- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nite
őstag
meg az elejen szeretnem leszogezni, hogy ezt nem azert csinalom, hogy kihuzzam nalad a gyufat es ne tarsalogjunk tobbet, egyszeruen csak felhuz a dolog kegyetlenul...
legnagyobb tisztelettel kerdeznem legeloszor is, hogy miert is nem jaratjuk 3dB-el a vonalat? lemaradtam errol es probaltam visszakeresni de nem talaltam meg mikor irtad
viszont a regebbi irasaidtol felbatorodva mentem le 3dB-ig, mert azt irtad, hogy amig nem szakad es nincsenek rajta hibak addig lehet...
mindossze az a nagy kinom, hogy ha nem nyomom le legalabb 5dB-ig, akkor a 20M-s vonalam lassabb mint a 15M-s volt, gyari fw-s t1e-vel pedig meg 14Mbit sincs meg
tehat lenyegeben nagyobb csomagra valtottam es lassulast kaptam es dupla pinget
irtad, hogy 3dB-re te is bevagnad a 64/8-as ID-t! ezzel csak az a gondom, hogy 100% -os SNRM-el is 64-es a downlinkem
ha ugy gondolod, hogy van valami alapja a nemtetszesemnek, akkor megkoszonnem ha leirnad pontosan mit adjak elo a t-homenak es holnap mar telefonalok is!
megszer mondom, minden kerdest a legnagyobb tisztelettel tettem fel, es szertintem az egesz ph! neveben mondhatom, hogy nem tudjuk elegge megkoszonni a munkadat es amit mar eddig is tettel ertunk
-
Szajo
őstag
Már próbáltam mielőtt írtam akkor, hogy 50% ra veszem, meg 70% ra is vettem próbálgattam de nem sok változást hozott... Se megszakadás se sebesség növekedést nem tapasztaltam. (Restart, sőt még gép restart is volt)
Jah értem, csak mint említettem azért idegesített eddig. Mert most eddig teljesen jó volt a pingem is és a letöltési sebességem is 1.1-1.2mb/s volt és erre ezek a szemetek elállítják és mostmár a pingem is nagyobb, és a letöltési sebességem is kisebb, még Utorrentben töltésnél is... Hihetetlen. -
dchard
veterán
Nem az a lényeg, hogy neked van-e. Az ADSL alaphálózat a Telekom tulajdona a GTS csak visszabérli, a műszaki megoldásokba nincs beleszólásuk sem rálátásuk. Mivel a Telekomnál szaporodnak az IPTV előfizetők ezért a DSL vonalakat elkezdték túltartalékolni válogatás nélkül, mert így csökkenthető az esetleges keretvesztések miatti képhibák esélye.
A sebességről: amit képeket linkeltél azon látszik, hogy 10/0,5-ös csomagod van. Ezt meg is kapod. Azért nem mérsz ekkora sebességet mert az átvitel során ún. protokol overhead van jelen: például hibajavító kód, vagy az egymásba ágyazás miatt stb. Ez teljesen normális, a mértéke ADSL hálózaton a 10-15%-ot is elérheti. Ezért van az, hogy mindig a modemből kiolvasható sebességeket kell alapul venni és nem a speedtest-es vagy bármilyen sebességmérő oldalét.
Esetleg a modemben a target SNR margint próbáld meg 70%-ra csökkenteni majd lap alján Save és az Administration menüpontban restart, és utána linkelj egy újabb mérést, hogy mit mutat. Kíváncsi vagyok.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
trance89 #1695 üzenetére
1. Ugye a fikázás helyett az olvasás képességét kellett volna általánosban elsajátítani és akkor rájöhettél volna, hogy ebben a firmware-ben nincs PPPoE sem IP modul le van írva az első oldalon az okával együtt. Nem is hiányzik bele.
2. A PPPoE felhasználói nevet és jelszavat a routerben kell megadni, ha ez nálad nem megy akkor szar a routered (amit nem hiszek mert ismerem ezt a típust). Egyébként ha nem megy a PPPoE az inkább azért lehet mert a második oldalt sem olvastad el ahol világosan le van írva, hogy a modem DSL interfésze le van tiltva, azt a frissítés után be kell állítani. Valószínűleg ezért nem tárcsáz a routered sem. Vagy esetleg nem a router WAN portjába dugtad a modemet.
Az ilyen szart sem ér megjegyzések helyett inkább olvass és a megfelelő tisztelet adás mellett kérj segítséget, mert határ eset volt hogy nem küldtelek el simán a nyavajába ezzel a stílussal.
Dchard
-
Szajo
őstag
Van ezzel egy bibi.
GTS Datanetnél vagyok, és nincs Net/TV szolgálatatásom, csak az ADSL internetet szolgáltatja egyedül a GTS.
De a gáz az, hogy pl bármilyen speedtestnél most is 8.7-9mb a letöltési sebesség.
(Most szerencsém volt és elérte a 9megát de egyébként 8.7 körül mér)És ezzel az a gáz hogy ugye a váltás utáni 1-2 napban még 10megát meghaladta a speedtestnél is és a pingem is jó volt. Csakis ezért idegesít ez most engem...
Akkor most az ID csökkenti egy kicsit a sebességet is? -
trance89
őstag
üdv
pls valaki el tudná magyarázni hogy ebben a fw-ben hova írom be az adsl login/pass párost (nem a router jelszavát hanem az adsl azonosítómat) mert rohadtul nem találom sehol, DSL-321B modem
próbáltam az utána bekötött TP-Link TL-WR741ND routerben (amin DD-WRT fut) pppoe-t kiválasztani és ott megadni az azonosítót de úgysem jó, netem ADSL2+ 5/512
mellesleg ha pc-n vagy routeren lehet csak megadni (ami az én esetemben nem műkszik) a login/pass-t akkor sztem ez így ****-t sem ér
köszi előre is a választ -
dchard
veterán
Az IPTV olyan TV szolgáltatás ami nem kábeltv-n vagy műholdon, hanem például ADSL-en keresztül jön, megállítható újranézhető az adás, interaktív stb. A neve ezt is jelenti: hogy IP csomagokba ágyazva jön a TV adás digitálisan kódolva.
Az ID-t ami miatt nagy a késleltetés a szolgáltató álítja be, de hogy ezt nem fogják neked külön macerálni az biztos. Csak az képzelhető el, hogy a sok panasz miatt globálisan megváltoztatják az eddig alkalmazott irányelveket: például ha nincs IPTV előfizetés akkor kisebb ID-t raknak be. Számos módon lehetne finomhangolni ezt amúgy.
Neked a válaszidőre érdemes reklamálni a sebességre nem, mivel a csomagodhoz tartozó maximumot kapod mndkét irányban. Ez csak Netmánia M (20megás) előfizetéssel fog változni, de a gyorsabb csomagban sem lesz jobb a késleltetés, mivel most sem a sávszélesség a kevés.
Dchard
-
dchard
veterán
Pedig egyszerű:
Minnél gyorsabb a csomag, annál kisebb tartalék marad a vonalon, és a kisebb tartalék miatt hogy a vonal stabil maradjon, növelik az ID-t. Persze lehetne ezt szelektíven és ésszel is csinálni, de az IPTV miatt túllövik az ID-t mert így sokkal kisebb a keretvesztés és ezáltal a képhiba lehetősége.
Bár szerintem az a hülye aki IPTV-t rendel ADSL-re. VDSL-en teljesen más: ott lehet külön virtuális útvonalat létrehozni az IPTV-nek ami robosztusabb és jobb késleltetésűt az internetnek.
Dchard
-
Szajo
őstag
Későbbiekben azért még futtatok egy 24órásat, gondolom ott több minden kiderül nem?
Egyébként de akkor miért van az, hogy mikor átváltották 10megásra, 1-2napig 15-20ms volt a pingem és 1.1-1.2Mb/s el is töltöttem a mostani max 1010kb/s-1.0mb/s helyett...? :S
Mi történhetett hírtelen?Szerk:
Ja igen és pluszba még az is, hogy mikor 5mb netem volt eddig végig 15-20ms között mozgott a pingem idle ben. És ott ugye 650kb/s volt az állandó sebességem. Szóval számomra teljesen érthetetlen... egyik napról a másikra... :S -
dchard
veterán
Igen, a következő látszik:
1. Sajnos elég messze vagy a DSLAM-től.
2. Megrendelheted a 20megás csomagot, de a letöltési sebességed nem fogja meghaladni a 13-15megát, felfelé viszont meglesz a dupla sávszélesség a mostanihoz képest.Ezen túl elég szép zajmentes a spektrum. A relatíve magas késleltetés a nagy ID miatt van, viszont cserébe szinte nincs bithiba a vonalon.
Dchard
-
dchard
veterán
Leírtam, hogy miért nem járatjuk 3dB-s marginnal a vonalat, ha nem értesz a szóból akkor magadra vess. AMúgy is: 3dB-s marginra én is benyomnám a 64/8-as ID-t a Telekomos mérnökök helyében...
A gyorsabb csomagtól azért lett nagyobb a késleltetés mert csökkent a tartalék, ráadásul a képeken látszik, hogy az áthallási zaj nálad eléggé jelen van. Ha sokan fizetnek elő ADSL-re ez a következmény.
A lassabb csomagot nem fogod visszakapni mert már nem létezik. Amiben reménykedni lehet, hogy esetleg felülbírálják a csomagokhoz tartozó ID és FEC paramétereket, mert az tisztán látszik, hogy az IPTV miatt emelték meg ezeket, hogy minnél kevesebb bithiba legyen amitől pixelesedik a kép.
Dchard
-
Szajo
őstag
Rendben bocsi az értetlenkedésemet, már megnéztem és támogatott a Modemem.
Board ID 96338L-2M-8M, akkor ezt a FirmWare-t szedem le ugye? És a leírtak alapján felfrissítem majd beállítom. Utánna a Diagnosztika már csak pár gombnyomás? Bár majd elolvasom a diagnosztikáról szóló részt is, ha ezzel készen vagyok! -
Nite
őstag
na kicsit elebe mentem ennek, 10% snr...
miert vatozik a vonal maximum-a ha az snr-t piszaklgatom?
masik dolog... van meg 1 t1e-s modemem, azzal kb. 14 megan sync-el es az nincs megpiszkalva, tehat, ha nem nyulok semmihez, akkor a mostani vonalam, a 20M-s gyari beallitasokkal lassabb es 16ms helyett 33ms-em van bix fele mint a 15M-s on 2 nappal ezelott
ja, es amire mondtad, hogy ennel nem lesz gyorsabb, annal a 15M-s gyorsabb volt
vajon kerhetem vissza a 15-st?
Status: Showtime
Retrain Reason: 0
Max: Upstream rate = 1240 Kbps, Downstream rate = 22264 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1227 Kbps, Downstream rate = 19674 Kbps
Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 3.8 9.1
Attn(dB): 17.0 8.0
Pwr(dBm): 0.0 13.2
ADSL2 framing
MSGc: 60 12
B: 120 37
M: 2 4
T: 5 4
R: 12 6
S: 0.3929 3.9376
L: 5171 321
D: 64 8
Counters
SF: 261985 249833
SFErr: 4 0
RS: 43227682 15915
RSCorr: 7917 0
RSUnCorr: 193 0
HEC: 4 0
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 197073066 139581
Data Cells: 6836428 117
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 0
ES: 4 0
SES: 0 0
UAS: 16 0
AS: 4247
INP: 0.59 0.59
PER: 16.20 17.71
delay: 6.28 7.87
OR: 32.57 8.12
Bitswap: 571 0
Total time = 1 hours 11 min 38 sec
SF = 261985
CRC = 4
LOS = 0
LOF = 0
ES = 4
Latest 1 day time = 1 hours 11 min 38 sec
SF = 261985
CRC = 4
LOS = 0
LOF = 0
ES = 4
Latest 15 minutes time = 11 min 38 sec
SF = 43066
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
SF = 55565
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Previous 1 day time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-30 min to -15 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55504
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
15 minutes interval [-45 min to -30 min] time = 15 min 0 sec
SF = 55565
CRC = 2
LOS = 0
LOF = 0
ES = 2
15 minutes interval [-60 min to -45 min] time = 15 min 0 sec
SF = 52285
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Showtime Drop Reason: 0
Last Retrain Reason: 0 -
Szajo
őstag
És akkor lényegében hogy lépek be oda? le kell szedni valamilyen programot hozzá vagy hogy? Bocsánat de teljesen kínaiak nekem ezek a dolgok, de még is szeretném, ha tudnék csinálni egy vonaldiagot, hogy elküldhessen dchardnak
"Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy belépünk a modembe telneten és kiadjuk az "sh" majd pedig a "dmesg" parancsot. A dmesg parancs kimenete jó hosszú lesz, az elején keressük ezt a két sort:"
Telnet nélkül ezt sem tudom megtenni :S
-
dchard
veterán
Sehogy. Ennél nem lesz gyorsabb ha tótágast állunk akkor se.
Még esetleg 50%-ra vissza lehet venni, hogy 6dB felett legyen a margin, de ennek már nem nagyon van értelme. Nem hiszem, hogy az ezzel nyerhető pár száz kilobit/s növekmény jobbá tenné az életedet
Késleltetéssel meg nincs mit kezdeni. Irányonként még így is csak 8-10ms. Aki ezen nem tud rendesen játszani az beképzeli magának hogy ez a késleltetés miatt van.
Dchard
-
-
Szajo
őstag
Pontosan hogyan kell feltenni az általad készített FirmWare-t és mi az alap felhasználó/jelszó páros a DLInk nél?
-
Nite
őstag
60%-n most legalabb latszik hogy a maximum megnott
kivancsian varom hogy hozzuk ki belole
Max: Upstream rate = 1240 Kbps, Downstream rate = 20084 Kbps
Path: 0, Upstream rate = 1232 Kbps, Downstream rate = 17592 Kbps
Link Power State: L0
Mode: ADSL2+
Trellis: U:ON /D:ON
Down Up
SNR (dB): 7.1 9.2
Attn(dB): 17.0 8.2
Pwr(dBm): 0.0 13.3
ADSL2 framing
MSGc: 52 12
B: 121 154
M: 2 1
T: 5 1
R: 10 6
S: 0.4430 4.0000
L: 4586 322
D: 64 8
Counters
SF: 39590 35306
SFErr: 0 0
RS: 5740576 635515
RSCorr: 12 0
RSUnCorr: 0 0
HEC: 0 0
Total Cells: 26410205 110548
Data Cells: 7616166 44844
Drop Cells: 32636
Bit Errors: 0 0
ES: 0 0
UAS: 17 0
AS: 637
INP: 0.55 0.59
PER: 16.06 18.00
delay: 7.08 8.00
OR: 28.88 8.00
Bitswap: 37 0
Total time = 11 min 28 sec
SF = 39590
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 1 day time = 11 min 28 sec
SF = 39590
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Latest 15 minutes time = 11 min 28 sec
SF = 39590
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Previous 15 minutes time = 0 sec
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
Last Retrain Reason: 0 -
dchard
veterán
Onnan látom, hogy első képen még a régi az uplinked míg a másik képen már megvan a 20megáshoz tartozó érték.
Miután beállítottad az SNR-t a lap alján Save majd Administration menüpontban újraindítás megvolt? Ne halsználd a DSL settings alján a Save & Reboot gombot! Úgy csináld ahogy leírtam.
ja és a 60%-on miután megvolt a restart csinálj megint képeket, de az előbbi kettő mellé még másold be az Info gomb kimenetét (grafikonoknál alul van a webes felületen).
Dchard
-
dchard
veterán
Az első képen még nem történt meg az emelés.
A második képen már igen.
SNR margin csökkentése 70% vagy maximum 60%-ra hoz még további gyorsulást, a késleltetés az ID növekedése miatt következett be, ezzel nem lehet mit kezdeni. Az extrém margin csökkentés a vonal csúnya meglassításához vezethet szóval nem ajánlom.
Dchard
-
Nite
őstag
na jelentem megerkezett az uj 20Mbit-es csomag, nyertem kb. +100KB/s-t es +20ms latencyt
modemet rebootoltam, de most nincs kedvem szetszedni a routert, holnap majd belenezek
-
Szajo
őstag
Na hali, megvettem az új DSL-360R T1 modemet, de így sem sokkal jobb, ugyanúgy 8-9 megát bír 10helyett, és 32ms a pingem. Itt valami más problem lesz.
Mi lehet az? Talán egy windows ujra telepítés segítene? -
Gicz
addikt
Szia!
először is hatalmas köszönet a munkádért!
Győrújbaráton lakom, eddig 5 megás T-s adsl előfizetésem volt, de most változtak a csomagok, és előfizettem a 20 megásra.
de sajnos nagyot csalódtam, mert 11 megabitnél többet nem tudott a vonalam a régi 36Or modemmel, sem smartax mt8OO -al. felfele is csak 0,6 mbites értékeket kaptam.
ki akartam deríteni hogy mi a szitu, hogy a vonalam a szar, vagy csak a modemek vacakok, ezért suliból kaptam kölcsön egy Argus 145plus tesztert, ami 9,4db snrMargin melett 18000kbit/seces vonal sebességet írt, felfele pedig 1200-at.
gondoltam akkor a modemjeim a vacakok, és vettem egy 321b-t (használtat 4ezerért) majd felraktam rá a firmware-ed. minimumra véve az snr margint (3.6dB), szakadozás mentes a vonalam, és 16,5 mega le, 1,o7 fel
ezzel már azért kibékülök
lényegében kaptam Tőled ajándékba 5-6 megabitet
Szóval nagyon hálás vagyok! mégegyszer is köszi!!
-
dchard
veterán
válasz
the_one #1668 üzenetére
Ha a kábelből csak egy érpárat szeretnél használni, akkor az összes nem használt érpárat a földdel együtt közösíteni és földelni kell a kábel mindkét végén, így érhető el a maximális zajvédelmi hatás.
Ha a Dlink 360R T1E-re felrakod az általam írt szoftvert akkor SNR margin csökkentéssel (70% alá NE menj) további sebesség növekedés érhető el, ha még nem érted el a csomaghoz tartozó maximumot. Érdemes kipróbálni. Egyébként elég jó vonalad van.
Dchard
-
the_one
tag
Végül falba való FTP CAT5E kábelt tudtam venni. Ezen alufólia "árnyékolás" van. Ez megfelelő zajvédelmet nyújt? Mivel csak két érpárra van szükség, rontanék azzal az átvitel minőségén ha összekötném (közösíteném) a fehér és a színes kábeleket? (Lakáson belüli telefonkábelt váltaná le)
D-Link 360R T1-es modemet használva plusz 1 megabitet nyertem letöltés irányba. Stabilan 21092/1276 kbps vonali sebességgel kapcsolódik éjjel-nappal. A thomson speedtouch HGW csak éjszakai újraindítás esetén kapcsolódik 20 megabit feletti sebességgel. Napközben 19 megabit körüli sebességre áll be.
-
the_one
tag
Nekem egy Thomson SpeedTouch ST780-as ADSL2+ HGW van.
Családiról, Netmámia M-re váltás után ilyen vonali sebességgel kapcsolódik:Link Information
Uptime: 0 days, 0:14:08
Modulation: G.992.5 annex B
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 1.276 / 20.156
Data Transferred (Sent/Received) [MB/MB]: 1,01 / 1,51
Output Power (Up/Down) [dBm]: 13,0 / 13,5
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 4,5 / 6,0
SN Margin (Up/Down) [dB]: 17,0 / 9,0A kapcsolat stabil, 15 óra alatt olyan 500 FEC hibát produkált. CRC és a HEC hibák elhanyagolhatók (2-3db).
Jelenleg kb. 10 méter árnyékolatlan sima 2 eres (nem sodrott és nem csavart) telefonkábel jön be a külső fali csatlakozóról. Szeretném ilyen kábelre lecserélni, a felesleges csatlakozásokat megszünteti ill. beforrasztani. Bízom benne, hogy jó hatással lesz a link sebességre! Tudja valaki hogy milyen max sebességre vannak belőve az ADSL2+ DSLAM-ok a NetMánia M-es díjcsomagnál?
A HGW-nek egy nyári vihar alkalmával 2 Ethernet portja elszállt. Anno nem mertem cseréltetni, féltem hogy egy leharcoltabbat kapok, ezért inkább vettem egy plusz switchet. Külön modemmel elég macerás VOIP telefon, amit a család elég aktívan használ. -
dchard
veterán
válasz
tomi319 #1659 üzenetére
Ha jól látom ez már a 20megás csomag.
Ha a lakásban/házban lévő telefonhálózat tovább nem optimalizálható (ez valószínű mert elég jók az értékek), akkor a target SNR margin 70%-os beállításával lehet nyerni kb 1megát lefelé, felelé kapod a maixmumot, de ennyi. 70% alá NE menj! Ez a bállítás a modem webes felületén a DSL settings alatt található. Utána mentés (Save) és újraindítás (Administration --> Reboot).
Egyébként a csillapításodhoz képest egészen jó eredmény ez is.
Dchard
-
-
dchard
veterán
Amikor megírtam a Dlink 321B-ről a modem tesztet, még nem létezett a 360R T1E, ezért ajánlgatják sokan a 321B-t
Én jelenleg a 360R T1E-t ajánlom több okból:
1. Ugyanolyan a bele mint a 321B-nek
2. viszont sokkal olcsóbb
3. Minden T-pontban egyszerűen beszerezhető
4. Ezzel a modemmel is működik az általam készített firmwareSzóval szerintem 360R T1E (fekete).
Dchard
-
Szajo
őstag
DChard egyébként a Dlink 360R-T1E vagy a Dlink DSL-321B a jobb modem? Kettő közül melyiket vegyem (Az árát nem tekintve)
Mert párral ezelőtt a 360R-T1E-t ajánlottad de sokan mondják a DSL-321B-t is így nem tudom melyik lenne a jobb vétel.
A válaszodat előre is köszönöm! -
dchard
veterán
Ennél összetettebb a kép.
Ha a 360T-t frissíted routertech-re, akkor elméletileg ugyanazt fogja tudni, mint a 360R T1E, ami ADSL2+ 24mega.
De.
A 360R T1E-nek újabb a hardvere ezen kívül ugyanaz a cég gyártja mint aki az alközpontokat is, ezen kívül több a diagnosztikai és beállítási lehetőség is. Biztos, hogy egy ilyen modemmel gyorsabb lesz az elérhető maximum mint a 360T-vel, de azt nem lehet megmondani előre hogy mennyivel.
Én azt mondom ha nem akarsz pénzt költeni, akkor első körben mindenképpen érdemes frissíteni a meglévőt routertech-re és megnézni mi jön ki belőle. A mostani vonaladról tudsz diagnosztikát csinálni az OrbMT nevű alkalmazással (Avalanche SAR módba kell állítani). Jó lenne látni ilyen képet.
Dchard
-
dchard
veterán
A 360T routertech-re való firssítés utána tudni fogja az ADSL2+-t, a probléma inkább az, hogy a 321B-ben vagy a 360R T1E-ben (utóbbi olcsóbb és könnyebben is be lehet szerezni) sokkal fejlettebb az ADSL meghajtó és gyorsabb a DSP is, tud egy csomó olyan funkciót amit a 360T nem.
Dchard
-
-
Ponge
csendes tag
Köszönöm a segítséget, egy dolog lenne még.
Ugye a DSL-360T 8 Mbitet bír lefelé, és ez a firmware frissítéssel sem fog változni. Mivel 20 Mbites netre fizetek elő, ezért érdemes lenne megvenni a DSL-321B-t, mivel így a sávszélem felét sem bírom használni, nem? A firmware frissítéssel upgrade-elt 360T meg addig jó lesz, hogy egyáltalán tudjak netezni. -
poostibi
csendes tag
Igen, azt hiszem, hogy érthetően elmondtam nekik, hogy a baj a letöltési sebességgel van. Tulajdonképp csak láttam a korábbi hozzászólásokban, hogy Telekomék többnyire azt hiszik, hogy a sávszélesség csökkentése "meggyógyít" minden hibát. A current line speed 1920 kbps-t mutat, kb tegnap délután állt be erre az értékre, miután beszéltem az ügyfélszolgálattal. 3 nappal ezelőtt viszont még nem tudtam, hogy milyen jó kis firmware-t dobtál össze(a DMT-t sem ismertem), úgyhogy az akkori beállított line speed-et nem mértem. Monitorozni csak éjjel tudok megint, most lesz egy kis séta a temetőbe. Mindenesetre tényleg hálás vagyok a segítségért.
-
dchard
veterán
válasz
poostibi #1647 üzenetére
Az eredmény szerint nincs mérhető bithiba ez remek.
Remélem ezt tisztáztad a telekommal is, hogy nincs szakadásod hanem a sebességet nincs meg. Azt nem mondtad nekik hogy hibásan van a profil beállítva a porton? Csinálsz képeket amostani 1.6 megáról? Megnézem változtt-e valami.
MOD: most jövök rá, hogy BERT teszt közben csökken a sebesség mivel a teszt maga is forgalmaz. Bakker majdnem benéztem
A modem nyitólapján a Current line speed az amit nézni kell, ha az változik akkor változik a tényleges sebességed is.
Dchard
-
poostibi
csendes tag
válasz
poostibi #1642 üzenetére
Ez lett a vége a BERT-nek
Most már csak a T-home-ot kell megvárnom. Remélem csinálnak valamit, egyszer már voltam kábeles és nem szeretnék visszamenni. Olyan, mintha direkt szívatnának. 3 nappal ezelőtt 2,2 megabit volt a letöltési sebességem, tegnap és ma már csak 1,6. Lehet, hogy a tegnapi reklamációmra volt ez a válaszlépés. Azt gondolhatták, hogyha visszavesznek a sebességen, akkor megszűnik a probléma. De könyörgöm nekem nem szakadással volt bajom... -
dchard
veterán
Itt a link a videóhoz:
http://www.youtube.com/watch?v=-k9V3zL3PJ8
Illetve a letöltési oldal:
http://www.routertech.org/viewtopic.php?f=23&t=5202
Regisztrálni kell, hogy le tudd tölteni.
A videóban benne van, hogy hogyan kell detektálni a megfelelő verziót:
Ha adam2 bootloadered van akkor ez kell: File comment: 1-Port non-wireless (Adam2 bootloader).
Ha PSP bootloadered van akkor ez: File comment: 1-Port non-wireless (psp bootloader).
A lényeg, hogy a letöltött file-ban van Annex A és Annex B firmware is ráadásul ebből van 2 és 4megás is. Azt, hogy mekkora kell a videóból szintén ki tudod deríteni (jellemzően a 2megás), Magyar Telekom területen pedig Annex B verzió kell.
Felrakod és már lehet is használni.
Dchard
-
dchard
veterán
A mostani modemed milyen színű? Azért fontos, hogy tudjuk a régi vagy az új 360R-ed van-e?
Ha fekete színű, akkor nem kell cserélni. Ha szürke, akkor:
Dlink 360R T1E (fekete) <-- ezt könnyű beszerezni, minden T-Pontban van kb. 6.000 bruttóért. Fontos, hogy a vásárlásnál ellenőrizd, hogy a T1E verziót kapd (fekete) és ne a régiek közül amik szürke/zöld színűek.
Dlink 321B (fekete)
Vagy a TPlink 8810 (fekete)A 360R T1E (fekete) modemre fel lehet rakni az általam írt szoftvert és lehet vele vonaldiagnosztikát, finomhangolást csinálni. Ez erősen ajánlott, mert akkor tudunk is mondani valamit, hogy mi a helyzet, ha elkészítetd a vonaldiagnosztikát (korábbi hozzászólások a képekkel, szöveggel).
Dchard
-
Szajo
őstag
Sziasztok!
Nos lenne több féle problémám is...
Kezdem az elejéről:
5megabites internettel rendelkeztem a GTS Datanetnél kb 5 évig, most felkerestek a hűség miatt egy ajánlattal, így emelték 10megabitre. Na most ezt már ilyen távból valszeg nem nagyon bírja a kis D-Link DSL-360R (Sima ADSL) mivel most hogy emelték, a válaszidőm bármilyen speedtestnél 32ms 15ms helyett, és a 10megabit helyett is csak 8megabit van. Sosem volt gond a GTSnél, szóval nagy valószínűséggel a modemmel lesz a gond.Milyen modemet lenne érdemes vennem, tutti 10megás lesz a netem még egy jó ideig! Nekem főbb dolgok:
-Legyen stabil, mivel naponta 20-24 órát is megy a gép úgy, hogy töltök fel/le (Torrent)
-Akkor már ugye legyen Torrentezésre/töltögetésre is stabil, és gyors!
-Ne szakadjon, ne ingadozzon a net!
-Maximum 10ezer (+- 1-2ezer) legyen az ára(Valamint a mostani DSL-360R modemem adminfelületére nem tudok belépni, 192.168.1.1 el nem jön össze ebben nem tudnátok segíteni?)
-
dchard
veterán
válasz
poostibi #1637 üzenetére
Ez a kép érezhetően sokkal jobb mint korábban volt, menni fog ezen az 5mega szépen.
Vivőkizárást fogunk csinálni, de nem akkorát mint korábban volt.
A bekötésnél: ha jól értem, akkor a piros-fehér vezeték jön a föld alól gégecsőben a fekete drót az meg megy a modem felé?
Az a fekete kábel az teljesen csereérett. Megmondom én mit csinálnék:
1. Ezt a kötődobozt leraknám a földhöz minnél közelebb de úgy, hogy ne tudjon beázni.
2. Vennék SFTP kábelt (falit) és azt a fekete szutykot kicserélné arra egészen a modemig (ha jól értem nincs telefon vagy más szolgáltatás, így se szűrő se elosztás se toldás nem kell).
3. A bejövő telefonvezetéket az SFTP-vel forrasztanám abban a kötődobozban, az ilyen kültéri kötések simán eloxidálódnak, növelik a csillapítást.
4. Az SFTP végére felkrimpelni egy Rj11 telefoncsatit és rögtön tolni a modembe.Egy valami kérlek még meg: a DMT-ben a jobb oldalon lehet parancsot megadni. Arra kérlek, hogy ott add ki az alábbi parancsot:
adslctl info --SNR
és
adslctl info --QLNés ennek a kettőnek a tlejes kimenetét küldd el nekem privátban. Ez alapján mondok neked vivőkizárásra egzak értékeket.
Dchard
-
dchard
veterán
Nekem ezzel ment:
ftp://ftp.dlink.hu/dsl/dsl-360t/driver_software/DSL-360t_fw_revALL_20060220_ALL_eng_20060220.zip
De én elgondolkodnék a Routertech megoldásán is, mivel sokkal jobb mint a gyári szoftver, és frissebbek a DSL és ATM meghajtók is, van belőle Annex A és Annex B is szóval sokkal jobb.
Dchard
-
poostibi
csendes tag
Köszönöm szépen még egyszer, hogy foglalkozol a problémámmal, sajnos nekem úgy tűnik, hogy Te még többet törődsz ezzel a dologgal, mint a saját szolgáltatóm. Amúgy már reggel elküldtem a reklamációt, de nem voltam velük szemben "támadó", ha erre gondoltál.
Tegnap este még kicseréltem a telefonkábelt egy sodrott réz vezetékre (sajnos árnyékoltat nem találtam) a diagnosztika előtt. A föld alól jövő kábel fém csőben van elvezetve, és a szabadon levő részt (mivel nem árnyékolt a kábel) egy fém gégecsőbe bújtattam még anno (nem tudom, hogy számít-e, de csak ilyen házi barkács jellegű a megoldás).
Íme az eredmény:Status / DSL information
Retrain Reason: 2
Max: Upstream rate = 1164 Kbps, Downstream rate = 7008 Kbps
Channel: INTR, Upstream rate = 256 Kbps, Downstream rate = 1920 KbpsLink Power State: L0
Mode: G.DMT
Trellis: ON
Down Up
SNR (dB): 28.7 25.0
Attn(dB): 41.5 25.0
Pwr(dBm): 19.1 12.3
G.dmt framing
K: 61(0) 9
R: 0 0
S: 1 1
D: 1 1
Counters
SF: 782162 782123
SFErr: 1 6
RS: 0 0
RSCorr: 0 0
RSUnCorr: 0 0HEC: 1 1
Total Cells: 60211865 0
Data Cells: 16493 0
Bit Errors: 0 0ES: 15 0
SES: 11 0
UAS: 25 0
AS: 13297INP: 0.00 0.00
PER: 1.75 1.75
delay: 0.25 0.25
OR: 32.00 32.00Bitswap: 0 0
Total time = 8 hours 23 min 39 sec
SF = 1774010
CRC = 1006
LOS = 4
LOF = 15
ES = 15
Latest 1 day time = 8 hours 23 min 39 sec
SF = 1774010
CRC = 1006
LOS = 4
LOF = 15
ES = 15
Latest 15 minutes time = 8 min 39 sec
SF = 30503
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 52982
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 52923
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 52923
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 52982
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Showtime Drop Reason: 2
Last Retrain Reason: 2 -
Ponge
csendes tag
Hy!
Én a D-ink DSL-360T modememben szeretném frissíteni a firmware-t, hogy ADSL2+ kompatibilis legyen. Innen: ftp://ftp.dlink.hu/dsl/dsl-360t/driver_software/
melyik fájlt kell ehhez leszedni?
Ponge
-
dchard
veterán
Ja igen és a DMTs monitozorás után kérlek csináld meg ugyanúgy a képeket és az Info gomb kimenetét is másold be úgy mint az első hozzászólásban.
Többieknek érdekesség:
Tessék megfigyelni, hogy hiába zajos a vonal, nincs se interleaving, se hibajavítás, semmi. Ez azért van, mert lekorlátozták a profil sebességet, emiatt magas a margin és az alközpont azt hiszi: fasza a vonal. Ha visszakpja az 5megás profilt és leesik a margin 10dB körülire, akkor be fog kapcsolni az interleaving is meg a hibajavítás is, amitól robosztusabb lesz a vonal. Ezért van az, hogy a szakadó vonalakat nem érdemes és nem is lehet túltartalékolással megoldani. Ha egy vonal 12-13B-s marginnál is szakad ott más probléma lesz amit ki kell vizsgálni, és nem lerakni az elfőizetőt lassabb csomagba mert ez lesz az eredmény (bár itt nem szakad a vonal): ellentétes hatást érünk el.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
poostibi #1633 üzenetére
Figyelj ezt a Tenetet próbáld partnerként kezelni. A leveledben írd meg, hogy tisztán látszik: ez a 2megás előfizetéshez tartozó profil mivel a feltöltés sincs meg (pont a fele) és hogy jelezzék a T-Home-nak, hogy a portod rosszul van beállítva.
Mielőtt a DMT-s monitorozást csinálod, feltéltenül állítsd vissza a margint 100-ra a vivőkizárást meg kapcsold ki.
Illetve próbaképpen berakhatnád ADSL2 módba ADSL2+ helyett. Tipp: ilyenkor eltarthat akár 10-15 percig is, míg rájön a közpnti oldal, hogy módot váltottunk. Viszont ha 15 perc után sem áll szinkronba, akkor rakd vissza ADSL2+-ra (bár látszik, hogy G.DMT módban fut a modem).
Esküszöm nálad elgondolkodtam azon, hogy hiába csak pár méter kábel van, nálad érdemes lenne árnyékoltra cserélni és nem az átadási ponttól, hanem a föld felett rögtön. Azt nézd már meg légyszíves, hogy az átaádsái pontnál a kábel ami jön a földből árnyékolt-e, mert ha igen, akkor a meglévő telefonvezeték cseréje SFTP-re és a megfelelő földelés jelentősen csökkentheti a zavarást amit jó lenne legalább mérsékelni. Ez nem egy nagy beruházás, pár száz forintból megúszható.
Normál esetben ennek semmi értleme, de a Solti adó 2000kwatt teljesítménnyel sugároz, és ilyen közelségből akár néhány méter árnyékolatlan vezeték is brutális mennyiségű zajt szed össze. Ebben az esetben azt is el tudom képzelni, hogy a föld alatt lévő tözskábel is szedi össze a zajt, mert az alacsony freki ilyen mélységben simán képes a föld alá hatolni.
Dchard
-
poostibi
csendes tag
Köszönöm szépen a segítséget mester
Akkor most futtatok egy 8 órás diagnosztikát DMT-ben, és holnap reggel elküldöm Tenetéknek, hátha ők tudnak valamit intézni.
Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget. Tényleg csinálnod kellene egy nyilvános Paypal számlát ahova törleszthetnénk -
dchard
veterán
válasz
poostibi #1627 üzenetére
És végig a faluban földkábel van, csak az a pár méter van a föld fölött? Elképesztő, el is rakom a gyűjteményembe ezt a képet, tankönyvi eset.
A beállításoknál a target margint állítsd vissza 100-ra, a vivőkizárást pedig kapcsold ki. Esetleg megpróbálhatnád ADSL2+ helyett ADSL2 módba állítani a modemet.
Valaki biztos, hogy nem jól állított be valamit és ez a T-Home lesz ha az ő hálózatán jön a cucc. 19dB-s SNR margin lefelé csak akkor lehet. Szóval a T-Home sara. Sebességet nem kell mérni, mert látszik, hogy 2mega sincs a letöltési irányod, és a feltöltési sincs 512kbit, pedig mindkét irányban van még tartalék a vonalon.
Ez a profil rosszul van beállítva az tuti.
Dchard
-
Szajo
őstag
Sziasztok, vettem egy TP-Link TD-W8101G routermodemet és nem tudom behangolni rá az internetemet... miaz a VPI VCI? Hogy állítsam be hogy jó legyen nem tudnátok segíteni?
-
poostibi
csendes tag
válasz
poostibi #1627 üzenetére
Közben felhívtam az ügyfélszolgálatot, és azt állítják, hogy 5 megabites csomag van aktiválva, vagyis, hogy ők nem korlátoznak. Tenet a szolgáltató, és T-homeos területen szolgáltatnak. Az elképzelhető, hogy a Tések vették vissza a sávszélt? Egyébként Teneték azt tanácsolták, hogy két különböző időpontban a speedtest.net oldalon mérjek sebességet, és küldjem el a supportjuknak... A szépséghiba az, hogy csak munkanapokon 10-18ig van ügyfélszolgálat.
-
Hanix
újonc
Köszi, már párszor végigcsináltam a videód alapján, de amikor végez a firmware frissítéssel, a modem újraindulása után elérhetetlen lesz. No ping, http, csak ftp elérés.
Lehet hogy a kondik cseréje után oldódik csak meg a probléma, vagy kivágom a kukába és veszek helyette egy 321B-t.
Hanix -
poostibi
csendes tag
Ilyen gyors reakcióra nem is számítottam
Valóban solti vagyok, ezt elfelejtettem említeni
Rajzra lehet, hogy nem lesz szükség, ugyanis az egész úgy néz ki, hogy föld alatt van elhúzva a ház faláig a kábel, ott nagyjából 2 méter magasan van a bekötési pont. a bekötési ponttól cirka 1,5 méter hosszú telefonkábelen (előreszerelt kábel egyik csatiját levágtam,) van behúzva, és közvetlenül a fal mellett van rákötve a modem. Az eredeti T-home bekötés kb. 5 méter hosszú kábel volt(ezen sem volt jobb a vonal), ezt megpróbáltam lerövidíteni. -
dchard
veterán
válasz
poostibi #1625 üzenetére
Kérlek készíts egy képet a DSL settings menüpontról is, hogy lássuk miként állnak a beállítások.
Ezzel a vonallal valami nagyon nem stimmel. Megkérdezhetem, hogy melyik település ez?
A Kossuth rádió olyan mértékben zavar, amilyet még nem láttam, ráadásul baromi hosszú a lefutása. Ez alapján azt mondanám a Solti adó mellett lehetsz...
A lényeg, hogy először mindenképpen nézd át a házban/lakásban a telefonhálózatot és írd le, hogy mit tapasztalsz. A legjobb az volna, ha rajzot is készítenél, hogy értsük mi merre.
A többit a beállítások és a rajz megnézése után fogom mondani, de annyit elárulok, hogy ebből a vonalból simán ki kellene hogy jöjjön az 5mega, és az is látszik, hogy a szolgáltató NEM 5megás profilt állított be. Első korben kérni kell, hogy a profilt az 5megásnak megfelelően állítsák be, mert ez nem annyi. Ha azt mondják, hogy nem lehet akkor hazdunak, és mondd hogy saját felelősségre is kéred az 5megás beállítást, pláne ha annyiért fizetsz.
Dchard
-
poostibi
csendes tag
Sziasztok!
Valaki hozzáértő segítségét szeretném kérni, ugyanis már lassan 3 éve 2 Mb-es netem van és ebből egy éve 5 megásra fizetek elő. A szolgáltató azt mondja, hogy a garantált 1 Mb megvalósul, úgyhogy nem lehet egy szavam sem, holott ha tudom, hogy csak 2 megát bír a vonalam, akkor eleve nem is fizetek elő náluk.
Azt szeretném kérdezni, hogy valóban ennyi a vonal maximuma, vagy csak le akartak rázni, ugyanis teljesen laikus vagyok ebben a témában.Status: Showtime
Max: Upstream rate = 1124 Kbps, Downstream rate = 4160 Kbps
Channel: INTR, Upstream rate = 256 Kbps, Downstream rate = 1920 KbpsLink Power State: L0
Mode: G.DMT
Trellis: ON
Down Up
SNR (dB): 19.5 24.0
Attn(dB): 42.0 26.0
Pwr(dBm): 19.0 12.3
G.dmt framing
K: 61(0) 9
R: 0 0
S: 1 1
D: 1 1
Counters
SF: 274231 274237
SFErr: 13 0
RS: 0 0
RSCorr: 0 0
RSUnCorr: 0 0HEC: 9 0
Total Cells: 21110752 0
Data Cells: 179902 0
Bit Errors: 0 0ES: 35 0
UAS: 28 0
AS: 4662INP: 0.00 0.00
PER: 1.75 1.75
delay: 0.25 0.25
OR: 32.00 32.00Bitswap: 0 0
Total time = 3 hours 41 min 52 sec
SF = 779034
CRC = 39
LOS = 0
LOF = 0
ES = 35
Latest 1 day time = 3 hours 41 min 52 sec
SF = 779034
CRC = 39
LOS = 0
LOF = 0
ES = 35
Latest 15 minutes time = 11 min 52 sec
SF = 41890
CRC = 2
LOS = 0
LOF = 0
ES = 2
SF = 52923
CRC = 4
LOS = 0
LOF = 0
ES = 3
SF = 0
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 52982
CRC = 6
LOS = 0
LOF = 0
ES = 4
SF = 52923
CRC = 0
LOS = 0
LOF = 0
ES = 0
SF = 52923
CRC = 1
LOS = 0
LOF = 0
ES = 1
Last Retrain Reason: 0A válaszokat előre is köszönöm!
-
dchard
veterán
Általam készített videó:
http://www.youtube.com/watch?v=-k9V3zL3PJ8
Azért van ez, mert a modem vészvisszaállító (failsafe recovery) módban marad valószínűleg a hibás és vagy nem bootoló firmware miatt.
Én azt ajánlom a videó alapján töltsd fel rá a legfrissebb routeretch firmware-t és használd boldogan.
Dchard
-
Hanix
újonc
Köszi a tanácsot!
Egyébként annak mi lehet az oka, hogy ftp-n elérem (open 192.168.1.1 majd adam2/adam2), a http meg nem megy?
(Asszem az RRT logokban láttam valami olyasmit, hogy a http daemon nem fut).Ha az mtd3 rész sérült, és nincs meg a gyári alap, akkor hogyan lehetne visszatölteni?
Nem tudom, hogy a firmware frissítés ezt is érinti-e vagy csak az mtd4 részre ír?Kicsit zavaros számomra még ez a téma. Nem vagyok otthon a Linux-ban.
Üdv: Hanix -
-
Hanix
újonc
Sziasztok!
Új vagyok itt a fórumon, muszáj volt regisztrálnom, mert totál elakadtam.
Van egy DLink DSL-380T modemem, ami kb. 3 éve üzemel"t"bridge módba beállítva, mögötte egy DLinkDIR-655-ös routerrel.
Az utóbbi időben elég gyakran előfordult, hogy megszakadt a net kapcsolatom.
"Okosan" gondoltam rátolok egy firmware frissítést, hátha segít rajta. (Persze a témával kapcsolatos blogokat akkor még nem olvastam).
A firmware-t persze a modem webes felületén kersztül töltöttem fel, ki is nyírta rendesen.
Több napos keresgélés és próbálkozás után ott tartok, hogy sikerül ugyan az eredeti gyári vagy egy Routertech-es firmware-t feltolni az RRT-vel, de utána is csak ftp-n keresztül érem el a modemet, a http kapcsolat nem él, nem tudom konfigolni. Hiába pingelem a 192.168.1.1-et, nem látja.
A modemben egyébként a 4 db 1000 microfarados kondenzátor szépen megpúposodott és a tetején már egy ki barna cucc is kifolyt, köszönhetően az elégtelen hűtésnek.
Először cseréljem a kondikat és utána próbálkozzam tovább valamilyen szoftveres megoldással vagy kuka?
Valaki (esetleg dchard???), tudna valamilyen útmutatást adni hogyan tovább?Előre is köszönöm: Hanix
-
p0rn
tag
Gratula
-
Szajo
őstag
Egyébként ez a modemrouter jó?
TP-Link ADSL2+ Ethernet/USB Modem Router
TD-8817; vagy ez TP-Link ADSL2+ Modem Router
TD-8816 ? -
Szajo
őstag
válasz
Intruder2k5 #1615 üzenetére
Szia, köszi a választ! Hát nekem nem kell túl sok túlspilázott dolog bele. Stabil legyen 10-15megára de akár többre is. (Ha meg Router és modem egyben, akkor még annyi hogy wifi legyen rajta)
50-100mb net soha nem lesz rákötve ezt garantálom, szóval 10mb , max 15mb ami átfutna rajta! Egyébként erre a célra milyen modemet/modemroutert ajánlanátok? A keret max 10ezer!Szerk: (Ja közben megelőztél
, de azért ajánlhattok még többet )
-
Szia!
Bár igazából bírnia kellene a D-LINK-nek is, de szó se róla, elég gagyi egy széria volt az már új korában is, és amint mondod, még régi is, így könnyen előfordul, hogy ez a hiba forrása, de nem biztos! A TP-LINK-nek mindenképpen tudd meg a pontos típusát mielőtt megveszed, mert abból van BroadCom alapú, amire jó dchard fw-je, de van gagyi is belőle!
A jelenlegivel meg addig lehet a vonalat diagnosztizálni, amihez szükség lesz az sm50b programra! Ha van routered, ezt ki kell addig kötni, a többit meg majd dchard mondja, én nem kontárkodok bele!
Modem vételhez még...
Ha még nincs eldöntve, én személy szerint a D-LINK DSL-360R T1 verzióját ajánlanám! Ez újabb modell, a régihez semmi köze nincsen a nevén kívül, és talán most ez a legolcsóbban beszerezhető jó modem! Különös ismertetőjele, ami alapján a régitől elsőre meg lehet különböztetni, hogy fekete színű, mint a DSL-32x széria! -
Szajo
őstag
Hali, lenne egy kis "problémám".
Kisvárosban élek, és 5megás netről váltottunk 10megásra.
De elég instabil (5megással jó volt) valamikor csak 900al jön valamikor 1.2mb/s el is, és a pingem ma pl 32ms
Egy D-Link DSL-360R modemem van, gondolom én ez a hiba nem? Hisz ez vagy 5éves ha nem több és amúgy sem egy nagy sebességre van tervezve...
Szóval ajánlott egyik haverom nekem TP-Link modem routert ami a 2in1, pontos tipust még nem tudok, szerintetek az mennyire lenne jó? Vagy milyet lenne érdemes venni? -
dchard
veterán
válasz
Szokenesz #1612 üzenetére
Nekem gyanús a lefelé irányod. Túl nagy a csillapítás a feltöltéshez képest, nem szokott ekkora különbség lenni...
Egyébként a VDSL-lel kapcsolatban: szerintem gyorsabb lenne valamivel, mondjuk a 20megát biztosan ki lehetne préselni belőle, de ami még fontos, hogy a VDSL-ben megint csak rengeteg olyan fejlesztést pakoltak, amitől sokkal stabilabb lehet a kapcsolat, például az SRA-t és a bitswap-ot felváltotta a Rapid Rate Adaptation, ami egy elég komoly találmány: gyakrolatlag az SRA továbbfejlesztése: gyakorlatilag az Inpulzus szerű zajokhoz is képes adaptálni a vonalat szakadás vagy akár keretvesztés nélkül.
Dchard
-
Szokenesz
senior tag
Üdv dchard!
Erre a vonalra szerinted is felesleges kérnem a 20Mbites netet? Én értelmezésem szerint ennél úgysem lenne több, csak a feltöltésben kaphatnám meg azt a +0,1Mbitet.
Kép: [link]
Régebbi hozzászólásomban részletesebb adatok: [link]Egyébként én még régebben a "szakadások" miatt kaptam egy SNR lockot, ez megszűnik valaha is? Mióta lett VOIP és HGW-m van azóta 1-2 hetente szakad le bármit csinálok vele vagy, hogy tartsa ezt a 10es SNR-t ennél nagyobb szinkronsebességre sosem fog engedni a központ?
-
dchard
veterán
Ha nem 8MB RAM lenne benne, akkor belefért volna
Bár szerintem még ha benne is lenne: gynege ez a hardver ahhoz, hogy mondjuk routolást, vagy port forwardingot is rábízzunk, pedig PPPoE kapcsolat kezelése egyben ezt is jelenti. Ha valaknek egy gépe van, az beállíthatja az automatikus tárcsázást a windows-ban/linux-ban is, akinek meg több van, az beállítja ugyanezt a routerében.
Dchard
-
Bálint85
senior tag
Dlink 360R fekete színű modembe bele lehet írni a jelszót stb hogy maga lépjen fel a netre?
-
dchard
veterán
-
apszi
őstag
Szia Dchard!
Rendben van, addig nem molesztálom őket míg áldásodat nem adod rá
. Az 5 megás csomagot meg valóban nem szeretném, legfőképp, hogy onnét indultam, miután nem akartak nekem 15 megás csomagot adni, mondván, hogy ez új belépőnek már ADSL-en nem adható, azok után, hogy 3 ügyfélszolgálatos is biztosított róla, még a szerződés megkötése előtt és közben is, hogy „persze, hogy lehet 15 megás netem ASDL-en keresztül, no problem”
Szóval volt velük némi 2 hónapos küzdelmem mire ez összejött
. Még egy röpke kérdésem lenne a modemmel kapcsolatban, nehogy rosszat vegyek. Egy-két helyen ahol futólag néztem a T1-es megnevezés mellől hiányzik az „E” betű, és annak ellenére, hogy a modem fekete, azért nem teljesen úgy néz ki, mint az amit google haverom T1E-nek hív. Kérdés tehát, hogy létezik sima „T1”-es verzió is, és ha igen akkor az is jó, ha nem találok E jelölésűt, vagy ezek simán csak elírási különbségek? Illetve, használtban, ha találok jó áron, mennyire érdemes gondolkodni? Mennyire kritikus ezek élettartama? Válaszodat előre is köszönöm!
-
dchard
veterán
"Én inkább úgy kérdezném, nem lehet, függetlenül attól, hogy 15 megás csomagra vagyok előfizetve, hogy szándékosan lassítanak?"
Erre a kérdésre is választ fogunk kapni az új modemmel, mivel több olyan paraméter is van, amit a mostani modemed meg sem mutat. Simán lehet, és megmongom miért gyanús ez: mivel lefelé 10dB-nél mgasabb a margin (15dB), és ennek ellenére csak 12mega a szinkron.
Egyelőre ne vegzáld az ügyfélszolgálatot, kiderítjük először hogy mi a gond, és utána lehet reklamálni a kész tények ismeretében. Különben csak visszaraknak 5megára azt meg nem szeretnéd...
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Google Pixel topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Óra topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Le Mans Ultimate
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest