Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
Subscribe.
Nekem is nagyon tetszik a kis gép. Remélem gyorsan portolnak rá Android-ot, elvileg a hardver elég közel van a mobilokban használt megoldásokhoz szóval nem kellene gondot okoznia. -
DarkByte
addikt
Android eddig csak ARM-ra volt Hobbisták hackeltek eddig x86-os verziót (android-x86), de a napokban jött a hivatalos x86 változat az Ice Cream Sandwich-ből, igaz ez még csak az AMD chipset-ekkel teljesen kompatibilis, de állítólag jön az Intellel közösen összerakott verzió is.
Inkább a driver-ek az érdekesek az ARM cuccokhoz. Eddig igazából azért volt nehéz fordítgatni mobilokra főzött ROM-okat, mert ugyan az OS kódja opensource, de pl. a RIL layer-hez kellő hardver illesztés minden gyártónak a saját zárt kis vacka.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz dash17291 #28 üzenetére
Nos a hír fórumában is írják hogy örülnek ha a 100 darabot el tudják árverezni ebben a hónapban (ha minden jó lesz és hibátlan az összeállítás). Szóval örülhetünk ha jövőre lehetőségünk lesz rendelni mikor az első 10 ezer darabot kiszórják. És persze akkor is várhatunk majd a sorunkra valószínűleg mert elkapkodják mint a cukrot. Kár.
Egyébként ez nem lesz open source kütyü mint az Arduino? Vagyis a tervek birtokában bárki gyárthat majd ilyet?
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Kész vannak az első beültetett PCB-k. Még hardveresen és szoftveresen is tesztelik őket (emiatt egyébként a GPIO tűk hiányoznak is, mert azok le vannak forrasztva). Ha minden oké, januárban már értékesítésre kerülnek.
Bővebben nagy képekkel: [link]
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Azon agyalok épp hogy ebből milyen reális lenne anyáméknak egy MindigTV-s egyedi settopbox-ot gyártani amivel tudnak TV-zni is és felvenni is (microSD kártyára jó, most is arra vesz fel a settopbox-uk, csak az egy hulladék megbízhatóság szempontjából). USB-s kártyaolvasó létezik a fizetős kártyához: [link] kérdés Linux-on van-e olyan frontend ami ezeket ki tudja hajtani. USB-s DVB-T tuner-em is van, gondolom attól hogy ARM a kütyü még a tuner firmware drivere ezen is elketyeg.
Ez mozgatja most a fantáziámat
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Volt egy "kisebb" bug a béta lapokon. Történetesen az órajel generátor nem ment [link] Szerencsére egy egyszerű átforrasztással meg tudták oldani. A végleges lapokon már ez a hiba nem lesz jelen.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz szabi__memo #42 üzenetére
Én az XBMC-PVR-t néztem pár napja, a friss Github verziójában van ARM fordításra leírás. [link] Persze hogy ez mennyire stabil azt nincs esélyem sem megbecsülni. Majd ha lesz ilyen kütyüm kipróbálom maximum.
Egyébként ha valaki lát konkrétabbat a rendelésről, akkor ne legyetek rest szólni, már csak ha többet rendelünk egyszerre is olcsóbb a szállítás.
-
DarkByte
addikt
válasz szabi__memo #50 üzenetére
Igazából az lenne az érdekes hogy mi az a program amit a demók alatt mutatnak. Parancssorból indul és 1080p videót visz, gyanítom valamilyen mplayer variáns lesz. XBMC mire épít? Mert ha mplayer-t tud használni és a demókban is tényleg ez van akkor lehet nem is akkora mágia megcsinálni. nVidia-s cuccoknál a VDPAU támogatás nem volt meg sokáig a lejátszó programok részéről.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Lehet licitálgatni a béta lapokra: [link]
-
DarkByte
addikt
Volt már olcsó netbook/tablet projekt amelyre elképesztően alacsony árat mondtak (nevet már nem tudnék mondani), csak aztán mire értékesítésre került a sor ebből semmi sem maradt. Bízom benne hogy itt másként lesz de én már nem lepődöm meg semmin.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Motor vezérlése a GPIO interfészen keresztül: [link]
Nice -
DarkByte
addikt
Itt van a bejelentés tükörje: [link]
Nagyon röviden: a gyártást az UK-ből átviszik Kínába legalább az első köteg erejére mert egyrészt a brit gyárak 3 hónap alatt gyártanák le azt amit a Kínaiak 3 hét alatt, másrészt a helyi összeszerelő gyáraknak a komponensek után adózniuk kell importkor, még ha Kínából egyben behozzák a kész lapokat, nincs import díj. Arról nem is beszélve hogy az egy darabra eső előállítási költség is kevesebb így nagyobb részét tudják visszaforgatni a profitnak fejlesztésre és kutatásra.
Egyelőre csak a B modell lesz rendelhető. Az árusítás akkor kezdődik ha mind a 10 ezer darab lejött a gyártósorról. Be fogják jelenteni, de előreláthatólag január vége (lehet körmöt lerágni )
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Az Arch egyébként tökéletes ehhez, mivel egyébként úgy is igényeire faragja a gépet az ember attól függően hogy mire fogja használni
Én még egy buildroot kompatibilitásnak örülnék. Bár lehet hogy már megy is, csak nem látom át hogy milyen ARM platformokat támogat mert még sosem próbáltam x86 mellett másra.Hmm, most olvasgattam hogy XBMC-t elkezdték portolni Android-ra is: [link] Jó lesz. Remélem lesz futtatható ICS rá minél hamarabb.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz szabi__memo #129 üzenetére
ICS sem most lesz Raspberry Pi-re, mert azt írják hogy erre a SoC-ra nincsenek driverek, valakinek meg kell írnia.
Ettől még jó hogy a közösség mozgolódik a téma körül. -
DarkByte
addikt
Csak hogy ne legyen egyedül a Pi: [Rhombus-Tech Allwinner A10]
- 1.5ghz Cortex A8 ARM Core
- MALI400MP OpenGL ES 2.0 GPU
- 2160p Hardware-accelerated Video playback (4x the resolution of 1080p)
- up to 1gb of DDR3 (800mhz) RAM
- a NAND Flash Controller that is capable of 8-way concurrent DMA (8 NAND ICs) as well as supporting up to 500mhz DDR2 RAM
- 4 SDIO interfaces (SD 3.0, UHI class)
- USB 2.0 Host as well as a 2nd USB-OTG Interface (USB-OTG can be reconfigured as USB 2.0 Host, automatically)
- 24-pin RGB/TTL as well as simultaneous HDMI out
- SATA-II 3gb/sec
- 10/100 Ethernet (MII compatible)
- a 2nd 24-pin RGB/TTL interface that is multiplexed (shared) on the same pins for a standard IDE (PATA) interface.
- GPIO, I2C, PWM, Keyboard Matrix (8x8), built-in Resistive Touchscreen Controller, and much more.Nagyüzemi gyártásnál 10$-ra lövik be az árát. Hmm, lehet nem rendelgetek olyan gyorsan Pi-t Itt már előrendelhető: [link]
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz szabi__memo #134 üzenetére
Kicsit olvasgattam. Szóval amit linkeltem az maga a CPU. De e köré fognak építeni egy PCMCIA kártya méretű és tű kiosztású kártyát. Na ezt fogják árulni, és ez USB OTG-n át táplálva külön gépként is megy majd de lesznek adapterek, pl. közösség felvetette egy ITX konverter ötletét is és így PC házba is be lehet tenni.
Kíváncsi leszek mi lesz belőle, úgy tűnik idén lesz egy csomó ilyen olcsó ARM lap.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Egy kis interjú ami alapján két hét múlva ígérik a szállítás kezdetét.
Itt meg épp Airplay-en keresztül videót játszanak le rajta keresztül egy iPad-ről mint forrás.
-
DarkByte
addikt
válasz szabi__memo #152 üzenetére
Ha megnézted a videót, elmondják hogy az XBMC port már most használja a hardveres H.264 dekódolást az OMX API-n keresztül. Mutatja is a fickó az OSD-n.
#153: szerintem elbírja. Nekem az N270-es Atom-al szerelt kis gépem is visz elég sok torrent-et Transmission Daemon-nal és jellemzően 10% alatt van a terhelés. A kérdés inkább az hogy hogyan oldod meg a merevlemezt.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz szabi__memo #155 üzenetére
A hozzászólásod amire válaszoltam a hardveres H.264 gyorsítás kihasználására irányult
Egyébként a VC1, XviD és társaira én is kíváncsi vagyok. De gondolom ahogy halad az XBMC team majd megtudunk többet.
Hmm, azt hiszem holnap este beizzítom a PayPal fiókomat az új webes kártyámhoz. Ennyivel is előrébb legyek.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Egy kicsit több infó és fotó az Allwinner A10-ről. [link]
-
DarkByte
addikt
Nyomon követni csak lehet talán. Off-ba is tettem, nem véletlen.
Egyébként nekem azon a 2160p-n akad ki az agyam. Ja, UHD csak épp még kijelző alig van hozzá[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
OTP igazán megszülhetné már a Direkt felületére a két napja indított PayPal ellenőrző tranzakció részleteit. Nem szeretnék az utolsó pillanatban ezzel is vacakolni.
-
DarkByte
addikt
válasz PistiSan #176 üzenetére
De komolyan nem értem miért ülnek ezen ennyit. Főleg hogy az egyenlegemen már látom hogy levonták kb. 1 percre a PayPal felületéről indított ellenőrzés után a kompatibilis mennyiségű valutát. A tranzakciós listára olyan marha nehéz lenne instant feltenni?
Na mindegy, inkább csendesen dühöngök tovább.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Én még a Steam-es profil lopás alkalmával cseréltem bankkártyát és akkor mondták a bankfiókban hogy a Jump számlacsomagomhoz amit a Junior után kaptam járna egy netes kártya is ingyen, csak mivel nem voltam a bankban az átléptetéskor így nem aktiválták automatikusan (pedig igazából még papírt se kellett nyomtatni). Weben át tudok rá tenni valamennyi pénzt amíg fizetek, aztán ha nem kell, a maradékot visszavezetem. Az utalgatásnak nincs különdíja szerencsére és így védve vagy a netes bankkártya adatlopások ellen.
#186: jowanna.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Mivel alapvetően ugye olcsó házat akar az ember, én úgy gondolom hogy bepróbálnék egy méretben passzoló műszerdobozt. Kis kézügyességgel elvileg igényesen ki lehet vágni a csatlakozóknak a lyukakat is. Ebbe például elvileg belefér: [link] 400Ft-os tétel, ilyesmi minden nagyobb elektro technikai boltban van, ha nem is pont ilyen méretben.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz PistiSan #193 üzenetére
Kezdetben tesztelgetéshez biztos hogy én sem veszek házat. Az Arduino-m is ott lifeg az asztalon
Épp néztem egyébként hogy a Galaxy S2-ömhöz tartozó USB töltő elvileg pont elviszi a B lapot határon: 5V 0.7A. Bár folyamatos üzemhez valószínűleg nem árt egy legalább 1A-es táp. Pl egy ilyen: [link]
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Jó, ez igaz. De táplálás szempontjából csak ezzel kell számolni. Illetve fogyasztást ezzel lehet felülről becsülni (legrosszabb szkennárió). Nyilván pontos adatokat majd konkrétan az fogja meghatározni hogy milyen egyéb hardverrel fog együtt élni a ketyere, és mennyire lesz leterhelve.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Ha jól látom a hivatalos Wiki-t is eléggé feltúrbózták, legalább is hó elején még nem így nézett ki. [link] Szóval jó eséllyel jövőhéten lehet beszélni a piszkos anyagiakról
#207: sajnos mi is csak guglizni tudunk szerintem. De ha olvasok valami érdekeset ebben a témakörben akkor beírom.
Egyébként nem hiszem hogy akadály lesz a procinak a DivX/XviD, mert ezt szoftveresen elviszi szerintem legalább 720p HD felbontásig. A WMV már érdekesebb lehet, nem tudom annak a processzor igénye hogyan alakul DivX/XviD pároshoz képest. Azt hiszem WMV9 ami az VC-1 alapja már erőforrás igényesebb mint egy DivX/XviD a postprocessing miatt. Hacsak nem tudja valahogy hardveresen gyorsítani, én az SD-nél húznám meg a biztonságos határt a szoftveres dekódolásnál.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz PistiSan #211 üzenetére
Dom adds: As an aside, the GPU can hardware decode H264, MPEG1/2/4, VC1, AVS, MJPG at 1080p30. It can software (but still vector accelerated) decode VP6, VP7, VP8, RV, Theora, WMV9 at DVD resolutions. We are restricted due to licensing what we can support. We should be able to support VP8, MJPG and Theora, as I believe they are license free.
Igazából ez a lényeg. Tehát tud hardveres MPEG-2 és VC-1 gyorsítást is (sőt elvileg az MPEG-4-be belefér az ASP profil a DivX/XviD-el is), csak ha jól értem nincsenek licenszelve a kodekek hozzá, legalább is első körben. Gondolom én hogy ez azt jelenti hogy csak a megfelelő szoftver (firmware?) kérdése hogy kihajtsa a chip ilyen lehetőségeit, szóval gyanítom ez is meg lesz oldva előbb-utóbb.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Hamarosan feléled az XBMC variáns (Raspbmc) saját oldala is: [link]
-
DarkByte
addikt
EverQuest most fog úgy is átmenni free-to-playbe, Warcraft III-nak is illene elmennie egy ilyen vason, Heroes III-nak meg végképp.
Imposibru. ARM-on nem fogsz x86-os bináris kódot futtatni natívan. Emulátort pedig említeni sem érdemes. Talán a DOSBox-ban futó gammák mehetnek még úgy ahogy.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
A YouTube-os HD-vel valószínűleg nem lesz gond ha valaki megoldja a GPU gyorsítást. 360p felett mindegyik videó H.264+AAC, szóval tudná gyorsítani. Csak nyilván nem flash-en keresztül, hanem valami külön kliens program kellene, mint ami pl. Android-on van.
-
DarkByte
addikt
Android-x86 van. Nevéből adódóan ez sem jó ide. Viszont Android-os mobilok ARM procisak alapvetően, szóval kellene pár jótét modder akik a drivereket illesztik ehhez a SoC-hoz és elvileg menne. A gond csak az - ha kicsit vissza olvasol láthatod hogy már írtam is - hogy a SoC drivereket a Broadcom birtokolja és egyik sem open source. És ilyen SoC-os mobil pedig nincs a piacon, legalább is más fórumokon keresgélve úgy tűnik ez a helyzet. Szóval sajnos egyelőre nem sok esély van, hacsak a Broadcom nem tesz szívességet a közösségnek. Remélhetőleg utóbbi bekövetkezik ha a Raspberry népszerű lesz, elvégre az nekik is jó ha mondhatják hogy megy a vasukon Android.
Amit Kommy írt azt én is akartam említeni csak kifutottam a szerkesztési időből. YouTube elérhető egy ideje HTML5-tel WebM konténerben, és az a Raspberry team-nek is célja hogy a hardveres WebM gyorsítást elkészítsék, mert azért nem kell egy rakás pénzt letenni senkinek licencszelésből kifolyólag.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz DarkByte #236 üzenetére
hogy a SoC drivereket a Broadcom birtokolja és egyik sem open source
Egész pontosan Vladi azt mondta hogy minden driver open source, viszont én talán a hivatalos fórumban olvastam hogy ez azért még sincs így. Illetve max. egy Gingerbread-et lehetne rá feltolni ha sikerül is, mivel elég kevés hardverileg. ICS-nek már nem ártana egy két magos 1Ghz-es proci és legalább 512MB RAM. Talán majd lesznek utód variánsai és azok jók lesznek ehhez. -
DarkByte
addikt
Nagyon nem. SSD flash memóriát alkalmaz, míg a RAM modulok nagyon leegyszerűsítve kondenzátorokat alkalmaznak a memória cellák reprezentálására. Utóbbi igényel folyamatos frissítést amihez kell áram hogy ne vesszen el a tartalma, míg az előbbi nem. Amit linkeltem PCI-os cuccot azért igényel külön akksit, mivel itt RAM memória modulok használunk. De ez klasszikus értelemben véve nem is SSD.
Paci.: Az USB-s SSD ugyan működik, csak az egy plusz kábelen lifegő cucc. Az SD kártyát pedig direktben rá lehet szúrni a lapra.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Breaking! A lapok február 20-ra gördülnek le a gyártósorról. [link] A tervezett kvarc kristályt nem igazán tudták értelmes áron beszerezni Kínában így kicsit variálni kellett. Cserébe viszont a február 20 már tuti. A hónap vége előtt lehet még majd rendelni.
Ez kicsit még odébb van, de várunk türelmesen.Viszont kaptunk egy datasheet-et a SoC-ról amit lehet elemezgetni. [link]
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz PistiSan #292 üzenetére
2-3 nap simán lehet. Kindle is félelmetes hogy mennyi idő alatt Magyarországra ér. Egyik kollégának emlékeim szerint úgy küldték a Kindle-t hogy előbb tengeren túlról jött UK-ba raktárkészlet amit ki kellett várni és úgy adták fel a címére (igaz légi postával jött az országba). És még úgy is ideért 3 nap alatt.
-
DarkByte
addikt
Alapvetően a bootloader-en válik el a dolog. Illetve hogy a kernel-ben megvan-e minden ami a hardverhez kell. Annak ellenére hogy én is cserélgetem meg flash-elgetek ROM-okat az SGS2-mön, sajnos hardver szinten nem látom át hogy a bootloader-ig hogyan jut el a mobil. Gondolom gyártója válogatja, Raspberry-nél fixen beégették a GPU-nak hogy töltse be az SD kártya FAT partíciójáról (ami gondolom az elején kell hogy legyen). Gondolom mobilnál is hasonló van csak ott a belső FlashROM van megcímezve valami módon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
- i5 10400 + RTX 3060 + 16GB DDR4 Igényes GAMER PC
- Csere-Beszámítás! Limitált! Hordozható Gamer PC! HP Omen X 1000P . I7 7820HK / GTX 1080 / 16GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest