- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zaja8
aktív tag
Sziasztok!
Számítógép ház fórumban nem találtam mini itx-re vonatkozóan semmit, így itt várnék tőletek segítséget.
Na szóval, új konfigon gondolkozom, amit mini itx formátumban építenék. Milyen mitx házat ajánlotok?
Elsősorban játékra lenne használva, így a hűtés fontos. ATX tápegység mehessen bele, VGA hellyel se nagyon legyen gondom, jól szellőző legyen. Leginkább a kocka alakúak tetszenek.
Személye tapasztalatokra is kíváncsi lennék.
Előre is köszönöm a segítséget! -
törölt tag
válasz
imibogyo #51190 üzenetére
perforalt oldallemezrol van szo, nem tudom mennyire kell hozza speci szerszam vagy lefogatas h ne tepazza meg. illetve kellhet-e jatszani a vonalvezetessel, hogy lehetoleg ne essen olyan helyre ahol nagyon elvekonyitana az anyagot.
minnya indulok -
imibogyo
veterán
válasz
#25954560 #51187 üzenetére
Ne viccelj az ország közepénél lakom (majdnem szó szerint), ide semmi sincs messze.
Viccet félretéve (bár profi nem vagyok), de ha tudok szívesen segítek ingyen és bérmentve, ha valamikor mégis erre jársz, mondjuk se vízsugaras se plazma gépem nincs, de a jó öreg sarokcsiszolónál esetleg Dremelnél nem is kell több. De ha kis méretű az oldalpaneled (pláne ha alumínium, mert azzal még könnyebb dolgozni), akkor esztergán is megoldható a kivágás, Akinek komolyabb cucca van, az excentrikusan is megoldja neked a lyukat, esztergást sem ismersz a közeledben?
-
válasz
#25954560 #51187 üzenetére
Rumot soha többet!
Nem mondom, mennyit ittam egyszer minőségi rumból, de már gáznak tartom. Fiatalon még hajlamos az ember túlzásokba esni alkoholizálás terén. Ma már, ha lecsúszik néha egy kis tömény, kizárólag az íze miatt, és max 1 feles.
"azon gondolkodom h valami gumi v muanyag elvedot lehet kene tenni ra, hatha jol nezne ki es eltakarhatna a vagas tokeletlensegeit."
Erre gondoltam először én is, szóval nagyon kíváncsi leszek, milyen úgy!
-
törölt tag
válasz
Fred23 #51185 üzenetére
azert ennyire nem lesz nagy szam.
probalok szerezni korkivagot, ha nem sikerul, akkor dremel.
jobb lenne profival vagatni (plazma, vizsugar, stb), de nem talalok ertelmes aron. imibogyo meg tul messze van
kulso tapkocka + hdplex a tap.
azon gondolkodom h valami gumi v muanyag elvedot lehet kene tenni ra, hatha jol nezne ki es eltakarhatna a vagas tokeletlensegeit.jo kep sorrel es hajoval is.
bar hajohoz nem rum dukal? -
Pakmara
őstag
Sziasztok!
Ezzel a Biostar lappal találkozott itt valaki? Gyártó oldalán láttam, de sehol máshol.
Köszi, Pakmara
-
Metis szerintem az egyik legpraktikusabb ház sok szempontból, de nagyon nem mindegy, mit akarsz utólagosan szerelni benne. Van, ami tényleg csak 2 perc, van viszont, ami 15-20 is lehet. Vagyis ha a Metis szerelhetősége 7/10, akkor a mostanimé 8/10 minimum. Mindent simán elérek azonnal.
&rew: Nagyon várom már az alkotásod, mivel tervezed az oldallap kivágását? Mi lesz a gépben? Milyen psu, adapter?
Nappali fényben, és sörrel a méretek viszonyíthatóságát könnyítendő:
-
törölt tag
#51183 Kvardlipot: Nem, csak leülés előtt megérintem a fűtés cső nem festett részét. Nincs közben leföldelve a gépház, a padlón van, ülök mellette, hogy a talpam-kezeim között kicsi legyen a távolság, ne halmozódjon fel töltés mocorgás közben.
Direkt az a cél, hogy a kezeimmel, padlóval kerüljön közel egy potenciálra, ha le van földelve a gépház és a kezeim nincsenek, más potenciálon vannak, akkor ugyan az, mintha nem csináltam volna semmit.Fém korlát előtt van valamilyen linóleum/műanyag padló, vagy csúszás gátló, ami hajlamos arra hogy dörzsölés hatására töltést válasszon szét.
-
Panthera
őstag
válasz
#16939776 #51181 üzenetére
Otthon fűtéscső, szalagpadlóra leülök, megérintem a padlót és a talpaim kétkézzel, majd a gépházat két kézzel, majd az alkatrész legnagyobb fém felületet.
Végig fogod a fűtéscsövet? És a gépháznak ilyenkor csatlakoznia kell a hálózatra a föld miatt (tehát áramtalanítva van csak be van még dugva)?
A munkahelyemen a fém korlát a tuti, néha meglepődök mit vezet le.
Egyébként a gépházat szoktam megérinteni. -
duo
addikt
válasz
#16939776 #51181 üzenetére
ez a legnehezebb, mikor a 9 éves meg az öt éves jönnek oda a hónod alá, hogy hadd segítsenek
. csavarokat szoktak adogatni, illetve mikor már a készülék oldala kerül fel, azt már a fiam szokta csinálni. Az ellpokodott csavarokat meg a babaházból szoktam visszaszerezni a kis játéksütőből.
-
törölt tag
válasz
gordonfreemN #51161 üzenetére
Nekem munkahelyen
ESD-s pákám és ón-szippantóm van valódi fa asztal és olyan széket használok ami nem műszálas, és levezeti a töltést. Amikor leülök két kézzel megérintem a védőföldet, utána a készülék házat, utána a PCB-n a legnagyobb fém felületet (GND), ami a maradék töltést is szétteríti, így a feszültség különbség minimális.
Otthon fűtéscső, szalagpadlóra leülök, megérintem a padlót és a talpaim kétkézzel, majd a gépházat két kézzel, majd az alkatrész legnagyobb fém felületet.
Mindkét esetben szerintem a környezetben sertepertélők hozzák-viszik magukkal a legnagyobb ESD veszélyt, szólni kell nekik is, hogy bírjak ki hogy nem jönnek oda, "veszélyes munka" folyik.Tapasztalatból mondom hogy nagyon nehéz megértetni az emberekkel, amíg nincs rendszerben gondolkodás, nem látják át, addig gyak. hiába mondod hogy vigyázzanak vele, mert egyszer eszébe jut, többször meg nem.. Ezért látom feleslegesnek felhozni, annyit ér mint a
vigyázzunk az értékeinkre. -
duo
addikt
-
HookR
addikt
Asus ROG Strix Z590-I Gaming hivatalos oldal - [link]
- LGA 1200================================================
-
Akitől én vettem az enyém, Bangood-ról rendelte, és én elégedett vagyok a házzal teljesen. Vagy alacsonyabb az igényszintem, vagy valami gyengébb változatot kaptál.
Most lett kész a személyre szabása, nem sokat méricskéltem, pár apró vágás, aztán pedig hajlítottam a fémet. Mégis tetszik a végeredmény: -
Rick4
félisten
Egy 1KW-os valós szinuszos ups-em van, mögötte egy 55Ah-s autó akksi tartja a lelket mindenben, ez gyárilag külső akksis cucc. 42 ezer volt a szünetmentes, 16 az akksi, és ez az akksi nem a 2-3 évente cserélős de ennyiért akár lehetne az is, sokkal olcsóbb, mint ugyanekkora kapacitás kis kocka ups akksikból.
Van projektorom is, meg minden más eszközt is
Decemberben kidöntötte a busz pár sarokkal arrébb a villanyoszlopot, reggel 7-től 2-ig bírta a szünetmentes azt a 80-90W-nyi energiaigényt, ha mindent bekapcsolok, és cakk pakk 500W körül fogyaszt, 45 percig már teszteltem, nem okozott neki gondot.Pannon powertől vettem, már ninc snáluk, de van sok másféle jó áron. Valójában ha csak a gépre kell, egy 3-500W-os normálisabb tökéletes, tökmindegy, melyik.
-
Mivel messze itt a legmagasabb a Corsair SF széria felhasználási aránya, érdeklődöm, ki milyen UPS-t használ. Ha használtok, persze. Kvázi-színuszos UPS és aktív PFC-s tápegység nem igazán volt jóbarát 10 évvel ezelőtt.
Azóta nem nagyon kapni nem aktív PFC-s tápegységet, de továbbra is az UPS piac jelentős többsége kvázi-színuszos. Gondolom nem a megsemmisítőnek gyártják őket...
Azóta PSU oldalon ezeket a 'hiányosságokat' lekezelték elektronikából? Egy Corsair SF450-et (gold) kötnék egy UPS-re, de nincs kedvem 4-5x-ös áron venni színuszos UPS-t.
-
PROTRON
addikt
Jéé miket nem talál az ember, még nem tartunk ott, de alakul az a karácsonyi prémium.
[link] -
-
duo
addikt
válasz
PROTRON #51165 üzenetére
köszönöm! csak egy 1030GT (MSI).
A hűtés miatt (most) nem aggódtam annyira dacára a felsőtápos megoldásnak. nem mondanám rossznak, ilyen méretben pláne gyakorlatilag minden oldalról tud szellőzni, és még van benne modding potenciál is. 22 fokos szobában, 36-37 fokon netezek. idle 30-és 33 között mozog. spotify+net 39,5.
aida stabilitásteszten 64 fokon tetőzött, a CPU és 54 fokos volt az alaplap.
Különösebb beállításokat nem eszközöltem pbo off, vcore offset, stb volt, minden más auto-n szóval lehet hogy ez még fokozható. vagy kiegyensúlyozottabá tehető.
jobbára linux alatt vagyok amúgy onnan esetleg képernyőfotókat tudok.
későbbiekben ez valószínűleg APU-s rendszer lesz amúgy, mert a nodeban, kiválóan érezte magát ez a konfig, teljesen alapon is. még meglátom, mindenesetre most még a próbálgatás fázisa van -
duo
addikt
Sziasztok!. az ezüst metis jött, aztán ment. Tők jó kis ház, de nem volt meg a kémia.
*
kis kitérő, kiváncsi voltam nagyon, a hardverelemek meg jobbára adottak voltak.
Kedves Duracellm! Ryzen finomhangolás tekintetében pár tapasztalatodra kíváncsi vagyok! Egyszer korábban írtad hogy nem két perc volt, de beállítottad jól, finomhangoltad, és azóta patika; kézmeleg a borda meg minden. milyen beállításokat végeztél mi lett az eredmény? (ezt még most tanulom.) vonatkozó topikban inkább csak overclockolnak, olyan sok tapasztalat nem gyűlt össze a témában.A másik: látható hogy a porszűrés kérdést itt elengedtem. ugyanakkor pont ebben a topikban olvastam de már régen, hogy adott esetben ha jó a levegőáramlás akkor a por nagyobb része, ami bejut, ki is megy.
Ez hogyan megy? milyen ventillátorprofilokat kell beállítani?
Nálam a legjobb hőmérségketeket egyébként az hozta hogy egy venti beszív elöl, egy pedig fent kifúj.A szívó ventinek van egy búgó zaja amit a perforácóok okoznak. lehet este azért hallom. mikor a tenyerem elérakom lenémul. lehet ezzel kezdeni valamit? amúgy nagyon csendes a cucc. a platinum még egyszer sem kapcsolt be.
köszi szépen! -
gordonfreemN
addikt
válasz
#16939776 #51159 üzenetére
Nem vitatkozni volt szándékom, csak figyelemfelkeltés.
Nálam egyébként annyiban merül ki a dolog, hogy pulcsi nincs rajtam, pólóban szerelek és csakis bútorlapra teszem le az alkatrészeket (mondjuk a bevonatok mind műanyagalapúak, tehát az ágy sem biztos, hogy rosszabb) és próbálom úgy fogni az alkatrészeket, hogy vezető felületet ne érintsek.
Meg elfogadom, ha valakit ez nem érdekel annyira, de jó ha tud róla mindenki.
Igazából ez csak akkor tud kellemetlen lenni, ha a pc-n melózol, és valami olyat fogsz meg amiből nincs tartalék. De ha áhidalható a probléma tartalék alkatrésszel akkor nincs nagy vész.
-
PROTRON
addikt
Tudom kétféle ember van, aki hisz, aki nem hisz, meg akinél az igazság.
Én olyan vagyok hogy felfogom a kockázatot és érdekel a probléma, ezért szerelés előtt a műszálas pulcsit ledobom, majd megfogom a PC asztalom fém keretét és érzem a kisülést.
De mielőtt pl a ram modult behelyezném, az előtt közvetlenül megfogom a tápegységet hogy csökkentsem a kockázatot és egyből pozícionálom is a ramot miközben nem csoszogok szőnyegen (parketta van).
De arra már nincs lendületem hogy hozzak krokodil csipeszt, ráaggassam a tápegységre és rézvezetékkel a csuklóm/bokámnál földeljem magam.Amúgy amikor érintésvédelmet mérünk én mindig ránézek a PC-k házára hogy földelést érzékel-e a műszer, de próba feszt nem küldök rá, mert gyengélkedő tápegység miatt elszállhat a gép, az meg akkor kártérítéses történet.
Múltkor voltunk is egy helyszínen, ahol előttünk másik cég mindent rendben talált, mégis egy egész emeleten "zárlatossá" vált az irodák harmada. Nem maradt fent a megszakító, mert egy áramkimaradást követően a hirtelen ingadozva visszatérő áram 2 db számítógépnek szétszedte a tápegységét.
Jelzem brand gépek és államigazgatási szerv. -
törölt tag
válasz
gordonfreemN #51158 üzenetére
Abban adok neki igazat, hogy a kommersz alkatrészek nagyobb részét igyekeznek felhasználó állóra készíteni, tehát az rendelkezik valamilyen szintű ESD védelemmel alkatrész/BUS szinten. Így ha nem csinálsz közepes/nagyon nagy marhaságot, akkor mint user, eséllyel nem fog az feltűnni, hogy ki-be szerelés alatt "kicsit" megcsapkodtad az adott alkatrészt.
Nekem érzékenyebb dolgokhoz, érzékenyebb helyen is hozzá kell nyúlnom, de pár egyszerű szabály betartásával minimálisra ~0,01%-ra lehet csökkenteni a valódi ESD balesetek előfordulását.
-
válasz
gordonfreemN #51156 üzenetére
Elektrosztatikus kisülésért szerintem igencsak meg kell küzdeni otthon. Össze lehet hozni, de akarni kell.
-
Qkackca
őstag
Én olyannal találkoztam mikor kivetted a gépből a rack-et, hdd-t, aztán beraktad az ülésre a kocsihoz, átmentél a haverhoz, aztán mikor ott beraktad a gépbe, akkor nem biztos, hogy azok az adatok voltak rajta aminek lenni kellett volna, olyan szép krikszkrakszos mindenféle, ez volt a jó eset, mert volt olyan is mikor többet nem működött...
-
Debian vonal. Valamikor teszek fel minimum egy MX Linuxot rá, remélem, lesz rá jó driver!
Abban gondolkodtam még, megnézem, 45W TDP-vel mit tud. Böngészni biztosan jó úgy is, de szerintem a 4000 MHz+ nem lenne túl gyakori vendég.PROTRON: Bírtam, mikor megrázza az áram.
Vajon a hűtőbordás RAM-ok ellenállóbbak? Az biztos, bár tényleg van egy kis esély kinyírni egy alkatrészt/gépet így, én továbbra se fogok aggódni emiatt.
dugo_: Én évi 10 gépet rakok össze kábé, mégse nagyon tartok a dologtól. Viszont szerintem pont az otthoni környezet csökkenti is a veszélyt, például szerelhetsz kényelmesen ülve, cipő nélkül, és az alkatrészeket is teheted bármilyen nyugis helyre. Egy ágy sem feltétlenül nagyon veszélyes terep.
-
Helyett.
Végigjátszottam mindent, ami az aktuális felhozatalból érdekelt, aztán úgy voltam vele, ne álljon a pénzem ki nem használt cpu-ban és vga-ban. Így pedig, hogy alapvetően az IGP-s procikért rajongok, különösen elégedett vagyok most. Kíváncsian fogom tesztelni a Vega11-et, gondolom, GTA V, AC4: Black Flag, Splinter Cell: Blacklist, Everspace elfut rajta 900p-ben vagy akár 1080-ban is, ha nem is high-on. Néha ilyen régebbi játékokat feltennék, de az esetek 90%-ában csak böngészés, YouTube, filmek.
Szóval nincs most már egyáltalán erős gépem otthon. i5-6500-as mATX a 2. helyezett, és ez a 3400G-s lett a legerősebb. -
válasz
gordonfreemN #51146 üzenetére
Ha egyszer elszáll emiatt valamim, majd váltok. Amíg nem, addig meg abban a hitben élek, hogy a helyén kezelem a kérdést.
Össze is raktam a gépet, de még csak működik, a forma nem az igazi. Holnap este majd kivágom az oldallapot, és gyönyörű lesz.
Precision Boost Overdrive-ot próbált már valaki ilyen kis kakaóval és 3400G-vel. Beírhatok 80W-ot PPT Limit-re? (SoC power)
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Fred23 #51145 üzenetére
A probléma létezik, csak nálad még nem jelentkezett szerencsére.
Ritka amikor feltöltődik / kisül az ember, de pl ha van autód, nem bőrülés van benne, seregsz forogsz beüléskor, kiszálláskor a sejhajodon, utána nem javasolt megfogni egy alaplapot, inkább egy gázcsövet/vízcsapot/fűtéscsövet ha fém.
De ez azon is múlik, milyen a ph értéked, mennyire vagy izzadós, mennyit ittál aznap, stressz stb. -
Lehet, hogy van benne valamennyi műszál, de nem szokott recsegni.
Nálam sztatikus töltés miatt még sosem halt meg semmi, szóval nem félek. Ez úgy az elmúlt 20 év, előtte nem építettem gépeket, csak használtam. Jelenleg úgy 10 gép van csak abban a szobában, ahol fényképeztem, mind az ágyon és/vagy a parkettán lett szerelve, mind jó. -
Rick4
félisten
válasz
Crabface #51143 üzenetére
Az a másik vége, de én pl jártam már úgy, hgy alaplapot kivettem, dobozba be, azon belül antisztatikus zacsi, 3 hét múlva elővettem, és annyi volt. Valami megunta annyi idő alatt. Én igyekszem kiküszöbölni az ilyen apróságokból adódó problémát, annyira nem kell körültekintőnek lenni, és egy csomó problémát kiküszöbölünk.
-
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #51139 üzenetére
Láttam már, még a keresés folyamán jöt szembe vagy 5x, de a tölcsér forma ide nem jó, mert annyit emel az egészen, hogy akkor már nem fér rá a ház oldala, plusz ennyiből veszek valami LP-s komoly hűcsöves hűtést.
Déltán megyek az obiba, hozok 4 db kis fémlemezt, és összerakom azzal.
800Ft a 4 db, ennyit még meg is ér.
-
PROTRON
addikt
válasz
tippm86 #51135 üzenetére
Ezért kell másik, fentebb linkelt cégtől venni AC-DC adaptert ( vagy valamelyik erősebb brand laptop töltőt), náluk van 150-192W-os is, csak a fejhez kell átalakító.
Én is az ehhez hasonló alaplapomat 120-as AC-DC 19.2V adapterrel használom, egyelőre elvan a 35W procival meg 45W VGA-val... -
törölt tag
válasz
Panthera #51115 üzenetére
Az elektromos és a gyorsan változó mágneses térre bír árnyékoló hatással. Mivel az alu paramágneses anyag, statikus és alacsony frekvenciás (50Hz) mágneses térre nincs jelentős erővonalakat eltérítő hatása, nem árnyékol. Viszont a mágneses tér áthatolása a frekvencia növekedésével csökkenést mutat, mert maga az anyag viselkedik úgy, mint egy rövidre zárt menet, amit az erővonalak kereszteznek. Az abban indukálódó áram csillapítást gyakorol az azt létrehozó mágneses térre, így fejti ki magasabb frekvencián a hatását.
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
gordonfreemN #51129 üzenetére
Egy analóg kábel tök más tészta, mit a digitális jelátvitel, és ez a teszt szigorúan a HDMI kábelre korlátozódott, mert ott volt a folyamatos érv, hogy kácsa kábelt vegyél, az a tuti, de senki se tudta megmondani, miben. Digitális jelátvitelben nem lehet különbség. De ettől függetlenül tehetünk próbát, kíváncsi vagyok, mit hallasz.
Nekem is van 15m-es HDMI kábelem, amiben már ügevszálban meg a fény, a két végpont között meg adó és vevőegység dolgozik, erre feltétlenül igaz, hogy észre lehet venni, ha meg van fordítva, ugyanis fordítva egyáltalán nem működik.Amúgy ez a hallás dolog nem hitbéli kérdés, én csak azt írtam, egy ponton túl bármennyit szórhatsz a hifibe, nem fogod meghallani a pluszt. Tehát nem kompletten értelmetlen, hanem egy ponton túl.
Na ne offoljunk.
-
gordonfreemN
addikt
Ha lesz kedved egyszer és erre jársz (heves megye Pbánya) ugroj el hozzám.
Megmondom neked, mikor kötöd be fordítva az IC kábelemet, amíg cserélgetsz kimegyek vagy nem nézek oda mind1
( fontos szabály, hogy csak az egyiket cserélheted meg, kettővel még nem próbáltam. Eggyel is csak tök véletlen, hogy valami nem stimmel, mire rájöttem, hogy nem figyeltem az irányt. Nehezen akartam elhinni, de hát ha már velem történt meg, csak nem vitatkoztam magammal... meg feleségemmel
)
De! ettől független, ha valaki nem hisz benne, avagy nem hallja ezt, elfogadom, szíve joga így dönteni/érzékelni a világot.
-
Rick4
félisten
válasz
gordonfreemN #51127 üzenetére
Nem különösebben érdekelnek azok az emberek, akik nem tudnak tényeket lerakni az érveik mögé, a hifi egy bizonyos ponton túl márpedig ilyen. Meg persze a 30K-s HDMI kábel is, meg még sokminden más is. A vaktesztre akkor se mert egyikük se jelentkezni, amikor pár éve valamelyik, talán a projektoros csoportban 150 ezer forintot ajánlottam, ha bármelyik jelentkező a saját otthonában, a saját rendszerén 10-ből 3x eltalálja, az ő drága kábele, vagy az én 500Ft-os ábelem van-e bedugva.
Szóval hagyjuk azokat az embereket, vitázhatunk a semiről, de nekem már rég nem cvélom, hogy bárki meggyőzzek a magam igazáról. Én persze nyitott vagyok mindenre, meggyőzhető vagyok, de tények nélkül keveseknek sikerült még. -
HookR
addikt
Xiaozhe B6 - buychineseshoes.com
- 163 x 245 x 350 mm (13.98l) -
PROTRON
addikt
Fúú mik nem kerülnek elő: [link]
1,3 LITER, AKTÍV HŰTÉSSEL+külön tégla táp, de azért nem nevezném hodálynak.
-
imibogyo
veterán
Hát én vagy 3 évig nyúztam ezt a gépemet mindenféle gond nélkül (a táp még most is megy egy másik ITX gépemben). Szakértő persze nem vagyok és mindenki óva intett ettől a tettemtől...
tippm86: értem. Elnézést nem figyeltem, hogy neked mindenképp külső megoldás kell. Bár egyébként ebből is lehet külső egységet kreálni, mondjuk feketében.
-
Rick4
félisten
válasz
imibogyo #51117 üzenetére
Frankón belenyúltunk a ledszalag tápegységekbe.
Amúgy valójában utána kellene néznie egy hozzáértőnek, mennyi eltérés van egy ilyen, meg egy pc-s 12V-os adapter között, van-e félnivaló, mert ebből kimaradt valami fontos védelmi áramkör, ami viheti az egész gépet..... -
imibogyo
veterán
válasz
tippm86 #51116 üzenetére
A ledes adapterek 120W-ig vannak. Az emagon találtam YDS 150W-os tápegységet, de az valahogy nem szimpi nekem.
Ezt nem értem. Nekem 250W-osom van, de lehet még 360W-osat is venni passzív hűtéssel. Ha pedig még ennél is több kakó kell, akkor simán meg lehet táplálni a gépet mondjuk két darab 200W-os passzív egységgel. -
Panthera
őstag
Az alu készülékburkolat nem jó árnyékolás szempontjából?
-
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #51113 üzenetére
Neeem, nem is emlegetem fel a hdmi kábelt, csak azt jeleztem, hogy arra asszociáltam azonnal.
Érdem én persze, hogy minden tekintetben lehet más kategóriát építeni, de velem az a baj, hogy semmimbe nem vagyok szerelmes, nekem a funkció ellátására szükséges eszköz kell, autó- telefon- számítógép egy kutya, tegye a dolgát, és ha végeztem a dolgommal, kikapcsolom, ahhoz nem kellenek ilyen csúcs belsőrészek. De az egész elismerésre méltó, valóban le a kalappal. -
törölt tag
Itt ne lóbáld, sőt ne is vedd elő a kábel-es csalid. Otthon, a négy fal között az csinálsz vele amit akarsz..
Ez még nem a maximum, el van követve két apró, de a konstrukció szempontjából jelentős baki:
A toroid tatafón nem menne át egyik irányban sem az a tartomány, amiért az RF szűrőt rátették a bemenetre, viszont mágneses árnyékolás nélkül a szórt fluxus elérhet ezt-azt, sőt ha a készülék burkolata is alu, akkor a többi, a közelében lévő készüléknek/kábeleknek sem tesz igazán jót.#51088 Kvardlipot
Saját indíttatásból. Mivel Te is szegedi vagy, akár meg is próbálhatod.
-
PROTRON
addikt
Bocs hogy belevau, de szakmabeliként (mármint ami az elektromos terhelést illeti) írtam azt a szösszenetet fentebb. Azok a digitális mérők amik árban még elfogadhatóak otthonra, azok nem elég pontosak arra hogy ilyen "alacsony" 100W körüli terhelések esetében tartalékolás nélkül rámerném bízni az eszközeim. Hangsúlyozom, csak abból indultam ki hogy a kolléga 100W-os terhelési adatot írt.
Ha tényleg nagy lenne az árkülönbség a 120-as és a 100-as egységek között, akkor is azt mondanám hogy ha a gépén már a HWinfo általi értékeket összeadva is 100W körül kap (amiről tudjuk hogy sok mindent nem számol bele) akkor már 120-as egységet kell használni. Ha hozzád hasonlóan 60-80 w-ban gondolkodunk, oda jó a 100-as. De a fenti esetben valszeg nem lesz akkora árdifi hogy megérje kockáztatni, csak megfelelő boltot-szállítási lehetőséget kell találni.
Amint fentebb is írtam, nem mind1 hogy mekkora tüske jön kiugrások alkalmával és a sok kicsi sokra megy alapon idővel kinyírják a tápot, aztán már csak az összeszerelési minőségen múlik viszi-e a rádugott eszköz tápköreit és mivel PC alaplap esetében azokat nem fogod egyszerűen cserélni így marad a kuka. Jobb a békesség, az áramot nem látod és amit nem látsz arról jobb úgy gondolkodni hogy nem játék...ahogy a medve sem az.Anno vargánya és társa meg codegány tápegységekkel kapcsolatban voltak akik esküdöztek hogy náluk éveken át gond nélkül mentek. Csak elfelejtik közölni, hogy azért mert ténylegesen 100W terhelést raktak egy papíron 500-as egységre, ami a valóságban 250-et tudott leadni. Akik meg 300-as terhelést raktak rá mondván ez 500-as egység, azoknak kerekedett a szeme a füsttől, de 100-as terhelésnél annyi tartalék volt benne hogy még gagyi alkatrészekkel is elketyegett.
-
Rick4
félisten
válasz
tippm86 #51106 üzenetére
Nyilván, ahogy akármelyik ATX tápegység is problémát generálna, ha a maximum ráírt teljesítményt szeretnéd kivenni belőle, és akármlyik autó rövid úton tönkremenne, ha állandóan a végsebességen akarnád használni, itt is fontos némi túlméretezés.
Ezért is kellett nekem a 120-as, több napi használat alatt is csak kézmeleg, az előző gépemnél i7-6700, 16GB DDR4, PM981 SSD meg a paneltáp) egy 75W-os adapter dolgozott hiba nélkül, akármelyik teszt is futott, 100%-on ment a proci, vidáman vitte. Gépbelső csere lett, bekerült másik proci és másik lap ((7-8700+ Asrock H370m-ITX plusz ugyanaza 120W-os paneltáp), ahol minden frankó volt, de az egyik aida tesztnél, talán valamelyik ray trace vagy hasonló a vége felé restartolt a gép, na annak a 75W-os adapternek ott volt a vége kb felvett 80W-nál, ez is csak pillanatnyi, de mégsem 60W körül unta meg, szóval ott a 20% sem volt igaz.
Miután kiderült, hogy kevés az adapter, vettem a chieftec ITX házat a 250-es táppal, onnantól lehetett keresztbe- hosszában hergelni bármilyen teszttel, nem volt restart soha többé, most, hogy ez a gép az asszonyé lett, én meg átléptem S1200-ra egy i5-10600-zal, meg egy Asrock H410M-ITX-szel, ugyanazt a chieftec házat vettem, csak már 300-as táppal, és nyugodt vagyok, hogy bármi történik, csak szépen forog a ventije, de tuti nem fűzöm a belsejét.Szóval a 120W-osok a szerverben a nulla közeli terheléshez nálam bőven fölé vannak méretezve, beltartalomfüggő, mit kell bírnia, ha van játék és dVGA, valószínű már nálad is bukik a dolog, de méricskélni kell, mi a max felvétel, azzal te is okosabb leszel. A 100W azért nem kevés... Én is nézegettem a sajátjaimat, fogyimérővel ránéztem, 22-25W köről elvan az adapter és a rákötött szerver, tehát már nem csak a gép, hanem a táp is benne van ebben, talán 10-15%-kal számolhatunk a tápra. Nyilván ha történik valami nálam felmegy 35-ig is, menjen 60-ig, akkor is mi történik? Semmi. De minimális a terhelés, szóval nem lesz baj. asztali gépnél lehet más a helyzet.
Én azt mondom, ne bízzuk a véletlenre, dugj a gépedre egy nagyobb tápegységet, kergesd meg, és nézd, mit fogyaszt közben. Ha 100W-nál megáll, jó leszel a 100-as tápegységgel. -
Rick4
félisten
válasz
gordonfreemN #51099 üzenetére
Ez brutál cucc, de csakúgy, mint egy drága HDMI, ahol nem zöldebb a fű és nem élesebb a kép a legolcsóbb, de működő kábelhez képest, itt is megbukna a többség a vakteszten, ha egy töredéke értékű eszközzel lenne összehasonlítva.
Szóval elismerésre méltó a cucc, de ez itt inkább a lehetséges maximum belepréselése egy dobozba, nem hallható probléma miatt lett idáig fejlesztve a cucc, itt már nem az utolsó cintányér lecsnegésével volt a baj... :D
Ez is egy irányzat, figyelemre méltó. Amúgy tudni, milyen rendszer fut rajta? -
PROTRON
addikt
válasz
tippm86 #51106 üzenetére
Igen, erre oda kell figyelni, sokszor nincs feltüntetve az adatlapon hogy a 100-as névleges érték mellett mondjuk csak 7 A-t tud folyamatosan leadni 12 V-on, tehát csak 84W a ténylegesen biztonságosan kivehető belőle.
Ezért rizikós olcsóbb tégla tápot venni, a minőségieknél ez is elérhető adat, és mindig a csúcs terhelésed (mármint tényleges kiugrásokat tekintve)-hez viszonyítva legalább 20%-al fölé kell méretezni a tápot, hogy biztosan ne süljön meg idő előtt.
Tehát mondjuk egy 65w-osnak írt proci esetében OC nélkül simán elérheti a rendszer a 80-100W közötti csúcs kiugrásokat, tehát legalább 120W tápegység kell, ami a 12v-on ténylegesn le is tudja adni a 10A-t...de az ideális ha ez a 10A is csak a tápegység teljes terhelhetőségének a 80%-a, akkor biztos hogy annyival fölfele méretezted az alkatrészeket hogy teljes terhelésen sem fognak túlmelegedni.
Így lesz az eredetileg 65W-os proci terhelésből 90-100W rendszer terhelés, amire minimum 120W-os tápegységet kell venni, de ahogy Ők is mondták a legjobb ha 150-est szerzel be.Nekem amúgy óriási szerencsém van, le is kopogom de a 35W-os proci, 45W VGA mellé sikerült olyan minőségi 120W Delta tégla tápot szerezni egy kedves forumtárs jóvoltából, hogy nem melegszik, tehát elbírja és annak ellenére hogy a DC csatijának a belső átmérője 2,5mm míg hivatalosan 2,1-es kellene az alaplapomhoz, gond nélkül érintkezik.
-
tippm86
tag
Ma voltam bent egy villamossági boltban, lett volna náluk is egy 100w-os adapter, csak gyorsan lebeszéltek róla. Elmondtam az eladónak,hogy mire szeretném használni és hogy kb 100w-os terhelésem lenne. Ekkor felhívta a figyelmem,hogy a feltüntetett érték csak névleges és terheléssel max 80%-ig lehet folyamatosan terhelni ezeket. Azt javasolta hogy próbáljak 150w-ost keresni,de ők 100w-osnál nagyobbat nem tudnak adni.
-
Panthera
őstag
válasz
gordonfreemN #51099 üzenetére
Másik topicból tudom hogy ilyen lehetőségek is vannak, de nem szeretném az egész rendszer bekerülési költségét tekintve még 1,5-2* annyiért PC-t venni.
#51103 &rew:
Ha a hdplex-re gondoltál, az nagyon bejövős.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest