- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flowtation
őstag
Köszi, ezt jó tudni.
#46140MaCS_70
Ezt sajnos nem tudom, már hónapok óta így áll az oldal.
Azért azt jó lenne tudni, hogy a 3 cucc mennyire fogná le a pi-t. Én pl. még mindig csak max fullhd tartalmat nézek, a HA se nagy még mivel nincsenek eszközök. A nason meg OMV fut, nagy forgalom ott sincs, szóval lehet, hogy simán használható lenne. -
-
Flowtation
őstag
válasz
body007 #46120 üzenetére
és #46122sztanozs
Köszi a választ mindkettőtöknek. Van azért még pár dolog ami nekem nem teljesen tiszta:
1. Lényeges a wifi beállítása? Ethernet kábelen van a Pi nekem, mert egy ILYEN házban van és úgy vettem észre, hogy az zavarja a wifi-t. Ráadásul a tv mögött van, ami még ronthat rajta gondolom. Vagy a HA miatt kellhet a wifi, ha olyan eszközöm lesz?
2. Azt írja, hogy dockerben kell telepíteni a HA-t. Én még sose használtam dockert, igazából nem is vagyok vele tisztában, hogy pontosan mi ez. Mivel a leírás ezzel van, én nem ismerem, gondolom nem lehet kihagyni, de mégis nagyvonalakban mi ez a docker?
3. Az obex server lényeges? Jelenleg csak BT hőmérők vannak, amik ESP32-vel vannak vezérelve, persze majd szép lassan bővíteném az eszközöket.
4. Ace-stream, ha jól gondolom ez sem kell, van egy nasom, azon vannak a lejátszandó tartalmak, illetve néhány kodi plugin, pl dmdamedia, youtube, ilyesmik, ezekhez sem kell?Köszi!
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Biztosan volt már téma, ha nemrég akkor elnézést kérek.
Van egy pi4 4gb-os lapom, ezen most "csak" Kodi fut, de úgy érzem így nincs kiaknázva teljesen az erőforrása. Mivel régebben futott rajta HomeAssistant, felmerült bennem, hogy a kettőt megoldanám egyszerre. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek ilyen felállásban használva a pi? Ha igen, mik a tapasztalatok, bírja a gép? Mekkora ssd-vel tervezzek?
Nekem a Pi külső ssd-ről megy, ezt még anno megcsináltam a Pi imagerrel, szóval alapból így képzelem el a jövőben is.
Találtam egy step-by-step leírást, ezt lehet alapul venni és ez alapján elindulni?
Köszönöm a válaszokat! -
Flowtation
őstag
válasz
T-master #45083 üzenetére
Szia!
Azt még nem. Egy d-link covr 1102 eszköz van itthon, a saját wifi jelszavát használom, amivel eddig nem volt gond. Nincs benne egyébként speckó karakter. Viszont az az érdekes, hogy a nappalis médialejátszó is meghülyült tegnap. Nem lehet semmit nézni rajta, mert egyfolytában előtöltést ír. Tök mindegy, hogy sd vagy hd anyag, tegnap óta ez van. Este rádugtam kábelre - igaz a wifit nem kapcsoltam ki - de akkor is ez volt. Szóval még ezt megpróbálom, meg a málnának is valahogy viszek oda lant, aztán hátha.
De eddig jól ment a wifi, nem értem mi a baj.
Olvastam azt is, hogy a titkosítás legyen csak wpa, ne wpa2, ehhez viszont a covr-t át kellett rakni bridge módból normálba, az meg gyári visszaállítással járt és azóta hülyült meg, szóval van itt most mindenféle gond. -
Flowtation
őstag
válasz
AiRLAC #45079 üzenetére
Bocsánat a dupláért.
Közben felraktam egy 9.2.8 Leia 18.9 verziót és azzal minden rendben, egyből ment a CEC és gyors a keresés is. Viszont ezzel nem akar csatlakozni a wifihez. Először jó volt, utána viszont mindig network error, input/output error-t kapok.
Várakozás hálózatra bekapcsolva, mi egyebet tehetek még? -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémámban:
Van egy nem használt rpi4-em, amit szeretnék használni Kodival. Ehhez egy külső házas ssd-re kiírtam a pi imager programmal a LiberElec-Kodi párost. Az első problémám, hogy csak usb2 portról hajlandó indulni, a 3-asról nem. Ez nem lenne gond, viszont mikor videotár beolvasás van akkor elég lassú, azt gondolom ezért (egy beelink mxIII-hoz tudom hasonlítani, azon a belső memóriában van a kodi, 2 gb ram). Az usb boot a pi-n be van állítva, mivel eddig egy HomeAssistant futott róla, az is ilyen külső meghajtóról, bár arra nem emlékszem, hogy az usb2-n vagy a 3-on.
A másik problémám, hogy nem megy a CEC, ami régebben egy pi1-el is működött alapból. A tv egy philips, azon engedélyezve van az EasyLink, mégsem jó.
Tudnátok ezekben nekem segíteni?
Köszönöm! -
Flowtation
őstag
Ezért fontolgatom én is a dolgot. Persze most csak 1-es pik vannak használatban, Kodi Leia-val azért döcögős pl a menü, de a fullhd-t még éppen elviszi. Valószínűleg nem használnám a 4-est sem másra, mert van nas. De megis megfontolandó a 4Gb-os verzió, ha pl simán vinné a Kodit és mondjuk az OMV-t is.
-
Flowtation
őstag
válasz
zsolt_64 #34985 üzenetére
Ahogy (felületesen) néztem, szigorúan véve csak Kodi használatra annyival drágább a pi, mint amibe a sallangok kerülnek hozzá, tehát táp, hűtő, sd kártya, stb. Csak ezek miatt merült fel bennem más lehetőség is. De nem azért kardoskodok itt, hogy vitát gerjesszek, félre ne értsd.
-
Flowtation
őstag
válasz
zsolt_64 #34975 üzenetére
Igen az biztos mellette szól, hogy rengeteg mindenre is használható, attól függetlenül, hogy én csak LE+Kodi kombóra használnám valószínűleg. Mondjuk nasom épp van. Még mindig 2db pi1-t használok erre, max megelégedéssel, meg ismerem is már a nyűgjeit. Gondolom a 2 gb ram is elég lenne erre, de az az igazság, hogy sajnálnám azt venni, ha van 4 is. A konkurenciával még nem vagyok teljesen tisztában, próbálok utána olvasni és összevetni mindent.
-
Flowtation
őstag
válasz
Murdock1981 #34623 üzenetére
Király, köszönöm. Bár ha jól értelmezem, akkor nem kodi alatt használod. Ennek a részének még utána nézek.
-
Flowtation
őstag
válasz
Murdock1981 #34617 üzenetére
Szia!
Erről az online rádiós-transzmitteres megoldásról összedobnál egy leírást? Ha csak engem érdekel akár privátban is, persze ha mást is érdekel, akkor ide.
Köszönöm! -
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #32486 üzenetére
Megoldottam. Az msrepo felrakása után a mediakliik kieggel megy szépen 720p-ben, wifin is.
Köszi mindenkinek!
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Régen írtam, ide, mert eddig minden rendben volt. Most is így van, viszont változott itthon a koncepció. Felszereltem egy tv-t a konyhába (egy asszonynak ki mond ellent?) ehhez beraktam az eddig a nappaliban használt Pi1B-t, egy tp-link tl-wn422g (ver.2.0) wifi stick-el. A saját itthoni hálót simán elérem, tehát a nasról simán tudok lejátszani, persze tudom, hogy hd anyagok már neccesen fognak menni. Az lenne a kérdésem, hogy ezzel az "eszközparkkal" megoldható lenne, hogy tv adást is nézzek? Bőven elég lenne a 8 közszolgálati 8 csatorna, tehát semmi beltérit, meg ilyesmit nem akarok, csupán azt, hogy a netre kilátó LE-vel nézhetek-e tvt? Vagy ehhez mindenképpen kellene egy DVB-T-t tudó stick is? Ha ez kell, van olyan stick ami wifi ÉS dvb-t is egyben? Mi lenne ennek a legegyszerűbb módja?
Végső esetben azt is megoldom, hogy legyen kábelen a pi, de ahhoz nagyobb rákészülés kell, mert elég nehéz ide kábelt húzni, de gondolom ez nem lényeges most.
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Flowtation
őstag
válasz
evilskati #31851 üzenetére
Nekem is nagyon régóta ugyanaz a kártyám. Én még pi1-eket használok, állandóan mennek, nemrég mikor vettem egy hm erősítőt, gondok voltak a megjelenítéssel, ki be huzogattam a pi tápot, de minden rendben velük. Lekopogom azért... Igazából nem is tudom milyen kártya van benne éppen, de megnézhetem délutánra neked.
-
Flowtation
őstag
válasz
havri1 #31689 üzenetére
No én ezt a rasplexet nem ismerem. Ha olyasmi mint a kodi (linux alatt fut) akkor gondolom ssh-n, konzolból lehet telepíteni ezt a keymap editort is. Bár ha nincs gui, vagy nem olyan, akkor ezzel nem leszel előrébb. Feltételezem, hogy a keymap egy xml (vagy valamilyen) fájl lehet, azt is tudod szerkeszteni, viszont, hogy a távirányítón melyik gombnak mi az azonosítója, azt már nem tudom hogyan lehet kideríteni.
-
Flowtation
őstag
válasz
wassermann #31384 üzenetére
LEnappali:~ # tvservice -m DMT
Group DMT has 5 modes:
mode 4: 640x480 @ 60Hz 4:3, clock:25MHz progressive
mode 9: 800x600 @ 60Hz 4:3, clock:40MHz progressive
mode 16: 1024x768 @ 60Hz 4:3, clock:65MHz progressive
mode 35: 1280x1024 @ 60Hz 5:4, clock:108MHz progressive
mode 39: 1360x768 @ 60Hz 16:9, clock:85MHz progressive
LEnappali:~ # tvservice -m CEA
Group CEA has 15 modes:
mode 1: 640x480 @ 60Hz 4:3, clock:25MHz progressive
mode 2: 720x480 @ 60Hz 4:3, clock:27MHz progressive
mode 3: 720x480 @ 60Hz 16:9, clock:27MHz progressive
mode 4: 1280x720 @ 60Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 5: 1920x1080 @ 60Hz 16:9, clock:74MHz interlaced
(native) mode 16: 1920x1080 @ 60Hz 16:9, clock:148MHz progressive
mode 17: 720x576 @ 50Hz 4:3, clock:27MHz progressive
mode 18: 720x576 @ 50Hz 16:9, clock:27MHz progressive
mode 19: 1280x720 @ 50Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 20: 1920x1080 @ 50Hz 16:9, clock:74MHz interlaced
mode 21: 720x576 @ 50Hz 4:3, clock:27MHz x2 interlaced
(prefer) mode 31: 1920x1080 @ 50Hz 16:9, clock:148MHz progressive
mode 32: 1920x1080 @ 24Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 33: 1920x1080 @ 25Hz 16:9, clock:74MHz progressive
mode 34: 1920x1080 @ 30Hz 16:9, clock:74MHz progressive
LEnappali:~ #
Nekem ezeket dobta ki.
Ez pedig a status:LEnappali:~ # tvservice -s
state 0x12000a [HDMI CEA (31) RGB lim 16:9], 1920x1080 @ 50.00Hz, progressive
Ez a mode van beállítva, ez jó akkor gondolom, de akár átrakhatnám a 16-ra is, ugye? Annyit még kérdeznék, hogy ez mire vonatkozik:LEnappali:~ # tvservice -a
PCM supported: Max channels: 2, Max samplerate: 192kHz, Max samplesize 24 bits.
AC3 supported: Max channels: 6, Max samplerate: 48kHz, Max rate 640 kb/s.
DTS supported: Max channels: 6, Max samplerate: 48kHz, Max rate 1536 kb/s.
LEnappali:~ #
Ezek a supported audio formátumok, de ezt sem értem, mert az avr meg PCM 48 KHz-et ír ki, igaz kényszerből optikán van összekötve. -
Flowtation
őstag
válasz
wassermann #31379 üzenetére
Ezekből ami native vagy prefer jelölésű lenne a megfelelőbb?
-
Flowtation
őstag
Szia!
Ez a fix beállítás esetleg segíthet nekem a múltkori problémámban? ITT írtam le a mi a problémám, aztán javasoltál pár config.txt sort, de egyikkel sem sikerült megoldani. Próbálkoztam mindennel, force, safe_mode, boost, edid, stb. Számít az, hogy 1080p vagy i? Az 50 Hz mit jelent? Mert egyébként azt én is tapasztaltam mint kovibandi82 fórumtárs, hogy indult olyan felbontásokban is a málna, hogy csak pislogtam mint hal a szatyorban. 800x600, meg ilyenek...Egyébként a kodiban én csak 1080p-t tudok beállítani, 50Hz-en, a config.txt-ben ezt felül lehet akkor írni?A hétvégén kaptam kölcsönbe egy zotac nd02 lejátszót, ezzel is ugyanaz a bajom. Számít az esetleg, hogy milyen rendszer (kernel?) van a gépen?
-
Flowtation
őstag
Szia!
Beállítottam, nem is volt benne a config fájban, uh beírtam. Egyébként nem segített, utána nem bírtam működésre a cuccot megint. Kivettem, csak ez a kettő van bent:config_hdmi_boost=7
hdmi_force_hotplug=1Ezzel most elvileg jó, de ma reggelre meg meghülyült az STB, elkezdett villogni a kép kb másodpercenként, átraktam direktbe a tv-re és ott is...kicsit kezd tele lenni a hócipőm a technikával...pénteken hozták az új dobozt
Az nem lehet egyébként, hogy "elöregedett" a pi? Esetleg próbáljak meg egy csont új kártyával, új rendszerrel mókolni?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Okozhat-e problémát a cec működése házimozis rendszerben? Ugyanis mióta megvan ez erősítőm, időnként olyan gondom van, hogy nem ad képet a pi (? vagy az avr, még nem tudom), ha váltok egyik forrásról a másikra. Egyszerűen azt mutatja a tv, hogy nincs jel. Nem igazán segít semmi, csak a kábel kihúzás és nem tudom mi lehet a baj. Erősítő és tv reset már megvolt, hdmi kábel csere szintén (igaz csak v1.4-es kábelre, de újra.), próbáltam a tv-n kikapcsolni a simplinket (lg) de nem segített, rpi-n bekapcsoltam a hdmi force_force_hotplug=1 kapcsolót, de ez se, bár ennek nem biztos, hogy köze van hozzá. Még ezért gondoltam, hogy a libreelec-ben is kikapcsolom a cec-et, hátha az kavar be. Elég ha a kodi felületén keresztül kapcsolom ki vagy inkább konkrétan a config.txt-ben csináljam, biztos ami biztos?
előre is köszi a válaszokat!
-
Flowtation
őstag
válasz
kovbandi82 #31244 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Dobnál egy kontaktot, akár priviben is?
Köszönöm! -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Van valahol egy lista az ajánlott sd kártyákról? Összefoglalóban nem láttam, de szeretnék venni egyet, amihez van adapter is. 8 Gb elég ugye?Köszi!
-
Flowtation
őstag
Oh, bocs, ez lemaradt. Libreelec egy rpi1-en, de közben helyrejött. Az egész onnan indult, hogy az új hm erősítő van, de valamiért ha elkapcsolok egy másik forrásra, majd vissza, akkor nem lesz kép. Eddig nem jöttem rá miért, most a málnával próbálkoztam, de nem segített. Valami nem kerek most itt...
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Állítgatás közben véletlenül átállítottam a képfrissítési frekit 59.94 ről 60 hz-re és most nem ad képet a málna. Vissza tudom csinálni valahogy? Vagy más baja lehet esetleg? 10 perce még jó volt, most meg nem bírom életre kelteni... -
Flowtation
őstag
válasz
cinemazealot #28996 üzenetére
és
(#28997) wassermannKöszi a válaszokat. Időhiány miatt egyelőre a második megoldást választottam, de elmentettem a tutorialt is, nyugisabb időkre!
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Pár hete a hivatalos kodi addon tárolóból felraktam a youtube klienst. Ment is szépen mostanáig, de ma reggel egy ilyen üzenet fogadott: "Daily limit exceeded." Ez mitől van? Létezik esetleg másik addon, ami jól használható jutubhoz? -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
2 kérdésem lenne. Az egyik az, hogy mitől lehet, hogy új tartalom keresésekor bizonyos filmeket megtalál, másokat meg nem? Ha rámegyek a film információra, akkor meg benne van a tartalom, képek, szereplők, stb, de a listában a valós cím szerepel (értsd: pl.blivion.2013.BDRiP.XviD.HuN-PpB) nem az, hogy Feledés
Másik kérdésem, hogy azt meg lehet oldani, hogy két málna egymás között szinkronizáljon? Arra gondolok, hogy ha lent megnézek egy sorozat epizódot, akkor azt fent is megnézettnek mutassa?
Ez utóbbi nem olyan fontos, a első inkább, mert így egyesével kell a filmeket beállítanom.
köszi előre is!
-
Flowtation
őstag
válasz
toth_janika #28679 üzenetére
Amit a kolléga irt, az is jó, esetleg nézd meg a 2812 típust is, tudtommal újabb technológia.szerk: nem szóltam, ez is az.
-
Flowtation
őstag
válasz
drogery #28587 üzenetére
EZT a videót néztem. 0.35-nél mutatja a szalagot és azon csak 3 ér fut, míg az emlegetett apa102-esen 4. Csak ezért kérdeztem, de nekem is szimpatikusabb a hyperion, hogy nincs plusz eszköz. Akkor már csak két kérdés maradt, a tv-fal távolság és, hogy bírná-e a pi1 is?
Köszi a választ!
-
Flowtation
őstag
Bocs a dupláért!
Régebbről rémlett, hogy van másik alternatív megoldás is, kicsit utána olvastam és meg is találtam, hogy arduinoval is megoldható. Mi a különbség a hyperion és az arduino-s ambilight között? Nekem annyi tűnt fel, hogy a hypernél a led szalagban van plusz két szál, ami gondolom a ledenkénti vezérléshez kell. Viszont arduinoval sima szalagot használnak, akkor ez most csak annyi, hogy a hyper szebb vagy ugyanolyan csak a vezérlés különbözik? A hypernél a pi-n levő program dolgozik? Tehát akkor mindent amit a pi megjelenít (menük pl) ki lesz vezérelve? A leírásban én nem láttam olyan részt, hogy hogyan kerül fel a pi re a cucc, csak annyit, hogy a config fájlt kell átküldeni, ez, hogy van pontosan?Bocs a sok kérdésért, de nagyon rárepültem a dologra.
-
Flowtation
őstag
Konyhába nekem is szilikonos van, a tipp a könnyű takaríthatóság végett jó a tv hátuljára is, viszont nekem a falon van a tv és még sose töröltem le a hátulját.
Ha már itt tartunk, mennyire lényeges a tv-fal távolság? Nálam ez nem sok, és emiatt nem is szeretném a talpára tenni. Mit gondoltok erről?
-
Flowtation
őstag
válasz
golya87 #28576 üzenetére
Szia!
Azt lehet tudni, hogy működne-e pi1-el is vagy lényeges a pi3 az erőforrás miatt?AcCEsS (#28574):
engem is érdekel, utána kérdeztem a ledes topikban, nézz majd be oda is.
-
Flowtation
őstag
válasz
cinemazealot #28273 üzenetére
Sajna erre nincs lehetőségem, mert szét van szedve a házmozi, ami amúgy is csak egy öreg genius hangfalszett, beépített erősítővel.
Annyit tudok mondani, hogy amikor használtam, akkor szépen működött az 5.1, tehát külön volt center, mély, meg a zűrhajó hangja is hátulról/oldalról jött adott esetben a sztárwárszban. :-) De ez nem pontos megfogalmazás.
-
Flowtation
őstag
válasz
cinemazealot #28265 üzenetére
Szia!
Még este megírtam, picit görgess feljebb.Ha a win alatt is beüzemelem, akkor küldök képet, de ha nem akkor majd telefonosat a tv-ről.
-
Flowtation
őstag
válasz
cinemazealot #28235 üzenetére
Szia!
Megnéztem, ezek vannak a hanglejátszás eszközei között:ALSA: USB Sound Device (@:CARD=Device, DEV=0), Analog
ALSA: USB Sound Device (surround21:CARD=Device, DEV=0), Analog
ALSA: USB Sound Device, S/PDIFAzt nem tudom válasz-e a kérdésedre, de hátha segít.
-
Flowtation
őstag
válasz
cinemazealot #28233 üzenetére
Pontosan nem tudom, de asszem igen. (ALSA driverrel, talán
) Ha nem sürgős délután rákötöm a pi-re, és megnézem neked, hogy mi közül lehet választani, ha jól emlékszem 3 beállítási lehetőség van.
-
Flowtation
őstag
válasz
cinemazealot #28231 üzenetére
Szia!
Nekem egy ilyen van, használtam a pi és a genius között, simán működött, felismerte az OE is meg az LE is. Minőségileg nem tudok nyilatkozni, viszont nem drága. -
Flowtation
őstag
válasz
drbubo0017 #28023 üzenetére
Ha jól tudom, akkor úgy működik a fizetés, hogy Te elküldöd a pénzt, az az alinál marad, ameddig Te nem nyugtázod az átvételt. Ha nyugtázod akkor kapja meg az eladó a zsét.
-
Flowtation
őstag
válasz
#31774976 #27806 üzenetére
Én így használom a pi-t omv-vel. Az igaz, hogy kábelen. Szerintem nem az a gond, hogy wifi vs kábel. Nekem is nfs megosztás van, sokkal egyszerűbb mint a samba. Azt meg tudod nézni, hogy a pi-nek van engedélye a synology nfs megosztásához? Mert nekem omv-n az nfs megosztáshoz meg kellett adni a pi ip címét, vagy az alhálót, tehát vagy 192.168.1.155 vagy ..1.0/24
Ez most csak lustaságból van így.Két pi és az asztalinak.
szerk:
samba is van a laptophoz, az is megy rendesen, annyi, hogy a winben kellett engedélyezni, hogy ne kérjen mindig autentikációt, hanem egyszer kellett beírni és többet nem kéri.szóval szerintem valami jogosultsági probléma lesz. Synology topic esetleg?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Ma kaptam erről értesítést. Én nem vagyok nagy szakember, mennyire lesz ez használható? Érdemes lehet komolyabban foglalkozni vele?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Biztos sokszor volt már téma, de egyszerűen nem jut az eszembe: analóg tv-nél mit kell a config.txt-be (már erre sem pontosan emlékszem) beírni? Jelenleg a display az desktop és 60 hz a frissítés. Kissé vibrál néhány vonal, de ha jól emlékszem ez annó is így volt.
Előre is köszönöm! -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Banális dolgot kérdezek, de nem jövök rá a hibára. Az a helyzet, hogy átálltam ugye 8.x LE-re, és az idő nem jó. A régió, ország stb beállítások hungary-n vannak, 24H megjelenítés, mégis az idő nem okés, majd 24 óra eltolódás van (jelenleg 6:57 17:53 helyett pl.). Konkrét időbeállítást nem találtam, csak a fentieket. Ha uk-ra állítom akkor is csak egy óra mínusz, semmi más. Dátum sem jó, május 20-át ír. Időzóna: Hungary, régió alapértelmezett formátuma: Budapest, Hungary. Mi a probléma szerintetek? -
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Láttem egy videót, arról hogyan lehet a libreelecet frissiteni, a beállításokban, az update channelen keresztül. Ez rendben, csak annyit szeretnék kérdezni, 7.0.3-ról átállhatok 8-as főverzióra, minden gond nélkül? Egy pi1 512 mb az alany egyébként. A másik kérdésem az lenne, hogy időjárás infókat, hogyan tudok belőni? Azt láttam, hogy van menüpont rá, töltöttem is le egy kieget, de azt nem tudom kell e még valami hozzá, illetve, a helyi adatokhoz mi a jó.
Előre is köszönöm!
-
Flowtation
őstag
válasz
st3v3np3t3r #26178 üzenetére
Szia!
Asztali cserét úgy értettem, hogy egy régi masina van beállítva amin az omv fut. Egyébként én is orangepi-t linkeltem, csak ez a pc2+ verzió. -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Olvasgatom itt a fórumot, én is gondolkozom abban, hogy a mostani nagy desktop omv-t lecseréljem egy ilyen kis boardra. Jelenleg 4 sata vinyó van a gépben, ezekhez kellene gondolom akkor átalakító, viszont nem tudom életképes lenne így a dolog? Kicsit ódzkodom ettől a sata-usb párosítástól. Természetesen aktív hubbal hajtanám.Most sima 2.x omv fut, csak nfs megosztás és torrent fut rajta, egy pi1 a médialejátszóm, tehát ezzel nem kell foglalkoznia. Szerintetek elég lenne erre mondjuk EZ? Vonzó az ára miatt, de ha nagyon-nagyon heggesztős akkor már nem annyira.
Keresetem img-et, de úgy látom, hogy "hivatalos" nincsen rá, legalábbis az omv oldalán nem láttam. Esetleg egy alap debian, aztán arra omv?
-
Flowtation
őstag
válasz
Celtis #25973 üzenetére
+1 LG-nél is ez van. Úgy figyeltem meg, hogy bizonyos ideig ébreszt a távirányító, de pl. estétől reggelre általában át kell kapcsolni másik bemenetre, aztán vissza a hdmire és kész. Érdekes mert pl. ma reggel viszont nem kellett váltanom, sikerült az ébresztés, talán egy perccel többet vártam, nem tudom, lehet ez már pszichés.
De az átkapcsolós móka tuti.
-
Flowtation
őstag
válasz
sesshou #25588 üzenetére
Ha van egy tartalék sd kártyád, akkor egy próbát simán megér.
Nekem kodi fut rajta, semmi extra (mivel pi1-em van) csak ha jól emlékszem a keymap addon (tv távirányítójának konfigjához), meg egy külsős kiegészítő, amivel lehet a kodin keresztül szerkeszteni a config filet. Ez kell az órajel emeléshez, usb áramtöbblethez, stb. Nagyon régen megy így, nfs megosztásokat használok a házi nasról, visz mindent.
-
-
Flowtation
őstag
-
Flowtation
őstag
válasz
Sándor -P20- #25426 üzenetére
Néztem ezeket az usb sata illesztőket, de az mind olyan, hogy usb-n megy a táp és az adat is, akkor nem tudom a pc tápról működtetni. Így akkor kell az aktív hub is.
Ez már lehet, hogy sok hibalehetőség, nem?
Esetleg sata dokkoló? Két lemezeseket találtam párat.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Felmerült bennem, hogy a régi asztali gépemet, amin omv fut, lecserélném egy málnára. Viszont van egy 2,5-es, illetve 3 db 3,5-es lemezem, amik most a nagy gépben vannak. Szerintetek mi a legegyszerűbb módja a táp megoldásnak? Mindegyiknek usb-s külső ház+aktív usb hub? Pc táp és külön usb-sata kábel? Egyáltalán életképes ötlet ez?
Milyen sebességbeli (másolás) és egyéb, pl. usb használat általi problémák lehetnek?
A mostani nagy géppel nincs semmi baj, de jobb lenne egy kisebb, takarékosabb megoldás. A garázsban van, szóval nem vészes, de azért hangos, meg egy nagy dög, ha lehet megszabadulnék tőle. -
Flowtation
őstag
válasz
Phantomhive #24730 üzenetére
vadkörte +1
Nincs valami régi géped? Én a málnát csak médialejátszónak használom, minden másra ott az OMV (meg a mastercard)
-
Flowtation
őstag
A winben fájlkezelőben a cimsorba (vagy mi a neve) beírod a pi ip cimét: pl. \\192.168.1.100 Fontos a visszaper, mert először én is simán írtam és böngészőből akarta megnyitni. Ha sikerült, előjön sok mappa, ott lesz az update. Abban vagy van egy fájl, vagy oda bemásolod a letöltöttet.
Ha ez mind megvan akkor a főképernyőn lévő gombbal (a bal alsó sarokban) egy újraindítást kell alkalmazni és akkor kell(ene) frissítenie. Nekem az én újraindításom után még egyszer újraindult.
-
Flowtation
őstag
Szia!
Most megcsináltam, egyből működött. Ugye mindig kiírta a sarokban, hogy frissítés elérhető, de nem csinált semmit. Én letöltöttem a 7.0.3.tar.gz fájlt, és akkor ért a meglepetés, hogy ez már ott van az update mappában, csak tar véggel. (elvileg mindkettő jó, azt olvastam) Így egy sima újraindítással települt is, az LE kezdőképernyőn ki is írta. -
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #24271 üzenetére
Tehát, ha megosztok egy mappát winen, azt simán be tudom tallózni forrásnak anélkül, hogy engedélyezném a sambat a kodin? Ezt nem tudtam. AZ LE megosztása alatt egyébként mit kell érteni? Ezek a szokásos update meg backup és társai mappák? Meg amit még megosztunk ott? Vagy mondjuk egy pire dugott usbs vinyot is meg lehet igy osztani, aztán tudok rá másolni wines gépről? Jól értem?
-
-
Flowtation
őstag
válasz
Gabesz87 #24262 üzenetére
Kodit is tettél fel vele, erre gondolsz, hogy magyar legyen? Ha igen, akkor a settings/Appearence menüpontban, az international résznél tudod a nyelvet átállítani.
A wines megosztás samba alapú, ezt szintén a kodi beállításokban a szolgáltatásoknál lehet bekapcsolni, majd ha ez megvan, akkor videók/forrás hozzáadása menüben lehet a megosztott mappákat beállítani.Remélem mindent jól írtam, de várd meg azért a szakikat is.
-
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Egy pi1 b modelt használok 7.0.2 libreelec-el. Jól értelmezem a leírás szerint, hogy frissíteni ezt a verziót csak úgy tudom, hogy bemásolom a megfelelő fájlt a .update mappába vagy ssh-n letöltöm wget-el szintén ezt a fájlt ugyanide? Ezután újraindítás persze. Tehát a kodin keresztüli frissítés ennél a verziónál nem működik még? Sshn, terminálból lehet valahogy frissíteni? Azt apt-get nem működik, illetve volt rá egy üzenet, hogy másképp próbáljam.Köszi!
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Tudom sokszor volt már téma, és szeretnék majd visszaolvasni is, de a következő tervem van:
Szeretnék egy pi-t befogni hőmérséklet mérésre. A koncepció az, hogy a fontosabb helyiségekbe (nagyon max 10 db, de lehet, hogy elég 5) raknék egy hőmérőt (szenzort?) amik össze lennének kötve a pi-vel, az adatokat pedig mondjuk, ha megoldható leolvasnám webes felületen. Több kérdésem is felmerült ezzel kapcsolatban:
1. Elég lenne hozzá egy pi1 B verzió? Most ez a médialejátszó, de kiváltanám egy 2/3-as típussal
2. Milyen hőmérő kell? Ebben a témában abszolúte kezdő vagyok, fogalmam sincs, tényleg a kályhától kell elindulni (hehe vagy oda visszatérni) Összeköttetés, kábelek, stb?
3. Adatok leolvasása?Lehet, hogy kinevettek, de abból a helyzetből kiindulva merült fel bennem ez az ötlet, hogy radiátorokat cseréltünk a házban, most mind ki van nyitva, de teljesen mások a hőmérséklet értékek. Szeretném beállítani, hogy egyformán meleg legyen, persze a lehetőségekhez képest, namost vehetnék 5 db hőmérőt is, de az nem olyan elegáns. Ezzel meg tanulhatok is. Akár alapja lehetne egy komolyabb rendszernek, majd...
A következő probléma, hogy ebben semmi gyakorlatom sincs, a fizikai, kábelezési része, nem olyan nagy gond, de a szoftveres az már igen. Érdemes ebbe belevágni, tényleg ilyen hobbi érdeklődési szinten?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Flowtation
őstag
válasz
toth_janika #23494 üzenetére
szia!
Tudtommal nem kell licenc csak az mpeg2 és vc-1 kodekhez. A hdmi cec az eszközfüggő. Mármint, hogy pl. a tv-d tudja e kezelni. Nekem lg632v van, simán kezeli a cec-t, csak más neve van, a tv beállításokban kell bekapcsolni. A kodi pedig ha minden igaz automatikusan felismeri.
De a főnökök majd kijavítanak ha hülyeséget írtamszerk: és meg is előztek
-
Flowtation
őstag
válasz
MaCS_70 #23394 üzenetére
Ha hozzáadsz egy forrást, mondjuk megosztások, azon belül pl filmek, sorozatok, stb mappaszerkezettel, akkor ha a mappán nyomsz egy helyi menü gombot (asszem c betű alapból), akkor abban a menüben lehet olyat kiválasztani, hogy tartalommegadás. Ebben a menüpontban tudsz tartalmat hozzárendezni a mappához. Ezek a tmdb, tvdb, stb. Ekkor a kodi leszedi a mappában található tartalmakhoz a kiegészítő információkat, pl. dvd borítók, leírás, fanart képek, stb, de ez testreszabható. a tmdb jellemzően filmekhez, (mesékhez is jo) való, a tvdb pedig sorozatokhoz. Megadható a preferált nyelv, miszerint magyar vagy angol (vagy bármi más) legyen a tartalom, borító, stb szövege. Ha leokézod akkor pedig elkezdődik a médiatár frissítése, azaz ezeknek az infoknak a letöltése.
Kicsit konyhanyelven írtam, remélem jól is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fujifilm X
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Suzuki topik
- Nintendo Switch 2
- Horgász topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen házat vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged