- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
body007 #46133 üzenetére
Igen, hosszú távon, tartok tőle, hogy külön gépet fogok bevetni, bár gyűlölöm a gondolatát.
Jelenleg viszont még csak tanulok, kísérletezek, és RPI3 vana fiókban egy pár. Magáról a HA rendszertelepítésről viszont itt a fórumban is többen lebeszéltek, mondván, hogy a tanulás idejére sokkal jobban járok egy RaspberryOS-re telepített csomaggyűjteménnyel.
Egyébként az eredeti elgondolás szerint a NAS-on futna maga a HomeAssistant (mivel a NAS konkrétan unatkozik, tehát egy külön gép csak pénzégetésnek tűnik), a Z2M és a bloetoothos kliens meg RPI-ken futna a házban a HA-et MQTT-n kiszolgálva adattal.
Köszönettel: MaCS
-
Flowtation
őstag
válasz
body007 #46120 üzenetére
és #46122sztanozs
Köszi a választ mindkettőtöknek. Van azért még pár dolog ami nekem nem teljesen tiszta:
1. Lényeges a wifi beállítása? Ethernet kábelen van a Pi nekem, mert egy ILYEN házban van és úgy vettem észre, hogy az zavarja a wifi-t. Ráadásul a tv mögött van, ami még ronthat rajta gondolom. Vagy a HA miatt kellhet a wifi, ha olyan eszközöm lesz?
2. Azt írja, hogy dockerben kell telepíteni a HA-t. Én még sose használtam dockert, igazából nem is vagyok vele tisztában, hogy pontosan mi ez. Mivel a leírás ezzel van, én nem ismerem, gondolom nem lehet kihagyni, de mégis nagyvonalakban mi ez a docker?
3. Az obex server lényeges? Jelenleg csak BT hőmérők vannak, amik ESP32-vel vannak vezérelve, persze majd szép lassan bővíteném az eszközöket.
4. Ace-stream, ha jól gondolom ez sem kell, van egy nasom, azon vannak a lejátszandó tartalmak, illetve néhány kodi plugin, pl dmdamedia, youtube, ilyesmik, ezekhez sem kell?Köszi!
-
Sakab
senior tag
válasz
body007 #45430 üzenetére
Igen persze, már többször is lefuttattam, de nem történt változás.
bash-5.0# sudo chmod +x /usr/local/bin/mpdlcd.sh
bash-5.0#
Az mpdlcd.sh tartalma pedig ez:
bash-5.0# sudo nano mpdlcd.sh
GNU nano 3.2 mpdlcd.sh
#!/bin/bash
echo "mpdlcd.service: ## Starting ##" | systemd-cat -p info
while :
do
TIMESTAMP=$(date '+%Y-%m-%d %H:%M:%S')
echo "mpdlcd.service: timestamp ${TIMESTAMP}" | systemd-cat -p info
sleep 60
done
-
Sakab
senior tag
válasz
body007 #45427 üzenetére
Igen látom, mivel a leírásban amit nem rég küldött ReFleXx így szerepelt:
Ennél akadok el:
We can havesystemctl
check the syntax of our unit file for us, even if the service isn’t running yet. Any errors will be reported. (Actually, the “.service” part is optional for most commands.)bash-5.0# systemctl status mpdlcd.service
● mpdlcd.service - How-To Geek Service Example
Loaded: loaded (/etc/systemd/system/mpdlcd.service; disabled; vendor preset:
Active: activating (auto-restart) (Result: exit-code) since Wed 2023-01-18 12
Process: 2336 ExecStart=/etc/init.d/mpdlcd (code=exited, status=203/EXEC)
Main PID: 2336 (code=exited, status=203/EXEC)
Jan 18 12:18:08 volumio systemd[1]: mpdlcd.service: Main process exited, code=ex
Jan 18 12:18:08 volumio systemd[1]: mpdlcd.service: Failed with result 'exit-cod
lines 1-8/8 (END)
-
5leteseN
senior tag
válasz
body007 #44823 üzenetére
Azért, mert a gyakorlatilag csak kijelzőként és akkuként(8000 mA) használható, fillérekért vett 1920*1200-es IPS "kijelzőimet" akarom (jól) használhatóvá tenni.
Erre egy lehetséges megoldás lehet a Pi 4B, vagy egy korábbi -immár használtan/nem divatos, ezért megfizethető- flagship-közeli telefon, aminek tükrözném a kijelzőjét.
...vagy valami jobb/más megoldás!
+ Szabadidő hasznositás 5leteseN. -
Alu
senior tag
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
body007 #44646 üzenetére
Nem innen szedtem, hanem a rpi honlapról leszedtem az rpi imagert, először sd-re usb boot, majd az ssd-re ezzel felraktam a "other spercific OS"/"home assistant and home automation"/"home assistant"/"home assistant Rpi4"-re való verzióját. Ezután jött, hogy megpróbáltam ssd-ről bebootolni, de nagyon lassú volt.
Szerk.:
Előtte már futattam ezen az rpi-n HA-t, de egy herélt dockerben, amiben szenvedés volt minden beállítás. -
Mentolka
senior tag
válasz
body007 #44468 üzenetére
Ezzel az alábbi problémák voltak:
Amikor a qbittorrent (vagy más torrent kliens) épp szedte le a cuccot, akkor rá akartam nézni (pc-ről ssh-ban) a letöltési könyvtárra, és onnantól a drive elérhetetlen lett.
A plex szerver az LG webos-en futó plex klienssel gigabiten olyan kapcsolatot produkált, amin keresztül 5-10 másodpercre megállt a film lejátszása. -
válasz
body007 #44068 üzenetére
Igen, NTFS-en nem kezeli a jogosultságokat, a felcsatoláskor dől el kinek mi lesz a joga (melyik user, csoport lesz a tulajdonosa, és hogy kinek milyen jogosultsága lesz hozzá.)
Ezért van az, hogy az fstabban ki kell bővíteni a felcsatolás paramétereit, pl:
UUID=0AC4D607C4D5F543 /media/WDMyBook ntfs uid=1000,gid=100,umask=022 0 2 -
Petikeje
tag
válasz
body007 #43840 üzenetére
Hi, végül is ja. Azert nem töröltem, mert mindig a javításához tartozó 2 parancs kiadása után próbáltam, amikor nem létezett. Újraindítás után viszont tudtam törölni.
Ez a része ok.
A pi viszont még mindig 11-12 másodpercenként ker IP címet a routertol.Ez miért lehet???
Ahhh pics@, ez is megvan, a pi oldalon is be volt állítva a static IP.
Thx:
P! -
mesger82
tag
válasz
body007 #43726 üzenetére
Találtam egy kompromisszumos megoldást. Kipróbáltam a PrimeOS-t. Alapból van rajta Play áruház, nem kell mókolni. Még tesztelgetem, de tetszik. Eddig nem produkált hibát a HBO Max (szép képe van, nem alacsony felbontás)és a Youtube sem gond neki (1080p-ben gond nélkül fut). Cserébe ablakanimációkor csinálja ezt a képhibát. Minden alkalmazást ablakban nyit meg, de ha egyből teljes képernyőre nyitod, nincs gond. Kikapcsoltam az ablakanimációt, de nem változott semmi... Még próbálgatom, de úgy néz ki jó lesz.
-
Kenderice
senior tag
-
Norbika88
senior tag
válasz
body007 #43461 üzenetére
Egészen addig volt kép amíg fel nem raktam az PINNel dual bootosan az LE-t, kikapcs, ventit bedugtam. Onnantól nincs kép.
SSh elérem a gépet, fel is raktam az omv-t. SSh keresztül irogattam config filet. de semmi.
Ma veszek egy normális micro hdmi kábelt.
Egyébként sima FHD 120hz es Asus monitoron próbáltam, ill. 4K tv-én is.(Ha esetleg Zalaegerszeg környékén rá tudna valaki nézni azt megköszönném.)
Más.
A ventillátort szembeni pin oldalon is beköthetem a 3,3V ill. GRND lábon, mert most brutális fordulaton pörög. Két bekarikázott lábra gondoltam. -
válasz
body007 #43312 üzenetére
Azért ezzel óvatosan.
sudo usermod -a -G qbittorrent pi
Nem biztos hogy jó ötlet a pi csoportba(emelt szintű) felhasználó csoportjába betenni "akárkit".
sudo chown -R pi:pi /mnt/xxx
Egy "belakott" rendszer jól hazavághat, ha tercsi, fercsi, kata, klára benne van az users csoportba, és nekik van odaadva a megosztás. -
válasz
body007 #43052 üzenetére
Nem tudom mire akarsz kilyukadni öszintén . Linuxhoz semmilyen szinten nem értek amúgy is windows szerver vonalon dolgozom.
1hónapja van pi-m annyit tudok a linuxról amit egy hónap alatt fórumok olvasása alatt össze szedtem.Amit tudok :
- csak pi userrel léptem be eddig amióta meg van.
- egyszer feltelepítettem a TS-t s ment
-2 nappal ezelőtti update óta addig ment a TS amíg épp be voltam jelentkezve ssh val.
- próbáltam újra rakni elölről nem segített.
- egy haverom javasolta, hogy próbáljam a servic-be át írni a usert rootra (nem segített)
Ezt amúgy sem értettem miért megoldás de mindegy nem fájt ki próbáltam
- vissza írtam pi re amin eredetileg volt és azóta megy.erre mondtam , hogy lelke van.
-
azbest
félisten
válasz
body007 #42689 üzenetére
Ja igaz, elnéztem.
Hár pripboltban 7 ezer a pi zero 2 w, rendeltem egyet. 3d nyomtatóhoz lehet használni fogom majd. Házzal (kamera adapter kábellel), szállítással együtt bruttó 10700 alatt van.A Radxa Zero gondolom 4k videót és újabb codec-eket is támogat (h265, vp9) csak szoftveresen kérdésesesbb a támogatása. Bár gondolom coreelec támogatja vagy támogatni fogja.
-
Marcsello31
őstag
válasz
body007 #42675 üzenetére
Hali! Értem, biztos hogy a legjobb eprom van rajta? Mert az enyém az eprom frissítés után képes az usb bootra akár pendriveról akár merevlemezről is, ha van módod egy próbát megérne a frissítés, akkor a link nem jött be amit küldtem, sajnálom.
Hátha lesz rá valami megoldás. Nálam a linux ssd meghajtóról fut, nagyon gyorsan. Mivel nekem meg hibás a microsd olvasója. Ha látok valami érdekeset megírom. -
Marcsello31
őstag
válasz
body007 #42666 üzenetére
HA tudsz rajta romot frissíteni akkor usbről is indíthatod a dolgokat, nekem sincs microsd csatlakozóm rajta, úgy érkezett meg hozzám hogy megvolt hajolva az 1ik lába microsd kártya olvasónak, azt visszahajlítottam majd frissítettem a romot, és már ment is usbről
ha tudsz usbről indítani akkor nem lehet olyan nagy gond. Nem e tudom hogy láttad e ezt az oldalt:
[link] -
válasz
body007 #42468 üzenetére
Nekem is gyanús, hogy a kártyaolvasó környékén nem bindzsiszkedtél. Talán kártya hiba is lehet. Nálam is volt olyan hogy rendben ment, de újraindítás már nem ment. Mondjuk nálam elromlott a kártya, csak olvashatóvá vált, minden írás műveletet elfogadott, de a gyakorlatban nem változott rajta egy bit sem. Esetleg futtass PC-n egy alapos írás olvasás tesztet (de elötte mentsd le a kártya tartalmát, hogy az írás teszt után visszatölthesd a tartalmát)
Nem volt húzva az órajel? -
-
0519
senior tag
-
-
Kenderice
senior tag
válasz
body007 #41417 üzenetére
Az a gond a terminálos üzemeltetéshez nem nagyon értek.
Nem hinném, hogy be tudnék konfigolni egy 3-4 felhasználós ftp szervert parancssorból.
Még azt sem tudnám beállítani, hogy restart esetén milyen programok induljanak el.A lényeg, hogy távoli eléréskor legyen az FTP szervernek valami GUI-ja mint mondjuk ahogy a
filezilla-nak is van.
A torrentre jó a transmission, azt jól ismerem. -
válasz
body007 #41117 üzenetére
Kipróbáltam. Marad
- egyszerű telepíteni
- kell egy mobil app is hozzá - mint a másik megoldáshoz is (foldersync)
- nem kell vpn (megcsinálja magának)A teló app-ban meg kell adni a szinkronizálandó mappát (dcim) majd azt megosztani a pi-n lévő szerverrel(? Inkább az is egy kliens...). Ott megadni a mentés helyét (én a meglévő dcim mappám adtam meg), "összenézi" őket és készis. Ha lövök egy fotót kb. azonnal a pi-n terem - nemúgy a foldersync megoldással ahol időközönként nézi át a változásokat vagy gombnyomásra - nem jöttem rá, h automatikusan csinálná
-
betyarr
veterán
válasz
body007 #40747 üzenetére
az adguard most nekem is csak simán fel van dobva az rpi-re és az rpi ip címén érhető el.ha dockerbe kerülne,akkor vajon azért kell saját ip az adguardnak,mert ha más alkalmazás is van másik konténerben,akkor ne ütközzenek?
vagy ezt úgy kell elképzelni,mint mondjuk windowson egy virtuális oprendszert,különálló ipvel,ami független a host oprendszertől?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házi hangfal építés
- Suzuki topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Formula-1
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest