- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz
barizo #41837 üzenetére
3 fázisod van-e? Ha nincs, ez, meg a szabványos óradoboz meg az ehhez tartozó szerelés benne van-e az árban?
3,85 kWp panelre miért 6-os inverter (amire alaphangon 7,2 kW napelemet rak az ember, azaz majdnem kétszer annyit amennyit most te tennél)? Van tudott fogyasztásnövekedés (fűtős klíma, villanyautó, 2 gyerek, akármi), ami miatt ekkora tartalék (persze igen, a 3-as és a 6-os inverter között nincs nagy árkülönbség, érdemes a nagyobb, csak fizikailag van lehetőséged tovább bővíteni később úgy minimum 6 napelemmel, mert ennek csak akkor van teteje)? Elő fog kerülni itt sok infó, amit csak te tudsz, de aki válaszol nem, és akkor meglesz a logikája, hogy miért ezt ajánlották.
Van annyira olcsó az a 385-ös panel, hogy azt rakd fel és ne 430W körül egy csupán 10 centivel magasabbat, de így már csak 9 kell a 10 helyett?
Villanybojlered van-e éjszakain és átkerül-e erre a rendszerre?
Tudom, tudom, egy fázison már senki nem csinál semmit, és felejtsük el örökre és nem jövőbiztos meg anyámkínja, hintsük be sóval, mert örökre ebbe zárja magát az ember, nincs bővítési lehetőség, de mégis, évi 3000 kWh fogyasztásra hasra úgy 1,7m körül ki kell jöjjön egy egyfázisos rendszer és nem kell a szabványosítással szórakozni (ami ha nincs benne a fentiben, akkor 3-400e plusz kb, az meg akkor már 1 misivel több rögtön (persze csak egy kínai inverterrel)). -
robi-k
őstag
válasz
eric.cartman #41841 üzenetére
Névleges 48 V-os akkupakhoz jó lehet még a Solaredge SE10K-RWS hibrid inverter is (de SE rendszerhez természetesen minden panelhez még meg kell venni az optimalizálót is).
-
senki68
senior tag
válasz
-
-
Strezi
őstag
válasz
Tilos a két invertert két külön DC tápról üzemeltetni! Csak egy közös DC-ről mehetnek!
De mindegy, csináld ahogy neked jó -
foo85
csendes tag
válasz
snooze #41819 üzenetére
Nekem 12.16 rakták fel az új órát és azóta üzemel a rendszer. Utána jeleztem nekik, hogy 0 havi fogyasztást állítsanak be és évi 1x számoljunk el. Erre kaptam is egy visszaigazoló email-t, hogy még nem futott át a rendszeren de amint meglesz beállítják..
Az applikációban még a mai napon is csak a sunseeker2k5 kolléga által említett módon csak a fogyasztás látszik. Plusz tegnap kaptunk egy számlát az általuk a korábbiak szerint kalkulált fogyasztás alapján....
Most írtam nekik levelet, hogy köszönöm, de sztornózzák a számlát, mert nem tehetek róla, hogy nem megy náluk végig a folyamat az óracseréről (meg semmiről) egy hónap alatt.
MVM terület egyébként. -
válasz
Reggie0 #41814 üzenetére
Elnézést kérek, ha rosszul fogalmaztam. Igen, szolgáltatói "okos villanyóra" van amit már 3x32A és felette alapból kell tenniük (így tudom). Nem tudom, hogy ez jó-e nekem vagy sem...
A ház még épül, a 20kW-os engedélyt nemrég kaptuk meg betáplálásra és a kivitelezővel most intézem, hogy mi legyen a HW pontosan.
Félek, hogy egyszer nem lesz szaldó (főleg éves nem) így mindenképpen hibrid invertert akarok és jó lett volna ha aszimmetrikusan is tudott volna betáplálni, hogy minél kevesebbet kelljen venni a szolgáltatótól és minél többet tudjak én betáplálni az eOn-hoz.
A kivitelező a 20kW-os HUAWEI hibridet javasolta, de mivel már megrendeltem a legújabb fejlesztésű 9000 ciklust bíró CALB/CATL 280Ah-s LiFePO4 celláimat (L173F280A) és magam építem az akkupakkom így félek, hogy az a HUAWEI-nek nem lesz jó - talán feszültség, de főleg BMS protokoll szempontjából - úgy tudom, hogy csak a saját akkupakkjával hajlandó működni. Nekem pedig szimpla DC 48V-os pakkom lesz (16S - 51,2V DC).
A DEYE 2db 10kW-os inverter terv jónak tűnik, mert van 32db cellám, így tudnék mindkettőnek akkukat is adni. (2db 14,3kWh-s pakkot, összesen 28,6kWh)
Apropó! A Deye ha épp full áramszünet van, akkor a névleges teljesítményt adja akkuról is a háznak? (úgy értem ha egyszer eltűnne a szolgáltató valamiért) -
bdos
csendes tag
válasz
senki68 #41753 üzenetére
Hát lehet, felment az ideg bennem, nem gondolkoztam ilyen alternatívákban
. Mindenesetre a kivitelező elismerte a hibát, próbált szabadkozni, hogy ezt általában nem nézik, meg ilyenek, de ez rajtam most nem igazán segít. A lényeg, hogy jönnek és beépítik a kérdéses kapcsolót. Viszont itt jön a következő érdekesség. Hogyan tudassam a szolgáltatóval, hogy el lett hárítva a probléma; milyen csatornán és hova forduljak, hogy biztosan eljusson oda az információ, ahova kell? Ügyfélszolgálat telefonon elérhetetlen, e-mail-re még sohasem válaszoltak; most küldjek postai úton egy levelet nekik, vagy hogyan? A ..köm kivan már ezzel a ..va papíralapú adminisztrációval, nem hiszem, hogy valamilyen hibajegykövető vagy akármilyen CRM portált nem tudtak még egy ilyen méretű szolgáltatónál kialakítani, hogy az ember nyomon tudja követni a bejelentéseinek a sorsát meg egyáltalán...
-
barizo
tag
Sziasztok
Ár érték arányban mennyire jó az alábbi összeállítás:
JA Solar 385Wp 10 db
Fr Symo 6.0-3M
Opti nincs
"Kulcsra kész*
2m388e
Várhato 4400kWh/év
Névleges teljesítmény 3,85 kWpÉrdemes évi alig 3000 kwh mellett ?
Köszönöm a válaszokat. -
313313
addikt
válasz
dolon75 #41832 üzenetére
HMKE kap Smart mérőt, a Profilosok(olyan felhasználók, akiknek a fogyasztási szokásaikat nézik, államilag előírt és megválasztott fogyasztók) 3*32A vagy e feletti teljesítmény növelés, vagy új igény. 5000kwh feletti fogyasztok teljesitménytől függetlenül.
Aztán mivel hol van óra, hol nincs. Marad a Smart óra a HMKE-ra, hibajavításra. Másik három meg kap olyan órát ami éppen van.
Démásznál pl 15-20 éves órákkal kapcsoltuk be a h tarifákat, amik nem távleolvasottak. Most Norax mérők mennek H tarifára, amik megint nem távkeolvasottak, de legalább újak. A terv az, második félévtől cseréljük az összes sima órát Smartra, prioriti a H tarifa, aztán a 3*32A vagy a felett, végül majd kezdjük az 5000kwh feletti fogyasztókat(gondolom...)
3*32A feletti teljesítménynél és 5000kwh feletti fogyasztásnál a smart mérőt az UNIO írta elő, 2024-ig kell elvégezni.
-
sunseeker2k5
csendes újonc
Köszönöm a válaszokat. Egy 12KWp.-s napelem rendszer van telepítve.
A napi szintű fogyasztásokat látom az online felületen, órákra bontva is, az gyönyörű. A visszatáplálás viszont 0 online, ugyanakkor maga az okos mérő (alias ad-vesz óra), mutatja hogy volt visszatermelésem (29KWh a 2.8.0-n)Az MVM felületen nem kellett semmit regisztrálnom, látom a régi inaktív órámat és az okos mérő fogyasztási adatait is. Ott is okos mérőként hivatkoznak rá
Várok jövő hétig és ha nem okés, akkor hívom őket.
Jó hétvégét mindenkinek !
-
robi-k
őstag
válasz
dolon75 #41832 üzenetére
Jelenleg HMKE vagy 3x32 A betáp esetén raknak fel smart mérőt. 3x25 A esetén - függetlenül attól, hogy van még egy16 A-H tarifás órád is - még nem tesznek fel smart órát (nálam szeptemberben cserélt órát az E.ON a régi mérőóra lejárt hitelességi ideje miatt, és bár kértem, nem tettek smart órát).
-
dolon75
senior tag
válasz
313313 #41826 üzenetére
nyaralóba tavaly nyáron lett h tarifa kérve merohely athelyezessel es amper bovitessel.
az eon tavleoolvasasi oldalon a fő és a h tarifa POD is visszautasított lett, hogy nem smart mérő.
csak a hmke kap smart órát?
3x25A van es a h tarifa 1x16Aitthon van napelem, az itthoni órát látom m
-
313313
addikt
válasz
sunseeker2k5 #41817 üzenetére
Minden rendben. Még nem ment át az SAP-ba, hogy HMKE-s vagy, így 280-as címet még nem olvassák. Ez valami új futur lehet tavalyi év végéről...
-
snooze
veterán
válasz
sunseeker2k5 #41817 üzenetére
majd kb egy hét mulva fogad látni az appban,weben is rendesen..ha nem,akkor hivni kell az üfszt..utána napi szinten mutatni fogja az óra által küldött adatokat.
-
Kméti
újonc
válasz
313313 #41758 üzenetére
Szia!
Igy igaz, azért kellene sorba kötni mind a 28 panelt, mert akkor csak az árnyékban lévő esne ki és nem venne le (kapcsolna ki) a napos panelokból is az optimalizáló.
Vagyis 28 sorba kapcsoltból kiesik 9, akkor, marad 19x 32V= 608Vx9A = 5472 W, ha párhuzamosan van 14-14 , akkor 2x9 panel kapcsol ki , marad 10x32V=320V x9A = 2880 W . Nincs árnyék 10 óra után akkor ha sorban, vagy, ha 2 string párhuzamos ágban van a 28 panel 8064W . Ez a bajom , hogy délelőtt 10ig ez a munkapont majdnem semmit nem termel 2880W. Mást kell kitalálnom, hogy a teljesítmény reggeltől estig optimális legyen. 56 panelnek legalább a 16128W ot tudnia kellene. Vagy kicserélem az invertert 3 munkapontosra, vagy marad ez az inverter , egyik munkaponton 24 panel sorban, a másikon 16-16 sorban és ez párhuzamosan, de akkor újra kell kötögetni az egészet.
Köszi
Üdv
Kméti -
sunseeker2k5
csendes újonc
Sziasztok !
Kezdő napelemes felhasználó vagyok, hétfőn kapcsolta be a DÉMÁSZ.
Minden jónak tűnik, volt két napos nap amikor 20-20 KWh tudott termelni az inverter szerint és az okosmérőn is látszik 29 KWh visszatáplálás 2.8.0-s képernyőn. (Holley DTS545 - https://mvmhalozat.hu/attachments/3285)
Az MVM online felületén próbálnám reprodukálni a számokat, de csak a fogyasztás látszik helyesen, a visszatáplálás nulla (a mobil appon látom ezt csak, a webes felületen a váltó gomb a fogyasztás és a visszatáplálás között inaktív).
Azt tudom hogy az éves leolvasáskor fognak szaldót vonni és azt az óra adatai alapján teszik, de nem kellene a visszatáplálást is látnom online ? Akinek van hasonló tapasztalata DÉMÁSZ területen az kérem ossza meg velem. Köszönöm.
Szép Estét Mindenkinek!
Üdv
Sun -
Strezi
őstag
válasz
eric.cartman #41807 üzenetére
Mérő után közvetlenül kell tenni áramtranszformátoros mérőgyűrűket. Van olyan inverter, amihez adnak szettet, így alapból tud peak shavinget, azaz tud asszimmetriát. Illetve vannak ennek a három fázisos mérésnek elfogadott protokolai, eszközei, amik vagy informatív, vagy beavatkozás alapjául szolgáló jelet tudnak adni mondjuk modbus-on.
Wisszvatt témakörben kell utána olvvasni, az is ilyen 3f mérésen alapul legtöbbször.Csak azért forszírosom ennek ellenére a csak szimmetrikus vonalat, mivel tudtommal ez jelenleg törvényi (műszaki) előírás.
-
Reggie0
félisten
válasz
eric.cartman #41807 üzenetére
Lehetseges, elvileg ki/be kapcsolni mar tudnak.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
eric.cartman #41793 üzenetére
Kepes lenne, de az inverternek csak lokalis infoja van, nem tudja, hogy a mogottes halozaton milyen a terheltseg es mire lenne szukseg. A szolgaltato elosztja a fazisokat/fogyasztokat ugy, hogy statisztikailag kb. kiegyenlitett legyen. Ha erre rajonnek asszimetrikus fogyasztok, akkor dobhatja ezt a kukaba. Az asszimetrikus termeles akkor lenne a legjobb a szolgaltato szempontjabol, ha a szolgaltato tudna vezerelni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest