Hirdetés
- droidic: Telekom router – fapados NAS tároló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- mefistofeles: Ezt csak úgy beteszem. Szerinem tanulságos....
- Mr Dini: Sokat késik a vonatod? Itt a megoldás! [mávtp]
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #3212 üzenetére
Ha a DSL uptime nem reseteli magát és a LoS számláló sem ugrik, akkor NEM szakadt meg az ADSL, a probléma oka feljebb keresendő (például router, HGW hiba, kisebb eséllyel a gerinc esik szét, esetleg a BRAS szerver rendetlenkedik, utóbbira nem is olyan régen volt példa).
De nézzük visszafelé: ha a DSL kapcsolat nem szakad meg, akkor a PPPoE megszakadhat attól, hogy "túl gyors" a 10megás sebesség? Nyilván nem.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #2630 üzenetére
Hú, ez bitang szar.
Ugye nem volt vivőkizárás amíg a teszt futott?
Próbáljuk meg elemzeni a képet:
A minta alapján azt mondanám, hogy van legalább 4 zavarforrás, ami azért érdekes, mert elfogadható magyarázat csak az elsőre van: az a Kossuth rádió. De mivel már más adó nem üzemel az AM sávban, ezért a többi kérdéses.
Ezzel még lehetne együtt élni, de a brutális mértékű áthallási zajjal már nem annyira. Ráadásul érdekes, hogy azonos frekin is hullámzik a teljesítmény, pedig sima áthallásnál nem így kéne lennie.
Jól csináltad te azt a kábelezést? Nem lehet, hogy az egyik ér a DSL által használt érpárból véletlenül a földre ment?
Első körben mindenképpen csinálj SNR monitorozást úgy, hogy nincs vivőkizárás, margin 100, és a házilag barkácsolt föld nincs bekötve. Nekem gyanús, hogy a zaj egy része a lakás hálózatról érkezik, tehát a földelés nem igazán sikerült jól. És az SNR monitorozásnál tarts be a 3 órát, nem véletlenül kell annyinak lennie. Most szerencséd volt, mert a sárga kék csík ami elindul nem takarta ki az SNR monitorozás eredményét, de ez pusztán mázli. Természetesen megteheted azt, hogy 3 óra után megállítod, lemented a képet és indítasz még 3 órát.
Második körben győződj meg róla, hogy valóban nem a telefon érpár egyik tagját sikerült bekötni a földbe, és most az dsl egy nem használt éren megy félig. Igen, akár egyetlen éren is tud működni a dolog, de rettenetesen rossz lesz a sebesség és a stabilitás.
Dchard
-
tegyebek
csendes tag
válasz
beldeczki #2575 üzenetére
Nem sértődés, hanem szégyellem magam, hogy rosszat tanácsoltam már megint.
Máshol eddig nem volt szokásom más témában, ezért szégyellem.
Kinagyítottam már kezdetben is, mégis fémesnek láttam, pedig pont azt néztem, hogy az-e...
Valóban csak butaságot írok ide ebben a témában, úgyhogy, mivel nem tudok vele mit kezdeni, hanyagolom ezután ezt a témát inkább. -
tegyebek
csendes tag
válasz
beldeczki #2561 üzenetére
Ne haragudjon senki, de valamit azért leírok, mert úgy látom, elsikkadt, ha már ilyen szájbarágósan kell:
Tisztelt Beldeczki!
Fent a házba jövő kábel műanyagburkolatán belül a kép alapján a belső szigetelés nélküli drót lenne elvileg a földelés, ezt a nem használt erekkel, de a legfontosabb, hogy a kábelvégen a fémszínű fóliával is közösítse!
Ez a fólia az árnyékolás!
A egyik kábel nem használt/földelésre használt ereit is össze kell közösíteni a másik kábel ilyen ereivel is, nem csak egymással, de leginkább a fém fóliával!
Ha egyértelmű volt mindez, akkor elnézést, mert úgy vettem ki, hogy Ön(Beldeczki) erre nem gondolt.
Elnézést, hogy beleszólok, de úgy néz ki, ez itt félreértésre adott volna okot.
Tudom, dchard leírta, de úgy néz ki, kevesen olvasták, de az SNR margint bőszen állítgatják, DSM ide -- vagy oda...
T. Janaman01!
Tényleg ennyi mindent ki kellett zárni???
Ez már picit az őrültség kategóriának látszik, bár épp elképzelhető ilyen vonal, csak így igen-igen valószínűtlen.
A sávszélesség kevesebb kizárással valószínűleg több lenne! -
dchard
veterán
válasz
beldeczki #2550 üzenetére
OK.
A légkábelnél a NEM használt ereket és a földelőszálat közösíteni kell a lenti csatlakozó felé menő vezeték nem használt ereivel. A lenti kötődoboznál természetesen le kell kötni a két nem használt eret és földelni (ha van rendes földelés a házban akkor ahhoz, ha nincs akkor fűtéscsőhöz (fémes érintkezésre ügyelni).
Ennyit tudsz tenni. Esetleg azt lehet még, hogy a légkábel és a modem között kicseréled fali SFTP vagy minimum fali UTP-re és haosnlóan kötöd be.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #2508 üzenetére
Pedig a padlástérbe bejövő kábel vége (légkábel) jobban érdekel. Ott lehet esetleg földelő szál, nem használt érpárak amikkel tudunk mit kezdeni.
Illetve az előzőekben leírt SNR monitorozást légy olyan jó megtenni DMT-vel a cik szerint. Abból sok érdekes kiderülhet.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #2505 üzenetére
Ha pontosan leírod a környezetet, légkábel van-e miegymás, esetleg cisnálsz képeket az átadási pontról leírod a topológiát stb. akkor megnézem lehet-e még optimalizálni. Ha az átaádsi pontnál (jellemzően ház homlokzatán kötődoboz) van földelőszál és azt még nem használod, mindenképpen érdemes a nem használt érpárral együtt földelni, ez elég sok zajt meg tud fogni.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #2500 üzenetére
Teljesen egyértelmű a brutális zajosodás, aminek a hatását felerősíti a meglehetősen nagy hurokhossz.
DMT-ben SNR monitorozás elsőként az esti csúcsban (este 6-9 között) pontosan a leírásom szerint! Bár ezt ott is megemlítem, minden leírt paraméternek jelentése van, tehát pontosan aszerint kell beállítani a DMT-t és pontosan annyi ideig futtatni. Természetesen az SNR monitorozás 3 órás ablakokban többször is megismételhető, például ha van olyan időszak amikor sűrűn előfordul a probléma, akkor is érdemes SNR monitorozást végezni. Minnél több ilyen van, annál könnyebben elkapható a jelenség.
Dchard
-
tegyebek
csendes tag
válasz
beldeczki #2500 üzenetére
Annyit tudok mondani, hogy szerintem ez a modem, esetleg a szolgáltató DSLAM-ja nem jó, hibás.
Az SNR marginnak így nem szabadna ingadoznia, és eleve olyan alacsony, aminél elviekben soha nem lehetséges, hogy automatikusan így lövi be, ha nem hibás. Főleg ilyen vonalnál.
Ezért, és a következményes hibákért avatkozik be a DSM, hiszen azért stabil(viszonylagosan) a vonalad, mert a DSM a szinkronsebességet mesterségesen alacsonyra korlátozta, de, hogy a modem miért lövi be automatikusan olyan értékekre a margint, hogy a DSM-nek közbe kell avatkoznia, az inkább kérdés.
Az i24k-nak nem kéne így növelnie a margint...
Azt javaslom, hogy próbáld ki egy másik modemmel, és nézd meg a margint( a sávszélesség jó modemmel kb. egy hétig nem fog még változni!), ha 8 dB feletti a másik modemmel, akkor cseréltesd ki garanciálisan az eredeti modemet, az után elvileg pár napon, maximum úgy másfél héten belül jónak kellene lenni a sávszélességnek is, ha nem, akkor a Telekom-nál, vagy az internetszolgáltatódnál reklamálj, hivatkozva a modemcserére!
Ha a másik modemmel is irreálisan alacsony a margin(8 dB alatti), akkor szintén jelentsd be, hogy a "a hálózati alapszolgáltató eszköze"(DSLAM) hibás, félrebecsüli az SNR margint, ezért nincs meg a sávszélességed...
Ezzel a modemmel, így nem érdemes szórakozni a beállításokkal szerintem(úgyis elállítaná a beírt margint).
A garanciális modem csere(mármint a rossz modem leadása) előtt ugyanúgy tedd vissza a gyári firmware-t a rossz modemre, ahogy dchardét tetted fel!( Gyári firmware letöltés(dchardtól) )
Ne haragudj, nem hittem el, hogy egy modem gyárilag 2.3 dB margint lő be, mert elvben nem szabadna ilyet neki.
Még egyszer elnézést! -
tegyebek
csendes tag
-
tegyebek
csendes tag
válasz
beldeczki #2496 üzenetére
Akkor tényleg nagyon elnézést kérek Tőled, akkor a modem ír ki butaságot az SNR marginról!!!
Nem egész 64 óra alatt 2 szakadás, SES 54 db, ES 11168 db, 3778 hibás SuperFrame, HEC 1888 db, OCD 8 db, RSUncorr 19532 db, Bitswap 43868 db, Framevesztés 18 db, CRC 11168 volt a képen a régi érpáron.
Az SNR meg őrülten ingadozott.
Ez nem stabil vonal.Ha a fűrészfogszerű zaj még az új érpáron is jelen van a képen, akkor ki kéne próbálni valami földelt és árnyékolt kábellel is bevezetni(ahogy dchard másnak pár oldallal korábban írta), már ha az utcai is hasonlóan árnyékolt.
A valós(nem a kijelzett) SNR margin a képen a régi érpáron egyértelműen kevés volt, az látszik.
Azt néztem azóta, hogy nem használsz szűrőt.
Tehát a vonalra semmilyen más eszköz(pl analóg telefonkészülék) nincs rákötve a modemen kívűl(csak tipp)?Nagy kérdés, hogy a modemed miért írt 2.1dB-2.3dB SNR margint.
Meg kéne nézni, hogy továbbra is 2.1-2.3 dB-t jelez ki, ha igen, akkor pár másodpercre áramtalanítani, és ha továbbra is, akkor ott vagy a modem, vagy a DSLAM hibás, ha a modem, akkor jó eséllyel gyárilag.
Meggondolandó lenne ekkor ennek utánajárni, ha más modem nem 2.XdB SNR margint ír ki ezen a végponton, de ez továbbra is azt ír ki, akkor cseréltetni, ha garanciás.Ha áramtalanítás után, vagy már eleve nem 2.3 dB-t ír, akkor bemásolhatnád a szöveget a modem webes felülete->Status->DSL status->Info gomb után megjelenő oldalról ide, és jók lennének új képek az új érpárról, addig az új érpárról nem tudok mit mondani!
Vivőkizárást nem írok, ha másik érpáron vagy azóta...
Ez után a SNR margint kéne valahogy beszabályozni, de nem tudom, hogy eleve mennyi a valós(a 2.3 dB biztosan nem valós), és mennyi lehet most az új érpáron, mindenesetre a linkelt képen kevés.A sávszélesség meg nem az SNR margintól, hanem a DSM-től volt a képen korlátozva, és amíg nem lesz a vonal stabil, nem is lesz az oldva biztosan.
A képen biztos, hogy lassítva voltál, ez nem kétséges!
A Telekomról nem mondok többet véleményt, ne haragudj rám emiatt(de sejtheted)!
Messze vagy a központtól, de nem ez a fő probléma.Hangsúlyozom, hogy a sávszélesség még teljes hibamentesség esetleges elérése után is csak jó pár nappal(akár másfél-két héttel) késleltetve fog csak visszanőni, anélkül pedig soha, addig egy bittel sem fog gyorsulni, és sokszor a DSM újraszinkronizációkor a korábbi működés tapasztalatai alapján csökkenti is, holott, már, tegyük fel, megjavult, hacsak a szerelővel azt valahogy el nem éred, hogy a DSM általi korlátot feloldja, aminek pedig csak hibamentes vonal, és normálisan kijelzett SNR margin esetén van értelme...
Elnézést a hangnemért, pedig pont előtte írtam, hogy próbálok tiszteletteljesebben beszélni(csak nem sikerül), nagyon szégyenlem magam...
-
426os
őstag
válasz
beldeczki #2480 üzenetére
Nem tudom hogy csináltad, de egyszerre ne futtasd a DMT-t és a modem webes felületét, mert azt nem szokta szeretni a modem (kevés a ram ugye).
A 4 érből a 2 nem használtat rászokták kötni a földre, a helyedben én is azt tenném. Bár azt nem tudom, hogy a T oldalon ez a két vezeték hova van kötve.
-
426os
őstag
válasz
beldeczki #2478 üzenetére
Ha megnézed az én képeimet, akkor láthatod, hogy milyen ronda a spektrumképem, én ezt a kinti kábelnek tulajdonítom, de én is várom, hogy Dchard mit mond rá, ha van egy kis ideje ezzel foglalkozni.
Egyébként ahogy látom te is elég messze vagy a központtól, én is hasonló helyzetben vagyok, de nekem max line speed-re csak 82xx KB-et ír és ebből 62xx a jelenlegi (ami speedtest-en kb 5,5MB-et jelent). Szerintem mindketten a vonalunk közel maximális sebességét használjuk, én kb 5km-re vagyok a központtól, Te tippem szerint 3-4 .(én spec. örülök ennek a sebességnek is, mert ezt is csak "sunyiban" tudtam megrendelni).
Mondjuk azt megjegyezném, hogy ezt a fórum és a leírás áttanulmányozása után mondom, ne vedd készpénznek. Dchard válaszára kíváncsi vagyok mindenképpen, mégis Ő az, aki ért hozzá igazából.
-
426os
őstag
válasz
beldeczki #2476 üzenetére
Nem is sftp kábel kell nekem, az a házon belül már meg van csinálva, csak ahogy elnézem mások beszámolóit, illetve a bekötésekről készült képeket, újabban mintha 4 eres kábeleket hoznának már a házig is. Nálam az oszlopról a házig is csak sima két ér van, igaz jó vastag tömörvezetős. Most szortíroztuk éppen a régi iratokat és a bekötési papír szerint '96-ban kötötték be a telefont, azóta az a kábel több, mint biztos, hogy nem volt cserélve.
Amúgy a pár hsz-el korábbi vonalamról készült infókat kiegészíteném azzal, hogy az utóbbi pár napban visszagyorsult a net. Lehet, hogy amikor a modemet birizgáltam és kb naponta 1-2x újraindítottam arra bazi gyorsan reagált a rendszer és elkezdett visszalassítani, most meg lekerült a lock, vagy én nem tudom.. De most megint megvan az 5MB feletti sebességem.
-
426os
őstag
válasz
beldeczki #2474 üzenetére
Ugyan én csak innen a fórumból merítettem jelenlegi tudásomat, de az nem lehet, hogy csak akkor kapcsolják rá fizikailag a vonalat a DSLAM-ra, ha elő is fizetsz? Addig meg csak simán a telefonközpontra.
Egyébként a sima két eres telefonkábel önmagában nem jelent problémát, azzal még működnie kell (maximum zajos és sz*r lesz a vonal), nekünk is az van bekötve.Egyébként ha felhívnám a T-seket, hogy ugyan már húzzanak be nekem egy rendes, korszerű kábelt, akkor azt megtennék ingyen?
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #1323 üzenetére
Egy darab szakadást lehetett tettenérni benne. Úgy látom nem külső zaj lesz az oka, mivel egyetlen vivőn sem észlelhető akkora változás, ami ezt előidézheti.
Viszont a bithiba számok masszívan megnőnek.
Szerintem kábelezési hiba az lapahálózatban, netán port hiba.
Dchard
-
válasz
beldeczki #1316 üzenetére
Anno nekem is hozott ilyet a szolgáltató, aztán rátettem ezt az fw-t, majd amikor probléma volt a vonallal, kijött a szerelő, levette, és betett a helyére egy másikat, mondván "sz@r, már a ledek is rosszul villognak rajta"! És mivel úgy gondolta, hogy ennek már úgyis mindegy, a "rossz" modemet nálam hagyta... Miután elment, természetesen azonnal visszakerült moddolt modem! Aztán mivel a vonal ettől sem javult meg, rá körülbelül 1 hétre jött egy másik szerelő, aki hasonló okokból megint lecserélte a modemet, a "rosszat" pedig megint itt hagyta! Így aztán gyűltek szépen a DSL-360R T1-ek. Katasztrófa, hogy némelyik mennyire leszarja az egészet! Aztán talán a harmadik szerelő volt, aki újrakötötte a kábeleket a dobozokban, és így végre jó lett a vonal is...
-
dchard
veterán
-
-
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #1301 üzenetére
Abban az esetben, ha az ADSL modemen, vagy HGW-n kívül semmilyen más analóg készülék vagy ISDN terminál nem csatlakozik a fővonalhoz, csak abban az esetben lehet elhagyni a szűrő használatát.
Ebben az esetben viszont nincs rá szükség, hiszen a szűrő az analóg sávban működő készülékeket akadályozza meg abban, hogy belepofázzanak az ADSL által használt frekvencia sávba.
Amúgy az hogy lehet, hogy nem tudod kipipálni?
Miután eygszer elindítottad a DMT-t keletkezik ugyanabban a mappában egy DMT v8.07.ini nevű fájl, keresd meg benne ezt a részt:showSNRFT = 1
showBITSWAPPING = 1
extSNRobservInfo = 1Ha valamelyik 0-n áll, változtasd meg 1-re, mentsd el és próbáld újra.
Dchard
-
-
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #1291 üzenetére
A 3. kép a lényeg és azt nem jól csináltad, mivel az SNR ft. nincs bepipálva, így nem látszik a delta SNR.
Kérlek, hogy ezt a képet (SNR monitorozás) készítsd el úgy, hogy az snr ft. IS be van pipálva. Ezt leszámítva jól csináltad. MÉg most az esti csúcsidőben jó volna ha lenyomnád.
Íme ahogyan ki kell néznie a DMT-nek:
http://prohardver.hu/dl/upc/2011-06/12/24693_qejnnlhdchjxxa1c_dmt_snr_monitor_3hour.pngA cél az lenne, hogy ebből megállapítsuk: hátha csak néhány vivő rossz, és azt ki tudjuk zárni.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #1286 üzenetére
Az látszik, hogy a modem nem ADSL2+ üzemmódban működik.
Legyél olyan jó kényszerítsd át a modemet ADSL2 (nem 2+) módba, és nézd meg, hogy a nyitólapon is azt írja-e G.DMT helyett.
Ezen túl borzasztó zajos a vonalad. Nem tudom a lakásban lévő hálózaton lehet-e optimalizálni, de ennyi zajt azért nem szokott összeszedni egyetlen vonal sem. Vivőkizárásnak nem nagyon van értelme, mert szinte az egész spektrum szar, viszont a target SNR margint megemelheted 150%-ra.
A probléma nálad az, hogy nincs interleaving bekapcsolva, amit csak központi oldalon tudnak állítani. A vonaladat elnézve minimum 32/4-et ajánlok, de lehet a 64/8 sem lenne túlzás.
Dchard
-
dchard
veterán
válasz
beldeczki #1281 üzenetére
Először is próbáld meg ADSL2+ módba kényszeríteni a modemet (Settings --> DSL settings).
Másodszor: nagyon zajos a letöltési irányod. SNR monitorozást kéne csinlnod, ahogy a cikkben le van írva. Ha ez kész, akkor megállapítjuk a zajos vivőket, és kizárjuk azokat.
Harmadszor: csinálj 1000 másodperces BERT tesztet és másold be az eredményt. (webes felületen BERT)
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Új alternatív firmware D-Link DSL-321B, DSL-320B és 360R T1 ADSL modemekhez
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Éjszakai műszak
- Nyaralás topik
- droidic: Telekom router – fapados NAS tároló
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Horgász topik
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Windows 11
- Politika
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Kedvező áron eladó Mikrotik hAP ax3 (Új 2 év mysoft gari)
- Lenovo ThinkPad X250 10 Notebook, i5-4300U processzorral
- ÚJ BONTATLAN Macbook Air Apple M1 M2 M3 M4 Legújabb Magyar 1 év Garancia Deák Térnél Azonnal Átvehet
- Apple Watch Series SE 2024 40mm Stairlight ÚJ BONTATLAN Azonnal Átvehető DEÁK TÉRNÉL 1 Év Apple Gara
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440P - i7-4GEN I 8GB I 512SSD I NVIDIA I 14" HD+ I Cam I W10 I Gari!
- Beszámítás! Dell Optiplex 3080 SFF asztali számítógép - i5 10505 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 630 IGP
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest