- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Flowtation #46138 üzenetére
Nálam is volt egy olyan állapot, amikor a Z2M és a Mosquitto egy RPI-n fotott egy Kodival -- igaz, a Kodi esetemben kizárólag DLNA-szerverként funkcionált. Kaptam is érte hideget-meleget, mert ez szentségsértés, nem keverjük a funkciókat. Mert instabil lesz.
És ezt én azért nem értettem, mert más vonalon meg pont azt olvasom lassan harminc éve, hogy a programok összeakadása a Windows kiváltsága, Linux alatt nem gond, ha sok különböző funkció és program fut.
Ez a lap egyébként nagyon tetszik. Vajon mennyi lesz az ára?
MaCS
-
válasz
body007 #46133 üzenetére
Igen, hosszú távon, tartok tőle, hogy külön gépet fogok bevetni, bár gyűlölöm a gondolatát.
Jelenleg viszont még csak tanulok, kísérletezek, és RPI3 vana fiókban egy pár. Magáról a HA rendszertelepítésről viszont itt a fórumban is többen lebeszéltek, mondván, hogy a tanulás idejére sokkal jobban járok egy RaspberryOS-re telepített csomaggyűjteménnyel.
Egyébként az eredeti elgondolás szerint a NAS-on futna maga a HomeAssistant (mivel a NAS konkrétan unatkozik, tehát egy külön gép csak pénzégetésnek tűnik), a Z2M és a bloetoothos kliens meg RPI-ken futna a házban a HA-et MQTT-n kiszolgálva adattal.
Köszönettel: MaCS
-
NAGYON nem mindegy.
Most próbálom összeállítani a rendszert, és a frissebb olvasmányaim és számtalan itteni intelem alapján az RPI3 nagyon szűkösem, komoly kompromisszumokkal elég erre.
Ettől függetlenül most próbaképpen ezt az utat választom, hogy aztán továbbléphessek.
Mindazonáltal abban biztos vagyok, hogy egy PRI3 annyira nem izmos, hogy érdemes lenne pazarolni az erőforrásokat és magamat szívatni ezzel.
És éppen ezért érdeklődtem.
MaCS
-
Mi lehet igaz a következőből?
Egy Linuxban nagyon járatos fejlesztő mondta, hogy Debian-alapú rendszerre (RaspberryOS) nem ajánlott HomeAssistantet telepíteni (RPI3-ról van szó, tehát számít a teljesíményhatékonyság), mert a Debian mindig évekkel elavult Pythont használ.
Szerinte Manjarót érdemes használni.
-
válasz
madrac #46077 üzenetére
Szerintem nem arról van szó, hogy valaki "önálló disztróként" vagy "szkriptként" használja-e. Egyszerűen erról van szó, hogy lényegében ugyanaz, csak máshogy konfigurálva, máshogy öltöztetve.
A DietPi egyik nagy húzása szerintem a listás telepítési lehetőség (aminek magához a rendszerhez ugye nem sok köze van), ami a magamfajta dilettáns számára érdemi segítség.
OFF:
Legutóbb most télen volt szerencsém szórakozni RPI-k üzembe hergelésével, és a DietPi-n valahogy mindig elakadtam, a RaspberryOS Lite viszont ugyanazt gond nélkül vitte. Ez persze nyilván az én hiányosságaim következménye, de legalább ötödször járok így a z2m/Mosquitto/NodeRed kultúrkörben.MaCS
-
-
válasz
Balerik #46048 üzenetére
A cél tévéhez csatlakoztatott videolejátszás és zenéhez DLNA-szerverfunkció és a kártya digitális kimenetével egy erősítő közvetlen táplálása.
A DLNA-hoz mindenképpen a Kodit használnám, mivel ennek van az általam ismertek között használható ID3-kezelése.
A moOdéről sokat hallottam, de sajnos nem ismerem.
Az OSMC (azon túl, hogy szimpatikusabb, mint a LibreELEC) azért jutott eszembe, mert úgy gondoltam, hogy esetleges problémák esetén a teljes funkcionalitás miatt jobbak a beavatkozási lehetőségeim.
-
válasz
Balerik #46045 üzenetére
Egyébként valóban kék NYÁK IR-szenzorral, és jobban rákeresve egyformán látom kinézetre azonosan PIFI és PIHI néven is illetve. Én egy "best 10 hifi PI cards" ajánlásból PIHI néven rendeltem.
Jelenleg még belakás előtt állok. Alapvetően tudom, hogy mi a különbség a LIbreELEC és az OSMC között, de kérdés számomra, hogy egy ilyen kártya használata esetén nem jobb választás-e az OSMC. (RPI 2B-re)
-
Egy PIHI Digi+ hangkártyát szeretnék LibreELEC alatt működésre bírni. Ez az eszköz I2C-n kéri az adatfolyamot. Hogyan tudom ezt beállítani a PI-n?
-
válasz
wassermann #45942 üzenetére
Kíváncsiságból én is kipróbáltam, de a RPI2 a gyári táppal simán vitte a legfrissebb OSMC-t. Induláskor van csak a szokásos szivárványos képernyő pár másodpercig.
MaCS
-
válasz
wassermann #43757 üzenetére
Köszönöm!
Ezek azok a dolgok (a jó hangminőség és az órajel kapcsolata), amelyekre soha a büdös életben nem gondoltam volna!
MaCS
-
Tényleg nem vagyok egy audiofil alkat, a füleim is főleg dekorációs célt szolgálnak, de a RPI hangminősége még az engedélyezett jobb minőségben sem az, amivel a hifit etetni szeretném. Annál egy fokkal azért jobb hangminőséget szeretnék.
A feleségem meg ráadásul állítólag még hall is, és előfordulhat, hogy a következő tíz évben vendégeket is fogadunk...
MaCS
-
Átlagos fül számára, hangnak erősítőbe befelé, 10e Ft nagyságrendig milyen megoldást javasoltok?
Akár rendes analóg hangkimenet, akár optikai digitális szóba jöhet.
-
válasz
meridaharcos #43524 üzenetére
A WireGuardot nem ismerem, OpenVPN-en minden további nélkül böngészem az SMB-t.
MaCS
-
válasz
meridaharcos #43521 üzenetére
VPN-t már eleve használsz. Telefonra nincs WireGuard?
Ha nincs, akkor OpenVPN, a'la body007.
MaCS
-
Sajnos nem vagyok éppen Linux-guru...
Van egy raspbianos RPI, amelyen lóg egy SSD USB-n, rajta egy fotó/videógaléria, SMB-n megosztva.
Ha cserélném az SSD-t, mit és hogyan kell átírnom ahhoz, hogy az egész működhessen tovább?
-
válasz
stopperos #43371 üzenetére
Ha nem kell messzire menni a PI-től és elég egy (esetleg két szenzor, bár ugye feljebb is lehet menni), akkor jó megoldás lehet I2C-n egy BME280.
A DS18b20 szerintem is nagyon klassz szenzor, csak egy apró probléma van vele: szeretik hamisítani. Nálam van több széria is, köztük pontos és 3-4 fokos szórást mutató darabokkal is.
MaCS
-
válasz
majer_balint #43368 üzenetére
Na, szuper!
CLI-ben sajnos nem vagyok otthon, de érdemes lenne egy pillantást vetned a NodeRED programra, ami az ilyen helyzeteket (és komplex rendszereket) grafikus úton enged kezelni.
MaCS
-
válasz
majer_balint #43366 üzenetére
Egyébként parazitakapcsolással két éren is megoldható a dolog.
Nálam az az érdekes helyzet adódott, hogy három érrel (kb. 20 méteres össztávval) problémás volt a 1wire hálózatom, két érrel viszont valamiért megszűntek a problémák.
MaCS
-
válasz
majer_balint #43356 üzenetére
Én sajnos nem látok csatlakoztatott szenzort. A DS18b20-asoknak egyedi azonosítójuk van, ennek megfelelően egy csomó számmal a kötőjel után.
MaCS
-
válasz
majer_balint #43352 üzenetére
Ez egy OneWire DS18B20?
Ha igen, akkor engedélyezni kell a 1wire interfészt:
sudo nano /boot/config.txt
Bele kell írni:
dtoverlay=w1-gpio,gpiopin=4
Aztán mentés, újraindítás: sudo rebootVagy egyszerűbben a raspi-configban
1wire ezközök lekérdezése:
ls /sys/bus/w1/devicesKiolvasás:
cd az-imént-kapott-azonosító
cat w1_slaveMaCS
-
válasz
sztanozs #43295 üzenetére
De hogyan kerülne nélkülem a PI-re az OpenVPN akármije? Az OpenVPN nálam a pattintott kőkorszak óta a két router között fut, ez mindig tökéletesen működött, sem okom, sem tudásom nem volt a Raspbianra telepíteni.
Az egyetlen telepítés emlékeim szerint a NodeRED.
Az apt list --installed szerint viszont van OVPN a Raspberry-n -- akárcsak az összes PI-men. Olyanon is, amelyikre feltettem a Raspbiant, aztán gyakorlatilag kipróbálás nélkül ment a fiókba...
-
Köszönöm!
Nem akarom szétoffolni a topicot, de hátha van itt is haszna:
Az a bizonyos kikapcsolt OVPN-kliens nem a tun0 aktívsága miatt elérhetetlen Raspberry-n, hanem magán a routeren fut -- amikor éppen fut.
Az inkriminált Raspberry-n baromi egyszerű a konfiguráció: egy GUI-nélküli Raspbian és a NodeRED. Semmi több, semmi hálózati variálás.Köszönettel: MaCS
UI: És egy újabb gyöngyszem a Chtome helyesírás-ellenőrzőjétől: a Raspberry helyesen: Robespierre...
-
-
A routeren fut az OVPN-szerver, azon keresztül vagyok bent a hálózaton. A router nincs WAN felől megnyitva, csak a VPN él.
Van ott NAS, ATA, ESP -- meg a két RPI, Raspbien Busterrel.
Minden eszközt elérek az általuk támogatott protokollokon (HTTP, SMB, SSH, FTP), ugyebár a másik RPI-t is. Kivéve az inkriminált RPI-t, mert az se a NodeRED HTTP-s kérésére, sem az SSH-ra, sem pedig a pingre nem reagál.
De csak a VPN-en próbálkozva süket, mert ha fizikailag a saját LAN subnetjéből keresem, akkor bizony be tudok lépni SSH-n és persze a ping is visszapattan.
MaCS
-
De hiába írnak ott bármit, ha egyszer maga a Raspberry elérhetetlen!
Egyébként nem igazán tudom, hogy hol keressem ezt az "uihost"-ot. Ilyen fájlnevem nincs, a beállítási fájlokban meg csak egy utalást van rá kommentben - IPv6 esetére.
Amúgy meg, szerintem, ha nincs érték adva neki, akkor nincs korlátozva. (A js fájlban is benne van kommentként.) Egyébként a másik Raspberry-ről, amin keresztül ugye elérem az egyiket, a node-ok kivételével azonosak a beállítási fájlok, és maga a NodeRED WebGUI-ja is elérhető az 1880-as porton.
Nekem ebből az jön le, hogy valahol maga a Linux/Raspbian van korlátozva arra, hogy csak a helyi hálózatról férhessek hozzá. Régebben egyébként ment, aztán frissítettem, azóta vagyok kizárva.
-
válasz
sztanozs #43218 üzenetére
Hát éppen ez az!
Azt a bizonyos másik Raspberry-t, amelyről SSH-zom, simán elérem. Az egész hálózatot simán elérem, SSH-n, HTTP-n, SMB-n, FTP-n... Minden hosztot a maga módján.
Ezt az egyetlen Raspberry-t nem. Helyben igen, a másik Raspberry ugye eléri SSH-n, és a helyben indított pingekre is válaszol -- a VPN-en keresztüliekre nem. Csakhogy nekem történetesen egy HTTP-kapcsolat kéne, mert az adott ház vezérlése NodeRED-en fut, én meg baromi kíváncsi lennék arra, hogy működik-e a fűtés...
-
válasz
sztanozs #43211 üzenetére
Az OVPN a routeren fut.
A tanácsod alapján most eljutottam odáig, hogy az elérhető Raspberry-n indítottam egy ssh ip-cím parancsot, de kétes sikerrel: ugyanis egyből jelszót kér, felhasználónevet nem. Jelszónak pedig a Raspbian felhasználónév megadásával érvényes jelszavát nem fogadja el.
-
Van egy távoli hálózatom, amelyben OVPN-en annak ellenére nem érek el egy RPI-t, hogy látom, hogy online van. A tippem az, hogy valamiért a távoli IP-címem nem tetszik neki: helyben pingelhető, távolról nem.
Az első kérdésem az, hogy Raspbianban van-e erre valahol egy beállítási lehetőség. (ESPeasy-ben is eljátszottam már ezt, ott be lehetett állítani, hogy mely IP-tartományból érkező hívásra reagáljon.)
A másik kérdés az, hogy ugye hogyan érem mégis el... Van egy másik, szintén Raspbian RPI ugyanabban a hálózatban, amelyet viszont elérek. Arra gondoltam, hogy erre telepítenék egy SSH klienst, és akkor hálózaton belülről már tudnám konfigurálni a távolról elérhetetlen PI-t.
Van ötletetek arra, hogy milyen SSH-klienst tudok feltenni egy GUI-mentes Raspbianra?Köszönettel: MaCS
-
Raspbianon a RealVNC servert hogyan érem el, milyen belépési adatokkal? SSH-n keresztül bekapcsoltam, de nem tudom, milyen user-psw kell neki...
-
-
Köszönöm, de itt nekem valami nagyon nem tiszta!
Az SDHC véget ér 32 GB-nál. Fölötte per definitem csak SDXC lehet, vezérőstül, tehát nem létezhet olyan, hogy >32 GB SDHC, tehát egy mondjuk 128 GB-os kártya hiába kompatibilis visszafelé, az SDHC címzése csak 32 GB-ig vezet el.
A lábkiosztásnál a többlet lábak nem csak a nagyobb átviteli sebesség szempontjából érdekesek? Valami olyasmi rémlik nekem, hogy a használatuk opcionális, de ebben biztos azért nem vagyok.
Az Általad linkelt oldalon egyébként nagyon érdekes, hogy egy csomó egészen kicsi kártya is elhasal, de a nagyok többségükben mennek. Ebből arra következtetek, hogy nem a méret, illetve SDHC/SDXC a kérdés, hanem a megvalósítás.
Az én merítési bázisom ugyan kicsi, de egy kis körbekérdezés után az jön le, hogy Kingston, Sandisk és Samsung 128-256 GB-os kártyáival nincs gond.
A PI-k specifikációit mondjuk nem ismerem, de az nagyon logikus, hogy ha valamire az van írva, hogy SDXC, akkor az 2 TB-ig érvényes.
MaCS
-
Ha valami 64 GB-os kártyát kezel, akkor elvben 2 TB-ig mindent kezelnie kellene. A 64 GB-már SDXC, ha tehát valami ezt megeszi, akkor elvben nem szabadna itt megakadnia -- vagy ha igen, vajon mitől?
Az ilyen paramétermegadás egy sokszor látott vélekedés szerint azt jelenti, hogy eddig tesztelték a fogadott kapacitást. Volt már pár max. 65 GB-os határral publikált eszköz a kezemben, amelyik simán és hibátlanul írta-olvasta a 128-256-os kártyákat.
Véletlenül sem állítom, hogy minden eszköz, amire azt írják, hogy 64 GB-ig tehetünk bele kártyát, elmegy 2 TB-ig, de kíváncsi lennék rá, hogy mégis miért ne lenne ez törvényszerű.
MaCS
-
Még egyszer: mindenkinek köszönöm a segítséget.
A megoldás bántóan triviális volt: valamiért stabil 24 fps volt a beállított ráta. (Hogy mitől, arról fogalmam sincs...) Furcsa, de 30-at nem tudtam beállítani, csak 60-at, azzal viszont jól, akadásmentesen megy minden fájlom lejátszása.
BÚÉK!
MaCS
-
Mindenkinek köszönöm a választ!
A részletek:
18.9 Kodi Leia, 10-es Raspbianon. Az OSMC és LibreELEC alapú Kodikkal nincs problémám, ezzel igen. A DietPI sajnos nem vált be, ezért a Raspbian.
Erőforráshiány nincs, 256 MB a VRAM, a Kodi rendszerinfója szerint pár százalék a CPU-használat és bőven van RAM. Etherneten érem el a NAS-on tárolt videót, ami ugye h264 720p. A ténylegesen rendelkezésre álló 90 Mbps sávszélesség sokszorosa a videó bitrate-jének, ami kb. 5 Mbps.
A Kodi grafikus felülettel indul. Az eseménynaplót nem tudom, hol nézzem.
Szerintem mindig ilyen volt. Ez a PI nagyon ritkán megy videolejátszóként, de most kéne neki...
-
A problémám a következő:
RPI2 és RPI3-asokon futtatok Raspbiant és rajta Kodit.
A gond az, hogy gyakorlatilag minden videó darabos, akadozik. Szinte csak H264 720p-seket nézünk, tehát szerintem nem teljesítménygond, hanem valami beállítási probléma.
Mit ellenőrizzek?
-
válasz
RaPiDsHaRe #40433 üzenetére
Vezérlőpult\Minden vezérlőpultelem\Hitelesítőadat-kezelő
MaCS
-
válasz
RaPiDsHaRe #40430 üzenetére
Próbáltad közvetlenül beírni a Windows jelszókezelőjébe?
Nálam ez többször jelentett már megoldást, amikor a jelszópanel nem jött fel.
MaCS
-
válasz
rosejbli #40301 üzenetére
"#2 Libreelec az lényegében egy Raspbian lecsupaszítva csak a Kodira, de terminálból ott is tudsz bármit telepíteni, amit az előbbire."
Szerintem nem. Az OSMC-re ez igaz, de a LibreELEC-ből sok mindent kivettek, ami miatt már nem teljes értékű rendszer. "Just Enough for KODI"
MaCS
-
Kodit igen, OSMC-t jellegénél fogva nem -- mivel az egy Kodi köré épülő Raspbian, csak nem annyira karcsú, mint a LibreElec. Elvben ott van benne a teljes értékű rendszer, de nem érintetlenül, vannak specialitásai.
Tehát legyen "Raspbian" mind rendszer, és mehet rá minden más!
MaCS
-
válasz
J0shu4M1ll3r #40252 üzenetére
Melyik leírás alapján?
A mappát a DLNA szerveren állítod be, ugye?
MaCS
-
-
-
válasz
jerry311 #39856 üzenetére
Jerry, cigam!
Igen, pont erről van szó! A hálózatos topicok tele vannak azzal (amint Ti is látjátok), hogy wifin szaggat a filmnézés. Még elvben ideális körülmények között is előfordul, a Chromecast pedig jellemzően a tévé mögött, de mindenképpen a közvetlen közelében szinte sosem ideális körülmények között működik -- és akkor a szélesebb rádiós környezetről még nem is beszéltünk.
Én családi házban (társasházzal a szomszédban) is sokkal jobb Chromecastteljesítményt élvezek az Ethernetadapterrel.
MaCS
-
"Na ne copass már.. Komolyan ez is fontos valakinek, hogy ne külön házban legyen a gép, hanem a klavival együtt?
"
Már hogy a fenébe' ne??!! Istenkirályság és régóta várt megoldás, hogy ha már simán belefér a hardver a billentyűzetbe, akkor legyen is benne! A C64-em félrerakása óta vágyom erre, és szerintem nagyon sok egységsugarú felhasználó is nagyon ráfog kapni.
Az persze már más kérdés, hogy Magyarországon és egyéb egzotikus billentyűzetkiosztású helyeken mit hoz a jövő...
MaCS
-
válasz
wassermann #38929 üzenetére
Könnyen lehet, bár tudtommal a tévén nincs CEC.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Androidos tablet topic
- Raspberry Pi
- Kerékpársportok
- Brave
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest