- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nimfas
addikt
válasz
senki68 #41140 üzenetére
Te ugye napelemes cégnél vagy....
Földre telepített rendszer esetén ha az éves szaldóval számol a cég, mert elvileg még nincs újabb határozat róla hogy mi lesz.
Milyen beesési szögű állványt telepít a kivitelező cég?
Mennyivel drágább egy 60 fokos mint egy 35 fokos, akár százalékosan is, mondjuk egy 2x12 tábla esetén 2 állványon? Nyilván a hátsó lábakhoz több anyag kell a magasság emelése miatt.... -
asdf_
veterán
válasz
Zolee897 #41120 üzenetére
"Az irreális az az éves 2520kWh fogyasztás"
Nekem kb ennyi volt eddig és nem vagyunk nyugdíjasok. Elektromos sütő, főzőlap, mosógép 4 fős családra, nyáron sok klíma használat (3 klíma van) + tavasszal, ősszel kicsi fűtés vele + a szokásos tv, számítógép, fiamé elég sokat megy + otthonról dolgozás két főre.
Én is beállnék azok sorába, akik azt mondják, ez irreális.
Nálunk 3 ember, mosógép, mosogatógép, pár hónapja van csak villanysütő (de a főző része továbbra is gázos), két hűtő (az egyik régi, többet evő), 2 asztali gép, 1 tv, 1 ember home office de csak félig, de nulla klíma, mert nincs is. Mindez évi 3000 kWh. Öntsd aranyba azt a villanyórát, mert nem tudom elképzelni, hogy nem rosszul mér. -
kiir
tag
válasz
Andras6800 #41138 üzenetére
Hát én Zolee897 kolléga védelmére kelek, mert én is a rossz órások táborát gyarapítom. Ráadásul úgy, hogy tavaly költöztünk, tehát minimum két rossz óráról is tudok. 4 fős család, költözés előtt légkondival, azóta egyelőre anélkül, és soha meg se közelítem a rezsicsökkentett határt (210 kWh/hó). OK, napközben nem vagyunk itthon (ovi-suli-munkahely), fűtés és HMV az gázból jön. De amúgy mindenünk van, nem barlangban élünk: tv, hűtő, router, laptopok, mosó- és mosogatógép, még páramentesítő is (na, ez megdobta ősszel a fogyasztást, így előfordult 180 kWh is).
Ne rohanjatok le így senkit. Én például a két hűtő+fagyasztó környékén keresgélnék egy kicsit. Amikor a fagyasztónkat nemhasználat miatt kihúztuk a konnektorból (már vagy 10 év) azonnal 1500 Ft-tal csökkent a villanyszámla, és amikor a hűtőt újra cseréltük (pár éve), az is azonnal jelentett egy ezrest. Szóval tudnak fogyasztani, na.
-
válasz
Andras6800 #41135 üzenetére
Milyen adót kaptál 12.23án? Erről lemaradtam....
-
senki68
senior tag
válasz
Andras6800 #41135 üzenetére
Az le van írva, hogy 10 évig marad a szaldo.
Az nincs leírva hogy havi lesz.Akkor most mit aggódjak rajta?
Azt már 2-3 éve tudja mindenki, szaldo nem örök. 2024-01-01 után csak az volt a kérdés mikor szüntetik meg mindenkinek. Tehették volna ezt úgyis, hogy eltörli a szaldot, bevezet egy bruttót. Még nem tette.
Tehát még mindig időt nyertünk.
Ha esetleg 3 hónap múlva hoz egy újabb rendeletet, hogy havi szaldo lesz, akkor mi van? Még mindig jobb, mint a bruttó. Ezért biztos nem kötöm felmagam.Tavaly nyáron, mindenki telepített a bizonytalanra, most azért már kezd tisztulni a kép, nincs annyi bizonytalanság, most meg lemondja a telepítést? Hol itt a logika?
Akiben kétség merül fel, hogy neki megéri e vagy mikor térül meg és megtérül e, komolyan mondom az hagyja a fenébe.
De nem fogja hanem feltesz egy hibrid rendszert 2X annyiért, ami sose fog megtérülni.Ki érti ezt a gondolkodásmódot?
-
Andras6800
senior tag
válasz
mjani1172 #41133 üzenetére
Mi klímával fűtés nélkül elfogyasztottunk napelem előtt olyan 5000 kWh-t/év.
Ebben van:
- Ohmikus fűtés rásegítés az egyik szobában: 900 kWh/év
- kb 6 hónap párátlanítóval folyamatos üzem: 650 kWh/évSzóval full leves világítással 2 hűtővel + 1 álló fagyasztóval EV nélkül nagyjából 3500 kWh-t fogyasztottunk. A fűtés és a HMV gázzal készül. PC nincs a házban, csak laptop.
Jah, és csak ketten vagyunk, gyerek még nincs. Azaz mosógép meg a mosogatógép kevesebbet megy.
Szóval abban az órában szerintem van valami csoda. Vagy az előző tulaj buherálta, vagy csak szimplán szar
-
Andras6800
senior tag
válasz
senki68 #41124 üzenetére
Igen, le van írva, hogy beüzemeléstől/utolsó invertercserés újraengedélyezéstől 10 évig maradsz szaldóban. Az, hogy éves vagy havi, viszont nem teljesen egyértelmű a rendeletből. Mi több a linkelt közlöny 2.d pontja alapján még valami sávon agybaj is lehet.
A logikus az, hogy marad az éves szaldó, pont amivel érvelnek itt sokan amúgy. De ennek ellene szól, hogy eddig egy darab úgymond sajtónak válasz született, ha minden igaz és ott megerősítették a havi szaldót: https://telex.hu/gazdasag/2022/12/16/napelemes-haztartasi-kiseromu-eves-szaldoelszamolas-kivezetese-havi-szaldo
Nem sokkal előtte volt interjú Kovács Pállal az új energia elnökkel. ott azt találta mondani, hogy ez a kérdés még nyitott, mert energiaválság 2023 meg háború meg stb:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221209/megsem-vegzik-ki-a-napelemeket-584428?fbclid=IwAR2ijxyBhjjY9FSdeIrXmC-7fReTMhsFGFx0CUDaTWKR3hsrj3MUALpKECAEzek alapján az én értelmezésem szerint gorpeb #41119 nyommentje áll a legközelebb a valósághoz.Valamikor az év végéig kiderül mi lesz. Addig ez csak parttalan vita.
És ezen a ponton hívnám fel e figyelmet a komment másik nagy "igazságára". A rendeleti kormányzásra. Szóval úgy számoljon bárki is, hogy ne felejtse el, mi történt 2022.12.23. 23 órakor. 2022 egész évre visszamenően amikor a cégek már kvázi lezárták az adóévet és mindenki karácsonyozik kaptam visszamenőlegesen egész évre adót.
és habár in is a médiából linkeltem a forrásaimat, de azon részével is mélységesen egyet kell értenem, hogy a média hiszti a téma körül nem sokat használ. Az mindenesetre igaz, hogy kétesélyes a dolog. Részemről aki menthetei és nem emiatt dől dugába a családi költségvetés tegye fel a napelemet. Azért ha havi szaldó lesz, az sem a világvége ha nem most csatélted le a fűtést gázról villanyra.
+1: Kíváncsi leszek, hogy a szeptemberben a betáplálási stopkor hivatkozott tároló kapacitás támogatással mi lesz
Bár havi/éves szaldóban annak sincs sok értelme. Max ha lesz ez a sávos RHD. (tudom, akkor sem éri meg masszív támogatás nélkül)
-
psg5
veterán
válasz
Frankie50 #41101 üzenetére
Sziasztok!
Azt tudtam hogy számít a dolesszog, de hogy ennyit.
Erre miert nem hivta fel a cég a figyelmemet? Marmint 22 fokos a tetom, igaz pont jo deli tajolasu, de fel sem merült javaslatkent hogy majd dontve teszik fel az elemeket...
(Még nem uzemel).
Utolag lehet ezt allitani? Bár nyilván az nagyon draga mulatság ugye? -
leslieho2
csendes tag
válasz
Strezi #41103 üzenetére
Impressziv kimutatás, le a kalappal!
ismét egy kis motiváció hibrid/BEV autó felé
2022. június eleje óta termelô 8kWp rendszerünk fél éves adatai (2022.06-2022.12; Fronius Gen24 smart meterrel):
Termelés: 5400kWh
Fogyasztás: 2200kWh
Saját PV fogyasztás: 910kWh
Helyben felhasznált: 41%Legjobb eredmények helyben felhasznált energiára a nyári hónapokban voltak: 60..70%-ban helyben termelt energia felhasználása.
A cél a helyben felhasznált energia maximalizálása a háztartási nagyfogyasztók nappalra ütemezésével és nappali (valamelyest túl)fûtéssel és éjszaka "nem" fûtéssel (folyamatban lévô ház szigetelés fejlesztéssel).Gázkazán használat redukálva, leginkább csak HMV-re; fûtés klímával.
-
válasz
Zolee897 #41120 üzenetére
Hmv nélkül lazán elmegy havi átlag 300 kWh, 2 fővel, erre jön egy hmv villanybojler, átlag 140kwh( napi 1 tusolás/fő, illetve a többi az 1 db tv napi 3 óra, 2 db telefon, 1 db noti, napi 3 meleg étel főzése/sütése, 2 naponta 1-1 gép mosás mosogatás, szárítógép nincs is.)
5 Mwh, pillanatok alatt megvan, hidd el valami nálad nem kerek, nem hazudsz de hiba van ott. Nekem erre jön a klima, fűtés, no meg az auto töltés, november+december nekem auto töltés nélkül 2,2 Mwh (minden fogyasztó, hmv, fűtés) 2,7 Mwh autóval együtt, nagy kérdőjelekkel nézek ha valaki egy év alatt belefér ebbe átlagosan. -
válasz
MrZed001 #41127 üzenetére
Lehet sittet is ezüstkanállal lapátolni, ez egy CB rádió tápegysége lesz, reálisan az egész egység <50£/€/$ költségvetéssel, pont. Teljes mértékben hidegen hagy, hogy léteznek milliós csodák.
A fejlámpámban kínai 18650-es van, nem százezres uránpasztilla: mégis teszi a dolgát évek óta. Ja: aliexpressről van a lámpa és az akksi is. -
gorbep
senior tag
válasz
Zolee897 #41125 üzenetére
nem vádaskodik senki, de tényleg elég hihetetlen... reméljük valid, és nem az óráddal van valami baj.... napi 6kWh fogyasztás 4 fős családnál villany sütővel és SOK klímahasználattal, és még fűtögetsz is vele... NE ENGEDD LECSERÉLNI AZT AZ ÓRÁT!... KINCS!
Én vízórával jártam így, hogy semmi sem változott, de az óracsere után 3x-ra nőtt a vízszámla. Valószínűleg hibás lehetett az óra... Villanyórát már cseréletek nálam, ami firmware hiba miatt mért hibásan. (kb 20%-al mért alá... 2014 digitális ad-vesz mérő) Felszerelés után pár hónappal megjelent az Eon, hogy azonnali óracsere!! Kérdeztem, hogy akkor mire van az OMH hitelesítés... a szerelő csak legyintett...
-
MrZed001
tag
válasz
t72killer #41077 üzenetére
Vannak neves LiFePO4 márkák: EVE, CATL.
Előbbi a Merci EV buszokba kerül. Utóbbi pl a kínai gyártású Tesla Model 3-akba.
Ezek 280-304Ah-s prizmatikus (tégla) cellák:Face alatt fent van vásárlási segédlet hozzá: honnan érdemes rendelni, mit, mire kell figyelni
https://www.facebook.com/groups/hibridnapelem/learning_content/?filter=394929036100334&post=886334312735366Kizárólag Alibabáról lehet olcsón, minőségit venni. Aliexpressről jót még nem igen vettek.
48V-hoz 16db cella:
- GRADE B+ : kb 1MFt. Ez napelemes rendszerbe jó, de EV-be nem szerelhető.
- GRADE A+ : kb 1,1 MFt. Ez a tökéletes EV-be is szerelhető. -
Zolee897
tag
válasz
senki68 #41122 üzenetére
Ha gondolod, fogadhatunk mondjuk 1 millió forintban, hogy igazat mondtam vagyis hamisan vádaskodtál. El tudsz jönni, meg tudod nézni a klímákat, főzőlapot, satöbbit és a villanyszámlákat is megmutatom. A főzőlap meg ilyesmi már évek óta megvan másik 1 millióért megmutatom az eredeti számláikat is, ahol látni fogod a vétel dátumát.
Na, már nincs nagy szád? Egy senki vagy...
-
asdf_
veterán
válasz
gorbep #41119 üzenetére
Jaja, plusz az egészhez, hogy ennek egy része vészhelyzeti szarság, így
amint megszűnik a háborúmár nem érdemes vészhelyzetet tartani (márpedig érdemes tartani, mert rendeleti kormányzással még inkább azt csinálnak, amit akarnak, két éve ugye még mindig jöttek a migránsok így vészhelyzet volt miattuk, utána covid, most ez, lassan egy évtizede vészhelyzet van ebben az országban), így azok érvényüket vesztik. Na meg persze a szokásos, hogy holnapután este 11-kor meg jöhet egy nyolcvanadik módosító a közlönyben, aztán mindenki nyomhatja az újratervezés gombot.
-
Zolee897
tag
válasz
senki68 #41069 üzenetére
"Az irreális az az éves 2520kWh fogyasztás"
Nekem kb ennyi volt eddig és nem vagyunk nyugdíjasok. Elektromos sütő, főzőlap, mosógép 4 fős családra, nyáron sok klíma használat (3 klíma van) + tavasszal, ősszel kicsi fűtés vele + a szokásos tv, számítógép, fiamé elég sokat megy + otthonról dolgozás két főre.
De nekünk cikóval megy a HMV. Szerintem ami nagyon megdobja a fogyasztást az a villanybojler. Havi 5-10 ezerrel az biztos. De ki is lehet számolni a vízfogyasztás alapján meg a falán elmenő veszteség alapján. Van amelyikben alig van hőszigetelés...
-
gorbep
senior tag
válasz
proradeon #41117 üzenetére
Amit kérsz, azt nem lehet alátámasztani... az NEKH nekünk ellendrukker. Ha tehetné ma este beszántaná az egész szaldót, de szerencsére nem az ő hatásköre. Minden fórumon hangoztatja a véleményét, de NEM Ő DÖNT! Nem jogalkotó, és nem is kormányzó... Mellesleg rendeleti kormányzás van az energia válsághelyzet idejére. Nekem még az sem teljesen világos melyik rendelet marad hatályban a novemberiek közül, ha megszűnik a veszélyhelyzet.
A havi szaldó és az idősávos szaldó is csak a novemberi rendeletek bizonyos részeiből levont indirekt következtetések. így direktben senki sem értelmezett hivatalosan semmit, meg kell várni a részletes végrehajtási rendeletet.
Nem tudsz mit tenni, vársz egy évet, és élvezed a jelenlegi rendszer előnyeit. 1 év múlva okosabbak leszünk, de bőven benne van a pakliban egy további halasztás.
Arra sem tud senki rendeletet mutatni neked, hogy holnap nem jön el a világvége... sajnos a clickbait média anyagi érdeke a pánikkeltés, vadászni miben lehet szívás és riogatni vele az embereket... és ezzel sokkal többet ártanak a HMKE ügyének, mint a pongyola/hibás/hiányos megfogalmazás a kormányrendeletben. Meggyőződésem, hogy még ötleteket is ad, felhergeli a jónépet.... aztán majd önbeteljesítő jóslat lesz amit írnak... pont mint a benzinár sapka végével
-
asdf_
veterán
válasz
proradeon #41117 üzenetére
Van a 189-es közlönyben ez a MEKH rendelet 13/2022. (XI. 18.)
Ebben van ez:2. § (1) A Rendelet 9. § (2a) és (2b) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„(2a) A 2024. január 1. előtt létesített (az elosztói szabályzatban meghatározottak szerint üzembe helyezett) háztartási méretű kiserőmű esetében az üzembe helyezését követő 10. év végéig, de legalább a 2024. január 1. utáni első elszámoló számla által érintett időszak végéig a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján kell a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat megfizetni.
(2b) A (2a) bekezdéstől eltérően a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergiamennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni
a) ha a háztartási méretű kiserőművel rendelkező felhasználó ezt kéri, vagy
b) a 2024. január 1. előtt létesített (az elosztói szabályzatban meghatározottak szerint üzembe helyezett) háztartási méretű kiserőmű névleges hatásos teljesítményének 2023. december 31. napját követő bővítése esetén a bővített háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében.”7. § A Rendelet 7. alcíme a következő 17/A. §-sal egészül ki:
„17/A. § (1) Az elosztói okosmérős teljesítménydíjat az okosmérővel rendelkező nem profil elszámolású felhasználó fizeti meg.Van a 110-es indoklások tára (XI. 24.), abban ez van:
A 12. §-hoz
A profil elszámolású fogyasztók esetében éves, a nem profil elszámolású fogyasztók esetében havi elszámolás működik. A VET Vhr. részszámla definíciója szerint a részszámla statisztikai elemzésen vagy adatszolgáltatáson – tehát nem mérési adaton – alapszik. Ebből következik, hogy mérési adat rendelkezésre állása esetén elszámoló számlát kell kibocsátani. Ez azt is jelenti, hogy az okosmérős (nem profilos) fogyasztók esetében havi elszámolást kell alkalmazni.Majd pedig van a 484/2022. (XI. 29.) kormányrendelet, abban pedig ez:
2. § (1) Azon felhasználót, aki a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése alapján egyetemes szolgáltatás keretében vételez, 2023. január 1-jétől profil elszámolású felhasználónak kell tekinteni. Az elosztó e felhasználó tekintetében kisfeszültségű profilos (KIF I.) elszámolást alkalmaz, a kisfeszültségű vezérelt (KIF II.) elszámolású mérési pontok kivételével.
Utóbbiból pedig elvileg annak kéne következnie, hogy mivel a lakossági ügyfél egyetemes, így ő kényszerűen profilos immár egy hete, emiatt pedig a felette levőben írtak alapján az elszámolása éves, sőt, még az is, hogy nem kell okosmérős díjat fizetnie, mert azt meg a legelsőben a nem profilosokra szabják ki, de mivel profilos, így rá nem vonatkozik.
Ebből a háromból együtt nekem sehogy nem jön ki, hogy havi szaldó lenne jövőre egy friss napelemesnek.
Valaminek az alátámasztását kérni, miközben te a magadét nem támasztod alá semmivel (azon kívül, hogy napi szinten olvasod a fórumot) az meg azért lol.
Mutass akkor te egy hitelest, miszerint lesz havi szaldó. (Jogszabályt vagy jogszabályértelmezést, nem fogalmatlan újságírókat) -
válasz
senki68 #41113 üzenetére
"Sok helyen lett már tisztázva, lehet csak hozzád nem jutott el."
Tehát azt mondod, hogy hiába követem napi szinten a híreket sok-sok híroldalról, elkerülte a figyelmem a hír, amiben egy illetékes kormánytag cáfolja a havi szaldó jövőbeni bevezetésének hírét.
És mindezt úgy állítod, hogy a "sok hely" közül egyet se linkelsz be, ami hiteles módon rácáfolna a dologra, és végleg megszüntetné a vitát erről a topicban.
Napi szinten követem a topicot, de mindig csak azt látom, hogy valahányszor valaki felveti a kérdést, hogy vajon éves vagy havi szaldó lesz-e a következő 10 évben, leszólod az illetőt, állítván, hogy a havi szaldó csak rémhír. De ezt soha semmilyen hiteles eszközzel nem támasztod alá. Légy szíves most tedd meg, mert ezzel engem is megnyugtatnál, mint friss napelem tulajdonost.
-
nimfas
addikt
"A havi szaldó elszámolás is csak időleges közbenső fokozatot jelent a bruttó elszámolás irányába. A 2024 előtt létesített háztartási méretű kiserőművek, illetve az ezeket üzemeltető fogyasztók legkésőbb az üzembe helyezésüket követő tizedik év végéig, de legalább a 2024-ben esedékes éves elszámolás időpontjáig maradhatnak szaldó elszámolásban.”
Tehát nem az szerepel hogy ÉVES SZALDÓ, hanem hogy SZALDÓ, ami lehet akár havi is. -
cdl
senior tag
válasz
sz.zs. #41107 üzenetére
Ez a MEKH-től való, Nekik csak tudniuk kéne:
„A bevezetendő új elszámolási rendszer fontos lépés egy igazságosabb, használatarányos költségviselés irányába, ami lehetővé teszi, hogy ezentúl a napelemes háztartások is hozzájáruljanak a villamosenergia-rendszer fenntartási és fejlesztési költségeihez. […] A rendelet megalkotásakor a fokozatosság elvét is figyelembe vettük, hiszen az új szabályok a rendszerhasználati díjak elszámolásáról csak 2024-től lépnek életbe, így időt engedve az új helyzethez történő alkalmazkodásra (például tároló telepítésének megfontolása, »nyári fogyasztású« berendezések telepítése, stb.).
A havi szaldó elszámolás is csak időleges közbenső fokozatot jelent a bruttó elszámolás irányába. A 2024 előtt létesített háztartási méretű kiserőművek, illetve az ezeket üzemeltető fogyasztók legkésőbb az üzembe helyezésüket követő tizedik év végéig, de legalább a 2024-ben esedékes éves elszámolás időpontjáig maradhatnak szaldó elszámolásban.”
AzFB-n is érdekes ez. Amint felmerül ez a kérdés, a napelemes cégek dolgozói már ugranak is, hogy nem igaz, 10 évig szaldóban leszünk, nincs itt semmi látnivaló.
Persze, de esetleg haviban.
Be kellene tenni az összefoglalóba, hogy aki ezután szeretne rendszert telepíteni, az nem tudja kiszámolni, hogy mennyi idő után fog megtérülni a befektetése.
Ebbe az országban ezt nem lehet.
Tippelni lehet, de ne ez legyen a fő szempont. Lehet 5 év vagy 15 is, vagy 25. -
válasz
Strezi #41103 üzenetére
Jó látni ilyen távú statisztikát, azt tudod esetleg, hogy az autók ebből mennyit vesznek ki? Esetleg milyen %-ban töltitek otthon és útközben őket? (ha Teslam lenne inkább útközben töltenék, ingyen)
Szerintem nem irreálisan nagy számok… én az I3-ba, idén itthon 3,4 Mwh-t töltöttem, igaz nekem itthonra van súlyozva a töltés, 320kwh volt az útközben vett üzemanyag, 3,7 Mwh összesen.
-
válasz
sz.zs. #41107 üzenetére
Nem egyértelmű, többféleképpen értelmezhető törvényt alkottak a törvényhozók. Innentől kezdve bármi lehetséges mindaddig, míg ki nem áll valaki egyértelműsíteni, vagy át nem írják úgy, hogy egyértelmű legyen.
Az, hogy senki68 éppen úgy értelmezi a meghozott jogszabályt, hogy nem lesz havi szaldó, az nem azt jelenti, hogy úgy is van, így teljesen alaptalan tényként beállítani, hogy nem lesz havi szaldó.
-
-
korcsi
veterán
válasz
senki68 #41097 üzenetére
Ez rendben van, de ez a rendszerhasználati díjról szól, nem az energia díjról. Arról sehol nincs egy szó sem.
Ha ez a rendszerhasználati díj az ami a villanyszámlán a rendszerhasználati akkor abban nincs benne az energia díja.
Igazándiból azt sem találom, hogy a jelenlegi szaldó rendszer hol van leszabályozva. -
-
Strezi
őstag
9. szaldós évem zárult tegnap a napelemmel.
8800kWh fogyasztás(1.8.0), 5700kWh visszatáplálás(2.8.0), és 8250kWh napelemes termelés lett az év mérlege.
Azaz a háztartás összesen 11350kWh energiát - ebből pedig 2550kWht helyben -, fogyasztott. Remélem az önfogyasztást sikerül majd kicsit javítani a bojlerek jobb, termelésre időzített működésével.Elég nagy számok, de csak elektromos energiát használunk, nincs gáz
Valamint ebben benne van két Tesla otthoni töltése, azaz a "tankolások" energiaigénye is.
Az évre fizetendő az 1.8.0 - 2.8.0, azaz 3100kWh után lesz, 131320Ft. Teljes energia és üzemanyag költségre egy évre. Plusz a szolgáltató hitelezte meg eddig is
Várom a 10. utolsó évet, amiben kb. vissza hozza az eredeti befektetést, rezsicsökkentett árral számolva.
-
-
Frankie50
tag
válasz
gorbep #41095 üzenetére
+1
Én is most csinálom a fali tartókat, hogy déli tűzfalra tudjam tenni a kiegészítést. A tetőn lévők 40°-k, de én is a őszi-téli hozamot szeretném növelni, ezért jóval meredekebb 60°-s tartókat csinálok. Gondoltam állíthatóra is, de annyira sok vele a macera mert kb 5 m magasan lenne az alja, és macerás lenne állítgatni. A tervezőprogram szerint ez lesz a nap pályája:Evvel kiegészítve közelebb kerülök a téli fogyasztás nullázásához a fenti 4-s rendszerrel együtt. Igaz a nyári termelés kevesebb, de nyáron a fent lévő rendszer is elegendő.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 15 Pro 128GB, Szép állapot, Független, 100%, Garanciával!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest