- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kbhuinfo
tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
golya87 #47583 üzenetére
A HDMI portok könnyen halnak :-(
Elvileg csak úgy szabadna összedugni a készülékeket HDMI kábellel, hogy minden áramtalanítva van. Egy áramszünet után ki tudja, milyen áramok folytak ide-oda?!
Esetleg tehetsz egy próbát ezen a fórumon, hátha van a közeledben valaki, aki meg tudja javítani a tévét. -
-
BestofJAVA
tag
válasz
golya87 #44971 üzenetére
Legalább valaki őszinte. Nem jó ez semmire. Ha kiderül, hogy még szervernek sem, akkor visszaviszem a boltba.
Ha nem kell senkinek, úgyis az lesz. Regélhetnek itt nekem, hogy mekkora hiánycikk. Valójában rossz.
Wassermann: egy barátnőm vett egy hűtőt. Rossz volt. Amikor megvette, nem volt róla tudomása, hogy rossz. A bolt bolond lett volna szólni. Így történhetett, hogy megvette. Ha tisztában lett volna azzal, hogy rossz, semmiképp nem veszi meg.
Én is így voltam vele. Az Ubuntu desktop ost gyakorlatilag garantáltnak tüntetik fel. Én nem érem be kevesebbel. A felháborodásom teljesen jogos, hiszen a Raspberryn nem fut az Ubuntu.
A mai nappal a PINN már csak egyetlenegy Ubuntu kiadásra csökkentette a telepíthető 64 bites kiadásokat. Úgy látom, másoknak is van panasza!
Jelentem: másik pendrive-ot sem bootol az Ubuntu. Az előzőn boot és lba flageket adott meg a System-boot partíciónak, most viszont csak lba flaget.
-
cinemazealot
addikt
válasz
golya87 #44943 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy az "olcsó gép tanulásra" élményhez nem feltétlenül szükséges maradéktalan desktop szolgáltatás. Ha nagyon szükséges, képes arra is, igaz, tényleg csak kompromisszumosan, de csak azért, mert a mai GUI-t igénylő alkalmazások (pl. egy szimpla Word) olyan szintű erőforrást emésztenek fel, amivel még egy ma kapható alsó házas x86 architektúra is csupán "kompromisszumos". A desktop élményt ráadásul ma már alig kell tanulni, annyira intuitív.
A Pi ezzel szemben sokkal több lehetőséget ad a hardver közeli és/vagy konzolos élmény elsajátítására. Ha tehát nem csak egy mezei júzer akarsz lenni, hanem teremteni akarsz valamit, ami villog, pittyeg, zenél, érintő kijelzőn saját GUI létrehozására ad lehetőséget, millióféleképpen érzékel, alapszintű képfeldolgozásra képes, esetleg ráaggatott aktuátorok segítségével megmozdul, arra tök jó a Pi, még a korábbi generációk is.
-
válasz
golya87 #44943 üzenetére
A tanulásra nem egyenlő a desktop használattal, böngészéssel,... Sokkal inkább az univerzális i/o portok használatával plusz elektronikát akasztva rá. De egy egyszerű script nyelvel (batch, python,...) való megismerkedésre, gyakorlásra is jó.
Ezekhez egyáltalán nem szükséges "fejlett" grafikai képességek. -
vasen
csendes tag
válasz
golya87 #44435 üzenetére
Hello!
3B+ -on fut nálam OSMC Kodi 19.4, 2022.3-1
A My OSMC beállításokban egymásra csúszó feliratokon kívül teljesen jól működik.
Viszont a 18 utolsó verziójáról, több próbálkozás után sem sikerült frssíteni 19-re. Mindig kuka lett a rendszer, így az maradt, hogy 0-ról újraraktam. Azóta nem okozott gondot frissítés. -
jézusom
addikt
válasz
golya87 #42352 üzenetére
Szia!
Én alakÍtottam át régi hifit. Igaz nem nagy dolog mert aux kimenete volt, de egy iEast külső streamerről van szó, nem raspberryről. Jó a pi, de feleslegesen körülményes. Nyilván játszani a kütyüvel jó, meg stb, én is elszórakoznék vele. Ez az iEast kütyü viszont rém egyszerű, és jól szól, meg az alkalmazása is működik. kinából még 8k ért vettem
Van BT verzió is, én wifin használom. Nem akarom degradálni a pit, csak egy ötletet adtam
-
válasz
golya87 #42031 üzenetére
docker-be lehet csak feltenni a supervisor-t
Ez lehet segít a kollegának:
How to Install Home Assistant Supervised – OFFICIAL WAYhassio-t így:
Install Home Assistant Operating SystemErre isfel lehet varázsolni a supervisor-t valahogy
-
-
-
-
WaterWave
veterán
válasz
golya87 #41766 üzenetére
Rájöttem a hibára...
eleve ha simaként futtatod a dockerben a tvheadet, akkor 172-es ip-vel az életbe nem fogja megtalálni a muxhoz tartalmazó csatornát.
Magyarán a docker belső hálózatát kell használni (1 pipa lehetőség), akkor viszont már jó.
Viszont ami tvmosaicnál működik a cccam (oscam), itt nem megy, szóval egyelőre parkolópályára raktam. -
azbest
félisten
válasz
golya87 #39611 üzenetére
Most nézem, hogy már a weblapon is kinn van a felépítése, bejelentés
Azért a szakmai csodálat mellett valószínűleg olyan összára lenne egy kimaxolt rendszernek, amiből már valami nagyobb teljesítményű x86-os rendszer is megvan
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #39609 üzenetére
A videóban említik, hogy rácuppannak
Most néztem, hogy az nvidiának vannak 32 és 64 bites arm linux drivere is a letöltés oldalon, a legújabbakhoz is
Na nem mintha... de lehet tud crysist futtatni
Na persze nem érdemes gtx 3ezrest rádugni, de valami alap gt 630 vagy ilyesmi már talán értelmes ötlet [link]
-
válasz
golya87 #39541 üzenetére
Nálam 2 felé van bontva a dolog:
1. játszós gép (ez a mindennapi használatba lévő desktop gépem, mint 20)
2. (mini) szerver (ezek meg az rpi-k)
Az elsőn kikísérletezem mi a legjobb megoldás a pi-re (docker-ben) de a pi-re már natívan telepítem (fölösleges az izoláltság, célhardverek)
De kinek mi -
0519
senior tag
válasz
golya87 #39514 üzenetére
Buffering probléma megoldása:
[hivatalos doksi]A videomemóriát visszaállíthatod 256MB-re, a rendszernek jobban kell a memória.
-
Keem1
veterán
válasz
golya87 #39058 üzenetére
Erre én is gondoltam korábban, hogy home office-ban a tévére kötött Pi Zero-n nézegethetném a Nagiost, csak az a gond, hogy nálunk VPN-en érhető el csak, és nem találtam Cisco AnyConnect-et Raspbianre. Ja, meg Yubikey is kell.
Szóval sajnos a tervemet el kellett engedni, pedig elsőre jól hangzott.
-
gojko.m
senior tag
válasz
golya87 #38533 üzenetére
"...pár fokkal jobb a zárt fém ház, mint a szintén zárt műanyag."
Milyen tesz eredményekre alapozod ezt a kijelentésed?
Egyáltalán milyen kialakítású fém házról beszélünk? Mert nem mindegy, hogy a melegedő alkatrészeket egy serpenyőbe teszed-e, amire még fedőt is raksz, hogy zárt térben főljenek meg. Vagy a melegedő alkatrészekről elvezeted (kivezeted) a hőt egy nagyobb felületre, hogy hűtsd azokat. Szerintem, az általam linkelt fémház is olyan, mint egy bordaház, azzal a különbséggel, hogy zárt és a portól is véd.
Persze, jobban örülnék neki, ha valaki ezt saját tapasztalattal tudná megerősíteni (vagy akár cáfolni).
-
gojko.m
senior tag
válasz
golya87 #38526 üzenetére
Nem értem milyen hátrányát kellene belátnom a linkelt fémháznak. Nekem úgy tűnik - a képek alapján - hogy az egész ház egy nagy hűtőborda, minden melegedő alkatrészről elvezeti a hőt. Csak kíváncsi lettem volna a tapasztalatokra is, ha esetleg valakinek van ilyen.
Igen, észrevettem, hogy terhelés függő a melegedés. Amire leginkább használnám - böngészés, böngészőn belül YT videók megnézése - az eléggé felmelegítené. A ház teteje nélkül, egy fokkal jobb a helyzet. Láttam egy videót ahol lyukat fúrtak a tetőre és egy kis ventilátort építettek be. Ez is lehetne egy olcsó megoldás. De, ha van rá mód, akkor inkább a passzív hűtést szeretnék.
(#38527) BalanceR:
Jelenleg, a csatlakozók használata nincs tervben. Szóval, nem fontos, hogy elérhetők legyenek.
Lehet, hogy az volt a gond, hogy a második HDMI-t használtam. -
BalanceR
addikt
-
zsolt_64
senior tag
válasz
golya87 #38328 üzenetére
Jól emléxel, ez a pi4-en már így van megoldva. a pi3 ban az usb csatoló van valahogy betéve és ezért nem az igazi.
aujjobba:
pi4 en jó(UASP,TRIM) usb3-as külső meghajtóval és jó hdd/ssd vel 80-110Mbyte-os tesztsebesség érhető el. ne aggódj a párhuzamos írás-olvasás miatt, azt a controller lerendezi
Ja és már pi4-en megoldott az usb3-ről bootolás. Ha nasként használod tök fölösleges sd kártyát venni -
aujjobba
addikt
válasz
golya87 #38328 üzenetére
Az USB3-rol azt olvasom 'Multiple transfers may be performed concurrently on a USB system, each one being interrupted to allow another to transfer some data.'
Nekem ebbol az jon le, hogy valojaban egyszerre egy atvitel tortenik, ha masikat is akarsz akkor meg kell akasztani a tobbit.
Ergo a teljes savszelesseget csak abban az esetben tudod kihasznalni, ha kizarolag egy folyamat olvas vagy ir.
Rosszul gondolom? -
Keem1
veterán
válasz
golya87 #38306 üzenetére
Ez attól függ, mármint az Adblocker detektálásától... Ha a reklám letöltődését figyelik (doublecheck), akkor mindegy mivel blokkolsz, észre fogják venni.
Magát a reklámblokkolást többféle módon kísérlik meg detektálni, így a blokkolás elrejtése is ezekhez igazodó, többrétű eszközöket kíván.
Találkoztam már olyan oldallal, ami az Adguard DNS általi blokkolást észrevette, más oldal viszont nem. -
ztsoft
őstag
válasz
golya87 #38306 üzenetére
Most néztem a Totalcar.hu-t, de nekem nem jött ilyen üzenet, sőt, még csak nem is jelezte, hogy észlelte. Igaz, nálam tiltva vannak a harmadik féltől származó sütik meg a követők is. Csak uBlock Origin van.
Egész jól működik a Firefox beépített védelme, 1 627 nyomkövető blokkolva 2020. május 21. óta.
-
válasz
golya87 #38306 üzenetére
Én nem használok adblockert, a pihole-lal próbálkoztam egy időben, de nem tudtam használni, akkor javasolta vki az AdGuard DNS szerverét, nálam ez a routeren van beállítva, de arra is sok oldal panaszkodik. Hátránya a pihole-lal szemben, hogy nem lehet whitelist-et beállítani (ezért fizettem elő a PH-n a prémiumra), viszont kiszűr egy csomó gyanús és veszélyes weboldalt, a reklámokon felül. Ingyenes.
-
golya87
őstag
válasz
golya87 #38165 üzenetére
Hülyeséget írtam. Alpine legújabb verzója tartalmazza a 0.9.8-as rtorrent-et, de a rutorrent-nek csak a béta verziója tudja ezt kezelni. Így a linuxserveres srácok visszavonták az Alpine frissítést. Így sajnos én sem tudom mikor lesz ez így frissítve.
Update: beadtam egy kérést, hátha.
-
válasz
golya87 #37592 üzenetére
Persze, csak én mint "otthoni" user alkottam véleményt
bvvitya: ottan van az lejjebb
Debian Buster ( all architectures )
Install it in any Debian supported architecture in one line# curl -sSL https://raw.githubusercontent.com/nextcloud/nextcloudpi/master/install.sh | bash
Docker (all architectures)
Run NextCloudPi in any system that supports Docker, in one command.docker run -d -p 4443:4443 -p 443:443 -p 80:80 -v ncdata:/data --name nextcloudpi ownyourbits/nextcloudpi $DOMAIN
szerk.: ne ezeket a parancsokat használd, lehet nem másoltam végig...
-
Márton
nagyúr
válasz
golya87 #36995 üzenetére
Egy Galaxy S6 kamerája lenne a forrás. 4G-n küldené a videót egy beállított ip-re. Az omxplayer ezt már kezeli, nem szeretnék vlc-t ha egy mód van rá.
Találtam is egy progit a telóra, ami már helyi hálón müxik is, a Pi-n omx viszi, de mobilneten még nem, hiszen a telóm dinamikus ip-jére kéne csatlakoznia és sajna nem férek a szolgáltatói routerhez sem -
Keem1
veterán
válasz
golya87 #36853 üzenetére
Nem állítom, hogy megvétózhatatlan a második mondatom. De ha nem titok, hogyan érem el a Pi-t, ha nem kap ip-t (mert pl. elővigyázatlan voltam, maradt a fix ip beállítás benne, lecserélem a routerem, ami mondjuk xxx.xxx.0.xxx helyett már xxx.xxx.1.xxx típusú címet oszt és nem kap a Pi)? Hálózat híján buktam az SSH-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged