- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ha elképzelem ezeket minden szögből egységesnek látszó, minőségi felülettel, attól még látszik a rengeteg befektetett munkaóra, gépidő ellenére, hogy aki ezzel foglalkozott, az sem gondolta sokkal többek, mint (megfelelő rutin mellett) egy gyorsan abszolválható de átmeneti megoldásnak a problémájára.
Röviden: kopasz-zsiráf, “ingyen elvihető” jeligére.
-
törölt tag
Örülök, hogy újra piszkálja a fantáziátokat a kis alapterület, torony szerű kialakítással kombinálva.
Én előre is megköszönöm a befektetett munkátokat, és azt hogy megosztjátok itt az eredményét!
-
törölt tag
válasz
AxBattler #55072 üzenetére
Ahogy számolgatom van benne min. 10-12W ventilátor. Karnyújtásnyi távolságból nem hiszem hogy ilyen 40pwm%-nál többet el lehet viselni épp èszel hosszú-rövid távon a mókuskerekes ventilátorokból, így kb. Ide lőném be terhelés szintet amire ez optimális lehet, ha dolgozni kellene mellette napi 8 órát.
Egy igazi ws-nek szerintem az 50%-os terhelés még bőven komfortosnak kellene tudnia maradni, és 80%-nál jönne el az hogy kölcsönösen szenvedünk. -
törölt tag
válasz
AxBattler #55056 üzenetére
..csak szeretted volna, azt írni.
nekem is van egy, de utóbb már csak a keretet használtam fel, mert a vékony alu lemez kabátja, meg a rajta keresztül megtörténő szellőzés mértéke/levegő áramlás hangereje nem volt kielégítő arányban. Amúgy elégedett voltam vele, mert egész gyorsan tudtam bedolgozni az alkatrészeket, egyedül azt nem láttam benne, hogy a két sata ssd-vel egymás mellett, hogy lehet megoldani azoknak a bekábelezését, hogy legalább a vezeték nagyobb részben együtt fusson a táp vagy az alaplap felé, ami amúgy egy irányba tart.
ja a lényeg: az újragondolásnak - ezen után - nem hülyeség a perforált oldallap kialakítása, de nem biztos, hogy abból a négyzeteset kellett volna választani… Egy kocka házhoz, aminek kör-perforációjú hálóval van díszítve az eleje.
-
törölt tag
válasz
hegegabi80 #54888 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy a hátlappal feszes, az normális, ha meggyőződtél róla, hogy a menetes hüvelyek nem fekszenek vagy nem akadnak be sehova.
Ha ez a feltétel megvan, akár végállásig lehet tekerni a csavart, amíg a hüvely pereme fel nem fekszik a hátlapra, feltéve hogy elég acélos a hátlap. Itt - már ha lehet - ne 3 menetbe kapaszkodjon bele a csavar, és érdemes savállót venni, mert ott a meghúzás közben érzed, hogy meddig maradnak rugalmasak azok a fülek, amik a hűtőhöz csatlakoznak.Egyéb esetben: az üvegszálas pcb egy elég rugalmas dolog, talán a memóriafoglalat van itt leginkább stressznek kitéve, mert az a belehelyezett memóriával együtt nem követheti le a pcb alakváltozását.
Másik ami ilyen tulajdonsággal bír, az a vrm bordája.
Ameddig alatta a gap-pad képes vissza rugózni, és kitölteni az ív miatt keletkező rést, addig nincs kockázat. Utána viszont a borda közepe már nem érintkezik az alkatrészekkel.Az usb 3 csatlakozót szereld ki a házból és úgy dugd az alaplapra, másik végébe az eszközt. Ha így funkcionál, akkor az lehetett a zavar forrása, hogy a ház felöli végén a csatlakozó fém része valahogy összeér a ház fém részével.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #54884 üzenetére
Véletlenül megnéztem a videót.
Akkora mennyiségű pasztával meg van kenve, az már inkább szigeteli a hőt mint vezeti. A leszorító erőnek a hiányára utal, hogy nem képes a hűtő ki nyomni a felesleget.Fém hátlapi merevítő nélkül, nyomás kialakulása nélkül, lófasz teljesítménye lesz a pasztának, pont a stressz tesztnél, amikor nagy sebességgel kellene hőt átvinni a két felület között, akkor fog ez limitálni.
-
törölt tag
válasz
zolika15 #54828 üzenetére
Drukkolok, hogy szerencsével járj a supportal!
Ez egy nem létező brand “terméke”, amit sejtésem szerint egyetlen termékhez gyártatták le, kis szériában. Tehát az esélyeid nem túl jók, hogy 100%-ban kompatibilis forgórészt találj az állórészedhez.
A harmadik verzió esetén megjegyezném hogy kb.: 3200 rpm-mel~2,5-3mmH2o statikus nyomást állíthat elő a gyári ventilátor, ez nyomja át a levegőt a bordázat ellenállásán, ha sűrű a bordázat szinte egyenes arányban van ezzel az átpréselt levegő mennyisége. Ebben az esetben a 80mm 3200-3500 jobb mint a 92mm 2200 rpm. -
törölt tag
válasz
Grave_444 #54809 üzenetére
Nem pont a kategórizálhatóságával van a baj.
A könnyen fogyasztható szórakoztatáshoz kell egy profi képernyő-bohóc, meg még 3-4 ember, akiknek az a különleges képességük, hogy nem a bohóc helyzetéből látják magát a történést, és kaptak mellé akkora hatalmat, amivel folyamatosan a helyükön tudják tartani a dolgokat.
Amikor a képernyő-bohóc arra az elhatározásra jut, hogy azt a munkát amit eddig látott tőlük, azt akár ő egymaga is el tudja végezni, és ráadásul ő is a főnök, így helyzetbe is tudja hozni magát, na onnantól inkább lesz szánalmas, mint szórakoztató a performance. -
törölt tag
Szeretne ő intézménnyé válni, de ahhoz még kevés a tudása, önkontrollja, hogy saját magát rendezze. De annál azért öregebb, hogy az esetlensége, szeleburdisága aranyos legyen, illetve a pénze, hírneve miatt jóval büszkébb annál, hogy - profik által - hagyná magát instruálni.
Mondjuk úgy, hogy nem érzi jól magát a helyzetében, amibe teljesen önszántából sétált bele, és ez látszik, érződik a produkción.
-
törölt tag
válasz
KaiotEch #54778 üzenetére
A v2-ben lakik beépített ventilátor vezérlő, aminek a dedikált csatlakozójára van a pumpához, ventilátorokhoz. Azon van a sokat emlegetett usb csatlakozó, amin keresztül látja a szoftver értékeket, a dedikált csatlakozók miatt meg párosítja azokat a szöveggel/piktogramokkal.
That is the Magic. -
törölt tag
válasz
hszilard666 #54744 üzenetére
Nem ez egy drón, ami felszálláshoz készülődik, csak még reménytelenül be van akadva a csövek alá.
-
törölt tag
Erre nem gondoltam. Rácsot én sem javaslok 140-es méretben, mert elég gyatrák. Inkább megpróbálnám összebandázsolni a lapátokra nézve biztonságos formára.
Persze azt is látom, hogy szálanként le van harisnyázva, meg van fésülve és úgy már nem lenne ilyen szép.
Még a ventilátorok - képen felém eső sarkaihoz - lehetne egy kábelvezetőt csinálni, persze tudom én, hogy nem az atx kábelnek kellene előtérben lennie.
Próbából azért megcsinálhatod nem elrendezett tápkábellel, hogy lásd van-e egyáltalán értelme annak a felállásnak, érdemes lenne-e egyáltalán az átkábelezés gondolatával foglalkozni.. -
törölt tag
válasz
Crabface #54675 üzenetére
Már jó régóta tartoztak egy alacsony(15Xmm alatti) aszimmetrikus nem virsli hűtővel.
Végre.
Átnézve az oldalt: nem láttam beméretezett rajzot, másrészt amin megakadt a szemem az az, h. nem lett kompatibilis más ventilátorral!
NF-A12x25r features a custom hole spacing of 93x83mm. -
törölt tag
válasz
AxBattler #54586 üzenetére
Én azt tenném be, persze ha van rá elég hely. Ha nincs rá elég hely akkor 1db 92-es noctua, de véletlenül sem kettőt egymás mellé.
Amúgy vastagabb kartonpapíron kockázatmentesen tesztelheted, mielőtt szétvágod a házat.Ha nincs ezen kívül más zajforrás, akkor biztos észre fogod venni, egy alacsony frekvenciás lebegést fogsz hallani, amint egymáshoz nagyon közel kerül a fordulatszámuk.
A távolság növelése azért jó inkább, mert az egymással ellenkező irányba forgó lapátokról a kilépő légáram kevésbé akad össze, nem puffog, annyira. -
törölt tag
válasz
AxBattler #54580 üzenetére
Azok a ventik k. jók motor zaj szempontjából, 5V-on a leghalkabb amivel eddig találkoztam, de cserébe túlsokmindent nem csinálnak ennyire alacsony fordulatszámon.
Ha meg kettőt raksz egymás mellé, még megteremted annak az esélyét, hogy interferálnak.
De ezt bármelyik (két) azonos fordulatú ventilátor megcsinálja neked, nem modell specifikus dolog. -
törölt tag
válasz
#25954560 #54557 üzenetére
Megtaláltam a manual-t, a default bios-ban nincs rá külön opció, de kb.: 5000-et pörögne, ha nem lenne szabályozva, szóval ez már a "smart fan ON" állapot.
Viszont ott van a 14. oldalon egy screenshot, 10300-as 35°C-os processzor mellé csak 1448rpm-et ír ki (proci+lap+memória+hűtés állapot).
Én arra tippelnék, hogy talán az nvme sdd miatt, ha esetleg az van benne megemelhette a min. fordulatszámot a hűtésen.A support okosabb lehet mint mi..
-
törölt tag
válasz
AxBattler #54551 üzenetére
Nem kell túlgondolni, egy darab normális nyomást előállító venti kell bele, (ezek általában már nem tudnak gyenge motorral rendelkezni, ezért előfordul-hat amit írtam) nekem az s-flex széria jött be, mint hosszútávú megoldás (?10 év-re?). Az 500-as fordulaton, DC feszültség táplálással az például simán kattogni fog, ha nem feszítem rá a keret közepeinél alátámasztva a lemezre. így meg elég csendes, és mégis képes valódi throughput-ot is produkálni e mellé.
Természetesen van másik, jó megoldás is a problémára, csak meg kell találni.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #54545 üzenetére
Szerintem nem indokolt a 140-es, átlag alatti nyomást hoz, és relatíve alacsony légszállítást kis fordulatszámon ebben a környezetben ÉS sokkal nagyobb választék van jól sikerült 120mm-es ventilátorból.
Viszont ami könnyen szopó ágra viheti a dolgot: úgy felszerelni, hogy ne rázza a házat (az aluban nagy sebességgel terjednek tova a rezgések, és szinte nulla csillapítása van) de azért légzáróan illeszkedjen a pereme a fedlaphoz, hogy azt a szerény nyomást ne engedje el.
Mindenképpen számolj rá még most pár mm-t a belógásra, mielőtt nekiállsz szétvágni.Én mindig elrontom a bulit, ezért leírom hogy 99%-hogy valahol nem lesz teljesen fasza, mert nem elég masszív a ház, így azt tanácsolom hogy ne csináld.
-
törölt tag
válasz
#25954560 #54533 üzenetére
Ez pedig így szép, és trükközve sem lesz ennél sokkal kompaktabb, csak ha már ténylegesen a használhatóság rovására megy a manőver. Mert kell az a 2 cm-nyi hely az áramló levegőnek, minden irányban szabadon hagyva a kártya körül.
A hátlapokat, mert ott megy ki a meleg nagyobb része, nehéz eldugni a szemek elöl. A kilógó kábelek miatt mégis csak érdemes lenne, meglépni.Elsőre ajánlott valami szabványos mérettel rendelkező VGA megoldást nézni hozzá, amitől nem válik eldobhatóvá a projekt. Mert ezeknek a 266mm-es kártyáknak valószínű már leáldozott.
-
törölt tag
válasz
T0mBd1gg3R #54525 üzenetére
Kemény vagy mint a vidia.
Azért a működik az 5 monitor és a produktív munkára használható enduser szintjén között van még legalább két paraszthajszál hézag.
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #54524 üzenetére
#54524fatpingvin : consumer szintre Support nem szívesen vállal rá felelőséget sem a vid. driver felöl sem a célszoftver oldaláról, mert kívül esik azon a célterületen amin tesztelnek, annyira kicsi az esetszáma, kevés a visszajelzés.
Én amit láttam közelről az olyat csinált, hogy a 2x4 kijelző között volt fél másodpercnyi teljes leakadás, amikor áthúztam egy projektet, a két kártyán lévő kijelző csoport között, vagy átlógott a projekt és úgy elindítottam, csak addig amíg egy összefüggő felületnek volt beállítva a 8db monitor. 4+4-nél látszott hogy valamilyen szinkron hiba van a két egymás mellett lévő monitor között, a support azt javasolta hogy ne két egyforma kártyát használjunk, vagy küldenek két nem hivatalos biost a kártyákhoz, amit saját felelőségre felrakhatunk.
-
törölt tag
Visszaolvasva: A party-killer-t le kéne lőni a ház mögött, mert nagyon gáz..
/önkritika/
-
törölt tag
válasz
#25954560 #54521 üzenetére
Az én kegyeim elnyeréséért lehetőleg ne verje senki magát felesleges költségbe. Beletörődőm abba is, hogy elnevezzük a projektet eredeti formájában Senki-Földjének, és nem beszélünk róla többet..
Abban sem biztos hogy sok öröme lenne a T. tulajdonosnak, mert a consumer multi display megoldások - pro hardvert használva - 4 kijelzőig javarészt bug mentesek tudnak lenni.. majd ez is átmegy SF-be, jönnek a kalandorok, és valahol a távolban fütyörészhetnek azok, akiknek van pénzük matrox kártyákra.
-
törölt tag
válasz
Grave_444 #54519 üzenetére
Engem ezzel az undervolt dologgal sem lehet már lenyűgözni
, mert csináltam egy kicsit. Tapasztaltam, hogy hiába képes stabil maradni a hardver egy viszonylag széles feszültségtartományban, attól még folyamatos küzdelem van ezért az állapotért, és ez legtöbbször valahol visszaköszön a produkción.
A sweetspot az, ahol a hardver kijavítható hibák kerülgetése nélkül képes működni, az sajnos mindig a gyári feszültség közvetlen közelében van.
2db egy slot-os GPU-val, még benevezhetsz, amik alatt itx lap van.
Olyanunk még nem volt. -
törölt tag
válasz
Grave_444 #54491 üzenetére
Maradjunk abban, hogy biztosan sokat segített a jobb szellőzés, de a GPU üzemi feszültségét is vissza kellett venned, ahhoz, hogy ezt elérd. Emlékeim szerint 1V alatti GPU feszültség szerepelt az eredeti linkelt képen.
Nem kell ránk haragudni, hogy nem értettük jól a szándékod.. -
törölt tag
válasz
D.Dani #54372 üzenetére
Tök véletlen, de mindenhol ahol low esr-elektrolit van (volt) mlcc-vel párhuzamosan betervezve, ott eddig mindkettő alkatrészt ki tudtam váltani, egy darab panasonic polimer kondival!
A képen a szürke alacsony inp. Elektrolit, a piros/kék polimer, de ezeknek ugyan úgy éles saját rezonanciájuk van, mintha mlcc lenne vele párhuzamosan kötve.
A lilát viszont meg tudják úgy csinálni, hogy elmaradnak az ilyen extrémitások az impedancia görbéjéről.
Én mindenhova ilyet rakok, (és szedem ki a kerámia kondikat) ami cucc megérdemli az örök életet, és ahol a bődületesen magas szivárgó árama sem okoz gondot. -
törölt tag
válasz
D.Dani #54318 üzenetére
192Khz-es mintavételű, szimmetrikus bemenetű hangkártyával, kapacitív csatoláson és passzív limitereken keresztül, elképzelhető hogy tudnád mérni az AC tartalmat úgy 0,5hz-től 80Khz-ig.
A szimmetrikus bemenetre pl.: a földelésen, rendszerek közti potenciálkülönbségen folyó áramok kizárása miatt lenne szükség, ami asszimetrikus rendszernél "szuperponálódna" a mérendő jel erre, és értelmezhetetlené tenné az adatgyűjtést.Amúgy tudok adni egy Textronix 935T szkópot és tudok segíteni a mérés elrendezés összeállításában is.
Nálad 19V a fedélzeti DC, tehát min. 25V-os feszültség tűrésű kondenzátorokat kell(ene) alkalmazni abban a pozícióban.
A kerámia kondenzátorok mint a hisztis-ribancok, mindegyik dielekrikumnak külön személyisége van, érzékenyek a környezet változásokra, a bánásmódra. Csakszólok, mielőtt szóba akarnál állni bármelyikkel, bármilyen célból..
-
törölt tag
válasz
Mclovin #54280 üzenetére
Igen, csak azt felejtik el közölni, hogy, amíg ebben az orientációban kapcsolod be előszőr, a pumpa gyenge lesz ahhoz, hogy a benne lévő buborékokat beleporlassza a vízbe és/vagy belehajtsa a radiátorba.
Ki kellene venni a radiátort és függőleges állásban pumpa kivezetés-cső-radiátor. Ciklikusan be-ki a pumpát járatni, hogy a levegő tényleg a radiátor felső részén landoljon, és utána visszaszerelni, ügyelve rá, hogy ne legyen felborítva a gép, működő szivattyúval mozgatva/tologatva.Amúgy "friss" levegő ezután a pumpa forgó csatlakozó tömítésein, a hideg-meleg ciklusok hatására jut be a rendszerbe, és mivel az alap probléma nem oldódott meg, ezért a friss levegő továbbra is a pumpában fog összegyűlni.
Az OK megoldás annyival kecsegtet, hogy indulás pillanatában nincs levegő a pumpában, illetve mivel az nem a felhajtó erő ellen dolgozik akár képes lehet kihajtani magából, egészen a felső holtpontig ahol a csövek kanyarodnak. Ha a pumpa fordulatszáma üzem közben alacsony, akkor esetleg ott is tud maradni.
-
törölt tag
válasz
Archttila #54165 üzenetére
Én gyanakodnék rá, hogy túlélésre játszottak a mérnökök és szándékosan magasabbra lőtték be a min. PWM jelet. Tehát mondjuk 20-és 100% között van az output az általad beadott 0-100%-ra.
Ez félig-meddig oem cucc, normális, hogy ilyen formában "elé mennek" az esetleges user errornak.
szerk: volt már megfejtő.
-
törölt tag
Komolynak, talán még inkább veszélyesnek szeretne ez látszani, csak komikusan hat, hogy félbe lett vágva és nem túl konzekvens módon került rá téglalap, kör, hatszög perforáció is.
így nem tudom, hogy hova kellene tennem. Ha tudsz nekem segíteni leírhatnád, hogy egy másik néző pontból minek tűnik ez, szerinted vajon "mit akarhatott ezzel mondani a szerző"?! -
törölt tag
válasz
AxBattler #54011 üzenetére
A b, sem rossz, anno mértem úgy kemény 3-4°C emelkedést a tápból kifújt levegőn. Én úgy gondoltam hogy az is egy elfogatható kompromisszum.
Úgy hogy volt rajta még egy 110W "passzív" vga, és annak a melegét is a táp húzta ki, felment 10-12°C-ra!!! a deltaT.
12cm-es ventilátorral, 800-as fordulattal, szinte üvöltött mellette a PFC tekercs. -
törölt tag
válasz
AxBattler #54002 üzenetére
Ha a tápba olyan ventilátort raktak bele ami visszafelé tolja a levegőt.. az animáció szerint igen, a kerete szerint meg nem.
Fiatal koromban, amíg vonzottak az matx kocka házak, ott előfordult hogy megfordítottam a tápventit, b variációnak olyan top flow CPU hűtőt választottam, amit a táp átszellőztet min. fordulaton, miközben kifelé fújt. -
törölt tag
Nagyon egyszerű: Nyugodttan keresd fel az asus supportot és egyenesen írd le, hogy ezt és ezt a sorozat számú lapot ezzel a mechanikai sérüléssel bontottad fel. Kérdezd meg higgadtan hogy ezeket a képeket meg kell-e mutatnod minden fórumon, vagy kicserélik sérülésmentesre.
A bolt "ellen"/"mellett" annyit, hogy a dobozon a lezáró matricát az teljesen érintetlen állapotban lelted, vagy bontott volt a doboz?
Mert ha nem volt intakt, lehet hogy ez egyszer már volt visszáru a nagykerhez, csak "újra értékesítik" amíg ki nem derül, hogy tényleg hibás és vissza tudják küldeni a gyártóhoz.
Ha nem cserélik ki a bolt arra hivatkozva, hogy Te átvetted a pénztárnál és onnantól a Te bajod, akkor kérdezz rá a lap előéletére, követeld ki, hogy mutassák végig a kísérő papírokat, dátumokkal, hogy világos legyen mikor és milyen utat járt be ez a lap, amíg hozzád került, egészen vissza az európai importőrig.
Ha ez az út véletlenül "egyenes" és egyből hozzád tart, ezzel tudsz majd menni az asus-hoz, hogy náluk pattog a labda, ha addig jófejséből, üzletpolitikai érdekből esetleg nem cserélték még ki.Good Luck 4 U
-
törölt tag
válasz
CanibelZ #53878 üzenetére
A 6db HDD az 6db PCI-express sáv lenne de a belépő desktop/mobil chipsetek(PCH-k) meg tudnak összesen 4-et a CPU felé.
Elég durva hangok jönnek elő, ha egymás mellé kerül 6db diszk. HTPC-be ami a lakótérben üzemel, ez szerintem pont 6-al több a célszerűnél.
Még hűteni sem fogod tudni, a lemezek hosszú életartama meg a közel állandó hőmérsékleten áll/bukik.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #53742 üzenetére
Ez jelentethetné azt, hogy egy ma átlagos GPU+CPU kombóhoz kellene a mellé rakni egy ~450W külső tápot. Az 12V-ra számolva, térfogatban sem piskóta, 19V-hoz laptoptápokkal meg a DC-DC (300+150W-hoz@12V output) lenne húzós árban. Egy már nem szar DC-DC-s Atx táp, meg most lehet ~30-35K, inkább azzal küzdenék meg, a dobozon belül.
Ha nekem ez járna a fejemben, és hangosan gondolkodnék.
-
törölt tag
válasz
Archttila #53668 üzenetére
Erre, ebben a formában még egy lapát homokot lehetne rá tenni, hogy egy hangyányit még sz@rabb legyen a borda átszellőzésre való képessége.
Nyugodtan gondolkozzál magas - ha fektetve lesz - top flow jellegű, ritka bordázatú hűtőben, ha viszonylag kompakt megoldást szeretnél ilyen hűtővel, akkor az SSD-ket el kellene takarítani a szellőző nyilasok elöl.
Torony hűtőből, - ha szintén a lap fekve, a hűtő állva lesz - meg aszimmetrikus kialakításút javaslok, aminek az egyik oldala melegebb tud lenni, és el tud kezdeni a levegő magától a hőmérsékletkülönbség miatt áramolni. (ez sem valami optimális megoldás, de szódával elmegy)
-
törölt tag
válasz
Archttila #53665 üzenetére
Erre.
A borda(a gyári?), amit ráraktál az mx4 pasztával, az milyen orientációban van jelenleg?
Próbáld már meg megmérni mennyi az idle és load közti különbség, mert lehet hogy az a 10W az kamu, és akkor nem a sötétben kellene tovább tapogatózni, hogy melyik lehet majd a jó és nem drága (optimális) hűtő hozzá.
-
törölt tag
válasz
Archttila #53656 üzenetére
A gap pad-ot gondolom azért hagytad rajta, hogy ne sarkazd le a magot, úgy is betölti a funkcióját, ha a magnál kivágod, és csak a hordozóra és a talp szabad részére fekszik, cserébe pasztával sokkal jobb lesz a kontakt a mag és a talp között.
Amúgy a felület és az 1 hő-cső elég lenne a 10W-hoz, csak a lamelláknak függőlegesen kellene állnia, és kellene MÉG leszorító erő. De előtte meg kellene oldanod, - akár a kivágott gap-pad-al - hogy ne tudjon elbillenni a hűtő.
Hint: a talpnál legyen alacsonyabban mint a bordázat, amíg a bordázatban vízszintesen fut a hő-cső. -
törölt tag
válasz
AxBattler #53635 üzenetére
Azzal hogy a tápegységben a hűtés/csatlakozók miatt90°-ot fordul a levegő sajnos nem lehet mit kezdeni.
A kolink R Complex csak az alakot másolta, magának a dobozon belüli légáramlásnak alig van függőleges komponense, így a kémény hatással igen apró mértékben lehet ezt a koncepciót összekötni.
Ha ezt a GM1-et megcsinálnák fém eloxált, teli oldallapokkal nekem bejönne, csak nincs benne kihívás.
-
törölt tag
Fütyörész..fütyörész..
-
törölt tag
A copy-paste-el-ni egyrészt tiszteletlenség, mert azt jelenti, hogy nem veszed komolyan a másikat, másrészt, meg harmadik fél a gondolataival - mint eszközzel - "vitatkozol". Ez ismételten azt mutatja nem akarsz egyen rangú "partner" lenni a vitában.
illetve az internet az olyan dolog, hogy kitartó kereséssel bármit, és annak az ellenkezőjét is alá lehet támasztani.. Így ismételten többet ér a közösségnek, ha nem az internet vs. valaki, vagy internet vs. internet csatát kell végignézni, ami megint csak, a másik/egymás idegeinek a tönkretételén/lefárasztásán kívül túl sok eredménnyel nem kecsegtet.Ezt, k. jó lenne itt elkerülni.
-
törölt tag
Rick4 & Az-X:
Szerintem mindkettőtöknek van a mondókájában olyan rész, ami azt mutatja, hogy alapvető összefüggéseket nem láttok át, akadnak bőven homályos foltok.
Ebbe nem akarok beleszállni ennél jobban, csak most szólok, hogy senkinek sincs teljesen igaza, olyan amit "tényként" lehetne kezelni, és ezt a fél/negyed igazságot, rákényszeríteni a másikra sem egy produktív dolog, nem erről szól a topik, nem ez a célja. (Ebben meg biztos vagyok.) -
törölt tag
A lineáris táp lassan szabályoz nagy áramokra és áramváltozásokra, és ahogy a belsőellenállása, úgy a zaja is nő a terhelő áram frekvenciájának emelkedésére.
Egy ilyen alaplapnál a CPU tápja a legnagyobb/legerősebb zajforrás, ha ezt tudod teljesen külön (teljes galvanikus leválasztással) kezelni, akkor többet nyertél, mintha a klasszikus kapcsoló üzemű DC-DC elé kötötted volna a világ összes lineáris szabályzóját. -
-
törölt tag
Az spdif-hez: bármelyik az alaplapi codek-en van kivezetés hozzá, magán a tokon.
Letöltöd a kodekhez tartozó manual-t és megnézed, hogy lehet hardveresen/szoftveresen életre kelteni. -
törölt tag
válasz
PROTRON #53488 üzenetére
Nem az a probléma, hogy a VRM gyenge lenne, hanem az, hogy véges a hatásfoka (94-95%), tehát hőt termel miközben kiszolgálja a CPU-t árammal és a bordázatban/PCB-ben akumulálódott hő hatására meg csökken a kapcsoló elem (mosfet, power stage) áram terhelhetősége:
A probléma az az, hogy a gyártó nem folyamatos terhelésre (48 órás FPU teszt) csinálja hozzá hűtést, szóval hiába csak 15W a hőfejlődés az akár 500A-t/600W-ot is tudó VRM-en, még így is esélyes, hogy ez a csekély terhelés is felfűti annyira, hogy egy idő után limitálnia kell a vezérlésnek a VRM által leadható áramot. Ez azzal is járhat, hogy le throttling-ol a cpu a túlmelegedett VRM miatt, akár egy ilyen hosszabb FPU teszt alatt.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #53470 üzenetére
Akkor el vagy egy kicsit tévedve: Az hogy a CPU-n nincs aktív TDP limit, az bizony OC-nak számít. Azzal, hogy vettél egy x-es processzort, magadnak csinálod a bajt, ha nem tudod megnyugtató módon hűteni, hát állíts be neki TDP limitet.
Vagy vegyél rá végtelen hűtést, akkor meg a VRM/hűtése válik szűk keresztmetszetté, - mondjuk egy 48 órás FPU tesztnél - és onnantól megint órajelet fog veszteni a processzor, terhelés teszt alatt, csak már nem nem a magas maghőmérséklet miatt. Tehát még időben szólok, hogy a VRM-re is tegyél fel egyből folyadék hűtést.
-
-
törölt tag
válasz
#25954560 #53452 üzenetére
Akkor időben szólok, hogy nincs szükség a 90°-os adapterekre
Mert a felső kettő ventilátornak sincs sok értelme, mert nem növeli a térfogat áramot, (a szívó oldaluk erősen terhelve van).
Az oldalsó kettőnek meg azért nincs túl sok értelme, mert a doboz oldalán az a keresztmetszet amin keresztül be tudna áramlani a levegő rajtuk keresztül, az a ventilátorok felületéhez képest nevetségesen csekély. Illetve közben ezek még vákuumot sem képesek majd létrehozni - ami ezen a kis keresztmetszeten is beszívna némi a levegőt - mert azok nem légzáróan vannak felszerelve az oldallapra.Szerintem a ház kiváló alap lesz "barkácsoláshoz", látszólag.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #53430 üzenetére
Ez még istenes, nekem minden új házamhoz másik Noctua torony hűtőt kellett vennem anno, mert a régi (1-2 éves
) hűtő egy picit mindig szélesebb/magasabb volt, mint annak lennie kellett volna.
A harmadik ilyen esetnél inkább elengedtem a stabil "prémium érzés" utáni kajtatást, pedig igény az lett volna rá.. -
törölt tag
válasz
Grave_444 #53379 üzenetére
Igen.
A GND és az 5V, illetve a GND és a 12V közé (50-75-100-150Ohm-os) ellenálláson keresztül bekötött ventilátornak ezzel szemben semmilyen kockázata nincs, ehhez képest.Úgyhogy ez alapján inkább nevezném "barkácsolásnak" a "7V-os" megoldást, mint az ellenállásos vagy a fix 5V-os megoldást.
-
törölt tag
válasz
Grave_444 #53372 üzenetére
Addig OK, amíg a 5V-nak nagyobb az alapterhelése, mint az az áram, ami a párhuzamosan kötött hűtők miatt a 12V-ról a 5V-oság felé folyik, és mondjuk nincs zárlat.
Ugyan is ez az áram megpróbálja megemelni az 5V-os ág feszültségét, amire a tápegység csak úgy képes reagálni, hogy kevesebb energiát juttat ebbe az ágba, de arra már képtelen, hogy negatívba mennyen át az energia mérleg, és úgy tartsa stabilan a kimenőfeszültséget.
Amikor átbillen a dolog, akkor van az, hogy a 5V-os ág leáll egy pillanat alatt, és a 12V szabadon bármi féle akadály nélkül felránthatja 5V fölé, rendes rövidzárlatnál akár 12V-ra.
Abban kell reménykedni, hogy a túlfeszültség védelem gyorsabban kapcsol le, mint ahogy az 5V-ra méretezett IC-k megsemmisülnek.Szóval annyira nem professzionális ez a megoldás.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #53337 üzenetére
Tippeld meg, hogy mekkora lenne a légszállítása a slim ventilátorodnak a rácson, bordán alaplapon keresztül, ha nem ütközne akadályba a nyomó oldalon, szabad útja lenne eláramolnia a levegőnek.
Illetve tippeld meg, hogy a TFX táp a 40mm-es pörgetyűjével adott fordulaton mekkora légszállítást képes produkálni.A két légszállítás köszönő viszonyban sincs, szar a szellőzés, és a top-flow hűtés sem tud így normálisan dolgozni. Más baj nincs.
-
törölt tag
válasz
FireKeeper #53306 üzenetére
Az rendszerint csak "egy felület növelt ballaszt", nem hűtés. Nem arra van tervezve, hogy 20W-ot (6db tokozás, 3,2W max. tdp/tok) folyamatosan leadjon, hanem arra, hogy egy alacsony átlag terhelés pl.:5W mellett a 20W-os csúcsokat feleméssze maga az anyagmennyiség, így átlagoljon. Abban bíznak a mérnökök, hogy a CPU túlmelegszik és magától visszavesz, vagy véget ér a feladata addigra, mire a teljes VRM elérné azt a kritikus hőmérsékletet, ami miatt a vezérlője jelezné a CPU felé, hogy ezennel lefeleződött az áram, amit a VRM tud szolgáltatni..
Amúgy a Fet a PCB felé jobban közli a hőt - mivel arra van forrasztva - mint a gap padon keresztül a borda felé képes lenne, és ezért bizonyos megkötéssel még a borda indokolt sem lenne, ha nem saját maga akadályozná meg a légáramlást, a PCB-n/Fet-eken keresztül jutni. -
törölt tag
válasz
viperabácsi #53286 üzenetére
Van ennek a témának saját topikja. [link]
-
törölt tag
válasz
PROTRON #53273 üzenetére
Ez jól hangzik elsőre, de mint bárhol máshol a részletekben rejlik az ördög.
Ha nem járod végig azt az utat, ahol a buktatókkal egyesével meg lehet küzdeni, tanulni, akkor hosszasan-fájdalmas szenvedés lesz az az idő, mire olyat leszel képes építeni, amit el tudsz fogadni.Nekem is volt indíttatásom arra, hogy vegyek/építsek mechanikus billentyűzetet, két hét kutatás után még csak a felszínt kapargattam, de úgy tűnt, minden egyes része pontosan annyi előnyt hordoz mint hátrányt. pl.: nem hiába van vagy 120 féle kapcsoló, az egyre sűrűbb erdőből a kiutat mindenki keresi, csak nem leli...
Ha pénzt akarsz spórolni, azt vedd meg, ami minden szempontból szimpatikus, de tudod hogy "annyit" soha nem költenél el rá, ezért már elsőre kizárhattad, mint lehetséges megoldást.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #53214 üzenetére
Ha most egyik irányban sem billeg, csak a fekete gallér mocorog akkor nincs baja, ennyit elvileg ki kell hogy bírjon az alkatrész lába, és a for-padról sem vált el teljesen.
Én úgy látom hogy ez fix 12V-os, NE dugd rá 19V-os tápra, meg azt is javaslom, hogy a polaritást is csekkold le 2x!
Nem kell kipróbálni, mert meg tudom mondani mi történik: elvileg van rajta túlfeszültség védelem, szóval be se fog kapcsolni a 19V-os táppal.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #53212 üzenetére
Nem csak a qc-vel van gond, gond az is, hogy egy topológia amit leterveznek, az azoknak a követelményeknek felel meg, ami a tervezés alatt aktuális volt, de mivel irányelv, hogy folyamatosan csökkenteni KELL a cunstomer grade készülékek st-by fogyasztását, így 3-5 év múlva, lehet hogy nem lesz "teljesen kompatibilis" a psu design-ja az a korszerűnek mondható platformal.
pl.: lehet hogy amit eladnak most a Bronz tápnak annak a dizájnja ATX 2.4-nek (2013) felel meg, az alaplapé meg a V2.53-nek(2020), akar. Persze törekednek arra hogy modernizálják a működését, de vannak olyan részletek, amit azzal a dizájnnal nem lehet teljesíteni, elavul. -
törölt tag
válasz
PROTRON #53210 üzenetére
Ja.
Amikor áram alá helyezed, a PFC-nek kell feltöltenie a kondenzátort a már említett 400V-ra, de ez pár pillanat.
Ha bedugod és utána folyamatosan sípol, amíg be nem kapcsolod a gépet a power-gomb-al, akkor két dolgot telhetsz:
-megnézed, hogy ebben az állapotban mekkora az áramfölvétele a tápnak és a teljes gépnek, és megpróbálsz olyan energiagazdálkodást letiltani bios-ban, ami st-by (mert ez az állapot az) bekapcsolva hagy majd ezt azt az alaplapon, így növelve a tápegység terhelését.
-kicseréled a tápot egy modernebbre.Ha jól emlékezem volt nálam kipróbálásra úgy 10 éve egy Nexus Ultra Quiet ATX táp, azzal pl.: bármit csinálhattam annak k. hangosan sípolt a PFC-je st-by-ban. -> vissza küldtem.
-
törölt tag
válasz
PROTRON #53207 üzenetére
Kapcsoló üzemű táp, a 100% körüli terhelést (névleges) úgy oldja meg, hogy a kapcsoló tranzisztorok 75-85%-os kitöltési tényezővel dolgoznak, ennél sokkal nagyobb nem lehet, mert egyrészt nem nulla az az idő, amíg megtörténik a tranzisztornak a be->ki ki->be váltása, mert k. nagy energiát tároló induktív terhelésnek is idő, amíg leadja/felveszi az energiát, amíg az vezető állapotba tartja/kényszerítheti a tranzisztort.
Így a veszélye nő annak, hogy a terhelést növelve, vagy rövidzárlatnál, ahol megváltozik a transzformátor viselkedésé, lesz egy olyan pillanat, ahol egyszerre mindkét tranzisztor (half bridge/full bridge a topológiák) vezető állapotba kerülket. Ez állt. katasztrofális következményekkel jár->pukk.Szóval névleges(100%-os) terhelést ~75%-os kitöltéssel oldja meg, alacsony 2-3%-os terhelésnél le kell vinnie 1-0,5% közé a kitöltési tényezőt, ennél alacsonyabb terhelést úgy tud lekezelni, hogy a.) csökkenti a kapcsolási frekvenciát, b.) rövid brust-okban kapcsolja be a megfelelő tranzisztort.
Egyrészt ha a kapcsolási frekvencia amúgy is alacsonyan volt pl.50-100KHz akkor az alacsonyabb kapcsolási frekvencia 25-50K már vállhat hallhatóvá.
Másrészt, ebben az állapotban elég komolyan küzd a tápegység, hogy a kimenő feszültséget stabilizálja, ezért pillanatról-pillanatra változik a kimeneti feszültség stabilizálást megoldó impulzusok mennyisége/eloszlása, "zenél".
De nem csak a táp, a PFC (ez egy DC-DC ami a 85-265 AC hálózati feszültségből előállítható 120-375V DC-ból, egy állandósult DC 400V-ot csinál) az is így oldja meg, így kezeli le az alacsony terhelést.
Ami eldönti hogy hallod/nem hallod az idle/st-by állapotban a susnyorgást, az az, hogy milyen alacsony a terhelés (~0,02%?), és főként az, hogy eredetileg mennyire alacsonyra tervezték a tápegység kapcsolási frekvenciáját.Röviden: Nincs baja a tápnak, az a dizájn így működik, azon lehet gondolkodni, hogy a min. terhelést ha lehet adni a gépnek, st-by-ban akkor lehet jobb lesz neked és a tápnak is hosszú távon.
-
törölt tag
válasz
Synthwave #53193 üzenetére
Találtam egy képet ami szerint az NM-AM4 UxS mount rámegy az x470-re, ami ugyan ez a dizájn mint az említett b450 és ezek szerint az ebben a pozícióban az OK, de a "sima" NM-AM4 teljesen valószínű nem megy rá ugyan ebben az állásban.
Sima/UxS lefogók arányaiban. :[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Vicces képek
- GTA V
- Milyen légkondit a lakásba?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- NBA és kosárlabda topic
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Xbox Ultimate előfizetések
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest