Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.

A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#32101) AVhelper válasza tl-x (#32100) üzenetére


AVhelper
senior tag

A digitális trapézkorrekció csak elvenni tud a képből felbontásban és méretben egyaránt, hozzátenni nem.

Ha tehát lejjebb engeded a projektort és annak képe így már nem kényszerül trapézkorrekcióra, akkor az még nagyobb lesz.

Úgy látszik teljesen felesleges hívtam fel rá a figyelmedet, hogy mire ügyelj a projektor elhelyezésénél, és adtam meg a kalkulátor linkjét, ami pontos tájékoztatást nyújt erről.

(#32102) tl-x válasza AVhelper (#32101) üzenetére


tl-x
őstag

Félre érted. Nem volt felesleges. Amikor cseréltettem megnéztem előtte és láttam, hogy közelebb kell majd vinni a vászonhoz. Egyenlőre a régi helyére tettem fel, gondoltam hátha meg lehet úszni az áthelyezést. De nem.

[ Szerkesztve ]

(#32103) .DLL válasza tl-x (#32102) üzenetére


.DLL
veterán

Nagyobb vászon kell. :D Ez a fejlődés!

(P.H.)

(#32104) scream


scream
veterán

Hali!

Szimplán érdeklődés képpen, milyen áron mennek (és milyen típusok), amik normális áron kaphatóak (mint mondjuk egy TV), FullHD és értelmes fényerő mellett? :F

(#32105) AVhelper válasza scream (#32104) üzenetére


AVhelper
senior tag

Egyszerűbb lenne, ha leírnál egy összeget, és jó lenne ha átolvasnád itt fent ezt az összefoglalót.

A projektor ugyanis nem TV. A TV-t megveszed, rászereled a talpára vagy a falra, "oszt jó napot" (ahogy ezt manapság mondják).

Az élvezhető kép vetítéshez megfelelő körülmények kellenek, valamint egy vetítőfelület, amihez képest el kell helyezni a projektort, ami nem olyan egyszerű. Szóval így szimplán nem tudunk típusokat ajánlani.

(#32106) cenzor


cenzor
tag

Sziasztok!

Egy irodába szeretnénk projektort vásárolni. Az aktuális napi feladatokat szeretnénk egy falra kivetíteni, ez tulajdonképpen egy excel tábla, vagy egy weboldal, fehér alapon fekete betűkkel. Statikus tartalom, gyakorlatilag napi ~10 órában ugyanazt a képet mutatná.

A rendelkezésre álló falfelület nagyjából 120x180 cm, a projektort a plafonra függesztenénk fel, a rendelkezésre álló távolság ~5m, úgyhogy remélhetőleg ezzel nem lesz gond. Felbontásban szimpatikus lenne az 1920x1200, hogy minél több tartalmat tudjunk egyszerre megjeleníteni.

Céges beszerzés, tehát ésszerű keretek között lehet a keretet kezelni. Ha 100.000-ből meg lehet oldani a dolgot, akkor az is jó, de ha az irodai fényben csak 250.000/400.000-ért lehet látható képet kivetíteni, akkor természetesen az sem gond.

Kettő kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
1) Van-e valami ajánlott típus ilyen jellegű felhasználásra?
2) Érdemes-e wifin keresztül küldeni a képet a projektorra? Mennyire kiforrottak már ezek a dolgok, gondolok itt arra, hogy van-e értelmes szoftver ehhez? Vagy célszerűbb lehet esetleg egy közeli kliens számítógépre rádugni a projektort és másodlagos kijelzőként rádobni a tartalmat?

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#32107) AVhelper válasza cenzor (#32106) üzenetére


AVhelper
senior tag

Szia!

Ez a lehetséges képméret nem túl nagy, és így tulajdonképpen nem lenne szükség nagy fényáramra, de a közönséges diszperziós festékkel festett fal nem túl jó fényvisszaverő felület, így melegen ajánlott egy megfelelő vetítőfelület (vetítővászon vagy speciális festékkel festett fal) alkalmazása. Az sem lenne haszontalan, ha erre a vetítőfelületre minél kevesebb fény jutna az irodát megvilágító fényforrásokból (lásd irányított megvilágítás, árnyékolás). Ezek mind javíthatják a vetített kép kontrasztját, s ezzel a rajtuk lévő szöveg olvashatóságát.

Ha ezek teljesülnek, akkor alkalmas lehet az EPSON EB-U32.

Ez a projektor beépített WLAN kapcsolatán keresztül képeket tud vetíteni az alábbi módokon:

- Az EasyMP Network Projection alkalmazással (az EPSON weboldaláról tölthető le) a projektor megosztható a hálózaton át, és képeket vetíthet bármely a hálózaton lévő számítógépről.

- Az Epson iProjection alkalmazással (letölthető App Store-ból vagy Google Play-ről) összeköthető a projektor és az okostelefon vagy táblagép QR kód segítségével. Ha a kapcsolat felépült azon át Photos, Documents vagy Web Page menükből választható ki a vetíteni kívánt tartalom. Másrészt távvezérelhető is a projektor a mobilkészülékről.

- Képernyőtükrözés (Screen Mirroring) laptopról, táblagépről, okostelefonról Intel WiDi (Ver. 3.5 vagy későbbi) and Miracast technológia használatával. Ennek vannak korlátai. Például a max 1920 x 1080 felbontás és az 50fps képváltási gyakoriság.

[ Szerkesztve ]

(#32108) krisztianAMG


krisztianAMG
senior tag

Projektor apróról: 10€
Csere lámpa Aliról: 20€
Biztosíték csere a ballaszt NYÁK-on: 0,5€
Mozizás a koleszban: Felbecsülhetetlen! :)

(#32109) Vikthor válasza krisztianAMG (#32108) üzenetére


Vikthor
nagyúr

hát elég igénytelen, bár a feelingje a toppon lehetett annyi szent! :D

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#32110) krisztianAMG válasza Vikthor (#32109) üzenetére


krisztianAMG
senior tag

Nyilván helyén kell kezelni ennyi pénzért. A fotó lett csak gyenge, és nem is volt normálisan elhelyezve a projektor még. Beforrasztottam a biztosítékot, összeraktam, bekapcsoltam, és örömömben dobtam fel egy fotót. Most már egy low-budget vásznat is szerzek hozzá de addig nem akartam, amíg nem sikerül életre bírni. Egyébként egy Epson EMP-X5, szóval annyira azért nem sz*r.

+Kipróbálom majd, hogy az Ambilight mennyit dob az élményen.

[ Szerkesztve ]

(#32111) Norbi 72 válasza krisztianAMG (#32108) üzenetére


Norbi 72
veterán

Elsőre ezt gondoltam: :Y

Másodjára ezt: :C

Ennyi pénzért,ügyes vagy. :K

(#32112) krisztianAMG válasza Norbi 72 (#32111) üzenetére


krisztianAMG
senior tag

És már vásznat is találtam hozzá. :) A fotós topicban azt írták, hogy nem csillog, úgyhogy egy próbát megér.

(#32113) tl-x


tl-x
őstag

Felkerül a plafonra a helyére. Hát nem a szoba dísze az biztos. Kábeleket még kötegelnem kell, meg egy kis finomhangolás a tartón. A régi lukakat eltakarja a kábelcsatorna. :)

(#32114) DuDieHUN válasza tl-x (#32113) üzenetére


DuDieHUN
aktív tag

valóban nem a szoba dísze :), de sötétben nem látszik :)

(#32115) FoxPuppy


FoxPuppy
tag

Sziasztok!

Valaki, aki nagyon "pro" és igaz "pixelvadásznak" tartja magát kérem írja le , hogy a technológián kívül mi a különbség a két eszköz között, én személyesen filmnézésre használnám a befutót és fontos lenne a 3D támogatás ?!

Epson EH-TW5210 V.S. Optoma HD141X

Előre is köszönöm ! :R :R :R

(#32116) tl-x válasza FoxPuppy (#32115) üzenetére


tl-x
őstag

Szia. Én még viszonylag kezdő vagyok. De volt szerencsém mindkettőt hazavinni és kipróbálni. Vetítési távolságuk sem ugyanaz. Optoma szép élénk színek kontrasztos, venti is halkabb, viszont nekem a szívárvány effektus kikészítette a szememet, nagyon zavart ezért cseréltettem le az Epson-ra. Én az Epsont se látom pixelesnek és a kicsit fakóbb színekhez is hozzá lehet szokni.

(#32117) csucsotke


csucsotke
aktív tag

Sziasztok!
Vásznat szeretnék kreálni, és az lenne a kérdésem hogy lepedőre lehet-e vetíteni? Cseréplécből tervezem a vázat, és valahogy kifeszítek majd rá egy fehér lepedőt. A mostani lepedők vékonyabbak mint a régiek, arra gondoltam, ez lehethogy gondot fog okozni, ha ilyen ritkásabb az anyag. Valami régi jó vastagot tervezek beszerezni és akkor arra remélem jó lesz. Alá kartonpapírt raknék. Most sárgászöld falra vetítek, egész jó nemmondom, de valami fehéren csak jobb lesz. Ez az első projektorom szóval nincs összehasonlítási alapom.

[ Szerkesztve ]

(#32118) AVhelper válasza FoxPuppy (#32115) üzenetére


AVhelper
senior tag

Szia!

Lásd a #32013-as hsz-t.

(#32119) cinemazealot válasza csucsotke (#32117) üzenetére


cinemazealot
addikt

Bármire lehet vetíteni, ami visszaveri a fényt (én pl. fehérre festett gipszkartonra vetítek), csak kérdés, hogy milyen minőségű lesz az eredmény? :)

(#32120) FoxPuppy válasza AVhelper (#32118) üzenetére


FoxPuppy
tag

Köszönöm a válaszokat!

3D-terén az SBS Half-OU-t kezelik vagy csak a full3D-t képesek megjeleníteni?

(#32121) csucsotke válasza cinemazealot (#32119) üzenetére


csucsotke
aktív tag

Köszi! Gipszkartonra is gondoltam. Az jó felületnek számít? Talán még egyszerűbb is mint a lepedő.

(#32122) BBéci válasza csucsotke (#32121) üzenetére


BBéci
titán

Olyan festéket kell rá kenni, ami javítja a fényvisszaverő képességét, erről rengetegszer volt szó itt a topikban. Azt azért tudnod kell, hogy a vászon szerepe meghatározó a jó képminőség elérésében. A festett falnak (gipszkartonnak) egyetlen előnye az olcsósága.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#32123) csucsotke válasza BBéci (#32122) üzenetére


csucsotke
aktív tag

Na, az a fényvisszaverő festék biztos drága lesz. A vászon mint anyag fontos? Tehát az anyag szerkezete, a szövés a vászon struktúrája is jót tesz a képnek? Vagy pedig mint vetítővászon használtad a vászon kifejezést? És lenne még egy kérdésem, hogy a képkimerevítés árt a projektornak? Köszi!

(#32124) AVhelper válasza FoxPuppy (#32120) üzenetére


AVhelper
senior tag

Minden a HDMI 1.4a 3D formátumot kezel a vetítő, így az SBS 720p 50/60Hz; 1080i/p 50/60Hz, 1080p/24Hz

(#32125) BBéci válasza csucsotke (#32123) üzenetére


BBéci
titán

Projektor topikban magától értetődően vetítővászonról írok, nem lepedőről.
A vetítés nem olcsó szórakozás, ha nem csak elmosódott pacákat akarsz nézni, hanem valami olyasmit, netán még jobbat, amit a mozikban.
Nem árt a képkimerevítés.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#32126) #95590400 válasza csucsotke (#32123) üzenetére


#95590400
törölt tag

(#32127) GZoli7 válasza #95590400 (#32126) üzenetére


GZoli7
senior tag

Tudnátok ajánlani valami jó vásznat, ami:
280cm széles kerettel,
16:9-es képarány,
1,2 gain-re gondoltam (Benq 1070+), ugye relatív nagy képhez, 3D, figyelembe véve, de tanácsnak is örülnék.
Motoros kéne, fix keretes nem jó.
Screenline-t néztem. Ez jó, vagy van jobb ennyiért, esetleg más, ami ajánlott?
Funscreen, Reflecta, Bydium, stb. méretben sem nagyon jó, meg nem is túl bizalomgerjesztő, aztán ki tudja...
Bolt/kereskedőre is érdekel tipp.
Köszönöm szépen. :R

(#32128) dota1 válasza GZoli7 (#32127) üzenetére


dota1
aktív tag

Keresd Szepit a fórumon. Biztosan ad jó árat Screenline-ra. Bár motorosban nem lesz olcsó. Nekem 1,4 diamond amleto 250cm széles van, w2000-hez, még sok is a fény. Ha most vennék én 1-est vennék, de én szeretem a sötétebb képet ezáltal a kevesebb szórt fényt.

[ Szerkesztve ]

(#32129) CyDoN válasza GZoli7 (#32127) üzenetére


CyDoN
senior tag

Ezt is megnézheted annak ellenére, hogy csak 1.1-es.

(_._)

(#32130) GZoli7 válasza CyDoN (#32129) üzenetére


GZoli7
senior tag

Ez nekem gyanúsan olcsó. :R Screenline árakhoz képest.

(#32128) gadjoe66 Köszönöm neked is. Tudom, hogy nem lesz olcsó, de sokáig jó lesz. :) Azért gondolkodom az 1,2 gainben, mert félek, hogy sok az 1,4, de az 1 meg kevés lesz 3D-hez. Azonban azért kérdeztem, hogy ti hogyan látjátok... A körülmények sem ideálisak, azt is szeretném figyelembe venni.

:R

(#32131) CyDoN válasza GZoli7 (#32130) üzenetére


CyDoN
senior tag

jól jön majd az 1.4 idővel a projektor veszít a fényerőből.

(_._)

(#32132) FoxPuppy válasza AVhelper (#32124) üzenetére


FoxPuppy
tag

rendben , köszönöm még1x

(#32133) GZoli7 válasza CyDoN (#32131) üzenetére


GZoli7
senior tag

Igen, ezt is szeretném figyelembe venni. :R

(#32134) tl-x válasza FoxPuppy (#32115) üzenetére


tl-x
őstag

Íme egy Epsonos vetített kép: [kép]

(#32135) sith7 válasza tl-x (#32134) üzenetére


sith7
nagyúr

Olyan képet is tudsz feltenni, ami nem rajzfilmből van ? :R

(#32136) DuDieHUN válasza sith7 (#32135) üzenetére


DuDieHUN
aktív tag

mondjuk gyűrűk urából egy sötétebb jelenet :)

demozni minden vetítőt rajzfilmmel érdemes :)

(#32137) sith7 válasza DuDieHUN (#32136) üzenetére


sith7
nagyúr

Rábíztam a film kiválasztását ;)

Gyűrűk ura eleje, amikor Gandalf megérkezik a Megyébe ?
Az is szép színes ha jól rémlik ... legalábbis zöld van benne :D

(#32138) DuDieHUN válasza sith7 (#32137) üzenetére


DuDieHUN
aktív tag

mondjuk amikor a sötét lovasok üldözik Frodoékat és éjszaka bujkálnak :) - de persze szabad a választás joga

(#32139) motoroskanál válasza DuDieHUN (#32138) üzenetére


motoroskanál
tag

Akkor átöltöznek a lovasok szürkébe. :D

(#32140) a2d2 válasza motoroskanál (#32139) üzenetére


a2d2
addikt

Szívatjátok szegényt, de majd ha behal a DLP chipetek pár év múlva, akkor majd ő mosolyog egy jót.

A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#32141) BITBOYS


BITBOYS
addikt

Úgy néz ki sikerült végre beszereznem egy sxrd gépet a Sonytól, kíváncsian várom mit mutat majd :) Régebbi konstrukció, vpl-vw40. Izzót is megfelelő áron kapok hozzá.

Az ellenség? Ő is kötelességtudó volt, akár te. Vajon mi volt a neve? Honnét jött? Valóban gonoszság ült a szívében? Miféle hazugságok sodorták ily távol az otthonától? Maradt volna inkább odahaza...,békében. A háború mindnyájunkkal végez.

(#32142) DuDieHUN válasza a2d2 (#32140) üzenetére


DuDieHUN
aktív tag

viccet félretéve én nem szívatni akartam, hanem tényleg kíváncsi lennék egy olyan képre is amit írtam, nekem is volt LCD-m (Hitachi TX100, Sanyo Z4, Panasonic AE1000, tudom nem maiak), de ezek után váltottam DLP-re (Acer eMachines V700, Infocus X9, Samsung A600, Sim2 D80E), volt SXRD is Sony HW30 és kíváncsi lennék egy mai belépő LCD-re

(#32143) a2d2 válasza DuDieHUN (#32142) üzenetére


a2d2
addikt

Na, nekem egy használt full hd sony-ra fájna igazából a fogam.
Nagyon megnéznék egy ilyent. Főleg a hangtalanságuk tetszik ezeknek a nagy gépeknek.

A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#32144) sith7 válasza a2d2 (#32140) üzenetére


sith7
nagyúr

Engem őszintén érdekelt volna :F
Nekem nincs semmilyen projektorom

(#32145) c4 válasza sith7 (#32144) üzenetére


c4
őstag

Itt nézelődhetsz. :)

(#32146) péjé válasza BITBOYS (#32141) üzenetére


péjé
őstag

Ezt láttam én is még meg is fordult a fejemben h kipróbálnám...:-)
Majd számolj be róla, kíváncsi vagyok.

(#32147) szepi0808 válasza GZoli7 (#32127) üzenetére


szepi0808
senior tag

Eco módban 280cm-es vászonnal és 1,2 gain erősítéssel kb 18fL-et kapsz, ami éppen jó.
Az általad is felsorol olcsó vásznak, azok kínai gyártásúak és sima fehér pvc van bennük, nem vetítővetület, prezentációra jó, de mozira nem ajánlom senkinek, sőt már prezire is, akik igényesebb projit vesznek, azok az igényesebb vásznat is keresik hozzá.
Ja, és ilyen méreten oldalfeszítés nélkül senki nem fogja garantálni, még a nagyon drága és márkás gyártók sem, hogy hullám mentes lesz. Persze vittek már még 310-esben is és nem panaszkodtak, de ezzel tisztában kell kell lenni. Én 244-től már javaslom az oldalfeszítést, ha a költségvetés elbírja.

Sony VPL-XW5000ES, Sony VPL-XW7000ES SepiSreens Jolly Frame 136" 0.8 ALR 4K Zidoo Z2000 Pro Anthem AVM70 15.2ch. EMOTIVA XPA Gen3 7ch + 2x BasX500. MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5 SVS SB4000 2db.

(#32148) GZoli7 válasza szepi0808 (#32147) üzenetére


GZoli7
senior tag

Köszönöm. Úgy néz ki, hogy picit beljebb fog kerülni, így viszont a 244-es lesz csak jó. A feszített screenline-t vegyem, esetleg van más tipped?
Költségvetés el fogja bírni. Hosszú távra tervezek. :R

[ Szerkesztve ]

(#32149) yodamastah válasza DuDieHUN (#32142) üzenetére


yodamastah
őstag

Ennyi projektor után már rég tudod, hogy mekkora öngól bármilyen következtetést levonni a lefotózott vetített képből :)

Beraksz a megjelenítési láncolatba 2 plusz szűk dinamika tartományú, kérdéses pontosságú eszközt (kamera+monitor). valamint olyan körülmények között nézed vissza ami ebben a alkalmas a vetítési körülmények megjelenítésére. Eredmény szerteágazó lehet, akár egy gagyi projektor képe jónak tűnhet, vagy egy nagyon jó projektor képe lesz a valóságnál sokkal rosszabb lefotózva.

[ Szerkesztve ]

(#32150) yodamastah válasza yodamastah (#32149) üzenetére


yodamastah
őstag

"ebben a alkalmas" = nem alkalmas

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Projektor topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.