Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#56751) lugosi válasza Johnny_vT (#56746) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"Steffen: GX80 +12-32mm + 45-200mm 450€"

Nekem ez tetszik. Nekem 12-32-m van, 45-200-am nincs. Előbbi szerintem jó, kár kihagyni.
Ami mellé nekem van az a 45-150, az is jó, kicsi, könnyű és jó képe van, kivéve talán a tele végén teljesen nyitva, de ott sem katasztrófa.

(#56752) Johnny_vT válasza lugosi (#56751) üzenetére


Johnny_vT
senior tag

A 45-200-at lehet, hogy nem tudnám már kihasználni. Illetve 32 és 45 közt van egy szakadék, figyelembe kell ezt vennem, vagy elhanyagolható?
Közben Willhaben-röl bejött még
Mahmut: GX80 + 12-32mm + 3 akku, táska 270€
Lukas GX80 + 12-32mm + 12mm f2.0 Samyang (MFT) + 40-150mm f4-5.6 Olympus (MFT) + 2 akku 380€
Utóbbira rögvest ráírtam, hogy adom a pénzt, küldje a cuccot, de Mahmut ajánlata is a legjobbak közt van.

- És te hogy neveznél egy baromi gyors, apró, kék izét...?

(#56753) lugosi válasza Johnny_vT (#56752) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nekem nem volt gond a 32 és 45 közötti rész, bár hosszú ideje csak a 20/1.7-est használom, lehet hogy egyébként feltűnne.

Lehet hogy nincs igazam, de gx80 esetén pótakkut nem vennék. Sose volt rá szükségem, igaz nem videózok sokat.

(#56754) vond válasza Johnny_vT (#56752) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Az első is egész jó buli, de a második meg főleg.

lugosi: Kell azért az a plusz akku. Nem olyan bika ez a pici akksi. Nekem 4 darab van, de kell is a nagyobb videók, meg a hosszú készenlét miatt.

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#56755) lugosi válasza vond (#56754) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nekem soha nem merült még le használat közben. Igaz ha nem fényképészek akkor kikapcsolom. Bár ilyen több száz fotós fotózásaim nincsenek. De egyébként ezért is jó, hogy tölthető pl powerbankról.

(#56756) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Pár napja felvetettem az m43 topikban, de a más beszélgetések mellett elsikkadt, és lehet, hogy itt jobb helyen is van.

Szerintetek m43-ról érdemes még aps-c-re "fel"váltani, vagy hagyjam ki az aps-c-t és inkább FF?

Mind aps-c-ben lennének alternatíváim, mind FF-ben.
aps-c-ben Fujit választanék, viszont akkor maradnék is aps-c-n hosszabb távon is.
FF-ben vagy Sony (a7c) vagy Nikon (Z5) lenne.

A tapasztalatom szerint iso-ban 6400-nál többre nem szokott szükség lenni nekem.

(#56757) Ijk válasza lugosi (#56756) üzenetére


Ijk
nagyúr

Azért itt még sok kérdés felmerül.
Milyen objektíveket tervezel venni, mennyire fontos a szűk DOF, mennyire fontos a videó, manuális objektívek játszanak, AF szempontok (gyorsaság, szemkövetés, stb), mennyi a keret?
Illetve sokszor csak pár percre megfogdossa az ember az adott vázat és kiderül melyik biztos nem, és melyik ami tényleg tetszik.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#56758) vihartigris válasza lugosi (#56756) üzenetére


vihartigris
őstag

Miért váltanál?
Mit érzel kevésnek?

bármi reciproka a semmi

(#56759) tvamos válasza Johnny_vT (#56750) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ha csinalsz olyat. (a'sse tudom mi az... ;) de persze, tudom, mert mar lattam YT videoban)

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#56760) Mr.Csizmás válasza lugosi (#56756) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

13-ban én is így léptem mft-ről fujira, és nem bántam meg azóta se.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#56761) lugosi válasza Ijk (#56757) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

80-90%-ában az eseteknek 35-40mm körülit (ekvivalens) használok. Annyira, hogy még a Fuji x100v is megfordult a fejemben, de mindig lebeszélem róla magam.

Ha váltok, akkor egy ekv. 35mm-esem biztos hogy lesz (sonyban a 35/1.8, fujiban a 23/2 az amit néztem), másodiknak egy általános valami zoomot ami se nem nagy, se nem drága (se nem jó :D), sonyban gondolom egy használt kitobi, fujiban a 15-45 kb, pl videóra meg ilyesmi. Később egy makró, és/vagy egy ekv 85mm körüli. Később valami tele, szeretek néha madarakat is fotózni, de nem ez a fő irány, ez a "valami középszerű tele" kategória.

Az AF fontos, hogy gyors és pontos legyen. Ez az egyik terület ahol akármennyire is szeretem a GX80-am, tele van vele a hócipőm (lassú, pontatlan, igaz ez részben az obinak köszönhető). AF-ben a gyorsaság nagyon fontos, szemkövető AF-et eddig csak youtube-on láttam, elképzelni se tudom, hogy a gyakorlatban milyen, de biztos szuper. Manuális objektívekkel nem szeretnék többet foglalkozni, van itthon vagy 8-10 legalább (Nikkor F főleg) a régi időkből, persze ha egyszer rámjön és lesz hozzá konverter eljátszok velük de komolyan meg se fordul a fejemben hogy használjam.
Az ultra szűk dof-ra nem vagyok ráizgulva, ez az egyik azon kevés dolog közül ami nem zavar m43-on, ezen a rendszeren 2.8-nál nyitottabb rekeszen csak végszükség esetén csinálok fotót, ha lehet szeretek 3.2-4 körül maradni, szeretem ha a fotó értékelhető része éles.
A videó olyan szinten fontos, amit kb. egy telefon is tud, családi események megörökítése, ez a része nem szempont igazán.

A keret igazából nem lényeges annyira, de ezt gyorsan lepontosítom, mielőtt nagyképűen hangzik: összeraktam az árát, nem probléma ha FF, de ha a környezetemtől nem is, de magamtól általában sajnálom a dolgokat sajnos (ez van), ezért nem lett még elköltve. Mostanában egy kicsit átértékeltem a dolgokat az anyagiakhoz való viszonyulásom terén, ezért mondjuk azt, hogy az ára ne legyen döntő faktor.

Ami miatt már egy ideje nyűglődök, a gépváz+obi páros mérete, nekem nagyon szimpatikus, ha bármilyen oldaltáskába belefér, netalán kabátzsebbe, nem vagyok egy fotóstáskás típus újabban. Méretre a GX80+20/1.7 jó volt. Vettem egy Nikon D750-et tavaly, aztán rövid idő alatt rájöttem, hogy mindent megtestesít amitől irtózok a fotózásban: nagy, nehéz.

Én szinte teljesen magamnak fotózok csak, nem teszem fel a képeimet sehova, nem osztom meg, szeretem őket elnézegetni, vagy családi körben megnézzük őket, tehát ambícióim a fotózás terén nincsenek. (Van egy-két ötletünk a cégben amihez a fotókat én csinálom majd, de arra bármelyik gép megfelelő amikről szó van. És oda a rossz képek is jók, magunknak csináljuk a magunk örömére.)
Családtagokról készült fotók, helyekről készült fotók (túra, bicajozás, baráti társaság, de a mindennapok is, mindenféle érdekesnek gondolt dolog, amit észreveszek, akár a lakókörnyezetemben is). Illetve újabban rengeteg kép készül az életünkbe frissen belépett kutyáról (nekem fontos, elfogadom ha ez más számára lényegtelen).

vihartigris:
Szó szoros értelmében vett képminőségen (normál iso-n) kívül mindennel bajom van már.
Röviden felsorolva: lassú az AF, olyannyira, hogy egy nem túlmozgásos, fűben piszmogó-szaglászó kutya kezelhetetlen neki. Magas iso-ban meg kell állni 3200-nál, ha azt mondom magamnak hogy inkább mosott/zajos legyen mint bemozdult, akkor lehet menni 6400-ig de nem az igazi. Felbontásban a cropolhatóság miatt szeretnék már 16mp-nél többet. Több manuális kontrollt szeretnék a vázon (ezért tetszenek a fuji vázak).
A problémáim jelentős része abból adódik a jelenlegi rendszeremmel, hogy teljesen jövőtlennek látom (nem vitát akarok ezzel generálni, ezért nem is úgy írtam, hogy az, hanem annak látom, elfogadom ha másnak más a véleménye), ebbe a rendszerbe pénzt már nem teszek (jelenleg ott ekv. 24-től 300mm-ig vannak obijaim, szinte csak az ekv. 40mm-t használom amúgy).

Egy aránylag fontos elképzelés a részemről, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy ritka kivételektől eltekintve raw-okkal foglalkozzak, 99%-ban csak jpg készül most is és a jövőben is (régen vacakolgattam vele, ma már nem érdekel, taszít a raw-ozás és a feldolgozás, nem fogom csinálni). A fuji ebben nagyon jó, de nem hiszem hogy a sony jpg-k gyengék lennének a mindennapok során, amire használom a gépet.

Túl hosszú lett, megköszönöm ha elolvassátok.
Még ennyi után is kicsit úgy érzem, hogy nem fejeztem ki magam jól, az egész gondolatmenet inkább onnan indult nálam, hogy mennyire jövőálló az aps-c szerintetek (mert az mft-t mint formátumot nem érzem annak személy szerint), vagy mennyire veszi át inkább a helyét a FF fokozatosan. De a fentiekben leírtak is lényegesek persze.

[ Szerkesztve ]

(#56762) kovsol válasza lugosi (#56761) üzenetére


kovsol
titán

Leírtak alapján én Fuji APS-C rendszer felé mennék a helyedben. Minden elvárt területen meglenne az előrelépés, és a rendszer kedvez a jpeg fotózásnak is.

May the Force be with you!

(#56763) pitagi


pitagi
tag

Egyelőre tisztán elméleti kérdés, továbblépésen gondolkodom, nem sürgős, de szívesen olvasnék ötleteket, javaslatokat.
Jelenlegi rendszerem olympus e-m1, nem-pro kategóriás natív, és 4/3-os obik. A nagylátót illetve telét viltrox-em1 + canon obikkal oldom meg, szintén nem pro, hanem kit/régebbi használt kategória. Van egy nex-6 is manuálozni speed boosterrel.
A továbblépésre az eredeti elképzelésem az em1-ii volt, illetve madarazni kezdtem (jelenleg etető környékén kisebb énekesmadarak, de más is érdekel), erre oly/pana 100-400, de elbizonytalanodtam:
-még mindig elég magas az e-m1 ii használt ára
-oly/pana 100-400 használtban nagyon ritka
Amire még használom: családi fotózás, tájkép-természet, főleg virág (nem makro, csak közeli). Szenzorban és (a madarazásnál) AF-ben szeretnék előrébb lépni.
Három irányt látok:
- eredeti elképzeléshez ragaszkodni
- egy harmadik váz madarazásra (pl. használt aps-c tükrös és sigma tele)
- teljes rendszerváltás: de mire? félek, hogy csak sokkal több pénzből és rengeteg idő/ energia befektetéssel lehet egy hasonló rendszet felépíteni...
A keret kb 350E, (ennyibe kerülne nagyjából az em1-ii-re váltás és egy használt m4/3 tele), ha új rendszer, akkor nyilván a teljes jelenlegi obiparkom értéke hozzá jön, ez most tippre kb 250E.
Egyébiránt szeretem a jelenlegi gépet, és a madarazáson kívül a teljesítményével, tudásával is elégedett vagyok.
Minden ötletet, tanácsot szívesen fogadok és köszönök :)

[ Szerkesztve ]

(#56764) Neck válasza lugosi (#56761) üzenetére


Neck
veterán

Szerintem nagyon egyszerű a dolog, mivel a két rendszer kezelése eléggé eltér. Válaszd azt, ami jobban kézre esik - ez többet fog számítani, mint bármi más képminőségbeli / egyéb dolog.

Pitagi: Az MFT-től felfelé minden rendszer nagyon zsebbenyúlós madarazni. Én maradnék :)

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#56765) lugosi válasza kovsol (#56762) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Köszi (Neck neked is), igen érzem én is hogy rendben lenne, valójában a nagyobbik kérdés inkább az, amit egy kicsit elsikkadva a végén írtam, hogy mennyire jövőálló vajon az aps-c.

(#56766) kovsol válasza lugosi (#56765) üzenetére


kovsol
titán

Fuji szerintem az egyetlen gyártó aki komolyan gondolja az APS-C -t, és nem tartanék attól, hogy megszüntetik a vonalat.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#56767) vihartigris válasza kovsol (#56766) üzenetére


vihartigris
őstag

+1

bármi reciproka a semmi

(#56768) Neck válasza lugosi (#56765) üzenetére


Neck
veterán

A Fuji APSC jelenleg eléggé jövőállónak tűnik. Ne így vegyél gépet, nem azért fogsz jó fotókat lőni a családi eseményen, mert jövőálló a vázad - hanem mert szereted használni, és minden ott van rajta, ahol kényelmes. Ettől persze vehetsz FF Sony-t vagy bármi mást, ha az áll kézre.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#56769) Ijk válasza lugosi (#56761) üzenetére


Ijk
nagyúr

Lehet hogy én többiekkel ellentétben Nikon vagy Sony felé tolnalak. Sonyra rengeteg objektívet találsz, ha egyszer eloveszed megis a MF obikat akkor vagas nélkül tudod használni őket.
De igazából nem jársz rosszul egyikkel sem, erdemes kipróbálni a vazakat, döntő szempont lehet.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#56770) m3ss


m3ss
veterán

egy ismeros keres 20-40k korul 6 eves gyerekeknek fenykepezot, mit lehet ennyiert kapni? epl7-et lattam 35-ert, nexeket nem nagyon talalok. mi johet meg szoba?
koszi

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#56771) Ijk válasza m3ss (#56770) üzenetére


Ijk
nagyúr

Esetleg valami filmes gép, például?

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#56772) kovsol válasza Ijk (#56771) üzenetére


kovsol
titán

Filmes gép 6 éves gyereknek tanulni? :F Aztán elkattintgatja a tekercset, és hívod elő neki? Anyagi csőd. Meg nem is látja mindjárt mit csinált.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#56773) Mr.Csizmás válasza kovsol (#56772) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

inkább instax-ot mondanám, vagy wifi/bt átviteles milcet, nem tudom egy mai hatévesnek mi van otthon amit használ(na) nézegetésre.

Grillo +1 köszönöm. öregszem :U

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#56774) Grillo válasza Mr.Csizmás (#56773) üzenetére


Grillo
senior tag

Lányomnak 8 évesen Nikon w150 van, vannak benne raj filterek, meg wifi, meg hang, meg szép. Miért kell ekkora gyerkőcnek cserélhető objektív? Tud rá vigyázni? Ha cseréli az üveget, pláne kérdés.

(#56775) m3ss válasza Grillo (#56774) üzenetére


m3ss
veterán

nem feltetlenul kell cserelheto obis, csak nem talaltam hirtelen jobb topicot. milyen nem cserelheto obis gep johet szoba ennyiert? oszinten szolva nem is nagyon ismerek ilyen gepeket.
filmes az nem tul jo otlet :N

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#56776) vond válasza m3ss (#56775) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Én talán valami régebbi, jobb kompaktot vennék. Ennyiből már el lehet csípni ilyen Oly XZ2-ket, Pana LX7-eket. Vagy ha szükség lenne nagyobb átfogásra, akkor ilyen Pana FZ38, és társait. Ezeken van egész jó automata mód is, de ha később kell, akkor lehet tekergetni is sok mindent.

Vagy mobil, ha a közösségi funkciók, filterek, stb. fontosak.

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#56777) Grillo válasza m3ss (#56775) üzenetére


Grillo
senior tag

Én továbbra is valami Nikon W150 szerűt néznék, jobban bírja a gyűrődést, mint egy 10 éves bridge (FZ38, pedig szeretem, de 6 évesre nem bíznám rá a kihajtható kijelzőt, ha nem muszáj). Viszi ki játszani, vízálló, lehet strandon, medencében szórakozni, de persze nem ezen fog megtanulni manuálban fotózni. De arra ráér 10 év múlva, addig meg ha kicsit terelgeti az ember a kompozíciók, egyebek felé, akkor jó alap lehet.
Van egyszínű kékben, fehérben, de a lányos minták miatt nálunk mindent vitt. Mondjuk belefutottunk valami leárazásba, úgyhogy mi 40k körül vettük.

(#56778) vond válasza Grillo (#56777) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Annyira szeret(t)ed, hogy elfelejtetted, hogy fix a kijelzője? ;] Bocccccs... :D

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#56779) lugosi válasza Neck (#56768) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Lényegében pedig számomra most ez talán a legfontosabb választási paraméter. Ha jól számolom, ez lesz az 5 és feledik rendszerváltás nálam (részben a hosszú idő miatt is), eddig egy kivételével mindet a kényszerűség szülte, mondanom sem kell se kedvem nem volt hozzá, se anyagilag nem jött ki jól.

Lényegében az, hogy Sony, Fuji vagy Nikon platformot használok, a képeim jóságán vagy nemjóságán nem sokat befolyásolnak.

Abban teljesen egyetértek veled, hogy nagyon fontos szempont, hogy kézreálljon és szeressem használni.

Többieknek is köszi, én is úgy érzem hogy a Fuji komolyan veszi az aps-c-t és ellentmondásosan hangzik de az is "biztató" e téren, hogy nem jött ki FF géppel, csak a MF van nekik e felett, így vélhetően a jövőben is komolyan gondolják az aps-c-t.

(#56780) Neck válasza lugosi (#56779) üzenetére


Neck
veterán

Értem, és igazad is van - de ebből a szempontból (jövőállóság) nem tudunk olyanról, ami befolyásolhatna Sony vagy Fuji felé. Mondhatnám úgy, hogy egyforma.

Ettől jelenleg többet számít szerintem az, hogy szeresd használni.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#56781) lugosi válasza Neck (#56780) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Ez nekem egy jó konklúzió, köszi. Így akkor lehet egyéb paraméterek alapján választani.

(#56782) Johnny_vT válasza Johnny_vT (#56752) üzenetére


Johnny_vT
senior tag

No hát mit volt mit tenni, végül véletlenül két darab kamerát vettem :DDD :DDD :DDD

Szerdán 410€-re lealkudtam Steffen ajánlatát, ami mára meg is jött. GX80 +kit 12-32mm +G Vario 45-200mm és volt a csomagban még egy SD-kártya meg egy kb 30-40€ értékű Bagsmart fotós táska, amit nem is említett a hirdetésben. Pormentes makulátlan készülék, gondját viselték.

Még szintén szerdán véletlenül küldtem árajánlatot Willhaben-en Lukas-nak is (nem igazán láttam át az oldal működését :D ), de mivel Steffen cucca már megvolt, erről megfeledkeztem és az appot is töröltem a telefonomról. Egyszercsak péntek este kapom az e-mailt, hogy üzenetem érkezett és elfogadták a 385€-s árajánlatot. Mondom hoppá, ez így nem lesz jó, már majdnem itt van a másik. Osztottam szoroztam és arra jutottam, hogy ha már méltóztatott reagálni, akkor le kell csapni rá (megfelelő vásárlóvédelemmel persze). Így most kezemben az egyik és úton van felém a másik kit 12-32mm + 12mm f2.0 Samyang + 40-150mm f4-5.6 Olympus objektívekkel. Nyilván csak egy marad majd, de ha másért nem, Lukas 2 jó minőségű extra objektívjéért megérte a dupla vásárlás.

- És te hogy neveznél egy baromi gyors, apró, kék izét...?

(#56783) MrChris válasza Johnny_vT (#56782) üzenetére


MrChris
nagyúr

Akkor jól bevásároltál! Az egyik GX80+12-32 elég egyértelműen menni fog, meg a két tele közül a kevésbé szimpatikus. Kipróbálnám mindkettőt és függetlenül a 200 vs 150 mm végtől a jobbikat tartanám meg. A Samyang már nehezebb dió, hisz gyutávban fedve van és manuális is. Nekem az lenne a kérdés mennyire pengeéles a kithez képest, mi az extra kép amit nyújtani tud.

(#56784) erahurka


erahurka
félisten

Sziasztok!

Eléggé off a kérdésem, de nem találtam analóg fotózással foglalkozó topikot. Szereztem egy Zenit B gépet. Volt egy ET-m, de annak homályosan láttam a keresőjében, ennél ez rendben van. ET-ben volt ugye fénymérő, és mellette egy skála amit lehetett érzékenységet állítani. Itt csak egy kerek skála van, amit nem tudom hogyan kellene használni. Sajnos a használati utasításban semmi sincs erre vonatkozóan. Remélem valaki tud segíteni. :R

(#56785) MrChris válasza erahurka (#56784) üzenetére


MrChris
nagyúr

(#56786) lugosi válasza Johnny_vT (#56782) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én látatlanban úgy érzem hogy a két tele közül a pana objektív lesz jobb de kiváncsi vagyok a tapasztalatodra.

(#56787) erahurka válasza MrChris (#56785) üzenetére


erahurka
félisten

:R

(#56788) Grillo válasza vond (#56778) üzenetére


Grillo
senior tag

Jogos, az volt az FZ100 előtt, én az utóbbira gondoltam.

(#56789) Johnny_vT válasza lugosi (#56786) üzenetére


Johnny_vT
senior tag

Meglátjuk :) Hozzám hasonló kezdők számára milyen indikátorok jelzik, hogy egyik objektív jobb a másiknál?

- És te hogy neveznél egy baromi gyors, apró, kék izét...?

(#56790) lugosi válasza Johnny_vT (#56789) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Pl arra gondoltam hogy ha az egyik 200-ig megy a másik 150-ig, akkor általában a tele végén nem a maximumon a legjobbak az obik. Ha az egyiknek 150 a vége, a másiknak 150 még nem a vége, így ott esetleg jobb lehet. Illetve, az egyiknél van lehetőség 200-ra, a másiknál nincs. Illetve, pana vázon működik a dual IS.

(#56791) Neck válasza lugosi (#56790) üzenetére


Neck
veterán

Ez nem törvényszerű. Több olyan példa is van, hogy az elején jó, a közepén ehh, a végén megint jó.

Ennek az az oka, hogy a hordó és a párna torzítás is kezelhető szoftveresen a vázban manapság, viszont a közepén, ahol "vált" , ott annyira nem, és emiatt gyengébb.

Azt hiszem a Tamron 70-180 pont ilyen, de majd előkeresem a cikket.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#56792) lugosi válasza Neck (#56791) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Értem, elhiszem, én általában azt tapasztaltam amit írtam, de biztos van olyan eset ami más. Én inkább az élességet gondoltam egyébként.

(#56793) MrChris válasza lugosi (#56790) üzenetére


MrChris
nagyúr

"pana vázon működik a dual IS" ez azért nem 100%, verzió függő. Régebbi stabis obikkal nem megy dualban. Táblázatba foglalva. Ami nincs köztük az biztosan nem megy, a betűjelzésnek egyeznie kell, régit és újat egy betű különbözteti meg.

(#56794) lugosi válasza MrChris (#56793) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A 45-200-zal megy, én arra reagáltam. Az olympussal ellenben biztos, hogy nem megy.

(#56795) Johnny_vT válasza lugosi (#56790) üzenetére


Johnny_vT
senior tag

Tegnap megvoltak az elsö próbakörök, jól teljesít mindegyik. Nagyon elégedett vagyok :)
A napokban érkezik a második csomag Ausztriából, csinálok majd vele direkt összehasonlítást. Addig is az elsö fotóim közül kettö: Insta

- És te hogy neveznél egy baromi gyors, apró, kék izét...?

(#56796) MrChris válasza lugosi (#56794) üzenetére


MrChris
nagyúr

No de melyik 45-200? A kép alapján szerintem ez a szürke seggű, arany számú régebbi verzió, vagyis nem dualIS kompatibilis.
Két verzióban van, a régebbi a MEGA O.I.S.-os H-FS045200 ezzel nem lehet dual stabizni. Az újabb 2017-ben jelent meg a hatékonyabb POWER O.I.S.-os H-FSA045200 jelzéssel ezzel már megy a dualIS és a dualIS2 is. Vagyis akinek ez lényeges egyáltalán nem mindegy melyiket veszi.

(#56797) Huss


Huss
csendes tag

Sziasztok, elsősorban photogrammetry-hez szeretnék gépet vásárolni és ehhez kérném a segítségeteket. (Photogrammetry: Tárgyak digitalizálása 3D-s közegbe)
Ezenfelül vinném időnként utazásra is (táj/város fotó és timelapse sorozat), de ez másodlagos.

Ha tudtok, akkor kérlek ajánljatok DSLR és MILC kategóriában is (ezt még nem sikerült eldöntenem)

Keret: 200e környéke, nagyon max 300, 350-nél már sírok. Szerintem a kit obival elleszek egy ideig. Régóta nem fotóztam egyáltalán, de a manuális beállítások és a működés alapjaival tisztában vagyok.

Felhasználás: Ahogy fentebb írtam. Photogrammetry-hez fontos a tiszta képminőség, elfogadható dinamika tartomány, kevesebb zaj jobb. Szűk DoF nem fontos, de nem baj ha lehet vele hátteret mosni. :) Nem volna rossz ha tudna low-light környezetben szépen timelapse-olni, lehetőleg nem videófájbla fűzve, hanem képekbe. Utólag manuál fűzném össze.

Méret: Kicsi kezem van hosszú ujjakkal. :D Igazából annyi, hogy tudjam egy kézzel fogni, tehát jobb oldalt legyen DSLR-ekre jellemző markolat. (Canon M100 kilőve, M50 már foghatóbbnak tűnik képeken, de még élő "fogdosásra" vár részemről.)

Video: Nem fontos

Lehet használt is, de újabbaknak jobban örülök, paráznék, hogy kifognék valami széthajtottat.

(#56798) tvamos válasza Huss (#56797) üzenetére


tvamos
nagyúr

Szerintem jo valasztas az M50 a te felhasznalasodra. Egy egyszeruen hasznalhato gep, jo az AF, tetszetos jpegek jonnek ki a vazbol. A te keretedbe belefer az EF-M 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM-mel kitben, ami egy jo utazo zoom. Kesobb, ha lesz igenyed a hatterelmosasra, es ar tudod, milyen fokuszta kell neked, akkor majd veszel hozza budzsebe befero fenyeros fix objektivet.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#56799) Grillo válasza Huss (#56797) üzenetére


Grillo
senior tag

Én erre bridge gépeket használok (FZ100, FZ300), bár ha kell a nagyon nagy felbontás és minőség, akkor érthető.
Amihez én ragaszkodnék, az a kihajtható, forgatható kijelző, meg a lehető legkisebb súly.

(#56800) Huss válasza tvamos (#56798) üzenetére


Huss
csendes tag

Az a fenntartásom M50-el, hogy a beépített timelapse funkciója max 900 frame-t tud lőni (javítsatok ki ha rosszul tudom), ami 25 FPS-el csak egy rövidecske 36 másodperces videóba fűzött szösszenetet eredményez.
No meg az akksi idő is kéne. :)
Külső intervalometert meg tippem szerint nem kezel. De itt is javítsatok, ha nem így van.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.