Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
edeleny
őstag
válasz
rolltrade tm #42297 üzenetére
Majd, ha jön a következő elszámoló számla, és nekem lesz tartozásom, visszaküldöm, hogy nem jó a nyomtatvány, kék papírra, piros tintával kérem. Majd a sokadik fizetési felszólítás után, közlöm velük, hogy engedélyeztetésre vár. A zasszony még nem ért rá elolvasni, fél év múlva utalok, két részletbe.
Vajon mit szólnának hozzá?Igazából, ezért kellett minden külföldi céget kirúgni, ha egy is maradt volna, aki normálisan intézi a dolgokat, ezek éhen halnának!
Nekem az tetszett legjobban, mikor a villanyszerelő átment statikai szakértőbe, és közölte, hogy nem köti be a 3 fázist, mert nem jó a tetőtartó. Szabályosnak szabályos, de szerinte ki fog jönni a falból. Szerintem nem. És ezen vitáztunk egy fél órát. Aztán bekötötte.
A szomszéd.
Kijöttek. Nem jó mert 16-os zöld sárga kell, ez meg 10-es.
???
Most változott a szabályozás.
DE 2 hónapja, mikor szóltunk hogy gyertek, még a 10 volt a szabvány.
Őt ez nem érdekli, most 16, húzzasa át sok métert! -
asdf_
veterán
válasz
rolltrade tm #42297 üzenetére
Akkor lesz majd igazán meleg a pite, és lesznek itt ügyfelek ezrei, tízezrei, amikor az ilyen csúszások miatt nem jut el valaki odáig, hogy még idén szerződése legyen, és hiába tett meg mindent, adott be még akár 2022-ben igényt, nem lesz éves szaldója, mert átnyúlik majd az ügye 2024-re.
Erre felkészülve amúgy, mi is a pontos menetrend, mikor jut el az ember abba az állapotba, hogy új szerződést tudjon kötni? Amikor készre jelenti? És ez után jön a szerződés, azt aláírja, aztán ha órát cserélni már csak 2024-ben jönnek, az lényegtelen, vagy az óracsere után van ez a pont? (Elsőt gondolnám logikusnak, az óracsere az az új szerződés következménye).
-
rolltrade tm
csendes tag
Azért ,hogy fél év alatt egy Jó napot kívánok sem fér bele az már nonszensz. Persze ha áramlopás vagy egyéb nyalánkság a téma akkor 5 perc alatt minden levágva paksig. Az is vicc ,hogy néha látom hallom egy óra vagy kábelcsere 3x annyi idő mint amit megkíván. 1 dolgozik kettő nézi ... Sajnos nem érdeke a cégnek , hogy elkészüljön bármi is ami nekik nem releváns. Bele sem merek gondolni mennyi megrendelő és mennyi vállalkozó hány milliárd forintja pihen hónapokat a raktárban,tetőn,falon .
-
llacee
őstag
Igy már értem a csekket, én meg be akartam fizetni automatikusan
Már egyszr hívtam őket január elején, a hölgy azt mondta látja az igényt, nemsokára sorra kerülök... -
llacee
őstag
Sziasztok.
December 6.an adtam be eloszto elmuhoz kismegszakito teljesitmeny modositast.
Van most tapasztalat, hogy mennyi ido ennek elbiralasa, mert mult evben 10 nap volt. Ennyi ido alatt a napelem rendszer papirjait megcsinaltak volna ez csak 16->32 csere. -
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #42265 üzenetére
Tud BackUp módban.
Sima termelési módban nem tud asszimetriát. -
leslieho2
csendes tag
válasz
Zolee897 #42271 üzenetére
A 3 fázist most a Power real alapján nézegetem.
igen, van egy papír amire a hagyományos módon fel vannak írva a lakás zónái a kismegszakítók által, de jó mérni, látni fázisonként.
az elônye, hogy amikor programozni kell akkor legyen idô ablak a nem ohmikus fogyasztókhoz.
pl. egy split klíma most fûtésnél elindul peak 1.2 .. 1.5 kW-al majd szépen lemegy 400..600W-ra. Ezeket figyelgetem, tanulgatom, hogy milyen egymás utáni idôzítéssel érdemes indítani pl. két klímát, hogy a napelem teljesítmény görbe alá kerüljenek jó eséllyel... azaz "peak shaving"-re fel! -
Zolee897
tag
A levél E/4.2 "értékhatárt meghaladó adóköteles bevételrész"-ben lévő szám nagyobb, mint nulla? Ha nem, akkor nem kell adóznod. Ha igen, akkor adóznod kell, de szerintem ezt lejelentik a NAV felé és amikor kiküldik az adóbecslést vagy micsoda a neve, akkor benne lesz. Nem ragozom tovább, hogyha mégsem, akkor hova kell írnod, mert szerintem nulla lesz a te esetedben a rublikában, ha nem, akkor max tévedtem :-)
Nekem is volt tavaly túltermelés, de idén tuti elfogyasztom az egészet, most már oda fogok figyelni, inkább elfűtöm elektromos fűtőtesttel, minthogy 5 forintért odaadjam. Ha meg havi szaldó, akkor kikapcsolom, ha megvan a havi összeg.
-
bb71
őstag
válasz
rolltrade tm #42286 üzenetére
24000 környéke
-
bb71
őstag
E.on-tól ma kaptam levelet: adóbevalláshoz igazolás a betermelésért kapott pénzről... azt sem tudtam, hogy be kell vallani...
Vajh melyik sorban kell ezt szerepeltetni, tudja valaki? -
rolltrade tm
csendes tag
Aug- ban adták be a kérelmet tervvel csatlakozási kérelemmel együtt. Szept.5 megjött az mgt. Azóta sírí csend. Nyomkövetésen várják a tervet csat. doksit az e-on nál. Amíg nincs csatlakozási engedély nem telepíthető a rendszer. Rajta van az mgt-n. Nem mondom,hogy ne ,de kifizetni telibe egyenesen tilos !! Ma este 23-00 kor új bejelentés visszavonjuk az mgt-t. A tetőn meg ott van engedély nélkül 4misi. Vigyázzatok. Csak ésszel.
-
hunace
tag
Sziasztok, augusztus végén leadott igényre egy hete jött meg az Mgt- helyileg Veresegyház. Most egyeztethetek időpontot telepítésre aminek a 80%-át ki kell fizetni. Persze inverter az nincs , arra még vàrni kell kitudja mennyit.. ez másnáp is így volt?
-
LOTR
addikt
tapasztalat szerint, eon területen október 2. felében leadott igényeknél tartanak kb
a beérkezett csatlakozási tervek feldolgozása pedig van olyan terület, ahol akár 100%-os is lehet (az elfogadott igénybejelentés után 90 nap a határidő a csatlakozási tervek leadásához, tehát ez a folyamat "2. fázisa")
arra a kérdésre sajnos, hogy akkor az mgt-sek miért nem kezdenek el besegíteni akár az igénybejelentés részlegen is, vagy ott miért haladnak ilyen lassan, sajnos érdemleges választ még nem hallottam
-
Rekro
aktív tag
Sziasztok!
Mi itt a fórumon a tapasztalat a tavaly október környékén( amikor kijött a közlöny a beadási határidővel) beadott hmke igényre másoknak reagált már valamit az eon/elmű/mvm ? Gondolom túlterheltek, de azért magam megnyugtatására gondoltam megkérdezem, hogy nálam van valami vagy szimplán ennyire lassan haladnak.
Köszi -
Zolee897
tag
válasz
-ZeeZee- #42274 üzenetére
Igen, lehet javítani. Nem tudom, miért vannak ezek a hibák párat régen javítottam de a mostaniakat már úgy hagytam, nem érdekel, gondolom, lesz még ilyen, gondolom, valami bugos...
Simán bele kell update-elni a homeassistant DB-jébe (szerintem a törlés nem szerencsés, mert lehet, hogy láncként egymásra hivatkozás van benne). Én ezt az SQL lite add on-nal csináltam. Persze csak óvatosan, aki nem járatos SQL-ben, inkább hagyja szerintem, mielőtt töröl mindent -
edeleny
őstag
Így, hogy látom a 15 perces fogyasztási adatokat, elkezdem kicsit nyomozni.
Ez a tegnapi fogyasztási termelési görbe.
Ez pedig a ház 24 órás fogyasztási görbe.
Ami szembetűnik, hogy miközben 4 kW felett volt a pillanatnyi termelés, az óra szerint 1 kW körül volt a maximális kitáp.
Dél körül a két kis csúcs a mosó, és a mosogató indítása. Három körül kapcsoltam be az egyik klímát. Látszik, hogy miután élete a kívánt hőfokot alig fogyaszt.A pillanatnyi értékek elég furcsák, de ha a napi adatokat vetem össze, Fusion app, ÉMÁSZ adatok, tökéletesen kijön a matek.
-
Zolee897
tag
válasz
leslieho2 #42264 üzenetére
"hogy kiderüljön számomra, hogy a fogyasztók egyenletesen vannak-e a három fázison elosztva..."
Ilyet én is néztem, de én a villanyóra adatai alapján és ezt szerintem nem fesz, hanem amper alapján érdemes, fesz alapján elég körülményes és nem biztos. Nekem a P1 porton megjelennek az áramok és így a home assistantban is (csak sajnos egész értékre kerekítve, ami egy szégyen az áramszolgáltatóra nézve...) de végső esetben a villanyóra gombját is lehet nyomkodni ott pontosan megvan az amper, csak macera...
Csináltam egy excel fájlt és végigjártam a nagyobb fogyasztókat de a konnektorokat is, ahova esetleg be szoktunk dugni pl hajszárítót vagy ahol a mikro van és végignéztem, hogy vannak elosztva a fázisokon. Egy kicsit valszeg módosítani fogok majd ez alapján, sajnos 3 fázison macerásabb elosztani a dolgokat, mint egyen... :-(
-
Zolee897
tag
válasz
leslieho2 #42264 üzenetére
(nekem Huawei inverter van) Hőmérsékletet egyből hozza, de pl fázisonkénti teljesítmény nincs, csak feszültség meg áram. Bár abból lehetne home assistantban teljesítményt csinálni ahogy pl csináltam saját változókat, nem bonyolult. Nekem pl vannak saját változóim ezekre lent amiket jól fel tudok használni.
Pl inverter veszteségre van egy egyszerű számolásom:
Pl configuration.yaml-ban:
template:
- sensor:
- name: "Napelem inverter veszteség"
unit_of_measurement: "W"
state: >
{% set active_power = states('sensor.inverter_active_power') | float %}
{% set input_power = states('sensor.inverter_input_power') | float %}
{{ ((input_power-active_power) ) | round(1, default=0) }}
Vagy pl a villanyórába a p1 porton dugott esp8266 konfigjában van pár dolog, ami megkönnyíti, hogy az idei egyenlegemet nyilvántartsam, nem kell számolgatni fejben:
sensor:
- platform: dsmr
# itt a szokásos sensor dolgok vannak
- platform: template
# a 4383 kwH a 2023 jan 1-i leolvasás
name: "ev_eleje_ota_fogyasztas"
id: ev_eleje_ota_fogyasztas
lambda: |-
return (id(energy_delivered_tariff1).state + id(energy_delivered_tariff2).state)-4383;
unit_of_measurement: 'kWh'
update_interval: 30s
# a 7494 kwH a 2023 jan 1-i leolvasás
name: "ev_eleje_ota_visszataplalas"
id: ev_eleje_ota_visszataplalas
return (id(energy_returned_tariff1).state + id(energy_returned_tariff2).state)-7494;
name: "ev_eleje_ota_egyenleg"
id: ev_eleje_ota_egyenleg
return (id(ev_eleje_ota_visszataplalas).state - id(ev_eleje_ota_fogyasztas).state);
-
edeleny
őstag
Szeptember 7.-i leolvasás, túltermelés.
Egy hete küldtem mailt, hogy mizu?
Ez jött:"Tájékoztatjuk, hogy a Kifizetési kérelme jóváhagyás alatt van. A Kifizetés előreláthatólag
három héten belül teljesül."Ki mer fogadni, hogy három héten belül semmi nem lesz!
-
leslieho2
csendes tag
válasz
Zolee897 #42240 üzenetére
Jo diagramok!
Ezeket egybôl hozta a HA az inverter integrációja után?Én is most kezdtem a HA-val "játszani", Fronius Gen24 + smart meter 63A esetén 52 feature-t talált de nem látok közöttük hômérsékletet...
de ilyen szép feszültség és fázisonkénti terhelést lehet rögzíteni (nyilván bármilyen smart meterrel); hogy kiderüljön számomra, hogy a fogyasztók egyenletesen vannak-e a három fázison elosztva...
A következô lépés a solar forecast megszelidítése/megértése s jó lenne idén eljutni programozás tanulás mellett a nagyfogyasztók Napelem teljesítmény görbe alatti ütemezésére, ha lehet szabályozására, ha ez sikerül akkor pedig költség és CO2 optimalizálás is sikerülhet akár
de jelenleg még egy kézi bevitelû gázóra meg tüzifa fogyasztás szenzor hozzaadása is nagy kihívás, hogy a az energia és CO2 kibocsátáshoz meg legyen minden input adat...
-
Zolee897
tag
Szervernek tudom javasolni ezt vagy egy hasonlót: https://hardverapro.hu/apro/hp_t520_vekonykliens_gyari_tapegyseggel/hsz_1-200.html
Csak én nem 4 giga ramot raknék bele, hanem 8-at, bár lehet, hogy 4-gyel is simán elmegy. Olyan szempontból jobb, mint az RPi, hogy ez végül is egy x86-os PC, tehát jobban hozzá lehet szokva az ember
-
válasz
peternac #42256 üzenetére
Na jó, ideje vennem egy gépet HA-nak.
Nem is értem Ti merre laktok, hogy ilyen napi csúcs összejött… persze nekem van egy sor alacsony állású panelem, 4,8kwh az majd csak nyáron játszik igazán, az most kb a felét tudja hozni csúcsidőben.
Nekem szinte egyforma lett a December/Január 2,31 kWh-val lett több az idei első hónap. -
hevepapa
senior tag
A meglévőekre csak valami olyasmit írnak, hogy biztosítani kell nekik a jogot, hogy átállhassanak a 2024 utáni elszámolási módra. Nekem ez úgy jön át, hogy aki most szaldós, de szeretne 24 után a bruttóba vagy bármi akkor bevezetett elszámolási formába kerülni annak legyen rá lehetősége. De 1 szó sincs arról hogy kötelező lenne azokat is átrakni más elszámolásra.
-
peternac
tag
válasz
Caranita #42250 üzenetére
egy 5kW-os Huawei hőmérséklete a mai napon+teljesítmény
kereken 13kWh lett a mai termelés
házon belül van, a fűtetlen mosókonyhában
viszont mivel itt van az összes gépészet, kb. ugyanannyi a hőmérséklet, mint a lakásban
kíváncsi vagyok nyáron mi lesz (mondjuk akkor meg hideg van itt, mivel hűteni is tud a hőszivattyú)
---
jaigen, és ma volt az eddigi lifetime teljesítmény csúcs (nov24 óta): 5446W -
hevepapa
senior tag
Valaki kérte a sokat hivatkozott uniós irányelvet. Itt van magyarul. Ez a hivatalos.
[link]
A 15. cikk 4. pontja az amire hivatkozni szoktak. A 27. oldalon van. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #42247 üzenetére
Ok, egy dolgot kihagytam, tartószerkezet. Az még olyan 400-500e bruttó a 30 panelra.
Ettől még azért van benne rendesen marzs -
nimfas
addikt
válasz
Vismajor01 #42243 üzenetére
Azért nekem 11 hóban a Deye12k inverter 1,5 millió volt, előtte az ajánlaton a Huawei 700-800 eFt volt. Nekem a drágulás február és június között tűnt fel, akkor ugyan arra kaptam 600eFt-al drágább árat!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox Series X|S
- Crypto Trade
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Suzuki topik
- Háztartási gépek
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Hiseeu vk10v 4hd405 hd nvr komplett szet
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 10W töltő nem használt
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest