- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
majestic
őstag
Sziasztok!
tudom, nem a legalkalmasabb időpont (szilveszter) de pont most ment tropára a Linksys EA9500-as Routerem…. Először a 2,4-es sávon nem adott netet, reset-teltem majd most már teljesen elérhetetlen az admin felületen…
Szóval nagyon úgy néz ki, hogy kell vennem egy másikat és méghozzá gyorsan.
Mivel hülye vagyok hozzá, gyors tanácsot szeretnék kérni!
Amit folyamatosan használunk: 3 TV, 3 telefon 3 laptop, 3 tablet, okos otthon rengeteg funkcióval, 5 webkamera, okos meteorológiai állomás, stb… Szóval elég sok kütyü van.
Kicsit utánna olvasgattam és a TP-Link Archer BE550 tűnt szimpatikusnak de nem tudom, hogy milyen minőségű, mennyi ideig szokták támogatni szoftveresen, stb. stb.
Ár/érték arányban ti mit javasoltok (szerintem érdemes lenne WiFi 7 szabványost) venni?
Előre is köszi a segítséget!
-
Redlight2
tag
Sziasztok!
Akadt egy kis problémám.
Van egy xiaomi mesh system ax3000 ne 2pack-os rendszerem a digi szolgáltatòi után kötve AP mòdban vezetékkel, hogy szòrja a wifi6-ot a lakásban.Több hònapja használom hiba nélkül.
Viszont tegnap , illetve ma is szòrakozott. Egyszerűen wifin iszonyatosan leesett a sebesség. Ahol eddig 200-300mbit/s-et produkulàt, ott csak 1-10mbit/s-et tudott csak kipréselni magábòl. Több mobillal is teszteltem. Semmi változás nem volt, nem lett piszkálva a beállítás sem. A probléma csak úgy oldòdott meg mindkétszer, hogy a szolgáltatòit és a ax3000et is újraindítottam egyszerre. Most megint minden cool és olyan , mint amilyennek lennie kell.
Mi lehet a gond? Vagy kezd haldokolni a kis mesh rendszerem?
-
Lmh
őstag
válasz
Essejó #105782 üzenetére
Azért valami haszna biztos van, mert szüleimnél a nappaliba beraktak egyet és azóta nem akadnak a TV-n a streaming szolgáltatások. Előtte használhatatlan volt, mert a kis dolgozóban volt a router, jóval arrébb a házban.
De köszi memorix és Essejó a tippet, lehet nézek egy ilyen Cudy-t, bár a mobilnetes osztás most baromi jól működik30-40ms-es pinget produkál, a router meg 130-180 között
-
tutis
őstag
amúgy egy gamer routernek van haszna kábeles kapcsolat esetén? Wifi kapcsolatnál értem az előnyt, de kábel esetén is hasznos a gamer funkciók? (xbox felé)
-
válasz
Multibit #105789 üzenetére
Mindennek megvan az ára. Lehet sokfelé szóró antennát készíteni, csak annak értelemszerűen kisebb lesz a nyeresége. Az UFO-k nagy részénél is meg van adva, hogy falra vagy plafonra szerelve jó-e használni.
De amint írtam is: a beépített antennánál korlátozottabbak a pozicionálás lehetőségei. Eleve nem feltétlenül tudja a felhasználó, hogy hogyan is állnak azok az antennák, másrészt az antennák egymással bezárt szöge nem állítható, aminek különösen több szintes kiszolgált térben lehet jelentősége.
Ezek persze nem feltétlenül érdemi hátulütők, de azért akad olyan helyzet, amelyben jól jön a külső antennák állítási szabadsága.MaCS
-
válasz
Multibit #105786 üzenetére
A belső antennák problémája inkább ott keresendő, hogy könnyebben fordulhat velük elő olyan helyzet, amikor szerencsétlenül alakul a vételi térkép. Ez viszont a sebességet érezhető mértékben csak nagyobb számú kapcsolat esetén befolyásolja.
És persze lehetnek olyan peches esetek, amikor az antennaforgatási mágia segítene, de szerencsére nem túl gyakran.
MaCS
-
Multibit
nagyúr
válasz
Intelligencs #105784 üzenetére
annak ellenére, hogy nincs külső antenna
A Telekom által adott Technicolor FGA 2235 eszköz is belső antennás és elképesztően jól teljesít. Tehát, a belső antenna - önmagában - nem tragédia. -
-
válasz
tutis #105768 üzenetére
Pár hete cseréltem le apáméknál az AX56U-t egy AX59U-ra. (A node-nak használt AX56U-t megtartottam.) Én is az AX4200 és AX59U között vacilláltam, végül az álló kivitel miatt inkább ez lett. (Kevesebb helyett foglal el az asztalon, és jobban is illeszkedik a kinézete a szórakoztatóelektronikai eszközök közé.)
Olvastam teszteket, kommenteket, pont ugyanaz a processzor van benne, mint a 4200-asban, és a RAM is ugyanannyi. Igazából a szokásosnál eggyel kevesebb LAN csatlakozón kívül (ezen csak három van) más hátrányt nem tudok mondani a 4200-ashoz képest. Esetleg még az, hogy ezen a WAN "csak" 1 Gbps, és nem 2,5, mint a 4200-ason. (Már akit ez érint.)
Itt egy jó teszt. Itt pedig a paraméterek összehasonlítása az Asus gyári oldalán.
Eddig abszolút kifogástalanul működik, a VPN pedig sokkal gyorsabb lett. A wifi jele határozottan erősebb és messzebbre is ér el, mint az AX56U-é, annak ellenére, hogy nincs külső antenna. És 5 GHz-en jóval gyorsabb sebességet mértem, 360 Mbps helyett 650-et (Galaxy S23+, Digi).
-
Top cat
addikt
válasz
MaCS_70 #105770 üzenetére
Az eszközök megbeszélik, mekkora a legnagyobb sebesség, amin kommunikálni tudnak.
De ha az adatfolyam során, instabilitás jelentkezik, akkor visszavesznek egy kategóriát.
Legalább is én így tudom.A CCA-k, elég nagy minőségi szórásúak, ahogy írtad. Jobb inkább a réznél maradni. Van CCS is, ami acélból van. Mi lesz a következő, műanyag?
-
Essejó
veterán
Az hogy WiFi erősítő, mint olyan nem létezik. A kifejezés egy markting bullshit. Próbálj ki egy online rendelt Cudy WR3000S-t annak a legerősebb a wifije az olcsóbbak közt.
-
Lmh
őstag
válasz
memorix #105777 üzenetére
A második gondot megértem. Az elsőt azért nehéz, mert tök jó "rálátása" van az egész lakásra. A két szoba (nappali, háló) vékony fallal van elválasztva, nagy kétajtós átjáróval a kettő között, tehát elég nyitott a terület.
Amikor családi házban laktam, a 3. emeleten, két födémmel feljebb jobb volt a wifim mint itt.
A router a földön lévő pc-m tetején van, megpróbálom feljebb, arrébb rakni kicsit, de ebben nem sok mozgásterem van.Esetleg valami jelerősítő a hálóba?
-
memorix
senior tag
Panelnél van két gond
- a vasbeton falazat
- a szomszédba lévő zavaró wifi -kLehet venni gyorsabb routert, azonban a javulás lehet, hogy minimális lesz.
Ha nem szánsz rá sokat a CUDY WR3000 érdemes kezdeni a próbálkozást. Ez 19-20eFt
Egy ennél gyorsabb router például TUF AX 4200 -s kb 43-45eFT kerül.
Azonban bármilyen routert veszel mindegyiknél a vasbetonfal árnyékolása erősen csökkenti a stabil és használható jel nagyságát. Csak próbálkozással tudod meg, hogy mennyire lennének gyorsak nálad a wifi eszközök.
A leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás a kábelezés. Ehhez meg routert se kell cserélni. Ha megoldható a kábel elvezetés például szegőlécben akkor nyert ügyed van.
Használtba jellemzően öreg, problémás routerek vannak. Érdemes új routert venni.
-
válasz
Essejó #105773 üzenetére
Elviekben igazad van. Ezért is írtam, hogy ebben azért a minőség is nagy kérdés.
A másik pedig a csatlakoztatás, ahol óhatatlanul is sérül maga a réz bevonat -- ez pedig azt eredményezi, hogy a levegő érintkezik a réz és az alumínium határfelületével. Ekkor pedig ezek már reakcióba lépnek egymással.
Én eddig olyan réz kábellel még nem találkoztam, amelyik ne hozta volna a kötelezőt (általában annál sokkal többet). CCA-ból viszont arányaiban elég sok gyengén teljesítő vagy egyenesen megbízhatatlan vacakkal futottam már össze, és nem új korukban.
Tömör érre egyébként semmilyen krimpelt dugó nem ajánlott, ha az mozgatásnak lesz kitéve. A három érintkezős megoldás is csak addig megbízható, amíg viszonylag mozdulatlan marad a kábel.
MaCS
-
Lmh
őstag
Sziasztok!
56 nm-es panel lakásban DIGINET 1000 - FTTH netünk van. Kábelen hasít, semmi gondom vele, viszont a wifi nagyon trágya, 5-6 méterre a lakásban már sokat veszít az erejéből és bizonyos eszközök el-eldobják, laggolnak...(steam deck, laptopok...) ZTE ZXHN F618 routert használunk, ezt adta hozzá a digi.
Baromira nem értek a wifikhez, de channelt próbáltam már többfélét, nem segített, szerintem nem túlterhelt az adott channel + annyira nincs sok wifis eszközünk a lakásban.Egy jobb router megoldaná a problémát? Ha igen, akkor milyen? Elég lenne valami egyszerű alap cucc, ami ki tudja hajtani ezt a netet.
Idővel tervezek majd leválni a kábeles netről, lehet veszek egy laptopot a PC helyett magamnak. Ott is kéne a jó ping, stabil jel az esetleges játékokhoz.Szívesen vennék használtan is hardverapróról, ha ott van megfelelő...
Előre is köszi a tippeket!
-
Essejó
veterán
válasz
MaCS_70 #105771 üzenetére
Szigorúan véve nem is lehetne különbség a CCA és a Tömör réz kábelek között, kivéve a mechanikai tartósságot. Ugyanis a nagyfrekvenciás jel nem a kábel teljes keresztmetszetén közlekedik, hanem a felületén, ami a CCA esetében is réz.
Én pont 1 év és 7 hónapja használom, ilyen csatlakozót krimpltem rá link aminek a prés érintkezője 3 végű.
-
válasz
Top cat #105760 üzenetére
A CCA egy merénylet az egységsugarú felhasználó ellen. Eleve egy durva kompromisszum, de az igazán nagy baj vele az, hogy a tömör rézkábelhez képest brutális minőségi szórást mutat gyártónként -- hiszen a bevonat készítése már nem egyértelmű eredménnyel járó eljárás. Volt már nálam 70 méteren a gigabitet simán teljesítő, és 15 méteren már csak 800-at tudó CCA kábel is.
Külön kérdés, hogy a csatlakozásoknál, ahol a bevonat ugye üzemszerűen sérül, hogyan fog alakulni a kémiája idővel.
Érdekesség: szigorúan véve Cat6 CCA nem is létezhetne, de a Cat5e-ben sem vagyok biztos...
MaCS
-
válasz
Top cat #105762 üzenetére
"Ha nem tudnak 10 gigán kommunikálni, akkor lemegy gigabitre."
Ezalatt pontosan mit értesz? Ha a két eszköz meg tudja beszélni, hogy ők tudnak 10 Gbps-ot, de köztük a kábel ennél gyengébb, de a szükséges érszám megvan, akkor szerintem nem feltétlenül fognak egy kategóriányit visszavenni. Egy ismerős cégnél a két 10 Gbps-os eszköz között az UTP kábel jóval hosszabb a specifikáció szerinti 10 Gbps-ot nyújtó hossznál, és a valós adatsebesség 5-6 Gbps között mozog.
MaCS
-
tutis
őstag
egy asus rt-ax1800u routert cserélnék, csupán a router hibás működése miatt (nincs net néha, pedig modemen van) ax59u, ax3000 vagy ax4200 a kiszemelt. ax59u tetszik a forma miatt és jókat olvasni róla. ax3000-t nem érdemes már venni az ax59u ellenében, igaz?
-
Top cat
addikt
válasz
hunaqua #105763 üzenetére
Ezek elméleti maximális sebességek. A valóságban mindig kevesebb lesz valamennyivel. 2,5 Gigabit jó eséllyel menne.
A hálózatban, a leggyengébb láncszem fogja meghatározni a sebességet. Netről való letöltésnél hiába van neked bármilyen sebességed, ha a letöltő szerverről csak csepeg a bit.
Helyben, 2 gép között másolva valamit, a 2.5 Gbit ~312 MB-ot tudna átvinni. De ha a háttértárak nem tudják ennyivel mozgatni az adatot, akkor nyilván nem lesz meg ez a sebesség.
-
hunaqua
addikt
válasz
Top cat #105762 üzenetére
Ezt értem ,köszönöm szépen. Itt inkább az a kérdés,hogy bekötnének nagyobb netet, raknék hozzá mondjuk egy asus 2.5G routert . A fogadó oldalon is ilyen teljesítményű gépet. Akkor elvileg minden tud nagyobb sebességet. Akkor nálam a kábel lenne a kérdés. Tehát ebben az esetben a kábel csak gigbitet vagy 2gigabitet fog tudni,vagy a kettő között bármit? Tehát lehet,hogy mondjuk 1.6G-t ?
-
hunaqua
addikt
A Cat6 kábel Gigabit sebességre képes,vagy nagyobbra is? A házba az van behúzva kb. 30m. Nem tudom cserélni,ezért érdekes lenne,hogy menne rajta nagyobb sebesség is vagy ez a max. amin most megy?
-
szjoci
őstag
válasz
szjoci #105741 üzenetére
update: végül mesh hálózat mellett döntöttem, egy 3db-os Cudy M3000 lett az áldozat. Eddig csak 1db-ot raktam be a régi AP-nak használt xiaomi ax3600 helyére, és meglepődve tapasztaltam hogy hozza az előd szintjét. Éppen ezért a felső szintre nem kell több AP, így az alsó wifis router helyére is megy egy cudy, és a garázsban lévőt is lecserélem erre, remélhetőleg az egész porta le lesz fedve ezzel a mesh rendszerrel.
-
memorix
senior tag
válasz
Rottweiler89 #105755 üzenetére
Ha 21eFT alatt szeretném megúszni a fejlesztést.
Archer AX23 előrelépés lenne N750 -höz képest. (20eFt)
A Cudy WR3000 AX3000 már ugrás lenne és 2x gyorsabb mint a AX23 -s és olcsóbb is. (19eFt)
-
Rottweiler89
senior tag
Sziasztok!
Otthoni felhasználásra(2db PC LAN, a többi pedig telefonok, jelenleg 250-es net, de bővítve lesz 500 vagy 1Gbit-esre) megéri az árát az Archer AX23-as? Sajnos kezdi feladni a harcot az N750-es. -
MadKet
tag
Köszi, ha jól emlékszem eredetileg is te adtad az ötletet a Cudy-ra (pár hónapja), akkor cseréltem le a szülőknél a Xiaomi-t
Nálam ez a lényeg, hogy kábeles backhaul-t nem fogok tudni mindenhol, szóval ez jó hír hogy nálad megy gond nélkül. Kipróbálok akkor egy Cudy-t én is, aztán majd bővül a szett ha szükséges.
Cudy WR3000S -t viszont lényegében csak Alzánál találok, mindenhol máshol a WR3000 -t írja.
-
Noxy
veterán
válasz
MadKet #105744 üzenetére
Sztm sincs semmi gond a Cudy routerekkel.
8 hónapja mennek nálam egy 3 szintes házban. 18 db Tuya iOT eszköz, 3db Tapo wifi kamera, 3 HomePod, 3-4 telefon, 2db iPad, XBox, 2db Apple Watch, 2dbTV, 1 NAS, 1 PC Lan-n, 2 laptop wifin.
1 SSID alatt megy (Smart Connect) a Mesh, mert homepod csak 2.4 Ghz megy, a másik (homepod mini) meg 5 Ghz. Az eltérő SSID miatt gondok voltak a vezérléssel. Tökéletesen működik, mert minden wifi-s eszköz megtalálja a leggyorsabb kapcsolatot.
Az eszközök 70% a fszt Mesh routerra kapcsolódik, ami kábeles backhaul nélkül, wifin kapcsolódik a fő routerra.
Soha nem volt semmilyen probléma.
Az 500-s netből mindig meg van a fszt-n a 40-s fal mögött a 400 Mbps. -
MadKet
tag
válasz
memorix #105729 üzenetére
Igazából a mostani 1 routerrel is "élhető" a helyzet, de a célom hogy javítsak a távolabbi helyek jelerősségén és a kamerák ne akadjanak (és kábelesre viszonylag egyszerűen csak így tudom megoldani ahogy írtam #105722). A Cudy-t egyébként már itteni korábbi ajánlások miatt ismerem, ár/érték arányban nekem bevált, szülőknél emeletes házban is érezhetően jobb eredményt hozott már 1db, egy Xiaomi AX1800-at váltott, ami szenvedett előtte.
Persze ha van más ajánlás a Cudy helyett, szívesen fogadom, ezért jöttem kérdezni, mert én napi szinten nem vagyok benne ilyen témában
Köszi mindenkinek!
-
blakey
titán
válasz
szjoci #105741 üzenetére
Kevés lesz az egy, hiába van középen, lesznek olyan pontok, ahol már gyengül a kapcsolat, egy 2 darabos Mesh hálózat jobb lenne. Hasonló alapterületen használok egy 2 darabos Mesht, előtte vagy 15 1 db-os kialakítás volt, köztük GT-AX6000, TUF-AX4200 (ami TUF-AX6000) és azok sem voltak képesek olyan teljesítményre, mint a 2 darab.
-
szjoci
őstag
Sziasztok!
Xiaomi ax3600 router helyére keresnék utódot, 60-70eft a keret rá, nagyon indokolt esetben többet is kiadok érte. Ap-ként lenne használva egy 100m2 ház közepén. Asus tuf ax6000 vagy gt-ax6000-et néztem első körben, de hosszabb távra gondolva már célszerűbb lenne wifi7 routerbe befektetni? Mit ajánlanátok ebben az összegben, ami minimum hozza az előd szintjét?
-
-
válasz
kpityu2 #105738 üzenetére
Az EIRP szerintem éppen hogy változik a nyereség változásával, azonos adóteljesítmény mellett. Ezért van EIRP. Éppen ezért ezzel nem is nagyon lehet játszani -- adásoldalon. Ami viszont izgalmas, az a vételi oldal.
Jártunk már úgy, hogy 5 dBi-s antennával a tetőtérben volt egy nem vak-, de lassú folt, elég sok dB deficittel. Aztán egy 2 dBi-s antennapár befoltozta ezt a lyukat, de okozott helyette más problémákat. Végül egy gyárilag 2 dBi-s antennákkal szerelt router lett a megoldás -- ez viszont nyilván nem összehasonlítható az eredeti felállással, hiszen egészen más eszköz volt az antennák mögött.
MaCS
-
kpityu2
őstag
válasz
MaCS_70 #105737 üzenetére
Az "erősebb wifi" kifejezés definiálásától függ. Nyilván nem lesz nagyobb az EIRP, de felhasználó szempontból úgy jelentkezik. Tudom, hogy laposabb a karakterisztikája a nagyobb dBi-s antennának, de egyrészt már több antennás cuccok vannak, másrészt amúgy is rengeteg interferencia van egy lakásban, szóval nem hiszem, hogy elméleti sugárzási egyenletekkel kellene operálnunk. Van egy teszt, ezt az eredményt hozta adott és vélhetően elég általános körülmények között, én hiszek neki. Aki nem, annak nyitott a lehetőség, hogy saját tesztet csináljon.
-
szitilevi
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #105735 üzenetére
Asus 6000-es már túlzás lenne? Vagy az ASUS TUF-AX6000-es?
-
-
Fall-N
veterán
válasz
memorix #105732 üzenetére
Hiteles teszt nincs. Két egyforma szituáció sem. Nem mindegy mennyi hálózat van a lakás vagy ház körül, amik interferálnak. Én például a belváros közepén lakok egy társasházban, körülöttem millió bolt, alattam bank. Így van jópár WiFi hálózat. Szerencsére az összes még 2,4 GHz-s én meg az 5 GHz-s sávot használom jobbára. A 2,4 GHz-re csak az okoseszközök csatlakoznak.
-
kpityu2
őstag
válasz
Hát, egy spekulációt és néhány prospektusadatot állítasz szembe egy valós körülmények között több eszközön elvégzett teszttel. Vessenek a mókusok elé, de én az utóbbinak hiszek. Egyébként a Cudy WR3000S leírása kifejezetten írja a nagyobb dBi-s antennákat a saját korábbi variánsaihoz képest.
-
Fall-N
veterán
válasz
Pedig nem árfekvés kérdése a dolog. A Mi AX1800 helyett vettem egy TP-LINK AX12-t és erősebb a jel a lakás szélein. Ez egy 63 m2-es tömör téglás lakás és egy router elég a középső részén elhelyezve. A Xiaomival a szélső helyiségben már alig volt jelerősség. Az AX12 bőven lefedi. A Xiaomi pedig papíron erősebb hardverrel van szerelve (Qualcomm 4+1 magos SoC vs. Broadcom 3 magos) és az AX12 az egyik alap AX routere.
-
memorix
senior tag
válasz
MadKet #105722 üzenetére
Ha Meshnél nem tudsz a routereknél kábelezni akkor Triband router packot vegyél
A Cudy nem Triband. Semmivel se jobb mint az Asus TUF routerek. Attól, hogy valakinél nehezítő körélmények vannak, vagy nem tudja beállítani az Asus routert attól a Cudy nem jobb. Ha annyira jobb lenne akkor arról már cikkeznének és a többi gyártó is ugyan olyan chippel dobna piacra routereket. Valamint a Mediatek se örülne, hogy egy olcsóbb chippel szereplő routere nagyobb teljesítményt tudd leadni mint a nagyobb testvére. Nem érné meg neki az eladás. Picit érdemes lenne ezen filózni. Valamint azon is, hogy leigazolható teszt sincs a Cudy -l az interneten.
Példa:
Cudy AX3000-t egy MediaTek MT7976C Filogogic 820 1.3Ghz Dual Core CPU hajtja és 256MB RAM van rászerelve. Sugárzási teljesítmény CE: <20 dBm (2,4 GHz), <23 dBm (5 GHz), FCC: <30d Bm (2,4 GHz & 5 GHz)
TUF AX4200 esetében MediaTek MT7986A, 4x @2.0GHz (Filogic 830) CPU van és 512MB ram van.
-
MadKet
tag
válasz
Tompika777 #105726 üzenetére
"Sajnos" én is erre a következtetésre jutottam
Egyébként egy Telekom 1Mbit -es netem van, ami még felezve is simán jónak kell legyen szerintem a kameráknak. Azon a részen egyébként nem lényeg hogy erős legyen a net, inkább stabil és folyamatos.
2 verzióban gondolkodom ami árban is okésabb:
1. Veszek először egy Cudy WR3000-t, megnézem hogy magában erősebb -e mint a mostani Asus. Ha nem elég, akkor veszek hozzá még 1-et és megnézzük a mesh-t.
2. Veszek egy ASUS ZenWiFi AX Hybrid (XP4) párt, és megnézem egyből azzal, az a felezett powerline backhaul-al is szerintem simán jó sebességet hoz a kameráknak.
Van esetleg valami más kombó amit érdemes néznem?
-
szitilevi
csendes tag
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? - Családi ház tégla falakkal egy szintes
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? - Telekom 2000/2000-es csomagja
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! - 30-50k ha lehet olcsóbban az se baj
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? - 3 pc 3 telefon 1 ps és a tv bár szerintem az maradhat a telekom modemjén.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? tudja a 2000-es netet kezelni.. a telekomtól kapott modem borzasztó. pppoe passthroughba bízom megoldja a bajom mert a telekom modemjén az eszközök random x időnként megszakad az internet kapcsolat pár másodpercre... -
MadKet
tag
válasz
Fall-N #105723 üzenetére
Az a bajom, hogy csak a Telekom modem és az 1-es router közé tudom könnyen megoldani a kábelt, de utána az 1-es és 2-es routert nem tudom kábellel összekötni. tehát a kritikus kérdés az az, hogy a 2 router ha wifin kapcsolódik, akkor is jó sebességű és stabil lesz-e a mesh hálózat.
-
MadKet
tag
válasz
HoTDoG #105716 üzenetére
Szia,
Pont erre kerestem volna a választ, hogy 2db routerrel tudok-e jól működő mesh-t csinálni úgy, hogy a 2 routert nem tudom kábellel összekötni. És ha jól értem a tesztedből akkor ez 2db WR3000S Cudy-val megoldható (wifi backhaul).
Én azt szeretném elérni, hogy egy 70nm ház egyik sarkából a legtávolabb lévő ponton is normális net legyen, hogy a kinti kamerák jól menjenek. Jelenleg egy Asus AC1750 router van, de ez sajnos nem elég erős.
A setup így nézne ki nálam:
Telekom modem --> kábellel összekötve egy Cudy-val --> wifin egy másik Cudy-val mesh --> 2. Cudy-ból lan kábelek mennének a kamerákhoz ha wifin még mindig nem stabil (a kábelezés a tetőtérben lenne, a 2. router olyan pontra kerülne hogy onnan tudok kábelt vinni felfelé).Valaki meg tudja erősíteni hogy ez így működőképes dolog lehet ?
Bár ahogy olvastam a Cudy magában is elég erős lehet és lehet nem kell 2 router.
Köszi előre is a választ!
-
kpityu2
őstag
válasz
HoTDoG #105716 üzenetére
Hát, ez kimerítő teszt, sokaknak hasznos lesz. Ritka az olyan teszt amikor masszív falon keresztül hasonlítják össze z ezközöket. A Cudy-ra korábban is írták, hogy térerőben jó, ez ismét bebizonyosodott. Így mesh-sel meg még hangsúlyosabb. Én mondjuk kerülöm a kínai cuccokat, nem azért mert jujj lehallgatnak egy backdooron, hanem mert sose tudni mikor kezdik el használni a nemzetközi helyzet fokozódásával és nyilván nem én leszek a célpont, de botnet hálózat része se akarok lenni. De ez ilyen egyéni mánia.
-
_NCT
addikt
válasz
HoTDoG #105716 üzenetére
Nálam is hasonló a helyzet, annyi, hogy itt 30cm vasbeton födém és egy 30-as fal van a képletben + rack szekrényben a router. Én azt vettem észre, a klienstől is nagyban függ a sebesség. Iphone hozza a 250-260 Mbps-ot az emeleten, ugyanitt két Dell (5320 és 5420), az egyik max 100-120 között tudja, kb 82-90dB erősséggel, a másik 150-200 között fix 79dB erősséggel. Egymás mellett van a kettő kb 10cm-re. Most AX4200-al próbáltam, OpenWrt alól.
-
Fall-N
veterán
-
AstraCDX
senior tag
Sziasztok !
TP LINK Archer AX53 AX3000 .
Létezik belőle V1, és V2 verzió .
Mi lehet e két verzió között a különbség ?Üdv.
Astra
-
HoTDoG
tag
válasz
HoTDoG #105690 üzenetére
Egy időre végére értem a tesztelésnek. Tapasztalataim összefoglalása alább.
Alap felállás:
- Voda L 500Mbps net
- A kritikus helyiséget - ahova gyorsabb és stabilabb netet szerettem volna eljuttatni - egy vasbeton fal és legalább egy vastag tégla választ el a routertől. Kábelezés nem volt opció.Tesztelt eszközök és a letöltési sebességek. A sebesség méréseket a Speedtest alkalmazással végeztem. A jelerősséget a Netspot alkalmazással monitoroztam.
- Asus AX4200: 90-120Mbps
- Asus XP4 páros szett, powerline backhaul: 390-410Mbps. Meggyőző volt, de amikor ugyanazon elektromos körre rákerült egy elektromos eszköz, a felére esett. Az áráért nekem ez instabil volt.
- Asus AX59U: 80-100Mbps (ennek a tesztelése mondjuk nem volt logikus, mert hardveresen az AX4200, csak külső antenna nélkü)
- Asus BE58U: 90-150Mbps - tesztek alapján picivel erősebbnek tűnt a jel, mint az AX4200. Céges laptopon a Cisco Anyconnect-et folyamatosan eldobta. Wifi 7 és MLO ki volt kapcsolva, kvázi Wifi 6 routerként üzemelt. A többi beállítása ugyanaz volt, mint az AX4200 vagy 59U, de 5G-n nem volt stabil az Anyconnect kliens.
- Asus BE58U és Asus Zenwifi XD4 Plus, wifi backhaul: 90-130Mbps körül, magas jitter-rel. A párosítás csak kábelen keresztül működött. Árához képest nem hozott előre lépést.- Cudy WR3000S: 300-350Mbps. A jelerősség jobb volt, mint az Asus BE58U esetében.
- Cudy M3000 (fehér): 400-450-500Mbps. A legnagyobb meglepetés. Hardveresen ugyanaz, mint a WR3000S, csak 4 külső antenna helyett ebben 5 belső van. A jelerőssége is icipicivel magasabb volt a WR3000S-től.
- Cudy WR3000S és Cudy M3000, wifi backhaul: 350-450Mbps. Sokkal erősebb és gyorsabb, mint az Asus fentebbi párosítása, és a jitter egyáltalán nem nőtt meg. Nagyon stabilnak tűnt. A párosítás működött vezeték nélkül is, úgy, hogy az eszközt elválasztotta a két falazat is. Pár másodpercig tartott az egész.
A Cudy mobilalkalmazása nekem sokkal gyorsabbnak, dinamikusabbnak tűnik, akárcsak a webes felülete. Accountot csak akkor kell regisztrálni, ha távolról is hozzá akarunk férni.
Engem meggyőzött a Cudy, főleg, hogy fele annyiba kerül, mint egy kevesebb jelerősséget és sebességet felmutató Asus. Még pár napig használom és meglátom, hogy kell-e mindkettő, vagy elég lesz csak az egyik.
-
csanee
tag
Hello!
Vásárlási tanácsot kérnék szépen az alábbi alapján:Milyen környezetben lenne használva?
Családi ház alsó szintjén van a vodás wifi. Az emeleten lenne az új eszköz, innen 3 szobába kábellel menne tovább a net. Illetve a wifi fent változékony erősségű: 1 szoba off, 1 hektikus, 1 OK. Így a wifire is alternatíva lenne az új eszköz.
Beton födém, szilikát és tégla falak.Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Vodafone GigabitMennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Max. 20-25 ezer.
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Vezetékkel: 2 laptop, 1 TV.
Wifi: 3-4 telefon/tablet.
YT, Netflix, átlag böngészés van, gémer igény nincs.
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Semmi.Az ajánlóban lévő Asus AX53U pl. lehet jó ilyen feladatra?
Előre is köszönöm!
-
bteebi
veterán
válasz
Gubek-Einste #105710 üzenetére
Köszi szépen!
Akkor ezek úgymond vegyesben is tudnak mesht? (Nekem úgy is jó, nyilván.)
#105709: Igen, tudom. Idegesít is.
(Mondjuk nem csak engem.) A kábeles megoldásnak nyilván van annyi előnye, hogy az valóban stabil 100M, míg a WiFi ugyan lehet akár 3-4-szer annyi is, de ha bármi miatt beesik legalább alkalmanként 20-50 Mbitre, akkor amiatt már akár lehet lag, akadás. 2-300 Mbitre szinte sohasincs szükség, sőt még 90-100 is simán elég lehet a legtöbb esetben, már ha tényleg megy annyit.
-
Capella
senior tag
-
-
bteebi
veterán
válasz
Gubek-Einste #105692 üzenetére
2-3 fal, 10-30-as tégla (válasz/főfal), vasbeton födém fémráccsal (a padlófűtés miatt), gigabites (Digi) net. A legközelebbi szomszéd kb. 10 méterre van, a többi jóval távolabb.
Egyelőre 4 kiállás van nappali + 3 hálószobában, ezek közül 2-3 helyre routert tervezek rakni. Plusz ugye egy kellene közvetlenül a digis (Huawei) modem-router után, tehát összesen 3-4 router kellene. Minden Cat 6a kábellel van összekötve, szóval bírnia kellene a 10 Gbitet a LAN-nak - ergo a routerek WAN-ja is lehetőleg (legalább) 2,5 gigás legyen. A fali portok Legrand Valena Cat 6a-sak, elvben azok tudják a 10 gigát.
NAS, PC, TV lenne kábellel rákötve a belső hálóra, ami sávszél igényesebb, de egyébként a stabil 1,5-2 Gbit igazából (egyelőre) kb. mindenre elég lenne. Összesen amúgy 3-4 felhasználó lenne egyszerre és ~8-15 eszköz: 1-2 PC, NAS, 3-4 mobiltelefon, időnként 1-1 laptop (Vindóz és Droid). Ezen felül még pár okoskodó eszköz is (napelem inverter, szárítógép, hűtő), de azért azok nem viszik a gigákat.
Routerenként azért ~60k körül szeretnék megállni, de nem baj, ha kevesebb. Ha van valami nagyon elengedhetetlen fícsör (nincs), amivel megfogjuk az isten lábát, akkor mondjuk 75k, és eggyel kevesebb eszköz. 200k-ban jó lenne, ha megállna az egész, de a kevesebb több.
Nem kell gamerség, 10 antenna meg RGB LED, (fél)szintenként kb. fixen lesz egy eszköz a jó lefedettséghez. De sajna szükség is van rá. Sziamiaú meg ASUS cuccokat néztem, de egyelőre még nem tudom, hogy melyik kellene inkább.
-
válasz
HoTDoG #105704 üzenetére
A barátom a cégére venné. Most jár utána, hogy úgy is él-e a 14 nap.
Sajnos nem tudtam nagyobb sebességet elérni, pedig minden konnektort kipróbáltam az emeleten. A földszinten meg nincs választás, hiszen az egészet a drótnélküliség miatt csináljuk.
Elolvastam az Asus XP4 leírását és jól értettem a backhaul esetében is tudja kombinálni a powerline és a wifi sebességét (MIMO) vagy csak a kliensek esetében? -
kpityu2
őstag
válasz
HoTDoG #105703 üzenetére
Nem, mert nem legális. Minden országban szabályozva van, hogy melyik csatornán mekkora teljesítményt szabad használni. Az erre vonatkozó táblázat benne van az eszközök FW-jében. Ettől eltérni nem célszerű. Meg amúgy se tisztességes a szomszédokkal szemben. Ha valaki panaszt tesz, előfordulhat, hogy kopogtat nálad a hírközlési felügyelet. Ha pedig olyan csatornát zavarsz amit pl. a repülésmeteorológia használ, akkor anélkül is.
-
HoTDoG
tag
válasz
fecus #105700 üzenetére
Kipróbálni beruházás nélkül is ki lehet, 14 napig, online rendelve.
Biztosat nem lehet mondani, lásd az én kálváriám. Eddig a legolcsóbb és legbutább eszközzel értem el a legjobb sebességet a problémás helyiségben.Nekem az Asus XP4-el 390-410Mbit körüli letöltést sikerült produkálnom, powerline backhaul-al, ugyanazon a kismegszakítón, Voda L 500-as nettel.
-
HoTDoG
tag
válasz
kpityu2 #105697 üzenetére
Köszi, ezt jó tudni, így már lehet nem futnék neki további eszközöket kipróbálni.
Mindenesetre érdekes, hogy az összes eszköz közül magasan a Cudy WR3000S produkálta a legerősebb jelet és letöltési sebességet.
Korábban írta valaki, hogy van lehetőség openwrt-vel tovább növelni a hatótávot. Erről tudtok linkelni valamit? Keresgettem, de nem találtam eddig.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- !AKCIÓ! Garanciás Klipsch R-120SW 30cm aktív mélysugárzó SubWoofer - 200W RMS / 400W Peak
- Eladó megbízható, szép Toshiba Satelite C850
- Csere - Beszámítás! Gamer PC : I5-14400F / 32GB DDR5 / RTX 4060 Ti / 1TB M.2 SSD
- Ryzen 5600, 32GB RAM, EVGA 3080 Gamer PC
- Asus RT-AC68U router eladó (3 darab - egyben vagy külön is)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest