Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
torzo
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
Kicsit sok az off, de kérdezem, ezt honnét vesz(ed)itek?
Én még soha nem ítéltem meg senkit úgy, hogy a felszereléséből indultam volna ki. Szuper jó fotósoktól is tanultam sokat, akiknek fényerőtlen, régi optikáik voltak, amelyeket megszerettek, nagyon ismertek és pazar, hogy dolgoztak velük.
Sőt! Ha valakinek a munkáit nézem, ritkán terjed ki a figyelmem arra, hogy mivel dolgozott.Szóval, miért gondoljátok már ezt? Nem értem. Téged ért valaha ilyen hatás?
-
Tomdriver
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
Igen tudom, minden szép, minden új és csili-vili, de mégsem profi.
Plusz még tudás is messze van attól, hogy a maxot kihozzam belőle. Lehet mégis veszek egy 7xxx vázat, most hétvégén volt szerencsém kipróbálni, hát azért az mégiscsak komolyabb cucc... Megvárom ezt a D7300-at. -
Tomdriver
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
Úgy érted, hogy a croppos vázon a 600 gyútáv az valójában több?
Nikon 200-500-olvastam, hogy DX-es gépen a vége 750-nek felel meg.
Mindegy, ki kéne próbálnom egy ilyent mit látok benne valójában, mert akkor lenne összehasonlítási alapom mondjuk egy keresőtávcsőhöz képest.
Távcsőben 10x50 és 12x50-et használok most, esetleg megtudja mondani valaki, nagyításra mennyi a különbség egy 500-600-as obihoz képest? Nem a látómező érdekel, hanem hogy ugyanazt a céltárgyat mennyivel hozza közelebb vagy távolabb.
-
-
törölt tag
válasz
forceberg
üzenetére
Telét tipikusan nem arra vesz az ember, hogy közelre fotózzon (bár ki tudja). Egyébként meg van a két obi között vagy 4 év. Legyen is élesebb az újabb. Mondjuk ettől még AF szempontjából az 55-300 nem egy kategória a 70-300VR-rel (ráadásul nem is valódi SWM-es). És nem azért, mert jobb lenne az újabb, épp ellenkezőleg.
55-300-hoz nem volt még személyesen szerencsém, de mindenki azt mondta, hogy a széleken sokkal jobban életlenedik, mint a 70-300VR. Ott sokkal életlenebb még akkor is, ha középen kicsivel élesebb.
-
válasz
forceberg
üzenetére
DX-es obijaimon korabban csak is Haida cuccaim voltak, elegedett voltam veluk... habar korrigalni mindig kellet a szineken.
Most ist azt akartam venni, volt a filter tarto melle szettbe ND meg polar eleg jo aron, de tobb helyen olvastam, hogy a Haida a felsobb kategoriaban nem valami jo. Mar ugy ertem, hogy bizon elkerik az arat az uvegekert, viszont 20%-al tobbert ott van a Lee, aminek a minosegeben meg nem lehet hibat talalni.
A masik, meg az volt, hogy most, hogy FX-re valtottam ugy voltam, hogy feljebb mar nincs, itt mar nem ugy veszem a cuccokat, hogy majd lehet lecserelem... szoval inkabb kiadom a tobb lovet a jobb cuccra.(#24419) Fotonhámozó
Ahogy irod, ki erra, ki arra kolt... DX-en mokoltam eleget, sok DIY cuccot csinaltam, fele fotos cuccom hazi keszitesu volt. Tokeletes soha nem volt, de most nem akartam mokolni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
forceberg
üzenetére
Kültéren, napfénynél is tévesztett neki a Tami és tényleg nem kicsit, hanem nagyon...Úgy tűnik sajnos kifogott egy gyenge példányt. Tanulság: vásárláskor ellenrizni, ha nem stimmel nem szabad megvenni. Az enyémen nem volt probléma az AF-fel - ráadásul 40D-n használva, aminek gyengébb az AF rendszere mint a 7D-é. Az a srác se panaszkodott, aki megvette tőlem...

-
Chapel
addikt
válasz
forceberg
üzenetére

Sajnos a Tamron 17-50 2.8-at mindenki orrba-szájba ajánlja, (én is ezért vettem anno) mert ugye fényerős végig és olcsó, mindemellett éles is. Ha talál.
Ez valahogy mindig kimarad, pedig rengeteg bosszúságot okoz a szórás, szóval én csak óvatosan merném bárkinek is mondani.
Ha meg az illető megveheti a Canon 17-55/F2.8 IS USM-et is, akkor meg ne vicceljünk már. Egyértelműen az a legjobb a felsoroltak közül, de igaz, 17-40 L sem rossz és picit még olcsóbb is lehet.
Ezekkel szemben Tarmon nem alternatíva, sem árban, sem fókuszban, sem krémelésben. -
*Ropi*
félisten
válasz
forceberg
üzenetére
Ti is elsiklottatok valamin: Nikon bajonetteseket hasonlítgattok, de neki Canonra kell. A Canon 70-200/4L nem annyira fényerős, viszont remek képe van és az AF a gyűrűs USM -nek köszönhetően gyorsabb és pontosabb vele, mint azokkal, amikkel párba állítottátok. Én pl. teremfocit fotóztam vele még a 40D-s korszakban. Ha arra jó volt...

-
aleister
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Az is igaz.

Bevallom nem gondoltam volna, hogy ennyire drága az új verzió. Gulyopapa T70-200-át kipróbáltam. Az AF-ből annyi maradt meg, hogy nem túl gyors, de nem emlékszem, hogy egyéb bajom lett volna vele. A képe tök rendben volt. Akkor 170 körül ment újként. Nem gondoltam volna, hogy a VC USD-ért kétszer annyit kérnek.
-
gaben75
tag
válasz
forceberg
üzenetére
Szia,
Ha már itt vagy tudnál esetleg segíteni?
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy ki milyen átmenetes szürke szűrőt használ tájképekhez?
Illetve ki mit ajánl mi vált be igazán ami jó ár érték arányú?
Ami most van olcsó kínai attól az ég lila lesz
.
LEE szűrőt ajánlottak még csak az elég horror árban van, esetleg valami más alternatíva?
Esetleg ha van valami megbízható hely ahonnan rendelni szoktatok és dobtok egy linket azt megköszönném
Ja és egy Sigma 10-20-ra kellene 77 mm-es. Lapszűrő.
Köszönöm. -
aleister
veterán
-
.DLL
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Volt 10-20-am az szerintem műanyag házas volt, érzésre is más a kettő, a Tokina vékonyabb testű, a Sigma "kövérebb" volt, a Tokina mégis nehezebb volt érzésre is és mérlegen is, valamint az érintése is hidegebb. Igaz a súlytöbblet adódhat a 2,8-as fényerőből, mindenesetre a háza mégis valahogy kisebb kecsesebb, tehát egy-egy. Persze, a műanyag is lehet jó, ha kellően vastag és megfelelő összetételű.
No mindegy totál nem is ez volt a lényeg, hanem hogy nyugodtan veheti használtan nem kell félni tőle, és akkor így kb. bármelyik taglalt UWA belefér a keretébe.
-
-
WinZol
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
(#23420) WinZol : vedd meg bármelyiket. Ha megtanulod használni a tartományt, mindegyikkel elégedett lehetsz. A második mondaton múlik több, nem az objektíven.
Akkor ezek szerint a Sigma is egy jó választás?
A fixen Sigma F3,5 előnye előjön az F4,0-5,6 al szemben?
Azaz megéri azt a 20 eHUF többletet?
Az F3,5 jó videóra is, vagy oda már F2,8 kell?Köszi
-
*Ropi*
félisten
válasz
forceberg
üzenetére
Valahol van összehasonlításom régről (u.a. témák meglőve), csak lila gőzöm sincs hol...
Megkeresem. 
Amúgy mi nem győzött meg? Tény, hogy CA-zik (de LR-ban simán kiszedhető), viszont a torzításai alapból sokkal korrigáltabbak mint a Sigmáknak. A fényereje meg adott...

-
kulerr
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
Szia. A fenyero nem a legfontosabb. Igazából, ami számít, a pontos fókusz általános használhatóság.
Vegyes véleményeket olvasok mindkét optikárol. Amit le kellene fedni mindkét obi hozza. Van egy 70-200-as tamronom azt szeretem szép képe van. Ez alatt keresek egy szép rajzolatu üveget es ez között a kettő között vacillálok.
Kb egy árban vannak, ha kell van aki segítene a tesztelésben köszönet neki, mivel Bp-től elég messze 260 km-re lakom.Köszönöm
-
*Ropi*
félisten
válasz
forceberg
üzenetére
Nekem egy lencsetagot állítottak (az AF rendszer a mérésük alapján pontos - valóban, mert találni mindig talál, csak ha F4-nél tágabbra nyitottam a rekeszt akkor át kellett állítanom a MAFA értékeket).
A fókusz korrigálása a gyári üvegeknél megvan, viszont a 3rd party gyártóknál (akik nem veszik meg a kommunikációs protokollt) nincs rá lehetőség, így marad a szerencse kérdése...
(#22913) .DLL: Persze, csak nehogy megvonják mint nekem, mert cégre vettem.
Így először kaptam egy 25k-s árajánlatot, majd végül 15k-ba került a fenti művelet.(#22915) duni84: Több fórumtársról tudok akinek rossz volt: legalábbis minimum AF korrekciózni kellett vagy a focus driftet utánállítani mint nekem.
(#22917) papaya: "ilyen vázra nem kellene olyan lencse ami nem tudja rendesen kihasználni"
Ezt érthették úgy is, hogy a Tamit csak olyan vázra szabad megvenni, amiben 2 pontos MAFA van, hogy rendesen ki tudd korrigálni. Én is csak ezért mertem megvenni az 5D3-ra: mint ahogy az ábra mutatta szükségem is volt rá.
-
*Ropi*
félisten
válasz
forceberg
üzenetére
Úgy látszik ezt az enyém nem tudta (hogy a fókusz drift nem gyógyítható), vagy úgy megijedt a szervizben, hogy azóta jól működik (mondjuk most meg mintha a stabi rázná be a képet, még tesztelem mire biztosra mondom de esélyes). Alig akartam elhinni, de 0-0-án pontos végig, ami előtte -4 és +16 közt ingadozott.
(#22909) _seth_: A korai példányok tényleg nagyon gázosak voltak, ha jól emlékszem összesen 7 hibájukat számoltam össze (egy részük csak a Nikon bajonetteseket érinti a speciális rekeszvezérlés miatt).
-
Clemi
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Egy a lényeg, az obit visszavette az eladó korrekten és elismerte, hogy valóban hibás, de mivel egy külföldön dolgozó barátjáé, ő nem próbálta ki, én meg mivel eddig ilyen üvegem nem volt, nem tudtam hogy hogyan kell viselkednie, mennyire gyors a fókusz motorja. Ennél egyértelműen jelentkezett, a feljebb linkelt videón látható jelenség és ahogy a videó alatti hozzászólásokban olvasható, elég sok érintett lehet, sőt volt olyan, akinek pár hét használat után jelentkezett ugyanez a hiba. A lényeg, a téma sikeresen lezárva, holnap megnézek egy másikat, ami 10e-el drágább viszont még fél év garancia van rajta.
-
aleister
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Persze, hogy nem. Nem is tudom miért írtam oda.

Az én fotózási szokásaimnál nem jött elő. A 24-70-et szinte csak f4-5.6 között használtam. Az obiparkomból egyedül a 85 1.8G-t érinti, odafigyeléssel, tudatossággal ott is lehet minimalizálni a problémát.
Ezért is akadtam ki anno Kutyus sirámain, mert szerintem túl van ez dimenzionálva.
-
Real_Necro
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Hány obit vettél újan? Hány embert ismersz, akik N 12-24-et vettek újan? Sőt, hány embert ismersz a környezetedben, akik S vagy T obikat újan vették?

Használtan veszik itt sokan ezeket az obikat, akkor meg máris nincs akkora difi. Kicsit már uncsi, hogy minden egyes alkalommal mikor szóba kerül el "kell" sütni, hogy "a Nikon túl van árazva".

Egyébként használt N 12-24 meg nem 160... irányjelzősőn 135-ért is volt már fent. Én az enyémet 150-ért vettem használtan Artworknél. Ja és Tokina is volt már 140 körül. Tény, N a legdrágább, lehet annyival nem is jobb... ettől még nem kell megbélyegezni.

-
Real_Necro
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Jáááij de rossz hasonlat... Egy új Tokina 11-16 árából meg lehet venni egy használt Nikon 12-24-et meg egy nikon 50-es fix-et...

Ne hasonlítgassuk már az újat a használthoz... S10-20 100 körül van, Nikon meg 150 körül, Tokina kb kettő között... ha jól emléxem.
Döntse el mindenki maga mit szeretne. Ja, és tegyük hozzá, hgy Sigma meg jobban "görbül" 
-
schawo
titán
válasz
forceberg
üzenetére
Még mindig nem tudom, hogy hol van az ellentmondás. Egy objektívvel még mindig nem csak a legkisebb közelpontján lehet makrózni. Figyel itt valaki, vagy mindent többször kell leírni? Nagyítást beáldozva bármikor növelheted a munkatávot. Ráadásul a kolléga problémája raynox méretű volt nem 150-es makró méretű, ha érted amire gondolok.
-
jlaudio
tag
válasz
forceberg
üzenetére
Van valami jellemző hibájuk ezeknek az obiknak? Egyébként még garanciás 1,5 éves és olyan mintha új lenne, mármint a fotókon, mivel sajna élőben nem láttam mivel más városban van az eladó. Egyébként tájfotótás és épületek fotózására akarom használni, de mi másra lehetne egy UWA obit használni?
-
m3ss
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
viszont milyen lassu mar a sigma 150 af...es rengeteget huntol. limiterrel nem kozelre meg hasznalhato, de 2x meggondolnam akarnek-e vele makrozni affel...a canon 100 macro sokkal gyorsabb volt sztem.
lv-ban is ha nekiall huntolni, tobb masodperc mire korbeer, sztem gyorsabb kezzel beloni.
mondjuk a rajzolata az nagyon rendben van. -
*Ropi*
félisten
-
.DLL
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Én is épp azt mondom, hogy teljesen jó a Sigma 10-20!
A sarkokban még egyenletesebb teljesítményt is nyújt, mint a Tokina. Sajnso nem tudok megfelelő RAW-ot nyújtani, de a TeDigitalPictures-ön is látszik a sarkok különbsége, habár kevésbé mint az én példányaimon. Amúgy csak a fényerő miatt váltottam 11-16-ra... videózáshoz kell, és ott nem játszik az állvány + szűk rekesz + hosszú záridő. 
-
Telomanikus
senior tag
válasz
forceberg
üzenetére
Igen, igen egyik sem, de valami muszáj mégis gyorsan. Én is a 70-200 felé hajlok, AF-el mindig van bajom, legalábbis mióta sigma obik vannak nálam. Mindig kifogtam a "jókat". Lehet, hogy a tami fókusza még felüdülés is lenne.
Használtam egy sigma 70-300at.. azt az occsó félét. Na annál azért csak jobb nem?

-
Új hozzászólás Aktív témák
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- TCL LCD és LED TV-k
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- OLED TV topic
- Jövedelem
- PlayStation 5
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- AKCIÓ! HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 512GB 1 év garancia
- PlayStation 5 FAT Lemezes + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5600XT 6GB Zalman S2 Corsair 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Plusz még tudás is messze van attól, hogy a maxot kihozzam belőle. Lehet mégis veszek egy 7xxx vázat, most hétvégén volt szerencsém kipróbálni, hát azért az mégiscsak komolyabb cucc... Megvárom ezt a D7300-at.

.