- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
1: ha megküldöd AIDA64 fpu tesztel vagy valami igazán fincsi AVX512-es feladattal kelleni fog az a hűtés...
Anandtech testben ha elengedték a kezét 215W power draw-t is elért, többet mint a "K" változat.
Máshol blender alatt U12S-t használva 78 fokra melegedett, +103 BCLK-val.2: gondolom álló házba gondolták az alaplapot és majd természetes konvekció révén elvonul a hő melegebb éghajlatra, mint az én alaplapomnál is. Ugye nálam a top flow venti a quad channel miatt a ramokat hűtené ami blokkolja a VRM bordák I/O mögötti részét.
Így hogy most nincs ott közvetlen ráfújó venti idle-ben is 56 fokra felment a korábbi 48 fokos állapotról. Valahova eldugtam egy Dell gépből bontott centrifugál ventimet és istennek se találom.
Bár nem szeretem azt, mert benne van a hőérzékelő amit ugye a Dell géphez pozícionáltak, én meg nem úgy használnám így nem tudom egyáltalán szabályozni, alapjáraton meg kicsit gyengus a légárama ahhoz képest hogy a lapát kialakítás miatt 1,2A-es motor van rajta.Amúgy durva hogy 650-700 rpm-el az 1 db 14-es thermal venti halk, de olyan mennyiségű meleg levegőt küld felfele a gépből hogy ihaj...
Bocsi az offért:
Ja igen a tisztánlátás végett átköltöztem ideiglenesen a micro-atx házból egy fujitsu workstation házba, amit persze moddolni kellett mert a saját alaplapjukhoz igazítottak mindent. Csak addig leszek ebben amíg véglegesre csiszolom a micro-atx házikót.
vacak adata rgb, lusta vagyok 10 bekapcsolásonként a deaktiválással foglalkozni, inkább van oldallap, ami legalább hangot is visszafogja.A bal alsó 14es be quiet venti azért kell hogy aktív légáramja legyen a samu m.2 SSD-nek, míg a jobb alsó sarokban szintén van egy 14-es phanteks venti a kábel dzsumbujban hogy a VGA és a tápegység seggét hűtse. Fölötte meg ez, direkt a konvekcióra építve kikapcsolt ventivel sem melegszik:
-
Rick4
félisten
válasz
hegegabi80 #53592 üzenetére
1db 92mm-es venti van középen. De mivel egy i7-10700 van alatta, szerintem messze nem kell ekkora. Nézem, és gondolkodom, mi a bánat hűti a vrm-et, meg a cpu foglalat környékét?
-
Rick4
félisten
Nálam nem lesz, én csak kipróbálom, milyen, aztán szerintem melléválogatok pár alkatrészt, és megy az apróba, nekem a topflow jöhet szóba, és a lapos házakat szeretem, max 7-8 centi magas házaim voltak az utolsó 8-9 évben, így ez nekem hatalmas.
Mivel szerintem ehhez házat találni is kihívás, lehet eladom majd külön...Jó- jó, de otthonra nem kéne.
-
HookR
addikt
válasz
Crabface #53587 üzenetére
Bezzeg amikor este néztem még nem volt kint több kép...
Tipp: A kattintható, linkelt képeken kívül elérhetőek a köztes számozásúak is (1)-től (24)-ig, csak át kell írni a számokat.
Már korábban is villantottak sörösláda és szennyestartó szerelemgyerekének tekinthető házat, de időközben valamelyik félreléphetett a Duplóval. -
HookR
addikt
Újabb 'derült égből In Win érdekesség': In Win Explorer (?) - [kép]
-
Rick4
félisten
válasz
Gergello #53573 üzenetére
Érdekes, itt akár 75°C-nál is mehet a 10% venti sebesség. Most néztem, 60°C-os cpu-nál a max 1800-on megy, ennek határása a proci visszahűl szépen, 55-52 között 1200-on megy már, végül beáll a szokásos 1100 alatti fordulatra, és nem is szoktam hallani a hangját.
Biosban ennyi látszik, a többit megoldja:Nálad az a 3900-as RPM nem semmi... Mi az a venti, ami ilyen gyorsan is tud forogni?
-
PROTRON
addikt
-
Gergello
addikt
Köszönöm, hogy leírtad. Most Win10 alól próbálom beállítani, de nem tudom lemásolni a te görbédet, mert a Gigabyte 55°C-tól nem engedi lehúzni a görbét 100% RPM-ről. (Biosból még nem próbáltam). Pumpa sebességét nem is próbáltam állítani, csak a ventiét.
Így csak annyit csináltam, hogy átraktam csendes profilra, ami az alábbi:
-
törölt tag
es $120-ert ment?
lehet kevertem az out of stock-kalszerk2: egyebkent nem vagyok hozzaszokva toled ilyen f.szmeregetos erveleshez
-
Rick4
félisten
válasz
#25954560 #53569 üzenetére
Hmmm, én amerikai autók alkatrészeit importálom már 17 éve, így valószínű nem értek hozzá ez a "sold out" mit jelent, ilyet sose láttam még.
Amúgy az amerikai amazonon már 2021 július 21-től lehetett ezt kapni, augusztusban voltak ugyanezen referenciaszámmal eladások, ezekről vélemények is vannak ott fent, szóval ez kapható volt már, csak most nem elérhető....
Szóval ez konkrétan volt, de elfogyott.
-
törölt tag
válasz
hegegabi80 #53566 üzenetére
sajat shopjukban $120-ra arazzak be
-
totoka2
tag
Ha az audiofil vonal az irány, akkor rendelj MZ/X féle lineáris tápot (esetleg +USB kártyát), és nem lesz több gondod a zajjal ... (csak max visszafizetni a hitelt amit felvettél rá
... vagy vigyázni a másik vesédre, mert 1-et biztos el kell érte adni)
ZOTAC féle IONITX-lapom volt ... én nem kísérleteznék vele ... nagyon kevés az az ATOM proci benne bármihez...
-
HookR
addikt
Teenage Engineering Computer-1 hivatalos oldal - [link]
- 170 x 322 (285) x 190 mm (10,4 / 9,2l)=================================================
In Win B1 Pure hivatalos oldal - [link]
- 238 x 302 x 108 mm (7,76l)=================================================
In Win Chopin Pro hivatalos oldal - [link]
- 84 x 217 x 244 mm (4,45l)
- 200W 80Plus Gold PSU=================================================
-
PROTRON
addikt
-
Az-X
őstag
Idő közben rájöttem, hogy azért nem találok ilyen lapokat, mert már nem divat kivezetni RCA csatlakozóra, rosszul kerestem. Header formájában egészen sok alaplapon van, csak manuálisan kell kurkászni az adatlapokon.
Csak 2 példa: [link] [link]
Így már válogathatok is... köszönöm mindenkinek a segítséget. -
Rick4
félisten
válasz
#16939776 #53556 üzenetére
Én másképp látom, idézni valakitől szerintem tök egyértelműen pozitív, mivel nem belemagyarázni akarok, hanem annak értelmezési vagy értelmezhetőségi oldalát feltárni, de mondom, hagyjuk, mert ez is rossz irány, mivel az éln szándékom se ez volt. Akárhol idéz az ember vitapartnertől, az sosem volt tiszteletlenség, hiszen egy dolog valamit gondolni, és egy dolog valamit leírni, mint azt már jeleztem, bárkivel előfordul, hogy nem azt, vagy nem úgy írja, mint ahogy gondolja, és ehhez negatív tulajdonság se ell, egyszerűen csak annyira benne van egy témában, hogy neki olyna dolgok is evidensek, amikről másnak fogalma sincs. Velem is előfordul, szerintem mással is.
Amúgy találtam megint egy lapot, ami közel van a tutihoz: [link]
-
törölt tag
A copy-paste-el-ni egyrészt tiszteletlenség, mert azt jelenti, hogy nem veszed komolyan a másikat, másrészt, meg harmadik fél a gondolataival - mint eszközzel - "vitatkozol". Ez ismételten azt mutatja nem akarsz egyen rangú "partner" lenni a vitában.
illetve az internet az olyan dolog, hogy kitartó kereséssel bármit, és annak az ellenkezőjét is alá lehet támasztani.. Így ismételten többet ér a közösségnek, ha nem az internet vs. valaki, vagy internet vs. internet csatát kell végignézni, ami megint csak, a másik/egymás idegeinek a tönkretételén/lefárasztásán kívül túl sok eredménnyel nem kecsegtet.Ezt, k. jó lenne itt elkerülni.
-
törölt tag
Rick4 & Az-X:
Szerintem mindkettőtöknek van a mondókájában olyan rész, ami azt mutatja, hogy alapvető összefüggéseket nem láttok át, akadnak bőven homályos foltok.
Ebbe nem akarok beleszállni ennél jobban, csak most szólok, hogy senkinek sincs teljesen igaza, olyan amit "tényként" lehetne kezelni, és ezt a fél/negyed igazságot, rákényszeríteni a másikra sem egy produktív dolog, nem erről szól a topik, nem ez a célja. (Ebben meg biztos vagyok.) -
Rick4
félisten
Visszaolvastam, onnan másoltam ki az idézett szövegeket! Én sem vitázni szeretek, arra a ph-n rendkívül kevés ember alkalmas, mert az érvek és a tények ütköztetése csak úgy valósulhat meg, ha a két fél ugyanúgy érti a másik mondandóját.
Ellenben amiről én írtam, hogy akkor most próbára vetted, vagy megtartod (mostmár 1:2 az arány, szóval a megtartás felé tekintünk) az nem ugyanaz, pedig mindkettőt írtad.
Tudod te is, mert egész biztos van olyan szitu, hogy te adsz segítő választ másoknak, mennyivel egyszerűbb, ha minden elsőre le van írva. -
Az-X
őstag
Ez sajnos nem megoldás. A jelenlegi PC-mben 2db SSD pihen dual boot-tal egy Volumio, és egy Libreelec rendszerrel. Ezeket szeretném megtartani.
A korábban linkelt táppal szerintem jó lesz az az alaplap amiről tettem fel képet. Természetesen nem azzal az igénytelen kivitelezésselDe ha idő közben sikerülne találni egy DC in-es alaplapot valószínűleg azt még kipróbálnám.
-
Gergello
addikt
válasz
#16939776 #53547 üzenetére
Amikor laptopban áll(nak) a venti(k) minimális terhelés mellett akkor milyen légmozgás van ott?
Most azt a helyzet tárgyaljuk, amikor szinte idle állapot van, nincs terhelés. Abban az esetben sok laptop passzív, én azt vetettem fel, hogy miért ne lehetne a desktop is az, amikor a CPU használat minimális és a CPU hőmérséklete mondjuk 35 fok. -
Gergello
addikt
Minek hűteni a körülötte lévő alkatrészeket? Amit kell arra raktak gyárilag bordát. / vagy ventilátort / Laptopban se hűti semmi, mégis működik hibátlanul sokáig.
-
Rick4
félisten
válasz
Gergello #53542 üzenetére
Dehogyis áll, akkor mi hűtené a proci környéki dolgokat, mint pl ssd, vrm, mindenféle más alkatrész?
Még csak oldalt (keresztbe) fújós venti se jöhetne szóba soha, mivel az alapelv az, hogy nem csak a procit kell hűteni, a körülötte lévő alkatrészek is melegszenek működés közben, nem is kicsit, keresztülfújós- vizes hűtéssel rontja az ember az élettartamot is meg a hatásfokot is, így csak topflow hűtő jöhet.
Abból is a max betehető méretű hőcsöves hűtő a max rátehető legnagyobb ventivel, ez nálam most egy id cooling is60-as cpu hűtő, és fölé egy arctic 12 pwm pst venti,és az is amennyire csa lehet, a felső fedél közelébe szerelve, hogy csak kavülről érkező levegő legyen, odabent pedig túlnyomást generáljon.
Ahogy itt netezgetek, megy a biztonsági kamerák képe a jobb felsőben, meg egy hd stream vlc-n a jobb alsóban, 35°C körül van a proci, és természetesen minden körülötte lévő dolog is hasonlóan hűvös, ehhez 1100-as venti fordulat társul, odahajolva, de úgy, hogy a fülemet már darálja a ventilapát, épp hallható valami belőle.
Ha kergetném valami teszttel, maga a proci elmegy biztosan 70°C-ig is, viszont a topflow kialakítás miatt nem, vagy csak jóval később fog visszavenni, mivel a vrm-ek is hűtve vannak, így azok se melegednek el, szóval tuning esetén is ez a jobb megoldás..
-
törölt tag
A lineáris táp lassan szabályoz nagy áramokra és áramváltozásokra, és ahogy a belsőellenállása, úgy a zaja is nő a terhelő áram frekvenciájának emelkedésére.
Egy ilyen alaplapnál a CPU tápja a legnagyobb/legerősebb zajforrás, ha ezt tudod teljesen külön (teljes galvanikus leválasztással) kezelni, akkor többet nyertél, mintha a klasszikus kapcsoló üzemű DC-DC elé kötötted volna a világ összes lineáris szabályzóját. -
Rick4
félisten
Elég nehéz vitázni, hogy te leírsz valamit, amire én vagy véleményt, vagy tényt írok, sokan próbálták már, de igazából egyikkel se lehet vitába szállni.
Viszont ha bővebben leírnád a dolgokat, és legalább 4-5 hozzászóláson keresztül kitartanál ugyanazon irányvonal miatt (szereztem egyet, ha más nincs, ez marad vs senki se mondta, hogy igényes, csak a spdif próba miatt szereztem) akkor akár mások számára is átlátható, érthető lenne a problémád, ami miatt jellemzően sokkal gyorsabban születik megoldás.
Ne értsd félre, nem kötözködöm, de ennyiből nem egyszerű megérteni, mit akarsz, és mit nem. Azt már az elején megszültük, hogy a kérésednek megfelelő lap konkrétna nem létezik.
De legalább tudni, milyen kártya megy majd bele, ez is valami. -
Az-X
őstag
Senki nem mondta, hogy igényes. Nem is használom... Csak szereztem egy ilyet az alaplapi SPDIF próba miatt. Optikai kimenet nem érdekel, gyengébb, kisebb mintavételi frekvenciára képes mint a coax. De ebbe a vitába tényleg ne menjünk bele! Ha ez a vonal lesz a nyerő akkor egy ESI Maya vagy Juli@ lesz a nyertes.
-
Rick4
félisten
Ezt mindennek tartom, csak igényes gépnek nem, ahogy nézem, nagy kókány lehetett az előző gazda, többféle alaplap rögzítő csavar, kötegelővel rögzített paneltáp...
Nem tudom, tényleg ezt a kategóriát keresed-e...Én nem gondolom sehogy, de egy jobb tápegység által szűrt DC-t tovább szűrve egy picoPSU-val mitől több a zaj, nem értem, bár hozzátezem, szakmailag sem értek hozzá, pláne nem hallgatok igényes rendszeren zenét, az én fülem se jó erre, és az időm se elég rá.
Végignéztem a saját lehetőségeim szerint, tényleg nincs ilyen lap sehol, én vennék egy jobb lapot, aminem minőségibb alkatrészek vannak, és beraknél egy audigy kártyát 4K-ért. Pl ezt itt: [link] ezekhet van egy kis adapter, amit a felső lyukba dgsz, és ott az optikai kimeneted.
-
imibogyo
veterán
Tudom, hogy elakarod kerülni a "tápozást", de vannak elvileg direkt ilyen felhasználásra optimalizált tápegységek is és akkor jócskán kiszélesedik a lehetséges alaplapok száma...
-
Az-X
őstag
Úgy gondolom, ha a lineáris tápról érkező DC 2 lépcsőnyi inverteren (pico PSU + az alaplap invertere) akkor több zajt vesz fel mintha csak az alaplapon lévő invertereken megy át.
Amúgy egy ilyet már sikerült szereznem, ha nem sikerül a korábban említett kritériumoknak megfelelőt szerezni akkor ez marad. Sajnos ezen se passzív hűtés, se DC input.
Semmi esetre sem szeretnék hifis vitát elindítani. Egy alaplapot szeretnék találni ami a lentieknek megfelel.
-
Rick4
félisten
Neeeem, költői kérés volt, legalább annyira, mint hogy az 5x-ös árú kácsa kábelen zöldebb-e a fű.
Gergello: Te törni madzsar..
Nem, szokás szerint a jól bevált
45°C-> 45% ventisebesség,
50°C->55% ventisebesség,
60%->75°C ventisebesség
65°C-> 95% ventisebesség
adatokat állítottam be, és ez áltlaában be is válik, nem meleg, de van lágáramlat6, tehát mindent átmozgat a levegő, hanem melegedne, úgyis mindegy, mekkora hangja van.
Elvileg elég jó.
-
Rick4
félisten
Oké, értem, tehát kép nincs, hang van. A hangszórókból ezek szerint zene esetén nem ugyanaz szólna, mint amit a hangszerek, énekesek hangja csinált élőben a mikrofon előtt, plusz utána a keverés, meg a szakemberek megálmodtak? Dehogynem, a házimozi pont ugyanerről szól.
Tehát szerinted egy dc-vel hajtott picopsu- ami még nyilván szűr is azon a dc-n, rosszabb, mint a direkt DC?
Mégis mitől lenne rosszabb?Az optikai kimenet digitális jel, miféle zaj menne keresztül rajta?
-
-
Az-X
őstag
Ez az adapter sajnos minőségre nem tudja amit én szeretnék. Illetve pont az lenne a cél, hogy minden egyéb mütyür közbeiktatása nélkül legyen spdif kimenetem.
USB bemenet is vana DAC-omon, de pont az motoszkál a fejemben, hogy azt az USB - SPDIF konverziót szeretném kihagyni. -
törölt tag
Az spdif-hez: bármelyik az alaplapi codek-en van kivezetés hozzá, magán a tokon.
Letöltöd a kodekhez tartozó manual-t és megnézed, hogy lehet hardveresen/szoftveresen életre kelteni. -
Az-X
őstag
Sziasztok!
Keresnék egy alaplapot a következő kritériumokkal:
- MiniITX méret
- DC betáp (Pico PSU nem megoldás most)
- Hátlapi, vagy tüskéről kivezethető koaxiális SPDIF (192kHz/24bit-et tudja)
- Gyárilag passzív, vagy cserélhető hűtés
- 1db PCI Express slot
Proci nem lényeges, lehet integrált is... FullHD mozizáshoz lenne, ha én teszek bele akkor a lehető legkisebb fogyasztásút fogom. -
HookR
addikt
MSI MEG Z690I Unify - [kép]
-
HookR
addikt
Asus ROG Strix Z690-I Gaming WiFi hivatalos oldal - [link]
- LGA 1700 -
Rick4
félisten
válasz
AxBattler #53504 üzenetére
az egy dolog, hogy nem szokás frissíteni, de kiírni se szokták, plusz nekem mindig van 4-5 gépem, amiből kettő van használatban, 3 a sorsára vár, plusz a nyári konyhában még van 5 db régi teljesen komplett, azonnal indítható komplett P4-es is.
Szóval nekem meg kevés a hely.
a 160W-os pico psu-ra simán réereszhteted.
-
válasz
AxBattler #53501 üzenetére
Tegnap vacsora után leesett, hogy pár éve bontatlanul hever egy Energenie EG-EM1 a szekrény mélyén, szóval gyorsan a tettek mezejére léptem, és lefuttattam
pár tesztet a lenti alulfeszelt procival + GV-N105TOC-4GD videokártyával...L4D2 2160p/max-on 80-85W körüli fogyasztást mér a falból, ami a 85+ hatásfokú SFX-350BS tápomat figyelembe véve 70W-os fogyasztást jelent.
BFBC2 1080p/high/2xAA beállításokkal (Arica Harbor/Conquest/32 player) 90W körül ingadozott az áramfelvétel, de szinte sosem ment 100W fölé... aztán eszembe jutott, hogy ezek azért mégsem mai címek, szóval ebben a játékban is rápróbáltam a 2160p/max. részletességre, és itt már stabilan 120W körüli áramfelhasználást mutatott a falból, ami a táp hatékonyságával kalkulálva 100-105W-os tényleges fogyasztást jelent.
Ti ráeresztenétek ezt egy Inter-Tech 200W, vagy mini-box 160xt pico psu-ra?
#53503 Rick4
Tudom, nem szokás frissíteni, de nekem a konfig az adatlapomon található: GA-H110N -
Qkackca
őstag
Sehogy sem fut, mert nem használom azt, szimplán a saját tapasztalatom írtam le a nálam lévő Tiny-ról.
Kacérkodtam vele én is, de én már meglévő ntfs meghajtókat szerettem volna vele használni, a topikjában mondták az úgy meg felejtős.
# 53480 AxBattler: ha utána ment egy kis beállítással, akár valós is lehet.
xeon e3-1240 v2 (77 w tdp) + tápcsati nélküli asl 1050ti (pcie-ex csati only, legyen 75w) + 3,5 hdd + 2,5 sata, ez megy 250w-os chieftec sfx tápról. A procinak a gyári 98 amper helyett adtam 80-at, így a turbó és az alapórajel csökkent 100MHz-et, a hőmérséklet meg éppeszű határon belül maradt, meg a táp se teker olyan hangerővel. De ugye ez meg még korábbi generáció, szóval akár lényegtelen infó is lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 16 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű - 1 töltési ciklus - 2026. 05. 13.-ig Apple gar
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest