- Ivqkzy-: Eddig
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Ivqkzy-: 2. gépem
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rosejbli
senior tag
válasz
tvamos #41335 üzenetére
Elsőre az usb bootot ajánlanám, ha nem muszáj, hogy sd kártyáról működjön.
Ha ez nem járható, akkor pedig HEstoreban van jópár típus, bár javítani nagy szívás lesz, mert nehezen lehet forrasztani. Itt vannak. Praktikusan bármelyiket lehet használni, itt van is egy videó, nagyjából mire kell számítanod. -
rosejbli
senior tag
válasz
erikke17 #41308 üzenetére
Lehet Openelecen nem működik, mivel az egy régóta nem frissített rendszer.
Van amúgy spotify kodi addon is, de az nekem speciel nem működött és utána olvasva sokaknak nem volt vele szerencséje.
Ha csak zenehallgatásra használod, és mindenképp kell a spotify, akkor lehet egy volumio rendszerrel jobban járnál, vagy ha a kodit preferálod, akkor OSMC-vel.
-
rosejbli
senior tag
válasz
Tyson5 #41114 üzenetére
Szia,
pár napja pont erről volt szó.
Foldersync lesz a megfejtés. -
rosejbli
senior tag
-
rosejbli
senior tag
válasz
Tav-Csoves #40654 üzenetére
A kínai táp ki fog tudni szolgálni, viszont ha 0-24-es üzemben megy a pi, akkor számítani kell rá, hogy 1-2 éven belül megadja magát.
Érdemes beruháznod majd egy gyári tápra, azzal szerencsére nincsenek ilyen problémák. -
rosejbli
senior tag
válasz
DrojDtroll #40632 üzenetére
USB hubot szerintem lehet rádugni, abból van olyan is, amelyiken van Ethernet csatlakozó is.
-
rosejbli
senior tag
válasz
Márton #40543 üzenetére
Bár ez egy korábbi verzió, de ugyanitt kell legyen.
-
rosejbli
senior tag
válasz
pube111 #40532 üzenetére
Ha raksz rá másik firmware-t, akkor lehet.
-
rosejbli
senior tag
Simán beírod, hogy
alsamixer
a terminálba és kapsz egy "grafikus" felületet, ahol be tudod állatani.
Itt van is hozzá egy részletes leírás, hogy mi mindent is lehet vele, de neked a legfontosabb, hogy a fel és le nyilakkal tudod állítani a hangot. Menteni semmit nem kell, simán Esc-el kilépsz és megmaradnak a beállítások. -
rosejbli
senior tag
válasz
Stokiii #40385 üzenetére
Böngészőben az 1080p videók is szaggatnak, az új youtube kodekek még csak szoftveresen mennek. Kodival 720p-ben teljesen jól működik, de annak a kezelőfelülete borzasztó. Én speciel telefonon szoktam kezelni és onnan küldöm át.
Tanulásra az egyik legjobb platform viszont, a minap linkeltem is rengeteg ingyenes anyagot a MagPi-től amikből rengeteget lehet tanulni. -
rosejbli
senior tag
válasz
Damateo #40375 üzenetére
Amiben leginkább elvérzik az a böngészős videónézés (youtube, vimeo). Van ezekből kodira addon, amivel egyébként remekül futnak, viszont a felhasználói élmény meg sem közelíti a gyárit. Ugyanez elmondható hbo go-ra es netflixre is sajnos.
(legutóbb mikor néztem a netflix 4k se ment még talán a 4-es verzión sem)
Emulátorok vannak bőven androidra is.
Nem lebeszélni akarlak a piről, de netes tartalomfogyasztásra sajnos nem a legjobb alternatíva. -
rosejbli
senior tag
válasz
janosibaja #40262 üzenetére
Ez alapján be tudod állítani a kodinak a PC-d egyik mappáját elérésre.
-
rosejbli
senior tag
válasz
jézusom #40221 üzenetére
Lehet egyszerűbb lenne, ha az egészet előlről kezdenéd és ez alapján szépen végigcsinálnál mindent amire neked szükséged van. Mostanra már annyi mindennel tele lehet szemetelve a rendszer a torrent miatt, hogy lehet össze is akadnak dolgok.
-
rosejbli
senior tag
válasz
jézusom #40205 üzenetére
A kukacos részt beírod a @qbittorrent helyére az autostart fájlban
Ahova mutat, oda csinálsz egy autostart.sh fájltsudo nano /home/pi/autostart.sh
Ebbe bemásolod a második részt:#!/bin/sh
sleep 5
qbittorret
Utána pedig módosítod a jogosultságot:sudo chmod 0777 /home/pi/autostart.sh
-
-
rosejbli
senior tag
válasz
wassermann #40042 üzenetére
Azért a koléégánál már lehet lenne értelme az aktív hűtésnek is, mivel alapjáraton is melegebb a pi4, ha meg még overclockolná is, akkor nem árthat, ha van rajta venti is.
(Nekem is ilyen házban van egy pi3b+ a ventit pedig rászereltem, de nem használom én sem) -
rosejbli
senior tag
válasz
Razzul #40036 üzenetére
Ha nem szempont, hogy a pi és az ssd egy házban legyen, akkor van többféle ajánlott ház, ezek közül van passzív és aktív hűtéses is.
Emellé meg egy random jobb minőségű külső ssd ház (pl a ugreen termékei elég jó minőségűek) simán megfelel. -
rosejbli
senior tag
válasz
lanszelot #40018 üzenetére
Terminálban mindenképp kell majd szöszölnöd, de a legtöbb leírásban kb kész parancsok vannak + itt is tud mindig valaki segíteni, ha elakadsz.
Raspberry OS azért jobb, mert azt egyrészt maga a hardver készítője csinálja, meg ehhez talán több leírás is van a neten. Nagyvonalakban kb ugyanaz egyébként a kettő. -
rosejbli
senior tag
válasz
body007 #39580 üzenetére
Zenelejátszásra a volumio-t szokták használni, elvileg youtube plugin is van hozzá.
-
rosejbli
senior tag
válasz
t72killer #39046 üzenetére
Szerintem a Raspicontroller sokkal jobb, mint a juiceSSH, részben, mivel ez kimondottan a raspberryhez van, részben azért, mert itt ingyen is benne van egy rakás olyan funkció, amiért amott fizetni kellene.
SSH miatt pedig a legjobb dolog, hogy el lehet menteni a gyakran használt parancsokat, így egy gombnyomásra végzi a dolgát pl a reboot vagy a kikapcsolás. -
rosejbli
senior tag
Sziasztok!
Olyanra van lehetőség, hogy egy adott program hangerejét külön, véglegesen megemeljem?
Jelen esetben futna a kodi, ami most a tv-n 15-s hangerőn szól és a háttérben fut egy raspotify, aminek kb 35-s hangerőn van értelmes hangja. A tervem az lenne, hogy a raspotify hangerejét úgy megemeljem, hogy a rebootkor is megmaradjon ez az érték és ne kelljen folyton a tv hangerejét állítgatni. -
rosejbli
senior tag
válasz
wassermann #36871 üzenetére
Hővédelemnél csak lejjebb veszi a frekit vagy le is kapcsol?
-
rosejbli
senior tag
Na a 1,5 éve pi3b-hez rendelt kínai táp megadta magát, folyton dobálta az undervoltage üzenetet és kint volt a villámocska.
Ma megjött a gyári táp, remélem ez jóval tovább bírni fogja. -
rosejbli
senior tag
válasz
renziNNN #36190 üzenetére
Rövidtávon semmi baja nem lesz tőle, de az biztos, hogy jelentősen csökken az alkatrészek élettartama ilyen körülmények között.
Úgy gondolom a pi-k normál körülmények között elég szép élettartammal büszkélkedhetnek, így ha rövidül is, valószínűleg tovább fogja bírni, mint ameddig az autót használod majd.
Ami viszont problémás lehet, az az sd kártya, mivel az autó azonnal elveszi az áramot a géptől leállításkor, így az sérülhet. -
rosejbli
senior tag
Nagyon kontár vagyok elektronikából, így erre rákérdezek hátha tudsz kis értelmet verni belém.
A hangszórónál valószínűleg a földhurok miatt alakul ki a zavart jel, ez okozhat gondot a pi-ben is. Gondolom azért a pi-ben komolyabb a vezérlés ilyen téren, mint egy random li-ion töltőelektronikában. -
rosejbli
senior tag
Hdmi kijelző szerintem mind plug n play működnek, Kínából biztos találsz megfelelőt.
Erre a célra libreelec/openelec közül valamelyiket telepíteném.
Legjobban talán akkor jársz, ha veszel egy régebbi modellt használtan, azok is tudnak mindent, ami ehhez kell és azok egyrészt kevesebbet is fogyasztanak, másrészt pedig nem tudom, hogy elköltenél-e kb. 20-25000 Ft-ot egy képeket váltó kütyüre. -
rosejbli
senior tag
válasz
g.gergo #35060 üzenetére
Az igaz, hogy kommunikálni nem tud semmivel, viszont sem magának a pi-nek, sem a rákötött hdd-nek nem tesz jót, ha kihúzod alóla az áramot. Mindkettő élettartamát rövidíti 1-1 ilyen áramkimaradás.
Én nem használok ilyet, mivel nálunk jó, ha havonta van egy pillanatnyi kimaradás, de ahol napi szintű, vagy gyakoribb, ott van létjogosultsága.
Mondjuk akkor ott nem hiszem, hogy a pi lenne ami a legnagyobb baj, ha tönkremegy miatta. -
rosejbli
senior tag
válasz
kovbandi82 #35049 üzenetére
Én próbáltam mindet 18.2es kodin, de egyik sem működött.
-
rosejbli
senior tag
válasz
kinghaxor #35031 üzenetére
Távirányítóval plug 'n play tudsz vezérelni kodit mind hdmi-cec-es tévé távirányítóval, mind usb-dongle távirányítókkal.
Szerintem a kikapcsolás már fogósabb téma, de valami bash scripttel még az sem lenne lehetetlen, viszont visszakapcsolni meg csak úgy tudnád, ha odamész a pi-hez és újra áram alá helyezed. Vagy, ha létezik valami infrás relé, amit fel lehet tanítani a távirányító adott gombjára?
Kikapcsolni telefonról ssh-n keresztül is tudod, de a visszakapcsolás itt is bajos.
Viszont jó hír, hogy a pi még fullos terhelés mellett is alig fogyaszt valamit és jól bírja a terhelést, így nem is igazán van értelme kikapcsolni. Idle-ban, meg szerintem pár forintot eszik meg óránként. -
rosejbli
senior tag
válasz
zsolt_64 #34990 üzenetére
Nyilván egy sim kártyás box eléggé rétegigény. Nem gondolom, hogy ebből adnák el a legtöbbet.
Ez például elég jó alternatíva lehet + ezekre is létezik corelec, ha valaki tényleg csak a kodit akarja használni, de az ugye androidon is elérhető és ott ott van a többi alkalmazás is. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb kábelszolgáltató appján keresztül is lehet már androidon tv-t nézni, akár a hd csatornákat is.
Nem akarok senkit lebeszélni a pi-ről, mert tényleg csoda kis masina, és ha esetleg már nincs szükség a tv okosításra, akkor másra is be lehet fogni, de azt azért lássuk be, hogy nem célhardver -
rosejbli
senior tag
-
rosejbli
senior tag
válasz
wassermann #34785 üzenetére
Leszedés nem jelent gondot? Vagy sose szedted még le?
-
rosejbli
senior tag
Azért ennyire csak nem vészes a helyzet. Gondolom ezeket a frissítéseket is letesztelgetik a foundationnél és csak akkor adják ki.
Természetesen egy microsoft pont beleszarhat, hogy kinek mi baja van egy frissítéstől, mert akkor sem fogják lecserélni őket.Hozzátenném, hogy elég nagy kitartással az eepromot is újra lehet flashelni, viszont ez már elég barkács kategória.
-
rosejbli
senior tag
válasz
#07282432 #34635 üzenetére
Így kép alapján van hozzá 4 csavar meg azokhoz távtartó, amivel rögzíted, meg emellett vannak kis fülek rajta, amik ideiglenesen egyben tartják, amíg meg nem csavarozod.
Először az alját felrakod, a csavarokkal meg a távtartókkal, majd az oldalát, végül a tetejét. Utána abba is mehet a csavar. -
rosejbli
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- Gamer PC - i3 12100f, RTX 3070 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged