- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
beldeczki
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #1298 üzenetére
Ha nem kell, mivel nincs vezetékes telefonom, akkor nem szóltam semmit. Majd dchard megmondja.
-
-
beldeczki
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #1296 üzenetére
Hát akkor annyukat a T-seknek. Nem szereltek be ADSL szűrőt.
-
-
beldeczki
aktív tag
-
beldeczki
aktív tag
Ha nem megy teszt akkor sem engedi.
Ha megy a teszt, akkor sem engedi.
Már az elején így próbáltam, de nem bírtam kipipálni, ezért így futtattam le a tesztet.
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #1291 üzenetére
A 3. kép a lényeg és azt nem jól csináltad, mivel az SNR ft. nincs bepipálva, így nem látszik a delta SNR.
Kérlek, hogy ezt a képet (SNR monitorozás) készítsd el úgy, hogy az snr ft. IS be van pipálva. Ezt leszámítva jól csináltad. MÉg most az esti csúcsidőben jó volna ha lenyomnád.
Íme ahogyan ki kell néznie a DMT-nek:
http://prohardver.hu/dl/upc/2011-06/12/24693_qejnnlhdchjxxa1c_dmt_snr_monitor_3hour.pngA cél az lenne, hogy ebből megállapítsuk: hátha csak néhány vivő rossz, és azt ki tudjuk zárni.
Dchard
-
beldeczki
aktív tag
SNR margin volt 250%-on is, és úgy volt olyan, hogy ment a kapcsolat 28 órán át, de utána megszakadt. SNR monitorozást csinálok éppen, átállítom majd ADSL2-be, és meglássuk mi lesz.
A kábelezést majd átnézem. Már párszor voltak kint vonalat szerelni. Behúztak egy vonalat az utcán nekünk, de ez nem lett jó (szakadozott percenként), ezért a kijövő szakember átkötött minket egy másik, egy már meglévő vonalra. Ez után volt egy modem csere is (erre a T2-re), és megint itt tartunk, hogy szakadozik 10 óránként kb. Ez azóta így van, amióta át lettünk kötve a másik vonalra, de most már többet van használva az internet, és idegesítő amikor megszakad a kapcsolat. Amelyik vonalon vagyunk, az elvileg a városi telefon és net vonala. Nem tudom, hogy ez probléma-e. Majd még jelentkezek.
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #1286 üzenetére
Az látszik, hogy a modem nem ADSL2+ üzemmódban működik.
Legyél olyan jó kényszerítsd át a modemet ADSL2 (nem 2+) módba, és nézd meg, hogy a nyitólapon is azt írja-e G.DMT helyett.
Ezen túl borzasztó zajos a vonalad. Nem tudom a lakásban lévő hálózaton lehet-e optimalizálni, de ennyi zajt azért nem szokott összeszedni egyetlen vonal sem. Vivőkizárásnak nem nagyon van értelme, mert szinte az egész spektrum szar, viszont a target SNR margint megemelheted 150%-ra.
A probléma nálad az, hogy nincs interleaving bekapcsolva, amit csak központi oldalon tudnak állítani. A vonaladat elnézve minimum 32/4-et ajánlok, de lehet a 64/8 sem lenne túlzás.
Dchard
-
-
beldeczki
aktív tag
1. Ezen a képen látható, hogy ADSL2+-ra van állítva a modem, ezen a képen pedig az látszik, hogy G.DMT módban van a modem, miközben ADSL2+-ra van állítva. Nem értem ezt.
2. A BERT teszt eredménye.
3. SNR monitorozást majd csak holnap tudok csinálni, mivel ma délután nem leszek itthon.
-
pszichiater
senior tag
Csak hogy idetaláljak
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #1281 üzenetére
Először is próbáld meg ADSL2+ módba kényszeríteni a modemet (Settings --> DSL settings).
Másodszor: nagyon zajos a letöltési irányod. SNR monitorozást kéne csinlnod, ahogy a cikkben le van írva. Ha ez kész, akkor megállapítjuk a zajos vivőket, és kizárjuk azokat.
Harmadszor: csinálj 1000 másodperces BERT tesztet és másold be az eredményt. (webes felületen BERT)
Dchard
-
beldeczki
aktív tag
Üdv!
A vonalam szakadozik 10 óránként kb., néha van olyan is, hogy sűrűbben (4 óra, vagy még hamarabb). Ezt a problémát szeretném megoldani. Küldök képeket, remélem megtudod állapítani, hogy mi a probléma. Már az SNR volt 250-en, úgy volt olyan, hogy 1 napig volt kapcsolat szakadás nélkül. De most visszaállítottam (100-ra), mert ugyanúgy szakad a kapcsolatom.
Itt vannak a képek:
Kép1
Kép2
Kép3
DMTKöszönöm a segítséget!
-
Johnny001
senior tag
válasz
Intruder2k5 #1277 üzenetére
Hi!
Köszi a választ, szétnézek akkor a router topicjában és rakok rá másik firmwaret
Ilyen opció nálunk nincs.By.: Johnny
-
-
válasz
SteveBeard #1273 üzenetére
És mi ezzel a gondod? Átírod a modem IP-t, és kész! Ha nem megy reset! De szerintem ez semmire sem lesz hatással, ugyanúgy fog tovább működni...
-
JEEMBO
aktív tag
Hali!
Kb. egy hónapon belül csak egy szakadásom volt (12.05.05-én reggel 06:09:17-kor, a szokásos beállított hajnal 4 órai 24 órás bontásom után 2 órával), s érdekes módon azóta jónak mutatkozik az UP SNRM-je is...
Csinálhattak akkor valamit manuálisan központilag, vagy valamit automatikusan állított a kp. a portomon, vagy csak most jó lett a router riportolása, vagy... -
Johnny001
senior tag
Hi!
Most olvasom, hogy routeren keresztül is el lehet érni a modemet, nekem nem sikerül.
router: TL-WR741ND 192.168.0.1
modem: D-Link 360R-T1E 192.168.1.1 a Te firmwareddel Külön köszönet!!!A modem IP címét beírva nem csatlakozik. Jó lenne tesztelgetni, meg állítgatni csak állandóan üzemben van.
By.: Johnny
-
SteveBeard
senior tag
Köszönöm a gyors választ, inkább nem piszkálom.
Az az igazság, hogy a routeren keresztül is szépen el tudom érni a modemet, de ehhez a router ip címét kellett megváltoztatni. Viszont ott rengeteg beállítás az alapértelmezett ip-t használja, ezt mindenütt átírni a megfelelő információ és tudás hiányában nekem elég nehézkes. Egyszerűbb lett volna a modem ip-t megváltoztatni.
Köszi még egyszer! -
dchard
veterán
válasz
SteveBeard #1271 üzenetére
Nem teszteltem, de azt gondolom, hogy igen.
Én ehhez a részhez nem nyúltam, tehát ha nem megy, akkor az eredeti bitswitcher projektet lehet szidni
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
headhunter #1269 üzenetére
Elmondtam mit kellene tenned.
Dchard
-
headhunter
addikt
Napról napra, "jobb" a kapcsolat!
Status / DSL information
Status: Showtime
Retrain Reason: 0
Max: Upstream rate = 1056 Kbps, Downstream rate = 14668 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 635 Kbps, Downstream rate = 8954 KbpsLink Power State: L0
Mode: ADSL2+
Trellis: UN /D
N
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 10.3 19.4
Attn(dB): 41.5 21.1
Pwr(dBm): 0.0 12.1
ADSL2 framing
MSGc: 100 12
B: 18 79
M: 1 1
T: 9 1
R: 8 6
S: 0.0675 3.9768
L: 3200 173
D: 448 8
Counters
SF: 34764 32923
SFErr: 9 0
RS: 33165404 562493
RSCorr: 14799 0
RSUnCorr: 1298 0HEC: 9 0
OCD: 4 0
LCD: 0 0
Total Cells: 11802209 86426
Data Cells: 112692 5198
Drop Cells: 501
Bit Errors: 0 0ES: 2 0
SES: 0 0
UAS: 21 0
AS: 559INP: 4.48 1.10
PER: 16.09 17.89
delay: 7.56 7.95
OR: 52.67 8.04Bitswap: 12 0
Total time = 10 min 15 sec
SF = 34764
CRC = 9
LOS = 0
LOF = 0
ES = 2
Latest 1 day time = 10 min 15 sec
SF = 34764
CRC = 9
LOS = 0
LOF = 0
ES = 2
Latest 15 minutes time = 10 min 15 sec
SF = 34764
CRC = 9
LOS = 0
LOF = 0
ES = 2
Previous 15 minutes time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 1 day time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Showtime Drop Reason: 0
Last Retrain Reason: 0 -
dchard
veterán
válasz
headhunter #1267 üzenetére
Teljesen egyértelmű a helyzet: az ADSL2+ profilodnál elképesztően magas az interleaving depth, ezért nagy a késleltetés. Ugyanez sima ADSL és ADSL2 módokban teljesen normális.
Én ADSL2 módban járatnám 100-as marginnal 2-3 napig, aztán megpróbálnám visszarakni 2+-ra, hátha.
Ha ez sem jön be, akkor betelefonálni, és kérni egy 16/2-es, esetleg 32/2-es interleavinget a 2+-os profilra, illetve szólni, hogy ezt az SNR lockot, vagy korlátot szedjék le.
Tehát nem csak annyit mondani, hogy nagy a ping, hanem azt is, hogy ez miért van (azért, mert nagy az interleaving depth, ezt pedig a DSLAM-ben a Te ADSL portod konfigurációjában lehet megváltoztatni).
5 perces meló amúgy.
Dchard
-
-
dchard
veterán
válasz
headhunter #1264 üzenetére
"Lefekvés előtt mindig áramtalanítok"
1. Számtalanszor leírtuk, hogy ez miért baj, a továbbiakban ne tedd, legalább is a modemet NE. Ráadásul az eddigi problémákhoz hozzájön ez az SNR lockos őrület amit a Telecom kitalált. Elvileg az alközpont különbséget tud tenni az áramtlaanítás és a szinkronvesztés között de ki tudja, simán előfordulhat, hogy azért szarakodik a vonalad, mert az áramtalanításaidat szinkronvesztésnek veszi a központ. Szóval NE áramtalanítsd a modemet.
2. A nagy késleltetés az őrülten magas interleaving depth miatt van, ez a 480-as érték brutális, még nem láttam ilyet. Jól jelzi a működés sikerét, hogy a modem egyetlen nem javítható bithibát sem regisztrált, ami brutális. Ilyen vonalat még nem láttam, ahol soha egyetlen hibás bit sem volt.
3. "Tegnap kezdődött a 10.235-re beállás és "mértani" pontossággal, akár egymás után 15db szinkronizálás is, 10.235-ös értéket hoz"
SNR lock-ot kaptál. Ha amúgy nem szakadtál, akkor gratula: a modem áramtalanítgatást dobásnak értelmezte a központ. Ebben az esetben maradni fog a 10 mega.
Én átnézném a lakás/ház telefonhálózatát, és amennyiben lehet benne optimalizálni (lásd: ide vágó cikkemet), akkor azt megtenném, szűrőt cserélnék.
Ezen felül én a következőt tenném, mielőtt felhívnám őket, hátha csak beragadt valami az alközpontban:
0. Húzd ki a modemet a telefonaljzatból, és legalább fél óráig hagyd így. Állítólag 10-15perc inaktivitás után újraindul a port, de ezt még soha senki nem erősítette meg. Mindenesetre egy próbát megér.
1. 100-as SNR margin és vivőkizárás nélkül kényszerítsd a modemet ADSL1 (G.DMT) módba, mentés, modem újraindítása.
2. Dugd vissza a telefonzsinórt. Van hogy hosszú ideig eltart, mire sikerül a technoógiaváltás, van hogy 10-15percig is próbál szinkronizálni a modem, mire feléül a kapcsolat.
3. Csinálj képeket a nyitólapról és a DMT-ről (mint ahogy korábban tetted).
4. Járasd egy kicsit így a vonalat 2-3 óráig.
5. Ismételtd meg 0-4-ig a lépéseket, de most kényszerítsd vissza ADSL2+ módba.
6. csinálj képeket ismét.
Ha továbbra is magas az interleaving depth, próbáld ki 0-4-ig de most ADSL2 módba kell váltanod. Ismét csinálj képeket.Ha ezek megvannak, töltsd fel őket, hogy meg tudjam nézni.
Természetesen ez mind találgatás, lehet, hogy hosszabb ideig (pl.: 24 óráig) érdemes kihúzva tartani a modemet, vagy több ideig hagyni (4. pont) , de többször volt már rá példa, hogy egy megbolondult portot sikerült vvisszahozni.
PS: amúgy dobásod nem volt a linkelt statisztika szerint, sőt: kifejezetten jók a paraméterek.
Dchard
-
headhunter
addikt
Lefekvés előtt mindig áramtalanítok, így a modem következő nap újraszinkronizál, de 12.476-os érték mindig jött.
Tegnap kezdődött a 10.235-re beállás és "mértani" pontossággal, akár egymás után 15db szinkronizálás is, 10.235-ös értéket hoz.
A pingek is megnőttek!
12.476-nál :
Bix: 20-21ms
T-online.de : 40-42ms10.235-nél :
Bix : 29-30ms
T-online.de : 50-52ms[link]
_______________________________________________________________U.i.: 10 Mbites csomag elvileg 10 * 1024 = 10.240 Kbit/sec lenne, ami nagyon közel van a 10.235-ös értékhez.
Lehetséges, hogy mindenkit visszavesznek a csomagnak megfelelően?
pl.: 15 * 1024 = 15.360 Kbit/sec
(Most a 15Mbit-nél, 18.000 - 19.000 Kbit/sec-re is beáll sokaknál a modem!)
-
beldeczki
aktív tag
Nekem az a problémám, hogy a vonalam szakad 10 óránként kb. Egyszer volt olyan, hogy egy napig volt kapcsolat folyamatosan, de utána megint szétkapcsolt. Miről küldjek képeket, hogy megtudjuk nézni, hogy jó-e a vonalam? A segítséget előre is köszönöm!
-
dchard
veterán
válasz
headhunter #1260 üzenetére
Itt valami nagy huncutság lesz, mivel úgy csökkentél két megát, hogy közben egyik paraméter sem változott, ami lehetetlen. Ha befixáltak volna, akkor a sebességcsökkentés hatására javulnia kellett volna az SNR marginnak, de nem ez történt.
Csinálj még egy képet a jelen vonali spektrumról és az Info gomb kimenetéről.
Dchard
-
headhunter
addikt
válasz
Callmaster #1233 üzenetére
"A jó anyját a T-nek, már bocsánat..
Megint beszéltem velük, mivel ismét 2 Mbit-el kevesebb lett a letöltésem( hétvégén elmentem és erre jöttem haza), az eddigi 15 helyett alig több mint 10Mbit és mivel ahogy azt sejtettem garantált sebesség felett vagyok, ezért nem akarnak foglalkozni vele. Állításuk szerint semmi kompenzálásról nincs szó.
Lehet ellene valamit tenni?"
______________________________________________________________Következő "áldozat"?!
Múlt :
Jelen :
-
-
beldeczki
aktív tag
Én is feltettem, nagyon jól működik. Átállítottam mindent, amit szükségesnek tartottam. Remélem nem lesz több vonalszakadás. Grat hozzá!
Egy kérésem lehet? Az internet jelző led (D-Link DSL-360R T1) átkerült a power led helyére, ugye most az internet jelző led nem csinál semmit. Nem lehetne megoldani, hogy zölden világítson folyton?
-
JEEMBO
aktív tag
Hali!
Noh, úgy néz ki, hogy az előző hibabejelentés és központi ellenőrzés óta (picit több, mint egy hete) nem volt szakadásom. Viszont az upstream SNRM a kicserélt ADSL routerrel is továbbra is ugyanúgy 0 és 1 dBm közöttinek mutatkozik.
Kérdésem az lenne, hogy az alább látható, kb. 12 óra alatt összejött hibák mennyire normálisak, s ez alapján vajon mennyire lehet pengeélen a leszakadás?
Mi lehet a magyarázata, hogy a mérés szerint az upstream SNRM rossz, ugyanakkor az upstream performance tökéletes, a jó 13-15dBm-ű downstreammel szemben?Köszi!
-
re_mod
tag
Azt szeretném még megkérdezni mert tavaly nyáron azt mondták hogy ha nincs szinkron vesztés ellenben szakad a kapcsolat az is lehet a modem hibája. Jelenleg 200%-os marginnál tartok de így is dobja a vonalat mikor beindul....
Azt vettem még észre hogy szinkron után kiírja hogy a relatív capacity: 74% de mikorra megszakad ez az érték felmegy downloadnál 85%-ra az upnál meg 81%-ra. Vagy ez teljesen lényegtelen ebből a szempontból?
Meg az hogy nem tudom akkor sem kellene szakadnia ha nincs QoS a routerben meg egy úgy általában ezzel a szakadással mit lehet kezdeni mert zavaró hogy akár egy Linux ISO letöltést nem tud végig vinni szakadás nélkül. Ha nincs adatforgalom ilyen szinten kihajtva elmegy akár napokig is.
Ill a bithibáknál lévő szám az mindig ilyen "magas" az up esetén már mikor felszinkronizál egyből:
Retrain Reason: 8000
Max: Upstream rate = 1343 Kbps, Downstream rate = 13672 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1085 Kbps, Downstream rate = 11483 KbpsLink Power State: L0
N
Down Up
SNR (dB): 15.6 18.0
Attn(dB): 13.0 7.1
Pwr(dBm): 18.8 13.3
ADSL2 framing
MSGc: 59 17
B: 118 95
M: 2 2
T: 3 1
R: 10 16
S: 0.6613 5.6026
L: 3000 297
D: 16 2
Counters
SF: 44114 44442
SFErr: 0 0
RS: 4301154 507003
RSCorr: 0 0
RSUnCorr: 0 0HEC: 0 0
OCD: 0 0
Total Cells: 19254659 661394670
Data Cells: 5723647 3803208266
Drop Cells: 9300
Bit Errors: 0 2224619ES: 0 31408
SES: 0 6
UAS: 34 85035
AS: 711INP: 0.21 0.43
PER: 16.12 16.10
delay: 2.64 2.80
OR: 32.25 11.42Bitswap: 39 1
Total time = 13 min 4 sec
SF = 44114
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 1 day time = 13 min 4 sec
SF = 44114
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 15 minutes time = 13 min 4 sec
SF = 44114
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Showtime Drop Reason: 8000
Last Retrain Reason: 8000 -
dchard
veterán
Annak a vivőnek amit kizártál szvsz semmi baja nem volt. És szerintem a margin is maradhat 100%-on ha az ADSL nem szakad.
A PPPoE-s problémára már írták itt pár hozzászólással (esetleg 1-2 oldallal korábban), hogy a routerben a QoS bekapcsolása megoldotta a pontosan ugyanilyen problémát.
Amúgy a vonalad teljesen fasza, szakadás egyáltalán nem, bithiba is csak alig volt.
Dchard
-
re_mod
tag
15-ös csomag szinkron vesztés még nem volt ember emlékezet óta ellenben a pppoe szakad viszonylag gyakran főleg terhelés alatt (le és feltöltés egyszerre).
Jelenleg 130%-os margin-ál járok ez alatt szakadt még mindig egy idő után.
Az 1251kHz-es eső vivőt már kizártam mint lehetséges hiba forrást de nem segített semmit sajnos.
Jelenleg így néz ki:
ill. DSL informationból:
Status / DSL information
Retrain Reason: 8000
Max: Upstream rate = 1332 Kbps, Downstream rate = 15776 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1085 Kbps, Downstream rate = 13489 KbpsLink Power State: L0
N
Down Up
SNR (dB): 11.9 16.8
Attn(dB): 13.0 7.1
Pwr(dBm): 18.5 13.3
ADSL2 framing
MSGc: 57 17
B: 61 95
M: 4 2
T: 7 1
R: 6 16
S: 0.5869 5.6026
L: 3462 297
D: 16 2
Counters
SF: 52203 52691
SFErr: 2 1
RS: 5755394 601101
RSCorr: 4 0
RSUnCorr: 14 0HEC: 2 0
Total Cells: 26869810 472103135
Data Cells: 25644833 3757465643
Drop Cells: 26495
Bit Errors: 0 2221650ES: 1 31381
SES: 0 6
UAS: 33 84544
AS: 845INP: 0.11 0.43
PER: 16.17 16.10
delay: 2.34 2.80
OR: 31.15 11.42Bitswap: 68 1
Total time = 15 min 18 sec
SF = 52203
CRC = 2
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Latest 1 day time = 15 min 18 sec
SF = 52203
CRC = 2
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Latest 15 minutes time = 18 sec
SF = 1178
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
SF = 51025
CRC = 2
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Showtime Drop Reason: 8000
Last Retrain Reason: 8000 -
dchard
veterán
válasz
Callmaster #1246 üzenetére
A kérdés az, hogy ha valaki benyalja az SNR lockot, abból ki lehet-e kerülni?
Mondjuk szakadt a vonala, mert túl alacsony volt a margin megkapta a lockot, utána viszont feljebb csavarja az SNR margint mondjuk 12-13dB-re, akkor lekerül-e róla a lock egy idő után?
Ennek biztosan periodikusan kell futnia, hiszen vannak új belépők, a vonal elromolhat stb.
Mondjuk mire azt a másfél millió ADSL végpontot letolják, lehet csak havonta vagy 2 havonta ér körbe a script...
Dchard
-
Callmaster
tag
Nekem sem volt gondom amig megvolt a 15 Mbit, mégis ez lett a vége.
T-comos ember mondta nekem, hogy mindenkire ez a sors fog várni.
Software dönti el ami végkép érdekes lehet. Hiszen ahogy 1-2 vonali képet elnéztem régen akadtak olyanok akiknek mondhatni megvolt a 15Mbit valósban és 10 dB felett voltak.
Megkérdeztem hogy vissza vennék-e mondjuk 2 dB-l(nekem az is sokat jelentene főleg feltöltésnél),erre mondta hogy a "nem tudom milyen" Software automatikusan konfigol és az abban megadott érték ugyan fixnek mondható, de 2 határ között változhat( negatív, pozitív irányba azaz inkább nagyobb dB).
Hülyeséget én sem akarok írni, ennyit tudok...
Sajna ez van -
dchard
veterán
válasz
Callmaster #1244 üzenetére
Abban az esetben, ha olyan vonalakat is érint, amik nem szakadtak (értsd: tényleg nem, és nem csak a user nem vette észre), abban az esetben nem tartom korrektnek az eljárást.
Arról nem beszélve, hogy a legtöbb esetben az interleaving bekapcsolásával vagy emelésével sokkal jobb eredményt lehet elérni, mint az SNR margin kényszerű emelésével.
Nem beszélve arról, hogy a be nem kapcsolt SRA szintén továbbra is megvan mint opció.
Dchard
-
Callmaster
tag
-
re_mod
tag
Az a helyzet hogy a T1E modemmel is ugyanúgy viselkedik a hálózat azaz egy szál ftp le és feltöltés esetén a letöltés felmegy kb. 1.4MB/s-re a feltöltés meg olyan 50kB/s körül.
Lehet hogy akkor központilag állíthattak valami priorizálást mert ebben már más a chipset.
Tegnap megnéztem egy másik végponton is egy régi barna D-Link-el és ott is ugyanúgy állnak be a sebességek. Nem tudom mikortól de szerintem mostanában változtathattak valamit.?
-
dchard
veterán
Egy nap alatt produkáltál 35 vonalbontást és egy tonna bithibát a nagy SNR margin csökkentéssel.
Újabb ékes példája annak, hogy NEM szabad csinálni ezt az egészet. Valszeg riasztott a portod, és te is kaptál SNRM lockot, úgyhogy részedről az állítgatásnak vége. Nem te vagy az első, ha ez megnyugtat.
Bár a hibaarányokat látva azért egy spektrumképet a modem webes felületéről berakhatál (mind a 4 grafikon legyen benne), csak hogy biztosak legyünk benne valóban Te
kúrtadtoltad el és nem valami csúnya interferi van a háttérben...PS: az SNR amrgint gyorsan állítsd vissza 100%-ra, főleg mielőtt a képeket csinálod...
Dchard
-
dchard
veterán
Gyanús, hogy kötési vagy kábelezési hiba van, netán a szűrő szar, vagy port hiba a DSLAM oldalon.
10dB alatti uplink SNRM kifejezetten szar, 6dB alatt már szakad, az általad írt 1dB alatti értéket meg még soha nem láttam működő vonalon, pedig nem a Tiéd az első amit látok, gondolom sejted
Be kell jelenteni hibára, mivel házilag ezzel nem fogsz tudni mit kezdeni. De ha próbálnak lerázni, hogy messze vagy a központtól, ne higgy nekik, mert nem vagy messze (lásd: csillapítási értékek).
Dchard
-
dchard
veterán
A válasz erre az, hogy a Trendchip-es modemekben a TCP MSS nagyon kicsire, asszem 512-re van állítva, ami igazából nem jó, viszont ez nem engedi még több szál esetén sem, hogy a feltöltés elzabálja a letöltéshez tartozó nyugták sávszélességét.
Ez a beállítás minden más (normális) modemből hiányzik, mivel ennek az értéknek a mesterségesen alacsonyan tartása rontja az átvitel hatásfokát, arról nem beszélve, hogy ezt nem a modem dolga szabályozni.
Normális modemmel a megoldás az ha rendesen beállítod a klienst, és mindig hagysz üresen némi sávszélességet mindkét irányban. Így böngészni is fogsz tudni letöltési/feltöltés mellett.
A 360R T1E kizárólag az én általam írt firmware-rel működik a DMT-vel, akkor pedig a telnetes felhasználói nevet és jelszót kell megadni. Ha nem megy, akkor IP-s beállítási problémád van, vagy tűzfal.
Dchard
-
rongyi
aktív tag
Sziasztok!
T-Home-os 15/1 Mbites vonalamat szeretném jobban kihasználni,de nem tudom mi lehet a gond, mert amikor SNR-t szeretnék állítani, akkor sehogy sem akar növekedni downstream. Némi infó a vonalamról:
Channel: FAST, Upstream rate = 1083 Kbps, Downstream rate = 12541 Kbps
Link Power State: L0
Channel: Fast
N
Down Up
SNR (dB): 8.9 12.1
Attn(dB): 33.0 17.2
Pwr(dBm): 0.0 12.1
Max(Kbps): 15000 1192
Rate (Kbps): 12541 1083
G.dmt framing
K: 95(0) 136
R: 16 10
S: 1 1
D: 128 8
ADSL2 framing
MSGc: 61 12
B: 94 135
M: 1 1
T: 4 1
R: 16 10
S: 0.2417 3.9863
L: 3673 293
D: 128 8
Counters
SF: 0 415
SFErr: 0 0
RS: 0 7091
RSCorr: 0 0
RSUnCorr: 0 0HEC: 0 0
Total Cells: 238116 502580
Data Cells: 0 1
Drop Cells: 1165001
Bit Errors: 0 0ES: 423683 0
SES: 4541 0
UAS: 457 156
AS: 9INP: 2.23 1.09
PER: 16.19 17.93
delay: 7.73 7.97
OR: 33.09 8.02Bitswap: 0 0
Total time = 1 days 3 hours 10 min 6 sec
SF = 60848644
CRC = 1940903
LOS = 35
LOF = 65
ES = 423683
Latest 1 day time = 3 hours 10 min 6 sec
SF = 25956
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 15 minutes time = 10 min 6 sec
SF = 18659
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
SF = 7297
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 1 day time = 24 hours 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 4
15 minutes interval [-30 min to -15 min] time = 15 min 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-45 min to -30 min] time = 15 min 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-60 min to -45 min] time = 15 min 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Showtime Drop Reason: 2
Last Retrain Reason: 2A modemem egy D-Link DSL-321B gyári fw-vel.
-
re_mod
tag
A D-Link DSL-360R T1E tip. modemnél mitől lehet hogy nem lép be a DMT programnál elvileg minden be van állítva ip cím jelszó és felhasználónév de mégsem fogadja el. Mintha rosszul adnám meg nevet és jelszót. Máskülönben beenged a modem menüjébe ugyanezekkel az adatokkal.
-
JEEMBO
aktív tag
Hali!
Noh, a medem csere megtörtént. Azóta a kijelzett SNRM felfelé ugyanúgy ált. 0,0 és 0,8 dBm közötti, de volt egy érdekes, csatolt képes helyzet is. A különbség a két mérés között egy ADSL router restart, az-az pár perc.Már átcseréltem a falon kívüli kötődozból bejövő kábelben az ADSL routerhez menő vezeték párt is (kb. 3m-es szakasz) a másik párra, de nem változtatta az értékeket.
Egy ideig nézegetem majd a loggolását, s remélem nem lesznek suckadások.Elvileg akinek ugyanilyen 3210-es kütyüje van másik körzetben, szinte mindig 24 dBm körüli upstream-es értékeket mér.
Van egyéb 5let, ha a T szerint (központból nézve) jó a vonal? -
re_mod
tag
Sziasztok!
Ide keveredett egy TP-LINK TD-8816B tip. modem amiről nem sok jót hallottam. Érdekes módon ezzel a típussal teljesen jól megy a 15megás sebesség, ellenben a 8810B-nél "torrent terhelés" közben főleg ha egyszerre megy full letöltés és feltöltés folyton megszakadt. Két darabbal is próbáltam.
Anno tavaly nyáron kínlódtam ezzel de nem sikerült zöld ágra vergődni a T-Home-al ez ügyben.
A 8816-al viszont teljesen hibátlan terhelés alatt is viszont olyat vettem észre mintha valami csomag priorizálás lenne mert pont fordítva működik mint eddig, ha a letöltés és a feltöltés is menne akkor nem a feltöltés gyorsul a letöltés kárára max.-ig hanem fordítva.
Tehát ha mondjuk jön valami 1.3MB/s-el akkor a feltöltést "lelassítja" addig hogy a letöltés fullosan ki tudja magát hajtani ha leállítom a letöltést vissza megy a feltöltés is. Néztem a menüjében van benne valami adsl qos funkció de hiába próbálkozok UBR vagy CBR ill. van még kettő de bármit állítok be csak lassabb lesz az egész ill. azt sem tudom van e erre hatása.
Most ez a modem marhasága vagy valami így lett beállítva központilag? Megszűnne-e a hiba egy T1-es D-Link-el vagy nem ettől van? Mert a 8810-ben is ugyanaz a chipset és megsem jó ezzel meg igen. Ill. abból a szempontból hogy nem szakad fullon sem.
Az SM50-b nem ismeri fel pedig fel kellene neki ha ez TrendChip-es vagy nem?
-
Callmaster
tag
válasz
Callmaster #1208 üzenetére
A jó anyját a T-nek, már bocsánat..
Megint beszéltem velük, mivel ismét 2 Mbit-el kevesebb lett a letöltésem( hétvégén elmentem és erre jöttem haza), az eddigi 15 helyett alig több mint 10Mbit és mivel ahogy azt sejtettem garantált sebesség felett vagyok, ezért nem akarnak foglalkozni vele. Állításuk szerint semmi kompenzálásról nincs szó.
Lehet ellene valamit tenni? -
JEEMBO
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #1229 üzenetére
Igen, így látom én is.
-
-
JEEMBO
aktív tag
-
-
JEEMBO
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #1224 üzenetére
Jah, csak az lehet nem megy a Samsungomon...
-
Szokenesz
senior tag
Persze, nem először állítom már, mikor felkerült rá ez a firmware-d kb. 2 hétig tesztelgettem és ez lett a stabil érték az 55%, hiába hogy nem volt meg a minimális 6dB, nagyon ritkán szakadt, az meg nem igazán érdekelt.
De akkor már értem mért volt az, hogy SNR csökkent, ahogy kell neki a szinkron sebesség meg nem nőtt semennyit, ezzel lehet kezdeni valamit hogy ezt a korlátozást megszüntessék? Hiszen én még egy T-Pont környékén sem panaszkodtam a vonalról nem még nekik, sőőt csodálkoztam is, hogy ilyen messze még jó a vonal
SRA az röviden, tömören mit takar?
-
dchard
veterán
A 0,5 vagy 0,1dB-s uplink SNR margin fals mérés, ilyen rossz értékekkel egyáltalán nem működne a cucc. Pontosan ez az, amiért modem hibára gyanakszom.
Akárhogy is: egy új modemmel és a saját szoftveremmel közelebb kerülhetünk a probléma lokalizálásához és megoldásához is.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
Szokenesz #1218 üzenetére
Mikor a target SNR margint állítod, minden esetben megvolt a mentés-újraindítás kombó?
Eddig egy esetben találkoztunk a jelenséggel, én magamban SNR lock-nak neveztem el.
A lényeg az, hogy egy bizonyos sávszélességre álítják át a profilodat, hogy azzal sehogy ne tudj nagyobb sebességet elérni annál, mint amivel még megvan az előirányzott minimális SNR margin, ami az esetedben jól láthatóan 6dB.Ami az érdekesség, hogy a target SRN margin csökkentésével a tényleges margin is csökken, miközben a vonali sebesség nem változik. Namost ez "lehetetlen", hiszen ha a maixmálisan átvihető bitek száma adott, akkor én állíthatom bármilyen alacsonyra a target SNR margin-t, a sebesség felső korlátánál több hasznos bitet nem tudok kivenni a rendszerből, így a mért SNR marginnak is meg kellene állnia. Holott ezzel szemben csökken.
Kérlek 10%-os, 60%-os és 100%-os target SNR marginnal is csinálj egy-egy képet, hogy igazolni tudjam a helyzetedet.
PS: ez egy újabb mellényúlása a Telekomnak az SRA bevezetése helyett...
Dchard
-
Szokenesz
senior tag
Üdv.
Lenne egy olyan "problémám," hogy sehogy nem hajlandó a DSL 14328kbps felett szinkronba állni.
Eddig simán szinkronba állt akár 17-18000kbps körül is, attól függően mennyi tartalékot hagytam a vonalban.
Másfél hónapja viszont úgy voltam beállítva, hogy telibe kijöjjön a 14Mbit, ehhez 55%os "Target SNR Margin" volt beállítva, jelenleg akár 10%-ra is levihetem nem lesz más szinkronom.. ez mitől lehet? Szakadni eddig sem, most sem szakadok..Kép a vonalról: [link]
-
JEEMBO
aktív tag
Hali!
Elnézést a félig off-ért, de a másik fele mégsem off.
Az utóbbi időben időnként, kb. naponta leszakad a modemem. Jeleztem a szolgáltatónak, ők a központból felhívtak, hogy állítólag bemérték és tök jó 20M-ásnak látják. Látták ugyan a DSL szinkron vesztéseket, de a hiba az én készülékemben kell legyen. Cseréljem ki.....
Van valami tippetek esetleg?
Alacsony lehet az upstream SNRM 0,1dBm értéke? Vagy hüleség a mérés?
Alább csatolom a modem méréseit.
Köszi -
dchard
veterán
Nagyon jó.
SNR monitorozást kéne csinálni, ha eddig eljutottál az már gyerekjáték. Lásd leírásom utolsó két oldala. Ha megvan tedd fel.
Elöljáróban annyit, hogy 6 szakadásod volt, ezért vagy szerencsénk van és néhány vivő romlik csak el, és azokat ki lehet zárni, vagy nincs mese és target snr margint kell növelni, amitől stabilabb lesz a vonal, viszont kicsit lassabb is.
Dchard
-
dchard
veterán
A target SNR margint lejjebb veheted. Én 60%-ra tenném, de vigyázz azzal, hogy a kép tanúsága szerint legalább egy szakadásod volt, mivel a DSL uptime jóval kevesebb mint a Modem uptime.
Ha 60%-on szakad az ADSL, 10%-os lépésekben emeld a margint amíg a szakadások meg nem szűnnek.
Rakhatnál fel DMT-s képet is, hogy lássuk a spektrumot.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
SteveBeard #1201 üzenetére
"Ha jól értelmezem a hozzászólásokat, akkor feltöltési irányba nem érdemes módosítani"
Feltöltési irányban nem lehet módosítani, pedig sokszor jól jönne.
Neked semmihez nem kell nyúlni, és végezze csak a router a betárcsázást. Ebből a szoftverből amúgy is ki kellett hagyni, tehát tárgytalan.
A vonalad hibátlan, bátran előfizethetsz 15 megára.
Dchard
-
Callmaster
tag
Nemrég hívtam őket telefonon. Igaz technikai kollegával nem sikerült beszélnem, de akivel beszéltem restartot nyomott a vonalra. Mondta is hogy pont annál az időszaknál mikor beüzemeltem a TP-LINK-et , fél és 1 óránként szakadások voltak(ez pont hétvégén volt, mikor nem voltam otthon, így erről nem is tudtam). Még nem tudom hogy változott-e valami, mert munkahelyről hívtam és később érek haza. Rendes volt, mondta ha nem változik semmi sem, akkor hívjam ismét őket .
Üdv.
-
-
peer
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #1205 üzenetére
Kikapcsoltam a spanning-tree -t a belső hálózatot és wifi-t alkotó bridge-n és láss csodát működik, igaz csak amíg le nem akad a router a bridge miatt. Egyszerre van bedugva a belső switch-be és a modem wan portjába.
Mindenesetre ha belépek a router webes felületére e szerint talán akár a teljes sáv is átmehetne. Jól látom, ezt jelenti? -
Lehet Neked is megemelték a target SNR-t? Akkor még az is előfordulhat, hogy ez valami központi akció volt, és nem is egyedi eset! Talán sok volt a panasz, és úgy döntött a T, hogy így stabilizálja a rendszert? Esetleg csak egyes területeken...? Szerintem Te is csinálj egy vonaldiagnosztikát, és majd dchard ránéz itt! Amúgy routeren keresztül is van mód a modem elérésére... Nem tudom, hogy OpenWrt alatt ez pontosan, hogy megy, nálam két kattintás!
-
peer
csendes tag
Kedves Dchard!
Csak azért teszem a bejegyzést, mert szeretném én is megköszönni a munkádat.
Volt egy eléggé szakadozó vonalam és hozzá egy TP-Link TD8840 v4.4 modemem, ami e mellé még fagyott is - több megszakadás után a modem led-je szerint újraépítette a kapcsolatot, de a router csak a modem újraindítása után tudott fellépni.
Decemberben átléptem 15 Mb-es csomagba ami akkor rendben működött is.
Kb. február óra viszont naponta többször leakadt a net és a sebesség is visszaesett kb. 20%-ot. Nem rég akadtam rá az általad közzétett megoldásra és a modem ellenőrzése után úgy döntöttem bevállalom a próbát - annál is inkább mivel a gyártó nem szolgáltat újabb firmware-t. A feltöltés közben nem történt probléma, a modem konfigurálása simán megtörtént.
A modem egy openwrt-t futtató router mögött van ezért érdektelen számomra ez elveszett router működés, ill. nem szörtyögtem azzal, hogy az állapotát folyamatosan monitorozzam. Bár a sebesség nem javult számottevően de a szakadások eléggé radikálisan leestek, és ami a legfontosabb még nem fagyott le.Mégegyszer: nagyon köszönöm!
-
StSanya
senior tag
válasz
SteveBeard #1201 üzenetére
Nagyon rossz a felbontása/minősége a képnek, én sajna nem tudom rajta kivenni a jelenlegi értékeket...
Némely modem gyárilag tudna betárcsázni (pl. d-link 321B, 360R T1), némely nem (pl. d-link 360R Ax - Cx), azaz az első csoport rendelkezik router funkciókkal. Korábban, míg egy normális router drága mulatság volt, ennek nagyobb jelentősége volt, mivel egy olcsóbb switch-el is meg lehetett osztani a netet. Azonban napjainkban már fejlettebb router funkciókat (pl. tűzfal, wifi stb.), s nagyobb áteresztőképességet, jobb kapcsolatkezelést (gondolj pl. torrent-re) várunk el, így mindenképpen érdemes a modem mellé külön routert vásárolni, amelyben az erősebb processzor s több műveleti memória nyújtotta előnyöket elérhető áron élvezhetjük (pl. TP-Link 1043ND: gigabites net, N-es wifi, 400 MHz-es proci, 32 MB RAM, 8 MB flash a firmware-nek, USB, 5 év gari s megkapod 13 ezerért...)
-
SteveBeard
senior tag
Szia!
Azt írod fullos a vonal.
Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy az SNRM értékét érdemes megváltoztatni, vagy úgy jó, ahogy van. [link]
Ha jól értelmezem a hozzászólásokat, akkor feltöltési irányba nem érdemes módosítani csak letöltési irányba.
A másik kérdés: mintha valahol azt olvastam volna, hogy az internethez való csatlakozást a modem is végre tudja hajtani. Ez igaz? Ha igen, van-e jelentősége, hogy ezt a modem vagy a router végzi?Régebben soha nem piszkáltam a modemet, ezért lehet, hogy buták a kérdéseim, bocs....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sorozatok
- PlayStation 5
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- iPhone-t használók OFF topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged