Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
TayRol
üzenetére
Nekem Panasonic GX80-am van, újabban nagyon sokat fényképezek vele kutyát. A kitobival is szoktam és a 20/1.7-essel is. Utóbbival a fókusz nagyon lassú, ez eléggé akadályozó, így az AF sebességre szerintem érdemes odafigyelni gép és obi választásakor. Beltérben az ISO 6400-ig szerintem el lehet menni, a 3200 nyilván jobb de a 6400 sem használhatatlan. Az általad is írt E-M5 Mk III újabb generáció mint az enyém, magas ISO-ban valószínűleg jobb, tehát azzal szerintem pláne nem lesz probléma. Én sokszor manuális fókuszt használok, részben kényszerűségből (lassú AF), részben mert bevált (nagyon ritkán 2.8-on, jellemzőbben 4-en és megint csak kis részben 5.6-on készülnek a képek és egy adott zónára beállított élességgel fotózok focus peaking-gel).
A 40mm-nél hosszabbra szerintem a kutya esetében nincs szükség, eleinte én is vittem magammal a 45-150-est de nem passzolt hozzá, a 45 is túl sok volt. Ha a kitobit használtam (nekem a 12-32 van) akkor néha elmentem 32-ig, szóval szerintem erre a célre a 12-40 mint tartomány teljesen jó választás (az AF-je nem tudom milyen annak az obinak de az olvasottak alapján nem gagyi kategória).
Én a kutyát úgy kísérleteztem ki fotózni, hogy M mód, 1/125 vagy 1/250 (nagyon sok fény esetén 1/500) vagy bármi közötte, F/4 legtöbb esetben, és auto ISO, a záridő napszaktól függ. F/5.6 ritkán. A kutya fényképezéséhez nagyon jól jön a dönthető / kihajtható LCD de M43 milc tuti nincs nélküle így ezt csak megjegyzésként írom.
Ami irányba szerintem előbb-utóbb úgyis el fogsz menni az a videó, én is úgy voltam vele régebben, hogy na ez az a része ami egyáltalán nem érdekel de aztán úgy alakult hogy sokkal jobb a videókat visszanézni mint a képeket, magam se gondoltam volna, mindig az az állóképes típus voltam. Ezt a részét még csak most próbálgatom, de itt különösen igaz hogy olyan obit válassz ahol jól támogatott a kézi fókusz, a 12-40 szerintem pont ilyen, az én kitobim nem, viszont a 20/1.7 jó ebből a szempontból.
Nem tudom, hogy az olympus vázakon hogy van, a Pana vázakon van egy ilyen "auto manuál fókusz", azaz hogy MF-re van állítva a váz, de beállítom az AEL/AF-L gombra, hogy az AF-On gomb legyen, és így nyomok MF módban egy AF-On-t, és akkor beáll az élesség a kiválasztott helyre, és kézzel utánaállítok a beállított helyről, ha akarom, ez így mind fotónál, mind videónál nekem bevált. Gondolom Olympuson is van valami hasonló, az Olympus vázak vázstabija állítólag jobb a panáéknál, nekem ezzel sincs gondom, de ha még jobb akkor szerintem szuper videókat lehet majd velük csinálni. -
Throme
veterán
válasz
TayRol
üzenetére
Én az előbbit venném. Jobb, mint az előd, AF-ben is, szenzorban is.
Ha nekem lesz valaha is váz cserém, akkor EM5 mk3 lesz, de addigra lehet lesz mk4 is, sony szenzorral és mégjobb AF-el (ha nem zár be a JIP).
Hobbi szinten feljebb lépni szerintem felesleges (ha csak nem a "pénz nem számít").
EM5, és ettől felfele időjárásálló a váz.A 12-40 obihoz is minimum az EM5 kategória lehet kényelemes.
Szerintem nézz meg pár bemutató videót, menürendszerről, kezelésről.
Neked -ha nem tévedek - volt már jópár géped, hogy hogy m43?
-
asdf_
veterán
válasz
TayRol
üzenetére
Kérdezném, hogy a pénzvisszafizetős móka összevonható a prémium tagsággal?
Igen, csak az eheti -15-20%-os akcio nem, viszont az eheti akcio tobbet ad, mint a klubkartya adna.Illetve nekem ez a tagság már pár éve lejárt, most mi kell hozzá, hogy kiválthassam?
Venni egy gepet elotte, hogy ismet legyen ervenyes klubkartyad a kovetkezo 3 evre. -
Dolphin
tag
válasz
TayRol
üzenetére
Nekem is, ha nem lenne az, legyintenek a problemara...
Ertem en ha ugy igazan megusztatod, es pl a szakado esoben beazik, oke, no gari.. de ez le is van irva, illetve ha nincs minden *luka bedugaszolva. De ez esetben nem igy volt, megis... na mindegy, lassacskan beletorozom, de nehezen. -
Dolphin
tag
válasz
TayRol
üzenetére
En is ebben eltem... jelenleg tesztelem, mukodeskeptelenul mennyire allja a port a polcon... Igazabol nem tudom eldonteni, idojarasallosag tekinteteben az Olympusban vagy a szervizben ingott-e meg a bizalmam...
(Tenyleg csak zarojelesen, X-T1 kutya baja, enyhen hajlott ajtajaval is koszoni, de jol van)Egyebkent az meg hozza tartozik, kaptam egy jutanyosabb ajanlatot uj gep vasarlasara, ami onmagaban teljesen korrekt, a szituaciot tekintve viszont egyaltalan nem...
-
Victoryus94
őstag
válasz
TayRol
üzenetére
Canon 70-200 /4 stabi nélküli használtan 120, a 70D pedig 180-200.
A jelenlegi vázam (Samsung NX500) van olyan jó, mint a 70D -tapasztalat. Abban bízom, hogy a Nikon szebb képet ad. A váltás oka, hogy Samsung NX szinte már nem is létezik, az 50-200 szar, az 50-150 drága, és nem éri meg építeni rá. Viszont bejött meló sportfotósként másodfotósnak, szóval júliusig ki kellene találnom, mire váltsak. A 60D mindenképp visszalépés lenne képminőségben, és funkciókban is. (nem beszélve a videóról).Legszívesebben maradnék MILC volnalon, de a Sonynak is kb 2 teléje van (70-200, 50-210), és az A7 ii / 6300 is drága.
-
t72killer
titán
válasz
TayRol
üzenetére
Ha rátesznek egy 2.8-as zoomot, orrabukik, ugyh nem lepődöm meg, h nem ilyen kittel kezdték.

#73139: Jogos, komoly dolgokat tettek bele, ami csak az m5II-ben van: 5FÉ, 5-tengelyes IBIS, high-res mód, ráadásul kapott egy új szenzort (a lengyel képek alapján még azt is elképzelhetőnek tartom, h a gx8-nál hangyányival jobb lesz).
150$-os műbőrdarab: állítólag ázsiai ajándékcsomagra akartak hajazni, mindjár jön a kínai holdújév. Persze, ép ésszel gondolkozó fotós ilyet nem vesz, európai kultúrkörbe nemigen tudom elképzelni:
- komolyabb fotósnál már a gépet se, nemhogy a káposztacsomagolást
- divatos táskával mozgó felhasználónál (szebbik nem - de csak olyan, aki ritkábban veszi elő a gépet) pedig színben-formavilágban nagyon mennie kell a többi cucchoz (esélytelen, vittek ezek már barátnőt/feleséget ruházati boltba
?), ráadásul sok extra helyet foglal.#73142: Az rx100ii-iv obija lemossa az asztalról az olcsó kitzoomokat, kb 12-40 kell ha jobbat szeretnél. Nekem van rx100iv, főleg a videó miatt, de szuper képeket is csinál. Ha elég a 24-70-nek megfelelő látószög, és a videó is számításba jön, akkor nemigen van jobb alternatíva nála.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
TayRol
üzenetére
Szinte minden benne van, amit az Oly ma tud. Az anyaghasználat is a csúcs vázaké, magnézium ötvözet váz, alumínium tárcsák, gumi helyett bőr borítás. Szerintem kis szériás luxus termék, és tisztában voltak vele, hogy a 16 Mpixeles szenzorok óta átlag felhasználó számára műszakilag akkora ugrás nincs, ami miatt érdemes akár egy régi E-M5-öst is lecserélni. Maradnak a gazdagok, akik képesek ennek a többszörösét is kiadni egy nyamvadt kézitáskáért vagy egymást ölik egy alig olcsóbb telefonért.
Persze, ha úgy teszem fel a kérdést, hogy van 500 ezrem fényképezőgépre, mit vegyek, akkor több mint valószínű, hogy nem a PEN-F-et fogom választani, mert pont leszarom, hogy olyasmivel képelek-e ami sokaknak van, vagy egy majdnem egyedi cuccal.
(#73138) t72killer:
Baszki, ha ezt lenyomják a világ torkán, az nagyobb teljesítmény lesz, mint eladni egy CBG-10-est, pedig az sem piskóta.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
TayRol
üzenetére
Lehetséges, de az eBay-re ránézve úgy láttam, hogy ott nem adnak hozzá markolatot, valahogy meg forintosítani kell ezt a többletet. Ha nem is sikerül eladni, egy ilyen gépnél azért nem jön rosszul.
A 15%-ot a márkabolt adja, a pénzvisszatérítést pedig az Olympus adja és maga utalja vissza 30 napon belül, ez két független esemény. Tehát értelemszerűen a teljes árból jön le a 15%. -
törölt tag
-
Lassú Víz
addikt
válasz
TayRol
üzenetére
Te választod ki. Ahol a sorozatot tudod bekapcsolni, ott van a téglalap mellett a szivecske ikon. Az az e-shutter. 1/8 s-től megy 1/16000-ig, és legfeljebb ISO 3200. Viszont e-shutter esetén más karakterisztikát nyomat a váz, és nem a reciprok szabályt. 25-ös obival 1/15 sec volt a záridő, és még nem tolta fel az ISO-t az engedélyezett maxra
. gorgo álma itt megvalósult. -
b.vr
őstag
válasz
TayRol
üzenetére
még nem tudtam frissíteni mert mindig van valami fotózás ami miatt halasztom, de az új letölthető PDF-manual szerint (171-172. oldal) a "shooting menu 2"-ben át tudsz kapcsolni "silent" mode-ba, akkor csak e-shuttert alkalmaz.
amugy az alábbi limitációk vannak:
• Shutter speed can be set to values between 1/8 s and 1/16000 s. ISO sensitivity can be set to values between ISO LOW and 3200. -
Lassú Víz
addikt
válasz
TayRol
üzenetére
Valaki már biztos

Na jó, én is. Még vannak dolgok amiket a régi helyén keresek, de szokható, bugot nem találtam. Illetve van olyan furcsaság, hogy manuális vakunál kiadja az indító impulzust akkor is, ha a vázon tiltva van, így mindig villan, hacsak a vakut nem kapcsolom ki. Rendszervakut blokkolja, de a Yongnuo-t nem. Vicces egy ilyen e-shutter kép az alsó pár pixelen megvilágítva.
Ennél nagyobb baj ne legyen. -
.mf
veterán
válasz
TayRol
üzenetére
Igen, a bal oldaláról le kéne törölni az olajat. Aztán mehet is hahura, "megkímélt, kevés futott km-es, nem dohányzó idős svájci orvos hölgy tulajdonostól"

(Ha már off, legyen kövér: ezt amúgy sosem értettem, hogy a "hölgy tulaj" miért plusz. Eddig ahánnyal találkoztam, egyik sem értette, mire való a bejáratás, bemelegítés, mi a megfelelő fordulat, hogy a folyamatos inditózgatás és csak rövid megtett utak kinyírják az akkut, mire való a csepptöltés, az olajcsere fontos, stb stb.)Lassú Víz: nekem párszor már működött a jobbra lehúzódás, rövid jobbra index, hogy elmenjen, ha annyira akar.
Studi: szobor?
Annyira totál, hogy alig maradt rajta ép alkatrész, talán csak hátsó felfüggesztés és hátsó kerék, motorblokkból talán karbisor és hátha váltó még menthető... Első felni beszakadt, jobb tárcsa kiflibe hajolt, villák elgörbültek, futómű bement a hűtőbe, váz behorpadt s talán meghajlott, kuplung-dekli beszakadt, stb stb.
A 86-ból 48-at tettem én bele.Bazsee: ha még megpillantottam volna, a gond itt az volt, hogy nem, csak nagyon későn
Előző kanyarban a szembejövők miatt lekapcsoltam a refit és utána még nem kapcsoltam egyből vissza, de én még el voltam vakulva, és nem láttam meg a sötétben a sötét és alig kivilágított utánfutót... Szlovák rendőrök persze kihozták, hogy világítása volt (más kérdés, hogy mennyi), és még helyben meg is bírságoltak.Kösz srácok

Gorgo: de biztos lesznek még szép színes őszi tájképek
Igazából (és számomra kicsit csalódást keltően) még a Tátra is elég zöld volt, pedig északabbra van és hűvösebb éghajlatú. S nem, nem csak a fenyők miatt
Mintha az utóbbi években egy kicsit csúsznának az évszakok...
LX100?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
TayRol
üzenetére
Sztem a legélesebbek között van nyitva is, élességért fölösleges rekeszelni, CA nem létezik ezzel az üveggel, fém, jár hozzá napellenző meg tok... és mindezt úgy nyújtja, hogy közben egyik legolcsóbb fix a rendszerben. Két hátránya van: fixekhez képest fényerőtlen (F2.8) és a borítása könnyen karcolódik, ujjnyomosodik.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Lian Li LCD-s 360mm-es vízhűtés akciós áron eladó!
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 1TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 64GB,Uj, Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
én is azt várom, hogy beessen 500eur alá használtam. Talán mire Patrik leerettsegizik

Előző kanyarban a szembejövők miatt lekapcsoltam a refit és utána még nem kapcsoltam egyből vissza, de én még el voltam vakulva, és nem láttam meg a sötétben a sötét és alig kivilágított utánfutót... Szlovák rendőrök persze kihozták, hogy világítása volt (más kérdés, hogy mennyi), és még helyben meg is bírságoltak.