Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Chosen: Intel Arc B580 játék kompatibilitás (2026. 01.)
- GoodSpeed: SAMSUNG Galaxy Buds FE (SM-R400NZAAEUE) a 9 éves SONY SBH20 utódja (nálam)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Real Racing 3 - Freemium csoda
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyantusz
tag
válasz
thomas333
üzenetére
Igen, ezt a képet már én is láttam.
Be is akartam linkelni, de van egy apró probléma vele:
a B 757 és a madarak közötti távolság nem érzékelhető, még megbecsülni is nehéz. Szerintem 100-200 m között lehet (legalább), ami már nagy távolság.
A múltkor említett tanulmány (Haditechnika 2005/4: Pokorádi-A repülőterek körüli madárveszély vizsgálata) megemlít egy másikat (több kutatócsoport munkáival együtt), melyben a repterek környékén élő madárfajokat vizsgálták és rangsorolták veszélyességük alapján. Ebből kiderül (érdekes), hogy a kistestű madarak jelentik a legkisebb veszélyt a repülésre (fecskék, verebek, seregélyek - alacsonyan repülnek), 3-10 %-os a hatásuk a rep.feladatra, illetve a nagytestűek a legveszélyesebbek (sirályok, sasok, solymok, vadkacsák, récék, daruk, ludak, keselyűk), mintegy 20-40 %-os a hatásuk (magasabban repülnek és a tömegük is nagyobb). Természetesen ezek nem eseti, hanem statisztikai elven végzett vizsgálatok (ki lehet, de nem érdemes, eseti baleseteket venni belőlük).
A repülőtér környéki ''tájhasználat'' sem hagyható figyelmen kívül: pl. ha a közelben egy szemétlerakó telep üzemel, ott az év minden napjában sirályok nagy csoportja tanyázhat (és a rájuk vadászó ragadozó madarak is). Ez a repülőtér szempontjából igen kockázatos területfelhasználás. => befolyásolja a le- és felszálló irányok kijelölését.
Továbbá fontos figyelni a pihenő- és a táplálkozóhelyek (most szeméttelep) közötti madármozgást is. Ezek az útvonalak megintcsak keresztezhetik a le- és felszálló irányokat...
Tehát a repülőterek közelében levő területek területfelhasználásának összehangolása a repülésbiztonsági igényekkel is elsődleges fontosságú.
Más:
Az Aeromagazinban olvastam arrol 2-3 éve, hogy pl. az An-70-et ([link]; [link]) a gyártó Antonov úgy teszteli (méretezi és ellenőrzi), hogy fagyasztott csirkéket lőnek a hangárban álló gép különböző pontjaira (kabin, belépőél, hajtómű, stb.) eltérő sebességgel és irányból. Valószínűleg a többi rep.gyártó is hasonló elveket követ.
Meglehetősen gyakorlatias eljárás...
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iMac 16,2 i5-5675R 8GB RAM 1TB SSD NEM FUSION DRIVE!!!
- Samsung Galaxy S24 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo 14 Yoga Slim6 WUXGA OLED Ryzen5 7540U 4.9Ghz 16GB DDR5 512GB SSD Radeon 740M Win11 Garancia
- Eladó Apple iPhone 13 Mini 128GB / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs