Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sztanozs
veterán
válasz kopogo #41099 üzenetére
Sajna a WG nem küld rendes visszajelzést arról, hogy valami nem stimmel - nekem ha nem megy a net WG-n keresztül, azt általában megoldja egy újracsatlakorás (olyankor történik ez, amikor változik a VPN szerver publikus IP-je, csak ezt a WG nem veszi észre).
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Archttila
veterán
LineageOS 18.1 Android TV (Android 11) for Raspberry Pi 4 | [link]
Valaki esetleg próbálta már?
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Oda van írva: nincs pip3 parancsod
de a lényeg, h van python 2 meg 3 és neked a másik is kell. A linken a többi infó
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
MODERÁTOR
Sikerült, köszönöm Nektek!
20 éve a Prohardveren
-
Tyson5
tag
Sziasztok!
Üzemel itthon egy rpi4 4gb NAS, torrent, MQTT, VPN,... szerverként. Működik szépen, viszont szeretném ha a telefonom médiatartalmait automatikusan elmentené a NAS-ra is. Nyilván elég ha naponta, kétnaponta 1x végez egy ilyen mentést, amikor az itthoni hálózaton vagyok rajta. Ilyen szolgáltatás létezik, pl a google fotók, de a tárhelyem megtelt Hogy lehetne ezt a lehető legegyszerűbben megoldani?
-
rosejbli
senior tag
válasz Tyson5 #41114 üzenetére
Szia,
pár napja pont erről volt szó.
Foldersync lesz a megfejtés. -
Fecogame
veterán
Raspberry Pi OS-t (régi nevén Raspbian-t) használok. Ha kiadom az alábbi parancsot:
dmesg --level=warn
az alábbi hibákat látom:
[ 6.150197] vc_sm_cma: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.165976] snd_bcm2835: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.327307] bcm2835_mmal_vchiq: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.327593] bcm2835_mmal_vchiq: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.365945] bcm2835_v4l2: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.368423] bcm2835_isp: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.401309] bcm2835_codec: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
Tudom hogy ez csak warning, de nálatok is megjelenik?
modprobe
commanddal mindegyik modul hibátlannak tűnik.[ Szerkesztve ]
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
Keem1
veterán
válasz Tyson5 #41114 üzenetére
Akkor még egy variáció: én otthoni cloudnak a Nextcloudot használom.
Feltelepíteni könnyű. Testreszabni (hogy akár a home folderedből is nyerjen adatokat) már kissé nehezebb, de nem lehetetlen. Így legalább nem egy elszeparált, burokba zárt cloudod van, hanem integrálódik a Raspi-s accountodhoz.Ami majdnem eltántorított: eleinte eléggé döcögött a felület, de felraktam az APCu caching kiegészítőt, így vállalható lett az általános sebesség. Persze ez egy Pi, nem pedig egy Xeon alapú szerver, tehát brutálgyors sose lesz. De ha azt nézzük, hogy a network waterfall szerint caching nélkül konstans 45 másodperc volt csak az elérés, most meg 1,5-1,7 sec, az azért nem semmi. Nem vicc. 45 másodpercig csak a böngésző kommunikált a szerverrel (fehér oldalt bámulhattam), még egy bájt adat se érkezett sem a felületből, sem a tartalomból. Ha ez megvolt, utána már gyorsan ráköpött mindent a böngészőre.
[ Szerkesztve ]
-
-
0519
senior tag
-
válasz body007 #41117 üzenetére
Kipróbáltam. Marad
- egyszerű telepíteni
- kell egy mobil app is hozzá - mint a másik megoldáshoz is (foldersync)
- nem kell vpn (megcsinálja magának)A teló app-ban meg kell adni a szinkronizálandó mappát (dcim) majd azt megosztani a pi-n lévő szerverrel(? Inkább az is egy kliens...). Ott megadni a mentés helyét (én a meglévő dcim mappám adtam meg), "összenézi" őket és készis. Ha lövök egy fotót kb. azonnal a pi-n terem - nemúgy a foldersync megoldással ahol időközönként nézi át a változásokat vagy gombnyomásra - nem jöttem rá, h automatikusan csinálná
[ Szerkesztve ]
-
-
Az első képen azt mondja, h nem látja az eszközt.
Nézz szét a hálón:sudo nmap -sn 192.168.1.0/24
Ha nincs fent az nmap csomag tedd fel:sudo apt install nmap
És a 3. számot cseréld a megfelelőre (ami a hálózatod címe). Ha nem tudod megmondja neked azifconfig
parancs
Ha látja a gépet akkor ez pipaMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Fecogame
veterán
válasz oOKitsuneOo #41126 üzenetére
Én ezzel teszteltem, és teljesen rendben van:
curl -s https://raw.githubusercontent.com/sivel/speedtest-cli/master/speedtest.py | python -
1000/1000 Telekom optikai net.
[ Szerkesztve ]
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
UberMutant
őstag
válasz oOKitsuneOo #41126 üzenetére
csak 845 megabit per másodperc a gigaites neten? hááááát elég necces
-
oOKitsuneOo
tag
válasz UberMutant #41129 üzenetére
Keveslem én is, nem tudom mi lehet a baj. Már cseréltem kábelt is. Wifin is próbáltam.
Kihúztam az usb vinyót is. Nincs ötletem. Nem ismerem a pit-t. Csak torrentezni hasznalom meg dlna szerver fut rajta. -
Keem1
veterán
válasz oOKitsuneOo #41130 üzenetére
Szerintem gigabites netkapcsolaton a 845 Mbps az nem rossz. Abba gondolj bele, hogy a gigabit ethernet áteresztőképessége legfeljebb 1 Gbps. És ezt általánosságban nem tudod 100%-ban kiaknázni. Megközelíteni alulról meg lehet, a csillagok kedvező együttállása esetén, de folyamatosan, minden körülmények között elérni nem fogod.
De ez nem csak az ethernet esetén van így, hanem szinte mindenütt. Amire azt írják, hogy xy az átviteli sebessége, az az elméleti maximumot jelenti.Nem tudom, mennyire vagy tisztában a 802.3 szabvánnyal, plusz a társszabványokkal (TCP/IP, stb), de az adatkereteken kívül még egy sor egyéb információ is utazik a hálózaton, aminek szintén bele kell férnie a maximális átviteli sebességbe. Ráadásul ez már az a sebesség, ahol a leggyengébb láncszem gyengítő hatása a legjobban érvényesül.
Ha pl. 220-szal haladsz egy autóval és elemeled a lábad a gázpedálról, másodpercek alatt lassulsz 200 alá, 160-180 körülire. Míg 80-nál elveszed a gázt, alig csökkensz 80 alá sok sok másodperc alatt. A sávszélességnél is ugyanez.
[ Szerkesztve ]
-
Keem1
veterán
válasz oOKitsuneOo #41132 üzenetére
Hááát... Na akkor nézzük az elején
m = milli (milliomodrészbocsánat, ez csak ezredrész)
M = mega (milliószoros)
b = bit (0 vagy 1)
B = bájt (8 db bit)A 845 Mbit (megabit) másodpercenként az ~105 MB (megabájt) másodpercenként.
A gigabit ethernet maximuma olyan 120 megabájt/s környékén van, ennyit már mértem, de lokál hálón belül.[ Szerkesztve ]
-
UberMutant
őstag
válasz oOKitsuneOo #41132 üzenetére
a gigabites neted 1000 megabit, abból ért el 845öt
-
oOKitsuneOo
tag
válasz UberMutant #41134 üzenetére
-
válasz oOKitsuneOo #41135 üzenetére
A pi ennél többet nem nagyon fog kiírni Usb3 kapcsolat a meghajtóval, nem túl acélos
-
UberMutant
őstag
azért mert a proci nem bírja azt a böngésző csicsát.
a transmission helyett meg használj qbittorrent -et. azzal nem lesz gondod. -
Fecogame
veterán
Ma van Pi nap (03.14.)
Remélem kijön valami frissített változat belőle :)
-
Hali!
van egy zerom és kb pár hónapja valami frissítés lehetett xbmc (librelec) lejátszón azóta néha random beakad egy egy film pár másodpercre. Letöröltem egy rakás kiegészítőt de nem befolyásolja. Usb-lan-al van bekötve a nas felöl bőven jó sávszéllel. Sima h264 sd is, de fullhd is ugyan úgy. Hűtési baja sincsen.
Nincs valami beállítás ami okozhatja?[ Szerkesztve ]
-
Tothg86
tag
Sziasztok!
Kodival van egy kis gondom. 1080p videók akadnak rajta, hang elcsúszik, sajnos nézhetetlen. Rpi 4em van 2 GB rammal, friss Kodival.
Azt vettem észre, hogy a kettes számú processzor mag 99%on megy, a többi meg semennyire. Lehet ez lenne a gond? Mit tehetek szerintetek?
Köszi előre is[ Szerkesztve ]
-
0519
senior tag
válasz Tothg86 #41142 üzenetére
Próbálj ki egy nightly kiadást, abban új linux (5.x) és új Kodi (v19) van.
[Librelec Nightly]''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
kopogo
tag
Helló a felcsatolt hdd felpörög majd leáll időközönként ez szabályos.
-
-
galbi1972
tag
Van amelyik router csak a LAN 1 és LAN 2-őn adja ki az 1G-et a többin csak100M-át.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Két kérdésem van. Milyen paranccsal lehet a Raspberry pi 3B+ -t minden nap ugyanabban a valős időben leállítani a szovtvert, majd kikapcsolni? Sajnos elfelejtettem, hogy melyik az, annyira emlékszem, hogy 2 hasonló is van. Erről jutott eszembe, hogy honnan tudom elolvasni az összes parancsot, vagy a lehetó legbbet megismerni, hogy mire valók. Létezik egy amolyan összefoglaló? Köszönöm. Üdv.: Joe
LEGO-ból bármit megépíteni, csak idő kérdése.
-
Keem1
veterán
válasz DasBoot #41149 üzenetére
Előrebocsátom, nem biztos hogy pontosan értem a kérdésed
Milyen paranccsal lehet a Raspberry pi 3B+ -t minden nap ugyanabban a valős időben leállítani a szovtvert, majd kikapcsolni?
Ha a "szoftver" alatt a rendszert (Linux) érted, akkor alapesetben asudo shutdown now
a leállítósdi, illetve beteheted a cronba:sudo crontab -e
erre bejön az editor, és beleírod hogy pl.0 23 * * * /sbin/shutdown -h now
. Erre 23 órakor kikapcsol. Elmenteni az editort ne felejtsd el. Viszont ez nem PC, ez leállítja neked a rendszert, de a Pi-t nem, és áramtalanítás nélkül visszakapcsolni se tudod, hovatovább, szoftveresen pláne nem fogod tudni újraindítani.Ha mindenáron áramtalanítani szeretnél, és vissza is kapcsolni, akkor egy okoskapcsoló (ezer féle variációban, ártól, szakértelemtől, tudástól függően) kell még neked, ami időre be/kikapcsol (miután a crontab a rendszert megfelelő módon leállította), plusz telefonos applikációval is megy. De ez túlmutat a topik témáján.
honnan tudom elolvasni az összes parancsot, vagy a lehetó legbbet megismerni, hogy mire valók
Megintcsak... Linuxról van szó? Egy helyen a jóisten könyvtárában se lesz ilyen, ugyanis rengeteg van Viszont ha még nem találkoztál vele behatóan, akkor egy linux gyorstalpaló jól jönne, azt mindenképp alaposan, gyakorlással sajátítsd el. Ha ez megvan, nagyjából meglesz hogy hogy is viselkedik a rendszer, és kis guglizás után bármelyik paranccsal elboldogulsz, illetve guglizással mindig megtalálod és hasznosítani tudod a neked megfelelő parancsokat, újakat tudsz felrakni. Nagyjából bármelyik linux alapok könyv/online anyag jó lesz neked szerintem. A Linux (Unix) annak köszönheti robosztusságát és hogy kb. a 60-as, 70-es évek óta elmozdíthatatlan bizonyos pozíciókból, hogy ugyanazon a stabil alapokon nyugszik évtizedek óta, és semmit nem öregedett.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Telekom mobilszolgáltatások
- Diablo IV
- Microsoft Excel topic
- Windows 11
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor