- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugesz77
őstag
válasz
Beni2360 #18098 üzenetére
Elkiabáltam
. Simán játssza le csak az 3D iso-t,tehát nem 3d-ben. Csak a tv-n volt benyomva a kamu 3d-re alakítás. A 3D mkv-kat viszi csak ,azokat szépen felismerte az összeset,automatán átvált 3D-re a tv.. Viszont ami nálam gond volt a openelec 6-nál a bufferelés/előtőltés itt nem jön elő.
Letöltés elindul letölti a saját telepítőjét. -
azbest
félisten
válasz
wassermann #18089 üzenetére
Áh tuti nem táp probléma... 0.7A alatt van a fogyasztása a teljes cuccnak. Pécébe mérőn keresztül dugva látom, hogy 0.15-öt fogyaszt az it9135 tunerem használat közben.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Sajnos a routeremen nem tudom beállítani a minidlna-t (openwrt alatt). Van most egy használaton kivüli pi1 b+-om, arra gondoltam, hogy beállítanám arra. Ha nem akarok vele filmezni, csak dlna-t akkor mit tegyek a kártyára? Vagy ez azért erőforrás pocsékolás? Gondolom a Kodi mellett már más nem nagyon fér meg. Ha csak dlna és torrent menne a pi-n, azt bírná?Előre is köszi!
-
dugesz77
őstag
Ma volt egy kis időm és kipróbáltam a tegnap frissített Xbiant. És szépen viszi a BD 3D ISO-t. Tv szépen felismeri,átkapcsol 3D-re. Eddig probléma mentes minden.
-
Kékkutya
csendes tag
A fejlesztő írta az OSMC fórumán, hogy a januári update valóban többet fogyaszt. (több CPU ciklus -> magasabb fogyasztás, az eddig éppen még megfelelő tápok esetén probléma lehet)
-
-
Froclee
őstag
válasz
eastsider #18091 üzenetére
úgy látom van pár találat. próbálj zárójelbe írni évszámot még.
vagy esetleg a spanyol nevével is próbálkozhatsz: Forever: Uma Vida Eterna.
vagy tegyél egy tvshow.nfo nevű fájlt a sorozat mappájába amibe ez van: http://thetvdb.com/?tab=series&id=281535&lid=7 (itt van leirva)
-
Akkor pontosítok: előtte nem csinálta, csak ha egeret dugtam bele. Most médiatár frissítése közben is szivárványos kockázott. Lejátszás közben meg nem csinálja. De jó, hogy más is tapasztalja. Emiatt nem fogok visszatérni, már a csillagos eget is telepítettem meg módosítottam rajta.
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Raspberry Pi-vel szeretnék üzemeltetni egy WS2812b alapú LED szalagot. Eddig 16 ledes konfig ment tökéletesen úgy, hogy a Pi táplálta meg. Most viszont bővítettem 60 ledre, és ezt külső tápról hajtanám. Meg is csináltam a kötéseket, a DATA vezetékébe beforrasztottam egy 470Ohm-os ellenállást, a + - sávokra pedig egy 1000mikrós 16V-os kondit - persze ügyeltem a polaritásra. A negatívot kettéosztottam, az egyik vége a tápról jön, a másik csatlakozik a Pi egyik GND pontjára. A program megy is szépen, egy baj van, hogy nem világítanak a ledek. Az érdekes az benne, hogy ha kihúzom a tápot, akkor egyszer csak szépen elhalványodva megjelenik a beállított szivárványeffekt...
Mit rontottam el? -
-
Sziasztok! Ma frissítette magát az osmc, azóta pont ugyanarra a tápra dugva, pont ugyanazt a feladatot végezve villog a szivárványos kocka. Frissítés előtt nem csinálta gyakran. Kérdés: létezik, hogy a frissítés óta több lett a fogyasztása a pi-nek, vagy elromlott a táp?
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #18080 üzenetére
Engem mondjuk nem érint negatívan, mert nekem praktikusabb másikba dugni a tunereket, de így legalább tudom, hogy aki erre panaszkodik, az lehet jól csinálja amit csinál, csak a rendszer vicceli meg
Azért az zavaró, hogy elvileg kellő áramellátás mellett sem biztos, hogy eleget ad át induláskor a pi. -
azbest
félisten
Jó ötlet, az ellenpróba szerint jól állítja be
echo "38" > /sys/class/gpio/export
cat /sys/class/gpio/gpio38/direction
in
cat /sys/class/gpio/gpio38/value
1Ha ki van kapcsolva a config.txt-ben, akkor az értéke 0.
Ezt a firmware rész állítja be induláskor, bootcode és fixup közül valamelyik (egyébként reboot paranccsal indítottam újra, nem kapcsoltam ki az áramot és változott).
-
válasz
azbest #18077 üzenetére
Kiolvastam mindkettőn a 38-as gpio állapotát, ami elvileg a magas terheléses opcióval szinoníma és egyezett, szóval elvileg be van kapcsolva mindkét esetben.
Csináltál ellenpróbát? Config-ból kiveszed, és úgy nézel rá. Lehet, hogy miután egyszer bekapcsoltad, végleg úgy marad?
-
azbest
félisten
Ma próbálgattam a friss openelec-et úgy, hogy tévétuner is arra a pire van dugva.
A tanulság: aktív usb hubbal jól működik a tuner akkor is,ha induláskor már be van dugva.Nem tudom mi lehet a pontos oka, mert ugyanezen a hardveren a raspbian még max_usb_current bekapcsolás nélkül is jól kezeli hub nélkül.
Megpróbáltam azt is, hogy a firmware fájlokat átmásoltam a raspbian alól az openelecre, hátha a config.txt alkalmazásával van baj az újabb kiadásban, de nem változott.
Sőt, még passzív módban bekötött hubbal is próbáltam, hátha csak a modulok betöltésének sorrendje kavarja meg.
A pi nem panaszkodik kevés áramra sem. Szóval érdekes, hogy az openelec kernelével miért nem tudja meghajtani a pi a tunert induláskor. Hacsak nem a kernel is belenyúkál a gpio állapotába és kikapcsolja a magas táp módot.Kiolvastam mindkettőn a 38-as gpio állapotát, ami elvileg a magas terheléses opcióval szinoníma és egyezett, szóval elvileg be van kapcsolva mindkét esetben.
Szóval végülis a tanulság, hogy oprendszerenként is lehetnek olyan eltérések, amelyek elsőre nem tűnnte logikusnak.
-
válasz
Beni2360 #18070 üzenetére
Akkor inkább egy master-slave elosztó. Mikor kikapcsolódik a TV, kikapcsolja az összes többi hozzá kapcsolódó eszközt (Erősítő, DVDjátszó, Raspberry Pi,...)
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
Ti hogy oldjátok meg a kodi tv shows médiatár etetését hálózatról?
van valami, amivel NAS-on átnevezitek/áthelyezitek a fileokat, hogy a kodi megegye? vagy csak simán nem használjátok?
erre gondolok: [link] -
szasanyi
félisten
válasz
Celtis #18066 üzenetére
Ez - ahogy látom - egy nem hivatalon, és számomra kissé bonyolult megoldás így asszem marad az áramtalanítás. Egyelőre a Kodi 17 frissítés a fontosabb és még az sincs megoldva a Linuxos sajátosságok miatt.
Beni2360: így lesz / van megoldva, mert ez a legegyszerűbb és legcélszerűbb. Sajnos nincs annyi jó film, minden napra jusson legalább egy, így még ha naponta akarnám használni akkor sem menne.
-
Beni2360
félisten
válasz
szasanyi #18064 üzenetére
A nem minden napos használatnál én úgy oldottam meg, hogy egy billenő kapcsolós dugajba volt dugva és oda ballagtam és bekapcs, majd lefekvés előtt kikapcs, úgy mint anno a TV-nél.
Emlékei szerint eddig egy készülék tudta kikapcsolni teljesen. Legalább is a (220V) segítő fórumtárs szerint. De csak csöndbe íróm mert megszólnak. -
azbest
félisten
válasz
doberman #18068 üzenetére
úgy, hogy a hub-ot kötöd a pi zero egyetlen usb-jére (a másik csak táphoz van) és a hubba kötöd az usb eszközöket. Persze a hub valószínűleg aktív kell legyen, hogy elég áramot kapjanak.
Más
Ennye, úgy látom az openelec oldalán, hogy hosszú távon meg szeretnék szűntetni a raspi1 támogatását [link]. Persze lehet, hogy a pi-zero megjelenése módosít még ezen. Nameg végülis, a már elkészült rendszer később is működni fog, csak újdonságok nem lesznek hozzá. -
doberman
senior tag
válasz
tupacamaru #18063 üzenetére
Köszönöm a választ.
De közben felmerült még egy kérdés: hogy a manóban kötök akkor rá hub-ot? ugye 1 a wifi stick-nek, egy meg kellene kommunikációnak.(egy otg kábelen keresztül egy meteorológiai állomás)... -
válasz
tupacamaru #18063 üzenetére
Ez a téma engem is érdekel
Az usb átalakító egy egyszerű OTG?
A málnás wifi-ben vajon milyen chipset van? ebbenazbest köszönöm a linket, lesni fogom
-
Celtis
veterán
válasz
szasanyi #18064 üzenetére
HDD spindown megoldás Openelecben.
-
válasz
Szicskeee #17990 üzenetére
SSH-zz be a kodira, majd:
sudo nano /boot/config.txt
És nézd meg, hogy van-e benne valahol egy ilyen sor:
hdmi_edid_file=1
Ha igen, kommentezd ki:
#hdmi_edid_file=1
Majd ments és indítsd újra a Pi-t. Én pont most szaladtam ebbe bele, nekem az osmc "Pi config" menüpontja tette bele, ha jól sejtem.
-
szasanyi
félisten
válasz
wassermann #18058 üzenetére
Értem és köszi. Ez az említett közvetlen HDD használat miatt hátrány, de mivel nem mindennapos használatban van áramtalanítással orvosolható (jobb híján, bár erre kitalálhattak volna vmi megoldást).
-
doberman
senior tag
urak! nem nagyon követem ezt a zero raspb-t. de annyit emlegetitek (meg ugy van akinek csak úgy szaporodnak) rá lehet venni vezetékes hálózati kommunikációra vagy "csak" a usb-s wifi megoldás létezik?
De hogy ne tartsatok "kívülállónak": már 2 málna is teszi a dolgát itthon... -
ati888
senior tag
Hello!
Olvasgattam a fórumot, de nekem most így elsőre még kicsit magas. Van egy régi médialejátszóm, amit ki szeretnék váltani és ez a Rpi megoldás nagyon megtetszett. Amire szükségem lenne:
- fullhd filmek lejátszása HDMI-n
- lehetőleg a tv távjával (Panasonic G20)
- külső 2,5" HDD-ről menne a lejátszás (Samsung M3 USB3 portable) - kérdés, hogy ez ki tudja-e szolgálni táp nélkül?Ennyi.
Viszont egy kezdőknek is jól érthető leírást is keresek.
Üdv
Ati
-
Celtis
veterán
válasz
crissprivat #18006 üzenetére
crissprivat!
Most végülis mi volt a megoldás? Én felraktam a 6.0.1-et, de a CEC beállításokban semmi sem változott. Nem látok semmilyen időzítés beállítási lehetőségeket. Most akkor neked 6.0-án nem működött, amit javasoltam vagy még valami korábbi release-en?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
szasanyi #18053 üzenetére
"...Viszont arra nem kaptam - számomra - egyértelmű választ, hogy akkor hálózaton keresztül / távvezérlővel sem lehet felébreszteni / bekapcsolni az eszközt?..."
Nem lehet, mert ha kikapcsolod (azaz pontosabban: leállítod a szoftvert) nem fut semmi - illetve a Pi-kben ezen kívül nincs semmilyen hardver eszköz - ami figyeljen egy ébresztére irányuló távoli hívást
-
szasanyi
félisten
ITT találod a 4 különböző 3D megjelenítési módot, letölthető demo-kkal. Az utolsó 2 az amit Te próbáltál, ott sztem ez normális és így működik. Az un. "valós 3D" már más, az az első kettő amit alapból nem tud kezelni (pontosabban szépen lejátssza, de csak 2D-ben) mert az egymás után küldött 2 uo. teljes méretű képet csak a Kodi 17-re frissítés után képes 3D-ben lejátszani.
-
dugesz77
őstag
Igen. Pont így van. Ha a tv-n kell rányomnod,hogy rakja össze a két félképet akkor az nem az igazi. Ha felismeri mint 3D jel akkor jobb minőségű a 3D kép. Openelec 17-től van ilyen lehetőség. Én még hanyagolom a frissítést, inkább külső HDD-ről nézem azt a pár filmet közvetlenül tv-be dugva.
-
Sziasztok! Azt szeretném tudni, hogy ha SBS vagy OU típusú filmet játszok le kodival, akkor normális az, hogy csak simán továbbítja a streamet ahogy van, és a tv csinál belőle 3D-t? Mert én azt hittem, hogy átalakítja 3D jelre és úgy küldi a tv-re. Vagy ehhez kell az openelec és arra a kísérleti kodi?
-
szasanyi
félisten
válasz
lord.lakli #18046 üzenetére
Ez már meg van ~fél éve, és csak emiatt nem akarok másikat venni.
dugesz77: igen, már minden frankó (a 3D-t kivéve, de az a Kodi frissítés még nem megoldható)
PpenoO: nem látom értelmét 50k-s befektetésnek ha csak én nézek filmeket egy adott tévén ezért eszemben sincs NASolni meg SAMBAzni.
Viszont arra nem kaptam - számomra - egyértelmű választ, hogy akkor hálózaton keresztül / távvezérlővel sem lehet felébreszteni / bekapcsolni az eszközt?
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #18050 üzenetére
többször volt már a https://shop.pimoroni.com/products/raspberry-pi-zero oldaon, de nem mindig jött értesítés róla.
Egy japán csapat meg zero alapú clustert akar csinálni képfeldolgozáshoz, de nekik is még csak 1 van
-
És még egy kérdés így lefekvés előtt
Aki vett már zero-t mit javasol, melyik oldalt nézzem, vagy iratkozzak fel értesítésre? -
Pi Face kamera kábele meddig hosszabbítható?
-
PpenoO
őstag
-
dugesz77
őstag
válasz
szasanyi #18022 üzenetére
És biztos,hogy megcsináltad ezt a beállítást? Akkor szoktak hiányozni a finombeállítás kapcsolói.
Látom már megoldódott. -
Froclee
őstag
gonosz módon röhögtem ki az embereket, hogy panaszkodnak hogy nem megy a pi és kiderült hogy rossz verziót szedtek le openelec-ből. (rpi1-re valót)
fél órát idegeskedtem hogy nem működik a 6.0.1 mire rájöttem, hogy sikerült tök ugyanezt megcsinálnom -
szasanyi
félisten
RPi2 ki nem kapcsolhatósága még nem is lenne gond, de a rádugott HDD folyamatos üzeme már igen. Nincs erre megoldás, hogy ezt le lehessen kapcsolni? Ha eltávolítom (mert azt ugye lehet) akkor is kap áramot és üzemel. Az is megoldás lenne, ha a kikapcsolt eszközt (amivel együtt természetesen a HDD is kikapcsol) hálózaton keresztül esetleg távvezérlővel be lehetne kapcsolni (én csak a kihúz-bedug módon tudtam működésre bírni).
-
-
psg5
veterán
válasz
crissprivat #18029 üzenetére
Azt nem akarom hogy nyújtsa a képet. Ezzel nem az történik?
-
psg5
veterán
Mit kellene állítanom Kodiban, hogy:
egyik rajzfilmnél (fullhd) Dune lejátszóval teljes képernyőn játssza, de PI2-nél alul és felül kb 2cm-es fekete sáv marad. Az miért? -
Keef_Lee
senior tag
Gratula. Sok mindenben megvilágosodtam. Még egy adalék, hogy rendeljem a málnát.
Holnapig átgondolom, de azt gondoltam, hogy a samu Tv-re, ami tudja a CEC-et menne HDMI-vel és egy samu telefontöltője lenne a táp. A tárhely pedig egy külső HDD lenne USB-ről (3,5"-os ALDI szökevény, ami elalszik legalább, ha nincs használva.)
Menne ez így korrekten? A cél minidlna és KODI nonstop. -
Márton
nagyúr
válasz
wassermann #18024 üzenetére
köszönöm szépen!
-
psg5
veterán
Köszönöm a segítséget minden segítőknek!
Még egy kérdés, bár nem tudom az utolsó-e.😊
Van olyan fullhd film amit amikor elindít az elején pár percig akadozik és utána beindul.
Ezt ki lehet küszöbölni? Dune nem csinalja vagyis nem az anyagban van a hiba. -
szasanyi
félisten
Van egy gondom amire nem találok megoldást, sőt az okát sem értem. Tehát az RPi2 egy AV erősítőre van kötve, ahol a filmeknek alatt csak DolbyDigital 5.1 hang jelenik meg (műár amelyiken ez van ugye). Minden más hangsáv helyett (DTS, TrueHD, stb.) csak PCM jelet küld hiába van bekapcsolva a hangáteresztés (pontosabban mégsem hiába, mert ha ezt kikapcsolom akkor DD 5.1 helyett is PCM jelenik meg az erősítőn).
Találkozott vki ilyennel? Mit miatt van ez, és mit lehet ezzel kezdeni?
-
Márton
nagyúr
válasz
wassermann #18016 üzenetére
Ok, nem a 3D a lényeg, ne zavarjon, hogy 2 képet látsz.
Csak annyi infó kell, hogy folyamatos 60p-e, vagy megriccen néha.
Ha megy, megírnád pontosan melyik lejátszóprogi, milyen extra dolgot kell esetleg feltenni hozzá?
Nem volt még a kezeim között Pi B+, holnap kapok egyet kölcsönbe és hétfőn már hibátlanul kéne vinnie a fájlt.
Köszi -
Celtis
veterán
válasz
crissprivat #18006 üzenetére
Ez jó hír. Közben jutott eszembe, hogy vajon 6.0-án a beállítást követően újraindítottad-e a rendszert, mert amúgy nem olvassa be a megváltozott paramétereket.
-
-
-
crissprivat
senior tag
válasz
Celtis #17994 üzenetére
6.0.1 et próbáltam. Sikerült belőnöm az optimális értékeket a perifériák/cec beállítás alatt. Itt már belehet ezeket is állítani,újabb cec firmware van 6.0-ban. A lényeg,hogy a ms értékeket elállítottam 1000 , 250 , 250 -re (egymás alatt vannak a menüben) és már nem ugrál össze vissza a leütések közben.
Köszi még 1x a tippet.Már csak arra kellene rájönni,hogy az xbmc library auto update miért szokja néha újraindítani a pit. Néha elmegy 10 napot is,néha 2 naponta újraindul.
-
Megjelent a Rasbian cikkecském.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest