- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- plevips: Sorozatkövető v 1.1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- koxx: Légpárna az egérpadon: ATK A9 Air gamer egér
- horzoli: Auchan házhozszállítás
- GoodSpeed: Keychron V6 Max (HU) Mechanikus vezetéknélküli billentyűzet (Bluetooth, RF, USB)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyantusz
tag
válasz
thomas333
üzenetére
Igen, ezt a képet már én is láttam.
Be is akartam linkelni, de van egy apró probléma vele:
a B 757 és a madarak közötti távolság nem érzékelhető, még megbecsülni is nehéz. Szerintem 100-200 m között lehet (legalább), ami már nagy távolság.
A múltkor említett tanulmány (Haditechnika 2005/4: Pokorádi-A repülőterek körüli madárveszély vizsgálata) megemlít egy másikat (több kutatócsoport munkáival együtt), melyben a repterek környékén élő madárfajokat vizsgálták és rangsorolták veszélyességük alapján. Ebből kiderül (érdekes), hogy a kistestű madarak jelentik a legkisebb veszélyt a repülésre (fecskék, verebek, seregélyek - alacsonyan repülnek), 3-10 %-os a hatásuk a rep.feladatra, illetve a nagytestűek a legveszélyesebbek (sirályok, sasok, solymok, vadkacsák, récék, daruk, ludak, keselyűk), mintegy 20-40 %-os a hatásuk (magasabban repülnek és a tömegük is nagyobb). Természetesen ezek nem eseti, hanem statisztikai elven végzett vizsgálatok (ki lehet, de nem érdemes, eseti baleseteket venni belőlük).
A repülőtér környéki ''tájhasználat'' sem hagyható figyelmen kívül: pl. ha a közelben egy szemétlerakó telep üzemel, ott az év minden napjában sirályok nagy csoportja tanyázhat (és a rájuk vadászó ragadozó madarak is). Ez a repülőtér szempontjából igen kockázatos területfelhasználás. => befolyásolja a le- és felszálló irányok kijelölését.
Továbbá fontos figyelni a pihenő- és a táplálkozóhelyek (most szeméttelep) közötti madármozgást is. Ezek az útvonalak megintcsak keresztezhetik a le- és felszálló irányokat...
Tehát a repülőterek közelében levő területek területfelhasználásának összehangolása a repülésbiztonsági igényekkel is elsődleges fontosságú.
Más:
Az Aeromagazinban olvastam arrol 2-3 éve, hogy pl. az An-70-et ([link]; [link]) a gyártó Antonov úgy teszteli (méretezi és ellenőrzi), hogy fagyasztott csirkéket lőnek a hangárban álló gép különböző pontjaira (kabin, belépőél, hajtómű, stb.) eltérő sebességgel és irányból. Valószínűleg a többi rep.gyártó is hasonló elveket követ.
Meglehetősen gyakorlatias eljárás...
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung kuponkunyeráló
- Arc Raiders
- Trollok komolyan
- Windows 11
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Gitáros topic
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- További aktív témák...
- AMX MD 702BL Touch - Érntős - falra szerelhető érintőpanel helységvezérlésre
- 2 kazános Jura Z5 V2 automata kávéfőző beépített profi cappuccino fejjel
- Sage BES810 BSS karos kávéfőző
- 4K Konferencia Kamera - Aver VC540 -új dobozos - Új ára 1,2 Milió
- Eladó egy teljesen új Dahua kamera rendszer szett 9 kamera és rögzítő egység
- HP ProBook 445 G8 14" Ryzen 3 5400U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15 Gen 1 munkaállomás - i7 10875H 32GB DDR4 512GB SSD Quadro T2000 W11
- Használt Steelseries Arctis 7P+ vezeték nélküli gaming headset / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 14100F / RTX 3070 8GB / 16GB DDR4 / 512 Nvme SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest