- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- bambano: Bambanő háza tája
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
snooze
veterán
válasz
-ZeeZee- #42649 üzenetére
na figyu..most az órában 1.8.0-ba van 2154kWh,1.8.1-be van 669kWh,1.8.2-be 1485kWh..és csak most az 1.8.2be növekszik okt.15töl a kWh..ugyanis 313313 kolléga is megerrösiti,hogy ezeket az órákat használják Htarifához is,és igy vannak programozva,nem nézik,hogy hova rakják fel..a z elszámolás meg az 1.8.0 szerint van..
Htarifában a kedvezményes idöszak okt15-ápr15ig van,ezért az 1.8.2 lesz azoknak a kedvezményes dij..
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
snooze #42647 üzenetére
Nem értem a kérdésed. Az óra 2 tarifán mér jelenleg.
1: 6-22 óra között, ami ebben az időszakban történik, ide számolódik: 1.8.1/2.8.1
2: 22-6 óra között, ami ebben az időszakban történik, ide számolódik: 1.8.2/2.8.2
Jelenleg a 2 tarifa elszámolása között nincs különbség.
Amiről te beszélsz, az a H tarifa, amit egy külön óra mér, és ha jól tudom, akkor ott sincs külön tarifa mérés, csak annyi, hogy a számlában 2 külön időszaki árfolyam fog számolódni. Ez éves szintű, még a másik napi bontás. -
snooze
veterán
válasz
mlaci01 #42641 üzenetére
nyugodj meg,nekem sincs H tarifám,és okt15ig az 1.8.1be számolt,utána 1.8.2be ápr.15ig,ha összeadom,akkor kijön pontosan az 1.8.0..igy vannak programozva az órák..
2.8.1 stb az nekem nem látszik,de nem is érdekes..a leolvasásnál ugyis csak az 1.8.0 és a 2.8.0 játszik.. -
-
csongi
veterán
Máshogyan közelítem meg a kérdésem.
Jelenleg 8Kwh a napi felhasználás átlagban.
Ez télen több picit nyáron kevesebb.
Ehhez terveztem egy 10db 400W panel és 6Kw invertert.
Tájolásom Kelet és Déli tető, 25 fokos lejtéssel.
Délalföld.
Állítólag 1000 órás teljes termeléssel lehet számolni itt egy évben.
Így kb 35-40% többletet termel a rendszer, amiben van még kb 50% plusz ami nincs kiaknázva.Jó lehet ez a számolás?
-
totti68
újonc
válasz
nimfas #42099 üzenetére
Egyetértek! Nem tudom megérteni ezt az utálom a narancsot, de a 4,39Ft az jogos, akkor is ha amúgy 37Ft-ot kell fizetni ... Különbenis egyelőre éves szaldó van, aztán meg nem tudjuk mi leszm de tuti jó lesz. Én is szívesen mondok le arról, hogy valaha megtérüljön a befektetésem! Meg az sem gond, hogy össze-vissza rángatják a piacot kényük-kedvük szerint! Minden tuti szerintem is!
-
edeleny
őstag
válasz
sz.zs. #42612 üzenetére
Igazából zseniális ötlet annak, aki többet fogyaszt, mint a rezsicsökkentett, csökkentett ár:
- végy egy használt aksit Németből, olcsón.
- Azt vagy H tarifáról, vagy éjszakai áramról töltsd fel, majd tápláld vissza a nappali rendszerbe!
Ha jól számolom 30 forint körül töltöd, és 74-ért táplálod vissza!
Hogy erre a tömegek még nem jöttek rá -
mlaci01
tag
válasz
nimfas #42405 üzenetére
Nem tudom hogy minden inverterhez lehet-e tenni (gyanítom, mindegyikhez létezik valami megoldás).
Én az általam épített mérőből (3x2)+Elmű okosórából+Huawei inverterből olvasom ki az adatokat, és mysql-ben tárolom, onnan aztán mindenféle csili-vili dolgot lehet gyártani -
süti5
őstag
válasz
leslieke #42585 üzenetére
Tavaly szereltettem fel a nyugati paneleket ősszel, de nekem eddig picit csalódás, többet vártam tőlük, tegnap pl. míg egy déli panel 1,9-et hoz, addig egy nyugati max 1,1-et, ami azért nem kicsi különbség. Remélem tavasszal/nyáron ez jobb lesz, de most az összesítésem szerint ebben a hónapban a nyugati panel a déli 57%-át hozza....
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
313313 #42615 üzenetére
Valószínűleg még annyit se kell. Statisztika tanulmányaiból valami olyan dereng, hogy 1-2%-os véletlenszerűen vett minta esetén is jóval 99%-os pontossággal lehet becsülni. szóval bekér 1%-ot ha ott nincs probléma, akkor rá lehet mondani az egészre, hogy jó, még hiteles.
-
-
Az írás:
Megint felpiszkáltak - "bosszúból" megint írok több száz sort! A téma: akkumulátoros energiatárolás. Kezdem rögtön azzal, hogy ipari fogyasztókra nem vonatkozik, amit írok, mert az egy külön világ. Ott olyan trükkök vannak, amiért komoly tökönrúgást kapnék, ha nagy nyilvánosan leírnám - a megrendelőim ugyanis gondosan figyelik az FB oldalamat is. Szóval maradjunk az egyszerű polgárok szintjén...Jelenleg a nappali (szaknevén A1 vagy mindennapszaki) áram kb. 38,- Ft, havi 210 kWh után 70,- Ft. Van éjszakai (szaknevén B vagy vezérelt) áram 23,- Ft-ért. Van még G, H, A2, stb. tarifa, azt most ne hozzuk ide. Van az éves szaldó; jelenleg szinte mindenkinek, aki nem egy lapos kő alatt lapulva töltötte az elmúlt fél évet, hiszen 60-80.000 fogyasztó tavaly októberben, az utolsó héten adta be az igényét, ahogy én is.
Mi lesz? Világvége (majd egyszer biztosan, amikor a Napunk az összes hidrogénjét héliummá fúzionálva felfúvódik és átmegy vörös óriássá, elpárologtatva a Földet), illetve szaldó-törlés, erkély-napelem és napközben változó tarifa is lesz majd egyszer... Hogy mikor, erről megoszlanak a vélemények. Kezdjük akkor előbb ezekkel, mert ezek egyszerűbb történet.
Szóval jelenleg még biztos vannak szép számmal fogyasztók, akiknek még analóg, forgótárcsás (szaknevén Ferrari-rendszerű) villanyórájuk van, ami nem hogy visszatáplálást nem tud mérni, de havi záróállást sem rögzít. Amíg egy ilyen villanyóra is van az országban, nem lehet napközben változó tarifát bevezetni, hiszen honnan tudnánk, hogy a villanyóra tárcsája a havi 34.567 fordulatot a reggeli sávban, a déli csúcsban vagy az éjszakai völgyidőszakban tette-e meg? Még a havi számlázás is kb. becslésen alapul, mert nem megy ki havonta a villanyóra leolvasó. Napelem és szaldó ennél esélytelen; esetleg erkély-napelemet lehet nagy titokban felrakni, mert a racsnis óra megáll, ha visszatáplálás van. Ha meg ezt az áramszolgáltató embere meglátja, az ő szíve is azonnal megáll.
Rengeteg helyen már felszereltek helyettük digitális, ún. egy-negyedes mérőket, amelyek pont olyan buták, mint a forgótárcsás társaik: csak a fogyasztást tudják mérni, de legalább havonta eltárolják a mérőállást. Ezeknél nem nagyon lehet trükközni: ha pl. felraksz egy erkény napelemet sutyiban, ezek kőkeményen fogyasztásnak mérik azt is, mert csak az áthaladó áramot mérik. És a befele jövő 10 Amper nekik pont ugyanolyan, mint a kifelé menő 10 Amper. Napelem és szaldó ezeknél tehát esélytelen. De van már egy trükkjük: képesek időzónákat kezelni! Tehát meg lehet nekik mondani, hogy 7 és 10 óra között az 1.8.1-be gyűjtsék a fogyasztást, 10 és 14 között az 1.8.2-be, 14-22 között az 1.8.3.-ba, a 22-7 közöttit meg az 1.8.4-be. Mivel az OBIS matek szerint az 1.8.0 egyenlő mint az 1.8.x-ek összege, jelenleg lehet velük állandó tarifás számlázást is csinálni, meg napközben változó tarifás számlázást is. Előbbi esetén csak az 1.8.0-át olvassák le, utóbbi esetén külön a négy almérőt.
Sok helyen ellenben már szintén digitális, de már ún. négy-negyedes árammérőt szereltek fel, amely már képes különbséget tenni a betáplált energia és a fogyasztott energia között. A visszatápláltat a 2.8.0-ban méri (valójában a 2.8.1-2.8.4-ben, aminek az összege a kijelzett 2.8.0), a fogyasztottat meg az 1.8.0-ban. Sajnos ebben sem egyformák a logikák. Jó 10-15 éve még úgy voltak felprogramozva, hogy azonosan mérjenek, mint a forgótárcsás mérők: azaz előbb összeadta a három fázis eredőjét, és ha az fogyasztás volt, akkor az összeget az 1.8.0-ra könyvelte. Ha visszatáplálás volt, akkor meg a 2.8.0-ra. Ezzel csak az volt a baj, hogy a régi világban bizony sok háromfázisú mérőt "rosszul" kötöttek be: két fázist helyesen, a harmadikat meg fordítva. Isten se mondja meg így utólag, hogy kapott-e ezért baksist a villanyóra-szerelő, vagy csak önszorgalomból volt hülye, de ha egy fázis fordítva van bekötve, akkor az a villanyóra szimmetrikus terhelés esetén harmadannyit mér: 2x10A befele, meg 1x10A kifele az bizony nem 3x10A, hanem 1x10A befelé.
Szóval ezért egy ideje már máshogy vannak felprogramozva ezek a villanyórák: minden fázison külön-külön rögzítik a fogyasztás-visszatáplálás arányát. Azaz ha még a sötét cucilizmusban egy láda sörért "véletlenül" el lett kötve a háromfázisú villanyóra, akkor az 1.8.0-án jelentkezik a fogyasztás 2/3 része, a 2.8.0-án meg a maradék 1/3 rész. Szóval ha nincsen napelem, azonnal kiderül, hogy el van kötve a villanyóra. Ha van napelem, még rosszabb, mert minél többet termel vissza a napelem, annál többet kell majd fizetned! És persze gyakori az is, hogy az okos, négynegyedes, külön mérős villanyórát is lecseréli az áramszolgáltató, amikor napelemet rakatsz fel, pedig a dolog látszólag értelmetlen. A magyarázata szerintem az, hogy az áramszolgáltató csak "nyomós ok", pl. szerződés-csere vagy a hitelesítési idő lejárta, azaz 10 év után cserélhet órát, és kapva kap az alkalmon, hogy frissíthesse a fogyasztásmérő beállításait. Hogy miért nem a helyszínen teszik ezt meg? Mert egy láda sörért véletlenül "rosszul" lenne felprogramozva az a fránya óra. Jó 15 éve asszem' Szlovákiában volt nagy botrány belőle, hogy egy élelmes ex-áramszolgáltatói munkatárs jó pénzért átprogramozta a kijelző "szorzótényezőjét", azaz a kijelző feleannyi áramot jelzett ki, mint amennyit fogyasztottak - merthogy csak erre volt szoftveres joga. De a kedves ügyfelei örültek, mint majom a farkának, mert abban a tudatban éltek, mint Lagzi Lajcsi, hogy sosem derül ki a megfelezett-harmadolt áramfogyasztás. Csakhogy az ex-munkatárs (tudta, vagy nem tudta, igazából mindegy) nem árulta el, hogy a mérő belső regiszterei a valódi adatokat tárolták, nem a kijelzett, fele-harmadakkora értékeket. Így aztán amikor kipattant a botrány, optikai fejjel kiolvasták az villanyóra belső adatait, és lebukott mindenki - a kijelzett harmadakkora és a valós fogyasztás különbözetét pedig fizethették be utólag.
Szinte látom a fejeteket, hogy ez már sok, pedig ez még az alapozás; még csak lazán ugrálok a ring sarkában, mint a boxoló bemelegítés közben... Jöhet a gong! BING!
Szóval Abszurdisztán kollégiumi futsal-csapatból verbúvált szakértő (?) kurmánya most jól megijeszt mindenkit, hogy jön a szaldóvéges bruttó elszámolás, meg a változó tarifa és mindenkinek K.O.! Én meg jövök a jobbhoroggal: amíg egy forgótárcsás villanyóra is fent van a hálózaton, nem lehet változó tarifát bevezetni, mert a forgótárcsás mérők nem tudnak tarifa-időzónákat kezelni. Az meg elég durva jogtiprás lenne, ha Bözsi néni a vályogházában éjjel is csúcsidejű tarifát fizetne, míg mindenki más napközben változó, éjjel legolcsóbb tarifát fizet. Az ütés talált, a német mintára bevezetendő, napközben változó tarifa bizonytalan ideig kiütve...
Oké, kurmányunk szóvivője újra támad, most épp a bruttó baromsággal; övön alul megemlíti a sziget üzemű invertereket is. Ezzel csak az a baj, hogy a németes bruttó elszámoláshoz negyedórás adatok kellenek, ami naponta 24*4*2=192 adatpontot jelentene, amit képtelenség bediktálni; ehhez távleolvasott villanyórák kellenének, de még a villanyórák zöme bediktálós - jó esetben. Rossz esetben évente egyszer kijön a villanyóra-leolvasó, aztán egy évig az alapján saccolják a fizetnivalót, amit tavaly fogyasztottál. szóval ez is kiütve; a bruttó elszámoláshoz a teljes óraállományt be kellene vonni a távleolvasásba, ami olyan messze van, hogy el sem látok odáig...
Valamelyik edző a partszélről bekiabál, hogy havi szaldó... Az ütés betalált: igen, ezt meg tudják csinálni! Jelenleg is az összes digitális óra rögzíti a hóvégi maximumokat, max. nem jelzi ki őket, csak az utolsó 1-2 értéket. De optikai fejjel meg lehet oldani, hogy azokból is kiolvassák, amelyek nincsenek távleolvasási körbe bevonva. 12x2 adatról van szó, minden hónap végi 1.8.0 és 2.8.0 Ehhez el kell látni az összes villanyóra leolvasót optikai fejjel (fejlesztettem ilyet, honlapomon is kint van), plusz a teljes számlázási rendszert át kell írni. Nem lesz meg idén, az tuti; jó, ha 2024 végére elindul. Már csak azért is, mert a bázis adatokat is ki kell olvasni, tehát még ha idén számlázási év végén el is indítják az adatgyűjtést - tehát még 2023-ban - akkor 2024-re lesz meg egy évnyi adat. Márpedig nem lehet egy jogszabályt úgy alkalmazni, hogy bizonyos embereknek 2024 januárjától kezdődik, másoknak meg 2024 decemberétől. Szóval egy suta ütéssel, de ezt is hárítottam; legalább 2024 végéig tényleg nyugtunk van a havi szaldótól...
Most már illene visszatámadnom nekem is: erkélynapelem! Eh, mellément... Amíg az órák zöme egynegyedes, azaz fogyasztásnak méri a visszatáplálást is, öntökönrúgás lenne ezt engedélyezni. Szóval amíg az utolsó forgótárcsás villanyóra után az utolsó egynegyedes órát is le nem cserélik, nehezen hiszem, hogy az erkély-napelemet engedélyezni lehetne. Vagy legalábbis nagyon bonyolultan, azt is előre bejelentve, hogy az áramszolgáltató utána tudjon nézni, hogy az ötféle villanyóra ill. villanyóra-beállítás közül melyik van az ügyfélnél felszerelve, és esetleg sürgősen kimenjen, és egy modernebbet felszereljen saját költségén - mert ugye ezt nem terhelheti a fogyasztóra.
Újabb ütés a kurmánytól: visszatáplálási stop! Telitalálat! Ez van, benyaltuk... Az összes villanyóra tökéletesen megfelelő akkor, ha nincs visszatáplálás - mert akkor nincs mit mérni... Szívás - de szerencsére még az EU tagjai vagyunk, bármennyire is csikorog miatta a főispán foga, így az EU bírák bekiabáltak, hogy ez övön aluli ütés volt, így a kurmánynak vissza kell csinálnia ezt a nem túl sportszerű lépést... BING! Letelt a rövid meccs. Nézzük, hányadán állunk, ki nyerte a meccset...
Szóval jelenleg éves szaldó van, és meg lennék lepve, ha egy-másfél éven belül sikerülne legalább a havi szaldóig eljutni. Bármennyire is rosszindulatú alakok vannak odafent, az adathiány (eltérő számlázási kezdettel induló havi bázis adatok hiánya) miatt nem tudom elképzelni, hogy jövő nyár előtt legyen havi szaldó - de ahhoz az kéne, hogy idén nyárig minden villanyóra leolvasó optikai fejjel induljon olvasni. A bruttó elszámolástól meg annyira félek, mint attól, hogy eltaposson egy gyapjas mammut. Ahhoz legalább annyit kéne fejlődnie a hazai áramszolgáltatóknak, mint a DNS rekonstrukciós technikáknak. És most térek rá az akkukra.
Jelenleg mivel egy tarifa van, teljesen mindegy, hogy nappal fogyasztod el azt a villanyt, vagy éjjel. Semmi indokod nincs, hogy betárold akkuba, és éjjel akkuról told a házat. Esetleg annak lenne értelme, hogy a vezérelt, éjszakai áramot betárold, és nappal arról használd a házad. Így havi 210 kWh-ig (azaz napi 7 kWh-ig) meg tudsz spórolni 38-23 = 15 Ft/kWh-t, azaz napi 100,- Ft-ot, havi 3 eFt-ot, éves szinten ~33 eFt-ot. Azért kerekítettem lefelé, mert az akkus tárolásnak is van vesztesége, nem is kicsi. Látható, hogy félmilliós akkupakkoknak, hozzá negyedmilliós invertereknek a megtérülési ideje valahol a 20-25 év táján van. Felejtős... Esetleg ha túlléped a havi 210 kWh-t, akkor jobb a matek, mert 70-23 = 47 Ft/kWh tudsz spórolni, ami napi 300,- Ft, havi 10 eFt, évi 120 eFt. Még így is minimum hét év a megtérülés, azaz szerintem felejtős. Hacsak nem lopod az akkut meg az invertert.
Sokkal jobban megéri a visszatáplálós napelem, hiszen ha nappal el tudod pancsolni a 70,- Ft-ba kerülő villanyodat, az rögtön több, mint a 15,- meg a 47,- Ft. Persze tudom, a visszatáplálás csak 5,- Ft-ot fizet, tehát tegyük akkuba a felesleget? A spórolás 38-5 = 33,- Ft, 210 kWh felett 70-5 = 65,- Ft, éppen picivel több, mint a 15,- meg a 47,- Ft. Viszont minél több villanyt termelsz és PAZAROLSZ el, annál több lesz a megtakarításod! Tehát ugyanaz lesz a helyzet, mint amikor Black Friday van, és Te elköltesz 5 millió forintot akciós kacatokra, amire amúgy semmi szükséged nem lenne, ezzel megspórolva 6-8-10 milliót, csak éppen közben 5 millióval szegényebb leszel. Tehát az ember önkéntelenül is belemegy egy hülye spirálba, hogy minél nagyobb akku, minél több tárolás, annál több pénzt spórolsz - közben meg kidobtál egy csomó pénzt akkura, ami szerintem soha nem térül meg. Sokan pl. úgy próbálják indokolni a nagy akku létjogosultságát, hogy arról megy éjjel a fűtésük és kell! Igen, 10 éve még az volt a fasza fűtési rendszer, ami 0,1°C pontosan tartotta a nap során a hőfokot. Ma meg azt kéne tisztán látni, ami 30 éve is evidens volt nagyanyámnak, hogy este felfűtjük a házat, és reggelig kitart. 80 kWh akku alsó hangon 5-6 millió forint minimum; azonban 1.000 liter forró víz ugyanennyi hőenergiát tárol, és az tuti nincsen 5-6 millió forint! Vagy hogy mást mondjak: egy házban több tíz tonna beton van, ami rengeteg hőenergiát tárol. Szóval szerintem 2023-ban le kell verni a falról a századfokra szabályzott termosztátot, nappal kicsit túl kell fűteni a házat és a bojlert, hogy minél több energiát betároljon a fizika, éjjel meg nem akkuról kell járatni a fűtőberendezéseket.
Mikor éri meg az akkumulátor? Leginkább akkor, ha változó tarifa van. Pl. éjjel betárolod mondjuk 20,- Ft-os áron a villanyt, és csúcsidőben arról járatod a házad, ahelyett, hogy 120,- Ft-ért vennéd a villanyt. Vagy a napelemes többletedet teszed el fél napra nyáron - merthogy a télen nem lesz olyanod. És ehhez még sziget üzem sem kell, akkor se, ha visszatáplálási stop van: egyszerűen vissz-watt védelmes akkus inverter kell. Persze, meg lehet oldani sziget üzemben is, kiépíteni leválasztást, védelmet, földelést, átkapcsolót - végül többe kerül a leves, mint a hús! Én csináltam magamnak kb. 12 éve szigetüzemet - aztán egy év után szétszedtem. Értelmetlen volt; többe került, mint amennyit termelt! És egyre több hasonló, eladó szigetüzemű részegységet látok hirdetni, 2-3 hónapnyi használat után. Szigetüzemnek ott van értelme, ahol nincs villany: a tanyán vagy a tóparton a horgász-kalyibába. Pár éven belül hatalmasat esik majd a hibrid inverterek ára, azokkal sokkal egyszerűbben megoldható akár a vissz-watt védelmes üzem is, tehát a betáplálási stop sem akadályoz meg senkit abban, hogy megtérülő beruházásokat csináljon.
A "buta" németek - akik közismerten élen járnak a napelemes technikákban - érdekes módon csak 3-7, max. 10-16 kWh akkukban gondolkodnak. Az is érdekes, hogy sohasem hallottam máshol érvként, hogy 10.000 meg 15.000 ciklust tudnak az akkujaik. Napi egy feltöltés-lemerítés ciklussal a 10.000 ciklus az 27 év; 15.000 ciklussal 41 év. Komolyan ilyen gazdagok vagyunk mi magyarok, hogy mi most, amikor még a havi szaldó is csak lebeg a kétéves messzeségben, most azonnal beruházunk olyan csoda-akkukra, amelyek 40+ évig majd tuti működnek? Elmondjam, szerintem mi lesz 40 év alatt?
Például lesz rengeteg használt eCar akkumulátor. Ó, Uram irgalmazz, de ezek az eredeti kapacitásuknak már csak 65%-át fogják tudni! Gyors számítás: 20 kWh-nak a 65%-a 13 kWh, jelenleg ez a méret a németeknél a jelenlegi maximum akku méret. Egy mai átlag 43 kWh-s akku kétharmada 28 kWh. Hova a bánatba használunk el egy éjszaka alatt 28 kWh-t? Hát köszönöm, nekem az "álmaim nevotábbja" egy "szar" eCar akku! Nem kell nekem Pylontech csodaakku... Még a 3.000 ciklusos "ócska" NMC akku is kibír vagy 6-8 évet. (Ma egy kínaiakku-kereskedő vállalkozó bírta ezt benyögni nekem "érvként".)
Aztán jönnek a V2H és V2G töltők, amelyek egy villanyautóba eltárolnak 20-40-60-80-100 kWh energiát. Ha akarod, elhasználod fűtésre, ha már mindenáron ez a mániád - de ha megmarad, elautókázod. Esetleg a munkahelyeden a felesleges napsütést béren kívüli juttatásként megkapod, és hazahozol egy tele akkus autót, másnap meg mész vele vissza dolgozni szinte üresen. A franciáknál pl. már most kötelező szinte minden parkolót napelemmel befedni. És 2025-re igérték a V2x technikát, rengeteg helyen már most ezerszámra tesztelik, egész városrészekben!
Aztán például kitalálhatják az AC akkumulátorokat. Ja, már feltalálták, sőt gyártják is! Már posztot is írtam róla itt az FB-n, de ma megint felbukkant a téma. Ezek AC kapcsolt módon bármilyen ősrégi szolár inverterrel együtt tudnak majd működni: amikor sok a villany, és menne ki a hálózatba 5,- Ft-os átvételi áron, akkor felszívják a felesleget; éjjel meg visszaengedik. Nincs inverter, nincs galvanikus elválasztás, nincs kompatibitási probléma, stb. Igazából zseniális ötlet az is!
Aztán el fognak terjedni az AC csatolt energiatárolók. Ilyet fejlesztek én is, nem titok. Ezekben az a jó, hogy nem kell mindenféle varázslat, akkumodul, biztosíték, leválasztó, földelő, fi-relé, tökömtudja micsoda, hanem egy kisebb vagy nagyobb hűtőszekrényt betolok a garázsodba, bedugod a konnektorba, mint az erkély napelemet, és a Smart Meter jelei alapján felszívja a felesleges áramot, vagy visszatáplálja, amikor kell. Szintén bármilyen nem hibrid szolár inverterrel is együttműködik majd, hiszen nem az invertert figyeli, hanem a villanyórát. Faék egyszerű cucc, és biztonságos, mert nem alkatrészekből legozód otthon össze házilag, hanem én tartom a hátam azért, hogy ez jól működjön! Te meg csak bérled - minek vennéd meg milliókért?
Persze a hibrid inverterek is el fognak terjedni. Két éve még én, a szakember sem tudtam, eszik-e vagy isszák őket. Mára több olyan is van, ami egy fázison tud backup funkciót, azaz ugyanazt, mint a kínai inverteres jelenlegi szigetüzemek. Van már háromfázisú kivitel is, bár az még borsos áron. Pont olyan robbanás-szerűen fognak elterjedni, mint a TransformerLess inverterek. Kb. 5 év alatt mutatóban sem maradt a korábban egyeduralkodó trafósokból. Jelenleg az elterjedésük legnagyobb akadálya, hogy a lényegüket, a hibrid üzemet egyelőre a jogszabály tiltja! Tudjátok: a fő- és alispánok idején ilyesmi nem volt egyetlen vármegyében sem...
Sokkal egyszerűbb konstrukciójú az "erkély napelem": a németeknél 600W-ban van limitálva a használatuk. Hajlamosak vagyunk legyinteni, hogy az semmi, de tényleg semmi a semmi? Ha már túl vagyunk a havi 210 kWh-s keretben, akkor mondjuk napi 10 órás termeléssel számolva akár 6 kWh-t is megtermelhet az a kis vacak, ami napi ~400,- Ft, havi 12 eFt. Éves szinten ~720 kWh termelést várhatunk tőle jó esetben, ez 27 eFt/év, vagy a magasabb tarifával 50 eFt/év spórolás. Ez a "kis vacak" pont annyi tud termelni, amit egy ma félmilliós akkuval el tudunk tárolni! És itt nincsen visszatáplálási gond sem, mert 600W úgy elmegy a semmire, hogy észre sem vesszük. Nincsen telepítés, nem tűzveszélyes, egyszerűen bedugod a konnektorba és ennyi! És nem, nem ráz meg; mérnökök tervezték, nem hülyék! Szedtem már szét többet is, mert kiváncsi állat vagyok. Egyszerű, nagyszerű, okos cuccok - és megkeres neked évi akár 50 eFt-ot is.
Jelenleg akkus energiatárolással foglalkozom, szerintem eléggé intenzíven. Nekem mégsincs otthon üzemelő akkus energiatárolóm, pedig van itthon vagy 200 kWh akkum. Hogy miért? Mert jelenleg nem térülne meg. Mert rengeteg kockázata van, főleg a tűzveszély. Mert a jelenlegi jogszabályi környezet semennyire sem ösztökél, hogy magamnak összerakjak egyet. Sőt, inkább gátol. Persze, össze tudnék állítani egy olyan matekot, hogy "megérje", ahogy a Black Friday-el is be lehet etetni minden ősszel több millió naív embert. Ezt a kis írást is azért írtam, hogy megmutassam, hogy JELENLEG nem sok értelmét látom, hogy mindenki akkus energiatárolókon agyaljon otthonra, mert itt vagy ott azt hallotta. Persze, régi közgazdasági axióma, hogy minden sikeres vállalkozás kulcsa, hogy támassz fel egy igényt, aztán elégítsd ki! Két év múlva, ha megvalósul a napközben változó tarifa, ami a németeknél már most is van, akkor igen, lesz értelme. De addig kétlem...
És végezetül még egyszer: ez, amit leírtam, a magánfelhasználókra igaz. A vállalkozásoknál már teljesen más a matek!
-
edeleny
őstag
2021 februárjában vágtunk bele átalakítani a házat OFT-re.
Akkor adtam be az igényt 3 fázisra, akkor még napelem szóba sem volt.
Nyár közepén jöttek órát cserélni(2021), mint kiderült, a régi keverőtárcsás órát digitálisra.Hitetlenkedve néztek rám, aztán a keverőtárcsás órára. 2001-ben vettük a házat, azóta az óra biztosan nem volt cserélve................
Igazam volt.....
#42608Gabesz87
Mi dobálja a diktálást? Az MVM app? Hagyd figyelmen kívül, nekem is csinálja!Ez így mindenkinél más, mert mindenkinél mások az adottságok!
Én annak is örülni fogok, ha 1-es szorzóval lemegy az év, nem hogy 2-2,5-el!
Egyszerűen olyan a tetőm, hogy ennél a nap állásnál van három panel, ami részben 12 óráig, takarásban van! Annak nem lesz 1-es a szorzója.
6,8 kWp rendszer tegnap 19, 8 kW Tavaly nyáron a csúcs 40,5 kW, a minimum tavaly december . § Nulla, többször -
csongi
veterán
Latok par tegnapi termelesi adatot.
Arra lennek kivancsi, hogy a rendszer hany % at tudta megtermelni a nevleges ertekenek.
Vagyis ha van egy 400w panel mennyit allithatott elo az ossz aktiv idoszak alatt a tegnapi napra vontatkoztatava? -
Gabesz87
veterán
Fú, ez a napelemes áramügyintézés, számlázás nekem rejtély. Januárban jött egy elszámoló számla 2022.06.16-2023.01.08-ig. Utaltak vissza pénzt (mert utólag, kicsitk ésőn intéztem az éves elszámolásra átállást, és 1 havit még akkor fizettem, ezt utalták vissza). Nem tudom az éves leolvasás hogy zajlik, távolról veszik az adatokat az óráról, vagy jön valaki? Csak mert tegnap kaptam értesítőt, hogy havi diktálási időszak van. De most akkor nekem miért kell(ene) rögzíteni az adatokat? Vagy ez az éveshez kell, vagy mi a fene
-
kardkovacsi
senior tag
Úgy látszik jön az áresés a paneloknál. Mint mondtam múltkor pár naponta ránézek a jófogásos árakra (nyilván máshol is hasonlóak, csak itt egybe látom). Risen 410-es panel most 57e-ért van bruttó, számlával. Szeptemberben ez még 70-75 között volt.
-
asdf_
veterán
válasz
tothgabor73 #42605 üzenetére
Azt már csak én teszem hozzá; ha 10 évente órát kell cserélni, akkor azért nem tűnik hihetetlennek a 10 év múlva bruttó.
Ehhez képest székesfővárosunkban én éppen ezzel a forgós órával szemezek, lassan másodszor kéne lecserélni:
(nem, nem újrahitelesített, a kismegszakítón és az órán keresztülmenő plomba is 2007-es) -
tothgabor73
csendes tag
válasz
Zolee897 #42603 üzenetére
Röviden: Jelenleg az akksi nem megtérülős - még havi szaldóval sem - illetve a havi szaldó sem valószínű 2024 előtt, mert a leolvasás macerás a nem távleolvasós óráknál. A sávos bruttóhoz meg minden régebbi villanyórát le kéne cserélni mindenhol, ez meg még távolabb lesz. Kb. ennyi, de egész jól körbejárja, megindokolja. Azt már csak én teszem hozzá; ha 10 évente órát kell cserélni, akkor azért nem tűnik hihetetlennek a 10 év múlva bruttó. Akkor majd lehet, hogy meg fogja érni az akku. Bár, ha belegondolok, hogy akkor napi 24*4 (visszatáplálás esetén 24*4*2) adattal kell megküzdeniük villanyóránként, akkor már kétséges, de azért nem lehetetlen.
-
Zolee897
tag
válasz
tothgabor73 #42600 üzenetére
tldr :-)
Valaki össze tudná foglalni pár mondatban? -
válasz
tothgabor73 #42600 üzenetére
Köszi!
-
oxox
addikt
Sziasztok,
tanácsra lenne szükségem.
tavaly augusztusban mint oly sokan Én is megrendeltem a rendszerünket, egy állitólag több mint 10éve üzemelő cégtől. 6kw-os rendszer, 10kw-ra bővithető huawei inverterrel, az ára 2,8millió körül volt.idén január 10-én kaptam meg az MVM/Elmü engedélyt. Hozzáteszem az azt megelőző időszakban egyszer sem keresett a cég, de gondoltam van munkájuk bőven nem hajt a tatár télen.
eljött az értesitő, felhivták a jobbik felem, azt mondták 1-2hét és jönnek (ezt az engedélyt intéző lányka mondta, és úgy tünik, Ő független a cégtől.) vártam két hetet, felhivtam az üzletkötöt, mondta keressem másnap, másnap kerestem nem vette fel, köv nap kerestem nem vette fel, felhivtam az engedélyt intéző lánykát, hogy mivan, rá 5percre hivott az ügyintéző. Innen jön a "vicces rész" azt mondta, hogy annyi van, ne ijedjek meg, de ha szerződést bontok a céggel (akinek az ütletkötője), és átmegyek hozzá, akkor 6,2kw-os rendszert tud kiépiteni nekem. Mondtam, hogy nem változtatnék a dolgon, mert van egy aláirt szerződésem, meg amúgy is...oké-oké semmi gond, akkor marad az eredeti, rákérdez mikor tudnak jönni. Ez péntek volt, rákövetkező kedden hivom, hogy mivan...hát beteg, de mindjárt visszaszól...vissza is hivott, hogy hát-ő izé, nincs inverter, és nem is tudják mikor lesz...DE ha átmegyek hozzá, akkor akár ma kijönnek felrakni. Kérdezem, hogy garancia, egyebek, ügyintézés...ohh a garancia amúgy is gyártói lenne...hát mondom, hogy nem egészen, mert ha gondom lenne, én nem a huawei-el szeretnék ügyetintézni, hanem azzal aki ezt felrakta, meg amúgy is szerződésem van, .....meg én nem szeretem az ilyet, ha ennyire lojális a cégével, akkor vajon velem is ugyanilyen lenne-e.
Feleségem unokaöccséék is itt csináltatták meg (ők kb 3-4héttel korábban adták be, és dec10-óta már termelnek felfelé), kértem tőlük egy másik számot. Azt mondták, ezen a héten, va köv héten lesz inverter, aztán jönnek...ez múlt héten volt, most már ott sem veszik fel a telefont.A szerződésben 30nap határidővel vállalták a szerelést, ami ma jár le. Ha bontom a szerződést, szerintetek mással ennyiért, viszonylag gyorsan (néhány héten belül) megoldható a dolog?
köszi
oxox
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Futás, futópályák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bestbuy játékok
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Villanyszerelés
- Gitáros topic
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC (fapad) 169e km, NEM KLÍMÁS 699.990Ft
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Újszerű Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 - 14"FHD IPS - i7-1165G7 - 16GB - 1TB SSD - Win11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest