- Navaren: Resident Evil Requiem szösszenet
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
Új hozzászólás Aktív témák
-
Superbad
tag
Többen használjátok a Flickr-t, ezért kérdezem itt. Ti nem ütköztök a login oldalon fagyási problémába?
Az IE beenged, de nem szívesen használom, ellenben a Chrome (legfrissebb) lefagy a Yahoo gate-nél.Van ennek ellenszere amiről tudtok?
-
scarabaeus
őstag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Most látom, gömbi torzítást írtam, de én nem szferikus aberrációt akartam írni, hanem halszemtorzítást. A szellem a "szellemek jöttek" kifejezésben pedig nem igazi panorámás szellem (amire a múltkor láttam egy jó példát egy photo sphere-es panorámán, sőt, az már mutáns szellem volt, durva
), hanem egyszerűen csak a nézőpont és a perspektíva különbözősége miatt, a tárgy tényleges elmozdulása nélküli duplázódása. -
scarabaeus
őstag
válasz
madgie
üzenetére
A (most már átlós állásban) körbeforgatott 6 kép szépen átfedi egymást, a panorámaillesztőkben kidobva az automatikusan generált pontokból a téveseket és újraoptimalizálva őket nagyon jó eredményeket kapok (akár ilyen közeli dolgoknál is, mint ez a deszkakorlát), azzal további teendő nincs, viszont a kép alsó részén ott az állvány, amin az egész forog. Kihajtom oldalra a panorámafejet, a gép lefelé néz, arrébb rakom az állványt, hogy az előbbi ponton nézzen lefelé, aztán távkioldással készül egy kép lefelé is. Az állvány, az állványlábak máshol vannak, az állvány árnyéka is máshová esik. Viszont a nézőpont is különbözik kissé, nehéz lenne pont oda rakni az objektívet, ahonnan eddig nézett körbe. Van erre kitalált módszer aztán a PTGuiban (maszkolás, az állvány kitakarásának környékét meghagyva a lefelé néző képből), vagy az Autopano is kitalált olyat, hogy az átfedéseken megjelölhetünk dolgokat, amelyeket vagy tiltunk, vagy kötelezővé teszünk, eszerint fog az átfedés-eltérés helyére másik átfedésből vagy ebből választani képrészt. Megvan ezeknél a programoknál a lehetőség arra is, hogy egyúttal jelezzük, több nézőpont van. A különböző nézőpontból készült képet próbálja a perspektíva módosításával a helyére illeszteni, ez azonban csak vízszintes felületnél működik, padló, hasonlók. A síkból kiugró részekkel így nem lehet mit kezdeni, és a programok nem is tesznek csodát. Én úgy vagyok vele, hogy a körben készült képekből tökéletesen illeszkedő panoráma mellett készítek mégegy panorámát, aminél hozzácsapom még az így-úgy illeszkedő nadírképet is (maszkolva, a távoli részek maradjanak ki, csak a lenti rész maradjon látható), és csak a nadírkép rétegét generálom a 2:1 arányú képre (hogy ne zavarjon bele más képekről vett részletekkel, ha úgy látná esetleg jónak), majd mindkét panorámaképből készítek egy-egy kockát, és a kockák alsó lapjain (amelyeken már nem jellemző a gömbi torzítás) kézzel átmásolom a nadírképesről az ugyanolyan állású állványkitakarásos négyzetre a képrészeket. Macerásabb, de nem sima felületeken állva nem nagyon tudtak mit kezdeni az automaták a helyzettel, szellemek jöttek. Ezután a módosított kockalapokból visszaalakítom a 2:1 arányú 360° x 180° képet, de mivel még jó interpolátoroknál is veszteséges ez a kétszeri művelet, a végleges panorámánál az eredeti panorámából indulok ki, amire a megváltoztatottnak csak a megváltozott részeit rakom át, a többi pixel módosítatlan marad, feleslegesen ne romoljon ott is, ahol nem változott semmi.
Próbáltam én az automata módszereket a nadír patchnél, de nálam sose sikerültek úgy. -
madgie
titán
válasz
scarabaeus
üzenetére
Hogy csinálod, hogy "alattad" is minden OK? Kezdő vagyok gömbpanóban, a "zsinóros" megoldás már menne (mikor egy madzagra kötök egy csavart, a másik végét az objektívre és a csavar csüngő pozíciója körül fordulok), de a végén, a lefelé fordított lövésnél mindig benne van a lábam is
(retusálni meg macera akkora felületet). -
scarabaeus
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Érdekes lehetett állni ott a kétoldalt elvágtázó két viharral
Ott épp a drámát vártad, én meg pár hete megvoltam volna épp nélküle:Időt szakítottam az április végi Boldogkő vára panorámámra is. Odafelé menet tiszta kék ég volt, a településre érve már láttam, kis felhők keletkeznek, a vár alá érve az egyik épp a napot kitakarva növekedett, nagyszerű, mire felértem a vár tetejére, már nem volt napfény a környéken. Egy ideig még ki-kivillant a felhők közül, de a környék körben felhőárnyékban, hideg színű. A többezer ólomkatonából kirakott történelem megszemlélése után láttam, mintha alakulna valami, kimentem a kilátóba, a sziklagerincen végigvezetett átjárón, összeállítottam a dolgokat, tesztelgettem, de semmi, elkezdett esni az eső, gondoltam, kicsit várok ott, nem lesz gond, ekkor már átfújta a szél az esőt a kilátó két oldala közt, a villám pedig körben csapkodott, ami ilyen kiemelkedő ponton nemjó, vissza a várba, vízszintesen tartott esernyővel kitakarva a rám hordott esőt, olyan erős zuhi volt, amit az ország ezen táján idén nem láttam még, aztán jóideig néztem, ahogy északról dél felé növekszik a kék terület az égen, úgyhogy a tervezettnél pár órával később, de összehoztam a panorámát, épp, amikor a felhők vonala felettem volt, a déli rész felhőben, Miskolc fölött még látszik az eső, északon pedig tiszta ég. Most, hogy felraktam a képet, látom, hogy egy Észak-Írországban élő lengyel is kirakott egyet, épp két nappal az én ottlétem előtt készítette, de ő a váron belül (némileg túlhúzott színekkel).
-
madgie
titán
Tegnap készítem a kötelező csillagtekergőst (meteor egy fia sem...), erre látom, hogy balról, a fák irányából valahol dúl az égiháború. Na, B terv, gyors objektívcsere a halacskára. Elindítottam az expozíciót, ama csalfa reménybe kapaszkodva, hogy hátha pont felém tart a vihar. Közben jobbról is elkezdett villámlani. Könnybe lábadt szemeim előtt megjelent az eszményi kép, mikor bevágtatnak a viharfelhők a még kék égnél elkezdett lájvkompótomba és gyönyörű íveket hegesztenek bele a képbe. Íziben vissza is vettem a masinát alapérzékenységre, ne exponáljam már túl a várt villámokat. ISO 200, 60", hadd szóljon...
... és azt néztem több, mint másfél órán át, hogy mindkét oldalról hogy megy el mellettem a vihar

De tényleg, tök párhuzamosan került ki két oldalról.A képen alig látszik valami belőle, sajnos.
szerk: az exif "hazudik", 100 perc exponálás után csináltam egy ISO 800-as Bulb-os képet, hogy ha már a villámok nem világították meg a szántóföldet, akkor otthon kicsit én fogom. Megpróbáltam visszafogottan rétegezni, csak épp annak az exifje került a kész képre

-
-
Csak azért kérdem, mert nem tűnt fel, hogy diametrális különbség lenne a tükrös és a tükör nélküli gépek között zajban, pedig ott ugye a szenzor nem műxik állandóan. Ezek szerint ezt már megoldották.
-
Ezeknél a MILC gépeknél hogy oldják meg, hogy ne melegedjen a szenzor ha állandóan használva van?
-
Tulku
veterán
Üdvözlet!
Majdnem m4/3-os gépem van
(úgy néz ki mint az em10...) csak kisebb az érzékelője...de van zúm rendesen...300 mm 2.8-cal....bitang kis gép egyelőre nem találtam rajta fogást.
XZ2 óta b...ott nagyot fejlődött az oly fókuszgyorsaságban (he-he egy kompaktnál követő fókusszal komponálok és működik)...és az a stabi....300 mm-en filmnél áll a kép kézből, statikus témákat pedig 1/10-del lövögetekÉs tévedtem...nem kell 1,8 induló (na jó beltérben 28 mm-nél nagyon ritkán jó lenne) mert pl portrénál már a fényerős kompaktok is 2,5-2,8 körül vannak (ahol ez) viszont a stabija fényévekkel van az lx7 vagy xz2 előtt.
Most örömködök....asszem marad vagy fél évig legalább....
-
jjeahh
nagyúr
-
-
MrChris
nagyúr
Most volt. Lehet ennyiért már én is elvittem volna.
-
arn
félisten
-
rbalint88
veterán
Akit érdekel Pana 14-42 II obi 35ezer Ft környékén, dobjon meg egy priváttal. Fekete már van, ezüst is lesz valószínűleg.
-
ati3x
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Sajna ez van. Ha valamit ennyire beharangoznak, abból kb semmi nem lesz! De ne aggódj, meteor rajok szinte 2-3 hetente vannak. Teljesen kiszámíthatatlan melyik, mikor produkál kitörést! Egy tipp: keres rá pl az mcse honlapján a jelenségnaptárra, asszem ott írják havi lebontásban, mi várható. A másik tipp: ha megvan mi az aktuális raj neve: pl "leonidák" vagy "perseidák" az azt jelenti,melyik csillagképben van a radiánsuk. Ez azt jelenti, hogy ha meghosszabitod a meteorok csíkjait és azok egy adott rajhoz tartoznak, akkor melyik az a csillagkép a perspektiva hatás miatt amely felöl feltünnek a meteorok. Ha ez megvan, akkor nagyjából abba az irányba kell fotózni. Még egy tipp: ezekvután le kell tölteni vmi planetárium progit, mondjuk stellarium (ingyenes) amiben talán benne is vannak a meteorraj adatok, beállítani a földrajzi helyet és az időt és: tádám! Mindezt akár napokkal- hetekkel előre. Sőt, még a holdfázist is lehet csekkolni. Magyarul le lehet redukálni 2 ismeretlen tényezőre a (hulló)csillag fotózást: az időjárás és a meteorraj aktivítása. Még a kompoziciót is be lehet lőni: napokkal előtte kiszállni a helyszínre, és lépésről-lépésre megtervezni. A "nagy" napon már csak ki kell pakolni oszt nyomni. Ugyanezt akár sima "csillagfotózásnál" is el lehet követni: csekkolni a holdfázist, belőni az északi irányt (sarkcsillag)
-
madgie
titán
Tegnap nem értek el az ország keleti feléig a hullócsillagok... de komolyan, még annyit sem láttam, amit amúgy egy átlagos éjszakán szoktam. Kompozícióban válságban voltam, sem egy felhő, sem egy épkézláb ötlet, aztán a végén összeizzadt kompozíciómba 45 perc lájvkompó után belerongyolt egy bulizó autós. Tüc-tüc zene, becsavar ötvennel a Fordjával a földút végére (ahol a madár sem jár), majd telibe veri a nádast a reflektorral. Én nézem a képernyőt, túlexpó ezerrel az egyik oldalon, elég kukaszagú.
Mérgemben összecsomagoltam és elmentem a kocsmába

Ma reggel ezt hoztam még össze (vissza) belőle:
E' van, nem lehet mindig viharfelhőket elkapni.

-
arn
félisten
válasz
andersen10
üzenetére
Konkretan... Mas a hatekonysag a 14, 12, 14-150 obiknal 14mmen. A palacsintanal jobb, mint a 12esnel.
Csodak itt sincsenek... Nem akarok 3200ig menni, csak ha nagyon muszaj
szvsz ez mar ffen is eros kompromisszum.inkabb arra voltam kivancsi, hogy egyetlen obikent egy turan mennyivel tudom kivaltani az omd stabjat, illetve vagyok elobbre a turaobi + fix kombonal. A kepminoseg nem rossz, de kicsit tobbet vartam tole. Talan itt erdemes a stabot kapcsolgatni, mert mintha bekavarna neha. Mindenesetre most csak a shutter lenyomasakor el, illetve probaltam kapcsolgatni. De alapvetoen sokat valtozo viszonyoknal en szeretek az automatikara hagyatkozni, mert ha vmi ugy marad, lehet szar beallitassal fotoztam vegig a fel napot.
-
andersen10
aktív tag
-
|AP|
veterán
méretéhez képest ez a 12-32 nagyon rendben van.
[link] -
arn
félisten
itt van par kep, most probaltam figyelni par dologra - egy fokkal jobb volt a fuji 18-55. lehet idovel kialakul... kezbol lottem oket, turistasra veve a stilust [link] majd vmelyik nap csinalok egy ujabb kort.
-
arn
félisten
válasz
andersen10
üzenetére
pl mindegyik obit 14mm kornyeken vizsgalva.
-
arn
félisten
válasz
andersen10
üzenetére
Ezt azonos fokuszhossznal mondod?
-
schawo
titán
válasz
andersen10
üzenetére
1 fé zaj nyereség, meg még 1-2 fé stabi nyereség az gyenge fényben összesen 2-3 fé nyereség, ami bizony szép eredmény. Az majdnem akkora különbség, mint ami a fixek és a kitobi között van: 20/1.7 vs kitobi f/4.5, az 2 2/3 fé, 45/1.8 vs kitobi f/5.6, az 3 1/3 fé.
-
arn
félisten
válasz
andersen10
üzenetére
Szenzorstabnal nekem az a tapasztalazom, hogy erosen fugg az obi hosszatol (rovid obinal hatekonyabb).
-
andersen10
aktív tag
válasz
andersen10
üzenetére
Picit még faggattam a GX7-et IBIS hatékonyság ügyében. e-shutter üztemmódban nálam a 20/1.7 esetén 1/8s a határ ahol stabilan éles 45/1.8 esetén 1/15s. Érdekes hogy stabi nélkül a 20-ast 1/15s-el megfogom de a 45-öst 1/60 alatt bizonytalan, tehát a 45 esetén nagyobb az IBIS "nyeresége".
Tehát mégsem annyira hatékony a Pana IBIS, mint első próba alapján gondoltam, obitól függően 1-2 FÉ összejön azért.Ezzel be is fejeztem a tesztelgetést.
Összefoglalva a G5-höz képest amin változtatok
- AUTO ISO felső határát ISO1600-ról 3200-re emelem, kb 1 FÉ zaj nyereség alapján
- 1/4s, 1/8s ill 1/15s alsózáridő a 14/20/45 obiknál, álló témánál -
arn
félisten
Ez em5 igy is sokaig huzta... Az em10 ket ev mulva a kanyarban nem lesz.
-
schawo
titán
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
E-P5-re a múlt héten jött ki az említett '0s antishock'.
-
Studi
veterán
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
'12 februárjában jelentették meg, szóval mondhatjuk két évesnek. És mire frissítés lesz, már lesz 2,5-3 is majdnem.
Szerintem sem lesz már funkcióbővítés, de nincs is ezzel semi baj, manapság ez teljesen normális.
-
szaby_gyerek
tag
Szerintem e-m5-re és e-p5-re már nem kapunk funkcionális frissítést.
Azon is csodálkoztam, amikor e-m5-re megjöttek a kicsi fókuszmezők. Igazából már mindkét gépnek itt lóg a nyakunkon az utódja. Az e-m5 lassan két éves lesz, vagy már be is töltötte. (nem néztem meg, csak tippre) -
schawo
titán
EM5-höz nem tervezik ezt a "0 sec késleltetés"-t kiadni, mivel ott eleve nem volt annyira vészes a probléma, mint az EM1 és EP5 1/8000 miatt nagyobbat csattanó zárszerkezeténél
Olympus által használt marketingbullshit-generátor kidobta. A szöveg fordítása triviális magyarra: 'Ne aggódj, csak egy kicsit szopsz, nem túl nagyot.' -
.mf
veterán
43rumorson pár hete volt a hír, hogy EM5-höz nem tervezik ezt a "0 sec késleltetés"-t kiadni, mivel ott eleve nem volt annyira vészes a probléma, mint az EM1 és EP5 1/8000 miatt nagyobbat csattanó zárszerkezeténél.
Ettől függetlenül én is örülnék neki, még ha nem is 0 s electronic first curtain, hanem csak maradna a mechanikus, de 1/8 helyett 1/32 is kiválasztható lenne. Már az is elég nagy különbség lenne, mert 1/8 már érezhető lag, akadály pillanatok elkapására. -
Mercutio_
félisten
válasz
andersen10
üzenetére
Azok kezdeti AF sebessége okán el is várható...
-
andersen10
aktív tag
Nyugi a másik oldal sem jobb. A tegnapi Pana GX7 firmware frissítéstől mindenféle hasznos dolgokat reméltünk,helyette ezt kaptuk:
"Connection problem with Apple iOS devices via Wi-Fi is fixed.
Improved stability of startup process in the use of UHS-I compliant SD memory card"Gyakorlatilag a Fuji az egyetlen MILC gyártó, akinél érezhető az igyekezet, hogy komolyan pátyolgassa a korábbi modelleket és tulajdonosaikat...
-
p_adam
addikt
Valszeg nem ua az EM5 és a későbbiek zárszerkezete (ott is van különbség az EM10 és az EM1 EP5 között) és a belső processzor sem ua ami a kiolvasáshoz kell. Nem volt erre tervezve, ezért nem valószínű, hogy valaha lesz hozzá fw update.
Pl. Itt lehet olvasni az esetleges probléma másféle kiküszöbölési lehetőségeiről. -
válasz
schawo
üzenetére
Ezek a buzik nem akarnak elektromos első redőnyt em5-be is valamikor? "Annak már úgy is mindegy", hisz em10 lenyomja, ellenben aki a kevés előny ellenére mégis em5-öt venne drágábbér (vagy már azt nyúzza rég) az is kapna pluszt. Ez már szemétség/kicseszés, és nem nagyon hiszem, hogy a meglévő em5 tulajok 1-2%-nál több váltana em10-re, azaz nem veszélyeztetne saját piacot vele az oly. Kapják be.
-
jmakk
őstag
válasz
andersen10
üzenetére
Igazán feltalálhatnák már a témastabilizátort!

-
andersen10
aktív tag
-
arn
félisten
válasz
andersen10
üzenetére
hat azert egy 1/5 sec sorozatban nem ua, mint stabbal

-
-
schawo
titán
Most néztem, az E-P5 is megkapta villany első redőnyt. (A keresztségben 0s Antishock). Ha kicsit realizálódna az ára, egyből érdekelne.
-
schawo
titán
E-M1-re létezik hosszabb szemkagyló?
-
arn
félisten
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
"holnap-holnapután csillaghullás"
Relevant to my interests. Requesting info.

Mikor, merre, mennyire kell sötét ég? Ha csak sötét elég (ami startrailhez még épp nem sok), akkor holnap éjszaka felmegyek Dobogókőre. Ha nagyon fényszennyeződés-mentes, akkor Börzsöny.
Nézem az időjárás-előrejelzéseket... szombat délutántól felhősödik? Remek
Amúgy az imént voltam fenn Normafán. Hiába tiszta az ég és alacsony a pára, azt a narancssárga ködöt a város felett...
brr -
-
JuhG24
csendes tag
válasz
rbalint88
üzenetére
Az az objektív 100ezer, -15%-kal is 85, ekkora kiadást nem akarok kapásból és utána is ebayen lehet, hogy olcsóbban ki tudok ezekkel jönni. Ha saját névre akarok kártyát, akkor inkább valami olcsóbban gondolkoztam, csak nem tudom, mi az ami olcsó és hasznát is veszem.
-
rbalint88
veterán
válasz
JuhG24
üzenetére
Ha akarsz a jövőben, vagy akár akkor objektíveket venni, akkor érdemes kiváltani a kártyát saját névre.
Például a méltán népszerű 45-ös obit a géphez rögtön megveheted 60ezerért, aminek a teljes ára 90-100 között van, most pontosan nem tudom fejből.
A PL5 nagyon jó képeket dob, a Sony szenzor minden vázban hozza a kötelezőt. Nem tudom, mire vágyhatsz még, maximum egy keresőre, de azt lehet rá külön is rakni. -
JuhG24
csendes tag
Üdv!
Első fényképezőm megvétele előtt állok és hosszas keresgélés után végül az E-PL5 mellett döntöttem. Árkategóriában sokkal feljebb nem akarok menni, mivel jelenleg én magam sem tudom, hogy mire is akarom többet használni. (bár a kijelzője nem tetszik a két fekete sávjával, eléggé kicsi és nem tűnt túl szépnek, amikor kipróbáltam, de majd a képek azok lesznek)
Szóval az egyik kérdésem, hogy ez-e szerintetek a jó döntés, a másik pedig, hogy valaki el tudja nekem magyarázni ezt a Prémium klubos, 15%-os dolgot? Mivel gondolom első vásárlásra nem vonatkozik, így vennem kell valami olcsót, hogy igényelni tudjam? De ez esetben ki kell fizetni a 8000 forintos éves díjat, ha jól értem.
Másik lehetőség, hogy másnak már meglévő kártyáját használnám (nyilván ellenszolgáltatás ellenében), kérdés, hogy ebből nekem milyen hátrányom származik (ha mást onnan nem akarok venni), azzal szemben, ha kifizetném?
Lehet bonyolultan fogalmaztam, de remélem érthető.
Kösz a válaszokat -
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
Köszi a mintát!
Az én észrevételem: kicsit különbözőre mérődött a színhőmérséklet, GX7 zöldesebb, G5 picit melegebb, főleg a fatörzs felső részén látni, meg a sövény napvilágította levelein. A GX7 egy leheletnyit túlexpós a G5-höz képest, ezt leginkább a hálón lehet először észrevenni, emiatt az árnyékos részek (sövény) a G5-nél bebukottabbnak látszik, viszont a világos részen a háló nem igyekszik eltűnni a G5nél. Bár tagadhatatlanul több árnyalat marad a GX7-ben az árnyékos részeknél, még ha javára vált is ennek a túlexpó. Kb azonos a zajosság pedig 1EV a különbség ISOban. De a G5-nél jobban kontrasztosabban látszanak a betűk, jobban olvashatók 1:1 nézetben, sőt a tábla jobb alsó sarkában lévő telefonszámot nagyjából el is lehet olvasni, GX7-nél csak egy-egy számot. A G5 bizony színes foltos. Szerintem nagyon kicsi a különbség, az én tapasztalatom a magas ISO-nál, hogy műfénynél jöhetnek ki színproblémák, főképp árnyalatszegénység, dinamikaszűkülés a részletvesztés engem ott kevésbé zavar. Ami érdekes még, a színek száma G5: 435k, GX7: 380k -
madgie
titán
válasz
TayRol
üzenetére
Jaja. Főleg, ha te is megmozdulsz.
(mármint a fotós, nem feltétlenül te
)A dpreview-on már azt vesézik ki a fórumon, mennyit hoz az élességben a "0 sec anti-shock". A franc egye meg, eddig is a moire ecsetet kellett tolni ezerrel, mi lesz még?

szerk, de ez más téma: holnap-holnapután csillaghullás, ki kéne találni, mit kezdjek majd a témával

-
madgie
titán
Hm, érdemes lenne az új E-M10 firmware-rel is egy E-M10 vs E-M5 videóstabi összehasonlítást csinálni... mert bizony szemmel láthatóan jobb a stabi videó közben (45/1.8-cal próbáltam nemrég, régebben csodálkoztam is, hogy ezért van oda mindenki... na most má' jobb)
Verik a szöget szegény E-M5 sírjába.
-
xedos
addikt
válasz
zolnagy
üzenetére
Én Olympus E-PL3-ról váltottam Xz2. Nem bántam meg!
Beltérben verhetetlen az F: 1.8 :-) kint is szuper elmosást tud produkálni, de figyelni kell, mert itt elég kicsi lesz az éles tartomány. Napfényes időben is figyelni kell, mert 1:2000s alá nem tud lemenni - cserébe van benne ND szűrő. -
andersen10
aktív tag
Kicsit vizsgálgattam ezt a GX7 vs G5 szenzor magas ISO kérdést.
Példa:
GX7 ISO6400
G5-ISO3200Lightroom standard jpg konverzió, szándékosan rajta hagytam a 25% élesítést és 0% zajcsökkentést, hogy kijöjjenek a különbségek.
Ami látszik: a világosabb részeken kicsit zajtalanabb a G5 ISO3200-n, mint a GX7 ISO6400-en. Ellenben az árnyékos részeken a G5 több helyen feketébe bukik (dinamikahiány), zajosabb, foltosabb (a tábla körül / alatt a leveleknél jól látszik)
Átlagolva 1 EV zaj előnyt mondanék a GX7 vs G5 viszonyban, de az árnyékos részek viselkedése szerintem fontosabb, mert agyonvághat egy fotót nem 1:1 nézetben is, postprocessingben nem javítható, és ott lehet akár 1.5 EV is a GX7 előnye. -
zolnagy
őstag
Úgy néz ki, sikerült eladnom az Oly E-PM1 kitemet és szeretnék helyette valami mást. Az Oly jobbára point and shoot módban volt használva jpg-vel, így nem vagyok biztos, hogy ismét milc kell nekem.
Ami szóba jön:
- Pana LX7
- Oly XZ2
- Fuji X10
- Nikon 1V1 (a kakukktojás
) ez a 10-30 kitobjektívvel, ami nem is lenne soha cserélve.A Nikon az EVF kereső miatt és az állítólagos nagyon gyors fókusz miatt jött szóba.
80e körül gondolkodom. Kb. ennyiért van Oly és Fuji újonnan garival. Vagy használt Pana ill. Nikon ebayrőlA legfontosabb szempontom jó képminőség jpg-ben (nem fogok raw konvertálni), ill a gyors fókusz elkapni a pillanatokat (gyerekek)
Nézegettem dpreview tesztképeket, ami ugyanannál az isonál összehasonlítva a nikont hozza ki győztesnek (számomra), de szorosan mögötte az XZ2 jön, majd számomra kissé rosszab minőség a Fuji és a Pana.A Nikont érdemes ugyanazon az iso értéken összehasonlítani a másik három csúcskompakttal?
Gondolok arra, hogy a fényerősebb obi miatt a kompaktok előnyben vannak FÉ értékben, a kisebb érzékelő miatt viszont hátrányban. Ez a kettő kompenzálja egymást? Vagy milyen isot érdemes mivel összehasonlítani szerintetek?Igazából józanul gondolkodva számomra egy csúcskompakt az ideális a fenti szempontokból, de izgat a Nikon EVF keresője, mert a régi Zenit gépemet juttatja eszembe, amin jobb volt komponálni, mint az LCD kijelzőn

Várok bármilyen jótanácsot, véleményt a fentiekről és előre is köszönöm.
-
Mercutio_
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elemlámpa, zseblámpa
- Androidos fejegységek
- Call of Duty: Black Ops 7
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Robotporszívók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Acer Aspire 3 15 A315 FHD notebook - R3 7320U 8GB DDR5 512GB SSD AMD Radeon IGP W11
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 256GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G9 - i7-1270P I 16GB I 512SSD I 14,1" WUXGA I Cam I W11 I Gar!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
), hanem egyszerűen csak a nézőpont és a perspektíva különbözősége miatt, a tárgy tényleges elmozdulása nélküli duplázódása.
(retusálni meg macera akkora felületet).
Ott épp a drámát vártad, én meg pár hete megvoltam volna épp nélküle:

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Azon is csodálkoztam, amikor e-m5-re megjöttek a kicsi fókuszmezők. Igazából már mindkét gépnek itt lóg a nyakunkon az utódja. Az e-m5 lassan két éves lesz, vagy már be is töltötte. (nem néztem meg, csak tippre)