- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
bgaborj
csendes tag
válasz
Essejó #106727 üzenetére
Igen, tudom, hogy a koax sokat fel tud zabálni a jelből, de itt úgy saccolom, hogy kb. 4 méter elég lenne. Azért is tettem fel a kérdést, hogy hátha valakinek volt már tapasztalata hasonló kiépítéssel. Azt hiszem, hogy mégis meg fogom próbálni, és ha nem jön be, akkor az antennát visszaküldöm, és jön a Mikrotik.
-
Toomy
senior tag
válasz
Essejó #106428 üzenetére
Igazad van!
Azt elfelejtettem leírni.
Tehát 4-5 méterre a routertől egy betonfallal elválasztva WIFI 5-el LE/FEL:
P40pro 850-900 / 310
ASUS PCE AXE5400 800 / 305
A PCE kártyán egy antenna meg van hosszabítva így. Majd egy temu-s kábellel
bevezetem a szekrénybe a fal sarkához, mert ott a P40 pro 940/320-at mutat. -
válasz
Essejó #106326 üzenetére
Simán. Ha lehetséges, tényleg jobb kerülni, de éppen tegnap írtam az otthoni hálózatos topicba:
Pár saját példa:
Itthon kb. 15 évig ment kb. 40 méteren az Ethernet kábelem konkrétan rácsavarva a 230-ra.
Jelenleg van egy kb. 130 méteres szakaszom, ahol egy csőben utaznak.
Volt egy irodaház, ahol Cat5e helyett Cat5-öt húztak be, de azt aztán mindenhol a 230 csövében.
Volt egy üzem, ahol a három fázisú, 400 V 25 kW-os betápvezeték mellett futó árnyékolt kábelt cserélték le UTP-re.
Egyik esetben sem volt gond.MaCS
-
Noxy
veterán
válasz
Essejó #106323 üzenetére
Nem próbáltam, mert ha letudnám hozni a kábelt a középső szintre, akkor Mesh sem kellene.
Most csak a pincébe gyenge a net, meg az egyik kamerának a teraszon.
A többi eszköz hibátlanul megy egy Cudy-l is a házban.
A villanyszerelő elfelejtette, vagy nem akarta berakni a csövet a telefonnak, ezért a meglévő vill.. cső mellé simán berakta a tel..kábelt gipszel a falba.
2db tel.. csatl..dugaljt kibontottam, mindenhol a vill..cső mellé volt gipszelve és bevakolva. Pedig az gondoltam hogy tel..kábellel beuhuzom az UTP kábelt, és minden faxa. Hát nem. -
ElColonel
csendes tag
válasz
Essejó #106267 üzenetére
Persze, a router évek óta jó helyen van, a távolabbi eszközök kábellel csatlakoznak de sajnos amikor eldobja a netet akkor hiába állok 1m-re a routertől, akkor sem jó.link A PCworldnél van most előfizetési akció, de meg is rendeltem - 26k-ért nem hiszem, hogy kapnék jobbat. Csak így már 2 előfizetés lesz a családban 😂
-
kw3v865
senior tag
válasz
Essejó #106204 üzenetére
Sehogy nem akarom elérni a földszinten lévő routert közvetlenül a lakásomból. Erre a célra lenne a kültéri repeater, amire közvetlen rálátásom van az ablakból. De igazából egyelőre még csak a router a kérdéses, az mindenképp kelleni fog. Utána jöhet a repeater kérdése.
-
Vegha
senior tag
válasz
Essejó #106121 üzenetére
Jelenleg szinte hibatlan a kulteri lefedettsegem emiatt nem szempont most kulon arra fokuszalni. Viszont nem tudom hogy a tavasz bekovetkeztevel ez mennyiben fog valtozni.
Ha most elketyeg a rendszer 2 routerrel (kulterben tok jol) akkor ertelemszeruen nem az az elsodleges, hogy kulteri AP-t installalok. -
Vegha
senior tag
válasz
Essejó #106108 üzenetére
Nekem meg nemigen doglott meg routerem. Sot, megkockaztatom, hogy kommersz muszaki cuccok kozul szerintem ezek a celeszkozok elettartamban tovabb elketyegnek, mint ami manapsag elvaras lenne. Ha most mondok egy szamot 50k-bol van 10 ev nyugalmam ugy, hogy kb. csak le kell emelnem a polcrol is betenni a kosarba az nekem teljesen megeri. De masok vagyunk.
Essejo: az nem en voltam.
-
Vegha
senior tag
válasz
Essejó #106098 üzenetére
Nem rossz a kulteri lefedettseg most, egyaltalan. A gondom az, hogy nem tudom elore mennyire lesz gyengebb kesobb amikor mar minden kizoldult (nyaron koltoztem ide). Attol tartok, hogy az egy routeres megoldas - legyen az akarmilyen jol optimalizalt antennakkal - a telek/haz valamely pontja(i)n kompromisszumot fog kerni.
-
Fall-N
veterán
válasz
Essejó #105983 üzenetére
A Mi Box S szintén csak 100-as LAN-t tud, de Wifi-n keresztül többet tud, így van csatlakoztatva. Egy normális routerrel semmi gond nincs, ha vezeték nélkül van csatlakoztatva. Nekem 3 box (és stick) van összesen, mind WiFin van csatlakoztatva, sosem volt gond, pedig rengeteg okos eszköz van (18 db Sonoff okosotthon kütyü).
-
-
-
Lmh
őstag
válasz
Essejó #105782 üzenetére
Azért valami haszna biztos van, mert szüleimnél a nappaliba beraktak egyet és azóta nem akadnak a TV-n a streaming szolgáltatások. Előtte használhatatlan volt, mert a kis dolgozóban volt a router, jóval arrébb a házban.
De köszi memorix és Essejó a tippet, lehet nézek egy ilyen Cudy-t, bár a mobilnetes osztás most baromi jól működik30-40ms-es pinget produkál, a router meg 130-180 között
-
válasz
Essejó #105773 üzenetére
Elviekben igazad van. Ezért is írtam, hogy ebben azért a minőség is nagy kérdés.
A másik pedig a csatlakoztatás, ahol óhatatlanul is sérül maga a réz bevonat -- ez pedig azt eredményezi, hogy a levegő érintkezik a réz és az alumínium határfelületével. Ekkor pedig ezek már reakcióba lépnek egymással.
Én eddig olyan réz kábellel még nem találkoztam, amelyik ne hozta volna a kötelezőt (általában annál sokkal többet). CCA-ból viszont arányaiban elég sok gyengén teljesítő vagy egyenesen megbízhatatlan vacakkal futottam már össze, és nem új korukban.
Tömör érre egyébként semmilyen krimpelt dugó nem ajánlott, ha az mozgatásnak lesz kitéve. A három érintkezős megoldás is csak addig megbízható, amíg viszonylag mozdulatlan marad a kábel.
MaCS
-
op9
aktív tag
-
válasz
Essejó #104965 üzenetére
Mennyire vicces az a vicc? Jártam már úgy, hogy a hozzám vágott eszköz kétszer annyit fogyasztott, mint amelyet a fogyasztása miatt le akartam váltani.
A router ilyen szempontból mondjuk verhetetlen, de NAS-ként / egyéb szerverként nyilván nagyon komoly kompromisszumokkal. De ha van Entware, és hozzá erőforrás, akkor kevésbé fájdalmas kompromisszumra is lehetőség nyílhat.
MaCS
-
válasz
Essejó #104963 üzenetére
Mindez szerintem igények kérdése. A DIY NAS-ok nálam mindig a fogyasztási értékeiknél hasaltak el (elvi kérdés, bár egy jó megoldásra nagyon vevő lennék).
Ha valakinek eleve router kell, ÉS emellett egy nem túl nagy forgalmú torrenteszköz, akkor szerintem egy közepes Asus router (50e Ft-os szint) pont nagyon jó lehet. Elég sok barátom, ismerősöm csinálja így. Régen AC87-esek menten többen is, mostanában AX86S/U/pro, AX68, AX58. Egyszerre 5-10 aktív menetet röhögve bírnak a napi teendőik mellett.
MaCS
-
mcll
senior tag
válasz
Essejó #96800 üzenetére
Ma beszereztem egy Asus AX4200-es routert. Simán ment a beállítás, semmi gondom vele, csak egy. Dyndns.org accountom van, beállítottam, a router szerint sikeres volt a kapcsolat, azonban a dyndns oldalom a hostjaim alatt nem frissült be az IP. Az ottani logban sincs semmi bejegyzés, azaz nem is próbálkozott a router. Routerben próbaképp a login user/pass helyére beírtam egy random nevet jelszót, arra is azt mondta hogy success.. Tehát meg se próbálta. Mi a fenét kell és hogy beállítani hogy menjen? Nekem nagyon fontos hogy elérhessem a hálózatom egyes részeit kívülről a dyndns.org-os domainemen.
-
jozsi252
veterán
válasz
Essejó #104549 üzenetére
Közben még éjszaka böngésztem utána mert zavart hogy nem értem a dolgot. Backhaul az azt jelenti hogy azon a sávon jön megy az adat a router és a node között? Nyilván ha 2 sávos a router akkor egyik sávon jön megy az adat a másik sávon sugároz? Ekkor van hogy a sávszél feleződik?
Ha 3 sávos a router akkor ilyen gond nincsen mert a 3. sávon jön megy az adat és a sávszél nem feleződik le? Illetve azért érdemes kihasználni az ethernet backhault
mert akkor kábelen jön megy az adat és szabadon maradnak a vezeték nélküli sávok?
Ha az kell hogy a sávszél ne feleződjön le akkor a mesh routernek és node-nak is 3 sávosnak kell lennie, vagy csak a routernak kell annak lennie?Köszi!
-
-
válasz
Essejó #104482 üzenetére
540mbit/s az a link sebesség lesz. Egy névleges érték, ami WiFi esetén nem sokat jelent.
100 mbit/s vezetékes kapcsolat a TV esetén többszöröse a valós terhelésnek. Tehát bőven elég. De ezt már írták többen is.
Ha stabil az 5GHz a TV-n, akkor hagyd azon és kb. ennyit tudsz tenni.
-
flash-
veterán
válasz
Essejó #104475 üzenetére
nem azért van kettő router mert nem tudná a telekomos a multicastot hanem azért mert amelyik szobába bejön a net ott a pc, viszont a tv meg a másik szobában van a hálóban és a telekomos routeren igy is tele vannak már a portok meg ha tudnék is egyet felszabaditani akkor se tudok most bemenni a padlásba hogy vigyek neki egy plusz kábelt, szóval jelenleg igy megy, de lecserélném az asus-t hogy hogy gyorsabb netet kapjon a tv. a wifi stick meg azért lett véve mert a tv alapbol csak 100mb netet tud de a stick 1000-es és azzal ki tudná használni a tv az 1000 megabites netet.(rá is mértem már egy másik kábellel, gyorsabb valójában mégha nincs is meg az 1000 megabit akkor is jobb lenne mint jelenleg)
na tehát valami multicastas routert esetleg akkor ha valaki tudna ajánlani ami vezetékes porotn tudja az 1000 megabitet megköszönném
mert eddig csak kérdést kaptam de választ nem
-
dropopi
aktív tag
válasz
Essejó #104407 üzenetére
Köszönöm a választ! Ezért írtam, hogy nem vagyok igazán jártas a témában, abszolút elfogadom. Akkor más irányba gondolkozom, és a kábelt erőltetem a végleges megoldásnak. Kicsit sürgető a dolog, mert 27-én jönnek szerelni a napelemrendszert, és addig szívesen megoldottam volna, de akkor maximum marad elsőre ideiglenes megoldás, majd később viszek oda kábelt, és akkor biztos lesz az eredmény hosszabb távra is.
Még egyszer köszi! -
abrtom87
tag
válasz
Essejó #104049 üzenetére
Hű ez nekem magas. 230W konnektor van kint a fészerben, a “fő router” (amit a Telekom ad az optikához) a házban. A kettő között 20 méter van és akadályok, emelkedők, beton, stb. Így kihúzni a routertől lan kábelt a fészerig kb lehetetlen küldetés. Azt gondoltam van olyan mesh rendszer mint ami most van nekem (Telekom AR1344e) csak IPX4 védett eszközzel. Mert most csak a router és 1db mesh között van lan kábel, a másik kettő csak az áramba van kötve.
-
válasz
Essejó #103973 üzenetére
Ez szerintem nem tisztán így működik.
Az N18 tuningolhatósága annak volt köszönhető, hogy volt nyilvános forráskódú driver hozzá. De a szabályozásnak elvben épp úgy meg kellett felelnie, mint a maiaknak.
További nagy előnye volt továbbá az, hogy az antennái nem voltak dual bandesek, így egészen egyszerűen tényleg tudták azt, ami rájuk volt írva, nem kellett kompromisszumos megoldásokat alkalmazni.
Nálam nagyon sokáig ment egy N18, és a ház előtti lapos területen 400 méterről simán tudtam hozzá csatlakozni 100 mW-os alapbeállítás esetén is.
MaCS
-
woodworm
veterán
válasz
Essejó #103973 üzenetére
Ez mindig előjön.
Szerintem a 2,4 GHz-es tartományra már jó 10 évvel a router gyártásának a megkezdése előtt megvolt a törvényi szabályozás.
Tudtommal semmi sem tiltja, hogy a hardver képes legyen magasabb teljesítményre, ezzel több piacra is tudjanak a gyártók szállítani. Az ide szállított eszközökön a teljesítményt az EU szabályainak megfelelően korlátozták, a megváltoztatásához komolyan bele kellett nyúlni az fw-be és nem két kattintás volt. -
válasz
Essejó #103804 üzenetére
Szerintem is. Az AC86-os ráadásul nem egy igazán szerencsés típus az Asustól -- az ismert típushibájába én is belefutottam (dobozból kivéve), és ez volt kb. két tucat Asus routerből az egyetlen problámás, amelyikkel találkoztam.
Az AX56 egy furcsa típus, de nem tudok arról, hogy baj lenne vele. (Az általam kezelt példány több mint négy éve megy hibátlanul.)
A 4G-s változat tesztjei elég jók.
MaCS
-
Mattb
senior tag
válasz
Essejó #103754 üzenetére
Lehet nem fogalmaztam megfelelően. Ezekes a T-s kaonokat vissza akarom vinni. Borzalmas az applikáció is, és a mai nap próbáltam újra konfigurálni őket de semmi áron nem akartak csatlakozni egymáshoz. Így ezért keresnék egy jobban működő rendszert, routerrel, meshekkel együtt.
-
válasz
Essejó #103577 üzenetére
+1
A passthrough dugóval összehasonlíthatatlanul könnyebben dolgozom. A lezárt végűvel általában sűrű káromkodások közepette sokszoros félre- és kicsúszás után, többszöri nekifutással, nem ritkán rontással jött össze a szerelés, a nyitott végűvel több száz akció után is mindegyik egyből, lazán sikerült.
Annyi a lényeg, hogy kb. 2 cm veszteséget beáldozok a kábel végéből, hogy ne csússzon ki, így egyesével-kettesével tudom szépen, kisimult arccal fűzni az ereket.
MaCS
-
phulee
tag
válasz
Essejó #103559 üzenetére
Meg tudom erősíteni, 35cm monolit födém, ugyan padlófűtés nincs, de azért van benne cső meg vas rendesen. A szinte fejem felett, az emeleten lévő Ax86S Wifi-je két csík a földszinten és nem stabil. Kell mellé a plusz eszköz, így lent szinte nincs vakfolt. Szerencsére anno minden helyiség kapott Cat5e-t (akkoriban az volt).
troland26 #103558:
Ha meg tudod oldani, akkor egy rövid kábelezés csodákra képes... -
Daywalkerke
aktív tag
válasz
Essejó #103397 üzenetére
Maximum 100Mbit a 3. emeleti lakásban a net sebessége, ami a valóságban inkább 50Mbit úgyhogy erre a célra ez szerintem teljesen megfelelő lesz tekintve, hogy a TP-Link gyártja őket, valamint, hogy az árukeresőn is inkább pozitív, 4-5*-os értékelések vannak ezen routerekről.
-
válasz
Essejó #103310 üzenetére
+1
Ne CCA-t és ne árnyékoltat.
Azt gondold végig, hogy egyszerű vagy elegáns megoldást akarsz-e.
Egyszerű: egy patch kábel dugókkal a két végére krimpelve.
Elegáns: fali kábel egy-egy dobozos megoldással a két végén, amelyekből még egy-egy rövid patch vezet a végeszkzökhöz.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Path of Exile (ARPG)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Hálózati / IP kamera
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Kamerarendszerek telepítése //// Gyengeáramú hálózatok kiépítése //// Informatikai segítségnyújtás
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest