Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#46062) philoxenia válasza Rapid136 (#46058) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Itt az elektronikus kereső minősége a döntő. Igazából jól hangzik amit írsz, csak két észrevételt tennék. Egyrészt a tükör felcsapása annyira kis időkülönbség, ami a legtöbb fotós reakcióidejénél jóval kisebb. Csak igen nagy sebességű sorozatnál számít. Másrészt azért ne mondjuk azt, hogy ugyanazt a képet látod az evf-en, mint a kész kép. Ha egy húsz megapixeles képről van szó mondjuk, azt azért nem egy az egyben tudod megnézni az evf-en, még ha húsz megapixeles lenne az evf, akkor is képtelenség olyan kis méretben az emberi szem miatt. Már írtam régebben is, hogy videóban nyilván jobb a milc a tükör miatt, de normál fotózásnál ezek elméleti előnyök. Az elektronikus zárnak is vannak nyilvánvaló korlátai sőt bizonyos záridő alatt már az érzékelőnek is, persze a filmnek is volt.
Az evf hátrányait akkor fogod majd érezni, ha romlik(öregszik) a szemed. A kijelző síkjára nehezebb fókuszálni. A tükrösön még nem kell használnom a dioptriakorrekciót, míg az evf-en kellett. Ennek igen egyszerű oka van. Fordíts magaddal szembe egy kijelzőt, amin a kamera képe van, ami Téged vesz, tegyél mellé egy tükröt és nézd meg a két kép között a különbséget. A kijelzőn, ami lehet akár 4k felbontású is, (bár nem tudom van-e evf ilyen felbontással) a kép egy síkon jelenik meg, a tükörben teljes mélységben érzékelsz. Persze egy szemmel nem látsz 3D-ben, (a dupla nézőkés tükrösök meg még nem léteznek ;] ) de egyik szemed behunyva is más lesz a két képen a fókuszsík. Tehát nyilván a legjobb evf jobb, mint a rosszabb tükrök, de azért a drágábbaknál még van különbség. A technikai fejlődés oda mutat, hogy olcsóbb kijelzőt gyártani, mint tükröt és prizmát, tehát ilyen értelemben aláírható, hogy a dslr az olcsóbb kategóriában mindenképp kihal majd előbb-utóbb. Azonban vannak most is a Tesla idejében is igen drága és komoly benzines autók, sőt, némelyiket be sem lehet szerezni, csak nagyon jó kapcsolatok révén... Sőt a lovaglás és a fogathajtás sem halt ki, a mechanikus órákról nem is beszélve, amiknek időmérés céljából szinte semmi értelme...

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.