Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- tordaitibi: Chatcontrol
- Bitfenix Outlaw
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hun005a
tag
Valaki tudna adni egy linket az 1.9-es szofthoz mert sehol nem találom
köszi
-
pszichiater
senior tag
Valaki mérne nekem egy közvetlen szerver pinget, aki már az új 20/1-es csomagban van?
Paraméterek itt: #1766
Az egyszerűség kedvéért: 85.236.105.25
köszi
üdv: pszichiater -
szhunor
tag
Üdv !
Kaptam a T-Home-tól egy D-LINK DSL-360R T1E (fekete) ADSL2+ Modemet, 15 Mbps-os ADSL net van bekötve, bekötöm a modemet és csak kb. 5,6 Mbps-os sebességre hajlandó. Kicseréltettem garanciába, ugyanez a jelenség, T-Home-ot hívom, azt mondják, hogy újra indítják a vonalat, várjak, összekötöm , ugyanúgy 5,6 Mbps. Kicseréltettem 2x, szóval ez már a harmadik modem volt, zsír új és semmi változás,
Előkaptam a régi D-Link 360R (ezüst) ADSL2+ modemem, és egyből megy 14,8 Mbps sebességgel.
Másnap kijön a T-Home szerelő, nézegeti, hoz egy másik DSL-360R T1 modemet (fekete) megint 5,6 Mbps, azt mondja, hogy sima ADSL-be áll be csak a modem.
Megméri a vonalat a saját kézi számítógépén 14,x Mbps a sebesség.
Nem ért semmihez, nem csinált semmit, elment, majd jön, azóta is jön.........Beléptem a Menüjébe a DSL-360R T1E (fekete) modemnek, és minden opció be van pipálva, ugyanígy.
De mégsem hajlandó nagyobb sebességre.
Mi lehet a gond, mi lehet a megoldás ? (FW frissítést nem csináltam rajta)
Köszi előre is. -
microtus
csendes tag
Felmerült, hogy a jobb minőségű elérés érdekében a T.com „erősítőt” telepít a központ és a lakóhelyünk közé valahol félúton. Ha ez igaz, mennyiben lehet ezt majd érzékelni? Jelenleg kb. 1,3 km van a központ.
-
dchard
veterán
válasz
rétisün #1788 üzenetére
Belépsz a webes felületre és a nyitólapon összehasonlítod a DSL uptime-ot a modem uptime-mal. Ha nyagyjából stimmel akkor jó (nem fog másodpercre megegyezni).
Ezen kívül a status --> dsl status menüpontban alul az Info gomb kimenetében ha a LOS értéke 0 akkor nem volt szakadás.
Dchard
-
rétisün
veterán
így a 321B-s modemmel nincs szakadozás, stabil a vonal, még routerrel is.
ha jól emlékszem, mintha lett volna róla szó, hogy meg lehet nézni a modem webes felületén, hogy voltak-e szakadások/újrakapcsolódások, amit esetleg észre sem vettünk a gépnél ülve. hogy tudom ezt megnézni? -
dchard
veterán
válasz
rétisün #1786 üzenetére
Teljesen jó ez a vonal, valószínűleg ki lehetne belőle hajtani 15-17megát a mostani 12 helyett, illetve az1mega uplink is meglenne.
nem kell állítani semmit.
Egyetlen egy dolog szúrt szemet: a nagyon sok uplink bitswap, de az lehet mérési hiba is.
Most elégedett vagy? Nincs szakadozás vagy ilyesmi? (az adatok alapján nem látok problémát)
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
microtus #1782 üzenetére
1%-os marginnal jó esély van a lockra, jól tetted hogy 70%-ra visszaraktad. Bárki bármilyen csomagban kaphat lockot egyébként. Én arra tippelek, hogy 6dB a minimum margin a DSLAM-ben, az alatt kapható a lock meg az ipari mértékű ID is, de ez csak educated guess.
Dchard
-
microtus
csendes tag
Hello,
Pár napja engem is hívtak telefonon és rábeszéltek családi 15-ről a netmánia m 20 csomagra. Jeleztem, nem igazán értem, hisz már a 15-s csomag is „saját felelősségre” lett meghagyva, mert vonalminőségre hivatkozva kb. 2x már csökkentették volna, menet közben. Az volt erre a válasz, hogy kéremszépen ez be van mérve, mit gondolok én, akkor fel sem ajánlanák most nekem. Oké, szuper. Nekem ugyan se sms-ben, se emailben értesítés nem történt a váltásról, de a minap 1x megszakadt a net és onnantól a feltöltésem 1Mbit lett, a letöltés nálam sem változott. Viszont kíváncsiságból kipróbáltam 1% Target SNR margin mellett, és így látványosan, stabilan (csúcsidőben is) megnőtt a letöltés. Közben olvastam itt az SNR lock-ról és most nem vagyok boldog, fene egye meg , nem mertem úgy hagyni. Vagy egy 20m-s profilnál ez nem lenne gond?
1%
70%
100% -
SteveBeard
senior tag
Elég sokat kísérleteztem, mire sikerült valamennyire kiismernem magam ebben a linuxos világban. Volt itt modem újraindítás bőven, mivel másképp nem jött össze, (nem volt netem.) Csak az áramtalanítás segített.
De a lényegen ez nem változtat. Nem nyúltam a routerhez, mivel olyan helyen van, hogy nehéz lenne közvetlenül csatlakozni hozzá. És az új Openwrt-ben már rég nem tudtam hozzáférni routeren keresztül. Megszűnt az ip-aliases lehetőség. Ma csinálta meg nekem Alex. Rögtön rá is néztem a modemre és meglepődve, meg persze örömmel is konstatáltam a pozitív változást. Csak, mint érdekességet említettem.
Egyébként a modem az új helyen, a megfelelő kábelezéssel és Dchard firmware-vel, amit ezúton is köszönök teljesen stabil, nem is emlékszem, hogy mostanában szándékosan ki kellett volna kapcsolnom.
Bocs a hosszú off-ért! -
dchard
veterán
válasz
Intruder2k5 #1779 üzenetére
Attól biztosan nem.
Elméletileg a DSLAM tud különbséget tenni tényeleges szakadás és táp vagy telefonkábel kihúzás között is, kérdés hogy tényleg így van-e.
Dchard
-
válasz
SteveBeard #1778 üzenetére
Router újraindulás miatt nem kapsz snr lock-ot szerintem...
-
SteveBeard
senior tag
Szia!
Így igaz,csak ez nem most volt és akkor nem történt semmi változás. Olyan érzésem volt, mintha kaptam volna egy SNR lockot. Úgy emlékszem vissza is állítottam 100%-ra.
Elég sok újraindulás volt akkor, mert épp ismerkedtem az új routeremmel, ezért lehetett a lock
Mintha feloldották volna, vagy nem tudom. Egy biztos, én nem nyúltam hozzá mostanában. -
dchard
veterán
válasz
SteveBeard #1776 üzenetére
Persze, hogy gyorsabb lett, mivel visszavettél a target SNR margin-ból. Kb. 70%-ra az is látszik. Jól tetted, maradhat így.
Dchard
-
SteveBeard
senior tag
Sziasztok!
Csak egy érdekesség.
Már régen nem néztem a modemre, nem volt elérhető routeren keresztül, de most úgy alakult, hogy megint sikerült beállítani
Az első egy régebbi, májusi kép, a másodikat ma készítettem. Nem reklamáltam, nem módosítottam csomagot, Ennek ellenére gyorsabb lett a kapcsolatom. -
Szajo
őstag
Szinte el sem hiszem, ma TeamSpeaken alul (mert be lehet állítani hogy ott írja) jó lett a pingem, pedig nem szóltam be nekik hogy gond van a pingel.
Csináltam egy speedtestet, és a 8.7mb os teszt is kicsit fentébb lőtte magát... mi történhetett? -
dchard
veterán
válasz
Szokenesz #1770 üzenetére
NEm ezek csak a javítható és nem javítható hibák (azok is rossz összefüggésben mert a CRC az ADSL SuperFrame-ekre vonatkozik, a FEC meg az RSCodeword-ökre, teljesen különböző a kettő aránya, nem összevethetők.
Ami nekem kell azt csak az Info gomb kimenete tudja a firmware-emben, az azt mutatja, hogy mekkora a FEC mértéke, meg még sok minden mást is
Dchard
-
zotyesz66
őstag
válasz
Intruder2k5 #1768 üzenetére
Én belinkeltem a HARDVERAPRÓS hirdetésemet ide, mert ott, úgy látszik, a kutya sem nézi 3 hónapja...
-
Szokenesz
senior tag
válasz
rostiron #1765 üzenetére
Nagyon remélem, hogy így marad vagy max az előbb említett 32/2re rakják, mert azért a 30ms pinget sokallottam, úgy hogy a vonal tudna 15öt is, csak egy elcseszett beállítás miatt annyi..
dchard: FEC értéket ez a Pirelli is jelez a felületén, nem tudom, hogy erre gondolsz-e. Ez a keretvesztés, nekem mint mezei netező felhasználónak mit jelent? Hibásan betöltődő oldalak, esettleg CRC hibás fájlok ilyesmi? Kép1
-
rétisün
veterán
válasz
rétisün #1751 üzenetére
délután megjött az sms a szolgáltatótol (végülis nem titok, T-home) hogy megvizsgálták a vonalat, találtak valami hálózati galibát, amit sikeresen elhárítottak, elnézést kérnek a kellemetlenségekért.
viszont ezek után sem mondhatom, hogy sokkal stabilabb lett a netem, továbbra is szakadozik. érdemes még erőlködnöm modemcsere ügyben, vagy hagyjam a fenébe, és kérjek kölcsön (és ha beválik, vegyem meg) egy 321B-t ?
SM50B szerint a vonal jó....(hogy akkor mit javítottak, az mondjuk kérdés...)
-
-
zotyesz66
őstag
Elnézést a közbeszólásért, de van két kompatibilis modemem eladó: itt.
Talán itt hamarabb érdeklődik valaki... -
pszichiater
senior tag
Sziasztok!
Leginkább multi játékosoknak ajánlanám. ADSL2+-t használok DLink 321B modemmel, Dc féle FW-vel, és finomhangolással. Nekem azóta a világon semmi bajom nincs vele. Na jó azért egy optikának örülnék
Mindig eszembe jut Dc: "az adsl-en csak te vagy, a központtól a modemig" ( mégegyszer köszi )A szerver németországban van ( frankfurt )
Röviden, a méricskélést osztanám meg veletek:
PING: A "valós belső infóból" tisztán látszik hogy annyira nem rossz ez, ha nézitek a zászlókat hogy ki honnan játszik ( nekem 131 ) németek nagyon ott vannak, vagy említhetném a dánokat, hollandokat stb. Mondjuk 100 alatt még nem láttam senkit.
üdv: pszichiater
-
dchard
veterán
válasz
Szokenesz #1763 üzenetére
Szakadás csak súlyos esetben egyébként a hibás és/vagy vesztett keretek száma kezdhet el növekedni, mivel a vonalnak így gyakrolatilag nincs felfelé inpulzus zaj elleni védelme. (ID=0) Azért kértem a kimenetet, hogy lássam: FEC van-e és ha igen mennyi, de a FEC önmagában nem nagyon véd az inpulzus zaj ellen.
Dchard
-
Szokenesz
senior tag
Érdekesen működik ez az SNR lock, legalább is nekem mint hozzá nem értőnek semmi logika nincs benne..
Azon az ID-n nagyon meglepődtem sosem volt ilyen alacsony, még mikor 5Mbiten voltam akkor nem tudtam még az értékét, de 17-18ms volt a ping, tehát ennél nagyobb, mert jelenleg 9-12ms
Ebből a túl alacsony értékből mi baj lehet? Szakadás is?Info gomb kimenetet sajnos nem tudok már adni, még gariba van a routerem a T-Home által adott Pirellire vagyok kényszerülve, csak a diagnosztika miatt kötöttem be a modemet. De még ez a vacak is 15541/1260on szinkronizált..
-
dchard
veterán
válasz
Szokenesz #1761 üzenetére
Ha szakadna akkor emelni kell az SNR Margin-t de egyelőre jó lesz így.
Ilyet se láttunk még, hogy megszűnt a SNR lock, lehet mégis érdemes váltani, ha ez beigazolódik. Bár láttunk már olyat aki váltot és ugyanúgy maradt a lock. Amíg a Telekom nem specifikál, addig csak a sötétben tapogatózunk.
Egyébként ez a másik véglet: a 128/8 az aránytalanul nagy szopatás volt, ez a 16/1 viszont túl gyenge. Legalább egy 16/2-t kellett volna beállítaniuk, vagy 32/2-t. Nem kéne átesniük a ló túloldalára azzal, hogy a túl sokból túl keveset csinálnak, mert a kimaxolt vonalak azért jobban ki vannak téve az impulzus szerű zajoknak (is).
Egy Info gomb kimenetet még másolj be csak a kíváncsiság kedvéért.
Dchard
-
Szokenesz
senior tag
Tudom, hogy azt mondtad, hogy nincs értelme váltanom 15Mbitről, 20Mbitre mivel úgysem lesz gyorsabb... de mivel ugyan annyiba kerül megtettem.
Eddigi szinkron sebességem: 14333/1086 volt, ehelyett most 14656/1276 tehát tényleg nem gyorsult lefele, viszont SNR lock megszűnt és a 128/8as ID-m visszavették 16/1re, ennek örülök a legjobban.
Egyébként telefonon megrendelni sem hagyták már erre a vonalra mivel nem viszi, neten leadtam a rendelést ott engedte, gondoltam mi veszteni valóm van...Gondolom ezzel a 70%-os SNR-el amit ajánlani szoktál megfelelő lesz hosszútávra.
-
-
dchard
veterán
válasz
StSanya #1747 üzenetére
Sajnos igen. Szinte nincs olyan vonal, ahol a 15meágs csomaghoz tartozó 18.500kbit/s-nál nagyobb sebességgel tudna szinkelni a modem, viszont jóval konzervatívabban az ID/FEC beállítások amitől nő a válaszidő (igaz a vonal stabilabbá válik).
Viszont a legtöbb vonalon kijön a nagyobb csomag gyorsabb feltöltési ága. Persze ez alig 200kbit/s-mal több hát nem tudom ez valakinek megér-e ennyit.
Dchard
-
Nite
őstag
ez pedig a vonali maximum elvileg, 18591 Kbps szinkron:
37%-s SNRM-el, 5.5dB SNR, 40%-on nincs meg a max, kozte nem probaltam, 30%-n meg mar 64-es ID van, azt probaltam eloszor de ugye az felesleges... ping 19ms
maradhat?
Status: Showtime
Retrain Reason: 0
Max: Upstream rate = 1232 Kbps, Downstream rate = 18012 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1085 Kbps, Downstream rate = 18591 Kbps
Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 5.5 12.5
Attn(dB): 16.5 7.8
Pwr(dBm): 0.0 13.3
ADSL2 framing
MSGc: 56 10
B: 201 155
M: 1 1
T: 3 1
R: 10 0
S: 0.3471 4.5714
L: 4886 273
D: 32 1
Counters
SF: 7208 6507
SFErr: 0 0
RS: 1340712 0
RSCorr: 15 0
RSUnCorr: 0 0
HEC: 0 0
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 5128263 7917
Data Cells: 0 0
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 17 0
AS: 117
INP: 0.26 0.00
PER: 16.14 18.28
delay: 2.77 1.14
OR: 30.72 7.00
Bitswap: 13 31
Total time = 2 min 48 sec
SF = 7208
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 1 day time = 2 min 48 sec
SF = 7208
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 15 minutes time = 2 min 48 sec
SF = 7208
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 1 day time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Showtime Drop Reason: 0
Last Retrain Reason: 0 -
Nite
őstag
itt az alaphelyzet (100% SNRM) a te FW-eddel:
Status: Showtime
Retrain Reason: 0
Max: Upstream rate = 1216 Kbps, Downstream rate = 18124 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1085 Kbps, Downstream rate = 16675 Kbps
Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 9.4 11.7
Attn(dB): 16.5 7.9
Pwr(dBm): 0.0 13.3
ADSL2 framing
MSGc: 62 10
B: 248 155
M: 1 1
T: 2 1
R: 6 0
S: 0.4768 4.5714
L: 4278 273
D: 16 1
Counters
SF: 13671 12287
SFErr: 0 0
RS: 1859344 0
RSCorr: 25 0
RSUnCorr: 0 0
HEC: 0 0
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 8698326 7700
Data Cells: 436318 8
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 17 0
AS: 222
INP: 0.08 0.00
PER: 16.21 18.28
delay: 1.90 1.14
OR: 33.55 7.00
Bitswap: 28 3
Total time = 4 min 33 sec
SF = 13671
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 1 day time = 4 min 33 sec
SF = 13671
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 15 minutes time = 4 min 33 sec
SF = 13671
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 1 day time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Showtime Drop Reason: 0
Last Retrain Reason: 0 -
gabo91
aktív tag
Helo.
DSL 360R(fekete) modemem van. Ha nem csinálom meg rá a frissítést, akkor is lehet vonaldiagnosztikát csinálni? Melyik programmal?
-
dchard
veterán
Igen ismerem, hát amivel én dolgozom az azért ennél drágább kütyü úgy kb. egy nagyságrenddel. De mondjuk arra amire kell az is jó.
Valóban a kilóméteres hurkán amúgy az is egészen jó eredmény.
"rakerdeztem az ID-re, hogy lehetne-e piszkalni es meglepo modon, lehet, hogy nem tudja pontosan mi az, de elmondta, hogy elore meg van hatarozva a profil minden sebesseghez, es nem tudjak beallitani a 15-s profiljához tartozó ID-t a 20-ashoz"
Persze, mert a DSLAM portodhoz effektíve nem fér hozzá, ahol ezt igenis be lehet állítani, csak csomagot tud váltani azt kész.
"kerdeztem a szinkron sebességet is, azt mondta, hogy ez az uj 20M-s profil ugy van beallitva, hogy 12 es 24M kozott szinkronizal ugy hogy 9-10dB kozott legyen az SNRM"
Nem pont így van: a profil maximum sebessége a target SNRM van meghatározva a többi a vonalon múlik. Ha elég jó a vonal akkor a max sebesség fog koppanni mielőtt eléri a target SNRM-et a modem, vagy ha nem olyan jó, akkor a target SNRM fogja korlátozni a vonal sebességét.
A 15-ös csomagban valszeg máshogy van az ID/FEC konfigurálva kevésbé volt szigorú mint most. Amúgy a 15-ös profilnak valahol 18.5xxx-nél van a vége azt simán ki fogod tudni hajtani ahogy nézem.
Dobj egy Info gomb kimenetet az új "jó" késleltetéses állapotról!!!
Dchard
-
Nite
őstag
na hat megvolt a nagy talalkozas, de kellemes csalodas ert!
egy kis "alcom" vagy "alcorn" vagy akarmilyen 145-s talan teszterrel erkezett az uriember (ezt te lehet tudod mi volt) es ellenorizte a vonalat, lattam en is az adatokat!
174xx korul allt ossze a vonal 8.9dB-vel, tehat nem volt meg a netto 15Mbit sem
utana visszadugta a modemet, felhivott valakit a kozpontban, hogy nezzek meg onnan is, 172xx es mondtak, hogy latjak onnan is, hogy nem a legjobb
mint kiderult, 970m-re vagyok vonal hosszusagban a DSLAM-tol es sajnos a 20M mar nem fog ide kijonni...
rakerdeztem az ID-re, hogy lehetne-e piszkalni es meglepo modon, lehet, hogy nem tudja pontosan mi az, de elmondta, hogy elore meg van hatarozva a profil minden sebesseghez, es nem tudjak beallitani a 15-s profiljához tartozó ID-t a 20-ashoz
kerdeztem a szinkron sebességet is, azt mondta, hogy ez az uj 20M-s profil ugy van beallitva, hogy 12 es 24M kozott szinkronizal ugy hogy 9-10dB kozott legyen az SNRM, amibol en mindig ~17M-et kaptam, a regi 15-s profil pedig 18M-en...
na most hogy ebbol mi igaz mi nem azt majd te megmondod, de teny hogy a 15-st fel lehetett huzni maximumra, a 20-st meg a kozelebe se
vegul abban maradtunk, felhivja nekem a kozpontot es megkerdezi, hogy (mivel en mar alairtam 2 evet a 20M-ra, de a szolgaltatas nem az igazi), szankcio nelkul vissza tudnak-e tenni - a már egyébként nem létező! - 15M-s csomagba!
szerencsém volt, meg azon telefonhivas alatt megcsinaltak es lass csodat, a kis teszteren 179xx-el allt ossze a vonal, es ez meg nem is a te FW-ed es meg a margin is 100%
azt mondta nezzuk mar meg gepen milyen a ping, hat 14 ms
ennyi diohejban
-
dchard
veterán
A modem frissítését és annak beállítását valamint a webes diagnosztikát el tudod végezni Mac alatt is, az platformfüggetlen, ugyanúgy kell eljárni mint windows vagy más rendszerek alatt. A DMT csak Windows-on fut szóval arra nincs megoldás.
Azt viszont hadd ne magyarázzam el, hogy miként kell MAC-en IP címet beállítai meg ilyesmi. YT-on biztos van egy csomó videó erről mint ahogy windows alá is van. Tessék utána keresni.
Dchard
-
ZoGa49
csendes tag
Tisztelt Dchard!
Segítségedet kérném!
Tegnap cseréltem le a 360T modemet 360R T1 feketére (T-com).Most 5Mb-en vagyok ,de folyamatban van az ISP váltás 10 Mb-re.
Alap felhasználó vagyok a gépemen ,mely iMac legfrisebb OS X-el.
Kiválókat olvastam a Te firmwared-ről!
Átolvastam a http://logout.hu/cikk/uj_firmware_d-link_adsl_modemekhez/bevezeto.html cikkedet,de képtelen volnék adaptálni Macintohs-ra ...!
Előre is köszönöm,ha találnál valami megoldás !
Üdv.! -
rétisün
veterán
elvileg 15 megás netem van, de sztem a fentebb említett 360R a legnagyobb akadálya a tényleges 15 megának (tudom, annyi nem lesz)
de lehet, hogy szolgáltatói oldalról van 10 megára 'visszafogva' ?
csak nem valami stabil a kapcsolat, azért gondoltam a target SNR margin állítgatására, hátha segít valamit, de webes felület híján.....
-
dchard
veterán
Hol van az még
Bár a ZH-k után éppen rám férne az ivás...
A csávókámat videóra is vehetnéd, valószínűleg napiszar gyanús lenne a produkció.
Viccet félretéve: feltétlenül kíváncsi vagyok arra, hogy mivel fogja tömni a fejedet a mellébeszélésen kívül, majd jön hogy messze vagy a központtól, vagy a klasszikus "ennyit bír a rendszer" szöveggel.
Egyébként az Info gomb kimenetében van egy "Delay" nevű paraméter, na ott látod, hogy maga az ADSL mennyi késleltetést rak rá irányonként. Ehhez még persze hozzájön a magyar backhaul és a nemzetközi irány is ha olyan helyen játszol, ez kizárólag az ADSL fizikai rétegét mutatja. Ez nálad delay: 7.08 8.00. namost akinél 16/2 az ID azoknál ezek jellemzően 2/2 vagy 3/3ms. összeadva kijön a különbség: 4-6ms vs 14-16ms és ez csak a DSL.
Dchard
-
dchard
veterán
32/2 a tuti megoldás de lehet 16/2 is.
De fogadjunk egy liter pálinkában hogy fingja nem lesz róla, hogy mi az az interleaving az összefüggésre meg pláne. Feltétlenül kérdezz rá így konkrétan: "Te figyi, tudod mi az az interleaving?" És ne hagyd kitérni a válasz elől. Innen fogod látni, hogy lófasz a tudásuk esti holdfénnyel.
Akarok röhögni egy jót
Dchard
-
Szajo
őstag
válasz
rétisün #1725 üzenetére
Vezérlőpult->Hálózat és Internet->Hálózati és megosztási központ->(oldalt) adapterbeállítások módosítása->ott helyi kapcsolatra jobb katt tulajdonságok -> TCP/IP protokoll 4es verziójába belépsz és ott átrakod arra hogy következő IP cím használata és beírod hogy 192.168.1.2
-
dchard
veterán
válasz
rétisün #1723 üzenetére
Erre a modemre nem tudod felrakni az általam írt szoftvert.
A maszkot az IP cím beállításánál kell megadni. Ebbe a modembe nem tudsz belépni, mivel nincs webes felülete, de legalább vonaldiagnosztikát tudsz csinálni az SM50B nevű programmal. De ezt is csak a hálókártya beállítása után. A modem közvetlenül kell hogy a PC-hez csatlakozzon, routeren keresztül nem megy.
Dchard
-
rétisün
veterán
szürke a modem, ahhez nem javasoltad a firmware frissítést, ezért azt meg se próbálom.
a maszk 255.255.255.0 mit jelent?
ezt hol kell beállítani, mert a http://192.168.1.1/-n nem tudok csatlakozni a modemhez.
lehet resetelnem kéne, bár elvileg a gyári beállítások vannak rajta, nem piszkáltam még.
-
dchard
veterán
válasz
rétisün #1720 üzenetére
Milyen színű a modemed?
A címzést amúgy elrontottad: a számítógépnek adjuk meg a 192.168.1.2-es címet a hálókártya beállításánál, a 192.168.1.1 a modem IP címe ezt írjuk a böngészőbe. A maszk: 255.255.255.0
Ha szürke 360R modemed van akkor az SM50B nevű programmal lehet diagnosztikát készíteni, jó volna mielőtt belematatsz a vonalba.
Dchard
-
rétisün
veterán
üdv,
igaz, nem 360T-s, hanem 360R-es modemem van, így a firmware-frissítés nem javasolt (nem is kísérletezek vele) viszont a target SNR margin beállítását megpróbáltam volna, csak....a manual szerint 192.168.1.2 címen tudnék belépni a webes felületre, de nem csatlakozik. próbáltam a manualban olvasható 192.168.1.254 címen, aztán a 192.168.1.1 és a 192.168.1.0 címet is próbáltam, de semmi. közvetlenül csatlakozok a modemhez, nincs router, mégse tudok belépni a webes felületre. két böngészővel is próbáltam, ugyanezekkel pl. a router webes felületére simán be tudtam lépni, szóval nem hszem, hogy a böngészővel lenne gond.
kell még valami állítani, vagy mit csinálhatok rosszul?
-
Nite
őstag
hat kivancsi vagyok, az biztos!
egesz felkeszultnek tunt amugy a telefonban, megprobalom vele ezt az ID-s dolgot elinteztetni!
ennek nincs amugy valami magyarabb neve? vagy csak ID-t mondjak neki?
egyebkent, az most jutott eszembe, hogy amikor felraktam a te FW-edet a modemre, es lenyomtam 1%-ra az SNR-t:
akkor is 64-et kaptam a downlinkre, de a ping jo volt
-
dchard
veterán
Kevered a fogalmakat:
A spektrumképedre mondtam azt hogy tiszta, mivel nincs rajta látható zaj.
Az ID és a FEC növelésével azt lehet elérni, hogy HA lenne IPTV előfizetésed, akkor lehetőleg ne legyen hibás vagy vesztett keretek, mert abból látható képhiba keletkezik. A Telekom nem választja el a csak internet vagy IPTV előfizetőket mivel a DSL-nek transzparens, hogy internetezel vagy TV-t nézel fölötte, így minden vonalon megnövelték az ID-t. A TV-nek ugye mindegy a késleltetés, ott fontosabb a robosztusabb átvitel, a 20-30ms-os késleltetés meg nem érzékelhető játékoknál, szóval az internetes előfizetőnek sem baj, hogy nagyobb.
Dchard
-
dchard
veterán
Persze hogy nem gáz, ki a rák veszi észre a különbséget a 20 meg a 40 ezred másodperc között. Ennél "sokkal" több idő telik el amíg az egérből kilép a jel, hogy headshot, ezt feldolgozza a számítógép, szépen bekeretezi elküldi majd a szerver oldalon kijön megint feldolgozásra kerül, kiértékelik hogy a lövés talált-e és utána te kapsz egy visszajelzést hogy igen vagy nem. Összességében a valódi lövéstől a visszaigazolásig sokkal több idő telik el az infó feldolgozásával a két végponton, mint ameddig az adatok a hálózaton utaznak. Szerintem érzékelhető módon egy amúgy időkritikus játéknál 50-70ms felett kezdődnek az érzékelhető jelenségek de ehhez is profi játékosnak kell lenni, a többség 100ms-ot sem hiszem, hogy észrevesz. Még egyszer: 100ms-nál is csak 50ms amíg a lövésed infója eljut a szerverig, az hogy a visszaigazolás is 50ms a találatot már nem befolyásolja. Ennél sokkal rosszabb az, ha sokan játszanak egy szerveren nagyon eltérő vonalakon. Ott előfordulhat, hogy akinek a többiekéhez képest aránytalanul jó a vonala (optika) az némi, hangsúlyozom némi előnyre tehet szert.
Sokkal fontosabb hogy megbízható legyen a kapszolat.
Például ha Nite kolléga lecsavarja az SNR margint akkor ugyan gyorsul a kapcsolat de több lesz a vesztett keret és megnő a javíthatatlan hibák száma is, márpedig újraküldésre egy játéknál vagy voip-nél nincs lehetőség. Szóval ez sokkal gázabb.
Dchard
-
dchard
veterán
A 37 vs. 90 az elég druva. Szerintem ennyit nem a DSL-en szed össze hanem nemzetközin.
Amúgy itt és most mondom: hiába rak vissza 15megára, egy centivel nem lesz jobb, ha ugyanilyen magas lesz az ID akkor ugyanilyen magas lesz a késleltetés is. Arra próbáld rávenni, hogy az ID-t állíts át 16/2-re vagy maximum 32/4-re (van még 32/2 is), bár szerintem fogalma nincs erről és nem is fér hozzá ezekhez a beállításokhoz. Szerintem az SNR-t sem érti pontosan, hogy mi és hogyan függ össze.
Régen például keringett egy Telekomos oktatási anyag amiben volt egy táblázat, hogy a végponton milyen mért SNR margin (igen jól látod, margin) a megfelelő érték, amiben a 30 vagy afeletti volt a szuper, és 12-től lefelé a nagyon rossz minősítés.
Namost ezzel csak az a baj, hogy amelyik vonal 30-as SNR margint produkál, az túl nagy adászinttel ad és csak a zajt generálja a többi vonalon, a DSLAM meg nem engedi a beállított minimum alá az SNR-t szóval eleve nem érheti el a modem a nagyon rossz besorolát (az általam készített firmware-ről most ne beszéljünk
)
6 és 10dB között ideális a margin, én 15dB-nél már venném vissza a power-t. A világ jobbik felén jellemzően 6dB az SNR margin mindkét irányba és inkább picit nagyobb az ID és a FEC amivel megoldják a problémákat, ugyanis összességében többet nyersz sebességben ha 10 helyett 6dB a margin és inkább a FEC-et növeled.
Sok hibás vonalat birizgáltunk már itt együtt, de minden esetben az volt, hogy ahol 12-13dB-re emelt SNR margin sem oldotta meg a problémát, ott fölmehettünk 20-30dB-re is, meg lerakhatták lassabb csomagba is, ugyanúgy szakadt. Ezt nem értik meg, hogy a lassítás az nem a probléma kivizsgálását jeletni, pláne nem a megoldását.
Dchard
-
McReay
aktív tag
Nagyon jó kis leírás!
1,5 megát sikerült erősítenem az internetem sebességén! Bár még így is alul marad a 20megás csomagon belül, de ez is valami! (14-15 mega jelenleg)
Köszönöm a firmware-t!
-
Szajo
őstag
Annyira nagyon én sem veszem észre a 19ms helyetti 30ms pinget. De pl egy netes játéknál már 25-30 helyett is 40-45 van gondolom ott már nem olyan jó.
Bár azt mondod nem gáz ez még, hogy 30ms van átlagban 19-20 helyett? bár 10-15ms nem nagyon volt azelőtt sem általában 20körül mozgott de most már 20ra szinte sosem megy... mindig 30-32 nagyon ritkán 27ms... -
Nite
őstag
kozben felhivott egy t-s munkatars es meglepo modon eleg tajekozott volt, meg az snr-rol is beszelt es azt mondta holnap kijon, csinal egy merest es ha nem tud mit csinalni visszaraknak 15megara!
-
dchard
veterán
Másodlagosan meg majd azt mondják, hogy a hibát elhárították csak éppen nem történik semmi
Mondjuk arra azért kíváncsi lennék, hogy a mérésen kívül valakinek van-e gyakorlati problémája a megnövekedett válaszidővel, mert a 10-15 helyett a 20-30ms-os késleltetés sem vehető észre a gyakorlatban. Ez ugye fordulási idő, tehát a 30ms-nak is csak a fele, amíg a csomag például játéknál elér a szerverig.
Dchard
-
dchard
veterán
A koncepció alapvetően el van tolva a már említett IPTV-s előfizetők miatt.
Szerintem arra reklamálhatsz hogy a pinged megnőtt, a sávszélességre viszont nem. Határozottan állítsd hogy a csomagváltás után történt mindez és hogy előtte teljesen jó volt, stabil volt stb.
Ezt lehet tenni, de tömegesen kéne jelezni az ilyen panaszokat mert egy fecske miatt nem fogják az országos beállításokat megváltoztatni...
Dchard
-
dchard
veterán
Azért nem járatjuk a vonalat 3dB-s marginnal mert nagyon pici a headroom a változásnak amik mindig vannak egy DSL vonalon. A kicsi margin miatt nagyot nőhet a nem javítható hibák száma, a vonal jellemzően instabillá is válik. AZ elvi lehetőség adott a 3dB-s marginra de mióta a Telekom nyomja a DSM-et (jól láthatóan szar beállításokkal mert mindenki reklamál minimum a ping növekedésére), és nagyon könnyen megkaphatod ilyen beállításokkal az SNR lockot ami jelentős lassulást fog eredményezni.
Hát ezért nem.
Dchard
-
trance89
őstag
elnézést kérek az ezelőtti hozzászólásomért, tényleg nem kellett volna, ma délután mégegyszer nekiugrottam a dolognak és most minden gond nélkül sikerült
azért vettem rá magam a frissítésre mert már marhára dühített a gyári d-link fw ami egy bugos lószar, szó szerint, csak hogy pár példát említsek: nagyon sok ember panaszkodik a neten hogy egy rakat router típussal nem kompatibilis és ezzel én is szembesültem, pl a 741ND-n gyári de még openwrt/gargoyle fw-el sem ment a net csakis dd-wrt-vel viszont ezen a modellen a dd-wrt nagyon nem stabil cucc, szintén teli apróbb bugokkal (és utóbbi 1-2 évben nem is jött hozzá érdemleges frissítés) ezért most visszatettem a gyárit és így már a BS fw-eddel nagyon faszául szuperál
egy másik bug ami a gyári fw egy mondhatni alap részét képezi a DNS szerver beállítás, 1.03-as firmmel (ami a legfrissebb gyári) múltkor beállítottam egy custom DNS-t (google-ét) és úgy meghalt a modem hogy sehogy sem tudtam elérni, még fix ip-ről sem, csak a reset segített
első és hatalmas pozitívum pedig amit a BS-el egyből észrevettem hogy sokkal gyorsabban szinkronizál, ha kikapcsolom a modemet és vissza max fél perc után visszajön a net, ez a gyári fw-nél sokszor több percig tartott
a másik pozitív dolog hogy eddig ha áramszünet volt vagy ki lett kapcsolva a modem utána a routert is restartolni kellett (pontosan ebben a sorrendben) hogy legyen net, de így hogy most már a router tárolja a pppoe adatokat tökmindegy hogy melyik eszközt restartolom pár másodperc után visszavan a net
szóval mégegyszer sorry és köszönet a munkádért
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Formula-1
- Autós topik
- Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Nők, nőügyek (18+)
- Videós, mozgóképes topik
- Suzuki topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Razer Kraken Multi-Platform 7.1 INGYEN FOXPOST
- Asztali PC , i7 12700e , RTX 3070 , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V111 DDR5 -i5-14400F -RTX 5060Ti -16GB RAM -1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V100 - i5-12400F - RTX 5060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V81 - DDR5 - i5-14400F -RTX 5060 -16GB RAM - 1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3288
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15AHP9 15 FHD notebook - R7 8845HS 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Nitro+ RX 7900XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest