- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- droidic: EA GAMES – élő emberrel a supportban 2025 ben
- Ivqkzy-: 2. gépem
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ivqkzy-: Eddig
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
vargalex #14099 üzenetére
Hogy őszinte legyek, úgy tudtam, hogy ahhoz, hogy működjön a hdmi-cec először engedélyezni kell a televízión (samsungnál anynet+) majd a vezérelni kivánt készüléken is. Na most a BPi (M1+) HDMI CEC képességéről nem találtam semmit, ezért nem is rendeltem meg eddig.
Üdv. core2
-
vargalex
félisten
válasz
Neil Watts #14098 üzenetére
Szia!
Ha a TV tudja a HDMI CEC-t, akkor miért kell még egy távirányító?
-
(elnézést, hogy itt teszem fel a kérdst, de ha esetleg használ valamelyikőtök Banana Pi-t akkor androidhoz/kodihoz) tudna nekem szolgálni valami távirányítóval ami lehetőleg USB-s, s oob megy és magyarországon beszerezhető? Köszi! (A TV-m tudja a HDMI-CEC-t)
Üdv. core2
-
azbest
félisten
válasz
Geripapa #14096 üzenetére
A második problémás. Mivel ez egy arm gép, ezért a linuxos skype nem fog futni rajta. Létezik olyan kereskedelmi emulátor, ami képes lehet futtatni skype-ot ratja, de abban nem sok köszönet lenne, mert ez komoly sebesség vesztéssel jár.
Mivel a raspberry-re android sincsen, így az androidos skype is felejtős.
Mivel windowsból sem teljes értékű van rá, így a csempés skype is fejeltős.
Szerintem neked skype-hoz inkább egy intel alapú windowsos tablet vagy stick kellhet. Ha viszont az androiddal is ki vagy békülve, akkor androidos sticket már 35 dolcsi körül kapni.
Van más fajta board, amire van android is, bár a stabilitásuk változó. Ezen a vonalon a szomszéd topic tud segíteni [link]
-
Geripapa
aktív tag
Sziasztok, még új vagyok ebben a témában így szeretnék segítséget/tanácsot kérni!
Két külön feladatot kellene megoldani olcsónAz egyik egy hálózati médialejátszó: ami eddig van: sony 42w656a + nas (hálókábel nincs).
A másik meg a skype futtatása. Tehát ennyi lenne csak a feladata hogy bekapcsolja az ember bejelentkezik skypére és mindenki boldog és tudunk kommunikálni. Természetesen ezt "atombiztososan" kellene tudnia. Erre jelenleg beállítottam egy régi gépet xp-vel de az csak akkor működik ha ott vagyok, nem is értem. Egy teljesen új gépet csak a skype miatt nem akarok venni de ha erre jó ez a masina esetleg a régebbi verzió is akkor erre beruháznék.
Szóval a kérdéseim:
Melyik feladatra melyik verziójú: Raspberry Pi-t ajánljátok?
Milyen szoftverek/hardverek kellenek hozzá? hogy működjön? -
g0dl
addikt
Ilyesmi nem jobb rpi mellé?
-
Hyperion
senior tag
válasz
Soderes #14090 üzenetére
Működni fog ezzel is, de rém puritán egy valami.. Ennyi pénzért nagyon nem ajánlott.
Ali-n vagy ebay-en vegyél egy HP, vagy lenovo szitázású általában fekete Win MCE távirányítót. Ha nem akarsz vacakolni az ir modullal, akkor fogadóval együtt.(USB)Klasszisokkal jobb mint ez a valami amit linkeltél.. megjegyzem ez az 1-2 dolláros kategória kint...
pl.: [link]
vagy:
[link] -
Soderes
senior tag
A véleményetekre vagyok kíváncsi
PI 2-hez keresek távirányító Xmbc/Kodi alá.
Ez a kombináció megfelel a célnak? :
Tehát a kérdésem a következő evvel a távirányítással nem lesz problémám? Vagy van ennél sokkal jobb csak én nem találok.
USB infrát akartam, de nem találtam. CEC tv-m nincs.Előre is köszi!
-
azbest
félisten
válasz
Celtis #14085 üzenetére
Az oprendszertől függ, hogy melyik a jó
Nekem rtl8818cus van, ez kevesebbet fogyaszt, jellemzően nincs külső antennája. Edimax nano wifi dongle nével, de sok más néven is árulják. Ezt 3 dolcsi alatt kapni ebayen.
A másik amit használtam ralink rt5370 -es külső antennás. Ez többet eszik, a régi pi nem tudta meghajtani, ebből külső antennásom van.Az, hogy épp melyik ment jól, attól függött melyik operendszerrel használtam.
-
beti
csendes tag
Üdv mindenkinek !
Az RPIbolt akciózik augusztus 31-ig.
Gyorsan rendeljetek, mert csak készlet erejéig van akció. -
Celtis
veterán
Tudtok ajánlani ebay-en olcsó wifi dongle-t, ami biztosan jó Pi-hez (nem W10)? Esetleg külső antennásat, mert határeset a jelszint.
-
Hyperion
senior tag
Annyira még sem. Most válaszolt az fdh. Direkt rendelés esetén nem ok intézik a garit
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Közvetlenül a Farnell-től rendelt RPi2 garanciáztatása hogy zajlik? Az FDH-n keresztül, vagy közvetlen a Farnellel kell felvenni a kapcsolatot?
Februári a kütyü...
Köszönöm!
-
Troy.
addikt
válasz
bencsikgab #14078 üzenetére
+1.
Engem is érdekelne.
-
Celtis
veterán
Nekem megvan évek óta a rendszerem, csak lecserélem a vezérlőmet. Elsősorban azért, hogy távolról tudjam irányítani.
Egyébként szerintem nem kell drága szelepet venni. Sokkal inkább érdemes egy mesterszelepet rakni a rendszerbe. Anno a legolcsóbb szelepeket vettem meg. Épp 10. éve mennek gond nélkül. . -
Celtis
veterán
Ha valaki gondolkodna RPi alapú öntözőrendszer vezérlésen, ilyenen: opensprinkler, akkor szóljon.
Én építek magamnak, és ha van még érdeklődő, akkor rendelnék több alkatrészt. Kb. a fenti ár harmadáért kijön a cucc.Moderátorok! Ez nem kereskedelmi ajánlat, hanem közös megrendeléshez partner keresés.
-
OddMan
őstag
Az alábbi parancs világosan kiírja, hogy a hiányzó driver okozza a problémát.
"devcon.exe status *8179*"USB\VID_0BDA&PID_8179\00E04C0001
Name: 802.11n NIC
The device has the following problem: 28
1 matching device(s) found."Code 28: The drivers for this device are not installed. Install the device driver."
Úgy gondolom, hogy a hw gyártóknak kellene elkezdeni driver-eket készíteni, különben használhatatlan marad a legtöbb eszköz Raspberry PI2 Windows IoT alatt.
Hát sajnos ez van. -
OddMan
őstag
A Windows 10 IoT a "devcon.exe hwids *" parancs kiadása után kiír egy hosszú listát, aminek egy részét alább belinkeltem.
Ezek szerint a raspi2 látja a TP-LINK TL_WN725N v2.1 N-es wifi adapteremet, viszont az mégsem működik. Valószínűleg azért, mert sajnos egyáltalán nincsenek driverek a Windows 10 IoT-hez.USB\VID_0BDA&PID_8179\00E04C0001
Name: 802.11n NIC
Hardware IDs:
USB\VID_0BDA&PID_8179&REV_0000
USB\VID_0BDA&PID_8179
Compatible IDs:
USB\Class_FF&SubClass_FF&Prot_FF
USB\Class_FF&SubClass_FF
USB\Class_FF -
azbest
félisten
válasz
schferenc77 #14070 üzenetére
Ha jól értem a pcm512x nem a te eszközöd, hanem egy i2c kapcsolatú dac lenne, amit lehet a blacklisthez hozzá kell adni, ha összeakad valamivel [link]
-
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Max2PLay-t használok RPi-n, Squeeze playernek. Szeretnék egy BT-s USB-s hangszórót rákapcsolni, de elakadtam. Az USB-n szépen látszik az eszköz:
root@Etkezo:~# lsusb
Bus 001 Device 002: ID 0424:9514 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 004: ID 1395:002c Sennheiser Communications
root@Etkezo:~#Ugyanakkor az alsa már nem látja:
root@Etkezo:~# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
Subdevices: 8/8
Subdevice #0: subdevice #0
Subdevice #1: subdevice #1
Subdevice #2: subdevice #2
Subdevice #3: subdevice #3
Subdevice #4: subdevice #4
Subdevice #5: subdevice #5
Subdevice #6: subdevice #6
Subdevice #7: subdevice #7
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
root@Etkezo:~#dmseg-ben ezt látni, mintha nem tudná elindítani a kártyát:
4.223854] usb 1-1.4: Product: Sennheiser BTD 500 USB
[ 4.376539] udevd[159]: starting version 175
[ 4.741657] random: nonblocking pool is initialized
[ 6.134638] bcm2708_i2c_init_pinmode(1,2)
[ 6.232371] bcm2708_i2c_init_pinmode(1,3)
[ 6.820415] pcm512x 1-004c: Failed to reset device: -5
[ 6.998642] pcm512x: probe of 1-004c failed with error -5
[ 7.228054] bcm2708_i2c 20804000.i2c: BSC1 Controller at 0x20804000 (irq 79) (baudrate 100000)
[ 7.471742] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CPU DAI (null) not registered
[ 7.705319] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 7.870610] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 8.042740] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CODEC DAI pcm512x-hifi not registered
[ 8.067964] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 8.087896] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 9.279669] input: Sennheiser BTD 500 USB as /devices/platform/bcm2708_usb/usb1/1-1/1-1.4/1-1.4:1.3/0003:1395:002C.0001/input/input0
[ 9.300030] hid-generic 0003:1395:002C.0001: input,hiddev0,hidraw0: USB HID v1.11 Device [Sennheiser BTD 500 USB] on usb-bcm2708_usb-1.4/input3
[ 9.318374] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CODEC DAI pcm512x-hifi not registered
[ 9.347893] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 9.367868] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 9.392572] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CODEC DAI pcm512x-hifi not registered
[ 9.417881] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 9.441521] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 13.186700] EXT4-fs (mmcblk0p6): re-mounted. Opts: (null)
[ 13.655781] EXT4-fs (mmcblk0p6): re-mounted. Opts: (null)
[ 14.428469] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CODEC DAI pcm512x-hifi not registered
[ 14.460321] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 14.497922] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 14.531963] snd-rpi-iqaudio-dac sound: ASoC: CODEC DAI pcm512x-hifi not registered
[ 14.566401] snd-rpi-iqaudio-dac sound: snd_soc_register_card() failed: -517
[ 14.596902] platform sound: Driver snd-rpi-iqaudio-dac requests probe deferral
[ 24.518863] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: hardware isn't capable of remote wakeup
[ 26.115175] smsc95xx 1-1.1:1.0 eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0xCDE1
[ 36.826467] Adding 102396k swap on /var/swap. Priority:-1 extents:2 across:110588k SSFS
root@Etkezo:~#Hogyan lehetne életre lehelni? Az USB eszközt szépen felismeri, de hangeszközként már nem. Milyen parancsokkal induljak el?
-
Celtis
veterán
válasz
Ittnemaz #14058 üzenetére
Szerinted mennyi munka egy ilyet összedobni? Illeszteni az RPi-t teljesen dokumentálatlan hardverekhez. Egy egységes jól működő rendszert összehozni, stb. Ezek szerint a 300 EUR töredékét szánod a fejlesztésre és ebben benne van a HW is.
Esetleg keress egy diákot, aki megcsinálja diplomamunkának.Amúgy én sokkal inkább keresnék valakit, aki mégis megjavítja, de biztos nem filipsz márkaszerviz környékén. Ebben inkább látok működő üzleti modellt.
-
azbest
félisten
válasz
OddMan #14067 üzenetére
Igen, a pár héttel ezelőtti működött Win7-en is. A háttérben a dism -et hívja meg az is, mert abból jött egy hibaüzenet, amit csak a logból tudtam visszanézni, mert olyan gyorsan bezárta. Aztán rákerestem és többek közt azt az írás találtam.
Egyébként elég gyászos. Ssh és webes felületen keresztül is sikerült rendszerösszeomlást okoznom azzal, hogy kiadtam pár parancsot, vagy kattintgattam a felületen. Meg a hivatalos oldal szerint az usb-vel is vannak problémáik.
A broadcom wifi valószínűleg azért működik, mert a tabletekben is tipikusan az van, így ahhoz volt már driverük.
-
OddMan
őstag
válasz
azbest #14065 üzenetére
Én ezen leírás alapján csináltam a Windows 10 IoT telepítést. A "Windows IoT Core Image Helper" egy nagyon egyszerű grafikus program, amivel könnyedén lehet telepíteni az sd kártyára az image fájlt. Mondjuk én W8.1-et használok, de azon simán működött.
-
azbest
félisten
válasz
OddMan #14059 üzenetére
Érdekes, hogy mennyire érzékeny win alól a külső usb hubhoz vezető kábel minőségére (kvm switch). Linux alól nem tapasztaltam problémát, de win alól meg sem jelentek mindig az eszközök. A billentyűzet és egér is hiányzott az eszközök listájáról. Miután kicseréltem a kábelt, mert közvetlen a pi-be dugva megjelent az egér, így már a hubon át is jó lett.
Se a z rtl8188cus se a ralink 5370-es wifimet nem látta. Ami némileg fura, mert mintha pár hete a régi változattal valamelyik ment volna.
-
azbest
félisten
Úgy látom a win10 raspberry image sd kártyára telepítést megokosították, hogy ne fusson win7 alatt. A korábbi változat simán feltette a kártyára még a rendszert, de most valamit varázsoltak, hogy a dism elszálljon, amikor azzal telepítené a kártyára.
De rajtam nem fognak ki, mert Win7 alá is lehet telepíteni a [win 10 adk]-t, amiben benne van az új dism, ha csak azt (Deployment Tools) választjuk telepítéskor akkor 64MB helyet foglal.
cd C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Assessment and Deployment Kit\Deployment Tools\x86\DISM
diskpart-tal kilistázom a lemezeket, ahogy itt írják
diskpart
list disk
exitItt meg kell találni, hogy hanyas sorszámú az sd kártya.
cd C:\Program Files (x86)\Microsoft IoT\FFU\RaspberryPi2
"C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Assessment and Deployment Kit\Deployment Tools\x86\DISM\dism.exe" /Apply-Image /ImageFile:flash.ffu /ApplyDrive:\\.\PhysicalDrive2 /SkipPlatformCheckÉs már működik is anélkül, hogy emiatt egy virtuális gépen futtatnánk a win10 pécé változatot, vagy éppen csak amiatt felfrissítenénk a rendszerünket rá.
-
azbest
félisten
válasz
OddMan #14062 üzenetére
Úgy látom, hogy szállítanak ide magyarországra. 6 font a cucc, 4 font a szállítás, összesen 10 font. PayPal-lal is lehet fizetni
Egyébként meglepődtem, mert régebben nem volt ilyen. Nem tudtam, hogy alapítottak egy céget a raspi-ra brandelt cuccokkal való seftelésre.
Egyébként Kínából 3 dolcsi alatt kapni realtek chipsetes nano dongle-t.
-
OddMan
őstag
válasz
azbest #14060 üzenetére
Ilyen adapter kellene nekem.
- 802.11 b/g/n
- USB 2.0
- BCM43143 chipset
- 150Mbps maximum throughput
- Supports Access Point/Infrastructure mode -
OddMan
őstag
válasz
.Benett #14052 üzenetére
Egy ideje már használom raspi2-ön a win10 IoT-t, de ezt a rendszert csak olyanoknak ajánlanám, akik Visual Studio 2015-el programfejlesztéshez használnák.
Tehát a lényeg, hogy nincs olyan grafikus felülete, amire az átlag felhasználó gondol pl. asztal és a parancssori felülete is jóval spártaibb, mint a normál Windows10-nek. Tehát asztali PC helyettesítésére totálisan alkalmatlan a Windows 10 IoT. -
azbest
félisten
válasz
OddMan #14059 üzenetére
Nincs olyan, hogy eredeti. Az alapítvány nem árul wifi adaptert és nincs is raspberry brand adapter.
A listán úgy láttam RTL8188 is szerepel, az elég elterjedt chipsetes.
Egyébként mit jelent, hogy nem működött? Nem jelent meg a képernyőn, hogy van wifi?
Másrészt valószínűleg alapból a win renderen sincs bekapcsolva az usb nagy terhelhetőségű módja, ha valamelyik wifi keveselná a tápot a többi pi-re kötött eszköz miatt, akkor a config.txt-ben be kell kapcsolni és újraindítani. -
OddMan
őstag
válasz
gyurkikrisz #14057 üzenetére
3db usb wifi adapterrel teszteltem eddig, de egyikkel sem működött (a Windows 10 IoT). Sajnos a külföldi fórumokon is azt írják, hogy csak az eredetivel működik. Szóval szeretnék rendelni egy eredeti raspi2 wifi adaptert Angliából, de nem találok olyan webshop-ot, amelyik postáz Magyarországra és van paypal fizetési lehetőség.
-
OddMan
őstag
Raspberry PI2 Windows 10 IoT rendszerhez milyen wifi adapter használható? Itt azt olvastam, hogy csak a gyári raspi2 wifi adapterrel használható. Ez most komoly?
Örülnék ha valaki segítene és ajánlana egy olyan külföldi webshop-ot, ahol normális áron vehetnék egy ilyen gyári raspi2 wifi adaptert.
Előre is köszi annak aki segít. -
.Benett
tag
Sziasztok !
Gondolkodom egy Pi2 beszerzésén.
Van már rá teljes értékű kevésbé macerásan telepíthető WIN10 ? -
layerke
aktív tag
Sziasztok,
Valaki próbálkozott már ilyen rendszer építésével esetleg? Milyen tapasztalatok vannak ilyen téren?
Üdv
-
Ittnemaz
aktív tag
válasz
Mr Dini #14044 üzenetére
fognék. ez még egyszerü lenne.
bár ennél bonyultabb a dolog ezért nem vágok bele.
ebbe kellene beépiteni:
http://content.hwigroup.net/images/products_xl/106726/4/philips-mci298-streamium-wireless-micro-hi-fi-system.jpgalaplap hibás a dolog javithatatlan,de igy megmenthetö lenne.
rádiovétel, cd lejtászás, van benne mechanika, usbröl lejátszás, wifi vétel, lcd bekötése,gyári távirányito bár ez már a mese kategoria
ennyi lenne.
-
envagyok
veterán
Nekem is speciális neve van.
Windowsból filekezelővel megnyitod a pi IP címét (persze engedni kell a sambát a pin) majd a config nevű filet kell szerkeszteni notepad++-al. Most nem vagyok otthon hogy pontosan megnézzem, de keress rá ebben a fórumban vagy a neten...Edited:
/storage/.config/samba.conf.sampleEzt a filet kell szerkeszteni, és mentéskor lehagyni a sample kiterjesztést.
-
azbest
félisten
Ha a workgroupot átírtad, akkor elvileg jónak kellene lennie. Újraindítás volt?
Az még gondot okozhat, ha két azonos nevű eszköz van. Samba alól a netbios name paraméterrel lehet adni neki nevet (alapból a hostname értékét venné fel).
Például nekem két pi ment azonos névvel és a másodikat így nem listázta ki (ip alapján persze akkor is elérhető volt). De miután átneveztem a hostnevet a másodikon, úgy már megjelent.
Mondjuk a azt nem is néztem a win milyen csoportban van. De az biztos, hogy a hálózatfelderítés beállítása is befolyásolja, hogy más gépeket kilistáz -e. -
-
Ittnemaz
aktív tag
válasz
gyurkikrisz #14041 üzenetére
idöm nincs rá
viszont határidö meg szorit. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Celtis #13876 üzenetére
Azt mondják, hogy NAS-nak pogoplug-ot érdemes venni: [link] Olcsóbb, mint a PI (20$), van rajta SATA2, USB3 és gigabit lan. Megoldható, hogy Arch-ot vagy Debian-t bootoljon be, talán-talán openelec is, úgyhogy kisebb webszervernek vagy media servernek is jó. Én is abból veszek majd párat NAS és szerver célra, de egyelőre még tájékozódom tovább. PI és arduino szerintem inkább robot készítésre, szenzor jelek fogására jó, mint hálózatozásra, de nem vagyok túl tájékozott a témában. Nyitok egy pogoplug topic-ot, mert úgy látom, hogy nincsen még.
-
azbest
félisten
válasz
huliganboy #14036 üzenetére
anno raspbmc alá egy sima installal feltehető volt [link]
sudo apt-get update
sudo apt-get install zd1211-firmwareHa ennél is így van.
Bedugás után nézd meg konzolból a dmesg kimenetét és abból látszik, hogy tud-e kezdeni vele valamit. -
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Szerintetek PI2 esetén OSMC-re hogy tudok egy zd1211b chipsesttel ellátott wifi adaptert életre kelteni?
Köszönöm!
-
-
melan
senior tag
Sziasztok! Az itthoni hálózatomnak a workgroup neve: munkacsoport. A hálózaton tallózva a pi a workgroupban van, ezt szeretném átállítani. Az smb beállításoknál beírtam a munkacsoport nevét, de azt írja, hogy akkor kell, ha van wins kiszolgáló, annak is kellene ip. Namost mit állítsak be, hogy a pi is a munkacsoportban szerepeljen?
-
Ittnemaz
aktív tag
üdv!
aki nagyon ért rpihez, és ohajt egy kis pénzt keresni kérem keressen meg.
amit tudok ajánlani:
- project melo
- belefogsz öszülni
- mindezért kevés pénzem lenne
- ellenben csodálatos kihivás, és rettentöen büszke leszel magadra.
- tanulsz valamit amit nem vehetnek el töled
- ???nos?
-
Flowtation
őstag
válasz
yossarian14 #14027 üzenetére
Szia!
Nekem 5.0.8. van, ami stabil verzió. Egyébként nem annyira zavaró, tényleg csak az elején csinálja.flegga92:
Igen, én is azért vettem az usbs hangkarit, mert ez a legolcsóbb megoldás az 5.1-hez, nekem régi tv-m van, én is fejhallgató kimeneten használtam eddig, a hang előerősítést fel kellett venni 30-ig. Most már a sima hangerőből is le kell venni. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #14026 üzenetére
Ez nem a táp okozta dolog - az fagyás vagy újraindulás lenne - hanem valószínűleg a szoftver van gyengén megírva a digitális hanghoz.
-
flegga92
senior tag
válasz
Nekem is ez van mióta rá van dugva egy USB-s hangszóró. (nem csak a tápot kapja usbn hanem az adatot is)
Amíg jacken ment a hang nem akadozott viszont baromi halk alig lehetett érteni. Szintén Pi1 -
yossarian14
tag
válasz
Melyik OE verziót használod? Nálam is ilyen tünetek vannak 5.95.x alatt, csak hangkártya nélkül.
-
Flowtation
őstag
válasz
miroon #14017 üzenetére
Szia!
Nekem az xbian nem vált be, sokszor újraindult egy-egy film indításnál, illetve az egész lassú volt, pl. az openelec-hez képest. Hozzá kell tennem, hogy nekem pi1 b model van.
Mindenkinek:
A régebben linkelt pcx-es tápot használom, semmi gondom vele. De amióta beüzemeltem az usb-s hangkártyát azóta a filmek indításakor kicsit akadozik a kép, illetve ha pause-ból indítom akkor szintén akad vagy kicsit felgyorsul pár másodpercre. Ez normális vagy lehet kevés táp? Amúgy egy 8 gb-os sandisk class10 kártyáról megy az OE, ha ez számít.
Egyébként hogyan tudom kimérni, hogy mennyi a fogyasztása a pinek? -
lehella
senior tag
Sziasztok! Pi2-hez hol lehet jó áron venni 2méter led szalag, táppal és csatikkal, vagyis kompletten együtt? Tudtok konkrét linket, ebay/ali nem gond. Erre a ws2801-re van szükség ha jól informálódtam.
-
azbest
félisten
Egyébként aktív hub csak akkor lehet érdemes, ha csak 1 usb-je van a winyónak. Ha van külön táp bemenete, akkor azt értelemszerűen külön tápegységre lehet kötni, ha van megfelelő csatlakozója.
Nomeg a minőségi usb hub esetén néha előfordulhat, hogy ott is limitált 500mA-ra a kimenet külön, bár azt hiszem elég ritka, hogy ennyire komolyan vegyék a szabványt, hanem általában inkább rá van kötve mind a közös tápra.Nekem egy noname kínai házban van, annak egy usb-dc pöcök kábele van a plusz táphoz.
És valóban, az usb csatlakozás sokszor elég érzékeny a mozgatásra. A pi oldalán elég feszes a csatlakozó, de például az usb keretem felől elég könnyen kihúzható a kábel.Szóval nekem ezt simán be lehetne dugni egy második usb csatolós tápba vagy töltőbe.
-
Nerd
aktív tag
válasz
Mr Dini #14018 üzenetére
Azert ez igy nem igaz, tobbszor leirtam, hogy a 2.1A-s minosegi tap siman meghajt egy 1TB-os kulso vinyot, sott mostanaban egy TL-WN721N usb wifi tarsasagaban megy a vinyo aktiv hub nelkul... En inkabb azt javaslom, hogy probalja ki usb_max_current beallitassal es ha nem megy akkor vegyen hubot. A 2-3 ezer forintba kerulo aktuv hubom meg olyan, hogy ha meglokom azonnal lehal az osszes usb... gondolom a tobbi par ezer forintos vacak sem jobb...
-
golya87
őstag
válasz
miroon #14017 üzenetére
Szia
Igen (Openelec, OSMC)
Igen (Openelec, OSMC, Raspbian)
Igen (Openelec, OSMC, Raspbian)Mindkettőről volt már szó korábban a fórumon. (torrent és samba openelec-en/osmc-n)
A táp viszont szerintem kicsi lesz a vinyóhoz. Így vagy nagyobb táp, vagy külön táppal ellátott hub.
-
azbest
félisten
válasz
miroon #14017 üzenetére
A samsung kártyával óvatosan, nem biztos, hogy teljesen jól kezeli. A például 16-os MB-MP16D/CN a most aktuális 2015-05-05 raspbiannal időtullépéssel megakad, amikor kiterjesztené a teljes kártyára a képben lévő particiót.
A sandisk kártyák a legbiztosabbak boardokhoz, azokkal ritkán van problémájuk. Itt egy lista mások tapasztalatairól [link], de ezek közt is vannak ellentmondó vélemények.A médiajátszó funkciók miatt valószínűleg openelec vagy osmc lehet a befutó. Bár, ha kifejezetetten gyors netes megosztásról van szó, akkor lehet kissé túl optimista 20 torrent, de ha limitált vagy jól bekonfigurált, akkor akár működhet is. Keress vissza, hogy mások mit írtak a torrentről, nekem ezzel nincs sok tapasztalato. A hdd jó gondolat, ott a tápellátásra kell figyelni, hogy ne legyen vele gond.
(nálam 2A minőségi tápról megy egy pi2, magas terhelhetőségűre állított usb-vel és így közvetlen róla megy egy 160-as noti hdd, bekötve a plusz táp is az egyik usb-re, hogy kevésbé legyen érzékeny a kontakt hibára). Kisebb táppal vagy többet fogyasztó hdd-vel külső tápos megoldás erősen ajánlott.
-
-
miroon
aktív tag
Sziasztok!
Tervezgetem egy raspberry vásárlását. Pontosan erre gondoltam.
Amikre kellene főként:
- Médialejátszó (hdmi-n tvre)
- Torrent (egyszerre max. 15-20 db seedelése - max. 2-3 db letöltése)
- Samba (vagy valami amivel hálózaton elérhetem a fájlokat róla)Ezekre elég lehet az a model amit fentebb linkeltem? 16 gigás Samsung SDHC UHS-1 C10-es kártya lenne benne, illetve egy 2,5-es 500gigás külső HDD.
Meg még egy olyan kérdés,hogy ha ezekre a célokra megfelelne, akkor milyen op.rendszert telepítsek rá ami mehetne 24h-ban?
-
Ultrazord
tag
hello
van egy openelec a gépemen, ami össze van kötve egy hdtv-vel
Megoldható, hogy a közelben levő pc-t streameljem rajta? Kontrollerrel irányítanám a játékot de a hdtvre adná a streamet, mintha azon játszanék. -
válasz
Mr Dini #14014 üzenetére
Sziasztok!
Belinkelem itt is, hátha hamarabb kapok választ... Python programozás - Mobilarena Fórum #413
Köszi!
-
válasz
Flowtation #14013 üzenetére
Nálam alapból desktop módban van. (Legalábbis a kodi settings azt mutatja) De köszi! Megpróbálom.
-
Sziasztok!
Mainap folyamán szereztem egy képcsöves TVhez való jack-RCA kábelt. Ki is próbáltam a málnával, de kicsit sötét a kép. (Ez filmeknél annyira nem is tűnik fel, de a GUInál már eléggé zavaró) Van erre vmi megoldás, esetleg config.txt-ben turkálás stb???
Meg picit vibrál az egész...
Hang kis kalibrálás után rendben, viszont mikor rámegyek mondjuk az RTL klubra, akkor irtóra vízhangzik az egész. Ha kilépek, majd újból be, már jó, csak furának tartom picit.
2. Van itt olyan, aki már írt kodiplugint, vagy tud valami jó kis könyvet/kiírást, ami részletesen kitér a részletekre?
3. Van valamiféle log, amiből ki tudom olvasni mi a gondja a plugin scriptjével az openelecnek?
4. Ha írok egy plugint, az kompatibilis lesz osmcvel is?
5. Olvastam erről a translate dologról a kodi oldalán. Ezt hogy is lehet implementálni a cuccba? Vagy ezt is csak be kell rakni a resources könyvtárba?
Van valami lelkes animátor(/tudnátok ajánlani), aki csinálna nekem egy ikont, meg esetleg egy fanart képet a pluginomhoz? Valami magyar TV-s logo kéne... Köszi!
+1 License fájlt muszály berakni a pluginba? Ha igen/nem tudnátok adni egy univerzális GNU licencet?
Köszi, örök hálám!
Ui.: Bocs a részeges számozásért, csak gondoltam, h az első 3 bekezdés jobban összekapcsolódik.
-
melan
senior tag
Sziasztok! Nyaralásról hazaérve visszakapcsoltam a TV-PI2 főkapcsolót, és miután bebootolt az openelec látom, hogy a dátum 1970.01.01. .. és lehet láma vagyok, de nem találom a menüpontot, ahol vissza lehet állítani. Vagy netről kellene frissítenie?
-
-
sanzi89
addikt
-
Celtis
veterán
válasz
Kicsirics77 #14003 üzenetére
Akkor nem tudja használni a Pi-t.
-
Celtis
veterán
válasz
sanzi89 #14002 üzenetére
A beállítások/rendszer/perifériák/CEC adapter beállításokban vedd ki a pipát a Kodi legyen aktív a kezdésnél mellől, továbbá szerkeszd meg a Pi config.txt fájlt (samba megosztáson eléred a "flash" mappában) Add hozzá a hdmi_ignore_cec_init=1 sort.
Egy ismerősömnek ezekkel a beállításokkal is bekapcsolja a TV-t a Pi. Ha nálad sem lenne ez megoldás, akkor hagyd állandó tápon a Pi-t. Az a 2W fogyasztás nem fog földhöz vágni. -
sanzi89
addikt
Van egy Raspberry Pi2-őm Openelec rendszerrel. HDMI-in rádugva egy Samsung UE40D5000-es TV-re, ami megy lassan fél éve minden probléma nélkül.
Az RPI egy Nokia microUSB töltőről kapja az áramot, tehát 24/7-ben üzemel, de egyre kevesebbet nézzük a TV-t, még kevesebbet nézzük az RPI-t. Gondoltam egy Y USB kábellel rákötöm a TV két USB portjára ami elég kraftot ad - és így nem lenne szükség a folyamatosan bedugott telefon töltőre - és kikapcsolna az RPI amikor a TV is. A gond ezzel az, hogy ha bekapcsolom a TV-t, akkor mindig alapértelmezetten az RPI képe jön be, holott nekünk a sima TV kellene. Ezt szeretném megoldani, nem tudom, hogy ez a TV-n vagy az RPI-n múlik, de egyik helyen se találtam erre vonatkozó beállítást. Valakinek ötlete esetleg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700KF + Kingston Fury Beast RGB 2x16GB DDR5 6000MHz CL30
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- HP Prodesk 600 G6 - i5-10500 3.1Ghz 6 mag 8GB DDR4, 256 NVME SSD, szép állapotú WIN11
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged