakértők nem nagyon vannak, mikor teljesen új dologgal állunk szemben az új variánsok miatt és a mai napig folynak a kutatások, tanulmányok :) A nyilatkozatok tisztán mutatják, hogy nekik sincs fogalmuk sok mindenről. Az eddigi 2 év alatt, ez már egyre tisztább nálam, szóval nem is veszem komolyan, ha megjelenik egy olyan infó, hogy: "Koronavírus xy szakértő z".

[ Szerkesztve ]

(#55927) t72killer válasza radi8tor (#55924) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Sima omikron átesés önmagában nemigazán véd a delta ellen (főleg, hogy utóbbi gyors példány, megfelelő antitestek nélkül letolt gatyában áll az illető). Oltással viszont masszívan szélesedik a védelem spektruma:

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#55929) Z.É.T. válasza radi8tor (#55924) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Mit értesz "heves reakció" alatt?
Tudom, hogy nem napi szinten követed, de pont az van, hogy sokan a második (harmadik) alkalommal sokkal betegebbek.
És de, vannak szakértők, akik szerint ez várható is egyes esetekben, mert az éles vírusnak van immunelnyomó tulajdonsága.

Abban egyetértünk, hogy nem a nagyon gyakori oltás lesz a végleges megoldás, kelleni fog valami pán-vakcina, mielőbb.

[ Szerkesztve ]

(#55930) Z.É.T. válasza PuMbA (#55926) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Mondjuk azt is tegyük hozzá, hogy a "tudomány már csak ilyen".

(és vannak azért olyanok, akik nem feltétlenül adják el a véleményüket egy kis népszerűségért, pl Jakab simán válaszol egy kérdésre úgy, hogy "ez nem az én szakterületem")

(#55931) Parci válasza Z.É.T. (#55929) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hát nem örülök, ha a következő körben már megfexünk :O

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#55933) Z.É.T. válasza Parci (#55931) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Na, azért csak nem, egyszerűen annyi van szerintem, hogy ez is csak az egyik opció, ami vélhetően/remélhetőleg csak a kevesebbségre vonatkozik (a kisebbség itt félreérthető lett volna)

Én a varicellás esetem miatt gyanítottam, hogy a répa rossz oldalán lehetek, be is bizonyosodott, hogy turbózva is rosszabbul viseltem/viselem a 91 éves nagymamánál is...

Egyébként annyi friss infó, hogy az ex-kolleginát kiengedték 1 nap után a kórházból a durcás triplázása mellett.

[ Szerkesztve ]

(#55934) Per Degaton válasza [CS]Blade2 (#55901) üzenetére


Per Degaton
tag

Igen, ezzel teljesen egyetértek.

Az is rossz ebben a helyzetben, hogy ez embernek magának kell meghoznia ilyen döntéseket, és nincs előre lefektetve, hogy ha ezt teszed akkor ez lesz a kimenetel, hanem félig-meddig egy szerencsejáték is az egész és csak bízhatunk abban, hogy jól döntöttünk.

De sajnos ilyen ez a helyzet, reméljük már nem fog túl sokáig tartani, hanem visszaáll egy fokkal normálisabba.

Parci: köszi, kb ugyanezt mondtam neki, hogy a Favit szerintem ne, a vérhígítót viszont nem tudom megmondani, kevés vagyok hozzá.

(#55935) radi8tor válasza Z.É.T. (#55929) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Én nem a vakcinára szavazok, hanem valami pirulára. :D

⭐ Stella

(#55936) PuMbA válasza Z.É.T. (#55930) üzenetére


PuMbA
titán

"tudomány már csak ilyen"

Ez az év szövegem :P Komolyan mondom, megnéztem volna ezt az egész Covid hercehurcát, ha az elejétől kezdve úgy ment volna a kommunikáció, hogy közben megemlítik, hogy amúgy ezt meg ezt, meg ezt nem tudjuk még / biztosra. Mi lett volna a közvélemény reakciója stb.

[ Szerkesztve ]

(#55937) Z.É.T. válasza radi8tor (#55935) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Szíved joga, magam is remélem, hogy 1-3 éven belül lesz majd abból is valami használható, ha baj lenne.

Azt azért gyorsan tegyük hozzá, hogy mellékhatás (úgy általában) gyógyszer >>> vakcina.

Tökmindegy, valami legyen, mert ezzel az omikronnal, meg azzal, hogy korábban nem próbáltuk globálisan megfogni, elég potenssé tettük a virnyákot, egeres - hörcsögös - szarvasos rezervoár szinten is.

(#55938) Z.É.T. válasza PuMbA (#55936) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Rossz csatornákat követtél, ha nem ezzel találkoztál, mert én szinte állandóan ezt hallottam a szakértőktől

(#55939) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

na, fiam ofője most írt, hogy "túléltem másodszor is (2 oltással)". hiányzott 2+ hétig, this is mild azért csak megrángatta. eredetileg antivaxxi volt egyébként, de az első kör után szépen beoltatta magát, akkor egy hónapig tolta és azt mondta, hogy azt hitte, hogy ennyi volt

innentől 110%-nak tekintem, hogy mi is kipipáltuk (két hullámban 1-2 hét különbséggel lerohanta az egész osztályt, tanárostul), úgyhogy újra bízom picit abban a nyáltesztben.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#55940) Ezekiell válasza Parci (#55939) üzenetére


Ezekiell
veterán

Tegnap éjszaka volt egy korunk a fulorrgegeszet klinikán az ambulancian a nagyobbik kisfiammal, ott is ezzel tesztelték, azt mondta a doki h ez fasza.
(gyerek jól van, nem covidos, "csak" csúnya fulgyulladas és hurutos orr/legcso/stb)

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#55941) Parci válasza Ezekiell (#55940) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

jájj, jobbulást neki! :(

(örülök, hogy ezt mondta, mert megvettem a következő adagot belőle :DDD)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#55942) bigdady válasza Parci (#55939) üzenetére


bigdady
nagyúr

Itt ugyanazok a gyerekek covidosak megint csak akik korábban is ősszel.

[ Szerkesztve ]

(#55943) Parci válasza bigdady (#55942) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mármint ezt most a ti osztályotokra mondod?

nálunk ősszel bement a delta, de nem igazán tudott elterjedni, két gyerek lett covidos, nem is volt sok beteg, nagyon hamar kiszedték őket

most viszont a januári sulinyitás óta két menetben gyakorlatilag mindenkin átment/-megy épp, összes gyerek, összes tanár

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#55944) bigdady válasza Parci (#55943) üzenetére


bigdady
nagyúr

Igen gyerek osztálya. Most épp karantén van vagyis már vagy 3-4. karantén lenne de oltva van enyèm is (ahogy az osztály fele is) már fel sem tűnik nekik ha a többiek megint nem jöttek… kb 4-5 covidos volt akik ősszel is (egy kivétellel az oltott volt kb akik csapatsportoknak). Egyébként egyiknek sem volt semmi komoly baja sem ősszel sem most

Más: Ismerosnel is gyerek az lett 7 éves át is adta 5 éves kruppos ocsinek. 2 oltott szülőnek nem adta át és a kruppos kb egy délután letudta egy hoemelkedéssel nagyobbik meg egy éjszaka volt hőemelkedéses. Done

[ Szerkesztve ]

(#55945) t72killer válasza radi8tor (#55935) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A Pfizet gyárt, valóban népszerű:

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#55946) Ezekiell válasza Parci (#55941) üzenetére


Ezekiell
veterán

Ja, én is vettem egy raklappal amikor ajanlottad :) és köszi, nem lesz baja, megmarad :)

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#55947) Parci válasza bigdady (#55944) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

helyes, jó hallani az ilyet!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#55948) Vesa válasza radi8tor (#55935) üzenetére


Vesa
veterán

Pedig a pirulák sokkal gázosabbak...Itt van példának a Favi (vagy az Iver). De jelen állás szerint egy mezei Non-Steroid gyulladáscsökkentőnek nagyobb egészségügyi kockázata van, mint az oltásnak.

Inkább egy komplex oltás kéne, ami az eddig szekvenált variánsok alapján készül.

A tudomány a valóság költészete!

(#55949) Parci válasza Vesa (#55948) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ez utóbbi tuti lesz, mert hamarosan az 1.0-t nem lehet majd eladni...

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#55950) Vesa válasza Ezekiell (#55940) üzenetére


Vesa
veterán

Jobbuást neki!

A tudomány a valóság költészete!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.