- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
- EmPoWeR: Költözés uTorrent-ből qBittorrent-be
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. szeptember
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tin
veterán
válasz
avvava #105199 üzenetére
Persze hogy nem kell, ráadásul a nem kamu CAT6 kábelek simán hozzák 20-30 méteren belül a 10 Gbitet. Mondanám, hogy efölött a sebesség felett meg úgyis mindegy, csakhogy sokan egyedül az internetben gondolkoznak, miközben egy belső NAS-nál már azért a gigabit simán limitáló tényező a vinyóknál is, nem beszélve az SSD-kről. 2.5G-n viszont már kényelmesen elmennek a vinyók is maximum sebességen.
Szerintem csak arra akart célozni, hogy tényleg szükségem van-e a 2.5G-s LAN portra. Amúgy nem, mert a lakásba becsatlakozásnál van a kábelmodem, amiből egyetlen LAN szál jön ki, ami egy switchbe megy, és aztán onnan mennek a kábelek az egyes szobákba. A leghosszabb kábel körbevezetve is asszem talán 15 méter, tehát nem hosszú. Összesen 4 switch van, ebből az egyik a régi RT-N18U router, oda nem akartam feleslegesen venni még egy switchet, és így abban a legtávolabbi szobában is van WIFI, még ha egy másik AP-val is. Én kábeleztem be az egész lakást és raktam össze az egészet, és így a lakás szinte minden pontján (de minden szobában) van gigabites LAN, CAT6 kábellel, szóval igazából a switchek cseréjével lehetne ez 10Gbit is. Az más kérdés, hogy egy gép kivételével mindegyiknek csak gigabites LAN portja van, szóval ez egyelőre nem téma.
Azért lett volna jó, ha az AX4200-nak legalább egy 2.5G LAN portja van, mert akkor "átmenőben" sem korlátozná le a sebességet, de nagy jelentősége nincs. Mint írtam, WIFI access pointnak használnám csak, szóval egy kábel menne bele, és igazából egy se jönne ki, mert ahova tenném, ott éppen nem is lenne más kábeles eszköz. Szóval ez így tényleg csak egy "nice to have" feature lett volna.
Ami sokkal fontosabb, az a jó jelerősség, a betonstabil kapcsolat, a sok kliens kezelése, és a használható hálózati sebesség. Az összes itthoni PC, okostévé meg játékkonzol kábelen lóg, szóval a WIFIs netsebességnek mindössze annyi kell, amennyinek egy mobil eszközön értelme van, tehát mondjuk 100 Mbit. Ezért is tök felesleges a WIFI 6 szabvány fölé mennem. Azt a 100-at viszont nem ártana, ha hozná, mert a két szélső szoba "túlsó" végében már néha csak 10-20 Mbit a sebesség.
-
avvava
újonc
válasz
memorix #105183 üzenetére
kicsit sem kell házon belül 2.5 gb miatt cserélni a cat5e kábeleket.
de ha valaki nekem nem hisz, akkor:
https://www.youtube.com/watch?v=K761BcDGNRg
https://forum.netgate.com/topic/181442/i-m-wired-5e-can-i-use-the-2-5-ports/7
2.5 gb szvicseket meg aliról már 10e környékéről lehet rendelni. -
Maxell014
senior tag
Sziasztok!
Most fogok Telekomtol Net 1000 Pro internetet beköttetni és azzal kapcsolatban lennének kérdéseim. Amit ők adnak modem/router az jó-e vagy jobban járok, ha veszek egy saját routert ? Illetve mellékelek egy képet az alaprajzól és csillgal jelöltem, hová szeretném rakni a routert, ott jó lenne -e ?
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
- Beton panel lakás, 5. emeleti zárószinten és a válasz falak 15-20cm vastagok kb.■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
- 2 telefon és tudják a wifi 6-ot, 2 laptop ami szintén tudja a wifi 6-ot, 1 Tv ami szerintem nem tudja és egy asztalai gépet szeretnék még vezetnék nélkül használni de ahhoz vevő egységet még nem vettem.■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
- 1000 / 25 Mbps max.■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
- Maximum 35 ezer Ft, + egy wifi adapter a pc-hezElőre is köszönöm a segítséget !
-
zsoika
addikt
válasz
Gubek-Einste #105185 üzenetére
deKöszönöm. Végül egy MR600 vettem .. kipróbálni. Játékra is kellene, a válaszidő miatt gondoltam az 5G routerre de nagyon drága még. Megvárom amíg olcsóbb lesz.
-
windlord
őstag
Nekem kellene vezeteken is a nagy(obb) savszel.
Szarban vagyok, mert az ap-k itthon unifi -k (sajnos “csak ac”), de van asus eszkoz is.
Egy Blue Cave router ap modban a nappaliban.Router-t keresek, csak nem tudom, hogy asus vagy unifi.
Unifi szimpatikusabb a technikaban, viszont kezelhetosegre jobbnak erzem az asus-t.Lehet beallitom a Blue Cave -t routernek, es elengedem az upgradet egy idore.
-
Tin
veterán
válasz
windlord #105186 üzenetére
Engem nem tart vissza, ez egy jó router. Csak AP-re kell, szóval ha a sor végén van WIFI-zni, azon tud 2.5G-t, csak jobb lett volna, ha középre felfűzve sem vesz le a sávszélességből. Persze idővel, mert a switchek is csak gigabitesek, az optikai hálózat telepítése pedig még évek kérdése, 500 megabitre meg elég ez.
Időtállóság miatt lett volna jó, de sokkal fontosabb, hogy azt tudja jól, amire most kell. Azt még így látszik, elég jól tudja. -
-
memorix
senior tag
Az otthoni kábeleidet is cserélni kell ha nem CAt6A -k.
Azonban az eredeti kérdésedben nem említetted, hogy mindent 2.5Gbites raknál. Mert akkor max 50eFt nem jössz ki. A N -s és egyéb routereidet meg akkor el is felejtheted.
Felírok ide neked pár kérdést amit érdemes lesz tisztáznod:
2.5GBites szolgáltatás elérhető ahol laksz? Megnézted mennyi az ára?
A SATA, SSD portok képesek -e olyan sebességgel írni, utána néztél?
Minden eszközöd tud 2.5Gbites kapcsolatot? Cseréled ezeket is?
Mekkora sebeséget tudnál kihasználni? Van olyan WEB szervered/streaming szolgáltatásod ami igényli ezt a sebeséget? -
memorix
senior tag
TUF AX4200 gyári specifikáció, 2,5Gbites LAN
2.5Gbites portot csak akkor kitudnád haszálni ha az eszközeiden /switchen van olyan port. Attól, hogy csak a routeren van ilyen port nem lesz gyorsabb a hálózati forgalmad.
A BE230 -n 52eFT a TUF AX 45eFt, a fogható hatótáv tekintetében az AX 4200 jobb vétel.
A MIMO kat figyelembevéve a TUF 5Ghz -n jobb vétel. Ha van sok Wifi 7 eszközöd akkor a BE230-n érdemes lehet elgondolkodni.A TP Link BE230 egy lebutitott Wifi 7 -s router. Kb 6-7 év múlva mire az eszközeid Wifi 7 -k lesznek, biztosan routert cserélsz és veszel majd egy rendes wifi 7 routert.
A TUF-n számos szolgáltatás ingyenes a TP Linkben meg fizetős.
2.5GBites kapcsolatot nem sok szolgáltató kínál és aki kínál azt horror áron kínálja. Nem most fogsz arra upgradelni. Valamint attól hogy gyorsabb az internet kapcsolatod nem garantált, hogy az eszközeid is gyorsabban tudnak fel és letölteni. Az eszközökön lévő kártya/elhelyezkedés a routertől is sokat nyom a latba.
Ha neked a TP Link jön be vedd azt.
-
Tin
veterán
válasz
memorix #105176 üzenetére
A szolgáltatói modemen úgyis kikapcsolom a WIFI-t, a hátsó szobában lévő pedig igazából csak (vezetékes) switch helyett van, egyszerűen csak bekapcsolva hagytam rajta a wifi-t is. Az amúgy is csak N-es 2.4Ghz-et tud (egy RT-N18U).
Ez a TUF AX4200 jó darab? Ennyiért mondjuk lehetne már rajta legalább egy 2.5Gbites port a belső háló felé is, 1-2 éven belül várható az optikai hálózat telepítése felénk. Ja látom, az az AX6000-es modell sajátossága, még drágábban.
Az tudható, hogy miért nem a TP-Link Archer BE230-at ajánlottad, ami még talán olcsóbb is, és van 1-1 WAN+LAN 2.5Gbites portja, ráadásul WIFI7-es? Annak esetleg a lefedettsége gyengébb?
-
zsoika
addikt
Sziasztok! Megyeszékhelyen belvárosban nincs optikai net... Sem másmilyen vezetékes . Jelenleg 5ghz mikrohullámú netem van és SIM kártyára váltanék 5G van de lehet nem éri meg elég a 4g is. milyen routert ajánlotok yettel SIM hez.
Köszi -
-
-
Tin
veterán
Sziasztok,
A már lassan 6 éves szolgáltatói modem WIFI részének kiváltására keresnék egy megbízható, legalább WIFI 6-os "routert". A lakás egyes szintjein gyenge a vétel, de az igazán zavaró, hogy az utóbbi időben egyre többször ledobálja a klienseket, gondolom nem bírja a router procija.
A lakás be van vezetékelve, az új routert közvetlenül a szolgáltatói modem mögé raknám bridge-ként és egyben WIFI access pointként, a szolgáltatói modemen pedig teljesen kikapcsolnám a WIFI-t. A lényeg az lenne, hogy minden eszköz egy szegmensben legyen. A lakás túlsó végében van már hasonló módon egy régi G-s router felfűzve így.
Időtállóbb darabot szeretnék, de a WIFI7 nem fontos, most még talán csak 1-2 újabb telefon tudja. A lényeg inkább a jó lefedettség és a stabil kapcsolat normális sebességen (a net 500-as), és bírjon el akár 20-30 csatlakoztatott eszközzel is. Árban mondjuk max 50e, de ha 20e körül is vannak jók, akkor az is megfelel.
Köszi!
-
Tiédetis
senior tag
TUF-AX3000 v2
RT-AX86S
RT-AX59UEzek közül melyiket mondanátok az én célomra?
Kettő szint, kábelezni nem lehet, alsó szinten a szolgálatatói router. Második szinten csak wifis ezsközök, max. 3-4db.
(beszéltünk már erről)Árban nincs nagy különbség
-
válasz
Hoffer #105168 üzenetére
Az Asus mesh szerintem messze a legjobban kezelhető rendszer, emellett jól is teljesít.
Szemben a TP-Linkkel ugyanis egységes, azaz minden AImesh-képes Asus eszköz (szinte már mindegyik az) bevonható, nincsenek típus szerinti, illetve hierarchikus megkötések.
Nem mellesleg stabil és könnyű konfigurálni.
Az otthoni kategóriában szerintem egyértelműen messze a legjobb.
MaCS
-
válasz
Hoffer #105162 üzenetére
Miért akarod szívatni Magad egy ilyen hibrid rendszerrel?
A tiszta megoldás szerintem az, ha a szolgáltató eszköze bridge-ként működik, a saját hálózatod pedig tényleg a saját hálózatod. Azon belül meg szerintem Asus. Nem látok érdemi érvet más, nem haladó ismereteket igénylő rendszer mellett.
MaCS
-
Hoffer
őstag
Sziasztok,
Többszintes családi házban szeretnék mesh rendszert telepíteni.
Az összefoglalóban található ajánlott két eszköz közül melyiket ajánlottabb vagy érdemesebb beszerezni?Tp link Deco M4 vagy Xiaomi AX3000? - 2 D-os
Mindkettő most elég jó árban van.
Az elképzelés az lenne, hogy az alagsorban a szolgáltató routere adná a wifi-t, a következő szinten az egyik új eszköz lenne utp-n csatlakozva a szolgáltató eszközével, onnantól vezeték nélkül a 2. eszköz a következő emeleten, összesen 3 szint. Tégla falakról beszélünk jelen esetben. 1000-es internet. -
-
-
raziel01
veterán
válasz
Gubek-Einste #105117 üzenetére
[link] Megvettem az ASUS RT-AX52-t. Még egy egérpad is járt hozzá.
Azt kell mondanom brutál egy 10 ezres tendához képest. Gyorsan be is állítottam, mindenhol jó a jelerősség. -
Multibit
nagyúr
-
lenoma
aktív tag
Itthoni Wifi hálózatot cserélném.
5 wifi4 2,4 Ghz kamera és 3 modernebb telefon kapcsolódna rá.
Jelenleg a telekomos router wifije megy egy régi extenderrel, de gyakran nem elérhtő a hálózat csak áramtalanítás után.
Ajánlott erre aTP-Link Deco M4 (2-Pack)? -
bucihost
senior tag
Sziasztok!
Kültéri 5G modemet / routert keresek. Találkozott már vele valaki? Sehol nem találok.
-
-
jookomak
őstag
Sziasztok
Asus ax82-m ugy tunik megadta magat, eldobalja a halozatot, foleg az 5ghz-t. Ujrainditas utan egy darabig jo, aztan ismet ezt jatsza.3+ eves, gari termeszetesen lejart, eddig meg voltam vele elegedve. Qos, smart connect, minden kikapcsolva, egyedul van, nincs mesh, usb sincs hasznalatban.
Utodjat keresem. Szintenkent 35 nm, gipszkarton falak, lefedettseg kivalo volt, nem bannek esetleg nagyobb sebesseget, 900 mbites net melle. Kacsintgatok wifi 7 fele, kovetkezo telefon es laptop mar tudni fogja.
AX88pro-val szemezek, vagy esetleg be92u?
-
-
kpityu2
őstag
válasz
raziel01 #105146 üzenetére
Mindenképpen kell vezeték. De amúgy egy wifinek látszik. A vezeték azért kell mert a fő router és a node-ok között is kell kapcsolatnak lenni (backhaul) és ha az gyenge akkor nem ér semmit az egész. Csak wifi backhaul (felhordó) kapcsolattal is működik, de akkor több csomópont kell, közel egymáshoz. Ráadásul ha nem akarsz sávszélesség csökkenést akkor a jóval drágább háromcsatornás eszközökre van szükség, ahol van dedikált backhaul wifi rádió beépítve.
Apropó sávszélesség. Akinél ki van építve a vezetékes backhaul, azoknak érdemes a mesh beállításainál a wifi tartalék összeköttetést kikapcsolni, ezzel további sávszélességet lehet nyerni.
-
raziel01
veterán
Egyébként ez a mesh rendszer hogy működik? Egy wifiként látszik az egész és csak a háttérben lépked köztük a telefon úgy hogy nem szakad meg a kapcsolat?
ASUS RT-AX52 -ből ha tegyük fel veszek kettőt akkor elég csak az egyiket rákötni vezetékkel a rendszerre és a másikat be lehet rakni a lakás másik végébe, hogy ott is erősebb legyen a jel vagy oda is kellene mindenképp vezeték? -
kpityu2
őstag
válasz
seger #105142 üzenetére
A sok kütyü miatt már leginkább AX-es javasolt. Azonkívül a mesh bővíthetőség, mert egyre inkább nő az igény, hogy mindenhol legyen jó wifi. Új eszköz vásárlásánál célszerű a jövőre is gondolni. Ezért szoktuk az Asust preferálni, mert ott az Aimesh képes routerekkel apránként is lehet bővíteni a hálózatot. Már a TP-Linknek is van hasonló megoldása (Easymesh néven azt hiszem), de az Asus-ról van több tapasztalat. Az Aimesh nagyon rugalmas rendszer. Ha veszel egy Aimesh képes AX-es routert, akkor később probléma nélkül tudjátok bővíteni a hálózatot. Ez azért fontos, mert nincs "erősebb" wifi, tehát több eszköz kell majd a megfelelő lefedettséghez, ha az igényeket nem fedezi egy készülék.
-
-
seger
addikt
Használ valaki TP-Link Archer AX55 WI-FI 6 routert? Vennék egyet. Jó döntés?
-
válasz
tomcsi #105138 üzenetére
Az MR600-zal egy próbányi tapasztalatom van. A sebessége egy kicsivel a Huawei 525 alatt volt, az pedig, amint romlani kezdtek a körülmények, jelentősen elmaradt a Mikrotiktől.
A keret nyilván lényeges tényező, de gondold végig: 4-5 évre vásárolsz, ennyire oszd el a felárat. Amúgy meg mi a drágább: felárért működő megoldást venni, vagy egy kisebb összeget elégetni egy gyenge megoldásra?
A Mikrotik beállítása pedig tényleg más, mint a többi eszközé, de egyrészt egyáltalán nem vészes, másrészt itt kapsz hozzá szakértő segítséget (nem igazán szakértői, de működőt pl. tőlem is), harmadrészt pedig egyszer kell megcsinálni.
MaCS
-
tomcsi
őstag
válasz
Gubek-Einste #105116 üzenetére
Tp-link mr600al valami tapasztalat, vélemény esetleg? Ahogy olvastam jobb vételre képes adott helyen mint egy telefon.
-
KaitouP
nagyúr
Sziasztok!
Ez a Xiaomi AX3000T ennyiért BB lehet? Vehető biztonsággal egyáltalán Kínából az ilyesmi? Köszi!
-
memorix
senior tag
-
jerry311
nagyúr
Ha nem akarom áttervezni az egész hálózatod, csak megoldani a problémád, akkor...
A TP-Link port forwardnál, a külső IP címről és port-ról továbbítasz az Asus WAN IP címére (192.168.64.x).
Vagy ha nem akarod egyesével, akkor lehet olyat is, hogy beállítod az Asus 192.168.64.x címét DMZ host-nak a TP-Linken, így mindent oda továbbít, aztán az Asus majd eldönti, hogy eldobja vagy sem. -
Magi
tag
Sziasztok,
Elég rookie kérdésem lenne router beállítás kapcsán.
Egy ASUS Mesh rendszerem van a házban, amivel teljesen megvagyok elégedve.
A netet egy Yettel-es TP-Link routerről kapom amit sajnos nem tudok csak modemként konfigurálni.
Így van egy külső IP címem a TP-Linken, ami egy belső 192.168.64.x-es tartományú IP-t ad az ASUS routernek, ami tovább osztja a 192.168.0.x-es tartományban.A kérdés, hogy hogyan tudom kvázi biztonságosan megoldani a port forwardingot bizonyos eszközök számára? (ugye normálisan csak beállítanék egy port számot az adott IP-címre az ASUS-on, de azt nem értem, hogy a TP-Linket mit kellene és milyen módon kinyitnom...
)
Előre is köszönöm.
Sziasztok
-
bostone
addikt
válasz
Gubek-Einste #105109 üzenetére
Köszönöm!
Tegnap megvettem az AX53U-t. Remélem nem volt rossz választás részemről, de csak ezt a típust találtam elfogadhatónak, azok közül, amit ismertem a piros bolt kínálatában.
A házban voltak, akik panaszkodtak, hogy a legkisebb helységben, illetve a fürdőben szakadozik a jel. És már annyira az agyamon táncoltak, hogy hirtelen felindulásból megtettem, amit kértek.
Most már három helyről ömlik a net notikba, tv-k-be, mobilokba, tabletekbe.
Lehet, magammal toltam ki, mert így is elég nehéz volt bejutni ezekbe a termekbe. -
juhaszmarci
csendes tag
válasz
Hunreal #105126 üzenetére
Én ilyen méretű hálózatra már elkezdeném a router-switch-ap felállást építeni.
Szolgáltatói eszköz mellé router (és switch ha kell). A földszinti mostani routerek cseréje AP-ra, ha kell ott port, akkor switch és AP. Nem a legszerencsésebb ennyi mini router, de ha nem csillagpontos a hálózat, még ez is jobb mint a mostani. Márkát direkt nem írok, több is van. De ennek költsége biztos 200k+ -
kasee
aktív tag
Hello,
Ajánljatok légyszi routertCsaládiház emeletről betonfödémen keresztrül érkezik wifin a net, ezt kellene felerősíteni és saját hálózatot csinálni. Most is van jel , de nem 100.
wifi6 laptopjaink vannak
Egy tv és egy erősítő kapcsolódna LAN-al a routerhez.
45 m2 a lakás
20-30 eFt között szánnék ráköszi,
N -
Hunreal
tag
válasz
Multibit #105124 üzenetére
Az anyagiakon nem gondolkodtam még, de nyilván nem milliós összegben, de pár száz elfogadható. A probléma még az is, hogy a hordozható eszközök (pl. Mobilok) össze-vissza csatlakoznak, előfordul, hogy egy jobb jelű, de lassabb hálózatra áll rá, majd kézzel kell átlépni. Vagy épp nem lép át egy jobb hálózatra. Ezért is gondolkodok valami mash hálózatban.
-
i400
senior tag
válasz
gyulaszu #105123 üzenetére
Kb 30 nm-es területet lefedett. Előtte egy 3G képest volt nagyobb akksival az is tökéletesen működött. Sok eszköz nem volt rajta 3-4 telefon/pc, de havi szinte 1,5+ tb adatot forgalmaztam. Pár év után az akkuja felfújódott, de amazonról rendeltem egy másikat és működött tovább. Ami nem tetszett, hogy a hátlap szar anyagból van és nehéz leszedni ha simet vagy akkut akarsz cserélni és sajnos törik. De ez legyen a legnagyobb baj vele
-
Multibit
nagyúr
-
Hunreal
tag
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem! Szeretném a házunk wifi (és vezetékes) hálózatát rendbe tenni, mert jelenleg egy régebbi, kezdetleges "rendszer" van kiépítve, ami nincs is mash-ben...
Ezzel szemben rengeteg beltéri és kültéri okoseszköz (pc-k, laptop, tablet, tv-k, háztartási eszközök, kazán, klímák, lámpák, izzók, kamerás csengő stb.) található a háztartásban.Jelenlegi felépítés:
Adott egy ~200 nm-es emeletes családi ház, szinte minden szobában ott van a kábeles fali-aljzat cat6-al. Az emelet egyik szobájába beérkezik a Telekom optikája (jelenleg (1 Gbit), ami a szolgáltató routerébe (sagemcom f@st 5670) csatlakozik. Az emeleten ez szórja a 2,4 és 5 gigás wifit. Ide rendszerint az emeleten lévő eszközök csatlakoznak.
Ebbe a routerbe a - fali aljzaton keresztül - be van dugva két darab TP-link router, ami a ház egyik és a másik felében található. Az egyik TP link (Archer C2300 (onemash kompatibilis)) router a földszinten a dolgozó szobában található. Ebbe 2 db PC és egy NAS csatlakozik hozzá vezetékkel. Ez a földszinti fő router, ami szintén 2,4 és 5 Ghz-en szórja a wifit.
A másik nagyon régi 1 Gbit-es TP router a garázsba megy, amihez vezetékkel csatlakozik a kamera rendszer, illetve ez is szórja a wifit 2,4-en. Ebbe be van dugva extraként egy TP-link EAP225-Outdoor, ami közvetlenül a garázs ajtajánál (de még a beltérben van) van.
Ez a TP-link EAP225-Outdoor eszköz azt a célt szolgálja/szolgálná, hogy a kertet is lefedje erősebb wifivel. Működik, de ez sem annyira tökéletes. A ház kapujánál egy szintén régi TP-Link TL-WA855RE repeater van bedugva (TP-link EAP225-Outdoor jelen már gyenge), ami a földszinti fő router (Archer C2300) 2,4 ghz jelét osztja tovább ótvar minőséggel (5 mbit kb). Ide azért kell jó jel, mert van itt egy mobilon vezérelhető kapu, illetve egy felhőbe mentő kamerás csengő.
Szóval mint látjátok és érzitek, ez egy káosz a köbön. Ezt szeretném valahogy rendbe tenni és ebben kérném a segítségeteket. Alapvetően TP-link termékeiben gondolkodom, azokat már megszoktam vagy dobjam az egészet?Három megoldást találtam ki:
1.
Dobom az összes routert, repeatert, majd a helyüket egy jobb (wifi 6/6e/7) Deco család venné át. A dolgozóba megy 1 db TP-Link Deco BE65, ennek 4 portja van, így befér oda a 2 PC, illetve a NAS. Az emeletre és a garázsba megy mondjuk 1-1 db deco X55, kültérre deco X50 outdoor.2.
Meghagyom az Archer C2300-at, de kikapcsolom a wifijét, és veszek egy jobb Deco családot (wifi 6/6e/7), kültérre a deco X50 outdoort. Kikapcsolom a háztartásban az összes router wifijét, hogy ne zavarja a jelet, majd a helyüket a deco-k vennék át.3.
Veszek az Archer C2300 helyére egy tápos wifi 7-es (Archer BE550) easymesh-es routert, ez kiszolgálja a földszintet, és elvileg az Archer C2300-ast összetudom kötni mash-el, amit mondjuk az emeletre vinnék. A garázsba, kültérre viszont szintén kellene valami easymash-es valami.Kérlek titeket, hogy adjatok tanácsot, hogy hogyan tovább. Előre is köszönöm mindenkinek!
-
Sziasztok!
Router cserén gondolkodom. Jelenleg TP-Link AX20 v1.0 van most 1 Gbit-es DIGI nettel. Ez az a típus aminek gyengébb a jele, ennek javításaként adták ki anno az AX21-et. Innentől már nem követtem a routereket.
Olyan routert szeretnék venni, ami még kap(hat) FW frissítést (az AX20-nak 2023. augusztusi az utolsó), erősebb a Wi-Fi jel és lehetőleg nem vészes az ára. Itthon WiFi 5 és 6 eszközök vannak, egyedül a telefon WiFi 7-es de az nem lényeg. 20-30k-ban gondolkodom. Nem tudom mennyire lenne jó választás az AX53 pl? USB-re nincs szükségem, WI-Fi7 router egyenlőre még elég drága.Köszönöm!
-
gyulaszu
senior tag
Sziasztok,
munkahelyem mobil szolgáltatót váltott és az új díjcsomagban ingyen lehetett kérni/kapni második sim kártyát. A tervem az, hogy ezt a 4G/5G kártyát egy routerbe vagy access pointba tenném be, amivel kiváltanám azt, hogy mindig a telefonon kelljen aktiválni a mobil hot spot -ot.
Szóba jöhetne egy router is, de ahogy nézem azok új árai kb. 20 khuf-nál kezdődnek. Esetleg egy olyan access point, amit utazáskor is könnyen lehet vinni.
Van ezekre valami olcsóbb, javasolt megoldás? -
-
-
válasz
tomcsi #105108 üzenetére
A külső antenna igencsak kockázatos megoldás, mivel maga az antennakábel produkálhat komoly veszteségeket (csillapítás).
Ezért aztán a kombi eszközök, amelyek egyszerre akarnak LTE és wifi kapcsolatot szolgáltatni, feloldhatatlan ellentmondásban vannak önmagukkal, mivel a wifi a kiszolgált terület közepén érzi jól magát, az LTE pedig a legszélén, sőt, rajta kívül.
Nézd meg a Mikrotik SXT/LHG készülékeit, amelyek ugyan routernek csúfoltatnak, de modemként, saját routerként is remekül elvannak, sőt, az irányított antennáik jól illesztettek. Klasszisokkal jobb megoldás, mint a kombi eszközök használata.
MaCS
-
válasz
Toshi_1234 #105113 üzenetére
Akkor gar. Teszt másik routerrel
-
Toshi_1234
csendes tag
válasz
Pyttawrx #105104 üzenetére
Szolgáltató mossa kezeit. Hülyeségeket beszél a support, hogy csináljak speedtestet amikor nincs net, meg hasonlók. Lefedettség mint írtam tökéletes, 100% signal és RSRP, RSRQ, SINR, stb mérőszámok is rendben.
Firmware legfrissebb fent. Már azt is megcsináltam, hogy időzített újraindítást állítottam be minden hajnalra, de így is belefutok a hibába. -
raziel01
veterán
Sziasztok,
Úgy néz ki, hogy meghalt a Tenda AC8 AC1200 router 2,4 Ghz-en. Se factory reset se újraindítás se semmi nem jött be. Nem hajlandó semmilyen eszköz csatlakozni rá. Úgy kezdte, hogy tegnap, ma eldobálgatta a wifi jelet.
Vennék újat, igazából semmi igény, panelben szórja a jelet, semmi extra dolog nem kell.
Amikre leszűkítettem alzáról:Mercusys MR80X 15k
ASUS RT-AX52 18k
TP-Link Archer AX53, WiFi6 22kAz én felhasználásomra melyiket lenne érdemes megvenni? Tud-e bármivel többet a drágább?
-
tomcsi
őstag
válasz
Gubek-Einste #105110 üzenetére
Ezekre lehet külső lte antennát rakni? Mert a házon belül nincs túl jó mobilnet ezért akarom kirakni a tetőn kívülre az antennát.
-
-
válasz
bostone #105092 üzenetére
Van ajánlottabb típus átlagos felhaszàlásra?
Mit értünk "átlagos felhasználás" alatt?Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?(Itt az aprón láttam hasonló árban tuf gaming routereket.)
Az is jó választás lehet. -
tomcsi
őstag
Sziasztok!
Olyan routert keresnék ami sim kártyás és külső lte antennát tudok rákötni.
A router a ház közepén lenne a külső lte antenna 4-5méterre a kémény oldalán.
Általános felhasználásra, streamingre lenne használva csak wifivel.
50e keretben jó lenne beleférni..
Telekom hálózaton álltalában 4G elérhetőséggel van internet jellenleg. -
Tompika777
senior tag
válasz
HoTDoG #105105 üzenetére
"Egyébként a mesh wifi hálózat kábelezést nem értem. A mesh-nek és a mesh modemeknek nem pont az a lényege, hogy vezeték nélkül alakítod ki a hálózatot?"
A vezeték nélküli mesh hálózat kialakítása csak egy opció(ráadásul a rosszabbik), az elsődleges cél, hogy kábeles kapcsolat legyen.
-
válasz
Toshi_1234 #105102 üzenetére
Szia. Én azért megkérdezném a szolgáltatót, hogy ő mit lát? Az ő oldalikon rendben van-e minden? A másik meg a terület ahol használod. Mennyire jó a lefedettség? Router fw nincs új?
-
memorix
senior tag
válasz
Toshi_1234 #105102 üzenetére
Ha garis cseréltesd ki.
-
Toshi_1234
csendes tag
Sziasztok!
Van egy TP-link MR400-am, ami vacakol. Egész pontosan úgy tudnám leírni, hogy hol van rajta net és megy tökéletesen, hol nem.
- hálózattal (signal %, mindenféle decibel értékkel) nincs gond látszólag
- Wifihez tudok csatlakozni
Mégis sokszor fennáll az, hogy "Csatlakoztatva, nincs internet".
Tehát WIfihez felcsatlakozok, de nincs rajta net.
Ilyenkor volt már hogy benéztem Admin menübe, és azt látom, hogy látszólag minden rendben továbbra is a hálózattal (Connected, jó jelerősség, jó decibelek)
Ilyenkor van hogy egy kikapcs-bekapcs után megy újra jól, van hogy továbbra sem.
Yetteles korlátlan kártya van benne amúgy. 2-3 eszköz csatlakozik rá csak, nincs szétterhelve.
Mi lehet a gond? Kukázzam a csába? Még garis amúgy...
Ha igen, mit vegyek helyette? -
memorix
senior tag
A Mesh akkor működik jól, ha tud kábelezni a routerek között és nem 1-2 méterre van a két router egymástól. Emiatt kérdeztem, hogy tud/szeretne -e kábelezni.
Teljesítmény-összehasonlítás: Az Asus TUF AX4200 nagyobb, 3603 Mb/s-os Wi-Fi-sebességet kínál a Cudy WR3000 2402 Mb/s-ához képest, így jobban megfelel a nagy igénybevételt jelentő alkalmazásokhoz.
CPU-sebesség: A TUF AX4200 1,78-szor gyorsabb CPU-val rendelkezik, 4 maggal, amelyek 2 GHz-en működnek, ami a Cudy WR3000-hez képest javítja a játék és streamelés általános teljesítményét.
Ár: Cudy WR3000 majdnem feleannyiba kerül mint TUF AX4200. Ár/érték arányba normál felhasználás esetén jó választás.
Beállítási lehetőségek: A TUF AX4200, sokkal több paraméter beállítható, konfigurálható, menü rendszere nem bonyolult, a varázslók segítségével könnyen konfigurálható. VPN használat, Streamelés, Játék gyorsitás tekintetében jelentős előnybe van a Cudy WR3000 képest. + USB és 2.5Gbps csatlakozója van.
Support: Az Asus -nak jó supportja van, bejáratott támogatással, átfogó kézikönyvekkel, dokumentációval
A Cudy -nak meg egy egyszerű supportja van, documentáció nem túl bonyolult, de nincs is sok beállítási lehetőség mint az Asus TUF AX4200-l. A fórumokon kevésbé tudnak segíteni probléma esetén. Kevesebb bejegyzés, megoldási javaslat van probléma esetén. Ettől függetlenül házi felhasználásra tökételes. Ha nincs annyi setup lehetőség akkor kevésbé tudja bárki elkonfigurálni.
Az Asus kb 2-4 méterrel nagyobb sugarú körön tud használható jelet adni a Cudyhoz képest. Azonban jelformálás tekintetében tudja az irányt/jelformálást erőséget szabályozni, egyszerűen "turbó" fokozatba kapcsol egy pici ideig és több adatot tud leszállítani. A Wifi7 routereknél van ez a szabvány. Ebben a chipben is elérhető.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- PlayStation 5
- Kézbe fogható paradoxon lett az iPhone Air
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Apple Watch
- Nagyon erős ajánlat lett az Apple Watch SE 3
- iPhone topik
- Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
- Kis méret, nagy változás a Motorolánál
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- E-roller topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Xiaomi 12T Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest