- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
dchard
veterán
Ha egészen biztos vagy benne, hogy már a szinkronizálás sem történik meg (én erre nem vennék mérget), akkor a következők lehetnek:
1. A modemed megadta magát.
2. Annex B területen próbálsz Annex A szoftvert használni vagy fordítva.
3. A mode kezelőfelületén az ADSL módot állítsd multi-mode-ba.Dchard
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #697 üzenetére
A ledek vagy nem vagy hibásan fognak működni. Emlékeim szerint a power és az ethernet fog működni, a többi nem, de nincs rá gari. Küldtem nekik ledes konfig fájlt 360T és 380T modemekhez nehyed éve, azt ígérték beteszik.
Most amúgy 2.95-re nekem sem sikerült frissíteni, illetve felmegy a firmware, fel is írja, de valamiért nem indul el. Nekem Adam2-m van, bár próbáltam mindkettővel. Nem tom mi a csöcs van.
Kicsit várjál szerintem amíg sikerrel nem járok.
Dchard
-
Neo85
tag
Helló. Van nekem egy Dlink 360T A3 modemem és 15Mb netem, de a modem nem sinkronizál csak villog.Mit kéne beállitani a modem webes felületén hogy müködjön.
-
AstraCDX
senior tag
Hali !
A szükséges anyagok, és alkalmazások már megvannak, de a művelethez gyűjtöm még az infokat, és az erőt .
Akkor az RRT-vel végezzem a firmware cserét, és ne a cikkben leírt resetgombos feszültségaláhelyezős belépéssel ?
Un-brick az azonos az általad említett Debrickkel, vagy mit jelent egyik, és másik ?
Az RRT pdf leírása említi az Un-brick művelet lehetőségét, ez hasznos, ajánlott, vagy szükséges művelet ?
Mi a jelentősége ?
Ha esetleg sikeres a firmware csere művelet, de nekem mégsem tetszik, akkor visszaállítható az eredeti állapot, visszatehető a mostani firmware ?
Előfordulhat, hogy a firmware csere után hibásan működnek a LED-ek, vagy lehet, hogy mind sötét marad ?
Nagyon köszönöm az eddigi sok-sok hasznos infot !
Üdv.
Astra
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #694 üzenetére
Ez alapján neked PSP bootloader-ed van, tehát ez kell neked:
1-Port non-wireless (psp bootloader):
http://www.routertech.org/download/file.php?id=1892A RUC-cal lehet feltenni a letöltött firmware-t, de figyelj oda, hogy:
1. Az Annex B-s verziót rakd fel, mert a fenti zip-ben van annex A-s is
2. A kis méretű (2MB-os) fájlt rakd fel, ne a 4megásat!LED-ből küldtem nekik listát, remélem berakták már a választható ledek közé. Ha nem akkor a ledek nem fognak működni.
Dchard
-
AstraCDX
senior tag
Íme a cat /proc/ticfg/env parancs eredménye :
BusyBox v0.61.pre (2008.01.24-01:49+0000) Built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.# cat /proc/ticfg/env
BUILD_OPS 0x301
bootloaderVersion 1.3.7.15
ProductID AR7RD
HWRevision Unknown
MAC_PORT 0
MEMSZ 0x00800000
FLASHSZ 0x00200000
CPUFREQ 211968000
MIPSFREQ 211968000
SYSFREQ 105984000
PROMPT (psbl)
IPA 5.8.8.8
HWA_RNDIS 00:E0:A6:66:41:EB
HWA_HRNDIS 00:E0:A6:66:41:E1
HWA_3 01:e0:03:04:05:03
BOOTCFG m:f:"mtd1"
cpmac_phy 0
mtd2 0x90000000,0x90010000
mtd3 0x90010000,0x90020000
mtd4 0x90020000,0x90200000
mtd1 0x90020090,0x900a1000
mtd0 0x900a1000,0x90200000
vcc_encaps0 0.0
vcc_encaps1 0.0
vcc_encaps2 0.0
vcc_encaps3 0.0
vcc_encaps4 0.0
vcc_encaps5 0.0
vcc_encaps6 0.0
vcc_encaps7 0.0
MODETTY0 38400,n,8,1,hw
MODETTY1 38400,n,8,1,hw
usb_serial N/A
enable_margin_retrain 1
usb_vid 0x0
usb_pid 0x0
usb_man N/A
usb_prod N/A
eoc_vendor_id DLink
eoc_vendor_revision 20060126
HWA_0 00:19:5B:319:16
eoc_vendor_serialnum 00:19:5B:319:16
SerialNumber 00:19:5B:319:16
modulation 0xffff
#A fenti eredményben néhány helyen vigyorpofák jelennek meg, azt nem én tettem oda !
Hű ! Ez nekem nagyon kínaiul van, de érdekelne, hogy mi micsoda !
Már letöltöttem a routertech V2.95 firmware-t, de nem mertem hozzáfogni a frissítési művelethez .
Kerestem de az oldalon sehol sem találtam a 380T-t a kompatibilitási listán . Vajon miért ?
Foghíjas inglish tudásommal a routertech oldalon jól olvashattam, hogy ennek firmware-nek a felrakása után a LED-ek nem biztos, hogy helyesen fognak működni ?
Üdv.
Astra
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #691 üzenetére
Lépj be a modemedbe telneten és add ki az alábbi parancsot:
cat /proc/ticfg/env
És másold be a kimenetét ide. Ebből meg tudom mondani, hogy milyen bootloader van a modemen.
Ezen kívül szükséged lesz még a RUC-ra amit bejelentkezés után innen tudsz tölteni:
http://www.routertech.org/viewtopic.php?t=1062
Ezt a progit ajánlom a frissítéshez is. Ez is meg tudja állapítani a bootloader típusát, de inkább menjünk biztosra a fenti parancs kiadásával.Dchard
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #691 üzenetére
routertech.org -on regelni kell addig nem látsz semmit.
Ez most a legújabb: RouterTech Firmware v2.95 Release (20110103)
Neked 1 port, non-wireless és nem Lite verzió kell, hogy Adam2 vagy pspboot loaderes azt megnézem, de ne várd, hogy leírjam a teljes frissítési lépéssort, majd próbálok linkelni leírást de az angol lesz.
Dchard
-
AstraCDX
senior tag
Köszönöm a kimerítő választ .
Most az a kérdés, hogy melyik az a routertech firmware amit be kell szereznem, és hol találom azt meg .
Nézelődtem a routertech honlapon, de nem leltem ott nekem való anyagot .
Másik kérdés a firmware csere menete, erre hol találok útmutatót ?
Nálunk a központ oldal állítólag alkalmas az ADSL2, és ADSL2+ szolgáltatásra, de még nincs engedélyezve/beállítva .
Köszi !
Üdv.
Astra
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #678 üzenetére
A routertech-es firmwareben két főverzióval frissebbek a hálózati meghajtók, mint abban a szoftverben amit most használsz. Biztosra veszem, hogy némi javulást ez már önmagában is kell eredményezzen.
A modem cserét azért helyeztem kilátásba, mert bár a TI7300-as platform amire a 380T épül, a maga idejében jól megépített platform volt, azért eljárt már felette az idő, a Broadcom chipsetes cuccok nagyobb és/vagy stabilabb sebességeket tudnak hozni, de a legfőbb különbség abban van, hogy a TI7300-ra épülő modemek ADSL interfészét semmilyen módon sem lehet finomhangolni, ami különösen probléma esetén nagy segítség tud lenni, több megabitet is lehet adott esetben nyerni ezzel.
Természetesen a routertech-es firmware-t teljesen máshogy kell felrakni, mivel az egy más platform.
"Három Modulation mode-al kísérleteztem, és készítettem képeket, de mint korábban írtam, az ADSL2, és az ADSL2+ eredményei (többszöri mérés után is) teljesen azonosak voltak, ezért csak egy képet tettem fel ."
Ez azt jelenti, hogy az ADSL2+ nem engedélyezett a portodon, különben magasabb becsült sebességeket kellene látnunk a képeken.
"Egyébként csodálkozom, hogy az alaphelyzetben ADSL2+, és 24Mbps képesnek hirdetett DSL-380T modem gyakorlatban nem lenne képes teljesíteni a gyári standardjait ?"
Én olyat még laborkörülmények között sem láttam, hogy egy ADSl2+-os modem összeállt volna 24mega vonalsebességgel. Ezt értsd úgy, hogy a DSLAM és a modem között 3 méter telefonvezeték volt. Asszem ennél ideálisabb körülményt nehéz elképzelni. Itt egyébként sem arról van szó, hogy "nem tudja", hanem hogy a vonali körülményekhez melyik modem mennyire jól alkalmazkodik. A régi 360R-ekben lévő trenchip a legszarabb minden szempontból, utána jön a Ti7300-as platform (360T/380T) ami már elég jó, de nem paraméterezhető, majd pedig a Broadcom chipsettel szerelt termékek (360R T1, 321B stb.) amik élből helyzeti előnnyel indulnak, mivel ugye a Telekomnál központi oldalon is Broadcom chipset van, ezért a két Broadcom cucc tud értelemszerűen a legjobban együttműködni, plusz még jól paraméterezhető is.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
joecontra #677 üzenetére
Semmit nem tudok tenni ellene. Így ugye nem lehet hibát bejelenteni, hogy freki zavartatást látok, mert vissza fognak kérdezni, hogy szakad a vonal? ha azt mondom nem, akkor köszönjükahívását, ha azt mondom igen, akkor messze vagyok a központtól (ráadásul nem is szakad és ez a naplókból látszik) és leraknak 5megára.
Dchard
-
b@lgo
csendes tag
Sziasztok!
Felraktam a firmwaret a modemre, viszont a router(dlink di524) nem tud valamiért betárcsázni a logba ezeket irja ki:
Monday August 16, 2010 06:06:14 PPPoE start to dial-up
Monday August 16, 2010 06:06:14 PADI:3com sent T-online
Monday August 16, 2010 06:06:15 PADI:3com sent T-online
Monday August 16, 2010 06:06:15 PADI:3com sent T-online
Monday August 16, 2010 06:06:17 DOD:protocol 1 trigger from 192.168.0.101 to 194.95.249.23Eddig úgy volt megoldva hogy a modem csatlakozott a router meg dynamic IPn ment. Windowsba minden dinamikus ipn. Mi lehet a gond?
-
AstraCDX
senior tag
Hali !
Köszönöm a véleményezést, akartam is kérni .
Miért kéne csomagváltás esetén modemet cserélnem ?
A DSL-380T képes az ADSL2+ -ra, jelenleg még csak ADSL-t kapok, de a központ oldali hardver cuccok már készen állnak az ADSL2+ -ra is .Ha frissíteném a firmware-t frissebb routertech-esre, mi változna, milyen előnyöm lenne/lehetne ebből ?
Melyik routertech-es firmware-t kellene feltennem, és hol találom meg ?
A frissítés menete az Új firmware D-Link ADSL modemekhez cikkedben leírtak szerint történjen ?
Három Modulation mode-al kísérleteztem, és készítettem képeket, de mint korábban írtam, az ADSL2, és az ADSL2+ eredményei (többszöri mérés után is) teljesen azonosak voltak, ezért csak egy képet tettem fel .
Egyébként csodálkozom, hogy az alaphelyzetben ADSL2+, és 24Mbps képesnek hirdetett DSL-380T modem gyakorlatban nem lenne képes teljesíteni a gyári standardjait ?
Köszi !
Üdv.
Astra
-
joecontra
addikt
Hali!
320-as vivőnél még 50-es SNR-ed van? Menj te a fenébe
Azt hiszem, ezt vehetem tőled bóknak.
A dicséret egyébként azoké, akik anno a telefonhálózatot telepítették, mert ezek szerint elég jó minőségben.
Ami a padlásra bejön kábel az 1x4 eres és átlátszó fólia van az ereken.Van periodikus zavartatás magas frekin, egyelőre úgy néz ki a vonalból jön, de még futok pár kört az árnyékolással.
Mint user mit tudsz tenni, ha a zavartatás a hatókörödön kívülről érkezik?Üdv,
J -
-
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #673 üzenetére
A képek alapján az 5megás csomagod megy rendesen, de csomagváltás esetén új modem fog kelleni.
A képen amúgy látszik, hogy a DSL driverek 5-ös verziószámúak. Gyári szoftverből a legfrissebben 6-os főverzió van, de például a routertech-es firmware-ben 7-es van (ez a platformhoz a legfrissebb).
Az OrbMT-t és a DMT-t sem fejlesztik, a programozóik mind dilettáns egoisták. Mindkettőt kértem az együttműködésre, felajánlottam a segítségemet, kértem a forráskódot. Süket fülek.
A bitallokációs tábla kiolvasása egyértelműen hibás, csak a szöveges adatoknak higgy.
Ezalapján amúgy szerintem menne a 15mega, de lehet, hogy a 380T már kevés lenne ehhez. Hogy szoftver kell frissíteni rajta az tuti.
Igazából megpróbálhatnád a modulation mode-ot ADSL2+ állásba tenni, és úgy is csinálni OrbMT-s képet, bár a legjobb lenne mindezt frissítés után kipróbálni.
Dchard
-
AstraCDX
senior tag
Hali !
A hiba nálam volt, azért nem tudtam elindítani az OrbMT-t mert nem volt a gépen NET Framework .
A problémát orvosolva már műxik az OrbMT kis hiányosságokkal .Alaphelyzetben a modemben a Modulation type ADSL2+ (Multi-Mode) .
Ebben az esetben, a Mode alatt UNKNOWN, és X Fast Path látható, a Bit / Tone Allocation grafikonon a feltöltési résznél nem mutat semmilyen jelet .
Ugyanez a helyzet, ha Modulation type ADSL2 (Multi-Mode)-ra állítom .
Ha viszont a modemben a Modulation type ADSL (Multi-Mode)-ra állítom, akkor a max elérhető feltöltési sebesség helyén szürke 0 lesz, és a Mode mezőben megjeleníti az ADSL típusát, de alatta még mindig X Fast Path látható, illetve a grafikonon már látható egy a feltöltést mutató kis jel .
A szoftver nagyjából megmutatja a jel/zaj viszony, és a vonali csillapítás értékeit, de miért bizonytalankodik az ADSL Mode, és a grafikus feltöltési érték megjelenítésével ?
Ezt a hibát az okozhatja, hogy a szoftver nem, egészen kompatibilis a modem chipsetével, nem ismeri fel tökéletesen ?
Ezeket a szoftvereket (DMT, OrbMT) nem fejlesztik tovább, hogy több modemtípushoz is jók legyenek ?
Különösen jó lenne ez a DMT esetében .
Üdv.
Astra
-
PonPon
senior tag
válasz
joecontra #670 üzenetére
tényleg jónak tűnik, de a legnagyobba: ET-7208 Ónozott fém doboz sem fér bele a modem.
a doboz: 100x60x30mm
a modem: 120x32x105 mm -
joecontra
addikt
igen ez engem is érdekelne hogy hol találunk frankó dobozt.
Például itt?Üdv,
J -
PonPon
senior tag
válasz
joecontra #668 üzenetére
igen ez engem is érdekelne hogy hol találunk frankó dobozt.
én csak ezt találtam, de ez annyira nem szimpi: vateratesztként kipróbáltam, hogy beleraktam egy fém rafaellós dobozba, aminek csak az alja volt meg, a tetejét pedig lealufóliáztam, mindez földelés nélkül 0,3 megabit javulást okozott
-
joecontra
addikt
Csak egyféle földpotenciál létezik, mind a két véget "arra" kell kötni a nem használt vezetékekkel együtt
Rosszul tettem fel a kérdést, de a lényeget értem. Mindkét végén le kell földelni a vezeték árnyékolását, a modemet meg egy "Faraday-kalitka"-ba kell tenni.
Ui.: fémdobozokat pl. hol kapni? Villanyszerelési boltban?
Üdv,
J -
dchard
veterán
válasz
AstraCDX #662 üzenetére
Ha a 380T-n gyári szoftver van (az én cuccom NEM jó rá, viszont van egy másik alternatív szoftver, a routertech ami szintén remekül működik rajta), akkor az OrbMT-vel lehet lekérdezni, amiben be kell allítani az "Avalacnhe SAR" módot, és megadni a modem IP-jét, a telnetes felhasználói névvel, jelszóval. Természetesen a modemnek közvetlenül a PC-hez kell kapcsolódnia, és a hálókártya beállításoknak is stimmelnie kell.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #660 üzenetére
1. Egy ideális világban, ahol árnyékolt, csavart érpárt használ a szolgáltató, nincs 500 méternél hosszabb hurka, minden kötés szabályos és minden végberendezést maximális minőséggel és műszaki igényességgel építenek, ott valóban nincs szükség saját firmware-re. Viszont ez a világ nem ideális: nagyok a hurok hosszak, szarok a vezetékek, árnyékolás nincs, és még ha elfogadhatóak is a végberendezések, sokszor a szoftveres körítés vacak. Én sem örülök neki, de ez van.
Miket beszélek... Egy ideális világban mindenhol optika van, rézből pedig maximum dísztárgyak készülnek nem pedig távközlési berendezések.
2. A 360R T1-et kivéve mindenki vissza tudja tenni a gyári szoftvert a modemére. Előbbinél is meg lehetne ezt oldani, csak nincs publikált gyári firmware. Mindettől függetlenül senkinek nincs veszélyben a garanciája. Ha hardver hiba van, akkor úgysem indul el rajta semmi, szoftveres problémáról pedig még senki nem számolt be.
3. A gyári ledkezelő alkalmazásnál még a semmi is jobb, mert az legalább nem vezet félre.
Félreértés ne essék: én nem óhajtok senkit sem rábeszélni a saját szoftveremre, de azt sem szeretném, ha valaki megpróbálná megalapozott érvek nélkül távol tartani azokat, akiknek szüksége van rá. És sajnos sokaknak szüksége van rá.
Dchard
-
AstraCDX
senior tag
Hahó Szakik !
D-Link DSL-380T modemem van, és bármely szoftverrel is próbálom, képtelen vagyok egy vonaldiagnosztikát végrehajtani vele .
Az sm50b-t elindítva "Querying modem..." üzenet látható a végtelenségig .
Az OrbMT-t elindítva "Alkalmazáshiba" "Az alkalmazás inicializálása nem megfelelő (0x0000135). Az alkalmazás befejezéséhez kattintson az OK gombra."
A DMT-t el tudom indítani, be is lép a modembe, de képtelen vagyok az
"ADSL Performance and Line Quality" részt működésre bírni .Miért van ez így ? Tud erre valaki megoldást ?
Előkaptam a régi Dialcom 1600 modememet is, kifogástalanul kezeli az 5Mbit-es ADSL hozzáférést, de diagnosztizálni vele sem lehet, ugyanazt produkálja mint a D-Link .
Nagyon szeretném megnézni a vonalam paramétereit grafikusan !
Hogyan/mivel tudom működésre bírni a szoftver "ADSL Performance and Line Quality" részét ?
Köszi !
Üdv.
Astra
-
törölt tag
válasz
Balázs0916 #658 üzenetére
Ja reklám volt azt hiszem
Egyébként nem szoktam nézni
-
törölt tag
Na egy okkal több, hogy a gyári FW-t használjam
Magunk között szólva én nem is látom értelmét az egyedi FW-nek max akkor ha már annyira gané a vonalminőség... Viszont akkor meg már az ADSL-nek sincs sok ...
Szóval én egyfelől mert a gyárival is gyönyörűen szakadozás nélkül megy a net - sőt nekem még a 360R szürke modemmel sem volt gondom, másfelől meg így a garancia sincs veszélyben.
-
-
dchard
veterán
Az árnyékolás elvetemült perverzió, khm akarom mondani kísérlet
A lényeg, hogy pontosan azért, amiért a vezetéket is árnyékoljuk, azért árnyékolni célszerű a modemet is, mert az RJ11 aljzattól a modem feldolgozó áramköréig is van huzal (vezeték) ami összeszedhet zajt, ráadásul nem csak külső, de belső zajt is (tápzaj, stb.).
Tehát ha azt már megoldottuk, hogy árnyékolt vezeték jön be, és neadj isten már a telekomos tápfejnél is van föld, akkor ha az egészet összeközösítjük (mármint a földeket), akkor van egy a lakástól a központig árnyékolt vonalunk. Ez jó, mert a legtöbb zajt az árnyékolás közömbösíti.
Ha még ennek tetejében a modemet és a szűrőt is bepakoljuk egy fém dobozba (ami természetesen szellőzik), és ezt is közösítjük a földre, úgy gyakorlatilag az egész vonalunk az elejétől a végéig árnyékolt, arra külső zaj nem juthat be.
joecontra:
A földelést minden esetben a kábel mindkét végén el kell végezni hogy az jól működjön. A miértről elképzelésem van, de nem akarok sületlenséget leírni.
Dchard
-
PonPon
senior tag
erről a modem árnyékolásról amit fentebb említettél mesélnél még majd ha van egykis időd?
fém dobozba kellene rakni a a szűrővel együtt, amit csatlakoztatok a földeléshez? -
dchard
veterán
A rövidebb kábelt arra értettem, hogy mivel a modemet leraktad az elosztóba, ezért a panel gyári telefonvezetékezése kiesett a buliból. Namost ha eddig hosszabb vezetékkel jobb volt, most meg rövidebb vezetékkel látványosan szarabb, akkor valami zavar, ami eddig nem volt a rendszerben, az pedig a PoE.
Dchard
-
PonPon
senior tag
köszi dchard!!
"Ez egyértelmű zavartatás, szerintem a PoE-ból jön, mivel rövidebb kábelekkel ezt máshogy nem tudom elképzelni. A modemnek amúgy kifejezetten nem jó ez a konfiguráció."
Azért ha már ennyit szenvedtem ezzel a hülye kábellel nem szeretném egyből kicserélni CAT6-ra, jó volna letesztelni mit lehet ebből kihozni. Megpróbálom akkor azt hogy messzebb rakom a POE-t, mutat-e vmi változást.
Rövidebb kábelekkel hogy képzelnéd el a dolgot, ezt kifejtenéd picit?
Vicces hogy most ilyen zajosan már 6órája él a kapcsolat, máskor ez már ritkaságszámba ment...
-
dchard
veterán
Tommy Lee Jones erre azt mondaná:
Mi ez a szar natapundi?!? (tessék megnézni, halálos)
Ez egyértelmű zavartatás, szerintem a PoE-ból jön, mivel rövidebb kábelekkel ezt máshogy nem tudom elképzelni. A modemnek amúgy kifejezetten nem jó ez a konfiguráció.
Amúgy ezt a kábeldzsuvát... Ebből is látszik, miért van annyi baj az ADSL-lel Magyarországon. Ez minden, csak nem szabályos kábelkötés.
Szerintem tedd azt, hogy veszel Cat6-os SFTP kábelt (falit), azt lehúzod ide a lakásból, majd pedig a sárga-sárga-fehér vezetékpáron hozd fel a lakásig a vonalat. Utána rögtön szűrő és modem, analóg telefon meg nem érdekel minket
A lényeg, hogy a Cat6 SFTP földelését és a nem használt érpárokat lent a dobozban mind közösítsd rá annak a vastag fekete kábelnek a földjére, illetve a másik végén a lakásban is tedd ugyanezt. Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy a lakásban lévő föld tényleg föld legyen.
Dchard
-
dchard
veterán
-
PonPon
senior tag
Szia dchard!
panelban lakom a 2.-on és az írásaid alapján régóta gondolkodtam rajta, hogy leviszem a modemet a földszintre, oda ahol bejön a telefonkábel az épületbe.
Ma meg is csináltam, PoE-n megy a modemnek le az áram, lent van a szűrő is, és utp-n pedig jön fel net. Telefon az maradt a régi érpárpáron, nem raktam bele az utp-be.na szóval egész délelőtt eljátszottam vele bíztam benne hogy javítok vmit a dolgokon...hát majdnem sírva fakadtam amikor beléptem a modembe, mert ez fogadott:
ez meg hogy lehet?
30m-el rövidebb a telefonvezeték, egyből a bejövőn van a szűrő+modem és szarabb mint volt... mit zavarhatja ennyire?
ilyen tüskék eddig egyáltalán nem voltakköszi!
-
ciry
őstag
Üdv!
Nekem olyan problémám lenne, hogy az egyik online játék (BFBC2) közben rengeteg "connection lost"-om van és időnként(mondjuk óránként) a net is teljesen megadja magát ha ezzel tolom.
Beléptem ma a nagy bajmegoldó menüpontba, ott azt jelölte meg a rendszer hibaforrásként, hogy "az alapértelmezett átjáró nem érhető el". Nemrég jártak nálam az UPC-től és a szerelő erősített a jelen, megpiszkálgatta/kicserélte a kötéseket és az 54-55-ös db-t sikerült is levinni valami 49-re, amit elfogadhatónak nevezett. Nem értek hozza, hogy jó-e vagy sem azt nem tudom...
Termeszeresen ugyanúgy meg-megszakad a vonal, a "webstar" márkájú modemen meg ugyanúgy villognak a ledek.
30/3-as netem van, a speedtest alatt le és fel is tölt ennyivel.
Igazából lövésem sincs hova nyúljak, a játék topikjat se akarom tovább ezzel szennyezni, gabipaci javasolta, hogy lehet te tudnál nekem segíteni.
Előre is köszönöm. -
Szia!
Köszi a választ.
Azt, hogy nem volt szakadás abból láttam, hogy a DSL és a Modem Uptime is kb 40 óra volt, a szakadásnál gondolom a DSL uptime nullázódik.
Ha legközelebb is ezt tapasztalom (most 80%-on van az SNR), akkor megcsinálom amit írtál.
Most hétvégén úgyis sokat leszek otthon, így többet fogom használni az otthoni netet, mint egyébként.Üdv.
Puru -
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #633 üzenetére
Hát, pedig a két képet ha összehasonlítod, akkor látszik, hogy az SNR nem, vagy alig változott a lassú és a gyors verzió között, ami azt jelenti, hogy nem vonali romlás történt.
Az ADSL nem tud valós időben (szakadás nélkül) sebességet váltani (kivéve SRA, de az a szoftveremben ki van kapcsolva, mivel itthon nem használja senki), tehát ott volt legalább egy vonaldobás, ami lehetett egy általános nagy mértékű zajosodás miatt, ezért beállt a vonal a dobás után 12mega környékére, majd a vonal megjavult, így az SNR visszajavulhatott, míg a bitallokációs tábla maradt annyi amennyi.
Ez az egyetlen reális magyarázat, amit találtam.
Valahogy el kéne kapni ezt a zajosodást SNR monitorozással. Ha legközelebb is ezt csinálja, akkor ne matasd a modemet, hagyd 12mega környékén, és csinálj SNR monitorozást. A lényeg az lenne, hogy elkapjuk SNR monitorral, amikor a romlás bekövetkezik, és ha 12megán marad a vonal, akkor nem lesz szinkrondobás (<-- ez nem ártana, mert különben minden eltűnik az SNR monitorból, mikor a szinkron vesztés bekövetkezik).
Dchard
-
Én is így gondolom. és "sajnos" jók a képek.
Ha megnézed, mikor beállítottam tegnap előtt 60%-ra még jóval nagyobb volt a sebessége, mint ma, amikor ránéztem. A modemhez ma estig nem nyúltam azóta.Valamiért pár nap alatt visszaszabályozta magát egy jóval kisebb sebességre. De vajon mitől?
Most kíváncsi leszek, hogy húsvét végére milyen netem lesz, addig megpróbálom nem újraindítani.Üdv.
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #631 üzenetére
Jó kérdés. 60%-on gyorsabbnak kéne lennie mint 80%-on, hiszen minél kisebb a tartalék, annál gyorsabb a kapcsolat.
A lassú képen jóval nagyobb a tartalék, mint a második gyorsabb képen, ami nekem ellentmondás: --> szerintem az első képen nem 60% volt az SNR margin, a másodiknál viszont már reálisabb a 80%.
Dchard
-
válasz
Balázs0916 #630 üzenetére
-
válasz
Balázs0916 #626 üzenetére
Na másfél napja 60%-os SNR marginnal, 0db leszakadás volt
Micsoda boldogság -
törölt tag
Olvastam az írásodban a figyelmeztetést de :
1. Nem volt megindokolva , hogy miért ne ?
2. Mivel nem a hivatalos firmware-t taglalta a cikked hanem az egyedit én úgy értelmeztem, hogy az egyedit nem szabad úgy frissíteni
3. Ha a gyári webes FW updater használata mellett befordul a modem úgy érzem, hogy nem a user hibája, tehát kapásból ment volna vissza garba ha egyáltalán nem akar felkelni más kérdés, hogy a kicserélt modemet értelemszerűen akkor vagy nem frissíti az ember vagy alternatív módon teszi azt.Szóval igen a gyáriról volt szó, és minden gond nélkül fel frissült ahogy annak kell . 1.03-as FW ahogy azt a múltkor meg is mutattam.
-
Az volt a baj, hogy a szűrő csere nem oldotta meg a gondot.
Aztán jött, hogy a régi 4eres lapos vezetéket kicseréltem mindenhol Cat3 Patch kábelre. ezzel nagyon sok javulás mutatkozott a telefonálás és a net megszakadása között.
Azt hogy a szolgáltató cserélte-e a szűrőjét a központban, azt sajnos nem tudom.
De már nem is érdekel -
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #626 üzenetére
Ha telefoncsörgéskor vagy a kagyló felvételekor van szakadás, az egyértelmű szűrő hiba. Nem ritkán jelzi, hogy nem megfelelő (értsd: nem feltétlenül hibás, de mindenképpen átgondolatlan, nem optimális) kötési rendet használnak az előfizetők.
Fontos még tudni, hogy szűrő nem csak az előfizetőnél, hanem a szolgáltatónál is van a DSLAM előtt. Itt kötési hibáról nem beszélhetünk, de ez a szűrő is tönkremehet.
Dchard
-
Na ma este levettem 60%-ra az SNR margint. Kb 1Mbps-al gyorsabb lett a letöltés, a feltöltés nem változott.
Most pár napig tesztelem. Ha nincs szakadozás, akkor így marad.
Még azt akartam kérdezni, hogy nekem igazából anno az egész ADSL gond abból indult, hogy telefonálás közben folyton leszakadt a szinkron. Akár bejövő, akár kimenő hívásnál.
Véleményed szerint hol van az összefüggés? Szűrőt már kétszer is cseréltem és persze a T is cserélte már.
Szerencsére ez a hiba is megszűnt, csak kíváncsi vagyok a véleményedre.Üdv.
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #623 üzenetére
Látod 192 és 224 között a magenta színű charton azt a botrány nagy tüskét? Na ezért zártuk ki azt a részt.
Rendben lesz ez. Ha stabil, akkor ahogy mondtam, lehet SNR margint csökkenteni 60-70%-ra.
Dchard
-
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #621 üzenetére
A gyári alatt remélem nem a rendes, webes felületről elérhető (nem failsafe) frissítőre gondolsz. A leírásban világosan elmondom, hogy azt még véletlenül se használja senki. Nem véletlenül írtam le.
Amúgy kísérletképpen átraktam a modemet a gyári műanyag házából egy régebbi router fém házába (csak kevés szellőzőpötty van rajta, amúgy tömör fém), minden más ugyanaz, és láss csodát: 1mbit/s-mal magasabb szinkronsebesség, egy nagyságrenddel kevesebb bithiba, az SNR monitornál pedig az eddigi 10-20dB-t produkáló, sok vivőt érintő zajok eltűntek. Most összesen 5dB-t sem éri el a legnagyobb SNR ingadozás. A bitswap-ek száma is 1000-es nagyságrendről 50 alá ment.
És még nincs is kész a földelése
Dchard
-
törölt tag
válasz
Balázs0916 #619 üzenetére
Szerencsére már nem igen lesz rá szükség, de jó, hogy nem kavart be FW update-kor
Amúgy a gyári FW Updater is jó lenne ha azon túl, hogy várunk pár percet, visszajelezne, hogy sikerült az Update.
-
-
törölt tag
válasz
Balázs0916 #616 üzenetére
Van,Agnitum Firewall Pro 7.0.4
-
dchard
veterán
válasz
#41133696 #615 üzenetére
Telneten a webes felület jelszavával, de nem azzal a felhasználói névvel kell belépni."root" vagy "admin" a user név telneten.
DMT-vel nem is fog menni gyári FW-vel, OrbMT-vel meg néha megy, néha lefut de nem ad spektrumképet, vagy hiányos a spektrumkép. Nálam 10-ből egyszer működött.
Dchard
-
-
törölt tag
válasz
Balázs0916 #607 üzenetére
Érdekes, mert nálam a gyári 1.01-es FW-vel sem meg az 1.03-assal sem tudta lekérdezni a modemet, sem a DMT, sem az OrbMT, holott böngészőből simán elérem a modem webes felületét. Sem Bridge módban sem PPPoE-ben .Mitől lehet ?
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #613 üzenetére
Az SNR monitorozás eredménye biztató: szerintem járasd így a vonalat 1-2 napig, de ha nincs szakadás akkor beállíthatod a target SNR margint 60%-ra, így gyorsabb lesz a vonal. Szemlátomást van rajta tartalék vastagon. Szerintem 16-17megáig fel lehet tornázni a sebességet.
QLN-t meg várom
Dchard
-
-
-
dchard
veterán
válasz
desert_camo #608 üzenetére
Ha nem fekete a modem (360R T1), akkor felejtsd el. Vagy kérj egy feketét, vagy vegyél feketét (T-Pont), vagy vegyél 321B-t, illetve a TP-Link egyportosai (8810B, 8816B) is alkalmasak. Mindre fel lehet rakni a saját szoftveremet.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #604 üzenetére
Ha a webes felületről a (magenta színű) QLN térképet még fel tudnád tölteni szemrevételezésre, akkor az jó lenne. Amúgy várom a SNR monitorozás eredményét.
Dchard
-
válasz
desert_camo #608 üzenetére
Szia!
Akkor én a szolgáltatóhoz fordulnék
Vagy még jobb, ha van kb 8.000Ft-od és veszel egy Dlink 321B modemetÜdv.
-
desert_camo
tag
válasz
Balázs0916 #606 üzenetére
Szia!
Egy D-Link 360R-esem van, és ha minden igaz, a szolgáltató tulajdonában van. (Drávanet a T-COM területén)
-
válasz
Balázs0916 #604 üzenetére
-
válasz
desert_camo #605 üzenetére
Szia!
Milyen típusú modemed van? A szolgáltató vagy a Te tulajdonodban van a modem?Üdv.
-
desert_camo
tag
Sziasztok!
Valószinűsíthető d-link modem problémával melyik fórumot keressem?
Köszi!
-
-
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #602 üzenetére
Szia,
Rádióamatőrre, vagy valami helyi AM sávban pofázó rádióadóra tippelnék, ami szarul működik, mert 4-5-ször akkora sávban van elég egyértelmű zavartatás, mint egy AM rádióadó sávszélessége. Ahhoz pedig túl "szép" a karakterisztikája, hogy valami más, interferáló zajforrás legyen.
Azokat csináld meg amiket leírtam. SNR margint a legvégső esetben emelünk, mert általában sokat kell emelni, hogy ettől stabil legyen a vonal, és ezért sok sávszélességet el lehet bukni rajta.
Ezért mindenképpen a szar vivőktől, vagy legalább is a szar vivők nagy részétől kell megszabadulni.
Dchard
-
Szia!
Nagyon szèpen köszönöm a válaszod. Sajnos most vidèken vagyok, csak holnap tudom folytatni az ADSL finomhangolását. Az FTP szerverem mindig küld egy emailt, ha változik a wan oldali ip cím, ez az elmúlt 16 órában 1x volt. Eddig napi 8-10 ujra csatlakozás volt.
A zajosodás szerinted mitől lehet? A bejövő csatlakozástól végig Cat3-as Utp Patch kábelt használtam, a szürő és a modem közt max 10m kábel van. A szürő a bejövő pontnál van.
Az Snr értéken állítsak szerinted? Most 100%-on van.Mégegyszer köszönöm.
Üdv. -
dchard
veterán
válasz
Balázs0916 #600 üzenetére
Két helyen jelentős zajosodás látszik, ezek miatt vannak a szakadásaid. Vivőkizárással az alábbi vivőket biztosan ki kell zárnod:
124,125,125,195-207
Van még zajosodás 320-360 között de első körben ezzel ne foglalkozzunk, hátha bitswappel és a fenti csúnya zajosodás kizárásával már meg tud birkózni vele a modem.
A fentiek értelmében a vivő kizárást (tone cancellation) a modem webes felületén be kell kapcsolnod és az alábbit megadni:
0-123,126-194,208-511
Majd elmenteni és újraindítani a modemet.
A változtatások után csinálj ismét 3 órás SNR monitorozást és spektrumképet.
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- PlayStation 5
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- iPhone-t használók OFF topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Befutott a Realme 14 Pro+
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G6: i7-8G I 16GB I 256-512 SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M-K i7 6700 16GB DDR4 480GB SSD GTX 1660Ti 6GB Rampage SHIVA FSP 550W
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest