- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
D@reeo
aktív tag
Sziasztok.
Beállt már normálisra a Pi Zero ára/ellátása? Honnan lehet most a legolcsóbban hozzájutni? (akár használtan is)Köszi
-
footy
addikt
-
footy
addikt
Sziasztok!
olyanra van lehetoseg, hogy ha dual boottal openelecet es retropie-t szeretnek futtatni, akkor automatikusan mindig az openelec induljon es valami scripttel manualisan lehessen inditani az openelecet.
koszi
-
Celtis
veterán
válasz
Xray-1 #22094 üzenetére
Ez semmilyen locsolófejet nem kezel. Ahogy általában az öntözés vezérlők, ez is a mágnesszelepeket vezérli. A fejek pedig a víznyomás hatására működnek.
A szelepek jellemzően 24voltos váltóárammal működnek, tehát szó sincs arról, hogy közvetlenül a PI GPIO kimenetére lehetne kötni.Nem akarlak bántani, de a kérdéseid alapján igencsak hiányosak az ismereteid ebben a témában. Sokkal többet kéne még olvasnod. Pl. kezd ezzel. Aztán ha van konkrét kérdésed akkor tedd fel.
-
Xray-1
tag
válasz
vjozsef #22091 üzenetére
Elolvastam sok mindent erről. Kellene is valami hasonló, kert építés előtt vagyok, nagyon is kell a locsoló rendszer. De nem derült ki nekem a leirasokbol, hogy ez vegulis milyen locsoló fejeket tud kezelni? Ahogy latom csak a magnes szelepet vezérli, ami raengedi a viznyomast.
Csinalt ilyet mar valaki? Milyent erdemes venni?
KPE csovem van, (maradek gáz cső) meg lehet is venni olcson ami gerincnek valo. No de a többi... -
azbest
félisten
Ez az astrometa tuner egyik változata, van ph topicja is.
A többiek visszajelzése alapján a mostani kernel már támogatja, ez a pi-re is igaz. -
dni
őstag
Szasiztok,
RPI2-3-hoz tudnátok ajánlani elsősorban libreelec alatt működő usbs tv tunert? Van itthon egy HD-901T2 tunerem de az elvilieg nem megy linux alat.
-
vjozsef
senior tag
An Open-Source Sprinkler / Irrigation Extension Board for RPi
-
vjozsef
senior tag
Sracok!
Nekem egy magnesszelep kellene vizhez, total elvesztem a kinalatban. Kulon kell neki tap? vagy eleg a raspitol az 5V neki? Vagy hogy van ez? Azt mar tudom, hogy 0 vagy 1 az allasa, es csak ennyit lehet. De most raspival gpio-val szabalyozom vagy egyszeruen csak a tapot veszem el tole relevel?
-
Xray-1
tag
válasz
vargalex #22088 üzenetére
Köszi a linkeket. Már meg is rendeltem.
Azt hittem ez a régi fm rádió project egy kiegészítője. De már latom teljesen más.Amúgy is készülőben a kocsiba egy rendszer, ez jó kiegészítője lehet. Legalább jobban el lehet pakolni, ne legyen szem előtt, nehezebb lesz a megtalálás. (inditasgatlast akarom rabizni+ riaszto, tavjelzo funkció, menet kozben meg kamera elore+hatra.
-
azbest
félisten
válasz
Xray-1 #22084 üzenetére
A composit video az ami tüskén ott van. Az analóg hang abban a formában nincsen, ahogyan a többi modellen megtalálható. Ami egyébként nem hangchipet használ, hanem pwm kimenetek vannak pár alkatrésszel megtoldva, amely megoldható a pi más pwm kiemeneteivel is, de kellenek hozzá plusz alkatrészek [link]
HDMI-n persze ugyanúgy ki tudja adni, meg i2s is ugyanaz.
-
Celtis
veterán
válasz
azbest #22082 üzenetére
Megrendeltem az olcsóbbik kijelzőt, mondván, hogy nem látok igazán különbséget a drágábbhoz képest.
Aztán rájöttem, hogy az olcsóbbikon van egy háttérvilágítás kapcsoló.Ebből azt sejtem, hogy majd valahogy a háttérvilágítás vezérlését mókolnom kell. Azt mondjuk nem tudom, hogy a másikban ez egyáltalán nem kapcsolható vagy szoftveres.
-
azbest
félisten
válasz
Celtis #22078 üzenetére
Igen, ha jól sejtem, akkor hdmi és microusb táp bemenet kell csak róla. A gpio a touchoz kellhet. Ha touchra nem használod, akkor nem is kell rátenni a pi hátuljára, főleg, csak egy hdmi kábel kell közéjük. De jumper kábellel valószínű egyébként is össze lehet azt is kötni.
Lehet tényleg ugyanolyan vagy nagyon hasonló a két linken lévő. A másodiknál van kapcsolásról vázlat és beüzemeléshez doksi (persze a touch miatt főleg). -
Celtis
veterán
válasz
azbest #22077 üzenetére
Köszi. Igen, hasonló kijelzőt nézegettem. A leírások alapján nem ütközik a GPIO kiosztás.
Csak GUI-ra kéne.
A két linkelt kijelző között én nem látok különbséget. Az, hogy rövidebb a GPIO csatlakozó, nem gond, mert csak azokat a pin-eket használja. Szerintem a másodikon is ugyanakkora. Szerinted lehet működésbeli különbség a kettő között?Néhány Hifiberry Amp+ képen úgy tűnik, hogy a GPIO csatlakozósorra tüskéket is raktak az ellenkező oldalra, így stack-elhető. Más képeken pedig ez hiányzik, de majd kiderül.
Ha ilyen szendvicsbe raknám össze, akkor a kijelző tartozék HDMI összekötő nem passzolna, de ugye jól sejtem, hogy az egy sima HDMI kábellel kiváltható? -
azbest
félisten
válasz
Celtis #22076 üzenetére
ah, bocs, ez lett volna az első link a többféle csatlakozási lehetőségről [link]
hdmi a legbiztosabb, nem tudom milyen ársávban szeretnéd, de pl ez [link] érdekesnek tűnik. Bár ahogy nézem a régi fajta pi csatlakozó van rajta, ami a touch átvezetésénél lehet problémás, vagy legalábbis az új pi hátára nem biztos hogy passzol. Ez mintha 40 pineshez való lenne [link] ennél manuált is linkeltek a részleteknél
Hm, az spi touch is lehet keresztezi a hangot, de nem biztos.
Biztosan kell matatni config.txt környékén, ha más nem bekapcsolni modulokat. Megadni fixen a felbontást. De a hanghoz is kell bekapcsolni dtd-t.
Ha valamihez kernel fordítás is kell, az kapufa, mert magadnak kéne buildelned a libreelecet.
Az spi lehet húzza a belét kicsit, ami persze zenénél nem vészes, de ha véletlen mégis folyamatosabb mozgás kellene, akkor visszafoghatja. De ha csak a gui mutatás a cél, akkor jó lehet. -
azbest
félisten
válasz
Celtis #22074 üzenetére
5 féle megoldással lehet kijelzőt rákötni (például + usb).
A lényeg, hogy ne legyen közös adatlába a hang cuccal. Így már valószínűleg a dpi kiesik, de az valsz egyébként sem praktikus. Az ár és a plusz vezérlóboardok, külső táp igénye is befolyásoljhatja a választásodat. Gondolom egy olcsóbb spi kijelzőre gondoltál.
A hifiberry oldalán ezeket írják [link]
Az spi kijelzőknél talán van átfedés, de meg kell nézni pontosabban.Neten vannak nyomok arra, hogy valószínűleg összehozható kijelző és hang is egyszerre [link]
-
Celtis
veterán
Szeretnék összerakni egy asztali zenelejátszót Pi-ből.
Hifiberry Amp+ erősítőt tennék rá és egy kb 5"-os kijelzőt. Milyen kijelzőt ajánlotok? A gondom az, hogy amit az ebay-en találtam, azt ugyanúgy a GPIO portra kell kötni (+ HDMI) , így ha rajta van a hifiberry, akkor nem lehet csatlakoztatni. -
Sziasztok! Rendeltem egy pi zero-t, és próbáltam rajta retropie-al playstation játékot futtatni, de kevés sikerrel. A wiki-jét olvastam. Van itt vki, aki hasonlóval próbálkozott és sikerült a dolog?
Más: régebben vki linkelt kipróbált, olcsó és jó minőségű usb dac-ot, de nem találom. Az illető, ha magára ismerne, kérem jelentkezzen!
-
LógaGéza
veterán
A következőt szeretném megoldani (vagy hasonlót): Pi-t kizárólagos zenelejátszóként használnám, persze egy DAC-al. A cél az lenne, hogy Windows alapú kliensről vezérelném, ha ráhúzok egy zenét, hogy játssza le, akkor azt másolja fel a kártyájára/rádugott pendrivera (mindegy), majd onnan stabilan indítsa el, ha kérem.
Mennyire megoldható ez? -
eastsider
nagyúr
aki pont ilyet keres:
spotify connect kliens: [link]
a javas klienst váltotta. elégedett vagyok -
azbest
félisten
válasz
RaPiDsHaRe #22063 üzenetére
talán az incoming port nincsen a routereden a pi-re irányítva, így nem érik el a bejövő kapcsolatok.
A csúcs, amit eddig sebességben láttam 6.5MBájt másodpercenként. Nem lemezre ment, hanem hálózaton át felcsatolt nasra. Egyszerre csak egyet tölt, lelimitált kapcsolatszámmal. pi2.
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
válasz
lord.lakli #22064 üzenetére
Lefelé körülbelül: 40kB/s tölt.
Amikor beállítottam ennél azért jóval gyorsabban töltött. -
lord.lakli
őstag
válasz
RaPiDsHaRe #22063 üzenetére
Mit jelent a lassan? Egy chipen van az USB és a hálózat is. Sosem fog több száz Mbit/s kijönni.
(#22065) RaPiDsHaRe : az tényleg kevés, 8-10Mbit/s-el simán kellene letöltenie. Van egy kis teknős gombocska a webes felületen alul. Azt nem nyomtad meg véletlenül?
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
válasz
RaPiDsHaRe #22062 üzenetére
A problémát végül megoldottam.
Viszont a transmission alatt a torrentek valamiért lassan jönnek lefelé. Beállításokatnál nem korlátoztam a le / fel töltés sebességét. Még máshol is nézzem meg?
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
Hello!
Telepítettem egy Raspberry 2 -re a Raspbian + KODI párost. Elindul, a KODI -nál a TV-n csak a háttér jön be, a menü már nem. A felbontást kellene beállítanom ?
-
Beni2360
félisten
válasz
azbest #22058 üzenetére
Az bajom, hogy vettem egy EPSON projit és a soundbáromnak csak tochlink bemenete van és nem tudom vele összekapcsolni. Ezt a K1 plus-m megoldja. Van hozzá sd-ről bootolo LE. Inkább a hang szabályzással vagyok gondba mert a vászon a TV elé jön le és a TV tetején van a soundbar. Ha a hang átengedést választom nem tudok a hang erősségem változtatni.
Ebből kifolyólag nem tudom, hogy mi lesz a sorsa a Pi-nek. -
azbest
félisten
válasz
Beni2360 #22053 üzenetére
Az openelecbe már lassan 3 hónapja nem történt fejlesztés. Nem kiadás, hanem bármilyen fejlesztés. A libereelcbe folyamatosan mennek a változtatások.
Vannak bővítmnények, amik jól mennek a régi 6-os openeleccel, de a béta 7-es (6.95-ös) openeleccel és az abból származó libreelec-cel nem. Ez a bővítmények hibája, főleg ha unofficial repóból vannak.
Én sem frissítettem még 6-osról újabbra (libreelecre), mert amire használom at most is teljesíti. Majd idővel győz a kíváncsiság. Esetleg ha a dlp projektoros fapadosabb 3d megoldás is bekerül, akkor kíváncsiságból kipróbálom azt is.
-
Beni2360
félisten
Hogyan tudom a Pi2 levő OE frissíteni? Van egy ilyen letöltött : Raspberry Pi 2 and Pi3 [Model B+ 512MB] - Update File evvel mit csináljak?
-
Celtis
veterán
-
G@ß!
őstag
Erre valaki? [link]
-
törölt tag
válasz
kissbp #22043 üzenetére
Csak átfutottam a leírást, de itt nyomógombról van szó. Ha ezt infrával akarom megcsinálni akkor kicsit komplikáltabb lenne. Kellene valami kis elektronika, ami kikapcsolt állapotban dolgozik és infra hatására rövidre zárja a lábakat amit a leírásban szereplő nyomógomb csinál. Bekapcsolt állapotban viszont nem lenne szabad működnie.
-
törölt tag
Az megoldható, hogy amikor a Kodi-n keresztül "alvó" módba kapcsolom a távirányítóval (GPIO) akkor vissza is lehessen kapcsolni vele valahogyan?
-
Ezkijez
csendes tag
válasz
Celtis #22038 üzenetére
Természetesen ez volt az első, amit leellenőriztem, és már alapból helyesen volt beállítva.
Tegnap esti reboot óta él a wifi, pedig az eddigieken kívül semmi mást nem állítottam be (nem is az első reboot, mióta beállítottam mindent). Remélem, hogy nem kezd el megint szórakozni velem, mindenesetre köszönöm mindenkinek a segítséget és az ötleteket. :-) -
Ezkijez
csendes tag
Ezt hol lehetne beállítani, hogy a Kodi ne menjen alvó üzemmódba?
@Celtis: http://pastebin.com/4eaMnu1w . A CEC beállításoknál én mindent rendben találok. Most hosszú ideig élt a wifi, 19:46-kor kapcsoltam ki a TV-t, 20:55-kor már nem volt kapcsolat, 20:58-kor felébresztettem.
-
-
Ezkijez
csendes tag
válasz
Celtis #22033 üzenetére
Rossz helyen nézhettem eddig, most ezt sikerült produkálni: http://pastebin.com/MfsXsES3
15:25-kor kikapcsolom a TV-t, és ahogy látom 15:33-kor lecsatlakozik a wifiről. De most ahogy 15:38-kor felébresztem, nem is csatlakozott vissza magától. -
-
Celtis
veterán
válasz
Ezkijez #22023 üzenetére
Az intervallum elején és végén sincs semmi? Ha standby-ba menne, azt kéne látni alap log beállításokkal is.
Amúgy a CEC beállításokban külön opció van, hogy mit csináljon a TV kikapcsolásakor, és ha inaktív forrás lesz a Kodi. Minden ilyesmit ignorálni kellene, hátha nem kikapcsolásnak érzékeli a KODI.
-
válasz
Ezkijez #22015 üzenetére
Ha több profil van a kodiban, akkor - nálam legalábbis - csak akkor él a CEC beállítás, ha a master fiókban csinálom a módosításokat. A többi profilban hiába állítok bármit, úgy marad. Azt beállítottad, hogy a CEC-től függetlenül a kodi se menjen alvó módba ha üresjárat van?
-
vargalex
félisten
-
-
Szicskeee
tag
Joestet urak!
SSH-nak nyitva volt a 22es port + az alap felhasznalonev es jelszo volt. Vmi gyoker valoszinu belepett es megvaltoztatta a jelszot.
SAMBA-n elerem a PI-t, nincs valamelyik file-ba elmentve a jelszo?
(nincs sok kedvem most ujratelepiteni)
[Log] mi a f@sz??
-
azbest
félisten
válasz
#68216320 #22019 üzenetére
Na ennek örülök, bocs hogy most nem néztem utána. Nekem usb-s vevő van, amit alapból kezel az openelec.
Leírod, mi volt a megoldás, hogy később másnak egyszerűbb legyen?Én mostanában vpn kapcsolathoz konfigoltam pi-t.
Előbb az openwrt-s routeremre akartam telepíteni a szükséges dolgokat, de arra nem fért fel sajnos. Így végül előbb egy pi2-re tettem, aztán egy pi zero-ra.
A pi2 elég erős, a pi zero nekem a sima első generációs órajelére van visszafogva, úgy a 10Mbps már kicsit sok neki. Egy távolban lévő kis router lan portjáról a saját otthoni hálózatomban találom magam. -
doberman
senior tag
válasz
Ezkijez #22018 üzenetére
neken egy rpi2 került a hűtő tetejére wifi kapcsolattal és kb 10 percenként "van dolga". viszont a raspbian (jessie light) kb 5 perc után elküldte standby-ba a wifi kapcsolatot, hiába adtam meg, hogy ne, ezért jött jól a fenti link. ha megszűnik a wifi kapcsolat akkor reconnect... nem elegáns de hatékony..
-
Ezkijez
csendes tag
-
-
doberman
senior tag
-
Ezkijez
csendes tag
Lenne még egy kérdésem:
RPi3, OSMC. Nem sokra rá, hogy kikapcsolom a tv-t, megszűnik a Pi wifi kapcsolata. Vagyis jelenleg már abban sem vagyok biztos, hogy csak a wifi, mert iwconfiggal kikapcsoltam a power managementet, tehát azt is el tudom képzelni, hogy az egész Pi megy valamilyen power save/sleep üzemmódba. A CEC beállításainal Ignore-ra van állítva, hogy mit csináljon, ha kikapcsol a TV.
Mit kell beállítanom, hogy ébren maradjon a wifi? Előre is köszönöm a segítséget. -
törölt tag
azbest: pár évvel ezelőtt segítettél összehozni egy dvb-t conax kártyaolvasós decoder kombinációt.
Csináltál már GPIO-s IR receiver konfigurálást? Tudnál segíteni ebben? Úgy tűnik kifog rajtam, pedig a vevő működik, de valahogy a távirányító által küldött és rögzített adatok után, nem tudom elérni, h reagáljon 1-1 gomb lenyomásra. -
azbest
félisten
válasz
wassermann #22012 üzenetére
Annyit pontosítanék, hogy alapból 600mA-n osztozik a 4 port, bekapcsolva az usb_max_curremt-et ez 1200mA lesz. A linkelt rész előzményében egy hardveres módosítás van, ahol a szabályozó áramkörön változtatnak, ami által 2.1A-ra emelkedik a közös mennyiség.
-
Damateo
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #22010 üzenetére
fstab szerkesztésre én is gondoltam, csak még nem csináltam. Nem tudom hogy kezdjek hozzá.
-
Kicsirics77
veterán
válasz
Damateo #22009 üzenetére
Nyilván a tm konfigban kellene szétnézni,hogy a csatolási pont megfelelő-e,plussz fstab-ban kellene udid alapján csazolni,hogy ujraindulás esetén is megtalálja,illetve lehet a táp is kevés a lemeznek,illetve én nem választanék csendes működést mert lehet parkoltatja a fejet a lemezben.
-
törölt tag
válasz
kissbp #22006 üzenetére
Nem fogom kikapcsolni így, hogy tudom mi a szerepe. Semmi külső eszköz nincs rákötve. Illetve van egy usb vevő a billentyűzethez. Ennyi. Most a telefonom 2A töltőjével jól megy, nincs is vele gond. Azt hiszem hagyom is és ezzel fogom hasznalni.
Csak ez a fránya IR menne...
OSMC-vel könnyen beállítható, ment is szépen, de én magam akarom összerakni a raspbian lite alatt.
Valami kis eltérés kell, hogy legyen az x86/x64-hez képest, mert ott elég a lirc önmagában. Itt meg a GPIO miatt gondolom van még valami ... -
kissbp
tag
válasz
#68216320 #21998 üzenetére
Szabvány szerint az usb-nek portonként tudnia kell 500mA-t. Hát számolj utána. Pl ha rákötöttél egy nem saját tápos winyót, akkor lehet baj. Használj nyugodtan 2.5A, 3A tápot. Abból is a jobbat. Ne töltőt/ kínai tápot.
Amúgy ki lehet kapcsolni a jelzést. Színes négyzet táp, piros négyzet túlmelegedés. Én nem javaslom a kikapcsolását. Ha mégis kikapcsolnád, írj.
-
Damateo
aktív tag
Üdv,
egy pi3-at szeretnék leginkább nas funkcióra használni.
torrent, és valamilyen hátértár szolgáltatásnak, most leginkább az lenne fontos hogy itthon elérjem az adatokat. Mondjuk ez később változhat.
openmedivault-ot próbáltam ki első körben. Funkció téren gazdag és jól kezelhetőnek tűnik.
Az adatok és a torrent is egy külső meghajtóra menne.
Valamilyen oknál fogva a letöltés 1-2 sec után leáll és nem is tudom újraindítani.
Külső meghajtó ext4-re van formázva. Rendszer látja.
Mi lehet a gond? -
törölt tag
Szépen működi a Pi 3-al avideo lejátszás. A 2A-es töltő megtette a hatását és nincsen a színes négyzet a jobb felső sarokban.
Most éppen a távirányítás beállításával küzdök Kodi-hoz.
GPIO-ra rákötöttem az IR vevőt ez alapján.
Lirc feltelepítve, elindítva. Irrecord-al csináltam egy egyszerű konfig fájlt egy távirányítóról.
Igazából az a problémám, hogy azokkal a keycode-okkal, amikkel letároltam a távirányítót, nem sikerül működésre bírnom a Kodi-t.
Egy PC-n már hasonló megoldással (ott USB MCE Receiver volt) csináltam párosítást, mai napig is használom, de most valahogy elszúrom.Ha valaki ért hozzá vetne rá egy pillantást?
/etc/lirc/hardware.conf
/etc/lirc/lircd.conf
/usr/share/kodi/system/Lircmap.xml -
V.Stryker
nagyúr
Mondjuk azt nem értem, hogy a film tartalom keresésekor habár mindenhez megtalált mindent, miért írt át minden címet angolra és töltött le angol borítókat. Ez valahogy ki lehet küszöbölni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest