Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33251) AVhelper válasza pappkarcsi (#33242) üzenetére


AVhelper
senior tag

Szia!

Az EPSON EB-U32-nek van sRGB színmódja, rendelkezik két HDMI bemenettel, sőt beépített WLAN kapcsolatán keresztül is tud vetíteni.

[ Szerkesztve ]

(#33252) majnz


majnz
tag

Üdv! A napokban egyszer csak a benq w770st távpöcögö nem volt hajlandó beindítani a gépet, hiába nyomkodtam a bekapcsoló gombot, pár óra elteltével viszont kikapcsolta. Másnap gond nélkül bekapcsolta, de azóta semmit sem csinál. Elemet kicseréltem, a led villog az elejében, szétszedtem, megtakarítottam, de semmi! Külföldről szeretnék rendelni egy utángyártott távirányítót de kimondottan ehez a tipushoz nem találok, valaki esetleg nem tudja, melyik másik modellel azonos a távirányító? Köszi!

A maszkolásra kitérve, én [így] oldottam meg.

[video]

Ne búsulj Pöcök! Megtettük amit kőőő!

(#33253) thomasrc


thomasrc
tag

Sziasztok,

BenQ W1070-nél a clarity control egész pontosan mit csinál? Próbáltam állítgatni, de nulla különbséget láttam a képen. Igazából azt nem értem, hogy a BenQ ezt zajszűrő funkciónak nevezi, de nem értem, hogy a clarity-nek mi köze van egy zajszűrőhöz. Ha fotós fejjel nézem, akkor a clarity az egy tulajdonsága a képnek, mint pl. a gamma és a kontraszt.

(#33254) .DLL válasza thomasrc (#33253) üzenetére


.DLL
veterán

(gondolom úgy értették, hogyha kevesebb a zaj, akkor a kép "more clear" tehát növelik a clarity-t... ami persze nem a zajmentesség szinonimája, de ezt megbocsáthatjuk, valszeg a marketing osztály nevezte el a menüpontot)

(P.H.)

(#33255) a2d2 válasza majnz (#33252) üzenetére


a2d2
addikt

Szép, aprólékos munka.
Ez a siku lemez + fekete anyag kombó tényleg jó. Szerintem én is nekiállok majd egy ilyennek.

A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#33256) cinemazealot válasza majnz (#33252) üzenetére


cinemazealot
addikt

Nice!!! :C Néhány korábbi fázist már láttam, de így befejezve nagyon baba a cucc. Az a vászon hátuljába rejtett világítás kifejezetten ötletes. És örülök annak is, hogy a vászon ilyetén (manuális) leemelésével nem vagyok egyedül. :D

Huzamosabb felhajtva tartás után a polisztirol lemezen látszik némi meghajlás, a fa kereten belüli besüllyedés? Ilyen nagy méretben honnan kaptál?

E szerint a tévé végleg lekerült a falról?

(#33257) majnz válasza cinemazealot (#33256) üzenetére


majnz
tag

Hát elég stabil maga az egész cucc. De van egy valamekkora mozgása, a lécek direkt élével állnak, pluszba megvasalva a sarkoknál. Az egész reklamtabla a széleinél felcsavarozva, hagyva helyet a tágulásnak, nagyobb furatok, nagy fejü lapos profilú csavarok, nem mondhatnám hogy sok helyen van rögzítve. Lehetne több léc is benne de akkor már a mozgatása volna macerásabb. Az az igazság hogy lehajtva többet van:) de nem latszik rajta semilyen elváltozás

A tv ideiglenesen van leszedve, hugom kölcsönkérte mert az ővé elromlott!

3050 x 2030 x 5 mm Stadur Easyprint

Nyomdaker Kft.1097 Budapest, Táblás utca 36-38.
Telefon: +36 1 215 3586 ▪ Mobil: +36 20 320 3920
Telefax: +36 1 476 0260 ▪ Web: www.nyomdaker.hu

Mi kettő egész táblát vettünk. Egyet magamnak meg egyet havernak.

Igaz, ez két éve volt, de be linkelem a beszélgetés egy részét.

2014.01.09. 14:25 keltezéssel, Hopp Edit írta:
Kedves Róbert,

Ha sürgős a fuvar, akkor kb. 30 ezer Ft lenne a fuvardíj és 1-2 nap alatt megkapja.
Ha ráér, akkor várhatóan 1,5-2 hét alatt 3-4 ezer forintos díjon kapná meg az árut.
Melyiket választja?

Mi az olcsó fuvart valasztottuk. Bács megye, déli határ. Símán lehozták.

18636 Ft/tábla + ÁFA volt a tábla ára.

A tábláról még tudni kell hogy eléggé csillogott. Rettenetesen hotspotos volt. Finom papirral meg lett csiszolva. Tudok küldeni videót arról is

Üdvözlettel

[ Szerkesztve ]

Ne búsulj Pöcök! Megtettük amit kőőő!

(#33258) cinemazealot válasza majnz (#33257) üzenetére


cinemazealot
addikt

Hú, köszi a részletes infót, utánanézek. :R

(#33259) goldenfish7


goldenfish7
tag

Én most még ott tartok, hogy ámulok és bábulok a 720p -s projimon...végignéztem egy sorozat első évadát 360p-ben Youtube és társain...DE...amikor egy megnézett részből egy részletet megnéztem 720p-ben is leesett az állam, hogy mennyi részlet vész el már csak ennyi pixelkülönbségnél is a 360p kárára. Szóval most már inkább csak a 720p vagy e feletti kép, amit igazán érdemes vetíteni. Most itt még semmi maszkolás és egyéb beállítás nem volt eszközölve és még így is a nagy kép teljesen magával ragadó. Mert hisz majdnem olyan ez, mintha odabújnánk 50cm-re egy monitorhoz, de azért a vászon nagysága és az azon megjelenő kép nagysága lenyűgöző tud lenni, főleg ha azon jel tényleges felbontása eléri legalább a HD minőséget.
De tényleg egész más a projin nézni egy-egy filmet, sorozatot, mint TV-n, még akkor is, ha mostanában leginkább ezek hangjait egy fülesen keresztül érzékelem. Ennek is megvan az előnye, hogy a proji hangját a füles kissé tompítja. Szóval eddig nagyon bejön nekem újra ez a vetítés téma.

[ Szerkesztve ]

(#33260) DerDer


DerDer
tag

Sziasztok,

Teljesen laikus vagyok, új lakásba költözök szenvedek a tv elhelyezésével és felmerült a projektor használata tv helyett. 3.5 méterről nézném, kb 2.5 méter széles vászonra tudnék vetíteni. Filmeket, sorozatokat néznék rajta, illetve kábel tv-t. Viszonylag jól be tudok majd sötétíteni, kérdésem, hogy egy belépő, 200e körüli fhd projektortól mit várhatok? Nagyon tetszene a nagy képátló de már megszoktam a tv képét és félek hogy csalódás lenne.. Esetleg tudnék bővíteni a kereten 300-ig ha ennyiért lényegesen jobbak vannak.

(#33261) c4 válasza DerDer (#33260) üzenetére


c4
őstag

Nehéz lenne erről nyilatkozni... Szerintem nézz meg valahol egy belépőkategóriát élőben...
Az talán támpont lehet számodra. 200 ezer kb. pont a FHD elérésére elegendő, vászon nélkül.
Tévét nem vált ki egy család életében a vetítő, eleve sötét kell hozzá, izzós készülék esetén pedig a gazdik rettegnek, hogy kiég... :) A LED-es vetítők már ebben előrelépést nyújtanak, de ott a fényerő még kevés lehet, valamint a FHD kategória drágább is a kívántnál... A minőségi sokkal drágább.

(#33262) .DLL válasza DerDer (#33260) üzenetére


.DLL
veterán

Érdemes kitolni azt a keretet 300-ig, és akkor abba egy rendes vászon is beleférhet, a többit pedig a vetítőre költeni. :K Szerintem az élmény garantált, nekem nem hiányzik a TV, de ez szubjektív...

(P.H.)

(#33263) DerDer


DerDer
tag

Köszönöm a válaszokat, igyekszek élőben is megnézni ezt a kategóriát, tudtok ajánlani bemutatótermet Pesten? Igen, láttam hogy 200-tól van fhd, az árat vászon nélkül értettem.

Mit gondoltok [erről a vászon elhelyezésről]? (kék vonal) Megoldható feltekerhető vászonnal?

(#33264) pappkarcsi


pappkarcsi
senior tag

@c4, péjé

Röviden a probléma: az a gond, hogy elkészülnek bizonyos excel és word fájlok, de főként excel, csilli-villi szines mezőkkel, amik a gépen teljesen rendben olvashatók, míg kivetítve többször belefutottunk, hogy semmi nem volt értelmezhető belőle.
Teljesen sötétet nem tudunk varázsolni, nem is kell, lámpalekapcs megoldható. Ez gondolom a vászontól független?!
250+Áfa is van rá, ha kell, de ezt meg kell oldani. Ötlet? :F :R

mod: jah, és a 2 hdmi-s kell.
mod2: webáruhazás rendelés nem játszik sajnos, pályázatos lesz a vásárlás.

[ Szerkesztve ]

Regisztrált: 2007 - 99 pozitív értékelése van és nincs negatív értékelése

(#33265) tl-x válasza DerDer (#33260) üzenetére


tl-x
őstag

Szia. 200 körül nézd meg az Epson EH-TW5210-et, ez 3LCD technológiás, FULLHD, eco módban 7500 órát bír a leírás alapján, a pót izzó se túl drága hozzá. Nincs szivárvány effektus rajta. Színei és feketéje másabb mint a DLP-nek. Nézd meg élőben valahol a képét hátha megtetszik. [link]

[ Szerkesztve ]

(#33266) Beni2360 válasza DerDer (#33260) üzenetére


Beni2360
félisten

Nekem a lentebb ajánlott EPSON EH-TW5210 vetítőm van és én 3.5 m-ről 82" vászonra vetítek. Nagyon szép a képe meglepő, hogy mennyire részletgazdag a kép. Szakember által kalibrált képe még nincs csak az érzetem által állított képek vannak.
Kábel TV már kérdéses ezen a nagyságon is, hogy kinek és milyen minőségben kapod az adást. Nekem IP-TV van a tehomtól, amúgy is gyengén kapom még a TV-n is a jelet nem egy nagy valami. Pixelesedik sok csatorna. na most nagyobb képen még inkább gond lesz. DIGI szerintem tökéletes lenne. Én nem bántam meg, vettem hozzá egy amerikai vászon alapú olasz gyártmányú 16:9 vásznat tökéletes.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#33267) péjé válasza klambi (#49) üzenetére


péjé
őstag

talán innen...[link]

(#33268) .DLL válasza péjé (#33267) üzenetére


.DLL
veterán

Ez egy 10 éves jubileumi válasz volt? :))

(P.H.)

(#33269) motoroskanál válasza .DLL (#33268) üzenetére


motoroskanál
tag

Nem bírta tovább magában tartani a választ. Pedig néhány nap kellett volna csak a 10 évhez. :D

(#33270) péjé válasza motoroskanál (#33269) üzenetére


péjé
őstag

hehe, benéztem...:-)

[ Szerkesztve ]

(#33271) DerDer válasza tl-x (#33265) üzenetére


DerDer
tag

Köszönöm a tippet, meg fogom nézni valahol.

(#33266) Beni2360 TV és projektor is nem fér bele a keretbe, heti pár órát azért pedig azért menne a kábel tv.
Szerencsére Digi lenne, de megnézem élőben mire lehet számítani ebben az árkategóriában és mérlegelek. :R

(#33272) Beni2360 válasza DerDer (#33271) üzenetére


Beni2360
félisten

Digit már egyszer rá küldtem és ég és föld. De nekem a 82" 16:9-ben az az fekete csíkok nélkül 3.5 m-ről már soknak tünik, de lehet közelebb vinni a projit kisebb képnek ha nem a mennyezetről vetítesz. Tényleg meg kell nézni .
Vetítési távolságról.

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#33273) Beni2360 válasza DerDer (#33271) üzenetére


Beni2360
félisten

Másik saját EPSON oldal.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#33274) .DLL válasza Beni2360 (#33272) üzenetére


.DLL
veterán

Nekem 3m-ről van 77" inch és kicsinek tűnik. :D Eleinte "pont jó" volt, de már el tudnék képzelni ide egy 100"-t is.

(P.H.)

(#33275) cinemazealot válasza pappkarcsi (#33264) üzenetére


cinemazealot
addikt

Osztom c4 és péjé szerdai véleményét, főleg ha tényleg zsúfolásig tömött Excel táblákat akartok sok-sok különböző árnyalatban mustrálni. Egy olyan irodában, ahol nincs lehetőség sötétíteni és az egész vetítésre max. 200k + ÁFA a keret, amibe még egy normális vászon sem fog beférni, akkor esélytelen, hogy szimpla falra vetítéssel kivehető színekkel, de főleg kivehető felbontásban és képélességgel tudjatok majd ilyen tartalmat vetíteni. Vetítésnél a színhelyességet a megfelelő gép mellett a profi vászon és a visszaverődés-mentes, koromsötét környezet biztosítja (a tárgyalók pedig nem ilyenek). Ezek hiányában a dolog már elméleti szinten is felejtős. :N

Nettó ~200k körül már lehet kapni min. 150 cm képátlójú Full HD vagy UHD tévéket, amiknek biztosan van több HDMI bemenete, színhelyesek, világosban is látni őket, nem kell hozzá plusz vászon, ha meg nem tetszik, hogy kikapcsolt állapotban ott feketéllik a falon, elég kell húzni egy fehér függönyt.

[ Szerkesztve ]

(#33276) Beni2360 válasza .DLL (#33274) üzenetére


Beni2360
félisten

Hát panoráma képben és is el tudnék viselni nagyobbat de ez a 82" elég és mellette még a két hangfal is éppen elfér.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#33277) ssid3956


ssid3956
tag

Sziasztok
Szerintetek melyik a jobb? Ha a falra vetítek, vagy egy házi készítésű vetítő vászonra? (16:9, 720p)
A fal egyenlőre még festésre vár, szóval a szín még nem adott, úgyhogy lehet fehér, de halvány szürke is.
A házi vászon egyenlőre kérdéses, annyi biztos, hogy egy fa keretre feszítenék rá valamilyen vászon anyagot.

(#33278) BBéci válasza ssid3956 (#33277) üzenetére


BBéci
titán

A valamilyen vászon az vetítési célra gyártott, vagy lepedőre gondoltál?

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#33279) ssid3956 válasza BBéci (#33278) üzenetére


ssid3956
tag

Valamilyen lepedő szerűségre

[ Szerkesztve ]

(#33280) AVhelper válasza pappkarcsi (#33264) üzenetére


AVhelper
senior tag

Nem véletlenül van a mozikban sötét. Ha egy vetítésre szolgáló helyiségben nincs teljes sötét, akkor a vetítőfelületre is jut a megvilágításra szolgáló lámpák vagy az ablakokon át bejutó fényből. Ez rontja a kontrasztarányt, mert a vetítőfelületen nem lehet feketébb a fekete annál, amit a vetítőfelületről visszaverődő környezeti fények meghatároznak. Minél több környezeti fény éri a vetítőfelületet, annál több gond (költség) élvezhető képet vetíteni rá, és annál elmosódottabbá válnak a színek is.

Vagyis amit először "meg kell oldani", hogy minél kevesebb fény jusson a vetítőfelületre. Ehhez függönyökkel, redőnyökkel mindenképpen meg kell akadályozni, illetve csökkenteni, hogy nappali fény jusson be a helyiségbe - főleg egy napsütéses napon -, és lehetőleg irányított, szabályozható megvilágítást kell alkalmazni.
nagyságától, mert minél nagyobb felületű képet kell vetíteni, annál nagyobb fényáramot kell a vetítővel előállítani, hogy egyáltalán értelmezhető kontrasztarányú (ez minimum 25:1) legyen a kép. Ha a helységben megvilágítás mellett kell vetíteni, de drága nagy fényerejű vetítőre nem telik, akkor gain 1-nél nagyobb fényvisszaverő tényezőjű (gain 1,4 vagy még nagyobb) vetítőfelületre lehet szükség, ami több fényt ver vissza, de némileg szűkebb nézési tartományban. Vannak speciális vetítőfelületek, melyek a vetítő szemből rájuk irányított fényét jobban verik vissza, mint az oldalirányból érkező szórt környezeti fényt, de ezek jóval drágábbak, mint a vetítőre szánt büdzsétek.

A #33251 hozzászólásban ajánlottam projektort.

[ Szerkesztve ]

(#33281) a2d2 válasza .DLL (#33274) üzenetére


a2d2
addikt

Nekem is 3m-ről megy a 100" és pont jó :)

A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#33282) cinemazealot válasza AVhelper (#33280) üzenetére


cinemazealot
addikt

Jól tudom, hogy ha a vászon 1-nél nagyobb fényvisszaverési tényezőjű, akkor gyakorlatilag irányított? Tehát van egy bizonyos nézési tartomány amin kívül már nem optimális a vászonra való rálátás? Na, mert ha ez egy tárgyalóban lesz elhelyezve, ahol körös körül ülhetnek emberek, az nem feltétlenül lesz optimális mindenki számára, legfeljebb annak, aki pont a vászonnal szemben ül.

(#33283) gyeniko válasza cinemazealot (#33282) üzenetére


gyeniko
őstag

Igen, az 1,0 gain feletti vásznak elvileg "irányított" vásznak, a gyakorlatban viszont nem tekinthetjük mindegyiket ilyennek. A komolyabb vásznak gyártóinál elérhetőek az ábrák, melyek a visszavert fény arányát mutatják meg nézési szög függvényében. Az 1,2 gaines vászonnál nagyon széles az a szög, ahol a visszavert fény még megfelelő, ezeknél a nagyon oldaról szemlélődőket sokkal inkább az optikai torzulás, mintsem a lecsökketn fényerő zavarhatja.

Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!

(#33284) c4 válasza cinemazealot (#33282) üzenetére


c4
őstag

Ennél még összetettebb kérdés is lehet. Van olyan erősített fényvisszaverődést biztosító vászon, ami mennyezetről vetítéshez, van olyan is, ami szemből, és van ami asztalról vetítéshez gyártott... És minél nagyobb a nyereség, annál jobban hotspotolhat, valamint csökkenhet a betekintési szög...

(#33285) cinemazealot válasza c4 (#33284) üzenetére


cinemazealot
addikt

Tényleg! Hirtelen erre nem is gondoltam, de abszolút jogos.

(#33286) AVhelper válasza pappkarcsi (#33264) üzenetére


AVhelper
senior tag

Most látom, hogy sikerült egy fél mondatot kiszerkesztenem a hozzászólásból.Tehát újra...

Nem véletlenül van a mozikban sötét. Ha egy vetítésre szolgáló helyiségben nincs teljes sötét, akkor a vetítőfelületre is jut a megvilágításra szolgáló lámpák vagy az ablakokon át bejutó fényből. Ez rontja a kontrasztarányt, mert a vetítőfelületen nem lehet feketébb a fekete annál, amit a vetítőfelületről visszaverődő környezeti fények meghatároznak. Minél több környezeti fény éri a vetítőfelületet, annál több gond (költség) élvezhető képet vetíteni rá, és annál elmosódottabbá válnak a színek is.

Vagyis amit először "meg kell oldani", hogy minél kevesebb fény jusson a vetítőfelületre. Ehhez függönyökkel, redőnyökkel mindenképpen meg kell akadályozni, illetve csökkenteni, hogy nappali fény jusson be a helyiségbe - főleg egy napsütéses napon -, és lehetőleg irányított, szabályozható megvilágítást kell alkalmazni.

A vászontól nem független, főleg annak nagyságától, mert minél nagyobb felületű képet kell vetíteni, annál nagyobb fényáramot kell a vetítővel előállítani, hogy egyáltalán értelmezhető kontrasztarányú (ez minimum 25:1) legyen a kép. Ha a helyiségben megvilágítás mellett kell vetíteni, de drága nagy fényerejű vetítőre nem telik, akkor gain 1-nél nagyobb fényvisszaverő tényezőjű (gain 1,5 vagy még nagyobb) vetítőfelületre lehet szükség, ami több fényt ver vissza, de szűkebb nézési tartományban. Vannak speciális vetítőfelületek, melyek a vetítő szemből rájuk irányított fényét jobban verik vissza, mint az oldalirányból érkező szórt környezeti fényt, de ezek jóval drágábbak, mint a vetítőre szánt büdzsétek.

A #33251 hozzászólásban ajánlottam projektort.

(#33287) AVhelper válasza cinemazealot (#33282) üzenetére


AVhelper
senior tag

Jól tudod, de ezzel lehet kalkulálni. Például egy Projecta vászon Matt White (gain 1) felülettel,120 fokos, Datalux (gain 1.5) 70 fokos nézési szöggel rendelkezik. Lásd ezt az adatlapot, ami mutatja, hogy miként változik a gain a nézési szög függvényében.

(#33288) BBéci válasza ssid3956 (#33279) üzenetére


BBéci
titán

Az utóbbi néhány hozzászólásból megtudhattad, mennyire fontos tényező a vászon fényvisszaverő képessége. Egy lepedő átengedi a ráeső fény jelentős részét, ezért vetítővászon szerepre alkalmatlan.
Alighanem megtévesztett a vászon név, pedig azoknak az anyagának, amiket vetítéshez gyártanak, nincs semmi köze sem az említett textíliához, sem a lepedőhöz. Az angol screen jelentéseinek többsége sem áll közelebb a valósághoz, de aki picit járatos a vetítéstechnikában, tudja, miről van szó.
A vetítővászon alapjaiban meghatározza a projektor képének minőségét, ergo az élményfaktort. Sajnos nem olcsó mulatság.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#33289) c4 válasza BBéci (#33288) üzenetére


c4
őstag

DIY fronton az általad említett probléma miatt (fényáteresztés) haználnak "blackout cloth" típusú anyagokat...Ezek nem eresztik át magukon a fényt.

(#33290) BBéci válasza c4 (#33289) üzenetére


BBéci
titán

A hangáteresztő (perforált, szőtt) vásznak jelentős hányadának része a blackout, de annak semmi köze ahhoz a problémához, ami a lepedő esetén fennáll. Ami azon átment, az elveszett, a blackout nem juttatja a nézők retinájára.
A hangáteresztő vásznak lényege, hogy mögéjük lehessen helyezni a hangsugárzókat. Azok gyakran fényesek, csillogóak, a rájuk eső fényt a nézőket zavaróan verik vissza, ezt küszöböli ki a blackout.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#33291) c4 válasza BBéci (#33290) üzenetére


c4
őstag

Egy szót sem szóltam még a perforált vásznakról. Fényt nem ereszt magán át az általam említett anyag. A fényvisszaverő képességét meg megmérheti, aki tudja. Önmagában nem zárja ki a technológia, hogy akár nyereséges "vászon" legyen a végeredmény.

(#33292) ssid3956 válasza BBéci (#33288) üzenetére


ssid3956
tag

Köszönöm a választ.
Akkor inkább hanyagolom a vászon dolgot, inkább a falra vetítek.
Korábban egy fórumtárs linkelte ezt a színt. Vetítésre csak ez a márka felel meg, vagy megteszi a Héra, Platinum és egyéb "egyszerű" falfesték is?
Valamint a vetített kép körüli fekete sáv mindenképp fontos, vagy elhanyogolható? :F

[ Szerkesztve ]

(#33293) cinemazealot válasza ssid3956 (#33292) üzenetére


cinemazealot
addikt

Bármilyen márka hasonló matt árnyalata jó lehet, csak ne legyen fényes, mert akkor a képen egy hatalmas csillanás lesz a főszereplő. Ez egy többek által kitapasztalt, jól bevált típus, ezért ajánlott a falra vetítők számára. Magának a szürke árnyalatnak egyébként csak annyira van jelentősége, hogy mivel a fehérnél kevésbé veri vissza a ("szennyező") fényt, ezáltal mélyíti a sötétebb árnyalatokat. Ha tehát "korom fekete" (de legalábbis nem annyira fényvisszaverő) a környezet, akkor fehér felület is jó lehet. Talán pont ezért szokták még előnyben részesíteni a kevésbé fényerős projektorokat házimozi célra.

A fekete keret pedig szintén nem kötelező, de elég sokat dob a kép élvezhetőségén: a megvilágított felület körül lesz egy megvilágítatlan fekete (fénnyel nem szennyezett) keret, ami mintegy kivágja (kiemeli? elhatárolja?) a képet a szórt fénnyel hellyel-közzel azért csak beszennyezett környezetből.

Hozzáteszem, hogy nekem se szürke felületem, se fekete keretem nincs (még), ezért csak a másoknál látottakból tudok kiindulni. Majd a többiek beszámolnak személyes tapasztalataikból, ezekért is érdemes kicsit visszaolvasni... :K

[ Szerkesztve ]

(#33294) ssid3956 válasza cinemazealot (#33293) üzenetére


ssid3956
tag

Köszönöm :R
Ennek a Tikkurila festéknek körülbelül mennyi az ára? Mert ha drága, akkor csak a vetítési felületet festem vele, utána fekete keret (5cm ??) majd a fal többi részét hagyományos festékkel.

[ Szerkesztve ]

(#33295) .DLL


.DLL
veterán

Egy sűrű, apró szövésű enyhén szürke gyöngyvászon milyen lenne vetítésre?

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#33296) c4 válasza .DLL (#33295) üzenetére


c4
őstag

Ha nem "fényzáró", akkor nem ideális szerintem. A klasszikus- régi "gyöngyvászon" (talán üveggyöngyök tömkelege borította a vetítőfelületet), inkább diavetítéshez volt alkalmazható.A mai nagy fényerejű vetítők képe csillog és hotspotol rajtuk... Bár nagyban attól is függ a végeredmény, hogy nem fényzáró "vászon" mögött milyen színű a falfelület. A világos szín csak ront a végeredményen sajnos.

[ Szerkesztve ]

(#33297) BBéci válasza c4 (#33296) üzenetére


BBéci
titán

Gyerekkoromban 16 mm-es vetítőnkhöz volt rolós gyöngyvászon, mindenkinek tetszett a képe, de akkoriban mások voltak az igények. Fogalmam sincs, milyen lenne egy mai vászonhoz képest.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#33298) .DLL válasza c4 (#33296) üzenetére


.DLL
veterán

Ismerem, suliban használtunk ilyet írásvetítőkhöz, de nem erre a klasszikus gyöngyyel szórt vszonra gondoltam, hanem kb. amit linkeltem is. Szerintem ebből is van blackout hátsó réteggel ellátott változat is, vagy házilag is mögé lehet tenni egy réteg fekete filcet. A kérdés a felület alkalmassága, illetve, hogy ehhez képest milyen egy igazi, vetítésre optimalizált vetítővászon / felülete.

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#33299) c4 válasza .DLL (#33298) üzenetére


c4
őstag

"A puding próbája az evés." :) Kis felülettel ki kell próbálni.
Tudom, hogy nem az, amiről írtam, ezért tettem OFF-ba, Csak nekünk, véneknek, a "gyöngyvászonról ez ugrik be leginkább. :)
Sokszor több tízezer forint is elmegy a kísérletezgetésre. Ha nem abszolút minimális a költségvetés, talán érdemes Szepivel felvenni a kapcsolatot, ő(k) árul(nak) csak vetítővászon anyagot is, amit aztán akár sk. fel lehet feszíteni egy keretre, illetve például az eBay-en találsz pár tíz dollárért PVC alapanyagú vászonnak valót... Akár rollban szállítva is.

[ Szerkesztve ]

(#33300) dota1


dota1
aktív tag

Srácok, kedvet kaptam ma ahhoz , hogy 21:9-re maszkolom a fix vásznamat. Milyen matt fekete szövetet érdemes vennem? Vannak ajánlott anyagok ehhez? Bár azon kattogok közben ,hogy a lejátszóm menüje érdekesen fog így megjelenni.. :)

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.