- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Én és a számítógép
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
memorix
senior tag
válasz
Lordus #104296 üzenetére
Csak teszteléssel tudod meg, hogy a router csere megoldja a problémádat vagy sem . Szerintem kezd ezekkel:
TP-Link Archer AX55 AX3000 Router
CUDY X6 AX1800Talán pár méterrel lesz erősebb/stabilabb jeled. Úgy vélem a 10 méter körüli távolság nem fog ezekkel se összejönni. Max ha ablak közelébe van a routered és a cliens az udvaron.
Ha ez nem hozza a kívánt hatást akkor kívülre fel kell rakni egy jeltovábbítót ami kábelen van csatlakoztatva a routeredhez, lehet hogy router csere nélkül is megtudnád oldani.
-
Lordus
senior tag
Sziasztok,
TL-WR1043ND - ezt a routert szeretném (pontosabban kell) lecserélni.
99,99%-ig elégedett vagyok vele, ez a tudás az én felhasználási igényeimhez tökéletesen megfelelő, egyetlen gondom a túl kicsi hatótávolság, amie ki tudja küldeni a jelet.Tehát kb. 20E ft-ban gondolkodom (nincs kőbevésve), fentivel megegyező tudású router kellene nekem (ha tud 5ghz-et, nem baj, de tudja azt is, amit ez, tehát a régi specifikációit mindenképp tudja!), Lehetőleg Xiaomi, vagy TP Link a preferált (de ez sincs kőbevésve). Gondolnék a jövőre is, így ha azt mondjátok, hogy ár/érték arányban az XY jobban megérni 27E-ért, akkor term. azt veszem!
Sajnos egy fereday kalitkában lakom kb, még a mobil jel is alig jön be a házba. és nekem az udvaron kellene wifi jel. Most épphogy az ajtó/ablak közelében van, de 3-5 m-re a háztól már nincs. Csak ezt kellene megoldani, hogy az udvaron (a házon belül és a falakon kívül 10m-es körben /700 m2 telek/) legyen net.
3 telefon, 4 számítógép és egyéb kis okos eszközök (lámpa), kamera lenne rajta.
2 szint, tégla, jó vastag falak, sok fém/kábel...Digi 1000
jeltovábbító/hasonló nem érdekes, egy eszközt szeretnék csak használni! VAGY jelenleg az emeleten van egy ősrégi Dlink. Oda mehetne a 1043nd és a fsztre az új.
előre is köszönöm a segítséget!
-
Pierre75
senior tag
válasz
Gubek-Einste #104290 üzenetére
5g-ből melyiket ajánlanád?
(Utánaolvasva látom, hogy 100E körül de elég egy xiaomi cpe vagy inkább oppo?) -
-
osonte
őstag
válasz
smallmer #104291 üzenetére
A hétvégi ház az nekem előtte összeállt azok alapján amit írtál, de igy egyben persze jobban átlátható.
Viszont ahol hétköznap vagy az TUF vagy RT AX6000? Mekkora a ház? Elégedett vagy vele, mindenhol van lefedettsége?
Azért csak, mert akkor így tényleg minden infó talán adott. Biztos többen többfélét javasolunk, de a helyszínen fog csak kiderülni, hogy mennyire lesz jó amit ajánlottunk/megveszel. Viszont mindenképp online vedd a 14 napos elállási lehetőség miatt, bármit is választasz.
-
zolikaDB
veterán
Sziasztok!
Routert szeretnék venni, segítségre lenne szükségem.
Előbb a kérdésekre válaszolok, utána a monológom
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? 2 szint, betonfodem, szilikát falak.
Cirka 2*45m². Ikerház egyik fele.
Szomszéd van
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop? Alsó szinten egy asztali PC van, az kábelen kapna a netet, ezen felül 2-3db Samsung telefon, wifi 6-os, iPad Air 2 (cirka 8 éves, nincs wifi 6), meg egy amazon firestick.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? Nincs még eldöntve, de valszeg Digi 1000/300. (Vagy Telekom 1000/1000)
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! Első körben 25e-bol megállnék.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? Nincs egyéb igenyem.Szóval, Itt kellene netet szórnia egy jóféle wifi routernek, vagy bárminek, meg az udvaron barkácsolás közben se lenne baj, ha egy kis net jutna.
Amit találtam: utcafronti nappaliban alsó szinten egy kupac kábel, UTP, TV stb. Felső szinten ugyanebben a vonalban szintén egy UTP.
Állítólag régebben, Digi volt a házban.Illetve ilyen körülmények/adottságok mellett mivel lesz ebben a házban stabil a net mindenhol? Ár/érték arányban persze a legjobbra törekszünk, nem vagyunk lottónyertesek, és nem ez a fő prioritás, de ha már a PH-n járunk, jó lenne valami okos megoldást összehozni.
*Én gondolkodtam egy ilyenben:
TP-Link Archer AX1800 - 18k lenne alzáról most (-1500 kuponnal)
CUDY AX3000 - 22.5 alzárólManapság vakon vagyok ebben a sztoriban. De jól gondolom, hogy alap Digis/Telekomon routerrel "nem jutok messzire"?
Egy dolog még: az alsó szinten bekapcsoltam a mobil hotspot egy Galaxy S7-esen, amin voda 4G mobilnet van.
Felső szinten egy Galaxy S23-ason a Wifi maxot mutatott, és teljesen folyamatosan streameltem youtube adásokat.
Két telefon wifije közt ennyire nem számít a betonfodem?Köszönöm előre is a segítséget!
-
smallmer
őstag
válasz
BB9000 #104286 üzenetére
Valóban összeszedetlenül írtam le. Akkor előröl az egészet.
Hétvégén itt vagyok:
- Adott egy 3 szintes ház, amelynél a 0. és az 1. szintnél vasbeton födém van.
- A 0. szinten (földszinten) van egy Asus RT-AX58U v2
- Az 1. szinten van egy Asus RT-AX57
- A 2. szinten egyelőre nincsen semmi
- A 0. szintről közvetlenül megy CAT5e kábel az 1.-re és a 2. szintre is, azaz az RT-AX58U v2 közvetlenül kábelen csatlakozik az RT-AX57-hez és az új router is kábelen fog csatlakozni.Ezek most az adottságok.
Hétköznap itt vagyok:
Egy ASUS AX6000 van használatban.Azt is meg tudom tenni, hogy a hétköznapi házban felkapom az AX6000-et és oda egy teljesen másik routert vásárolok, ami jobb vagy veszek egy másik routert a hétvégi házba és marad az AX6000 a jelenlegi helyén.
Amennyiben az AX6000 átkerülne a hétvégi házba mint 3. router akkor keresnem kell a helyére valamit. Ekkor hajlandó vagyok jóval többet költeni rá, de ha csak a hétvégi házba veszek újat, akkor 50 ezer forintig jó lenne megúszni.
Mi lehet a jobb megoldás? AX6000-ez rakjam át vagy vegyek egy gyengébbet oda, mert felesleges az AX6000.
Még nem zártuk le a témát szerintem. Jól körbe szeretném járni.
-
-
blakey
titán
válasz
MaCS_70 #104288 üzenetére
Ezt mire alapozod? - nem hinném, hogy bármit indokolnom kéne, mert mint írtam "…nagyon nem keverném…", azaz én nem csinálnék ilyet. Nem tényt, nem "törvényszerű megoldást" említettem, egyszerűen, azonos márkából, lehetőleg egyforma routereket használnék, ennek lehetnek esztétikai, praktikussági és akár funkcionalitási okai is. Számomra jól jön, hogy azonos típus, azonos fw, így csak egyet kell tárolni (igen, én mindent lementek, hogy ne érjen meglepetés). Eltérő típusok esetében nagy eséllyel a fw is eltérő, ennek köszönhetően akár más hibák is előfordulhatnak, akár a Mesh-t is illetően. Feleslegesen nem szoktam bonyolítani az életemet, van aki szereti, van akit nem zavar, stb.
-
válasz
blakey #104285 üzenetére
"A routereket nagyon nem keverném, tehát nem tennék az Asus hálózatba olyan routereket, amiknek eltérőek a verziószámuk, netán a termékcsalád is egy kicsit más, pl. sima Asus + TUF nem biztos, hogy 100%-ban jó lesz. Szerintem érdemes az egységes eszköz/firmware kapcsolatra építeni."
Ezt mire alapozod? Én, őszintén szólva még nem tapasztaltam ennek a jelentőségét egy csomó, egészen szélsőséges paraméterezettségű Asus eszköz közötti variálás során, és elméleti okát sem igazán látom. Mint ahogy sok más elméleti okkal sem vagyok tisztában.
Köszönettel: MaCS
-
Noxy
veterán
Cudy vezeték nélküli Mesh hálózat vizuálisan, az inSSIDer alkalmazásban: [kép]
Ha nem megfelelő a wifi kapcsolat a fő routerral, a kék led fehérre vált. Magyarul, a Cudy tudja hol érzi jól magát. -
válasz
smallmer #104282 üzenetére
Úgy látom vannak itt problémák.
Egyszer azt írod, hogy három Asus router van aimesh-ben,
utána egy másik hsz-ben felsorolsz kettőt. Kettő van, vagy három? Arról egy szót se írtál eddig, hogy hogyan vannak összekötve a mesh node-ok. WiFi-vel, vagy kábellel? A háromszintes házban a legfelső szinten vannak gondjaid a WiFi eszközökkel. Az eddigi információcsepegtetésből arra lehet következtetni, hogy a legfelső szinten jelenleg nincs WiFi router. Ha ez így van, akkor kizárólag az egy szinttel lejjebb elhelyezett WiFi routerhez tudnak kapcsolódni a legfelső emeleten lévő WiFi eszközök, ráadásul egy vasbeton födémen keresztül. A telefonod WiFi térerőjelzője nincs maxon, és ebből azt a téves következtetést vonod le, hogy bizonyára nem a megfelelő node-hoz kapcsolódik. A helyes következtetés az lenne, hogy az adott helyen nincs megfelelő WiFi térerő. Ahogy osonte fórumtárs is írta: vasbeton födémek esetén emeletenként ajánlott elhelyezni, egy routert.
Segítség node-hoz kapcsolódás témában: Az aimesh kezelői felületén pontosan követhető az összes eszköz node-hoz kapcsolódása is. Találgatás helyett érdemes ránézni.
Memorix fórumtárs hozzászólásából jól látod, hogy ahhoz, hogy mindhárom szinten kielégítő legyen a WiFi jel, valóban kell mindhárom szintre egy-egy router. De még az is kell, hogy a három router egymással is megfelelően tudjon kommunikálni. Ennek a legjobb módja, ha össze vannak kábelezve. Ha a kábelezés nem lehetséges opció, akkor jön elő az, hogy a fő router képes legyen a node-okkal megfelelően gyorsan kommunikálni. Ehhez két fontos dolognak kell teljesülni:
1./ a fő routernek jó rálátása kell legyen minden node-ra. Ezt a routerek lehető legjobb elhelyezésével kell megoldanod. Ha vasbeton födém van köztük, akkor a kapcsolat gyenge lesz.
2./ a fő routernek megfelelő mennyiségű rádiócsatornával kell rendelkeznie. Ebben jó pl a javasolt TUF AX4200, mert abban 2.4GHz -en 2x2, továbbá 5GHz-en 3x3 csatorna áll rendelkezésre, de mégjobb az AX6000, amiben 2.4GHz -en is 4x4, és 5GHz-en is 4x4 csatorna áll rendelkezésre.
Ha az összes emeleti node össze van kábelezve a fő routerrel, akkor a fő routernek nem szükéges 4x4-es rádióval rendelkeznie. Ilyenkor a jobb rádiójú routert oda javasolt tenni, ahol a legtöbb WiFi eszköz van, illetve oda, ahol a jobb WiFi-t igénylő eszközöket szeretnéd használni.
Az AX57-ben és az AX58-ban is 2.4GHz -en is 2x2, és 5GHz-en is 2x2 csatorna áll rendelkezésre. Node-nak jók lehetnek, fő routernek WiFi összeköttetés esetén szűk keresztmetszetet jelentenek. -
blakey
titán
válasz
Az AiMesh lényege, hogy a kívánt térben megfelelő lefedettséget biztosítson, ez lehet vezetések, vagy vezetéknélküli. Ha kétsávos routereket szeretnél AiMesh-ben használni, akkor a vezetékes kapcsolat a legjobb, mert úgy a Wifi szabad marad, viszont, ha nincs mód a vezetékes kapcsolatra, akkor a háromsávos router a legjobb megoldás, az amelyiknek van 1 db 2,4 GHz-es sávja, és 2 db 5GHz-es sávja, mert így az egyik 5GHz-es sáv csak az AiMesh-nek lesz fenntartva, és még mindig marad 2 sáv a többi eszköznek. A routereket nagyon nem keverném, tehát nem tennék az Asus hálózatba olyan routereket, amiknek eltérőek a verziószámuk, netán a termékcsalád is egy kicsit más, pl. sima Asus + TUF nem biztos, hogy 100%-ban jó lesz. Szerintem érdemes az egységes eszköz/firmware kapcsolatra építeni. Azon érdemes elgondolkodni, hogy ha már cserélsz, akkor fő routert cserélsz, vagy csak egy egyszerű bővítés is elég lenne, utóbbi esetében simán elég az AX57, hiszen már az egyik bizonyított. Ha fő routerben gondolkodsz, akkor érdemes lehet háromsávosban gondolkodni, esetleg egy duo pakkban és hozzárendelni a meglévő routerek egyikét, mint harmadik eszközt.
-
osonte
őstag
válasz
A routert úgy képzeld el, mint egy kis számítógép, ugyanúgy van processzor benne, memória és egyéb paraméterek. A fő router a rendszer "agya", tehát az hozza létre az internet kapcsolatot, működik a DHCP szerver rajta (osztja ki az IP címeket), meg ilyenek, tehát a feladatok rajta csattannak. Az a TUF-AX4200 4x2GHz-es modern Mediatek processzort tartalmaz, 512 MB memóriával és legnagyobb a lefedettsége, lehet van udvar stb... így az tűnik ésszerűnek a földszintre. A leggyengébb az AX57 minden területen, azért menne az az első emeletre és a kettő között van az AX58, ami 4x1.7GHz, 512 MB memóriával és viszonylag jó lefedettséggel, ezért azt javasolnám arra a szintre ahol dolgozol.
-
Noxy
veterán
válasz
Alex91 #104280 üzenetére
Csak azért reagáltam, mert nem először olvasom, hogy nem úgy működik a mesh ahogy elvárnák.
Nálam pld a fszt csak magában lóg a falon a táp kábellal.
Ha meg a fszt-re tudtam volna kábelt varázsolni mesh sem kellene. Elég lett volna 1 Cudy. A fúrás faragás, takarítás árán jobban jöttem ki, ha veszek még egy Cudy-t. -
smallmer
őstag
Inkább egy Zenwifit (XD6S, AX XT8) vegyek vagy egy Sima Asus Aimesh routert szerinted?
#104276 kpityu2
Köszönöm szépen, ezt nem is tudtamPont így van minden ahogy írod.
Az nem mindegy egyébként, hogy melyik a fő router? Jobban használatban van egy fő router?Akkor kell választanom valami jobb Asus routert és akkor megoldódik a gondom. Mindenképpen jó lenne ez a játék optimalizás funkció, de az nem tudom mit takar pontosan.
-
memorix
senior tag
válasz
smallmer #104274 üzenetére
1) Lehet kábelezni és akkor Meshben gyorsabb a kapcsolat a két router között. Azonban a AX57 és AX58 nem erős routerek, kis lakásokhoz ajánlják ahol max 1 normál faltávolság van a router és a kliens és nincs egyéb nehezítő körülmény. Átlagos felhasználásra. Kis alapterülethez. Belépő szintű routerek. Nincs játék gyorsítási funkció bennük.
2) A TUF AX4200/AX6000 picit erősebb routerek mint a AX58/AX57-k. Speciális jelformáló technologiával rendelkeznek és kb 2.5-4 méterrel tovább "látnak". Játék gyorsítási funkció van bennük.
3)Az Asus XD6S sorozat kifejezetten osztott környezethez lett tervezve. Tudásban közel vannak a TUF szériához (nem játékra optimalizáltak) azonban MESH-ben jobban dolgoznak.
4) Az Asus EBM68 üzleti környezetre lett kifejlesztve ahol többszintes irodaházak , kávézók, egyéb Wifi routerek zavaró tényezők vannak, valamint rengeteg kliens, a XD6S nél több szolgáltatást kínáló router, monitorozó eszközökkel.Asus vonalon ezek között tudsz válogatni.
A mostani rendszeredet nem tudod más gyártó Mesh rendszerével keverni. Az az elképzelésed nem járható. Max ha mindent routert lecserélnél. Más gyártók belépő szintű terméki se oldják meg 3 szinten a Wifi kapcsolatot vasbeton födém esetén kábelezés nélkül egykönnyen.
A legjobb megoldás ha a főroutered és a PC között kábel lenne.
Amúgy ha a AX57 helyett ha lenne egy TUF AX4200 az is talán lehetne járható megoldás. Érdemes kipróbálni ha nem megy akkor visszaárúzod a routert (neten vásárolt termékeke esetén ha magánszemély vesz árút akkor visszaküldheti 14 napon belül a terméket). Utána próbálkozol a XD6S -l. Ha ez se hozza meg áttörést akkor van a EBM68 -s. Ha az se segít akkor csak a direct kábel segít.
A felszabaduló routert meg eladod. Vagy felviszed arra a szintre ahol játszol. Mershnél a routereket érdemes összekábelezni.
-
osonte
őstag
válasz
smallmer #104274 üzenetére
Ez miatt vettem én családi háznál minden szintre egyforma routert (RT-AX58U v2) és tökéletesen oda csatlakozott minden ahova kellett. Viszont egy router csak egy szintet tud ellátni, azt viszont megfelelően minden sarkában. Pont azon a szinten nincs semmi ha jól értem, ami a legfontosabb lenne, oda vennék egy 3-ik Asus-t. Gondolom a földszinten van a fő router, az első szinten meg a AiMesh (AX57). Nem tudom mennyi a keret rá, de a földszintre tennék egy TUF-AX4200 -ot, ami Wifi-ben is elég erős és processzorban is nagyon gyors (4x2GHz), az első emeleten hagynám az AX57-et és a legfelső emeletre menne az AX58, ahol dolgozol. Annyi, hogy mindkét eszköz kábellel csatlakozzon a fő routerhez.
-
Noxy
veterán
válasz
kpityu2 #104276 üzenetére
Hát én nem tudom, de nálam a 2 Cudy mesh router között egy fal meg egy beton födém van, de ha az emeleten vagyok akkor ahhoz csatlakozik, ha a fszt akkor meg ahhoz.
A 2 router között légvonalban kb 4.5 m távolság.
Nincs semmilyen mókolási lehetőség a routerben.
Teszi a dolgát, amire kitalálták. -
smallmer
őstag
válasz
memorix #104272 üzenetére
Van egy RT-AX58U V2 fő routerként a földszinten. Az elsőn van egy RT-AX57 és így sem tökéletes a másodikon a Wifi. Általában a legfelső szinten dolgozom és játszom a PS Portallal, így itt kellene a legjobb Wifinek, hálózatnak lennie.
Azt vettem észre, mintha néha nem jó Routerre kapcsolódnának az eszközeim. Lehet, hogy legfelül vagyok de a legalsóra kapcsolódik. Csak a telefonon látható Wifi jelzés miatt gondolom ezt, mert nincsen maxon. Amit még tudni kell, hogy vasbeton födém van.
Inkább azt mondjátok, hogy maradjak az Asus AiMesh vonalon?
Tökre vonz a Ubiquiti és a Linksys is. Kipróbálnék mást is, de ha azt mondjátok, hogy nem teszek jót így a hálózatnak, akkor oké, maradok Asus vonalon.
-
Pierre75
senior tag
Sim kártyás Routert keresek, telekom 5g sim kártyával használnám. Melyiket ajánlanátok? 25-50E ft ársávban egy 50 nm lakás a felhasználási hely.
Előre is köszi! -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy bővítem mégis az AiMesht még egy routerrel.
Melyik jobb választás ezek közül?
ASUS RT-AX57 vagy az ASUS Zenwifi XD6S -
válasz
Lacccca87 #104264 üzenetére
A vasbeton födém nem barátja a WiFi-nek.
Kipróbált, működő megoldás: Két Asus aimesh képes router. Egyik az emeleten, másik a földszinten. Úgy kell elhelyezni őket, hogy ne legyen köztük a födém. A feljáró környékén ezt legtöbb esetben meg lehet oldani. Nálam is pont így van. Egy válaszfal van csak köztük és a lépcső maga. (fa lépcső, vas tartószerkezettel)
Az emeleti routert a szolgáltató eszközébe vezetékkel kell bekötni. Így a kétszintes ház minden pontján jó sebességgel megy a net. Saját mérésem szerint a 200 Kbps a ház legtávolabbi pontjain, 4 válaszfal mögött is megvan.
Régebben egy powerine adapterrel is próbáltam az emeleteket összekötni, de az nálam zsákutca lett.
A két router biztos, hogy nem jön ki 25-30 ezer forintból, de kipróbált, működő megoldás a kétszintes ház teljes WiFi lefedésére. -
memorix
senior tag
válasz
2) opció, felejtős
1) opció, vezeték behúzása . Ez a legolcsóbb és a legjobb, garantált megoldás.
3) opció, kifogod az aranyhalat és vesz a barátodnak egy új házat ahol a vezeték is bent van.minden egyéb esetben problémás lesz a kapcsolat és az elvárt sebességet nem biztos hogy hozza.
Ha pedig szerettek kísérletezne akkor vesztek egy ASUS ExpertWiFi EBM68 packot (2db) és azzal kísérleteztek.
Vegyétek meg interneten és van 14 napotok tesztelni. Ha megoldja a problémátokat akkor jó lesz ha nem akkor visszakülditek.
-
kpityu2
őstag
válasz
Lacccca87 #104267 üzenetére
Azért még beszúrom, hogy mivel emelet-földszint átkötés, nagyobb barkács nélkül meg lehet oldani az ablakkeretbe fúrt lyukakon keresztül. Egyik ablaknál ki, levinni, alatta lévő ablaknál be. A többi opcióra senki se fog olyan javaslatot tenni, hogy ezt meg ezt vegyed, azzal tuti lesz.
-
Lacccca87
addikt
válasz
MaCS_70 #104266 üzenetére
Köszönöm a leírtakat, természetesen tudjuk hogy az lenne a legjobb ha vezetékezés lenne de sajnos az most nem áll módjában ismerősömnek, talán 2-3 év múlva ha felújítás lesz.
Igazából nem az kell hogy atom beton stabil és 1000/50 es kapcsolat jöjjön ki a végén, csak egy viszonylag elfogadható kapcsolódás, ahogy azt fentebb is leírtam.
Szóval kicsit módosítom fenti kérdésem és inkább csak a 2. opcióra kérnék így javaslatot.
-
válasz
Pedig a furkálás, vezetékezés a megoldás.
Lehet bűvészkedni a wifivel és egészen jó powerline eszközök vannak (a jobbak nem olcsón), de a fizika törvényeit az egyéni óhajok nem írják felül. A vezeték a korrekt, megbízható megoldás.
A többivel persze lehet kísérletezni, különösen a fömémáttörés környékén -- de egyrészt bizonytalan, másrészt biztosan nem lesz olyan jó, mint a vezeték, harmadrészt csakis helyben, türelmes kísérletezéssel és némi intuícióval állítható csak be.
MaCS
-
Lacccca87
addikt
Sziasztok,
Lehet rossz helyen kérdezem de akkor kérném az útbaigazítást
Szóval, ismerősöm beköltözött egy új ingatlanba ami 2 szintes (vasbeton födémmel).
Az emeletre kérték hogy húzzák be a Voda-s 1000/50 es koax netet, mert ott van a nappali ahol a TV is van. A gond az hogy a földszinten konkrétan 1-2 jelerősséget mutat WIFI esetén. Mobil esetében még nem lenne gond de a földszinten van a dolgozó ahol egy PC-t kellene bekapcsolni az internetbe.Amit próbált hogy egy TP Archer C5 1200 (fehér) WDS bridge-el csatlakoztatott a szolgáltatói készülék által adott wifire és a PC és Tp link között UTP-vel teremtett kapcsolatot. Ennek eredménye 85/30mbit sebesség lett (direktbe kötéssel egyébként szépen megvan a 850/48), de valamiért hol van internet hol pedig nincs, ennek nem tudjuk az okát, teljesen random és percen belül is változik néha.
Mivel nem szeretne sem furkálni sem pedig UTP kábeleket húzgálni így más megoldást kellene keresni és ebben kérném a segítségeteket.
1. Nem tudom mennyire működne ha venne egy erősebb routert amit rákötne közvetlen a szolgáltatói eszközre (amit bridge üzemmódba állítana) majd a router szolgáltatná a wifit. Kérdés hogy mennyire lenne így stabil a földszinten a térerő (számíthat-e annyit a jobb router?) Ugye ez esetben még szükséges egy wifi kártya a PC-be is.
2. Powerline adapter használata. Elvben normális nem öreg réz vezetékezés megy a falban. Viszont ezekhez nem igazán értek és nem tudom melyiket érdemes megvenni? Ami biztos hogy a extender adapter részére kellene az UTP csatlakozás lehetősége a PC-hez. Van olyan ami megbízható? Wifi része is kellően erős lehet hogy lefedje a földszintet? Feltételezzük hogy jó a vezetékezés akkor normális sebességet is el tud érni rajta? (min 500/50 jó lenne)
Mindkét opció esetében 20-35e között lenne jó maradni költség szinten (kivétel a wifi kártya a gépbe az külön számolandó), de ha csak 2-3e választ el a tényleg biztos megoldástól akkor az még beleférhet extraba.
Segítségeteket előre is köszönöm.
-
kpityu2
őstag
válasz
BB9000 #104262 üzenetére
Sajnos a rögzítés se mindig megoldás, nálam is van, hogy ragaszkodik a távolabbi node-hoz. Általában akkor, ha valami miatt nem tudott a közelebbihez csatlakozni és ilyenkor akkor is a távolabbihoz csatlakozik, ha egyébként fixálva van. És utána már valamiért nem is barangol, legalábbis egy jó ideig még akkor se, ha elérhető az erősebb. Volna még mit csiszolni az algoritmuson.
-
válasz
smallmer #104254 üzenetére
Nekem is Aimesh rendszerem van. Nem tapasztaltam vele olyat, hogy nem a legjobb vételt biztosító node-hoz kapcsolódna egy eszköz.
Ha nálad ez gond, akkor van arra lehetőség, hogy dedikált node-hoz kapcsolódjanak. Fixen, mindig ugyanahhoz. Itt van leírva, hogy hogy kell ezt beállítani. Ez a beállítás elsősorban a fix helyen lévő eszközök esetén jelenthet előrelépést.
A már működő Mesh rendszer mellé én nem tennék külön hálózatos WiFi routert egy PS portal miatt. Én inkább a mesh rendszert bővíteném, ha szükséges úgy, hogy abba a helyiségbe, amelyikben leginkább használod a PS portal-t tennék egy mesh routert (ha még nincs) és azt vezetékkel kötném be a fő routerbe. -
blakey
titán
-
válasz
tomyka74 #104259 üzenetére
A szolgáltató eszközét nem cserélheted. Bármi mást tennél oda helyette, a szolgáltatás nem működne tovább. Ha elégedetlen vagy az eszközzel és az általa biztosított szolgáltatással, akkor válthatsz szolgáltatót, vagy jelezheted a jelenlegi szolgáltatódnak az elégedetlenséged és utalhatsz rá, hogy ha nem cseréli, akkor lépsz.
A Diginél az is egy járható út, hogy a szolgáltató végponti eszközét átkapcsoltatod "modem üzemmód"-ba és te utána (mögé) teszel egy saját WiFi routert. Lehet, hogy a Vodkánál is működik ez a verzió. -
tomyka74
senior tag
Sziasztok.
Vodás router/modem- et (régi fehér upc-s) lecserélhetem én akármilyen másikra?
A jobb wifi reményében, meg hát régi sz@r már !
Vagy a szolgáltatóval mindenképp értekeznem kell erről?válaszokat köszi!
-
-
smallmer
őstag
válasz
Gubek-Einste #104255 üzenetére
Mi az oka, hogy erre esett a választásod?
Úgy látom, hogy a TP-Link EAP650 5Ghz-n 2402 Mbps-t tud.
Egy Archer AX55 ugyanennyit tud, közel fél áron.
Egy Ubiquiti UniFi Express is ugyanezt tudja és úgy tudom, hogy ők elég prémiumok. Nagyjából ugyanebben az árkategóriában.
Itt van még amazonon most a Linksys vagy egy Netgear vagy egy 6E LinksysNem kötekszem, csak érteni szeretném, hogy mit kell figyelni a választáskor
Köszi
-
-
smallmer
őstag
válasz
Gubek-Einste #104250 üzenetére
3 db asus van AiMesh-ben, de azon gondolkodom, hogy ezt nem tenném be AiMesh-be. Annyira nagyon nem vagyok elájulva tőle (úgy veszem észre, hogy nem mindig a jobb AP-hoz kapcsolódik). Ezért gondolkodtam azon, hogy itt külön lenne egy AP/Router valami másik SSID-vel. Ezt csak én használnám kb. a többi családtag használja majd az AiMesht.
-
kpityu2
őstag
válasz
Gyuri27 #104252 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy jó, hanem azt, hogy egy teszt. És elég korrekt módon leírja a dolgokat, tehát láthatja aki akarja, hogy mi a helyzet ezekkel az eszközökkel. Amúgy nyilván azért ennyi, mert nem csak adapter, hanem önmagában képes AX-es mesh hálózatot létrehozni.
-
kpityu2
őstag
Új PC World Powerline teszt azoknak akik másként nem tudják megoldani. [link]
-
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni router választásban vagy igazából AP is jó lehet az alábbi paraméterekkel.■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6)szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
Nagyjából 20-30 eszköz lenne rajta. Ennek a fele wifi 6-os.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?Gigabit/gigabit
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!50 ezer forint kb
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Szeretném, ha a Playstation Portalom számára a lehető legjobb hálózatot, internetelérést biztosítaná. Nem csak Asus, TP-Link vonal érdekel. Lehet más is —> Ubiquiti, Zyxel, Linksys, Eero, Google tehát nem csak a megszokott márkák. Amazonos rendelés simán mehet. Lényeg, hogy Stabil, gyors internetet biztosítson az eszközeimnek.köszi
-
válasz
Tompika777 #104246 üzenetére
Egy gyártó, 4 szabvány. Csak hogy egyszerű legyen
Köszi, utánanézek!
PoE kérdésre tudja valaki a választ?
-
válasz
Patice #104244 üzenetére
Áhh, értem, köszi!
Akkor ebből a szempontból az OneMesh jobb, ott lefocizza a két vagy több eszköz egymás között a dolgot, és nem kell egy harmadik vezérlő.
Már csak asszonyt kell rábeszélni, hogy az antennás router is jó lesz, nem kell "tányér alakú" AP
Van arra lehetőség, hogy OneMesh támogatású routernek PoE-n keresztül adjak áramot?
-
válasz
Fecogame #104234 üzenetére
Jól látod.
A szoftveres kontroller mehet Docker-ben is, nem feltétele a Windows. Sokan Docker-képes NAS-on vagy egy raspberry-n futtatják.
Kontroller nélkül a seamless roaming nem fog menni, ha egyszer be lett állítva a rendszer.
Én Omadát használok itthon, meg vagyok vele elégedve. -
woodworm
veterán
válasz
milan26 #104235 üzenetére
Azért, mert ugyanazt az ssid-t adod a kiterjesztett hálózatnak, mint amihez csatlakoztattad, sokkal előrébb nem leszel. Ugyanezt meg lehet tenni az ap módba tett routerrel is. Ahhoz, hogy a seamless routing megvalósuljon, legalább a wifi szabvány ezen részeit. Általában ez sem működik tökéletesen, ezért a cégek saját mesh rendszere és a háttérben működő voodoo.
Visszatérve az azonos ssid-re, azt bármikor megteheted a második routerrel (ap-vel) is.
-
gurabli
őstag
válasz
Fecogame #104232 üzenetére
Ne engedd el a Cudyt. Ha tartasz az esetleges backdoor miatt, akkor pakolj rá OpenWRT-t. De a backdoor lehetőséget nem rartom már valószínűnek (EU firmware esetén különösen), mert elég hamar és könnyen kideríthető. Pár éve semmi hír róla, pedig szerintem lenne. Amúgy egy TP-Link-ben sem bíznék meg jobban, ha erről van szó (sajnos). Nem beszélve a Xiaomi, Huawei és társairől. És akkor ott a rengeteg kínai IoT eszköz. Elég népszerű lett a Cudy, sokan használják.
A teljesítménye pedig egyszerűen hihetetlen. -
milan26
senior tag
válasz
MaCS_70 #104231 üzenetére
Igen, ugyanannak a hálózatnak marad a része, hisz ugyanazon a ponton képes kilépni az internetre, de a telefon mégis két wifihez képes kapcsolódni. Ezzel csak az a baj, hogy nincs semmi automatika, ami váltana a két wifi között, hanem a telefon ragaszkodni fog az első wifihez, akkor is amikor már váltani lenne érdemes.
-
válasz
Gubek-Einste #104233 üzenetére
Köszi! A kiegészítő switch teljesen jó ötlet
Igen, azt is néztem, viszont ha jól értem a leírás alapján, akkor az Omada-hoz kell egy kontroller az alábbiak közül:
- Cloud alapú (fizetős)
- Fizikai hardver (külön meg kell venni)
- Windows-os szoftver, amit futtathatok egy gépen (gyanítom 0/24-ben)Bármelyiket választom, plusz macera/többletköltség. Jól látom, hogy ez így működik?
-
-
Olyan (4-5 portos) routert, illetve mellé access pointot keresek, amiket egy mesh rendszerbe lehet kötni. TP-Link-nél körülnéztem, van nekik 3 különböző mesh rendszerük is, de egyik sem tartalmazza mindkét féle eszközt.
Cudy-t is néztem, ők pont jók is lennének, de egyrészt a vegyes visszajelzések, másrészt a lehetséges backdoor miatt lehet kihagynám.
Mindenképp olyan AP kellene, ami "tányér" alakú, és fel lehet erősíteni a falra.
-
válasz
milan26 #104230 üzenetére
Ezek elég csalóka kifejezések. Mit jelent az, hogy wifi-hálózat? Sok polémia folyik arról, hogy minek is nevezzük az egy AP-hoz vagy BSSID-hez kapcsolódó eszközöket.
Ez definíció kérdése, hiszen a wifi is a LAN része. Egy AP hasonlóan viselkedik, mint Ethernet esetén egy switch.
MaCS
-
milan26
senior tag
válasz
Dr.NX #104229 üzenetére
Ezt fejtsd ki, kérlek. Én próbaképpen beüzemeltem a régi routerem. Kábelt a Lan portba dugtam, DHCP-t kikapcsoltam, wifit be. Innentől kezdve a telefonom két wifi hálózatot látott, amihez tud csatlakozni. Ha a jelismétlőt dugtam be, és WPS-el kapcsolódtam, akkor meg csak a régit.
-
milan26
senior tag
Én azért használok inkább jellismétlőt, mert majdnem teljesen ellátja mind a két lakást a router wifije, minimális kisegítésre van csak szüksége. Beüzemelhetnék én is még egy routert, de felesleges lett volna két wifi, majdnem teljesen átfednék egymást.
-
Multibit
nagyúr
válasz
gurabli #104221 üzenetére
Rég használtam OpenWRT-t. Akkor, azon a routeren a tudása jobb volt, mint gyár firm. Egyedül wifi-ben volt gyorsabb a gyári. De ez régen volt, egy régi routeren (Linksys WRT1200AC).
Nem tudom, hogy mi a helyzet jelenleg az OpnWRT alatti hw-nattal. Erre majd az aktív OpenWRT használók mondanak valamit. -
Multibit
nagyúr
válasz
rzerge #104218 üzenetére
Kérdés, akarsz-e mesht? Ha igen, az - jelen tudásom szerint - csak azonos gyártó eszközei között lehetséges (sokszor még azok között sem).
Mivel a legtöbb konzumer router nem képes szofisztikált VLAN kezelésre, így az IoT szeparálására marad a vendég wifi. A külön SSID nem elég. -
rzerge
aktív tag
-
cigam
titán
válasz
Gubek-Einste #104207 üzenetére
Ugyanilyen panel, csak 2. emelet, és semmi bajom a Digis routerrel(HG8147X6-10). A bejárattal szemközt van a földön. A kis szoba ablakánál(Talán ez a legtöbb fal/távolság) van egy Mac mini:
Mire nem elég ekkora sebesség?
Amúgy ha nem akarsz fúrni, faragni, vegyél powerline adaptert, azok közel GBites sebességet adnak jófajta vezetéken. -
-
gurabli
őstag
válasz
kpityu2 #104209 üzenetére
A Cudy WR3000 nagyon korrekt teljesítményre és úgy alapvetően mindenre. Az utóbbi tíz napban két helyen szereltem be hármat (anyósnál egy db - mindenhol tökéletes a net, előtte nagyon gagyi volt a szolga eszköz, és bátyámnak 2 db meshben, az egész ház, udvar, minden hibátlan). Hogy mennyire beszél haza, nos ez jó kérdés. Valahogy úgy érzem, nem jobban, mint bármelyik más. És van hozzá OpenWRT, amit a gyártó hivatalosan támogat, így gyanítom nem az a cél, hogy minden európai lakásban kiskapu legyen, különben ezt nem tennék (vagy pont ezért teszik, ha érted). Szinte kizárt, hogy hardveres megoldás legyen, max a szoftver, de az is EU-s firmware, szerintem ha kiderülne a kiskapu, tiltanák az eszközt (vagy nem).
-
kpityu2
őstag
válasz
Trohak91 #104208 üzenetére
A Cudy WR3000 routert dicsérték térerő szempontjából, ha visszakeresel. Most 24 ezer a legjobb ár rá. De senki nem tud garanciát vállalni, hogy neked a hátsó szobában is jó lesz a wifi, ha a bejárati ajtóhoz telepíted. A teljesítmény törvényileg szabályozott. Mindenképpen a kábel az ajánlott. Ha nem tudsz a régi helyett újat behúzni, akkor fal tövében, szegőléc alatt, ajtó küszöbléc alatt, stb. célszerű újat vinni.
-
Trohak91
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #104207 üzenetére
Az nagyszerű akkor kB sehogy sem tudom megnézni h jó lenne e mivel nem tudok tesztelni.
A digis wifis modem kB ellatja a kisebb szobát és a konyhában lévő tvt a gond a nagy szobában van. A lakás úgy néz ki h a bejárati ajtotol az előszoba kicsi kB 3 metertol nem több sztem. Utána jön a konyha ami kB 15-20 m2 és ajtó az nincs csak egy ajtokeret a konyha és az előszoba között. A nagyszoba sztem olyan 5-8 méterre van a bejárattól. Azon van ajtó és nyilván a fal ami betonfal. Csak itt a 4.en lenne nálunk használva az internet.
Általában 2 telefonról használjuk egyszerre és egy okos tv. Ritka h két tv menne és még a telefon is.Nincs egyéb igényem a lényeg h működjön jól.
Amúgy a benti routert mivel ugye a kábel sérült radugtam a bejáratnál lévő modembe de onnan rossz a jel nagyon. Főleg a tvn.
Penzt nem tudom mennyit szannek rá, attól is függ h jó lehet e vagy ilyesmi.Köszi
-
válasz
Trohak91 #104206 üzenetére
Ha veszek egy drága, jó minőségű wifis routert, akkor az egész házban jó lesz az internet?
Nem biztos, csak helyszíni teszt során fog kiderülni.Ha a Digis wifis modemre rá lenne egy jó fajta wifis routert dugva a bejáratnál akkor az el tudna látni az egész lakást?
54 nm a lakás és a hátsó szobában a Digis modemnek gyenge nagyon a jele.
Csak próba során fog kiderülni.Ha ez így jó lenne ajanlanatok olyan routert ami jó lenne?
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Vagy inkább mégis maradjak a kabelnel meg ha macerás is? Pénzben se hiszem h sokkal olcsóbb lenne a a kábelezés.
A kábelezés mindig jobb mint a wifi. -
Trohak91
csendes tag
Sziasztok!
Ha veszek egy drága, jó minőségű wifis routert, akkor az egész házban jó lesz az internet?
Panelben lakunk a 4.emeleten. Digis internet van, és a bejáratnál van egy wifis modem. Mivel a WiFi gyenge vele így kábellel volt a szobába bevezetve az internet és arra raktunk rá egy átlagos routert.
Most felujitottunk és a kábel elég rossz helyen ment sérült is nem cserélhető. Újat kellene kihuzni viszont az macerás.
Ha a Digis wifis modemre rá lenne egy jó fajta wifis routert dugva a bejáratnál akkor az el tudna látni az egész lakást?
54 nm a lakás és a hátsó szobában a Digis modemnek gyenge nagyon a jele.Ha ez így jó lenne ajanlanatok olyan routert ami jó lenne?
Vagy inkább mégis maradjak a kabelnel meg ha macerás is? Pénzben se hiszem h sokkal olcsóbb lenne a a kábelezés.
Köszi
-
Ernesto78
aktív tag
Sziasztok
Vennek egy acer predator connect t7 rooutert, de nem tudom hogy van e rajta fájlmegosztás usb keresztül. Ha jól tudom van rajta usb-c port.
Valaki esetleg használ ilyen routert?
Köszi
-
Multibit
nagyúr
válasz
rzerge #104200 üzenetére
Xiaomi meshben gondolkodom, tekintve, hogy Xiaomi based okos otthon van otthon
Ennek nincs jelentősége. Bármilyen IoT van otthon, el kell szeparálni a kommunikációját külön VLAN-nal.kérdés még, hogy a Xiaomi mesh AX3000 is logolgat Kínába
Nem csak a Xiaomi pofázik kifelé, más márkák is. Tévék, mobil eszközök (csutkás és droid is), Win PC-k. Megfelelő tudású router szoftverrel lehet ezeket visszafogni (100%-ig megszűntetni nem).
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Path of Exile 2
- Milyen légkondit a lakásba?
- PlayStation 4
- Google Pixel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- PlayStation 5
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6248 (20c/40t, 2.5/3.9GHz), 512GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
- Asus ROG Zephyrus G14 - 14"2.8K OLED 120Hz - Ryzen 9 8945HS - 16GB - 1TB - RTX 4060 -2,5 év garancia
- Samsung Galaxy S22+ 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest