- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Sziasztok!
Először is mérhetetlenül boldog vagyok, hogy rátaláltam erre a fórumra
Külön óriási hála és köszönet dchard-nak, hogy időt és energiát nem kímélve saját firmware-t írt, ami ráadásul több mint jóAnno valaki említett egy Paypal-os támogatást, abból végül lett valami? Azt hiszem nem kérdés, hogy ez olyan dolog, amit támogatni érdemes, és a lehetőségekhez képest kell is. Gondolom hozzám hasonlóan is rengeted ADSL felhasználónak jelent megváltást ez a Dlink DSL-321B modem és hozzá a dchard szoftvere.
Nekem T-Home Családi ADSL van 15/1M-bit sebességgel. Eddig 360R T1 modemem volt, de napjában sokszor és random leszakadt, már a hajam téptem.
Ma megvettem ezt a Dlink DSL-321B modemet, és rátettem az 1,5-ös dchard fimwaret.
Jelenleg a 3 órás tesztet futtatom (most mobilenetezek), utána felteszem ide is a bitallokációs képet, ha van rá mód, kérlek pár szóban elemezzétek ki.
Üdv mindenkinek! -
xabolcs
őstag
válasz
#41133696 #595 üzenetére
ha megcsinalod a telepites elokeszitesehez szukseges lepesek egyik alabbi lepeset, akkor el fogod tudni erni a modemet:
2. A számítógép hálókártyáján az alábbi beállításokat végezzük el:
IP: 192.168.1.2
Maszk: 255.255.255.0
Átjáró: 192.168.1.1#583, dchard:
koszi, ugy lesz. -
törölt tag
Helló, megjött az új modem .
Már arról netezek :
Átállítottam Bridge módba. Azóta természetesen nem jön be a 192.168.1.1-re a webes felület. Resetelni kell, hogy ismét bejöjjön ? Egyébként így gondolom értelme sincs admin jelszót változtatni bejelentkezés után.
Szerk : Az OrBMT-t elmulasztotam Bridge mód előtt lefuttatni...
-
jusa
újonc
Sziasztok !
Dchard már régóta vagyok csendes szemlélője a fórumnak és az írásaidnak, Nagyon sokat tanultam belőlük, minden elismerésem a Tiéd, hogy ennyi időt energiát fordítasz arra, hogy mások is megismerjék ezt a technológiát. Én az invitel területén dolgozom alvállalkozóként telefon, ADSL és IPTV bekötéssel és javítással foglalkozom sokat segítettek az eddigi írásaid a munkámban.
Deter !
Csatlakozom Dchard utolsó mondatához "Azt a 20dB-s esést biztosan házon belül szedi össze a cucc?" még mielőtt egy fillért is költenél bármire győződj meg róla, hogy valóban a belső hálózatod rossz. A víllanyszerelő által beépített kábel valóban csavartérpáras erre a célra használatos cucc? Jő kábel és megfelelő bekötés esetén 20-30 m - en a különbség szinte nem is mérhető.
JuSa
-
dchard
veterán
Nem, ez a neve: SFTP.
A kregonet-nél én anno 100m cat6-os fali UTP-t vettem, így valami 45Ft volt bruttó métere. A legolcsóbb méterre szabó boltban valami 80-90 lett volna, aztán gyorsan kiszámoltam, hogy nekem 30m kell, úgyhogy inkább vettem 100m-t a kergonál annyiért, mint amennyibe máshol a 30m került volna. Jól is tettem, mert később még bőven kellett a kábelből, és az sem árt ha mard egy kis tartalék.
Dchard
-
deter
aktív tag
Kecskeméten (aranyoldalakban szereplő cégeknél) nem lehet sftp kábelt kapni egyik villamossági üzletben sem. Nem tudom, nem vagyok jártas a elektrotechnikai szakzsargonban, valami varázsszót kellett volna még mondanom, azon kívül hogy fali S-FTP kábel?
Egyébként éppen most beszéltem az általad ajánlott üzlettel Kergonet, nagyon korrektek és lehet méterre is rendelni!
üdv_
deter -
-
deter
aktív tag
Szia Dchard!
Akinek nincs baja az nem panaszkodik
Kezdetben azt hittem, hogy a egyedi firmwared, miatt visszaáll a sebesség 800 Kb/s-re. Visszatettem a gyárit, de azzal is visszaállt néha. Úgy hogy ment vissza a tiéd.
Igen a doboz fedett részen van. De padlásra nem szívesen teszem fel a modemet. Nagy a por. És nyáron igen-igen meleg tud lenni.
Ugye az én vonalkötési koncepcióm az, hogy kihagyom a már meglévő telepített telefonvonalat és direktbe abba a szobába jönne le, amibe egyébként is van a modem és a vezeték nélküli telefonállomás.
Tehát az úgy jó, ha végig a fali SFTP kábelen hozom le a jelet?
Egyébként nem hiszem, hogy házon belül esne a jel. Sőt kizártnak tartom. De T-home-nak mondhatom, hogy vélhetően valahol rossz vonaluk. Legfeljebb visszaveszik a sávszélt és még úgyis szakad. Egyébként még 25-28 dB-el értékkel is néha képes szakadni. Tegyük hozzá, hogy ritkán. Még annyit kérdeznék, hogy abba dobozba mi van? Érdemes volna azt is leárnyékolni?
üdv és köszönöm_
deter -
dchard
veterán
Szia Deter,
Rég hallottam felőled
A 2. pont a padláson, de már a házon belül (fedett részen) van?
A kötési rendet az alábbi szerint változtasd meg:
Először is fali SFTP kábel vásárlását ajánlom, ami érpáranként és érnyolcasonként is árnyékolt.
Ezzel a kábellel meg tudod azt csinálni, hogy a szűrőt és a modemet felköltözteted rögtön a 2. pontba, és innen elég egyetlen ilyen nyolc eres SFTP kábelt végig húznod a nyomvonalon, mert ebben a kábelben két érpáron (4 ér) elfér az ethernet, ami a modem és a router/PC közötti hálózati kapcsolathoz kell, és még marad két érpárad, amiből az egyiken le tudod hozni az analóg telefont, a másikat pedig akár használhatod PoE-ra is, ha a padláson nincs áram. És csak egyetlen kábelt kell behúzni.
http://www.kabelhalozat.hu/index.php?data[mid]=7&data[cat]=41&data[scat1]=42&data[scat2]=191
Szerintem van 100m-es dobozuk is. Én tőlük vettem, ők voltak a legolcsóbbak. Lehet kapni máshol méteres kiszerelésbe is, csak ott annyi lesz 20-30m kábel, mint itt 100m.
Azt a 20dB-s esést biztosan házon belül szedi össze a cucc? Lehet átkábelezés előtt kéne tartóstesztet csinálni fent az átadási pontban.
Dchard
-
deter
aktív tag
Sziasztok!
Kellene azon kábel típusnak a konkrét linkje (ahonnan rendelni is tudok), amit házba beérkező doboz után tudnék kötni a modemig. Ott vagyok bajban, hogy nem tudom milyen vezeték átmérő lenne a legjobb. Egyébként az alábbi ábrán személtetve van a kötés. A probléma, hogy néha 20 dB is képes esni az SNR. Ergo szakad a vonal.[
]
A képen található számok jelentése:
1.) Bejövő vonal
2.) "Doboz"
3.) A doboz után lévő árnyékolatlan kábelt, szerelők felcsavarták az antenna tartó fémcsövére, cca. két métert.
4.) A villanyszerelő ház építésénél előre bekötötte a telefon kábelt (szintén árnyékolatlan), amivel az a baj, hogy végig megy az egész házon, szobáról-szobára, az elektromos vezeték mellett.
5.) Telefon csatlakozó alj, amivel mivel "nyitva" van szépen felveszi az esetlegesen zavaró jeleket.üdv_
deter -
törölt tag
A T-Online ugye Annex B ?
Szerk : megtaláltam
http://logout.hu/cikk/d-link_360r_adsl_modem_parameterezes/1_d-link_360r_alatlanos_parameterek.html Az .
Mondjuk jókor kérdezek már rá, amikor holnap jön a modem
Még egy láma kérdés. Ha átváltok Bridge módra, onnan egyszerűen vissza lehet szükség szerint váltani webes felületen igaz ?
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #579 üzenetére
321B-hez gyári szoftverrel OrbMT 3.38 működik megbízhatóan. A 3.42 néha szarul rajzolja ki a bitallokációs táblát. UGyanez igaz a D-Link 360R T1-re is gyári szoftver esetén.
Mindkét modemre igaz, hogy támogatja a szoftverem őket, és átszoftverelés után CSAK a DMT 80.7-es verziójával lehet lekérdezni őket, OrbMT-vel nem.
A régi Dlink 360R típusokat (C3 és B3 hw verzió, szürke doboz) az SM50B-vel lehet lekérdezni.
Minden modemre igaz, hogy csak közvetlenül lehet őket lekérdezni és/vagy a webes felületüket/telnetet elérni. Routeren keresztül nem. Természetesen a megfelelő IP-s beállításokat is meg kell tenni, de ezt már milliószor leírtam itt is, a cikkeimben is, meg máshol is.
Dchard
-
dchard
veterán
Ellenőrizni kell az Annex, az ATM, és a modulációs beállításokat, ha azok rendben vannak, akkor 1 percen belül össze kell szinkronizálnia a modemnek. Ja és persze be kell kapcsolni az ADSL-t, mivel az alapértelmezésben ki van kapcsolva! Azon kívül remélem a board ID-dnak megfelelő verziót töltötted le.
Ha szinkronba sem áll a modem, akkor vagy az annex beállítás nem stimmel, vagy az ADSL be sincs kapcsolva, vagy nem a modemedhez való szoftvert töltötted le.
Ha a modem szinkronba áll, de nem tudsz csatlakozni PPPoE-n keresztül, akkor az ATM beállításokkal lesz a gond.
Dchard
-
törölt tag
Csak azért kérdezem, mert ha két nap múlva megjön a modem, ne kelljen órákig pepecselni . A vonali értékeket a 360R-el néztem :
http://logout.hu/tema/re_uj_firmware_d-link_adsl_modemekhez/hsz_7-7.html
Ez alapján megmondható, hogy miket kell beállítani a 321B-ben, hogy jó legyen ? Vagy muszáj a 321-el majd elvégezni külön az OrBMT-t.Ha megjn mindenképpen megcsinálom közvetlenül, csak nem szeretnék annyit várni sem az SMB50-re sem az OrBMT-re mint a 360R-nél. Illetve jó lenne ha csak közvetlenül rákötném, és már állítgathatnám be a modemet, aztán lehúzni, és a routert mögé tenni
-
xabolcs
őstag
bocsanat, keso volt, meg olyan szokatlan a latvany, nem sikerult megutni a konnyen emesztheto szintet a hsz-emmel.
egy kicsit megijesztett, hogy az 1.5-os fw nem tudott negyed ora alatt szinkronba allni, mikozben az 1.4-es par perc alatt megtette ugyanazt.
es igen, azt szerettem volna megtudni igazabol, hogy mennyit bir.
de akkor jol sejtem, hogy eleget.annyit legyszives aruljal mar el, hogy mibol kovetkeztettel a spektrumkepem tokeletessegere!
az alacsony csillapitast azt en is lattam, orulok is neki!a masik, amit meg szerettem volna tudni, hogy
miert nem szinkronizalt az 1.5-os fwhogyan tudnam mukodesre birni az 1.5-os firmware-rel folvertezett 321b-met.ahham, az annex pont nem latszik, de tenyleg annex a volt!
hagyjam ott egesz ejszakara, hadd szinkronizalgasson aztan reggel meg nezzek egy dmesg-et? vagy mi?
egyebkent koszonom a helpdesk-seget!
-
dchard
veterán
Nem teljesen értem a problémádat. A vonalad messze tökéletes, az 1megás csomagod jön ahogy kell. Ha gyorsabbat szeretnél, fizess elő nagyobb csomagra.
Ha szakad, akkor az SNR margin emelésével lehet nagyobb tartalékot képezni (10%-os lépésben érdemes emelni).
A spektrumképed pedig tökéletes, nincs itt semmiféle zajosodás, csak olyan közel laksz az alközponthoz, hogy a modemnek vissza kell szabályoznia az adásteljesítményt.
Ha valahol problémák vannak, az a 360r-rel készült kép: a -51dB-s UL power biztosan hülyeség, ugyanis -6dB alá nem mehet az adásszint. (nem lineáris skála, lehet negatív érték is!).
Próbáld meg a problémádat összefoglalni, és nem minden másról beszélni, mert nem lehet kihámozni a mondókádból, hogy mi a gond, illetve hogy mit szeretnél.
Dchard
-
xabolcs
őstag
orulnek neki, ha az lenne, mert annex b-n jol muxott.
akartam is irni a hetvegen, mert sm50b-bol lelestem a vpi=8-t es a vci=35-t, de sehogysem akart beszinkronizalni, s hogy mit kell az ezek alatti kombinalt listabol kivalasztani, mert nekem a legfelso volt. nem tudom mi, lementettem kepbe, csak most nem talalom. vagy barmi mast meg allitani...
negyed ora~husz percig varakoztam (addig irt ki mindenfele g992-eset a home-ba, dsl statuszba), aztan meguntam s visszaraktam a masik fw-t.
b.sszus, most guglizom, hogy training meg started meg channel analysis, es hogy siman nezhettem volna egy dmesg-et: hazon beluli talalates kozben nem is lehetett betarcsazni, mikozben fw csere utan 1percen belul mar volt net.
legkozelebb hogy jarhatnek sikerrel? tobb turelem? helyes konfiguralas? mit rontottam el...?
vagy csak a vonal ennyire rusnya? csak mert folottebb gyenge maxupload-ot saccolt a modem.megvalami!
mik azok a negativ transmit power-ek? szivja magaba az energiat, vagy mi?
es ahogy eszrevehetted, a dmt nem tudja megjeleniteni sem (v1.4-es fw!) -
xabolcs
őstag
1.4-es bs:
vonaldiagnosztika: ADSL2+-ban indult, olyan "lusta" vivokkel, mint a vilagoskekek a kepen - alig hoznak nehany bitet.
aztan atszinkronizalt ADSL2-be (sotetkek).
16:23-kor atvaltott ADSL2-re (+-rol)csillapitas, dmt: ha nem lenne ilyen zajos, akkor valszeg tudna lobogni a hajunk a szelsebes ADSL-tol
ezutan megneztem, hogy mit produkal a gyari, 320b-s fw:
# adslctl info --linediag
# adslctl info --SNR
LibreOffice produktum az utobbiolez volt neki:
# adslctl --version
adslctl version 1.0
ADSL PHY: AnnexA version - A2pB022f.d20hes vegul egy sm50b-s kep ugyanarrol a vonalrol, 360r-rel:
az igazabol annyira nem is erdekelne, hogy a 321b miert nem tud olyan szep kepet produkalni, mint a 360r, de persze szivesen olvasom, ha valaki ennyibol tudja a megoldast.
hanem sokkal inkabb: hogyan tudnam feltornazni az snr-t 50~60 db-re?
ugyanez pepitaba: mi okozza, okozhatja ezt a zajosodast?
hosszu telefonkabel, az valszeg;
doglott szuro, az nem?
es meg mi?a kovetkezo alkalomkor szeretnek elvegezni egy merest az atadasi pontnal.
viszont a telefonkabel a padlasra erkezik, ugyhogy kerek szepen tippeket a praktikus teszteleshez!
keszithetem a 30m-es lengokabelemet? -
törölt tag
Kíváncsi vagyok milyen gyári FW-vel fog érkezni, azaz a legújabbal e, vagy lesz e nála újabb.
-
xabolcs
őstag
van itt valaki inviteles teruletrol?
en a hetvegen csinaltam egy tesztet egy 321b segitsegevel, de eleg felemas volt az eredmeny.
annyi biztos, hogy az 1.5-os fw nem akart szinkronizalni.
igy maradt a gyari (vagyis inkabb a 320b fw), illetve az 1.4-es bitswitcher.
a masik erdekesseg, ami inkabb az adott vonalhoz kapcsolodik,
hogy a 360r (trendchip) magabiztosabban ulte meg a lovat, mint a 321b nagyteso.este majd teszek fol kepeket illetve adslctl-es logokat.
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #564 üzenetére
A szürke neked nem jó! Csak fekete 360R (T1) vagy 321B vagy a tplink 8810, 8816, esetleg a dlink 320B modemjei jók. Összességében elég sok modem készült ugyanabból a hardverből.
A másik kérdésedre a válasz: nem. A modemet bridged módba kell állítani, és a routerben kell megadi felhasználói nevet és jelszót.
Dchard
-
törölt tag
válasz
#41133696 #564 üzenetére
Ha rákkatintok az adatlapra, ott meg egy fekete van
Két esélyes a dolog vagy egy 360 R-et küldenének szürkében ami nem T1 vagy egy fekete T1-et. Mindegy mivel webshopról van szó, hogy szürkét küldenének megszívnám, és több lenne vele a vesződség mint a hasznos, szóval marad a 321 B
Így nem is buknak ki, hogy variálgatok össze meg vissza . -
törölt tag
Hát ahol leadtam a rendelést ,csak ez van
Ez bizony szürke
Ilyen szürkéből meg van itthon kettő is
Ami nem világos számomra , hogy az ADSL modem webes felületén a 321-ről készült cikkedben nézegetve a képeket, ott van az adsl felhasználói névnek a helye és a jelszóé, hogy ezt is ki kell e tölteni, mert akkor a routerben is meg kell adni meg a modemben is ?
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #562 üzenetére
Ha az én szoftveremet fogod használni akkor igen. Ha nem, akkor is
Az ADSL beállításokat meg kell csinálni mindkét esetben. A leírásomban megtalálod a részleteket.
A 360R t1-ben és a 321B-ben ugyanaz a hardver van. A különbség annyi, hogy a 360R T1 kisebb csillapítást mutat (vélhetően ez mutatja jól), viszont a 321B-ben van az egyenirányító rész, így ha ott valami fáradás történik, könnyebb cserélni, mert a trafót nem kell szétszedni. Tegyük hozzá, még nem hallottam olyanról, hogy bármelyiket is javítani kellett volna.
Én azt mondom, hogy a kisebb csillapítás és a jobb szellőzés miatt, valamint a jóval alacsonyabb ár miatt vegyél 360R T1-et. Valószínűleg könnyebb is hozzájutni.
Dchard
-
törölt tag
Egy kérdés a 321 B-vel kapcsolatban : Mivel router lesz előtte, a modem webes felületén kell e valamit állítani vagy sem ?
-
dchard
veterán
válasz
pilot-csaba #555 üzenetére
Szerintem a Pantel is PPPoE-t használt, csak 8/35-ös VCI/VPI-n keresztül. A telekomos beállítások 1/32.
Dchard
-
pilot-csaba
csendes tag
Én még emlékszem rá, hogy a Pantel mielőtt az Invitel felvásárolta ugyanezt a perverz módot választotta. Ők is 380T (vagy frissített 360T) modemet használtak mint a tré, de a tré-nél használt beállításokkal nem működött. A VCI-t35-re, a VPI-t 8-ra kellett állítani a Bridge módban. Lehet, hogy ilyen beállításokkal elindul.
-
pilot-csaba
csendes tag
Segítségeteket kérném!
Úgy láttam, használtok néhányan dd-wrt-t. A történet a következő: A 360r T1-hez a wan portot így állítottam be:
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Access_To_Modem_Configuration
Működött. Visszaadtam a kölcsön kapott modemet, és feltettem egy 380T-t. Mostanában rá akartam nézni a modemre, és nem ment. IP-k jól vannak beállítva, mindennel próbálkoztam, de nem megy. A router tp-link WR841ND dd-wrt-vel. Lehetséges, hogy a módszer az egyik modemmel megy, a másikkal nem? Ugyan az az IP van beállítva mindkét modemre. Valami ötlet? Használ valaki 380T-t dd-wrt-n keresztül, és el is tudja érni? Üdv! Csaba -
dchard
veterán
Elég érdekes. Elég durva törés van az SNR marginban: majd a teljes spektrumban 15-20dB-s esés tapasztalható.
Mivel ekkora zajbetörés nem fordulhat elő, így valószínűségi sorrendben a következő problémák lehetségesek:
1. Modem probléma. Csekély rá az esély, de tudjátok: nincs olyan kiváló termék, amiből ne lehetne selejt. A legkönnyebb ezt lecserélni, illetve kipróbálni más modemmel (akár kölcsönkérttel is).
2. Szűrő, és vagy kábelezési probléma. A lakásban/házban lévő telefonhálózatot megkerülve az átadási pontnál csak az ADSL modemet csatlakoztatva kiszűrhető ez a probléma.
3. Valahol a telefonközpont és az átadási pont közötti vezetékszakaszban van a probléma: például beázás, hibás kötés, vezetéktörés, eloxidált kötés.
4. A DSLAM port szarakodik.Szerintem koncentrálj az első kettőre, mert azokat Te magad is könnyen kizárhatod, és csak utána jelentsd be hibára.
Amit még megpróbálhatnál, az egy 160%-os SNR margin beállítása, és nézd meg, hogy úgy szakad-e.
Dchard
-
biomika
csendes tag
-
biomika
csendes tag
Sziasztok,
felraktam én is a dchard féle firmet (rendesen működik, köszönet érte). 15Megás netem van, elég magas értéken szokott szinkronizálni a modem is(D-link DSL 321b), de az a baj h ezt az értéket nem tudja tartani és megszakadozik, újraszinkronizál egészen addig míg a 15 mega le nem csökken olyan 6-7 mega körülire. Rakok fel 2 képet is ezekröl:majd mikor szépkapcsol és újraszinkronizál:
Ahogy én látom (laikusként) annyira nem rossz a vonalam, de mégis vmiért nem tudja tartani a 15 megát
Szerintetek mi lehet a gond?
köszi elöre is! -
dchard
veterán
Hát kérlek. Nagyon szívesen
Ha valakit érdekel, hogy mit csinálok most, annak elmondom, hogy a firmware-rel semmit.
Egyetlen problémát kell még leküzdenem: egy külföldi srác jelezte, hogy náluk perverz a szolgáltató, és nem PPPoX-et használnak, hanem dinamikus IP-t DHCP-n keresztül, mint a kábel szolgáltatók. Én ezen meg is lepődtem, de hát végülis az ATM bridge-n átmehet a DHCp kérés, amire állítólag a DSLAM válaszol és nincs usernév. A probléma az, hogy a bridge működik, de nem megy át rajta a DHCP request. Erre próbálok meg rájönni. Ha valaki tudja, hogy miért nem megy át egy Ethernet-ATM bridge-n a DHCP request, illetve mi kellene a kernelben a rendes bridge támogatáson kívül, az megkereshetne, illetve leírhatná. Szerintem semmi, de úgy tűnik valami kimarad.
Dchard
-
Baldrick
csendes tag
nálam 2 napja nem szakad miután felraktam az 1.5-ös firmwaret
mióta 15 megán vagyok az invitelnél (fél éve kb) ilyen még nem volt....Köszi szépen, dchard!!
-
stol
addikt
válasz
pilot-csaba #541 üzenetére
Csökkentsd az SNR margint, hogy 18590-re szinkronoljon fel!
Akár, 10%-ra. -
dchard
veterán
Mivel a szobádban jobb eredményeket mértél egy picivel, mint a tápfejen, ezért semmi értelme vezetéket cserélni.
Egyébként a korábbi méréseidhez képest látványosan sokkal jobb értékek vannak: eddig az 1280-as DL sebességet 3dB körüli marginnal érted el, most pedig majdnem 10dB.
A vonal nem különösebben zajos, szerintem elértük a maximumot.
Még így is szakad? Trellis és bitswap be vannak kapcsolva a DSL/WAN --> DSL settings oldalon?
Egyébként ha van itt Telekomos ADSL mérnök, hát akkor jól nézze meg: az vajon hogyan lehet, hogy egy ilyen (sz@r) letöltési irányú vonalon nincs bekapcsolva az interleaving? Ha ez a vonal nem felel meg a paramétereknek, akkor melyik?!?
Dchard
-
odorgg
addikt
Na késsz vagyok, de közben kiderült hogy az általam használt szürő szar vólt és azért vólt olyan alacsony az SNR és a vonal sebessége
Eredmények közvetlen a bejövő kábel végén:
Szobában most ez a helyzet:
Van itthon vagy 5 splitterem, és naná hogy azt használtam amelyik szar
Akkor várom a tanácsokat, gondolom vezetékelést felesleges cserélni, mert a mért eredmények közt nem nagy a külömbség -
dchard
veterán
Mivel a rádió csak vesz, ezért nem. De a jelenség hasonló: a telefonvezeték ha nem árnyékolt és sodrott, akkor gyakorlatilag egy antenna, ami gyűjti össze a környezeti zajt. Ezért fontos, hogy sodrott, és lehetőleg árnyékolt kábeleket használjunk.
Hogy állsz a méréssel az átadási pontnál? Nagyon kíváncsi vagyok rá. ne felejts majd el a webes felületről a QLN térképről is készíteni képet a DMT-s mellé.
Dchard
-
dchard
veterán
gabipaci:
Ha a modemet a routerből a gépedbe átdugva fel tudtál tárcsázni, akkor a modemnek nem nagyon lehet baja. Mivel ugye bridged módban fut az egész, ezért a modemnek teljesen tök mindegy hogy mit dugsz a LAN portjába.
Elenőrizd, hogy a router PPPoE beállításai között az Always on, vagy automatic van-e bepipálva. Ha igen, akkor próbáld ki azt, hogy menet közben, amikor működik minden, kihúzod a modemből a telefon vezetéket majd visszadugod. El fog telni 2-3 perc, de a routernek vissza kellene tárcsáznia miután a modem szinkronba állt.
pilot-csaba:
Megkaptam köszi, még nem volt időm elolvasni mert 10-re járok haza.
A másik kérdésre: de igen, ha kizársz egy vivőt, akkor az az SNR és Bitallokációs térképről is eltűnik. Ha a viszont a vivőt például a target SRN margin emelése, power control, esetleg bitswap vagy bármilyen az ADSL belső működése nyomán használaton kívülinek jelölt vivő látszani fog az SNR térképben, hiszen ott van, csak nem modulál rá adatot a modem.
StSanya:
Tovább kéne bonyolítani hozzá a scriptet, de ezt a kis problémát a broadcom faszsága okozza. Nem fogom javítani. gy hogy nem több sornyi hülyeséget köp oda, nincs gáz.
ordogg & xabolcs:
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ha a központ mindenáron G.DMT-t akar (ez lehet akár a távolság miatt is például ordoggnél, vagy frekvencia gazdálkodás miatt például xabolcsnál), akkor hiába van a modem ADSL2+ módban, mivel a szinkronizálás előtt a modem lejelenti, hogy ő tud sima ADSL-t is, csak nem azt szeretné használni, ezzel a DSLAM (=nagyobb f@szú modem
) nem törődik, hanem megmondja (utasítja) az ügyfél oldali modemet, hogy márpedig te abban a módban leszel amit én mondok.
Igazából nálatok ez nem probléma, mert xabolcsnál kicsi a csomag sebessége, ami így is bőven megvan, ordoggnél meg nagy a csillapítás, így ADSL2+-t használni egyik helyen sinc sértelme. Viszont az ADSL2-nek lenne értelme (ordoggnél a ReADSL2-nek), lehet a DSALM amin vagytok nem is támogat egyáltalán ADSL2+-t sem ADSL2-t. (valami öreg szar XpressLink lehet).
Dchard
-
StSanya
senior tag
OK, akkor legközelebb több időt adok neki. Mivel ADSL2+-hoz megfigyelésem szerint 1 - 1,5 perc közötti idő kell, ADSL1 és 2-höz olyan 4 - 5 percet hagytam csak próbálkozni. A kapcsolódási próbálkozást és az idle-t írogatta ki e közben.
Más: Amikor még nincs bekapcsolva az ADSL, ezt kell kiírnia főmenüben DSL driver verzióra? E helyett nem lehetne valami kevésbé ijesztő?
-
gabipaci
őstag
Hali dchard,
Még mindig a beta van fent, amit privátban küldtél.
Felrakom majd az újat, csak megjegyeznék egy érdekes esetet.
(illetve kettőt, mert kétszer történt meg, nagyjából 24 óra különbséggel.)
A térkép valahogy így néz ki:
ADSL vonal -> dsl-320B az 1.5-ös bétával -> TP-Link WR1043ND DD-WRT-vel ->gépem vezetéken kapcsolódik, Asszonyé wireless-en
Elment a net, csináltam router restartot, nem lett jó. Átdugtam a modemet a gépembe, betárcsáztam, volt net. Visszaraktam a routert, restartoltam a routert megint, nem volt net.
Eddig a pontig ugye a modem nem lett restartolva, és mégis volt betárcsázással és nem volt routerrel net.
Aztán modem restart megoldotta a problémát rögtön.
Ez miért lehetett? -
dchard
veterán
Nálam ha olyan módot választok, amit nem támogat a központ (G.Lite, Double Upstream meg még van egy) akkor egyszerűen meg sem próbál összeszinkronizálni.
Ha a támogatott (ADSl1, ADSL2, ADSL2+) módok között váltogatok, akkor amikor egy sikeres ADSL1 szinkron után átmegyek például ADSL2-re vagy ADSL2+-ra, van hogy többször is sikertelen a szinkronizálás, mert időt kell hagyni a DSALm portnak hogy módot váltson.
Különösen igaz ez, ha mondjuk vivőkizárással is operálok.
Dchard
-
StSanya
senior tag
-
xabolcs
őstag
egészen biztos vagy benne, hogy a webes felületen a DSL beállítások között a modulation mode "ADSL2"-re van állítva, el van mentve és újra lett indítva a modem? Csak azért kérdezem, mert most G.DMT (ADSL1) módban van a modemed, és nagyon kellenének azok az 1 bites konstellációk.
bocsanat a hulye kerdesert, de mi a kulonbseg a "save" es a "save & run" kozott?
mert en eddig mindig a "save"-re kattintva mentettem el a beallitasokat.
amivel persze a legordulo lista megjegyezte a beallitott ertekeket, de ugyanugy G.DMT modban szinkronizalt.#510:
pedig gyonyoru referenciakent szolgalna a CV-dben ez a projekt -
dchard
veterán
odorgg:
egészen biztos vagy benne, hogy a webes felületen a DSL beállítások között a modulation mode "ADSL2"-re van állítva, el van mentve és újra lett indítva a modem? Csak azért kérdezem, mert most G.DMT (ADSL1) módban van a modemed, és nagyon kellenének azok az 1 bites konstellációk.
Egyébként a kolléga által javasolt megoldás jó lehet, de ahhoz, hogy a modemet felköltöztesd a padlásra, szintén Cat5-e S/FTP kábel kell, mivel nem csak az ethernete kell lehoznod (4 ér), hanem az analóg telefon vonalat is, ami már fent le lett szűrve.
Mindemellett nem tudom milyen hőmérséklet és páratartam uralkodik a padláson, de azért jó lenne ha azok a modem üzemelési paraméterein belül maradnának tartós üzemeltetésnél.
Dchard
-
odorgg
addikt
Igazad van kb 20m kábel van a doboztol a modemig, ami a 2 eres sima telkábellel van őszekötve, ami nincs szigetelve
Ezt még annakidején a trécomosok produkálták a tetőre. akkor csekkolom a modemet közvetlen a kábel doboznál ha lessz rá időm és megnézem ott mi a helyzet
Ha esetleg javúl majd a dolog, akkor megoldható hogy veszek 1db 20m-es lan kábelt, és azzal kötöm a modemet gépre a szobában a modemet meg kihelyezem a doboz mellé? Vagy a tel vezetékre kell inkább rágyúrni?
Na itt a fotó:
Most 3 napig 12 órázom, nemhiszem hogy lessz időm ezzel vacakolni, de utánna lecsekkolom mindenképp
Azért 1 dolog biztos, én az össze trécomos szerelőt kivágnám a cégtől, mert szerintem a szakértelmük egyenlő a 0-val, a hozzálásukrol nem is beszélve.Köszönet a segítségért mégegszer, és nemcsodállom hogy elegedvan, mert itt ingyen segítesz a embereknek, míg a szolgáltatónál akiket ezért fizetnek, a kis újjukat sem hajlandóak azért mozdítani, hogy megoldják az ember problémáját! Minden elismerésem a tiéd
-
dchard
veterán
Megjelent az 1.5-ös verzió, letölthető a cikkben szereplő linkeken.
v.1.5 - (2011.03.20.)
- Új ADSL driverek (Annex A és Annex B)
- ADSL1 módban is kiírja a DMT a sebességeket
- A beállítások most már menthetőek és visszaállíthatóak a webes felületen
- ADSL driver verzió megjelenítéseDchard
-
dchard
veterán
A képen az látszik, hogy a barátod is pont ugyanolyan iszonyat messze van az alközponttól, mint te. Ennek ellenére azért az ő vonala kulturáltabban néz ki.
Ebből az következik, hogy nálad sokkal több zaj éri a vonalat, ami csak a lakásban lévő kábelezéstől lehet, mivel mindketten ugyanazon a környéken, azonos kábelhosszak mellett laktok, és nála sokkal jobb (értsd: kevésbé szarabb) a vonal.
Én a helyedben kipróbálnám a következőt: gondolom családi házról van szó falu lévén:
Ahol a házban először felbukkan a telefonvezeték ott azonnal mindenféle toldás, elosztás, szűrő, tehát minden nélkül bekötni a modemet és csinálni egy spektrumképet. Ebből látszani fog, hogy a lakáson belüli vezetékezésen szedi össze a zajt, és ha így van, akkor ennek megfelelően át lehet alakítani a vezetékezést: a cél, hogy árnyékolt (Cat6 S/FTP) fali kábelt használjunk az átadási ponttól (ami vidéken a ház oldalán vagy a padláson lévő kötődobozból áll) és azon hozzuk le a vonalat a lehető legrövidebb vezetékkel, amit rögtön a szűrőben végződtessünk. A szűrő mellé pedig egy nyúlfaroknyi telefonvezetékkel (lehetőleg 20-30cm hosszúval) rögtön dugjuk be a modemet.
Röviden összefoglalva 3 dolgot kell szem előtt tartani:
1. A lehető legrövidebb kábelhosszakat használni.
2. A lakáson belül mindenhol Cat6 S/FTP fali kábelt használjunk.
3. A szűrőt és a modemet a lehető legrövidebb kábelekkel kössük a telefonvonalra.Családi háznál akár 10-20 méternyi telefonvezeték is lehet kiépítéstől függően, ami árnyékolatlan, nem sodort, így antennaként gyűjti a zajt.
Még arra kérnélek, hogy a webes felületen a Status --> DSL status grafikonokat képkivágással linkeld be nekem. Különösen a magenta színűre vagyok kíváncsi.
Dchard
-
odorgg
addikt
Kiváncsiság képpen, csináltam 1 DMT-képet a falu másik végén élő rokonomnál akinél heti 1-2 szer szakad a net:
Nálam:
Modem beállításokm ugyanazok, mind a 2 esetben
Gyanítom hogy nálam a probléma vezetékben keresendő, mégpedig a házunk és a faluba érkező központi vezeték csatlakozási pontjai között
de javitcs ki ha tévednék
Vajon ha ezt szolgáltatónak elmesélem, esetleg hajlandók lennének átvizsgálni azt az 500 méternyi kábelt?SNR monitorozást megcsinálom meglátjuk mi sül ki belőle
Más: bocs hogy annyit idegesítelek, de lenne itt még 1 TP-link 8810b modem is, amire cikk megjelenésekor feltettem a legelső szoftvert, de sajna én hülye ezt vvebes felületröl követtem el, ezért mostmár a resetes módszerrel nem jön elő a frissítő menü amivel lehetne frissíteni a BS-t
Valami más módszer nem létezik adott modemen a BS frissítésére esetleg? A szoft müxik rajt egyébként, de jólenne ha lehetne valahogy frissíteni
-
dchard
veterán
A forráskód össze lesz csomagolva aztán feltöltöm valahova. Megkeresem a BS-t ha mást nem legalább hosztolhatnák a cuccomat, de a kapcsolatfelvételből amit feléjük kezdeményeztem az derült ki, hogy ők már régebben eljutottak arra a szintre, ahol most én tartok: nincs erre idő.
A knowhow a forráskódból kiderül annak aki ért hozzá, a kritikus részeken azért kommenteltem a kódban.
Az ADSL-es tudásomat viszont az eddig megjelent cikkeknél jobban nem fogom dokumentálni: sem időm, sem energiám nincs erre, eddig is elég sok munka ment el ezekre. Eddig megelégedtem a sok pozitív kommenttel, de lassan rá kell jöjjek, hogy ebből nem lehet megélni.
Bármelyik hazai ADSL szolgáltató megkereshet fasza állásajánlattal, és a tudásom máris a köz szolgálatába áll, ennyit tudok mondani.
Dchard
-
dchard
veterán
NE tedd!
A moduláció maradjon G.DMT vagy ADSL2, így is power limites a rendszered. Imádom amikor olyanok adnak tanácsot, akiknek fogalmuk sincs arról, hogyan működik a rendszer... Egyébként is ekkora csillapítással valószínűleg szinkronba sem állna a modem 2+-on.
Ha nem stabil sem G.DMT-n sem ADSL2 módban, akkor marad a target SNR növelése, és ezzel együtt a sávszélesség csökkenése.
Csinálhatnál SNR monitorozást is a leírás szerint, hátha van egy-két vivő, ami a problémát okozza, azokat ki lehetne zárni.
Dchard
-
somi16
csendes tag
-
xabolcs
őstag
mit szandekozol csinalni a projekt vegen az elkeszitett munkaddal, felhalmozott tudassal?
pl:
- odaadni bs-eknek, hogy olvasszak be. (olvastam, nem lenne egyszeru dolguk)
- csinalni neki egy kulon oldalt (valami ingyen kodkezelos: googlecode, bitbucket, github, ...) / projeket, kitolteni a wiki-t es magarahagyni
- ...? -
odorgg
addikt
Még se lessz jó most is szakadozik ha rájön az 5 perc
Aszem ezen a vonalon semilyen csodamodem nem segíthet, reménytelenA trécom meg szarik a 10 elöfzetéses falukra, legutobb mikor beszéltem velük azt kaptam válaszul, hogy nemtudnak vele mit csinálni, vagy ez van, vagy mondjam fel az előfizetést! Gratulálok nekik
Már csak arra lennék kiváncsi, hogy a falu másikfelében hogy a francba nincsennek ilyen problémák, ha ugyanolyan messze vannak a központól mint én?
Érdekes dolgok ezek az biztos, és mivel nincs a környéken más net lehetőség, lépni sem tudok a ügyben, szóval fizethetem továbra is az 1 megás netér a havi 5000-ret, ami nappal töbnyire használhatatlan! -
dchard
veterán
pilot-csaba kérésére, vagy inkább felajánlására készítek egy rövid de átfogó teszteset listát, amit a verzió frissítéskor bárki elvégezhet és segítheti a munkát a hibafeltárásban:
Teszteset lista:
1. Ellenőrizni, hogy a DSL/WAN --> DSL settings fülön a mentés tényleg megtörténik-e.
2. A nyitólapot szemrevételezni bekapcsolt, de még nem szinkronban lévő ADSL mellett.
3. Kipróbálni a nyitólapot lehetőleg mind3 ADSL móddal (D.DMT, ADSL2, ADSL2+), és figyelni, hogy minden érték rendben megjelenik-e. Nem hiányzik-e semmi.
4. A 3-mas pontot elvégezni DMT-vel és megnézni, hogy minden értéket kiír-e a szoftver.
5. Kipróbálni a DSL settings menüpontban lévő fontosabb beállításokat, mint a moduláció választás, traget SNR margin és vivőkizárás.
6. DMT-vel kipróbálni (ha lehet mind3 ADSL módban) az SNR monitort, hogy működik-e.
7. Csinálni egy 60 másodperces BERT tesztet és megnézni, hogy kiírja-e az eredményeket.
8. Lehetőleg mind3 ADSL módban ellenőrizni a Status --> DSL status oldalon a kiírásokat, illetve a grafikonokat.Ha a tesztelő úgy érzi, hogy rendellenességet talált, akkor képkivágással együtt jelezze akár privátban, akár itt. Természetesen ha a problémát a teszteset lista által le nem fedett területen találja, azt is jelezze.
Köszönöm előre is!
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
pilot-csaba #500 üzenetére
Jól gondolod, az allow wan web managementnek nincs értelme bridge módban.
A további kérdéseidre:
A LED probléma javítása rendkívül macerás, nem gondolom hogy a következő verzióban erre sor kerül (bár örülnék neki).
A másik dolog: vészesen közeledik a magamnak előirányzott negyed év vége, amit erre a projektre szánok, így inkább azon igyekszem, hogy a hátralévő időben:
1. A funkcionális problémákat megoldjam.
2. Ami új feature még hiányzik azt pótoljam.
3. Minél több termékkel kompatibilis legyen a cucc.Félreértés ne essék: amikor letelik a negyed év, akárhol is tartok, befejezem ezt a projektet. Ti abban tudtok segíteni, hogy minél alaposabban letesztelitek a modemet, az egyes funkciókat, és jelzitek, ha valami probléma van, vagy felmerül még igény újabb funkciók bevezetésére. És ilyen tesztelőnek igencsak híján vagyok. Például az 1.4-es verzió után sem szólt senki, hogy a DMT-s javítás sima G.DMT módban továbbra sem működik.
Elég nehéz ezt így suli + munka mellett csinálni ingyen...
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B360-Pro i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 8GB ZALMAN S3 TG Zalman 500W
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- HP ZBook Studio G8 WorkStation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200 15.6" FHD IPS 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3015
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest