- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
apszi
őstag
Szia Dchard!
Köszönöm a segítséged, első körben akkor el is indítom a modem csere projectet. Kérdezted, hogy „nem lehet, hogy ez nem 15megás csomag amúgy?” Nos, úgy mondom, hogy 15 megás családi csomagra vagyok előfizetve T bácsinál. Én inkább úgy kérdezném, nem lehet, függetlenül attól, hogy 15 megás csomagra vagyok előfizetve, hogy szándékosan lassítanak? Mert ha így van, akkor esetleg talán beszélgethetnék picit a kedves ügyfélszolgálattal
.A diagnosztikámon az, hogy csak 12 mega bitrátát mutat, az elvileg a szolgáltató által beállított értéket jelenti? Mert akkor morci leszek
-
dchard
veterán
Mivel elég jó volt a vonal, így látványos javulásra nyilván nem volt esély, de sikerült mindkét irányba csökkenteni a csillapítást, és nőttek a tartalékok is, szóval szerintem megérte, pláne ha azt vesszük, hogy így át van ellenőrizve az egész ház az összes kötés, szóval nem érhetnek meglepetések.
Dchard
-
b@lgo
csendes tag
Sziasztok!
Jópár hozzászolással ezelőtt kérdeztem a vezetékcseréről azóta ez megtörtént. Valaki aki ért hozzá megnézné hogy megérte e?
ittvannak a képek.
-
dchard
veterán
Szia,
A megszaladó hibaszám, a csillapításhoz képest sem elég magas sebesség és a magas frekik szétesése tipikus jelenségek, amiket ez a szar szutyok modem okoz, amid van (régi 360R).
Első és legfontosabb lépés: modem csere. Dlink 360R T1E (fekete) modem az ajánlott, ezzel használható az általam írt firmware is, így stabilabb lesz a kapcsolat, sokkal több vizsgálatot tudunk elvégezni, ezen kívül a vonal is finomhangolható lesz.
"Növelhető egyáltalán a letöltésem sebessége, vagy nem is érdemes vele foglalkozni, mert ennyi a vége, és örüljek neki, hogy ennyi van?"
Igen érdemes, már önmagában megéri, hogy stabil és kis hibaszámú legyen. Csodákat nem érdemes várni, de szerintem ez alapján amit látok, az új modemmel meglesz az 1mega felfelé, és lefelé is el tudok képzelni még minimum 2-3megát. Elég sok a tartalék: jellemzően 6-7dB-s SNR marginnal is tartható az elvárt bithiba-arány, ehhez képest nálad 14-15dB ez az érték. Nem lehet, hogy ez nem 15megás csomag amúgy? Egyébként mindegy, a modemet akkor is érdemes kicserélni.
Valószínűleg a kábelezést is érdemes átnézni az összes kötéssel együtt, mert nekem furcsa, hogy 13dB felfelé csillapítással nem jön ki az 1mega, pedig szép a felfelé spektrum.
Dchard
-
apszi
őstag
Kedves Dchard!
Korábban segítségedet kértem a 15 megás ADSL netemmel kapcsolatban, arra adott válaszodra reagálnék most…nos igen, picit eltűntem, de itt vagyok újra
. Alább látható az általad kért diagnosztika. Egyébként jól látom, hogy 15Mb helyett csak 12Mb-et küld nekem a szolgáltató sok-sok errorral karöltve, ami nem tudom mit jelent
? Várom megtisztelő véleményedet, és segítségedet előre is köszönöm
.
-
dchard
veterán
válasz
z123456789 #1594 üzenetére
Gyere át ide:
http://prohardver.hu/tema/t-online_internet_t-home_tv_hdtv_barmi_gondod_van_gyere_es_megoldjuk/hsz_1-50.html
Itt tedd fel a kérdést és segítünk.
Dchard
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Ma kötöttek be hozzám egy vidanetes kábelnetet.
Adott a motorola modem+egy d-link dir 501-es wifis router.
Szeretném ha a router-t be tudnám vonni a körforgásba, de még sosem volt dolgom kábeles nettel.Valaki tudna nekem segítséget nyújtani, mit hova kössek, illetve mit hogyan állítsak be?Előre is köszönöm!
-
wody21
tag
Sziasztok ADSL guruk!
Lenne egy problémám:
- beszereztem egy D-link DSL-360T modemet (a 360R helyett - ez sokszor dobta el a jelet, úgy, hogy hiába nyomtam neki SNR-t, 12 mega helyett, jött 8, és mégis voltak szakadások), de mivel ez gyárilag nem tud ADSL 2+-t ezért megkezdtem a firmware frissítést. Szépen beállítottam fix 192.168.1.10 IP-t, ezután ha beírtam a böngészőbe az 192.168.1.1-t bejött a Dlink webes felülete, telneten tudtam csatlakozni, szóval jónak tűnt minden.
A hivatalos, legutolsó fw update-vel kezdtem volna, (ez a 2006-os .exe file délinkéktől), belőttem a korrupt image módot, kihúztam-bedugtam, két csíkot lépett az ápdét, majd EAccessViolation-al kilőtte az egészet. (gondolom ekkor bootol-t volna a modem...) Nah most ha rányomom a feszejt, szépen világít a bal oldali LED (Póver), és semmi más nem történik. Ha a leírtak szerint járok el (kihúz kábél, majd benyom RESET, bedug kábél), nem történik semmi, hiába nyomom 1.5 percig a resetet.
Szóval Brick lett a modem. Lehet arra esély, hogy un-brickeljem valahogy az eszközt?
Köszönöm előre a segítséget!
Model No.: DSL-360T
P/N: DSL360THU.A3
S/N: DR3O147001934
H/W Ver.: A3
F/W Ver.: V1.00B02T011.HU
Méd in PRC...Üdv: w21.
-
gabipaci
őstag
jesszus, nem kuldte el, irhatom ujra telefonrol...
szoval a 80meter kabellel lesz athidalva mindenkepp.
a masodik routernel is kell hely 2 ip kameranak es egy pc-nek vezeteken. a wifi csak a telefonomhoz kell.
akkor marad a dsl320 es ket router ami tud bridge modot.
egyszerubb az eletem, ha ugyanattol a gyartotol veszem meg vag inkabb tp link?
koszonom -
"A végére nem kell router... / ...ha ezen a végponton elég a WIFI, akkor elég egy AP-t venni"
Ezzel csak egy baj van, hogy bármilyen AP drágább mint a legolcsóbb router, illetve a router hasznosítható eredeti funkciójában is, ha netán valaha itt majd feleslegessé válik... Ebből a megfontolásból talán felejtős az AP!
-
dchard
veterán
válasz
gabipaci #1588 üzenetére
Na jó, de csak azért mert pang a topik:
"Veszünk oda is egy dsl-320-at. A kijövő rj45-öt egy routerbe, annak 3 portját 3 kamerába kötöm. Eddig majdnem hogy gyerekjáték."
Eddig világos.
"A negyedik portot egy következő routerbe kötöm, a bemenethez, kb 80 méterrel arrébb vezetve"
Tehát megoldható, hogy a másik router vezetéken csatlakozzon? Ez a preferált megoldás a következő eltéréssel:
A végére nem kell router (ha csak nem kellenek oda is további vezetékes portok), ha ezen a végponton elég a WIFI, akkor elég egy AP-t venni aminek a csatlakozó routerrel egy alhálózatban kell lennie, innen kell választani egy még nem használt IP-t. Az AP-t utána állíthatod WDS módba, de szerintem több értelme van más csatornára rakni, jobb tejesítmény érhető el.
Tehát: 1 modem, 1 router, 1 AP az igény, de ha van régi routered, azt is használhatod a AP helyett csak ilyenkor a LAN portját hazsnálod és a router Switchként és Bridge-ként fog üzemelni, tehát nem fogod használni a routing funkciókat. Címzésnél ugyanúgy kell eljárni mint az AP-nél, csak a beépített DHCP szervert kell letiltani az AP-ként működő routerben, hogy az automatikus címzést és NAT-olást a DSL mdoemhez csatlakozó router végezze.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
gabipaci #1584 üzenetére
"A negyedik portot egy következő routerbe kötöm, a bemenethez, kb 80 méterrel arrébb vezetve. A második routernek bridge módban kell lennie? Milyen IP címet kell neki beírni?
Vagy van olyan switch (PnP) ami sugároz WiFi-t is?"Router topicba.
"Ha a telefonvonalat még a telefonoszlopon ikresítem, "A" vonal megy a házba egy adsl modem routerhez, "B" vonal a műhelybe egy másik ADSL modem routerhez, akkor tud egyszerre mindkét router csatlakozni az internetre?"
Rosszul használod az ikervonal kifejezést. Ez azt jelenti, hogy hogy egy fővonalat egyszerre ketten használnak, ma már ilyenre szerencsére ninc sszükség, rühellte is az akinek ilyenje volt.
Neked két analóg fővonal kell, mindkettőre meg kell rendelni a DSL-t, és minkettőre modemet kell rakni. Szerintem ez tök felesleges. Szerintem két sávos router a megoldás, amivel 5gigán át lehet lőni a műhelybe, míg a 2,4-es sávon osztod a kapcsolatot.
Dchard
-
gabipaci
őstag
Főnököm műhelyébe IP kamerás rendszert építünk ki.
Sajnos a mostani modem-router ugyan olyan mint az enyém volt, gyári eircom.
Ez ugyanúgy, mint az enyém anno, eldobálja a kapcsolatot.Veszünk oda is egy dsl-320-at. A kijövő rj45-öt egy routerbe, annak 3 portját 3 kamerába kötöm. Eddig majdnem hogy gyerekjáték.
A negyedik portot egy következő routerbe kötöm, a bemenethez, kb 80 méterrel arrébb vezetve. A második routernek bridge módban kell lennie? Milyen IP címet kell neki beírni?
Vagy van olyan switch (PnP) ami sugároz WiFi-t is?Második lehetőség:
Ha a telefonvonalat még a telefonoszlopon ikresítem, "A" vonal megy a házba egy adsl modem routerhez, "B" vonal a műhelybe egy másik ADSL modem routerhez, akkor tud egyszerre mindkét router csatlakozni az internetre?Köszönöm
-
b@lgo
csendes tag
közben megnéztem mégsem villanypóznán jön a telefon hanem földben.
ezekszerint akkor lenne értelme stp kábelt használni. cat 5e megfelel erre a célra?
-
dchard
veterán
A házat egységesen UTP vagy több lóvé esetén FTP kábellel érdemes áthúzni, mivel ezeken lehet telefont és adathálózatot is üzemeltetni. A nem használt érpárakat földelni kell, és valóban az átadási pont és a DSL modem között a lehető legrövidebb és lehető legkevesebb kötést tartalmazó rész legyen. Érdemes ezt az átaádsi ponthoz lehető legközelebb telepíteni a szűrővel együtt (ha van analóg telefon, riasztó stb.).
Dchard
-
b@lgo
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #1579 üzenetére
kösz a választ
villanyoszlopon jön sajnos, akkor elég lesz a sima utp. gondolom a házba bejövő telefonkábelt ami az oszlopról jön érdemes minnél rövidebbre venni. Az utp nem használt szálait meg földre kell kötni.
-
Szia!
A szolgáltatók oda telefonkábelt alkalmaznak, de használhatsz UTP-t is, ami minőségileg jobb! Ha pedig többet is tudsz rákölteni, akkor lehet árnyékolt STP kábelt is, bár ennek leginkább csak akkor van értelme, ha földkábelen jön be a telefon, mert ha a házig villanypóznán jön, akkor Te már hiába árnyékolsz, előtte úgyis összeszedi a sok zavart! A kábel típusától függetlenül, ez a szakasz legyen a lehető legrövidebb, vagyis a modemet tedd minél közelebb a bekötéshez, és inkább a modemből kijövő UTP kábel legyen hosszabb!
Én így gondolom, de azért majd dchard megmondja a tutit!
-
b@lgo
csendes tag
sziasztok!
Tegnap átnéztem a ház vezetékelését, és elég siralmas.
Ezért szeretném újravezetékelni. A kérdésem az lenne hogy milyen kábelt érdemes használni a házba bejövő telefonkábeltől a modemig. A routertől a gépig gondolom megfelel a sima utp is.
-
csixy
addikt
A miskolci Zs-piacon hétvégén láttam egy 360R T1E ADSL modem (router) - t. Tápja nem volt.Én már nem vettem meg , mert van már egy olyanom. Sztem hétvégén még meg lehet venni, 1,5 k-ra saccolom az árát. A kőpadok kiszögellésénél az autósbejárótól előrébb a különálló betongarázsnál.
-
GIhe
tag
Volna egy kérdésem .
Ismerősömnél invitel adsl net van .
D-link 320 vagy 360R-T1 ( fekete dobozos ) vagy 321 modem működne eme firmware-vel ?
Vagy mit ajánlotok modemként ?
Válaszokat előre is köszi . -
gabipaci
őstag
válasz
Intruder2k5 #1572 üzenetére
Köszi, akkor valamit nem jól csinálok. Megyek a router topikjába. Köszönöm
-
-
gabipaci
őstag
Nagyon rég óta ezt használom dsl 320b-n, köszönöm a hajdani segítséget.
Egy TP-Link routerbe megy a net (illetve nem a net, mivel a router tárcsáz be, nem a modem), a kérdésem az lenne, hogy port forward-olni hol kell? A modemben vagy a routerben?
IP kamerát szeretnék életre kelteni, de az a gyanúm, hogy a port miatt nem megy. Hálózatban tökéletesen működik, de nem érem el kintről sajna. -
StSanya
senior tag
válasz
z123456789 #1565 üzenetére
Itt nézelődj:
http://www.nettarifa.hu/internet/search
Bár én most megpróbáltam, s nem dobott fel hűségidő nélküli csomagot, de hátha segít.
-
dchard
veterán
válasz
z123456789 #1565 üzenetére
Valóban offtopik.
ADSL-ből eleve nem lesz 10/5-ös, arról nem beszélve, hogy hűség nélküli tarifák eléggé drágák: pl. T-Home-nál a 15/1 hűség és minden nélkül 8630 Ft/hó.
Hacsak nincs DIGI vagy UPC, akkor felejtős...
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
Adamyno #1563 üzenetére
Érdekes.
Az egész vonalon 10dB körüli romlást, ami egyszercsak visszajavult. Ez elég sok, arra emlékeztet, mintha egy pászmában lenne több DSL előfizető is, és valaki ki/be kapcsolgatja a modemét, amitől az áthallási zaj ilyen mértékben megváltozhat.
A másik: a hiba számlálók nullát mutatnak, ám a negyedórás mérésekben egyszercsak befigyel 1200 CRC hiba úgy, hogy se előtte se utána semmi.
Írok privátot, majd nézd meg.
Dchard
-
apszi
őstag
Kedves Dchard!
Intrude fórumtárs ajánlotta figyelmembe szakértelmedet, ezért elsősorban hozzád intézném kérdéseimet, de természetesen mindenki segítségét szívesen fogadom. Első körben megpróbálok tömör lenni
. Lényeg a lényegben, hogy van énnékem T-home bácsi jóvoltából, acélkemény küzdelmek árán megszerzett 15 Mb-es ADSL netem, aminek pillanatnyi, és mondhatni stabil le és feltöltési sebessége 10,7/0,86 Mb. Korábban, mondhatjuk úgy, kb. az előző előfizetési ciklusoknál egy-két éve, mikor még nem T-Home-nál voltam szerződve, de persze ugyanazon vonalon jött az adat, a letöltésem stabilan 12-13 Mb között mozgott, ezért is gondoltam hátha. Viszont lehet, hogy a túlterheltség miatt szándékos a lassítás, nem tudom, laikus vagyok, és némi üldözési mániában szenvedek
. Na most, a leírásod alapján megpróbáltam csökkenteni a DIR 360R C3 ADSL2+ –as modemem tartalékát, ezáltal ugye növelni annak sebességét, de nekem ez sajnos valamiért nem jött össze. Tulajdonképpen mikor gyorsítani szerettem volna a tartalék csökkentésével, a margin érték abszolute nem csökkent, ezáltal a sebességben sem volt változás. Viszont mikor a tartlékot növeltem, szintén leírásod alapján, az nagyon szépen növekedett is, és ennek arányában a sebesség szépen csökkent. Alaphelyzetben a margin értékem az kb. 13,7-13,9 dB-nél volt. Növelhető egyáltalán a letöltésem sebessége, vagy nem is érdemes vele foglalkozni, mert ennyi a vége, és örüljek neki, hogy ennyi van?
Válaszodat, illetve bárki észrevételét előre is köszönöm.
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Tudom hogy nem ide való, de nagy segítség lenne ha valaki tudna tanácsot adni.
Nemrég költöztem albérletbe Mosonmagyaróvárra.Szeretnék adsl-t, viszont mivel albérletről van szó, marhára nem szeretnék "hűséges" lenni illetve ha midnenképp kell a hűségidő akkor legalább költöztetni lehessen esetleges felmondás esetén.
Olyan 10/5-ös net már megfelelne.Sajnos a melóm miatt sok időm nincs bemenni az irodáikba, itt a neten meg nagyon hallgatnak a hűségidő nélküli dolgokról.
Ha esetleg valaki tudna nekem ebben tanácsot adni, vagy segíteni, azt nagyon megköszönném.Előre is köszönöm!
-
dchard
veterán
válasz
Adamyno #1561 üzenetére
"de egy esetleges nagyobb napkitörés vagy közeli villámcsapás által generált áramok"
Úristen micsoda sületlenség...
Egyrészt a szűrő a modem irányába rövidzárként működik, tehát nem fog meg semmit, másrészt napkitörés, meg közeli villámlás által indukált áramok?? Nem gondoltam hogy valami még feldobhatja ezt a szar napot, de ez...
Azt azért megkérdezhetnéd a T-home-os ismerősödtől, hogy miként is működik ez, hogy ha szar visszább rak magától, de ha megjavul már kézi beavatkozás kell? Nem hiába a BT-nél angliában 2 éves projekt volt ennek a bevezetése, kíváncsi vagyok eljut-e a Magyar Telekom valaha is arra a szintre...
Dchard
-
Adamyno
tag
Valamiért néha azt írja ki, hogy connection was disconnected.
Pedig a netrádió is szól délután óta, és a net sem szakadt meg, semmi.
No mindegy most éjszakára felviszem a laptopot, rákötöm direktbe aztán hadd menjen. Közben eszembe jutott, hogy van egy ismerős aki T-Home-nél dolgozik, azt mondta majd visszakapcsolja nekem amire előfizettem, mert a rossz kölcsön modem miatt az automata lejjebb sorolt.Meg valami trönkökről is beszélt de azt én nem értem
Mindegy rátolom az SNR monitort éjszakára. Még azt a tanácsot kaptam, hogy bár a vonal minősége javul minden kötés kiiktatásával, de egy esetleges nagyobb napkitörés vagy közeli villámcsapás által generált áramok könnyen tönkre tehetik a modemet. Ezeket a túláramokat ésszerű határokig a szűrők elnyelik. Szóval azt mondta, hogy választani kell melyiket akarom
Megmérem majd szűrő nélkül is, de ha nem lesz nagy különbség akkor szerintem hagyom. Te is azt mondod, hogy jó a kábel, szóval akkor nagy különbség már csak nem lesz
-
-
Adamyno
tag
Nincsen telefon és semmi extra. Szóval ha így megcsinálom, akkor kiesik 2 csatlakozási pont, ami jó néhány plusz decibel ha jól gondolom. Ráadásul a sodort érpár jobban viszi a jelet. Szerintem az a vastag kampó le van földelve, mert az tartja a többi vezetéket, akkor a maradék kábelt oda kötöm. Holnap megcsinálom
-
dchard
veterán
válasz
Adamyno #1557 üzenetére
A kábelezés még mindig nem optimális:
Ha jól látom, kizárólag az ADSL hazsnálja a vonalat, nincs vezetékes telefonotok, vagy arról működő riasztótok.
Ennek fényében a ház külső falán lévő fehér dobozból közvetlen a modemig kéne húzni egy fali UTP kábelt (ahogy látom 3-4 méter bőven elég), aminek az egyik végét a falon lévő fehér dobozban, a másik végé közvetlenül a modembe kell dugni, mivel csupasz ADSL-ed van, nincs szükség a szűrőre. Az UTP-ben lévő felesleges ereket össze kell kötni és a ház falán lévő fehér dobozban a földre kell közösíteni (ha van, de szerintem van).
Az oszlopon lévő kis doboz nem a központ
Csak egy kötődoboz.
A pinged a magas ID miatt ilyen nagy, ennyi is fog maradni, a WIFI csak 3-4ms-ot tesz rá. Reménykedhetünk benne, hogyha megoldjuk a problémát a DSM talán lejjebb veszi magától, mi ezzel nem tudunk kezdeni semmit.
A vivők száma azért kevesebb, mert a vonal sokkal több bitet tudna kódolni, mint a jelenlegi csomagod. Ezért a nem használt vivőkön tartalékol, amiket szükség esetén bitswappinggal használatba tud venni.
A stat szerint a modem alig ment két percet, ezért mondtam, hogy használd pár napig, és ha előjön a hiba, akkor ismét készítsd el ezt a három képet anélkül hogy a modemet áramtalanítanád, vagy újraindítanád, mivel így visszamenőleg lesz statisztikánk ami nagyon fontos.
SNR monitorozást esetleg készíthetsz addig is, például most az esti csúcsban még pont kijön egy 3órás periódus.
Dchard
-
Adamyno
tag
Oké, köszi a tanácsot!
Akkor kezdjük innen. BERT teszt egy órát ment, 0 hiba. Amíg 15m kábelem volt a házban, addig azért volt 1 milliomod hiba
(lehet, hogy az volt a gond eddig?)
Most minden alapon van, a Target SNR 99%.Képek:
Itt egy perces videó a kábelezésről (sajnos szembe sütött a Nap és a youtube összenyomta, pedig szélsvásznú lenne). Az elején az az oszlop, ahol van a becsatlakozás (az a központ?), onnan még egy oszlop visszafele és úgy jön a házra.
A képek szerint a 180. és a 270. vivő körül kevesebb a bitek száma. Az nem gond?
Jelenleg a ping így alakul:
adam@HP-ProBook-4710s:~$ ping bix.hu
PING bix.hu (193.239.149.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=1 ttl=58 time=42.3 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=2 ttl=58 time=42.2 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=3 ttl=58 time=44.2 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=4 ttl=58 time=40.9 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=5 ttl=58 time=43.7 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=6 ttl=58 time=41.3 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=7 ttl=58 time=42.3 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=8 ttl=58 time=43.0 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=9 ttl=58 time=47.0 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=10 ttl=58 time=48.2 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=11 ttl=58 time=46.4 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=12 ttl=58 time=41.4 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=13 ttl=58 time=40.6 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=14 ttl=58 time=41.9 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=15 ttl=58 time=41.0 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=16 ttl=58 time=41.5 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=17 ttl=58 time=42.6 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=18 ttl=58 time=42.2 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=19 ttl=58 time=42.1 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=20 ttl=58 time=40.7 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=21 ttl=58 time=42.7 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=22 ttl=58 time=42.2 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=23 ttl=58 time=41.8 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=24 ttl=58 time=46.1 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=25 ttl=58 time=42.4 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=26 ttl=58 time=42.6 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=27 ttl=58 time=40.6 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=28 ttl=58 time=41.6 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=29 ttl=58 time=40.9 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=30 ttl=58 time=42.1 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=31 ttl=58 time=41.5 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=32 ttl=58 time=41.2 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=33 ttl=58 time=43.0 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=34 ttl=58 time=41.8 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=35 ttl=58 time=41.8 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=36 ttl=58 time=44.8 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=37 ttl=58 time=41.5 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=38 ttl=58 time=41.8 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=39 ttl=58 time=42.0 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=40 ttl=58 time=41.5 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=41 ttl=58 time=40.9 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=42 ttl=58 time=44.0 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=43 ttl=58 time=42.1 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=44 ttl=58 time=45.9 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=45 ttl=58 time=41.0 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=46 ttl=58 time=42.2 ms
64 bytes from www.bix.hu (193.239.149.1): icmp_req=47 ttl=58 time=41.7 ms
^C
--- bix.hu ping statistics ---
47 packets transmitted, 47 received, 0% packet loss, time 46061ms
rtt min/avg/max/mdev = 40.626/42.542/48.229/1.735 msDe azt még hozzátenném, hogy a hálózat végleges formájában van, rá van kötve a router is a modemre, ezen keresztül érem el. Egyszerűen csak létrehoztam egy statikus útvonalat a 192.168.1.0 hálózatba és eléri a szoftver, illetve telneten is rá lehet csatlakozni.
A wifi miatt lehet nagyobb valamivel a ping, de amikor direkt kábelen voltam, akkor sem ment 39 alá.Így tudom figyelni, ha esetleg megszakad a kapcsolat, hogy melyik eszköz lehet a hibás, mert van egy WAN kapcsolat számláló a routerben is, meg ugye van ADSL és uptime számláló a modemben.
Na így a végére még külön akkor a modem pingje és a routeré is.
Router:
adam@HP-ProBook-4710s:~$ ping 192.168.0.1
PING 192.168.0.1 (192.168.0.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=1 ttl=64 time=6.40 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=2 ttl=64 time=6.29 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=3 ttl=64 time=3.08 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=4 ttl=64 time=2.54 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=5 ttl=64 time=2.56 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=6 ttl=64 time=2.56 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=7 ttl=64 time=2.56 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=8 ttl=64 time=2.57 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=9 ttl=64 time=2.77 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=10 ttl=64 time=2.53 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=11 ttl=64 time=2.55 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=12 ttl=64 time=2.78 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=13 ttl=64 time=2.56 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=14 ttl=64 time=5.17 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=15 ttl=64 time=2.53 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=16 ttl=64 time=2.58 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=17 ttl=64 time=2.56 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=18 ttl=64 time=2.57 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=19 ttl=64 time=2.77 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=20 ttl=64 time=5.56 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=21 ttl=64 time=2.77 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=22 ttl=64 time=2.55 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_req=23 ttl=64 time=2.46 ms
^C
--- 192.168.0.1 ping statistics ---
23 packets transmitted, 23 received, 0% packet loss, time 22038ms
rtt min/avg/max/mdev = 2.466/3.189/6.405/1.251 msModem:
adam@HP-ProBook-4710s:~$ ping 192.168.1.1
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=1 ttl=63 time=6.15 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=2 ttl=63 time=2.48 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=3 ttl=63 time=2.76 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=4 ttl=63 time=23.8 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=5 ttl=63 time=54.1 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=6 ttl=63 time=2.50 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=7 ttl=63 time=5.18 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=8 ttl=63 time=2.54 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=9 ttl=63 time=5.21 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=10 ttl=63 time=2.76 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=11 ttl=63 time=5.20 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=12 ttl=63 time=2.76 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=13 ttl=63 time=2.59 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=14 ttl=63 time=2.48 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=15 ttl=63 time=2.77 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=17 ttl=63 time=45.8 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=18 ttl=63 time=2.63 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=19 ttl=63 time=3.95 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=20 ttl=63 time=9.80 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=21 ttl=63 time=2.70 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=22 ttl=63 time=5.05 ms
^C
--- 192.168.1.1 ping statistics ---
22 packets transmitted, 21 received, 4% packet loss, time 21036ms
rtt min/avg/max/mdev = 2.480/9.211/54.141/14.062 ms -
dchard
veterán
válasz
Adamyno #1554 üzenetére
Na akkor nézzük egyessével:
1. Nagyon helyesen tetted, hogy felraktad az új firmware-t a képek megfelelőek amiket belinkeltél.
2. Valóban 3megás csomag van beállítva, viszont ennek semmi értelme, mivel ez a vonal teljesen hibátlan, ezen a 15-ös csomagnak is teljes sebességgel kellene mennie.
3. A spektrum kép szép, nincs zajosodás egyik vivőn sem, nincs értelme semmit kizárni.
4. A vonal annak ellenére, hogy lényegében az alközpont szájában lehet (szinte nincs csillapítás), brutálisan túltartalékolt: a 384-es ID lefelé és a kiváló vonal együtt azt eredményezik, hogy nem hogy bithiba, de javítható bithiba sem keletkezik, összesen életemben talán ha két ilyen vonalat láttam, ami ennyire tökéletes. Laborban szoktak ilyen eredmények kijönni. A BERT tesztnek nulla hibával kell zárulnia ezek fényében.
A következőt tanácsolom:
Használd így pár napig, figyelj hogy jelentkezik-e a hiba. Ha igen, akkor menj vissza a modembe úgy, hogy nem áramtalanítod, vagy indítod újra (ez nagyon fontos), és a modem webes felületének a főképernyőjét is csapd hozzá az előző két képhez.
Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem az ADSL kapcsolattal lesz itt a probléma. Ha van routered, akkor kösd ki és használd közvetlenül egy PC-vel az internetet, hogy kizárjuk a modem hibát. Így amúgy is könnyebb diagnosztizálni, mert közvetlenül hozzáférsz a modemhez és netezni is tudsz.
Dchard
-
tévelygő
aktív tag
válasz
Adamyno #1554 üzenetére
Helló!
Én amikor régebben kértem a sávszélesség emelést 5 Mbit-es csomagra, nekem is hasonló problémáim voltak.
Akkor nálam az volt a baj,hogy ADSL2+ Mode-ban voltam. Át tették multi módba és rendbe jött minden. Igaz lehet akkor is a rossz mellékág zavart be, nem tudom.
Egy próbát megér. A modemben át tudod állítani multi modra. -
Adamyno
tag
Sziasztok!
Szeretnék egykis segítséget kérni a hozzáértőktől. Tegnap óta átnyálaztam nagyon sok dokumentációt részletesebben és már ezelőtt is hallottam a működési elvről, de még jócskán kezdő vagyok. Májusban kötötték be hozzánk az ADSL internetet. 5Mbit/0,5Mbit elvileg a sávszélesség. Régebben csak 1 megás wifis hulladék volt elérhető. Egy 400 lelkes faulról beszélünk.
Szóval miután bekötötték, nem volt gond. Legalábbis nem vettem észre, nagy volt az öröm, végre normális sebességgel lehetett netezni. Aztán körülbelül 1-2 hónap múlva észrevettem, hogy a modem eldobálja a kapcsolatot. Főleg akkor ha videót streamelek. Youtube, online közvetítés vagy hasonlók... Egy fekete D-LINK DSL-360R T1 modemet kaptam a szolgáltatótól (T-Home). Egyik ismerősnek nem volt kompatibilis a régi Huawei modemje az új routerrel és cseréltünk, amíg szerzett egyet. Mikor visszakaptam az enyémet, nagyjából akkor kezdődtek a szakadozások. No meg az ő modemével előtte, amikor az itt volt.
Kb. 15m kábel volt a házban, ami a bejövő vonaltól a modemig ment. Ez egy ilyen fehér 4 eres kábel, nem tudom milyen fajta, nincs rá írva semmi. Gondolom mindenhol ezt használják. Csak 2 ér van bekötve. Hülyeségnek tartom, mert a másik 2 szedi a zajt. No mindegy, én azt lerövidítettem amennyire csak lehet. Most úgy kb. 2m kábel után jön a szűrő, utána még egy 1,5m telefon kábel és a modem. Onnan UTP.
Feltettem a modemre az új BitSwitcher firmware-t. Csináltam DMT-vel képeket. Éjszaka 3:40 körül, délelőtt 10 körül és délben. Ha azokat felteszem, megtudná nézni valaki?
Vagy azt tegyem ki amit a modem webes felületen rajzol? Mellé még milyen infók kellenek? Tegnap óta van fent ez a firmware, azóta szakadást még nem észleltem, de van hogy napokig jó, utána meg 5 perc alatt 5x eldobja a kapcsolatot.
Úgy vettem észre, hogy át is raktak egy 3 megás csomagba. Arra gondoltam, hogy ahol az SNR érték 39 alá megy, azt a vivőt kizárnám.
Vajon így javulhatna a kapcsolat valamivel? Most még egy órás BERT tesztet lefuttatok, illetve a DMT-ben egy 24 órás SNR monitorozást. Vajon ezekkel az eszközökkel valamit javulhat a helyzet? Egyáltalán az, hogy az új FW van a modemen már hozhat önmagában javulást?
Ez a kettő friss kép, annyira most talán nem zajos, de délelőtt durva volt.
-
válasz
josipov #1550 üzenetére
Szia!
Én így látatlanban mégis a modemre tippelek! Az a 6 év már így is több, mint amit ezek a hulladék 360R modemek ki szoktak szolgálni...Ha tudsz kölcsönbe szerezni egy modemet valakitől fél órára, szerintem próbáld ki! Amúgy ezek haldoklásának kezdetekor gyakori jelenség az is, hogy például routerrel nem működik, még PC-ről megy gond nélkül! Ez is megtévesztő tud lenni, pedig ott sem a router a hunyó!
-
josipov
csendes tag
Üdv!
Van egy kis probléma az internetkapcsolatommal, remélem Ti tudtok segíteni.
A net Btel 5/0,5, modem alap DLS 360R (lassan 6 éves lesz), router DIR-635n wifi (volt).
Magával a kapcsolattal nem is volt eddig gond, 700/70kb-ot is tud(ott) ha jó kedve volt.
Pár napja a router gondolt egyet, és meghalt, se kép-se hang, csak a power led világít.
Amikor kábellel a gépre kötöttem a modemet volt net, de kapcsolódás után1-10 másodperccel eldobja a kapcsolatot, még egy oldal se töltődik be teljesen.
Először azt hittem a modem vagy a dsl kapcsolat rossz, de másik géppel (modem, kábelek minden egyanaz) működik rendesen, ezek szerint a hiba az én készülékemben van. A laptop nincs egy éves, eddig teljesen jól működött, beállítások ugyanazok mint a másikon, nem értem, mi lehet a gond, de talán ti már találkoztatok ilyennel.2, csatolok sm50b képet is, amennyire értem a dsl se a legjobb. (világvégi falu, kb 500m a telefonközpont).
-
dchard
veterán
válasz
headhunter #1548 üzenetére
Hát az az igazság, hogy 8dB körüli SNR marginnal és 41dBs csillapítással ez a 12megás szinkron egészen jó eredmény. Ugyan felfelé valószínűleg meglenne az 1mega, de lefelé kb. ennyi az a sebesség amit bír a vonalad, ami ezt a csillapítást tekintve elég jó eredmény. Nálam 36dB-s csillapítással ugyanenyi volt a vége stabilan, pedig eléggé kireszteltem minden értelemben.
A modemben látható maximum line speed vagy más néven attainable line speed ne tévesszen meg senkit. Az az érték ugyanis 0dB-s SNR marginra értendő, vagy más néven ekkora sebességre képes a vonal tartalék nélkül. Márpedig nincs az a vonal, ami 0dB tartalékkal képes lenne stabilan működni.
Dchard
-
tévelygő
aktív tag
válasz
headhunter #1546 üzenetére
Igen,15/1-es csomag, amit a szolgáltató korában vissza akart tenni % megás csomagba a szakadások és a nagy ping miatt 7mega mellett.
-
tévelygő
aktív tag
Még mindig bírja szakadás nélkül!
-
Kitakat
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #1540 üzenetére
Szia
Mivel amugy müködik, minden féle hangolgatás nélkül megszünt a szakadás.
Igy baja nem lehet.
Esztétika hát jobban érdekel hogy mostmár nincs szakadás
Azt a Huawe-t is nézegettem amit dchard nem rég irt de kisországunkban nem volt elérhtő, vagyis én nem találtam.Kitakat
-
válasz
Kitakat #1539 üzenetére
Szia!
Bár a tutit majd dchard megmondja, de az biztos, hogy a 360R T1 esetében a LED nem működik rendesen, ezt le is írta dchard a firmware-ről szóló cikkében...
Ez persze csak apró esztétikai probléma, nekem viszont emiatt lett belőle vagy 3 darab! Amikor gond volt a vonalammal, akkor hoztak egyet az Invis szerelők, majd miután ez nem oldotta meg - mert nem modem hiba volt - és ismét kijött egy szerelő, az ránézett a modemre, és azt mondta, hogy már a ledek villogásán látni, hogy sz@r, így kicserélte, de mondta, hogy a régit nyugodtan megtarthatom, már úgysem jó semmire! Aztán ez megismétlődött még egyszer, én meg csak pakoltam a fiókba a modemeket!
szerk.:
Ja nem is, most így visszagondolva, az utolsó sajnos már Huawei lett, tehát csak két ilyet hoztak! -
Kitakat
aktív tag
Sziasztok
Vettem egy dlink dsl-321B D2 es hardver modemet.
Feltettem ezt a fw.
Az lenne a kérdésem: az normális hogy a dsl led csak ujrainditásnál villan fel különben nem világit?Csak azért furcsálom mert a 360R nál állandoan világitott villogot.
Szoval normális mükmödés ez igy?
Ettöl függetlenül ezzel a modemmel ugynézki megszüntek a szakadásos problémákKöszönöm
Kitakat -
dchard
veterán
válasz
tévelygő #1536 üzenetére
Azt nem hiszem, hogy a szerverük ADSL-en csatlakozik
Mondjuk ötletem lenne ettől függetlenül arra, hogy mit kéne csinálni. Egy hazai játékos szervernek nem lenne szabad 50ms fordulási időket produkálni, amikor a bix 17ms alatt válaszol. Persze az is lehet, hogy nem a szerver kapcsolatával mint inkább a feldolgozó képességével van a baj: minél jobban kicsutkázod a procit, annál később jut erőforrás a hálózati frogalom kezelésére, ebből is fakadhat a késleltetés növekedése.
Örülök, hogy megoldódott, a telefonszerelő tudod mit csinált volna.... Megmondom: visszadob 5 megára azt csókolom.
Dchard
-
tévelygő
aktív tag
Oké!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Nélküled már vissza tetettem volna az 5 Megás csomagba az előfizetésem.
Amúgy gyanús nekem is a szerver szolgáltató,mivel a magyar szervereknek 50 ms körüli pinget mutatnak,úgy mint a német szerverek. Lehet nekik is rád lenne szükségük.
Remélem szaktudásodhoz méltó helyen dolgozol és rendesen megfizetik a munkád.Én csak a hálámmal fizethetek, de remélem az én problémámmal is csak a tapasztalataidat növelhetted és nem a bosszúságod. -
dchard
veterán
válasz
tévelygő #1534 üzenetére
Rendben van, befejezheted a monitorozást, készen vagyunk.
A jövőben ha probléma lenne (pl.: szakad, kidobál a játék ilyesmi), akkor a target SNR margint-t rakd vissza 100%-ra.
A mostani beállításokkal mehetsz tovább, nincs több teendőd.
Megpingeltettem veled a bix szerverét, abból 17ms tipikus válaszidő jött ki, én egy belvárosi kerületben ennél jobb vonalon mértem már 10-12ms-ot is, de ez az abszolút vége az ADSL technikának, szóval a Te késleltetésed rendben van.
A másik dolog: ha ennek ellenére úgy érzed nőtt a válaszidő, az több dolog miatt is lehet, aminek nincs köze az ADSL-hez. Például terhelt a szerver vagy a hálózatnak az a szakasza amelyikre a szerver csatlakozik. Különösen igaz ez a külföldi szerverekre. A szolgáltatók pedig csak a saját hálózatuk végéig garantálnak bármit is.
Dchard
-
tévelygő
aktív tag
Örülök is,hála neked! Jó hogy hallgattam rád!
Esetleg a pingel lehetne vmit kezdeni? Az mitől növekedett meg ennyire? Most 36ms a pingem a megszokott helyen tesztelve, de ott ugyanazon a pesti szerveren korábban 20-25-ös pingeket mértem sávszélesség emelés előtt.. Az xfire játékkereső programban is a magyar szerverek pingje 50ms körüli értéket mutat a korábbi 22-25ms-hoz képest.
-
dchard
veterán
-
tévelygő
aktív tag
Elkezdtem az SNR monitorozást a DMT programmal. Szükség van még rá?
-
-
dchard
veterán
válasz
tévelygő #1523 üzenetére
SOkkal jobbnak tűnik, megszűnt az anomália amit korábban láttunk. Maradjon így.
Úgy látom a zajosodás is sokkal kisebb, így szűkebbre vesszük a kizárt részt, és mellé csökkentünk target SNR-t.
Vivőkizárás így:
0-273,278-511
Target SNR margin: 70%
Mentés újraindítás, utána futtass légyszíves egy 1200 másodperces BERT tesztet (modem webes felület), és a BERT teszt eredményével + 4 grafikon + Info gomb kimenet jelentkezzél.
A késleltetésed egyébként kiváló, ADSL-ből ennél sokkal több nem jön ki.
Dchard
-
tévelygő
aktív tag
.
-
tévelygő
aktív tag
C:\Users\Sziszka>ping bix.hu -n 100
bix.hu [193.239.149.1] pingelése - 32 bájtnyi adattal:
Válasz 193.239.149.1: bájt=32 idő=16 ms TTL=59
Válasz 193.239.149.1: bájt=32 idő=17 ms TTL=59
Válasz 193.239.149.1: bájt=32 idő=18 ms TTL=59
Válasz 193.239.149.1: bájt=32 idő=19 ms TTL=59
Válasz 193.239.149.1: bájt=32 idő=20 ms TTL=59
Válasz 193.239.149.1: bájt=32 idő=21 ms TTL=59
Válasz 193.239.149.1: bájt=32 idő=17 ms TTL=59193.239.149.1 ping-statisztikája:
Csomagok: küldött = 100, fogadott = 100, elveszett = 0
(0% veszteség),
Oda-vissza út ideje közelítőlegesen, milliszekundumban:
minimum = 16ms, maximum = 21ms, átlag = 17ms -
tévelygő
aktív tag
Fenn a padláson megnéztem a dobozt, és 4 erű vezeték jön be a házba, de abból csak a fehér és a zöld van bekötve, az jön le toldás nélkül a fali aljzatba egy piros és egy fehér vezetéken. erre van rá csatlakoztatva a szűrő.
Most leválasztottam a mellék ágat, mert az aljzatból volt leválasztva.
A vezetékek egyforma átmérőjűek. -
dchard
veterán
válasz
tévelygő #1519 üzenetére
Azt nézd meg, hogy fent ahol bejön a telefon a villanyoszlopról nincs-e különbség az érátmérőben (egyforma vastagok-e a vezetékek) az oszlopról bejövő és a házban használt között. Illetve azt kéne még megnézni, hogy a házban sodrott érszerkezetű kábel van-e, mert ha nem sodrott (egyenes), akkor a modem és tetőn lévő átadási pont között mindenképpen ki kell cserélni (sima fali UTP kábelre).
A további tesztekhez amiket írtam a vivőkizárást a következő képpen módosítsd:
0-272,291-511
SNR monitorozást is érdemes lenne csinálni majd este 6-tól 9-ig a leírás szerint DMT-vel.
Ja és még valamit végezz el:
ping bix.hu -n 100
ezt parancssorba (cmd) és a végeredményt légyszíves másold be.
Dchard
-
tévelygő
aktív tag
Helló!
Először is köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal!
Készítettem shotokat szűrő nélkül:
Viszonylag új építésű házról van szó.
Úgy van a hálózat bekötve, hogy a vezeték bejön a házba és az elsődleges telefon csatlakozó aljzatba csatlakozik és innen van leosztva a második telefon vezetéke. A kontaktokat ellenőriztem. A ház be csatlakazozásánál, a tetőtérben lévő dobozban is jó a kapcsolat.
, -
dchard
veterán
válasz
tévelygő #1517 üzenetére
Oké, akkor itt folytatjuk.
A vonaladról:
valami nem kóser amagas frekiben, ez látszik a frekvencia meneten is. Olyat én még nem láttam amikor a freki menetben (alsó grafikon) törés lenne, pedig már láttam egy pár vonalat.
A legelső gyanúm az lenne, hogy valahol közted és az alközpont között valahol érátmérő váltás van két kötés között és iylenkor megváltozik a vonal elektromos karakterisztikája, máskülönben nem láthatunk ilyet. Esetleg még kötési hibára, szűrőre, de mindenképpen vezetékezési problémára gyanakszom.
Én a helyedben átnézném első körben a lakás/ház telfonvezetékezését, hátha ott van a probléma valami össze-vissza kötésnél. Ellenőrizném a szűrőt illetve annak bekötési helyét is, lehet hogy nincs, vagy nem jó helyen van a szűrő. Ezekről mind van leírásom itt a pH!-n, hogy miként kell szabályosan kinéznie ennek.
A másik:
kell még kép a modem webes felületén a Status --> DSL status alatt van 4 grafikon ezek kellenek, illetve ugyanitt a lap alján van egy Info gomb, annak a kimenete is kell.
A harmadik:
kipróbálhatnád a vivőkizárást, csak a kívnácsiság kedvéért. A modem webes felületén a DSL settings alatt Tone cancellation bekapcsol paraméternek pedig megadni , hogy 0-272, aztán mentés és újraindítás. Ha ezt megtetted, mindenképpen kérek erről is képet is infót a fenti szerint!
A neygedik:
kipróbálhatnád úgy is, hogy rögtöna bejövő fővonal végére mindenféle szűrő, elosztó stb. nélkül rádugod a modemet így könnyen kizárható a lakás vagy a szűrő. Ha ezt megteszed, szintén kérünk képet hogy lássuk javult-e a dolog.
A vonallal láthatóan van valami, de a késleltetés növekedésének az okát nem látom, ugyanis az ID elég kicsi.
Dchard
-
tévelygő
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #1515 üzenetére
-
válasz
tévelygő #1514 üzenetére
Ez teljesen rendben van... Olyan nincs, hogy nem ment végig a frissítés, mert akkor nem boot-olna be a modem! A fix cím amit beállítottál, szintén 192.168.1.x tartományból van, és mellé a maszk 255.255.255.0 lett megadva?
Ezek megvoltak?
Menjünk a felső menüsorban a Special --> Misc. Options menüpontba, és a GUI settings-nél az "additional startup gui win-width" értéket állítsuk 60-ra, az SNR monitor intervalt 24 hour-ra, majd alul a "Restart GUI" feliratú gombbal indítsuk újra a grafikus felületet. Ettől a DMT ablaka szélesebb lett, így ki fognak férni a parancsok.
Ezek után kattintsunk a "Connect" feliratú gombra, és ha mindent jól csináltunk, néhány másodperc múlva hasonló kép fogad:
-
tévelygő
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #1513 üzenetére
-
-
tévelygő
aktív tag
Sziasztok!
Én vagyok mumo a T-home fórumából. Gondoltam jobb ha itt beszéljük meg a modemem dolgait, a családi csomagra való váltás utáni ping növekedésemről.
Megjött a T1-es modem, a dchart féle drivert fel is raktam rá. A hálókártya fix ip-t kapott.
Működik a net, de sehogy nem tudok kapcsolódni a DMT nevű programmal a modemre.
AnnexB-t választottam, és ezek a beírt adatok, mégsem tud csatlakozni: -
dchard
veterán
Ehhez kicsit jobban meg kell érteni a beágyazott rendszerek tipikus működését:
1. A flash memória kevés bennük, ezért a memóriát jellemzően a bootloader partíciókra osztja. A Broadcom-nál CFE a bootloader és a memóriát négy részre osztja:
bootloader
bootloader NVRAM <-- itt vannak a bootloader beállításai
rootFS <-- itt található lényegében a firmware image tömörítve (squashfs)
generic NVRAM <-- itt találhatóak a firmware által használt beállításokNamost mivel az egész rootfs kerenelstől mindenestől be van csomagolva, a bootloader azzal kezdi a rendszer indítását, hogy fogja és kicsomagolja a rootFS-t a memóriába, utána meghívja azt a memóriacímet, ahol a kernel eleje található és már indul is a rendszer. Ezért van az, hogy 6MB-ot mond a rendszer max memóriára, pedig 8MB van a nyákon. Ugye 2MB körül van a firmware ezt kicsomizza a memóriába, tehát a 8MB-ból marad 8-2=6MB.
Külön NVRAM terüetre azért van szükség, mivel a rendszer futása közben írni csak azt a kis részt lehet, hiszen maga a rootfs tömörítve van.
Namost a bootloader és a hozzá tartozó nvram fix, de a másik kettő arányát lehet változtatni, viszont csak a másik kárára. Jellemzően 32-64KB NVRAM a rendszernek untig elég.
És igen: amikor a firmware lefordul akkor a megfelelő alkalmazás összegyúrja a kernelt és a rootfs-t, betömöríti stb. és előállítja az a formátumot, amit a modemben lévő BCM hardver kezelni tud, lényegében eneka folyamatnak a vége a fájl amit firmware-ként emlegetünk.
Dchard
-
-
dchard
veterán
Melyik részét?
Például amikor driver támogatást kellett csinálnom új flash memóriákhoz, az ansi C volt, de a webes felület scriptjeit CGI-ben és HTML-ben csináltam, a különböző parancsok vezérléseihez tartozó scriptek jellemzően (b)ash-ben íródtak. Azt tudni kell, hogy a C-t kivéve az összes nyelvnél komoly limitációk vannak/lehetnek a beágyazott rendszereken futó verzióknál.
Dchard
-
-
dchard
veterán
Kis gondolatébresztő azoknak akik érdeklődnek a téma iránt.
Azt tudjátok, hogy ezt a projektet nem folytattam tovább, mert egyrészt sikerült elérni amit szerettem volna, másrészt kimerítettük a hardver képességeit, ráadásul az alapszoftverhez is régen jött ki már az utolsó frissítés.
Viszont nekiálltam keresni olcsó VDSL2 modemeket, hátha találok valamit amire érdemes lenne portolni, fejleszteni.
Találtam is ilyen modemet, a Huawei HG612 személyében.
Dupla magos processzor, 32MB RAM, 8MB flash, ADSL/ADSL2/ADSL2+/VDSL1/VDSL2 kompatibilis és van hozzá normális forráskód. További előny, hogy sokkal frissebbek a hozzá elérhető zárt forrású bináris driverek, xDSL meghajtók, ráadásul pedig ugyanarra a Broadcom kódbázisra épül mint a mostani szoftver.
Az egyetlen probléma hogy E-bay-en használtan olcsón beszerezhetőek, de normálisan venni nem lehet belőlük.
Szóval ezen gondolkodom mostanában.
Amúgy ha már E-bay: találtam komplett DSLAM-et portkártyával mindennel együtt poton 150.000 jó magyar Forintért. Erősen elgondolkodtam, hogy jó volna egy ilyen itthonra
Dchard
-
senmayel
csendes tag
Ok.
Köszönöm a segítséget. -
dchard
veterán
válasz
senmayel #1504 üzenetére
Akkor jelezd a szolgáltatónál, hogy rossz csomagot állítottak be, mivel a felfelé sávod fél megabitesre van beállítva az egy megabit helyett. Ez hibás beállítás a DSLAM portodon.
Ezt leszámítva nem kell állítanod semmit, a csomagodhoz tartozó maximális értékek megvannak.
Dchard
-
senmayel
csendes tag
Szia.
Nordtelekomnál voltam.
Akkori szerződésem szerint max sávszél: 10240/1024
Garantált 1024/512Nem rég vett át a btel mint jó pár nordtelekomost is.
-
dchard
veterán
válasz
senmayel #1500 üzenetére
A vonal attól az érdekes kis ismétlődő zajocskától eltekintve rendben van, viszont megkérdezném, hogy melyik szolgáltatónál és pontosan milyen csomagban vagy, ugyanis a feltöltési irányod fél megás beállítást tár a szemünk elé a Telekomnál pedig ilyen csomag nincen.
Ha ez megvan akkor megyünk tovább.
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Befutott a Realme 14 Pro+
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- ASUS routerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- iPhone-t használók OFF topikja
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged