- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: 1991 - játék a PC-n
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
wifi 10m, - khm, a hatótáv ahogy FM-nél antenna és adóteljesítmény függő.
Mondjuk annál az idegenvezető cuccnál olcsóbbat szerintem nem igazán lehet kihozni.
De ettől függetlenül én továbbra is azt mondom, hogy érdemes egy kört futni és próbálkozni alternatívákkal ha van rá idő és energia. Mert mi lehet a legrosszabb? Ami Edisonnál, hogy lesz egy zsák tapasztalata, hogy mi nem működik adott környezetben. -
sonar
addikt
válasz
Keef_Lee #48415 üzenetére
Át tudod. De előtte csinálj backupot.
#1 legkönnyeb megoldás ha van linuxos géped akkor gparted-del átméretezed. Vagy a live gparted segítségével
#2 parancssorban ez nem olyan triviális, ha nincs ide vonatkozó tapasztalatod.
lépések kb a következőek.
umount fölös partició
fdisk-kel törlöd a fölös particiótresize2fs
sel kibővíted a particiót -
sonar
addikt
Én is ezen agyaltam egy picit.
BT szerintem felejtős, ilyen nagyságrendben szerintem képtelen kiszolgálni a klienseket.
Wifi router tudna szerintem ennyi klienst kezelni és akkor lehetne streamelni. Illetve akinek van okos telefonja az is rákapcsolódhatna. Mondjuk így fejből nem tudom, hogy milyen SW-ekkel lehetne megoldani, de tuti össze lehet hozni.
FM transzmitter tűnik nekem is a legtriviálisabbnak. Vagy Pico + FM transmitter, esetleg RTL-SDR-rel is lehetne sugározni. -
sonar
addikt
válasz
E.Kaufmann #48359 üzenetére
cigam által javasolt cucc buffer kondi nélkül van. Szerintem terhelésre beesik a tápfesz aztán áll majd vissza amit ezek a kütyük nem szoktak tolerálni.
Tiéd meg valszeg ennyit tud.
A probléma sajnos valós. Régebben volt hasonló problémám, de aztán az egész RPi helyett mással lett megoldva a project.
Viszont magpi magazinban láttam (ha jól emlékszem), hogy árulnak hozzá ipari, sínre szerelhető tápot.
Egy hasonló github project: [link] -
sonar
addikt
Kényszeres dolog is lehet mögötte, ha nincs rá magyarázat.
Még fiatal koromba én hetente raktam újra a win-t.Amúgy torrent azért össze tudja kuszálni a filerendszert.
Érdemes lenne rendszeresen futtatni egy fsck-t.
Illetve megelőzés képen mondjuk particionálni az SD kártyát, és külön particióra rakni a torrentet. (blogjaimat túrva találsz is leírást, hogy hogyan kell particionálni) -
sonar
addikt
/home/share
ilyenkor azért megkérdezném, hogy mire is gondolt az illető. Tudom jóvan az úgy, meg müxik...
-
sonar
addikt
válasz
silver-pda #47760 üzenetére
1. én kipróbáltam mindet, de nekem egyik se jött be.
A gond az, hogy a multiboot nem egészen úgy működik mint egy PC-n, hanem egy squashfs-t tud indítani. De egyre kevesebb disztró csinálja meg. Ugye squashfs egy read-only filerendszer, tehát ha a saját beállításaidat, konfigjaidat szeretnéd használni akkor barkácsolni kell hozzá. (overlay megoldással felülírni a csatolási pontokat, pl mint a routereknél) Ezenfelül a frissítés és telepítés is problémás. -
sonar
addikt
válasz
kovbandi82 #47706 üzenetére
Elsőre nem látom a hibát.
Próbáltad, hogy nem felcsatolt mappát használsz? -
sonar
addikt
válasz
kovbandi82 #47704 üzenetére
Futtasd le kérlek az alábbi parancsot
ls -all /home/ftpuser
illetve jó volna tudni, hogy mi alapján telepítettél.
Valamint hasznos belolvasni a /var/log mappában található logokba, gyakran közelebb visz a megoldáshoz. -
sonar
addikt
válasz
slylecz #47701 üzenetére
Szia,
Miért nem a "gyári" leírás szerint instalálod a mongo-t? [link]
# Install the MongoDB 4.4 GPG key:
wget -qO - https://www.mongodb.org/static/pgp/server-4.4.asc | sudo apt-key add -
# Add the source location for the MongoDB packages:
echo "deb [ arch=amd64,arm64 ] https://repo.mongodb.org/apt/ubuntu focal/mongodb-org/4.4 multiverse" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/mongodb-org-4.4.list
# Download the package details for the MongoDB packages:
sudo apt-get update
# Install MongoDB:
sudo apt-get install -y mongodb-org -
sonar
addikt
válasz
kovbandi82 #47638 üzenetére
Mivel csak tippelni tudok, hogy mit csináltál ezért elképzelhető, hogy nem escapelted a per jeleket az elérési útban
"watch-dir": "\/opt\/var\/transmission\/torrentwatch\/",
"watch-dir-enabled": true
Ha nem lesz jó akkor kicsit több infó kellene, hogy segíteni tudjon bárki is. -
sonar
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #47568 üzenetére
SSH-n nem néztem, kimondottan desktop funkciók kipróbálása miatt telepítettem és ott jött a meglepi.
-
sonar
addikt
Telepített mostanában valaki raspbian-t úgy, hogy az imager-ben konfigolta a rendszert?
Én beállítottam, hogy a bill legyen magyar, de volt itt némi gikszer.
OS elindult, de nem voltak ékezetes betük, tehát US english volt, megnyitottam a layout beállítást az magyart mutatott, de nem úgy viselkedett. Átállítottam US english-re majd vissza és jó lett. 2x-er is próbáltam. -
sonar
addikt
válasz
wassermann #47555 üzenetére
Sosem csináltam még ilyet, de Windows 11 ARM64 -ot írt ki. Win11 arm64 milyen filerendszert használ?
-
sonar
addikt
válasz
sztanozs #47406 üzenetére
azért aki ezt írta se nagyon van otthon a linuxban...
legalábbis a reboot utáni részt én nem így csinálnám.
Működő képes dolog, de azért ha példának okáért az sd nagyobb mint az USB cucc akkor lesz fejvakarás...
majdnem jobb volna otp átiríás után rpi image writerrel megírni az usb eszközt aztán utána azt használni. -
sonar
addikt
válasz
Nortonor #47307 üzenetére
Most nincs a közelemben linux-os gép, de egy grep-es előfilterrel szerintem jó lehet.
cmd = "df -h | grep sda1 | awk '$NF==\"/\"{printf \"%d / %dGB \", $3,$2}'"
sda1 helyére írd a kívánt partíciót ha mást szeretnél.
Illetve ez nem disk hanem partició foglaltság. Apróságnak tűnhet, de azért lényeges -
sonar
addikt
válasz
Aksomatic #47195 üzenetére
Izlések és pofonok, hogy ki mit használ. Meg ha sokat tapasztalt már az ember akkor van nagyobb rálátása a dolgokra.
Én speciel Wireguard-ot használok. RPi1-es 4 klienset simán kiszolgál.
Ugyanez OpenVPN-nel, inkább a hagyjuk kategória.
Ezen felül van ssh elérésem is amire kb bármit is rá lehet tunnelezni. Illetve socks proxyként is lehet használni és a céges webfiltereket szépen meg lehet kerülni vele.pivnp/wireguard doksi alapján kell végig menni.
Ha van tűzfalad akkor jó tisztában lenni azzal, hogy mit hogyan csináltál. -
sonar
addikt
válasz
K4jusz #47109 üzenetére
A kérdés, hogy hogyan vannak csatolva a particiók.
Első lépésként nézd meg, hogycat /boot/cmdline.txt
cat /etc/fstab
Ha látsz ilyesmiket:
root=PARTUUID=3bd49b37-eb01-426e-9287-2f5c913e4cfeHa ilyet látsz /dev/sda1 akkor csak formázod átmásolod a dolgokat és örülsz.
Viszont ha UUID-val vannak csatolva a particiók akkor nem fogja megtalálni a rendszer.
Kb ezeken a lépéseken kell végigmenned: [link]Lényeg, hogy az fstab meg a boot/cmdline.txt az új disk/partició UUID-ait tartalmazza.
-
sonar
addikt
Akinél nem működik, de szeretné, hogy a win újra lássa a samba megosztásokat annak ajánlom figyelmébe az irományomat: [link]
-
sonar
addikt
válasz
intuicio #46979 üzenetére
Mivel nagyon nem válaszoltak rá eddig.
Ha mindenképpen rpi-vel akarod megoldani akkor volumio v kodi... média playeres os-t feltelepíted,
az fm transmitter jackjét bedugod és elindítod a lejátszást.
Az, hogy időzítve is legyen kell hozzá vmi scriptet is heftülni.De erre elpazarolni egy rpi-t szerintem vétek. Fogsz egy régebbi androidos mobilt és kb ugyanazt megtudod csinálni.
-
sonar
addikt
Csak úgy kicsit közbe vetve
Ha van közben router vagy egyéb eszköz akkor még érdemes tisztába lenni azzal, hogy annak a terheltsége is befolyásolhatja adott esetben a mérést.
Különösen ha gyenge a router. Illetve illik figyelni még arra is, hogy ne wifi-n legyen a nem rpi gép. -
sonar
addikt
Valamit nem jól adtál meg a volumio-ban.
A mount parancs szintaktikája full rossz. Először IP-cim majd ott a gépnév is. Illetve nfs-t akar csatolni és nem is smb-t
Ahogy nézem az utolsó képen az útvonalat adtad meg rosszúl. Oda csak annyit írják, hogy dikk
Meg ha android is smb-t használt akkor volumio-ban is smb-t válaszd ki. -
sonar
addikt
Én speciel smb1-et én már rég nem használok.
Már rég megtanultam, hogy el kell engedni a régi technológiákat mert csak a bajom lesz velük
Ha ki akarod debuggolni akkor adok pár tippet.
Első körben szétnéznék, hogy van-e valahol tűzfal. (win-en vagy volumio-n, akár egy wireshark-ot feldobsz a win-re, szűrsz volumio ip-re és megnézed, hogy jön-e egyáltalán bármi)
Másod sorban, a win11-es megosztást hogyan csináltad? (user/jelszo van? illetve ha új user-t kreáltál akkor annak a usernek van a mappára egyáltalán jogosultsága)
Harmad sorban logokat érdemes átnézni mindkét oldalon.Én kb ezeken mennék végig.
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Aloha,
Van egy RPi ZeroW-m és hiába dugom rá a Win11-es laptopra azt mondja, hogy ismeretlen eszköz. Linux Mint-nél szépen feljön az USB ethernet.
Elvileg RNDIS driver kéne, de sehol se találtam még működőt.
Valakinek volt már hasonló problémája? -
sonar
addikt
válasz
Undoroid #46505 üzenetére
Fuse témára reflektálva picit. A sima üveg olvadó biztosítékon túl már vannak jobb megoldások is.
Ha nem gond az angol akkor érdemes gondolat ébresztőnek megtekinteni pár Great Scott-os videót -
sonar
addikt
válasz
ricsip #46213 üzenetére
Ha kicsit szét akarsz nézni akkor: YT-n, instructables.com-on rengeteg projektet találni.
Illetve Magpi magazin is ingyenesen elérhető, rengeteg project-et mutatnak be és sok hasznos tutorial-t is találni benne. Nagyon sok kimondottan kezdőknek való.Alapvetően arra találták ki, hogy a diákok tanuljanak és kísérletezgessenek rajta.
De manapság millió+1 dologra is van használva. Robot építés, home automatizálás, média center, torrent szerver, otthoni nas, különböző emulátorok építése...De magam részéről azt tudom javasolni, hogy ha csak kísérletezgetni akarsz a linux-szal meg a programozással és nem akarsz HW csatolni (sensorokat, ledeket...) meg folyamatosan üzemeltetni akkor egy virtuális gép bőven megteszi neked.
-
-
sonar
addikt
válasz
BestofJAVA #44977 üzenetére
A közösség nevében felajánlom, hogy ha elküldöd a pi-t meg az sd kártyát én feltelepítem neked úgy ahogy szeretnéd. Sőt le is tesztelem, hogy valóban tudja-e azt amit szeretnél.
Sajnos kicsit az a feeling van mikor fordítva mész fel az autópályára és nem érted, hogy a sok ... miért jön szembe.
-
sonar
addikt
Nah te jó ember, ülj már neki vim-ben python-t tanulni kezdőként...
Azontúl én azt mondtam, hogy GPIO-t nem fogsz tudni remote-ban programozni csak úgy.
Ha megvan már a tudásod akkor okés, debuggolni szoktam én is terminálban, de fejleszteni eléggé mazoistának kell lenni. Kezdő nem fog terminálban pötyögni.
A win-en nevelkedett embereknek a case sensitive-séget is elég megszokni.@sztanozs - yes, de akkor minek is kell RPi?
Meg kezdőknek tanulásról volt szó. Nehezen tudom elképzelni, hogy ha kap Lajoska a műszaki jellegű szakközépben egy ilyen szorgalmi feladatot akkor qemu-hoz fog nyúlni.
Előbb fog kinlódni a VNC-vel, mert ugye az a googli első találata, aztán talán RDP, de közben még anydesk-et meg a teamviewert is kipróbálja és végül konstatálja, hogy úgy sz@r az egész ahogy van. -
sonar
addikt
válasz
cinemazealot #44947 üzenetére
Csak egy kis saját komment a témához.
Próbálta már vki GPIO pineket használó programot/scriptet írni remote-ban?
Na én 1 napot elszivtam vele, mert csak az RPi alatt tudod a GPIO libet importálni és hát oké, hogy ssh-n terminálba lehet python scriptet irni, de azért az nem éppen a tanulós dolog.
(lehet spyder-ben is remote terminalban futtani a kódot, de a gpio packaget akkor se tudod felrakni a gépedre)
Sajnos nem jelenthetjük ki, hogy tanuláshoz nem kell a GUI, éppen ellenkezőleg.Ahhoz nem kell gui ha rpi linux képességeit akarjuk használni és tanulgatni. De arra akár egy VM vagy a win WSL képessége is elég.
-
sonar
addikt
Nekem ezek a nobody.nogroup ownerek nem túl szimpatikusak. (de izlések és pofonok)
Nálam még ezek voltak belőve
Lehet belőle szemezgetni./etc/rsyncd.conf
uid = sonar
gid = local-users
use chroot = yes
max connections = 4
pid file = /var/run/rsyncd.pid
log file = /var/log/rsyncd.log
exclude = lost+found/
transfer logging = yes
timeout = 900
ignore nonreadable = yes
dont compress = *.gz *.tgz *.zip *.z *.Z *.rpm *.deb *.bz2
address = 192.168.4.0/24
[share1]
max connections = 2
path = /srv/share1
read only = false
write only = no
list = yes
uid = 1000
gid = 1000 -
sonar
addikt
válasz
betyarr #40973 üzenetére
Honnan tudod, hogy a sávszél esik vissza?
A jelekből azt mondanám, hogy a dns kérés timeoutol és egy csomó csomag ttl csökkenésig kering a rendszerben.
Végig kéne nézni minden gépet (beleértve a routert, rpi-t is), hogy kinek mi a dns-e.
Illetve, hogy ha IP-t pingelsz a hibás esetben jó-e a válasz idő. -
sonar
addikt
válasz
rosejbli #40699 üzenetére
Alapvetően igen, jó sokan építettek, de engem a tapasztalatok érdekelnek, hogy ha játszottak is vele tartósabban
Mert sok gépen próbáltam már emulátorozni, de hogy is mondjam...
GBA-m is van, de annak meg a kijelzője nem a mai IPS-hez szokott embernek való. Az átalakítás meg egy kisebb vagyon. -
sonar
addikt
Sziasztok,
Épített már vki Pi Zeró-val kézi konzolt?
Attól kérdezném, hogy a GBA játékok hogy mennek rajta? Van-e input lag? -
sonar
addikt
Sziasztok,
RPi4 vásárláson töröm a fejem.
Elsődleges cél, hogy médialejetszó legyen, de nem mondanék le az egyéb lehetőségekről sem. (torrent, fileshare, domoticz, docker...)
Próbáltam utána járni a dolgoknak, nem sok sikerrel, ezért kérdeznék.
#1 - Ha raspbian-t teszem fel OS-nek, arra rá lehet faragni az OSMC-t vagy a Kodi-t?
#2 - Vagy ha fordítva állok neki, OSMC-t v libreelek-re tudok telepíteni minden jót amit raspbian-ra tudok. -
sonar
addikt
Sziasztok,
Környékemen hirdetnek használtan egy 1 éves RPi4-et (4GB)
Mire érdemes figyelni? Van vmi teszt amivel a lehető legjobban le lehetne tesztelni?üdv: sonar
-
sonar
addikt
Sftp nem kerül többe. De FTP-t is lehet tunnelezni.
Haverokkal koleszban volt FTP szerverünk amit felnyomtak és egyéb transzferre használták (ez a 2000-es évek elején volt)
És ahogy mások is mondták, a kockázat a lényeg. Meg ha olyan jellegű audit van akkor bukó van.
Nálunk most egyébként azért van plusz munkám dögivel mert jött az MS auditálni (beszállitójának a bérgyártója vagyunk) és a beszállitóval én harcolok, hogy a CentOS6.x-eket upgradelni kell mert nyár végén újra audit és nem lehet End Of Life-os Oprendszer. - ez csak intermezzo volt. -
sonar
addikt
Nézd, akinek nincs baja csinál magának. Lehet élni virusírtó nélkül is a windowson.
Vezetékes switchen is simán megy a port mirroring, közös használatú wifi-n meg pláne.
ftp-nek portot nyitni a routeren további lépés egy nem várt meglepetéshez.
A kockázat a lényeg. És miért ragaszkodnál egy elavult technológiához mikor számtalan jobb alternatíva van? -
sonar
addikt
Amúgy miért nem biztonságos az ftp?
Mivel full titkosítatlan az egész, a jelszó és az adatok is. Tehát bárki aki a kommunikációt el tudja csípni gyakorlatilag mindent meg tud szerezni.
FTP-t manapság csak LAN-on használnak, de ott se nagyon. Egy lassan kikopó technológia, mint a telnet.Alternativaként ott a cloud vagy ha ragaszkodik az ember az FTP szerüséghez akkor SFTP.
Ez olyan, mint a trabant. A maga idejében jó volt. De ma nem sokan használnák napi ingázásra...
Ennyi eljárt felette az idő, haladni kell a korral. -
sonar
addikt
válasz
bvvitya #37553 üzenetére
Azt azért gondold át, hogy ők mit biztosítanak.
Rendelkezésre állás, biztonság, backupok.
Lehet, hogy drágállod, de az otthoni üzemeltetésnek is ára és kockázata is van.
Aki még nem üzemeltetett szervert annak nem javaslom, hogy a googli első találata alapján rakjon össze web servert. -
sonar
addikt
inkább xrdp ha megy.
vnc elég fájdalmas szokott lenni. Nem igazodik a monitorodhoz stb... én nagyon nem szeretem.
Illetve xdmcp lehet még egy jó alternatíva ha támogatott. (nem mindegyik új támogatja) -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged