- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
szabi__memo #17699 üzenetére
Valóban engedett a rendszer, de a termék oldalán írták, hogy egyet lehet és utána a fizetési adatok megadásánál is volt egy nagy figyelmeztető szöveg, hogy ellenőrizzem a rendelésemet, hogy csak 1 legyen benne. Korábban nem volt korlátozásra szükségük és nem biztos, hogy megéri pár száz dollárnyi eladás miatt egy programozót fizetni, hogy bővítse a rendszerüket egy ilyen új képességgel.
Azért ez a korlátozás, mert voltak esetek, hogy egy ember felvásárolta az összeset a boltból, hgoy aztán feltegye ebayre.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
tupacamaru #17689 üzenetére
Hát nekem engedett mindkettőből egyet. Most már nem fog. Nem voltak túl felkészültek.
-
-
Szicskeee
tag
Ha megnyomom a tv taviranyitojan a SimpLink gombot megjelenik a PI ugy mint "HDD felvevo" de ha ramegyek h kapcsolodjon akkor azt irja h probaljam ujra.
-
Szicskeee
tag
válasz
azbest #17687 üzenetére
Koszi tenyleg beneztem 1000x bocsanat
Masik dolog:
Ugy van bekotve a PI2 ,hogy egy regi LG HX906TX-bol megy HDMI-OUTon egy LG 42LN570S tvhez egy kabel es PI2 bol megy a HX hdmi-inbe a masik kabel, de vmiert nincs CEC funkcio pedig a hazimozi taviranyitoval tudom kapcsolgatni a tv-t szval be van kapcsolva.Mi lehet a gond?
-
Kicsirics77
veterán
válasz
Root Banane #17681 üzenetére
download-queue-enabled: Boolean (default = true) When true, Transmission will only download download-queue-size non-stalled torrents at once.
download-queue-size: Number (default = 5) See download-queue-enabled. -
Celtis
veterán
válasz
tupacamaru #17686 üzenetére
Miből gondolod, hogy nem vesz fel áramot? Leáll a rendszer, az SD kártya sérülésének veszélye nélkül áramtalanítható, de újraindítani csak tápelvétellel tudod. Nincs standby mód.
Kb. azzal egyenértékű, mint régen, amikor még rendes hálózati kapcsoló volt a PC-ken, a windows leállításkor kiírta, hogy "most már kikapcsolhatja a számítógépet". -
tupacamaru
veterán
válasz
szabi__memo #17688 üzenetére
Ki van írva hogy csak egyet lehet rendelni.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
azbest #17684 üzenetére
Én sem kaptam értesítőt. Rendeltem egy csupaszt meg egy kitet.
Erre törölték a rendelést. Írtam nekik, hogy erről nem volt szó erre visszaírtak, hogy már meg is csinálták a chekoutot, hogy már ezt se lehessen
Pedig egy sima jó lett volna, most viszont már nincs is készleten -
-
dugesz77
őstag
válasz
szabi__memo #17680 üzenetére
Pedig 50 font alatt van postaköltség.
Standard posta az Royal Mail vagy DPD meg van a drága UPS. A UPS azt hiszem 12,5 fontért ajánlotta. Mobilról vettem útban hazafele azért nem tudom pontosan. -
Root Banane
tag
Sziasztok!
Adott egy Raspberry, amire telepítve van a Transmission. Hogyan tudnám az beállítani, hogy egyszerre csak egy torrent legyen letöltés alatt és a többi pedig várakozzon?
Köszi előre! -
dugesz77
őstag
válasz
szabi__memo #17676 üzenetére
Innen lehet vásárolni. Egy ember csak egyet vehet. 4 font az olcsóbbik posta és 3-5 munkanap alatt itt van.
-
Celtis
veterán
válasz
madarasz92 #17674 üzenetére
Sehogy. A Pi-t nem lehet leállítani. Ne kapcsold ki. (Amit kikapcsolásnak hiszel, az nem állítja le a Pi-t.)
A fogyasztás miatt pedig ne aggódj, az 2W. Kb. harmada egy routernek.A 6.0-és OE-nek ugyanúgy kéne működnie. Jobban jársz, ha még most felteszed azt.
-
dugesz77
őstag
Pimoronin van zero.
-
válasz
madarasz92 #17650 üzenetére
Az jó, mert az kb a képernyővédő.
Van rákötve bill/egér? -
ZolkoW
őstag
válasz
Beni2360 #17670 üzenetére
én áfásan vásárolok tőlük. egyébként ha nem számolja el valaki jogtalanul, addig szvsz nyugodtan lehet bármit venni. én úgy értelmeztem, hogy az adószám csak formaság, de kell.
nem csak viszonteladónak szállítanak, de az is közte van a felsorolt lehetőségeknek. a szállítási/rendelési feltételek között le van írva. én sem adom el, amit tőlük veszek, csak beépítve, alkatrészként. vagy felhasználom magamnak.a garanciális dolgot nem tudtam, ha ez fontos, érdemes lehet áttanulmányozni a feltételeit. (mármint persze, hogy valahol mindig fontos, de gondolom van mód az érvényesítésre így is)
-
azbest
félisten
Ne feledjétek, hogy céges vásárlásra nem vonatkozik garancia. Ott a cégek közötti szerződés számít, le van írva a feltétele az oldalukon.
Áfa gondolom ugyanúgy lesz rajta. Ha nettó áron küldenék az bajos lenne, mert akkor a vásárlónak kellene befizetnie utána az áfát.
-
Beni2360
félisten
válasz
ZolkoW #17664 üzenetére
Köszi a segítségedet!
Nem tudom, hogy a nyugdíjhivatal mit szólna hozzá?
Van egy 16 évvel ezelőtti saját adó számom, nem tudom, hogy bolygatná-e valaki ha azt írnám be.
----------------------------------
BlaiseVannak próbálkozások, de Pi2-n nem nagyon működik az Android.
Ty. -
ther
aktív tag
Helló!
OSMC-t futtató, saját táppal rendelkező RPi-2, HDMI-vel tv-re kötve, config.txt-ben szerepel a hdmi_ignore_cec_init=1, mégis, ha újraindítom, akkor bekapcsolja a TV-t. Olvastam valamit, hogy a /boot/config.txt előtt betölt valamit, bár azt hiszem az NOOBS esetén van, nekem önálló OSMC telepítés van a kártyán.
Valaki tud erre megoldást? -
ZolkoW
őstag
válasz
Beni2360 #17656 üzenetére
valóban, magánszemély nem tud hivatalosan regisztrálni. ha mégis fontos lenne, akkor (most beszéltem az ügyfélszolgálatos chatelő emberrel) munkahelyi (ha van) adószámmal/adatokkal lehet regisztrálni, csak a számlát te fizeted ki.
nem fűződik érdekem ahhoz, hogy bárki itt vásároljon, csak én rendszeresen szoktam -
-
Beni2360
félisten
Sziasztok!
Van olyan lehetőség, hogy Pi2-ön másik sd kártyáról esetleg egy normális androidot futtatni és netán azon belül dolgokat feltelepíteni? -
truefx
aktív tag
OSMC-t kell verziókra frissítgetni? Vagy elég néha egy apt-get update & apt-get upgrade?
-
dugesz77
őstag
válasz
madarasz92 #17652 üzenetére
Kék háttér és körök? Pedig azzal a kép fájlal csak nem stimmel valami. Egy openelec boot idő kb 10 másodperc. Az első telepítésnél babrál egy kicsit a kártya előkészítéssel utána bejön a kodi configulátor.
Szerintem formázd újra a kártyát az sd formaterrel, írd ki rá a képfájlt Win32DiskImager-el. Ez a letőltendő:
Ha ez nem működik,továbbra sem akkor hardver hiba is lehet mondjuk a kártya rossz. -
madarasz92
őstag
válasz
madarasz92 #17650 üzenetére
Sajnos még mindig ...Mi lehet a gond?
-
dugesz77
őstag
válasz
madarasz92 #17645 üzenetére
Biztos,hogy jó képfájlt szedtél le/írtál ki?Az első Rpi-re valóval csinál ilyet. Vagy valamiért nem lett jól felírva.
Szerintem ez a legátláttatóbb videó a telepítésről. -
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Aliexpressről érdemes lehet megvenni?
Telefon töltőim vannak otthon, illetve memóriakártyát még rendelnék hozzá.
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #17640 üzenetére
valami driver mindenképpen kell.
Nálam, mivel linuxra nincs driver a nyomtatómhoz, ezért a pi-n raw módra van konfigolva a cups. Így mindent a pécén lévő driver végez.A te esetedben azt kellene megnézni, hogy milyen nyelvet használ az a nyomtató.
Na ahogy nézem pcl5-ös. Van itt valami univerzális driver is, amivel lehet életre kelthető [link] (a megfelelő win verzió választandó) -
Kékkutya
csendes tag
válasz
madarasz92 #17645 üzenetére
Ha most visszarakod a PC-be az SD kártyát, akkor mit látsz rajta?
-
válasz
madarasz92 #17643 üzenetére
Igen, elég. Itt le is írtam, hogy nekem hogyan ment.
Pulsar
Szerintem mindegy hova teszed, attól még kell hozzá driver. -
félig off, de hátha.. szóval adott egy HP LaserJet1000-es USB-s nyomtató. A gond, hogy nem csinálnak hozzá már 64 bites win drivert. Viszont Linux driver van. Az jutott eszembe, hogy be faragnál Pi alá, és rajta keresztül nyomtatnék. Ez megoldható vajon? Csak kérdés, hogy ilyenkor is kell vajon a win-nek driver? Vagy elég a hálózati megosztott nyomtatót "megjelölni" és kész?
-
havri1
félisten
Van valami leírás, ami alapján lehet telepíteni a rendszert a pi-re?
Holnap hozzák, es állhatok neki, nulla tapasztalattal.Köszi
-
-
eastsider
nagyúr
egyébként tudtok olyan wifi adaptert rpi2-höz, ami 5ghz-es n-t tudja, és értelmes antennákkal rendelkezik?
túrtam a netet, de egy beépített antennás tp-linket találtam csak -
Beni2360
félisten
A Raspberry PI 512MB-os verziójához általunk javasolt tápegység. 1200mA-es 5V-os -ez nem jó hozzá van erősebb.
Miért a málnáéknál van rendes hozzá való táp.
-
válasz
eastsider #17621 üzenetére
Kérj kölcsön egy wifi modult, és próbáld ki. Vagy pl. vidd oda a laptopot, ahol kb. a Pi lenne, és próbáld ki úgy a a lejátszást. Ha van rendes térerő, nincs túl nagy zavar, meg lennék lepve, ha nem köhögne ki magából legalább 30-40mbit/s-ot. Márpedig ritkán ilyen nagy egy mozi bitrátája.
-
-
eastsider
nagyúr
válasz
Kicsirics77 #17618 üzenetére
szoval alapbol tudna a pi, de a wifi modul lehet a szuk keresztmetszet. az USB eleg ra?
bocs, de eddig ez sem volt tiszta -
eastsider
nagyúr
válasz
Multibit #17613 üzenetére
notin 300-as link van, persze 5Ghz-en. a sebesseg is tokeletes
kerdes, hogy valami erosebb, 5ghz wifi modullal birja-e USB-n a rpi, SMB/NFS-el kodin lejatszani a cuccot.
orulnek a pi-nek, mert kicsi es a legolcsobb megoldas, es tud HDMI CEC-t
eleg kozel van a cucc (egy gipszkartonfal, de nem megoldott a kabel sajnos)Celtis: tehat akkor elvileg kepes lenne ra siman? meg telefonnal is max a jelerossegem egyebkent 5ghz-n..
-
Multibit
nagyúr
válasz
eastsider #17610 üzenetére
A wifi-ben az a "szép", hogy semmi sem biztos! Attól, hogy azt mondja valaki, hogy nála megy (vagyéppen nem megy), nem jelenti azt, hogy nálad is ugyanaz lesz az eredmény. Látogass el a Milyen routert topikba, ez rendszeresen visszatérő kérdés és válasz. Ki kell próbálnod, másképp nem derül ki! Sajnos ez ilyen terület. Környezet-, beállítás- és eszközfüggő.
-
eastsider
nagyúr
válasz
Kicsirics77 #17611 üzenetére
koszi, szoval akkor ez felejtos
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
htpc-s topikbol jovok.a kovetkezot szeretnem megoldani rpi2-vel:
NAS-on lennenek a mediafajlok (max BD25),SMB, vagy NFS megosztassal
router: tp link 3600, 5ghz, 300mbit,
a pi2 a tv-n logna HDMI-n, KODI jatszana le SMB/NFS-en keresztul.kerdes, erre eleg lehet-e a pi2 + wifi modul sebessege? vagy nezzek mas megoldas utan, mert nagyon felejtos a tv mogott? pl wines stick
elore is thx.
-
válasz
Pulsar #17608 üzenetére
A GPIO-s töltésről semmit nem tudok, töltési problémákkal viszont elég sok gondom akadt a közelmúltban, és meglepő módon nálam mindig a kábel okozta a gubancot -- akár más célra tökéletesen megfelelő kábelek is.
Elsőre érdemes keresztpróbákat tenni, külön kábel/tápegységvonalon, és egyáltalán nem hölyeség egy olcsó USB-s feszültség/árammérő beszerzése sem.Üdv: MaCS
-
Celtis
veterán
válasz
s_e_n_k_i #17600 üzenetére
OK. A smart töltő teória hihetőnek hangzik (ha ez azt jelenti, hogy nem smart eszköz esetén a töltő limitálja a kimenő áramot), habár van akinek meg tökéletesen működik ez a töltő. Mondjuk ebben az esetben túlterhelés esetén nem szivárványt, hanem a táp teljes levágását várnám el a töltőtől.
Az olyan eseteket, amikor másik töltővel jó lesz a PI, de ez a másik töltő beépített kábellel rendelkezik, nem tekinthetjük mérvadónak.
Szóval engem nem győzött meg se pro se kontra. -
DiVaD
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek hol érdemes megvenni a Pi-t?
Igazából mindegy nekem, hogy Kínából jön vagy Magyarországról. microSD-m van, viszont külön olvasóm nincsen, csak egy Nook Ebook Readerem... gondolom az nem jó arra, hogy azon keresztül tegyem fel rá az op rendszert (illetve 2GB-os, az meg nem elég neki gondolom). -
psg5
veterán
válasz
cinemazealot #17604 üzenetére
Megnyugtató,
a Pi2 elég okos, hogy jóval előtte be-cache-lje?Sajna lemaradtam az edigitalis sandisk 16gb-s akcióról,de több mindent vennék iponban így kiszállítás ingyen így esetleg ez a micrsd is jó lesz Pi2-höz?
Valamint ez a táp megfelelő lesz Pi2-höz? -
cinemazealot
addikt
100 Mbps bitrátájú filmből egy egész estés (2 órás) példány kb. 90 GB méretű. Ha tehát nagyjából ekkora vagy ennél nagyobb videofájlokat szeretnél lejátszani, akkor tényleg aggódhatsz, hogy a 100 Mbps-os hálózatod elég átviteli sebességet biztosít-e majd annak real-time lejátszásához. Amíg viszont 90 GB-nál kisebb fájlokkal van dolgod, valószínűleg nincs miért aggódnod.
A "BD50" tudtommal azt jelenti, hogy 50 GB a filmet képviselő adatmennyiség, és úgy tudom, ez a hétköznapi használatban jelenleg a legnagyobb méret. Az ilyen filmek lejátszása közben legfeljebb az akció dúsabb jelenetek okozhatnak fennakadást, ahol a bitráta kis időre felszalad, de ha a lejátszód elég okos, még jóval előtte be-cache-eli, és akkor nincs baj.
-
vargalex
félisten
válasz
s_e_n_k_i #17594 üzenetére
Nekem immár 3,5 éve megy folyamatos üzemben (először még 256 MB-os Pi B, majd 512 MB-os, illetve a megjelenése óta a Pi2 B-vel) egy 1,2A-es Nokia töltő. Igaz, csak 1-wire szenzorok és nagyon ritkán egy Logitech K400r van a Pi-n (és persze HDMI-n összekötve a TV-vel, valamint LAN-on a routerrel, mivel media lejátszásra használjuk nagyrészt). Így ezt a töltőt csak ajánlani tudom.
-
-
OFF - akku
Nem is kell egymást meggyőznünk (bár a műszaki tények azért makacs dolgok
, és itt is sok helyen leírtam már: a tárgyaink szolgáljanak ki minket, ne pedig fordítva.
Emellett viszont nem szeretek pazarolni sem, és számomra nem jelent gondot a napi igényeimhez igazítani pl. a telefonok töltését. (Ami egyébként meglepő, mert sok hasonló témában elkeserítően hanyag vagyok -- de egy kicsit akkufetisiszta is, elég jó töltőkkel felszrrelkezve.)
Úgy két hetente feltöltöm 100%-ra, de jellemzően 70-80%-nál leveszem a töltőről -- ami pont az esti olvasgatás ideje -- így nap végére 30% körül járok. Ha viszont tudom, hogy húzós napom lesz, nyilván megy a 100%.
Ez eddig bejött, van napi használatban álló 12 éves telefonom is, a gyári akkujávalItt is azért tettem szóvá a dolgot, mert a powerbankes témánál szóba került egy téves információ -- és az ilyet, ha olyan mindenkit érintő témáról van szó, mint az akkumulátor, szerintem mindenhol érdemes korrigálni, még ha a PI-hez csak valóban nagyon lazán is van köze.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honda topik
- DOOM - The Dark Ages
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Motoros topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Trollok komolyan
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest