Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Hieronymus: Hogyan parkolj hátramenetben profi módon
- NvidiaRTX: Xiaomi Electric Scooter 6 Max: Az első rollerem
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyantusz
tag
válasz
thomas333
üzenetére
Igen, ezt a képet már én is láttam.
Be is akartam linkelni, de van egy apró probléma vele:
a B 757 és a madarak közötti távolság nem érzékelhető, még megbecsülni is nehéz. Szerintem 100-200 m között lehet (legalább), ami már nagy távolság.
A múltkor említett tanulmány (Haditechnika 2005/4: Pokorádi-A repülőterek körüli madárveszély vizsgálata) megemlít egy másikat (több kutatócsoport munkáival együtt), melyben a repterek környékén élő madárfajokat vizsgálták és rangsorolták veszélyességük alapján. Ebből kiderül (érdekes), hogy a kistestű madarak jelentik a legkisebb veszélyt a repülésre (fecskék, verebek, seregélyek - alacsonyan repülnek), 3-10 %-os a hatásuk a rep.feladatra, illetve a nagytestűek a legveszélyesebbek (sirályok, sasok, solymok, vadkacsák, récék, daruk, ludak, keselyűk), mintegy 20-40 %-os a hatásuk (magasabban repülnek és a tömegük is nagyobb). Természetesen ezek nem eseti, hanem statisztikai elven végzett vizsgálatok (ki lehet, de nem érdemes, eseti baleseteket venni belőlük).
A repülőtér környéki ''tájhasználat'' sem hagyható figyelmen kívül: pl. ha a közelben egy szemétlerakó telep üzemel, ott az év minden napjában sirályok nagy csoportja tanyázhat (és a rájuk vadászó ragadozó madarak is). Ez a repülőtér szempontjából igen kockázatos területfelhasználás. => befolyásolja a le- és felszálló irányok kijelölését.
Továbbá fontos figyelni a pihenő- és a táplálkozóhelyek (most szeméttelep) közötti madármozgást is. Ezek az útvonalak megintcsak keresztezhetik a le- és felszálló irányokat...
Tehát a repülőterek közelében levő területek területfelhasználásának összehangolása a repülésbiztonsági igényekkel is elsődleges fontosságú.
Más:
Az Aeromagazinban olvastam arrol 2-3 éve, hogy pl. az An-70-et ([link]; [link]) a gyártó Antonov úgy teszteli (méretezi és ellenőrzi), hogy fagyasztott csirkéket lőnek a hangárban álló gép különböző pontjaira (kabin, belépőél, hajtómű, stb.) eltérő sebességgel és irányból. Valószínűleg a többi rep.gyártó is hasonló elveket követ.
Meglehetősen gyakorlatias eljárás...
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Sarok íróasztal
- Secretlab Omega gaming chair, gamer szék
- Philips Hue Play Gradient Lightstrip White and Color Ambiance LED szalag 65-75" TV háttérfény
- Hankook Winter I cept evo téli 205/55 R16 91 H TL / Gyári acélfelni gumival 16x6,5 Salgótarjánban
- Eladó okosotthon relék, dimmerek és redőnyvezérlők + SmartThings Hub (Zigbee, Z-Wave, Netatmo)
- iPhone 13 512GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- Ryzen 7700X / RTX 4070 Ti Super / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 800w GOLD! BeszámítOK
- Lenovo Thinpad üzleti kategóriás notebookok - i5 - i7 - Ryzen - nagy választékban számlával - 03.11.
- Asus ROG Strix GAMER PC! Ryzen 3700X / GTX 1660 Ti / 16GB DDR4 / 512GB NVMe
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest