- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ervinke2
csendes tag
válasz
wassermann #19499 üzenetére
Oké, de akkor a letöltési sebesség mitől van meg?
-
Ranger^41
aktív tag
Sziasztok! Ahogy latm dvb-t tunerbol elég sok kompatibilis létezik, de mi a helyzet a hibrid c/t tunerekkel? Van valami ajánlott olcsó ebay/ali forrásból beszerezhető? Köszi!
-
ervinke2
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy TP-Link TL-WN722 wifi sticket szeretnék beüzemelni. A stickel N-es hálózatra csatlakozva a letöltési sebesség megvan, viszont a feltöltés csak 5 MB/s körül van. A sticket kipróbáltam PC-hez csatlakoztatva, ott normálisan működik.
A Raspberry egy Zero, amihez egy powered hubon kerersztül csatlakozik, és Raspbian fut rajta.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Truman #19489 üzenetére
Ha csak torrentezésre és fájlszervernek használnád, ugyanakkor csak külső vinyó(ka)t akasztanál rá, akkor a teljesítmény talán mégsem lehet olyan komoly érv (legfeljebb olyan mértékben, hogy a router-ednél legyen gyorsabb). Így viszont lehet, hogy egy max. 20e Ft-os használt netbook-kal jobban járnál, amihez még monitor sem kell, mert csak felnyitod és már tudod is babrálni. Én pl. egy használt MSI Wind U100-at használok Ubuntu 14.04.4 LTS-sel, 2 GB RAM-mal és 120 GB-os HDD-val, a fogyasztása pedig max. 12 W. Fut rajta SMB, MySQL, Apache, PHP, Ruby, Deluge daemon+webui, Noip daemon... A stabilitásáról pedig annyit, hogy a 19 nappal ezelőtti frissítés miatti újraindításig több mint egy éve ment 7/24-ben mindenféle gond nélkül. Ja, és mivel saját akksija van, az áramszünettől sem kell tartanom.
(#19493) aryes
Ez most jólesett.
-
envagyok
veterán
válasz
Truman #19489 üzenetére
Nekem Asus RT-AC56U Router van. Nem is olyan drága, és tökéletesen tudja a torrentezést. 30-40MB/s a sebesség (USB3.0-án), bőven jó.
Vagy vegyél egy NAS-t. Sokan Sinology-t használnak, nekem WDMyCloud van, arra is lehetne torrentet tenni, az 60-80MB/s-t tud. Csak azért nem használom letöltésre, mert fontos adatok vannak rajta.
Mindkét megoldás kb. 1 árban, vagy olcsóbban van a pi+doboz+táp+hdd kombóval, így hülyeség erre használni, ráadásul sokkal lassabb is a Pi.
Ha a d-subot a filmnézés miatt szeretnéd, akkor viszont vegyél egy j1900 v n3150-es egybegépet (Pl. asus beebox, gigabyte brix, tegyél bele egy hdd-t, aztán használd egészséggel. Mindenesnek (videó, nas, torrent) ezek a legjobbak ár-érték arányban. -
Truman
senior tag
Sziasztok.
Torrent letöltésre, seed -elésre szeretnék valami megoldást. Régen USB -s okosítható routerekkel csináltam, de meguntam. Stabilitási és teljesítményi gondjaim adódtak.
Ahogy néztem a malnapc.hu oldalon azért elég drágák ezek a kis izék, mire mindent megvesz hozzá az ember. Ki lehetne az árból hozni egy Integrált procis, micro ITX -es konfigot is SSD -vel, ami azért jóval erősebb lenne. De hát úgysem használnám ki, mert nekem csak torrendezésre és file szerverre kellene.Mit ajánlanátok? Lehetőleg olyan megoldás kéne, amin van D-SUB.
-
epy
csendes tag
A TV egy 5 éves 32"-os Samsung LCD. De próbáltam már kis 5"-os video monitoron is, ott is ugyanilyen rossz volt a kép. Mindegyik megjelenítőre rákötöttem a JVC SD video kamerámat, az jól működött. A video kábelnek a JVC kamerához kapott A/V kábelt használtam. Annyi a különbség a Pi2 és kamera között, hogy más a csatlakozó kiosztása. A kamerára kötve a sárga csatlakozóról jön le a video jel, a Pi-re kötve meg a piros csatlakozóról. Vagy tényleg rossz lenne a kábel? Mert a piros csatlakozót végül is nem tudtam kipróbálni a kamerával, csak a sárgát.
-
Nem stimmel a karmám a TVheadenddel...
A backendet elérem a webes felületen, de az OpenELEC folyamatosan a megszakadt kapcsolat mantrát nyomatja, a frontend pedig 99%-on pörgeti a processzort.
Mit állítsak rajta, hogy lássa a backendet? 127.0.0.1-en keresi...Köszönettel: MaCS
-
Keef_Lee
senior tag
Nem Y a kábel...
Egy Huawei tabletnek volt a tápja, ami a pi-t hajtja. Elvileg jó, 2000mAh van ráírva...
Én a hdd-t meghajtó 1000mAh-s traveler led világítósra gyanakszom, mert az erős langyos folyamatosan. Lehet, hogy nem folyamatos üzemre tervezték még (ezt utólag vettem egy gps-hez).
Lecsekkolnám én is, ha tudnám mivel. -
válasz
Keef_Lee #19456 üzenetére
Meglepő lenne, ha a HDD visszatáplálna USB-n keresztül. Vagy USB-ről kapja a tápot is egy Y kábellel?
Ekkor elképzelhető, hogy az USB porton keresztül "visszatáplál", vagy adott esetben "ráterhel" a Pi-re. Ez attól függ, hogy melyik adapter feszültsége a nagyobb.
Mindenesetre én lecsekkolnám, hogy a Pi adaptere tényleg tudja-e a 2A-t, ill. ha cserélhető a kábele, akkor annak a cseréjével is tennék egy próbát. Manapság ezek a fillérese kábelek tudnak fura dolgokat művelni(persze az hogy sokat kérnek érte nem jelenti feltétlen azt, hogy jó minőségű). -
Ultrazord
tag
Sziasztok!
Bár lehet nem ide tartozik, de nagyon jó lenne, ha tudnátok segíteni!
Az a probléma, hogy volt egy openelec 5.0 a raspberrimen, de most feltettem a 6-ost és azóta nem működik a transmission. Ugyan úgy beállítottam, mint korábban, de amikor a windowsos gépen próbálom elérni a megfelelő ip címen azt írja a transmissionb, hogy: error downloading http://192..../transission/rpc - server replied : forbiddenEz miért lehet?
Vissza tettem az 5öt, jól működik.plz help!
-
epy
csendes tag
Sziasztok! Raspberry Pi 2-t szeretném composite-on összekötni a TV-vel, de akármit állítok mindig fekete-fehér, életlen és szellemképes a kép. A config.txt-ben beállítottam a sdtvmode=2, de még így sincs változás. Van valakinek esetleg ötlete hogy mi lehet a gond?
-
golya87
őstag
Az OSMC másnak is ennyit crash-el?
Tvheadend és Youtube mellett naponta egy-két crash garantált.
Ilyet nem tapasztaltam a korábbi OpenELEC verziókkal.
Esetleg köze lehet ahhoz, hogy pl Pi3-hoz még nem vettem meg az MPEG2 licenc-et? -
doberman
senior tag
válasz
envagyok #19474 üzenetére
gyakorlatilag igen... azon töröm a fejem, hogy milyen feladatot adja még annak a pi2-nek... mert ez így rettentően sokat "lazsál"... ( próbáltam openmediavault alá felrakni, de a fennt linkelt githubos megoldás nem működött, meg különben is.. usb-n ethernet megspékelve torrenttel, na ne. főleg egy gigás hálón...
Apropó, nincs valakinek egy megunt pi zero-ja? 1xűen nem tudok venni... sehol sincs.. -
envagyok
veterán
válasz
doberman #19473 üzenetére
Ez gyakorlatilag csakis egy tvheadend szerver oscammal a pi-n?
Tehát sem médialejátszás, sem grafikus felület, hanem szimpla parancssor?Nekem egy wetek play-em van erre használva, de openeleccel. Igazából rajt van a tvheadend szerver, oscam, de mellette megy a filmlejátszás is, de a wetek play mivel lassabb a pi-nél, inkább csak szervernek használom. A pi-k, pc-k, tabletek pdig kliensek kodival.
A rendelkezésre állással mint szerver semmi különös gondom nincs 7/24-ben megy.Erről hallottatok már :
[link] -
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #19468 üzenetére
sajna az openelec csak úgy kezeli a tunert problémamentesen, ha aktív hub is van. Nem tudom mi az oka, mert még nem mentem utána, de kiteszteltem. Hiába 150mA a tuner fogyasztása, akkor sem ment vele nélküle. A kernelükben lehet valami. Raspbian alatt viszont jó volt.
ja a firmware kapcsán először azt hittem saját logot linkeltél, ott régi firmware volt a logban.
Az it9135 esetén sokat számít a firmware. Egy időben rengeteget szidtam, hogy milyen rossz a vétel linux alól vele, aztán kiderült, hogy az addig használt firmware nem csinált hibajavítást. Amikor lecseréltem az openelec repósra, akkor ugyanolyan jó lett vele a vétel, mint windows alól.
A realteknek úgy tudom nem kell firmware, talán a chip tartalmazza.
-
LógaGéza
veterán
válasz
wassermann #19467 üzenetére
Most egy 2.1A-es Sunny táp van benne, 1 db tuner, és a max_usb_current=1 is be van lőve, és nincs mellette más USB eszköz. Rosszul is leszek, ha erre is kell USB hub... Ha több tuner lesz, akkor persze, hogy kell, addigra meg is érkezik...
-
LógaGéza
veterán
válasz
azbest #19465 üzenetére
A jel közvetlen az antennán lévő splitterből jön, a másik végén lévő CX95-ön olyan 87% körül van a jel.
Most visszarakom a Jessie-t, és csinálok egy új buildet, hátha... --disable-libav_static kell?Nem HTML-t töltöttem, annyira azért figyeltem
Ez is rev2-es a get-dvb-firmwareből a 02-est másoltam be. Végülis mindegy is, a 2832U-nak nem is kell semmi, mert azt kernelből viszi, és ugyanez az eredmény.
-
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #19464 üzenetére
lehet a html fájlt sikerült letöltened a raw firmware helyett. Mondjuk nekem csak rev2-es it9135 tunereim vannak, a tied úgy látom rev1-es firmwaret kért.
tvheadendből meg érdemes a stabil verziót buldelni 4.0.8 talán legfrissebb. A fejlesztői nem mindig működik jól.
Openelec jó szokott lenni, ott az aktív hub viszon kb kötelező a tapasztalatok alapján, mert análkül nem mindig látja induláskor a tunert vagy kihúz-bedug kell neki. Ha gyenge a jel, azon szoftveresen nem lehet segíteni.
-
LógaGéza
veterán
válasz
azbest #19463 üzenetére
Abból is probáltam, (első dolgom az volt, hogy megnéztem a logoutod, hogy mi változhatott), de azzal ilyen hibát dobott.
Nem vagyok türelmetlen, de azért azt elvárom, hogy másfél óra alatt 1 MUXot be tudjon scannelni
Most felhúztam az Openelecet, semmi változás, max annyi, hogy a Scan Result most FAIL lett...
-
LógaGéza
veterán
Változott valami az utóbbi időben a TVHeadend telepítési módján RasPi 2-re? Jessie Lite alá akarom rakni, git clone-al leszedtem az forrást, majd AUTOBUILD_CONFIGURE_EXTRA=--disable-libav_static ./Autobuild.sh-val lefordítottam, és végül felraktam. Eredmény az, hogy nem talált semmit. Próbáltam IT9135-02 tunerrel (annak ./get-dvb-firmware-el nyertem ki a binárisát), és RTL2832U-val is, eredmény ugyanaz, megadom a MUXokat, de még a scant se indítja el...
-
DiVaD
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Pi2 Noobs-al. A kérdésem az lenne, hogy csináltam egyszer recorvery-ből egy raspbian telepítést, mert meghalt a rendszer. A probléma az, hogy elfogyott a 8GB kártyán a hely így (az alap rendszeren kívül kb. csak a Kodi-t,OMXPlayer-t és a VLC-t telepítettem. Lehet valahogy "pucolni" vagy egyszerűbb újraformáznom a kártyát és megint rátenni a raspbian-t? -
artiny
őstag
raspberry pi 3 -al nehezebb valamit is csinálni,megvalositani mint egy RPi2 vel?
Tutorialok,leirasok,program kodot ugyan ugy ervenyesek lesznek majd az RPi3-ra mint a 2-sre?
64 bites ha jol tudom az RPI3 ,ez esetleg valamit valtoztat valamit - bekotes,kod,stb..?
koszonom -
Keef_Lee
senior tag
Valakinek sikerült osmc-t és almás telefont összedolgoztatnia? rpi-re kötött hdd tartalom lejátszása vagy telefon tartalmának, képernyőjének kodi-n nézegetése vagy bármi, aminek örülni lehet...
-
Keef_Lee
senior tag
Viszont erről jutott az eszembe, hogy az usb-s aldis hdd külső tápja most egy traveler 1000 mAh táp és néha megjelenik a kicsi kocka nekem is, de érdekes, hogy a hdd-ről nézve valamit soha.
A pi külön 2000 mAh-al megy.
A hdd-é nem is olyan hideg, mint a pi-é még akkor sem, ha a hdd alszik.
Kellene nagyobb a hdd-nek is, mert néha a piről is akar szedni szuflát azért szivárványozik vagy mi lehet? -
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Most röffenteném össze a vadiúj pi3-at.
Micro-sd-re kiírtam az openelec-et ahogy kell, azonban ha bekapcsolom csak egy nagy szivárvány szín négyzet van a képernyő közepén.
Láttam hogy ez a gyenge tápra utalhat, de direkt pi3-hoz ajánlott adaptert vettem, 2,5A-est.Most ilyenkor mi van
Köszönök minden segítséget előre is
MOD: Vissza az egész én vagyok a sügér... Úgy látom a pi1-hez tartozó image-et töltöttem le, nem pi2/3-hoz valót...
-
azbest
félisten
Nem a hibás szektorokon múlik, pontosabban nem abban az értelemben. Gyártónként de akár szériánként változhat a gyárban beállított méret. Minden kártyán (de ssd és normál hdd sem kivétel) vannak gyárilag is hibás területek, amit a gyárban kihagynak a hasznosítható területből. Van amikor a jobb kihozatal miatt inkább kisebb méretűre konfigurálják a sorozatot. Akár több száz mega islehet a különbség. Azonos sorozatból való kártyák mérete meg szokott egyezni.
-
válasz
Beni2360 #19443 üzenetére
Mert ezek a lemezt szektorról szektorra mentik le. Ha 16ezer van akkor annyit, ha 3 millió, akkor annyit. A kártya teljes kapacitásának megfelelő méretet menti le. Függetlenül attól, hogy mennyi a foglalt/nem használt terület. A fájlrendszer logikailag ezen lementett szektorok felett vannak, tehát lövése nincs róla hogy mit ment, csak a-tól z-ig lementi a kártya összes szektorát.
Az elképzelhető, hogy a másik kártáyn már eleve van 1-2 hibás, ezért fizikailag nem fér rá a lementett image.
Egyik fórumtársunk írt egy cikket, amivel úgy tudod lementeni, hogy csak a tényleges adatot tartalmazó terület legyen lementve.Ezt faragtam picit át az új kiadásokkal kompatibilis formába:[link]
Fájl szinten másolja a kártya partícióinak tartalmát (jogosultságokkal, mindennel együtt)
Ne vedd készpénznek a működését, éles rendszeren ne teszteld! Csak egy másik próba kártyára próbáld visszaírni az image-t.
Nálam egy a Pi-re kapcsolt külső merevlemez egyik könyvtárából fut le, és oda készít egy image-fájlt. -
Sziasztok! Kedves tudorok! Van-e arra bármi lehetőség, hogy a pi2-re kötve valahogy be tudjam üzemelni az ősi analóg usb-s tv tuneremet? A kodi kiegészítőket nézve csak digitális tunerekhez találtam mindent, a Google sem segített. Mondjak le róla? Mivel win driver max xp sp2 alá van, már sp3-ra sem hajlandó települni, csak a linuxban bízok, hátha meg tudná hajtani.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Cool Face #19442 üzenetére
Ha hűtőborda és ventillátor gyártó lennék, én is megpróbálnék minden emberfiára rásózni valamit a portékámból, ártani nem árthat, de mivel a Pi nem PC, hanem inkább egy mobiltelefonszerűség, nem kell: a lap fogyasztása 5W alatt van, nem hinném, hogy bárkinek leégett volna eddig...
-
Beni2360
félisten
Köszi válaszod.
Már megtaláltam az első kérdésemre a választ és bosszankodtam egy sort.
lementettem a 16 gb-s kártyáról és egy másik 16gb-ra szerettem volna átírni.
Na kérem nem ment mert valamivel kevesebb volt a másik kártya. Miért csinált 14.9 gb fájlt?
Habár nincs csak egy kis részen a rendszer. Bármit és bárhogyan is formáztam nem volt hajlandó és még az eredeti kártya is sérült már nem indult. Most beüzemeltem be egy 8 gb-t, és írom vissza az eredeti imag fájt vissza a kártyámra. Ide simán felírja.
A többire is a tesztre köszi a választ. -
Cool Face
aktív tag
válasz
wassermann #19440 üzenetére
Nem kell sokat keresgetni pl youtubeon tömérdek videó van róla, hogy hőkamerával mérve 20 perc után akár 90 fok is lehet hűtés nélkül. Nem tudom, hogy ez mekkora hype de az tény, hogy az elődnél jóval melegebb.
btw, hogy honnan érdemes rendelni: 18.800ft-ért rendeltem 2,5A-os raspberry táppal és postával Angliából. Én azért pár napot eltöltöttem kereséssel, de ennél olcsóbbat nem találtam
-
válasz
Beni2360 #19429 üzenetére
Itt a fórumon is sokat emlegetett win32 disk imager nem csak írni, de olvasni is tudja a memóriakártyát. Tehát tudsz az aktuális állapotról egy olyan biztonsági mentést készíteni, amit bármimkor visszaírhatsz a kártyára.
Linux alatt a dd is működhet, de veszélyes móka egy éppen futó rendszert dd-vel lemásolni. Folyamatosan-ír olvas a rendszerlemezre/ről, könnyen előfordulhat, hogy éppen változás van abban a szektorban amint a dd ment.A számok pedig azt mutatják, hogy kisebb fájlokkal milyen gyors a műveletvégzés. Általában nem nagy mutatvány elkezdeni írni egy fájlt, és csak írja, írja,írja(vagy olvassa). Ez az első sor, vagyis a folyamatos írás/olvasás sebessége. Árnyalja a dolgot amikor a való életet utánozva hol apró hol nagyobbacska fájlokkal dolgozol. Az alsó sorok ezt mutatják. Folyamatosan kiír/olvas egy 4k/512k-s fájlt. Na itt már látszik, hogy mennyire (nem)kapkod a kártya.
Az uccsó nekem se tiszta teljesen, de ott meg azt hiszem egyszerre 32db 4k-s fájlt ír/olvas, vagyis az egymástól független, de párhuzamos fájlműveletek sebességét tesztelik. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Cool Face #19427 üzenetére
... Érdemes erre a tesztre egy pillantást vetni, hogy milyen meleg is az új PI 3...
Nekem egy jön le belőle:
tökéletesen működik a beépített hővédelem. Egyébként semmi ok aggodalomra, mert ez a 80C fok belső mag-hőmérséklet a sziliciumlapkában és nem a tokon kívűl mért érték! Itt is, mint a hasonló eszközöknél 85C fok a normál működési hőm. felső határa, amivel hosszú évekig elmegy... -
Blaise
veterán
válasz
djherby #19431 üzenetére
+asysoft
Igen, konkrétan vállalhatatlan az az oldal, cikkszám alapján kellett keresni
2525225 RASPBERRY-PI - RASPBERRYPI-MODB-1GB - RASPBERRY PI 3 MODEL B
2519567 RASPBERRY-PI - RASPBERRY-PI3-CASE - ENCLOSURE, RASPBERRY PI 3, WHITE / RED
2520785 STONTRONICS - T5875DV - PSU, RASPBERRY PI, 5V, 2.5A, MULTI PLUGEzt a pakkot rendeltem a megjelenés napján (feb 29) aztán telefonon szóltak hogy március második hetében jön majd meg, ~18.600 Ft volt a teljes csomag, Bp-n ingyen házhoz hozták.
Figyelem! A weboldalukon nettó árak vannak, szóval 1,27-el kell majd szorozni hogy megkapjátok a végösszeget.
-
rolio1
tag
Egy másik kérdés: amiről itt esett szó, ilyen távirányítót rendeltem én is, de Aliról mire ideér.. Nincs valakinek egy ilyen otthon, amit nem használ?
Megvenném és akkor már tudnám használni az új szerzeményemet. A régi b+-ba szereltem infrát, de ezt nem akarom mókolni... -
rolio1
tag
válasz
djherby #19431 üzenetére
Sziasztok
Nem engem kérdeztél, de nekem is tegnap jött meg a pi3-as, szintén az FDH-tól. Én egy házat vettem hozzá így fizettem 15350 Ft-ot, Pesten ingyen ki is hozták.
Az FDH oldalán a keresőbe beírod a termék cikkszámát, pl. pi3-2525225 és kosárba rakod (be kell írni, hány darab, úgy teszi be) innen továbbmész a megrendelés feladásra, kitöltöd a kért adatokat, és ennyi. Kapsz visszaigazoló emailt és hívni is fognak, mert az ára pár száz forinttal magasabb, mint az oldalon.
De most nincs készleten, pedig tegnap érkezett 150 db...Remélem tudtam segíteni
-
Beni2360
félisten
Hogyan tudom a meglevő rendszerem egy másik kártyára 1-1 másolni?
Kell valami turpisság vagy elég a copi?
Ez jó lesz a gépnek?
Csak tudnám, hogy 2. 3. 4. sorok mit jelentenek? Esetleg valaki megírná? -
Blaise
veterán
Megjött tegnap az FDH-tól az rPI 3 + gyári táp + ház kombó, a hosszú hétvégén nekiugrok tesztelni
-
Cool Face
aktív tag
Érdemes erre a tesztre egy pillantást vetni, hogy milyen meleg is az új PI 3.
-
artiny
őstag
JESSIE -t fel tudok,fel lehet tenni egy Raspberry PI B modelhez ? (nem + os)
-
Beni2360
félisten
válasz
truefx #19419 üzenetére
Éppen most akartam írni a saját esetemről.
Van nekem egy WD750gb/5400 fordulatú vinyóm ami USB2 házban volt.Eddig simán szólóban meghajtotta minden kütyüm még egy 3 éves 2/8 gb stikk és az rpi2B+ is. Na most átraktam egy USB3 házban és tegnap mellé volt dugva egy hub az egérnek és a bill. Még a billentyűt sem volt hajlandó kezelni. Semmi mozgás.Na az előző tapasztaltból kiindulva mellé dugtam egy 3.5 külsőt táppal és ment minden simán. A tápom egy 2.2 A 12W.
Szvsz az USB3 nagyon lefogja,de semmi szükség nincs ez esetben rá.
Tehát mindenképpen olyat keressél amit kimondottan külső vinyóba szánnak 5400 és csak USB2 házba rakd. A WD-nál találsz útmutatót.
Remélem kezdésnek megfelel. -
truefx
aktív tag
Tudtok olyan külső HDD-t mondani, ami USB-ről elmegy, Pi 2 szépen meghajtja, nem drága, és min. 1TB-t tud? Össze akarom már rakni azt a torrent boxot
-
Cool Face
aktív tag
Milyen client-encrypted NAS klienst ajánlotok ami gyors? Esetleg más biztonságos alternatíva? Vagy Pi esetén nagyon a sebesség rovására megy a dolog?
-
Kékkutya
csendes tag
válasz
tsilver #19412 üzenetére
A Hardkerneltől rendeltem, 03.01-én. Az alaplap, átlátszó házzal $44.50, a szállítás $16 - ezért 17.416.- ot vont le a PayPal. Ehhez hozzájött az áfa és a FedEx ügyintézése 8.890.-
03.08-ra ért ide, volt TN.(A műanyag házhoz 4 csavar helyett csak 3-at csomagoltak.)
Az 1.0-ás Android 5.1.1-et próbáltam ki SanDisk kártyáról - ahogy a fórumban is írják, még erősen fejlesztés alatt van. A hozzá adott odroid utillity-vel a HD felbontást be lehet állítani, de a Kodi csak 720-ban hajlandó elindulni. (elismert hiba) - így nem tudtam azonos felbontásban összehasonlítani a többi eszközzel, de a 160 filmből álló médiatárat szemmel láthatóan gyorsabban olvasta be. Az alapértelmezett Confluence skin érzésre pattogósabb, a görgetés folyamatos. Talán jobban melegszik, mint a Pi2, de nem tűnik vészesnek.
Egyelőre használhatatlan az erősen béta OS miatt.
Ha lesz rá stabil Openelec és/vagy OSMC (a fejlesztője, Sam Nazarko írta, hogy ő is rendelt magának), akkor médialejátszónak szerintem jobb lesz, mint a Raspberry.
A HDMI 2.0-át és a 4k felbontást még nem tudtam kipróbálni.
Ha valami még érdekes lehet, kérdezzetek nyugodtan. Pi0-val, Pi2-vel és Pi3-al tudom összehasonlítani.
-
Androidot próbált már valaki mondjuk pi2-n?
Milyen? Eszebe jutott hogy a kocsiba egy kis LCD-vel milyen király lenne, és nem kéne a telót gyilkolni a navigációval -
azbest
félisten
válasz
robi1979 #19407 üzenetére
raspberry 3-at mondjuk pont nem kínából rendelnék, hogy esetleg még 30% adó és vámkezelési díj terhelje, mikor hasonló áron kapni itthon is.
Ha kell android, akkor egyértelmű, hogy nem pi3. Ha boardos és androidos vonal is érdekes, akkor esetleg odroid c2-re érdemes még ránézni.
-
válasz
Pulsar #19400 üzenetére
Igen, mert a rootnak mindenhez joga van, és "nem kell törődni" a jogosultságokkal.
Nemakarom reklámozni(na jó de
)a leírásomat, amiben megoldást/leírást adok arra is, hogy a torrent könyvtár jogosultságai hogyan és miért alakulnak úgy ahogy.
-
robi1979
aktív tag
válasz
djherby #19405 üzenetére
Tetszik a Tronsmart Vega Meta/Telos is, AM s905-tel 2gb/8 vagy 16gb változatban. Viszont nem tudom milyen a márka, bár van már tőlük egy HDMI wifi display stickem, kb 1 éves és mindenről át tudom dobni a képet a régi plazmára. A Tronsmart Vega ugye egy androidos TV box - out of the box működik minden - , korlátozott képességekkel videózás terén, viszont az android megy rajta és a játékok is, továbbá 2gb ram és prémium Vidon XBMC-vel jön 80 dollárért. A pi3-at meg 0-24be be tudom ugye tenni mert keveset eszik, de jelenleg a Pi-hez még hülye vagyok.Bár azt már tudom hogy a kadenciahelyes lejátszást tudja.
Ahonnan a Pi3-at rendelném ott van egy 10 dolláros szett: ház, hűtőborda, táp és ugyanitt a Pi3 kerül 52 dollárba. Tehát a vége 63 dollár lenne ingyen postával. Fentebb linkeltem is, csak ugye az nem volt világos hogy 5/3V-os tápot küldenek hozzá meg a ház kialakÍtása. De most már kezdek megvilágosodni és rendelhetem hozzá a tápot is szettben mert "elvileg" a 3V nem okozhat neki problémát.
Ez úton is köszönöm AZBESTnek a segÍtséget! Bár még mindig nagy dilemma, és nem tudom hogy Tronsmart vagy Pi3?!
-
djherby
tag
válasz
robi1979 #19402 üzenetére
Szia!
Akkor Pi3 lesz? Ahonnan rendelnéd, ott nem ad választási lehetőséget a kiegészítőkre? Ház, táp stb. Én is kacérkodom vele. Néztem az RS oldalát elfogadható áron.
Tud vki hasonló helyet ahol jó árban lehet hozzájutni?
Próbáltam a Farnell-t, de magánszemélyként nem enged. -
azbest
félisten
válasz
robi1979 #19402 üzenetére
5V-os 2-3A körüli táp jó a pihez.
"a malnapc szerint meg a 2,5A feletti tápokkal meg tilos használni"
ez hülyeség, eleve van polyfuse a bemeneten túlterhelés ellen. Másrészt erőszakol bele több energiát a táp, mint amennyit a pi kér.A pi3 kicsit gyorsabb, mint a 2. A hardver 64bitet is támogatna, de szotfver nincsá, úgyhogy azt is 32 biten lehet használni.
A pi2 és 3 közt ház szempontból az a különbség, hogy másik oldalon van a visszajelző led. Ettől belemennek valószínűleg egymás házába, csak a villogás nem látszik ki.
Openelec: egy sd kártyára kiírod a letöltött img fájlt. Ennyi. Win alatt a win32diskimager, linux alatt a dd parancs segítségével.
a pi2 olyan wifi stickkel működik, amihez van a kernelében driver. Az elterjedt fajták általában működnek.
a pi3 kapcsán nem mondtak semmilyen különbséget a hdmi kezelésről a pi2höz képest.
A linkelt táp, kit jó a pi2/3-hoz. sd kártya kell.
-
robi1979
aktív tag
válasz
robi1979 #19381 üzenetére
Ebben esetleg valaki tud segÍteni? Rendelném a Pi3-at, de nem tudom hogy az 5/3v -os táp jó e hozzá, nem tesz e kárt a Pi3-ban? Mert úgy tudom az 5/2-es táp kicsi Pi3-hoz?
"Sziasztok!
Még nagyon új vagyok Pi ügyében- olvasgatok és ismerkedem a témával - ezért rengeteg a kérdés. Médiára, Kodira használnám a Pi-t első sorban - aztán ki tudja, ha jól tudom Android, win nincs rá. Rögtön az elején elakadtam:
- Pi2 vagy Pi3? A wifi és a BT-n kÍvül miben jobb a Pi3?
- Nem igazán értem ezt a táp kérdést. A malnapc oldalán ezt Írják: "Javasolt tápegység minimum 1,2A 5V
Micro USB-s tápcsatlakozás maximum 2.5A 5V, azaz nagyobb táp használata tilos!" Alin meg egy eladó aki rengeteg Pi2-t adott el meg Pi3 hoz ajánlja az 5V3A-es tápot. Ebből most mi igaz? Azt olvastam hogy a Pi2 tápja ami 2A kevés a Pi3-nak, a malnapc szerint meg a 2,5A feletti tápokkal meg tilos használni?Ez a táp jó lenne Pi3hoz? [link]
- Vennék hozzá házat is, a Pi2 ház jó a Pi3hoz is?
- Openelec felrakására van valami magyar leÍrás?
- A Pi2 bármilyen usb wifi stickkel működik?
- HDMI passtrought, a HD audio, CEC, BDiso gond nélkül megy Pi3on is?
Aliról venném, egy ilyen szettel: [link], ebből a szettből minden használható Pi3hoz? Melyik az a ház ami 100% kompatibilis Pi3-al?
- Ez Így működőképes vagy kell még vennem mellé valamit?"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti játékok OFF topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Autós topik
- Nyaralás topik
- EAFC 25
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- DELL T40 EMC Szerver
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest