Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DasBoot
aktív tag
Köszönöm! Nagyjából érti, hogy mit akarok. Ez "crontab" már ismerős. Pontosan azt szeretném, hogy állítsa le a rendszert pl. 23 órakor, ami után már egy időzítő elveszi a 230V-ot a tápegységről. A bekapcsolás pedig nem ünműködő, hanem a tápfeszültség visszaadását jelenti, akár egy időkapcsoló segítségével. mint a kikapcsolásnál. Nem kell "okoskapcsoló"! Egyelőre csak a kikapcsolás a cél, ha elfelejteném.
Igen, gondoltam, hogy rengeteg van. Ez a Linux gyorstalpaló biztosan hasznos lesz. A kérdésemből nyilvánvalóan látszik, hogy lelkes kezdő vagyok, de határozott.
LEGO-ból bármit megépíteni, csak idő kérdése.
-
Keem1
veterán
válasz DasBoot #41152 üzenetére
Most még csak a kikapcsolás, holnap a visszakapcsolás is...
Amúgy szabadna tudnom, miért kell kikapcsolni? Nem fogyaszt sokat, ha emiatt. Egy csomó macerától megkímélnéd magad, ha hagynád. Nálam most 47 napos az uptime, ez lehetne akár 100 is, de akkor épp ki kellett kapcsolnom, mert szekrényt cseréltem és addig lekapcsoltam a motyót. Szóval nem szoktam kikapcsolgatni.Szvsz nem fogod tudni külső eszköz nélkül a tápfeszt elvenni. Mindenképp kell egy külső egység, akkor meg már mindegy, hogy egy okoskapcsoló-e vagy más.
Egy szimpla buta időkapcsoló 3000 Ft, míg egy Xiaomi okos aljzat 5000. A kettő közt a különbség, hogy az egyik egy bumszli nagy valami, amihez vegyél még elemeket, majd az ótvar gombjain, felhasználóbarátnak nem nevezhető módon programozd be a ki és bekapcsolást. És ha nem vagy ott, de meg kéne változtatni, így jártál. Míg az okos aljzat egy sokkal kifinomultabb, formatervezett, kis eszköz, amit egyszer párosítasz a fiókodhoz, és telefonon, kényelmesebben programozhatod, sőt, a programjától eltérően távolról is kezelheted. Elem se kell bele.[ Szerkesztve ]
-
DasBoot
aktív tag
Persze jobban is bele fogok merűlni a témába, igen később bekapcsolás is. Pár szakmai eszköz van rákötve ugyanarra a 230V-os elosztóra, pl. PLC. És, ha elfelejtem egyesével kikapcsolni ezeket, este kikapcsol minden, a sokat fogyasztók is, ne maradjon úgy, feleslegesen ne működjön, így a Raspberry is. Ezt már régóta így van, rém egyszerú egy ilyen, nem kell semmiféle programozóeszköz, programozótudás, program. (Amúgy sem komálom az űgynevezett okoseszközöket, pláne a kifejezést, de ez más téma, nem ide tartozik.) Nem kell semmiféle tudás egy olyan beállításához, egy átlagember is meg tudja csinálni az az igazi felhaszbálóbarát, a bumszli kialakításával, a gombelem legalább 5 éve működteti, míg a másikhoz kell hálózat, internet, meg ilyenek. Ennyi erővel rengeteg pénzt bele kellene fektetnem, ez meg ingyen van és mindenféle zavar kizárva. Csak pár érvet mondtam.
-
azbest
félisten
a raspberry pi os tartalmaz mostmár widevine csomagot, avagy hekkelés nélkül is könnyen beállítható netflix és hasonlóak [link] az alap böngészőben
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
sudo apt install libwidevinecdm0bár úgy fogalmaztak, hogy pi4 -es változatokon
[ Szerkesztve ]
-
Texasi
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Raspberry PI 4 masinám amin fut egy Raspbx rendszer.
64 GB elég jó sebességü MicroSD kártya van benne.
A feladat amit ellát, az egy FreePBX telefonközpont funkció, 4 db Cisco 7941 telefonnal.
Nincs hangrögzítés, semmi extra, csak a készülékek működnek, működtek eddig.
Mivel az egyik telefon elveszítette a kapcsolatot, a szerverrel, próbáltam volna belépni a GUI felületre, de a csatolt képen szereplő hiba üzenet fogad, vagy ezzel a szöveggel, de volt olyan is, hogy nincs elég szabad hely volt kiírva..
Ami tényleg igaz, valóban nincs hely, a másik képen csatolva látszik.
Sajnos én nagyon keveset értek a Linuxhoz.
Ezt a rendszert egy barátom állította be nekem de őt sajnos most nem tudom elérni.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogyan tudnék helyet felszabadítani, hogy a rendszert le tudjam frissíteni, szabad hely híján az apt-get update, upgrade így nem működik.
Olvastam sok helyen, hogy valami logrotate funkciót kellene telepítenem, ha a log miatt telik be az SD kártya?
Igazából nekem a logolásra semmi szükségem nincs.
/dev/root 3.5G 3.3G 0 100% / ez totál be van telve.
root-ként be tudok lépni az eszközre.
Ha valaki tudna nekem segíteni mint amatőrnek szájbarágós módszerrel nagyon megköszönném.. egy két parancsot ismerek, htop meg mc van az eszközön, kigugliztam, hogy kell rátenni.. :-)
Nagy szükségünk lenne rá, mert most egyik telefon sem működik, csak IP címet keresgélnek és újra indulgatnak.Nagyon köszönök előre is bármilyen jellegű segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Texasi #41159 üzenetére
A filerendszer nem használja az egész kártyát...
Ez alapján normál raspberry os alapú a dolog, tehát a raspi-config paranccsal meg tudod növelni a filerendszert. ("Expanding the Filesystem" pont alatt van leírva)"Önérzetem van, de hülye azért nem vagyok!"
-
oOKitsuneOo
tag
-
Fecogame
veterán
válasz Texasi #41163 üzenetére
Szuper!
Esetleg még azt meg lehetne nézni, hogy mi kezdte el megenni a helyet, ha már működőképes a rendszer.
Mi az alábbi parancsok kimenete?
Log mappa mérete és tartalma:
sudo du -h /var/log
Legnagyobb mappák:
sudo du -a / | sort -n -r | head -n 20 2>/dev/null
Legnagyobb fájlok:
sudo find / -type f -printf "%s\t%p\n" | sort -n | tail -10 2>/dev/null
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
Fecogame
veterán
válasz Texasi #41167 üzenetére
Semmi vészeset nem látok itt. Ezzel nyerhetsz valamennyi helyet:
sudo apt autoremove -y && sudo apt clean -y && sudo apt autoclean -y
Ez eltávolítja a feleslegesen fent lévő csomagokat.
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
sztanozs
veterán
-
Márton
nagyúr
a youtube-dl-t milyen paranncsal tudom frissíteni?
A -U paraméterre azt mondja:
"It looks like you installed youtube-dl with a package manager, pip, setup.py or a tarball. Please use that to update."Ha pedig ezt írom be, az egész rendszer frissíti:
apt-get upgrade youtube-dlDe nekem csak a youtube-dl kéne.
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
sztanozs
veterán
válasz Márton #41170 üzenetére
Hogy telepítetted? apt vagy python? Ha pythonnal telepítetted, akkor:
pip install --upgrade youtube-dl
illetve ha apt-vel, akkor
apt-get install --only-upgrade youtube-dlHa már nem emlékszel akkor próbáld meg először a másodikkal (ha nem apt telepítés volt, akkor nem telepíti fel még egyszer. De ellenőrizheted a pip list paranccsal is, hogy pip-en keresztül raktad-e fel.
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Texasi
csendes tag
válasz sztanozs #41169 üzenetére
Szia!
Jó kérdés, szerintem kb másfél, két éve.
Most hogy így segítettetek nekem a fájlrendszer kiterjesztésében így szerintem egy darabig jó lesz a helyzet. Nem tudom mik azok a mysql log fájlok. A rendszert én telepítettem a freePBX oldaláról letöltött állományból (hozzáértés nélkül)
De ahogy írtam is nekem a logolás tök felesleges, tudom, hogy ha valami hiba van akkor hasznos benne olvasgatni, de sosem néztem. -
Tyson5
tag
válasz rosejbli #41115 üzenetére
Felraktam a nextcloud-ot a raspberry-re. Elég menő, jól kezelhető, de....
Nem lehet külső tárolót megadni adatmappának, mert az nem elég biztonságos. sudo chmod 770, stb stb... semmi nem működik. Lehet viszont külső tárolót csatolni a nextcloudon belül, de minden fájlt titkosít. Ennek hátránya, hogy egyetlen kép feltöltése is elég időigényes, illetve a külső tárolóról nem érem el az adataimat egy egyszerű samba megosztással. Illetve elérem, csak a titkosított adatokat nem tudom megnyitni.Valakinek esetleg van ötlete hogy tudnám a titkosítást feloldani? Esetleg próbálkozzak más alkalmazással?
-
Keem1
veterán
válasz Tyson5 #41175 üzenetére
Tuti hogy ki lehet kapcsolni a titkosítást. Nálam is be van csatolva pár külső folder, és elérem Nextcloudon kívülről is.
Sajnos valóban úgy van, hogy az access minden esetben a www-data userrel történik, így ha hozzáadod a többi user groupjához (nálam minden normál user esetén a fő group a users), akkor a 770 permission már elég, de az se a legjobb.
Ha megcsinálnák, hogy az adott Nextcloud userhez hozzá legyen rendelve egy system user és azon a néven intézné a fájlrendszer permissionjeit, akkor az király lenne.
Ez az egy, ami nekem is a bajom, de amúgy nagyon király, én is szeretem a Nextcloudot. -
Keem1
veterán
☝ FYI
A külső tároló a Nextcloud megfogalmazásában az, ami a webszerveren kívül található. Pl. ha a /var/www/nextcloud folderbe lett telepítve, akkor a saját data mappája ezen belül van. Külső az, amit ezen kívül kézzel mountolsz hozzá (bármelyik másik folder, akár home, akár tök más).
[ Szerkesztve ]
-
Tyson5
tag
NTFS. Tudom, ext4 jobb lenne, de azzal is ez a helyzet.
Milyen paranccsal adod hozzá a fő userhez? Már azért mert a létező összes parancsot próbáltam, 2x újraraktam a raspbiant, hátha csak én írtam el valamit de továbbra se tudom a külső ssd-t beállítani fő adattárolónak.
Külső tárolóként felcsatolva jó, de titkosít Nem találtam lehetőséget a titkosítás kikapcsolására -
Keem1
veterán
válasz Tyson5 #41179 üzenetére
Ezt próbáltad már?
Egébként a data folder is titkosított?Disabling encryption
If you need to disable encryption, there's only one way to do so. Before you do, make certain you have backups of all the files_encrypted files for all users and the system.
Here are the steps to disable encryption.
Open a terminal window.Change to the Nextcloud directory with the command cd /var/www/nextcloud.Gain admin privileges, either with the command sudo su or su.Switch the Nextcloud single user mode to on with the command sudo -u www-data ./occ maintenance:singleuser --on.Disable encryption with the command sudo -u www-data ./occ encryption:disable.Turn off single user mode with the command sudo -u www-data ./occ maintenance:singleuser --off.Milyen paranccsal adod hozzá a fő userhez?
Ezt nem értem. Az Apache ww-data userét? Erre gondolsz?Azt így:
sudo usermod -a -G users www-data
Figyelem! Nem mindegy hogy -G vagy -g, ugyanis kisbetűvel primary group lesz, nagybetűvel pedig egyike a secondary groupoknak.De nekem minden userem (pi, pista, roza, mariska, balintka) fő groupja a users, kivéve a root, a www-data, a domoticz és a qbtuser.
[ Szerkesztve ]
-
Keem1
veterán
Kifutottam a szerkesztési időből, sorry..
Ha magát az egész belső data foldert helyeznéd át, azt a config.php fájlban tudod:
'datadirectory' => '/var/www/Nextcloud/data',
De ezzel vigyázz, ugyanis a folder ownere a www-data user kell hogy legyen (bárhol is legyen), különben nem fogja tudni írni. NTFS fájlrendszernél ez kivitelezhetetlen.
Ez már csak zárójeles kiegészítés: szerintem Raspbianon nem érdemes fixen csatlakoztatott drive-on ext4-től eltérő fájlrendszert használni. Működhet, ez elvitathatatlan, de okozat később nem teljesen egyértelmű anomáliákat, ráadásul a fs permission is bekavarhat (ami ugye vagy nincs, vagy 777). Én ebbe nagyon beleálstam magam az első problémánál és az első pillantásra nehezebb fájlrendszer csere vált a leglogikusabb és hosszútávon is fenntartható opciónak. Én csak ideiglenesen csatlakoztatott (tényleg külső HDD/SSD, pendrive) esetén javaslom a nem ex4 fs-t.
[ Szerkesztve ]
-
Tyson5
tag
UPDATE:
Sikerült a külső tárolóról levenni a titkosítástElőször a /var/www/nextcloud/data
mappát átmásoltam a külső tárolóra és oda szerettem volna menteni mindent. De így nem tetszett neki valamiHa magát az egész belső data foldert helyeznéd át, azt a config.php fájlban tudod:
'datadirectory' => '/var/www/Nextcloud/data',
Igen, itt is átírtam a data directoryt. Lehet az ntfs-el volt a probléma,
azért nem formáztam ext4-re, mert néha magammal viszem és akkor windowson
keresztül használom
[ Szerkesztve ]
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Ismét egy kezdő kérdés. Korábban egy routeren keresztúl működott a 3B+, aztán sokáig nem használtam. Router cserénél vettem észre (néhány napig itt megjelent a kliens listában, majd nem. Ekkor még nem változtattam a routerben semmit ), hogy az IP-cím 192.186.x.y . A router nevét érzékeli, de nem kapcsolódik az internethez. A Network preferences-ben próbálkoztam változtatásokkal. Jól gondolom, hogy először az IP-t kellene 192.168.x.y-ra változtatni? Ha igen, hogyan? Ha nem, van más megoldás is? Köszönöm a válaszokat. üdv.: Joe
-
Tyson5
tag
-
őstag
-
DasBoot
aktív tag
válasz PhoenixK #41188 üzenetére
Köszönöm, hogy valaki érdemben is tud foglalkozni a nyavalyámmal.
Az elöbbire:
ipprohardver.hu: A név vagy a szolgáltatás nem ismert
Cannot handle "host" cmdline arg 'prohardver.hu' on position 1 (argc 1)
Az utóbbra:
default via 192.168.10.5 dev wlan0 metric 303
192.168.10.0/24 dev wlan0 proto kernel scope link src 192.168.10.58 metric 3LEGO-ból bármit megépíteni, csak idő kérdése.
-
_q
addikt
Sziasztok!
Valaki használ docker alatt qbittorrentet? Az a problémám, hogy a belépési felület bejön, de nem tudok belépni a default felhasználóval se. Hibát csak akkor dob, ha rossz a felhasználó. Most telepítettem mindent újra, tehát friss telepítés után is előjön, nem csak előtte.
-
fntastic
aktív tag
Sziasztok! Szeretnék egy torrent kliens + plex szerver kombót (sorozat és filmnézésre) és arra gondoltam hogy vennék egy RPi 4 2GB-ot, 240GB-os SSD-vel (2,5-est, external USB3-as házam van hozzá), official táppal, házzal (a netem 500Mbit-es, UTP-vel kötném rá). Ez kb. kijönne 40-45k-ból, szerintetek jó választás? Vagy mit ajánlanátok helyette?
[ Szerkesztve ]
-
-
fntastic
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest