Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#39301) |AP| válasza schawo (#39300) üzenetére


|AP|
veterán

pont most találtam rá én is erre, köszönöm! :R
Kezd tisztulni a kép: én bíztam benne, hogy rectilinear mellett is el lehet érni a kívánt eredményt, de el kell fogadni, hogy ha a vízszinteseket és a függőlegeseket is egyenesre akarom, akkor sokat vesztek az eredeti képből.
Paninit használva a vízszintesek íveltek maradnak, viszont a képszélek alig sérülnek és a szemnek is egész kellemes képet ad

[ Szerkesztve ]

(#39302) Studi


Studi
addikt

"Eladó Olympus Zuiko Digital ED 50-200mm 1:2.8-3.5 SWD
Kupakokkal,táskával,állványgyűrűvel, napellenzővel.
Tökéletesen működik.
A frontlencsén találhatóak apróbb karcok, pontszerű ütések, de a képminőséget nem befolyásolják.

Ingyen elvihető

...

(Doboza,stb. nincs, Ebay-ről vettem az E-M1-hez, de azon gyorsan túl is adtam. MMF-3 adapterrel is tökéletesen működött)"

Báhh... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#39303) HollyBoni válasza Studi (#39302) üzenetére


HollyBoni
veterán

:Y

Ez vajon tényleg komoly volt?

[ Szerkesztve ]

(#39304) schawo válasza |AP| (#39301) üzenetére


schawo
titán

Vannak képek, amik rektilineáris defish leképezéssel néznek ki jól, valamire pedig a panini jobb. A Samyang vízszintes látószöge kb 4mm-es (ekv 8mm) rektilineáris objektívnek felel meg. Emiatt vágás nélkül idétlenül széthúzott képet ad rektilineárisan, viszont ez a tulajdonság bőven ad helyet a vágásnak. Ha 7mm-ig levágod, ami még mindig egy ultra-nagylátószög, akkor egész kellemes képet kapsz, sok maszat nélkül. A Panini azért jó, mert megőrzi a hatalmas látószög legtöbb elemét, és mégis kellemes ránézni (már amelyikre).

Szerintem ez a kép viszont nem éppen panini kompatibilis az átlóban vágó vonalai és a felső képszélen látható (eredetileg) vízszintesen álló darugém miatt.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#39305) MrChris válasza Studi (#39302) üzenetére


MrChris
nagyúr

ez szinte hihetetlen!

(#39306) schawo válasza schawo (#39304) üzenetére


schawo
titán

A new yorki Grand Central Terminal viszont elég jól érzi magát paninivel. [link] (vigyázat, 60+MB-os tif)

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#39307) |AP| válasza schawo (#39304) üzenetére


|AP|
veterán

ez a kép csak próba volt, Gondwana fórumtárs osztotta meg velem. Azért ezen próbálkoztam, mert jól beazonosítható függőlegesek és vízszintesek vannak rajta.
És köszönöm a probléma kimerítő részletezését, továbbra is érdekes számomra ez az obi.

(#39308) MC Pite


MC Pite
veterán

Várom mire juttok, mert én is szemeztem a 8mm-essel, de szintén defishingelve használnám, és elég vegyes eredményeket találtam...

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#39309) |AP| válasza MC Pite (#39308) üzenetére


|AP|
veterán

egy napos próbálkozás után csak ismételni tudom magam: "bíztam benne, hogy rectilinear mellett is el lehet érni a kívánt eredményt, de el kell fogadni, hogy ha a vízszinteseket és a függőlegeseket is egyenesre akarom, akkor sokat vesztek az eredeti képből.
Paninit használva a vízszintesek íveltek maradnak, viszont a képszélek alig sérülnek és a szemnek is egész kellemes képet ad.

Szerintem összefoglalva ennyi.

(#39310) MLaca válasza |AP| (#39309) üzenetére


MLaca
őstag

az adobe raw converterrel nem lehet rendesen helyrerakni ezeket a halszem obis képeket? mármint nem automatán, hanem manuálisan? majd este megnézek egy pana halszemes képet, mit lehet belőle kihozni.

http://mlzphoto.hu/

(#39311) schawo válasza MLaca (#39310) üzenetére


schawo
titán

Nem egy ligában focizik a Huginnal.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#39312) hegyimorc válasza MLaca (#39310) üzenetére


hegyimorc
senior tag

Nem kötekedésből, de erről a "helyrerakniról" ugrott be ...

Nem kell azt helyrerakni, úgy van jól ahogy van. Az nincs jól, ha valaki rendes nagylátó helyett halszemet vesz és azzal kínlódik. Nem nekem nem jó, hanem neki, mert pont annyival lesz távolabb attól amit szeretne, amennyiért a halszemet vette. Még nem láttam olyat, akinél ez hosszú távon bevállt volna.

Ha már van halszem, akkor persze el lehet vele szórakozni.

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#39313) |AP|


|AP|
veterán

mai Hugin kísérletezés képekkel illusztrálva:
mu-43 fórumról töltöttem le ezt a képet kiindulásnak.

Hugin rectilinear
Függőlegesek és vízszintesek is egyenesek, ennek a képnek még a szélek felé látható megnyúlás sem áll rosszul, de a nyúlásnál van homály rendesen.

Hugin panini
Természetesebbnek hat, a függőlegesek egyenesek, képszélek sem torzulnak és romlanak annyira, de a vízszintesek ívesek maradnak. Ez ennél a képnél szembeötlő (de nem biztos, hogy zavaró), a schawo által korábban linkelt képnél viszont egyáltalán nem látszik a boltozat miatt. Szóval eléggé témafüggő.

De hogy bonyolítsam tovább: a fórumon a mintaképet állítólag a Paint Shop Pro alap halszem korrekciójával defishelte a srác és ez lett az eredmény. Szinte ugyanaz a geometria, mint a Hugin rectilinear, de a sarkok sokkal szebbek, nem annyira mosottak.

Namost ezt hogyapics@ba érte el azt nem tudom. :F Lekaptam egy próbaverziót, de abban igen butuska a halszem korrekció, pedig egy ilyen eredménnyel én teljesen boldog lennék.

szerk: hegyimorc: én építészként sok belső teret kell, hogy fotózzak, néha elég szűköseket is. Ilyenkor jól tud jönni egy defishelt kép, ráadásul hatásos is egy szobabelső bemutatására (nagyjából, mint a példában)

[ Szerkesztve ]

(#39314) MC Pite válasza |AP| (#39313) üzenetére


MC Pite
veterán

Na, a PSP-s verzió már döfi. Kb minden 50. kép így nézett ki, nézegettem a tutoriálokat, meg fórumokat, programok összehasonlítását, de marhára meg se közelítettek ilyen eredményt általában. Rendelném is, lengyeleknél akciós...
Ha rájönnél psp vezió nyitjára, kipróbálnám én is 1-1 letöltött képpel...

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#39315) schawo válasza hegyimorc (#39312) üzenetére


schawo
titán

Egy halszem az halszem, de vannak esetek, amikor érdemes belőle nagylátót csinálni. Miért? Mert lehet :)

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#39316) hegyimorc válasza |AP| (#39313) üzenetére


hegyimorc
senior tag

"építészként sok belső teret kell, hogy fotózzak"

Ezt elhiszem, csak abban nem vagyok biztos, hogy hosszú távon is elégedett leszel a minőséggel (meg a pepecseléssel) Annyira meg azért a Samy sem olcsó ... a fele egy 9-18-nak. Annyi azért szól mellette, hogy lehet venni használtan és el lehet adni bukta nélkül.

Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

(#39317) schawo válasza |AP| (#39313) üzenetére


schawo
titán

Megvannak az eredeti, nem leméretezett képek? Mert szerintem a PSP-s abból készült, míg a Hugin változat a leméretezettből.

(#39316) hegyimorc
A Samyangnak sokkal nagyobb a látószöge, mint a 7-14-nek.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#39318) |AP| válasza schawo (#39317) üzenetére


|AP|
veterán

igen, a Hugint azt a leméretezett eredetiből csináltam és valóban lehet, hogy csak ennyi a titok nyitja. Az eredeti képek sajnos nincsenek meg, fórumból töltöttem le.

(#39319) Studi válasza schawo (#39317) üzenetére


Studi
addikt

De ennek nagyrészét "defisheléskor" el is dobod, nem? És az UWA zoomoknak optikailag (is!) korrigált a képük, ezért a képszéleken, sarkokban jobb minőséget tudnak, mint a halszemek.

(#39320) Mercutio_ válasza Warter (#39293) üzenetére


Mercutio_
félisten

Távozz sátán! :Y

need: Ne is mondd, nagyon durva trollok leszünk, vagy megvilagosodott Buddhak :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#39321) schawo válasza Studi (#39319) üzenetére


schawo
titán

Ha akarom eldobom, ha akarom nem [link] (eredeti: [link]). Attól függ mekkora képre van szükség. Webre méretezve teljesen használható az egész. És sokszor csak ennyi a cél.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#39322) gorgo


gorgo
őstag

Ez a halszem dolog teljesen kép és témafüggő.
Én is azt vallom, hogy nem váltja ki 1:1-ben a 9-18-at de azért simán lehet vele nagylátós módban dolgozni (csak 3x utómunkával :( ). Pont a rengeteg féle feldolgozási algoritmus miatt.
Nekem az a véleményem, hogy egy lineáris UWA obi képe is horrorisztikusan torz, rémes perspektivikus torzítással (engem nagyon zavar). Sokszor a halszem képe (megfelelően komponálva persze) akár még kevésbé zavarja a szemet (agyat). És sztem nem a sarkok minőségén van a lényeg, kell rekeszelni, mert mindkét obinak nagyon jót tesz ha f7.1-re zárja az ember.
A másik dolog, hogy halszemmel még nehezebb fotózni, mint lineáris uwa-val. Természetben hatványozottan igaz ez, tapasztalatból mondom. Szinte alapból nem árt ha expozíciósorozatot készítesz, mivel akkora területet befog, hogy esélyes hogy lesz benne napocska is >> 40% kiég; 40% bebukik, 20% elmegy. Ezek mellett kell egy csúcsszenzor, vagy expozíciósorozat + utómunka. Ezeket érdemes figyelembe venni.
Építészeknek meg ajánlom a pana 7-14-et. A sarkokban nyitva sokkal jobb, mint az oly. Igen, k**drága, nagyobb, de extrém nagylátó. Vagy az "olcsóbb" oly 9-18 is nagyon hasznos jószág. Pont árulom a magamét.

ps. Ja, vettem ma egy 17/f1.8-at.

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#39323) schawo válasza gorgo (#39322) üzenetére


schawo
titán

A halszemben az a poén, hogy az halszem :) Filozófusnak kéne mennem :DDD

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#39324) arn válasza MrChris (#39202) üzenetére


arn
félisten

capture one...

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#39325) arn válasza Mercutio_ (#39248) üzenetére


arn
félisten

errol az egyik haverom korabbi mondasa jut eszembe: "ha no lennek, egesz nap magamat ujjaznam" :D

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#39326) Studi válasza arn (#39324) üzenetére


Studi
addikt

Nálad már a szajré? :)

(#39327) rbalint88 válasza |AP| (#39318) üzenetére


rbalint88
addikt

lenannak volt 7-14, kérj tőle pár képet, ha emlékeim nem csalnak, ő is építész.

(#39328) |AP| válasza rbalint88 (#39327) üzenetére


|AP|
veterán

a 7-14 nekem borzasztóan drága. A 9-18 még talán szóba jöhet, de nemcsak azért szimpatizálok a halszemmel mert olcsóbb, hanem mert tetszik a defishelt képek hatása.

(#39329) madgie válasza gorgo (#39322) üzenetére


madgie
titán

"mert mindkét obinak nagyon jót tesz ha f7.1-re zárja az ember."

Az Oly-nak lehet ,a Sami már sokkal előbb lekarcolja az AA szűrőt a szenzor elől :D

(#39330) gorgo válasza madgie (#39329) üzenetére


gorgo
őstag

igaz, azt konkrétan a sarkokra értettem. Mindenhol máshol nyitva is nagyon karcol.

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#39331) rbalint88 válasza |AP| (#39328) üzenetére


rbalint88
addikt

nekem ez a tartomány sem látószögben, sem árban nem tartozik az érdekeltségeimbe, így ez a része számomra homályba veszett, de tapasztalatokról érdemes lehet kérdezni. azt hiszem már egy éve eladta amúgy is a 7-14-et.

(#39332) nord_ válasza gorgo (#39322) üzenetére


nord_
veterán

Anno nem keveset próbálkoztam a Nikkor 10.5 halszemet nagylátóra kihúzni. Az egyik legjobb minőségű halszem obi, még canonosok is felhegesztették valahogy a vázukra, olyan pöpec minőség volt.

Abban egyetértek, hogy baromi sok munka volt vele. De bármennyit is pepecsel vele az ember, súlyosan elmarad a végeredmény egy attól, amit egy nagylátóval kapna. Még akkor is, ha az igazán csúnya széleket lecsapom róla.
Van, aki azt írta, webre jó lesz... Webre megfelelő minőséget egy jobb mobiltelefonnal simán össze lehet hozni, ha a belső teret lepanorámázom, picit megdolgozom és a nyolc megapixeles képet leméretezem egy okos algoritmussal egy megára. ;]

Lényeg a lényegben, hegyimorc kartáccsal teljesen egyetértek.

(#39333) schawo válasza nord_ (#39332) üzenetére


schawo
titán

Ne mondd nekem, hogy ez nem felel meg pixelbuzulásra is akár: [link]

És a halszem obi, az mindig egy speckó marad. Csak nagylátónak venni egy ilyet, tényleg nem sok értelme van. Nem arra való, hogy ész nélkül mindent defisheljen az ember. Néhány jól tervezett képet átalakítani viszont jó lehet, olyan képekre is jó, amit semmilyen UWA-val nem lősz meg. Egy ekv. 14-esbe ennyi fér bele. [link] Még pixelbuzulásra sem biztos, hogy jobb, pedig D600-zal készült. És ez még mindig egy halszem, amivel halszemfotókat lehet készíteni. :)

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#39334) arn válasza Studi (#39326) üzenetére


arn
félisten

Majd ma elhozom anyamektol. Makjd megprobalok egy tesztsort loni, mert fotozasra idom nem lesz a hetvegen.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#39336) Studi


Studi
addikt

Látott már valaki élőben ilyet? Tudom, 100-300 mellett marhaság, de mégis rákívántam egy ilyenre, kíváncsi lennék, hogy granulál. :DDD Szerencsére most a G6 elvitte a lóvét, de előbb-utóbb tuti kipróbálok egy ilyen mini-telét.
Volt már pletyka arról, hogy az Oly is csinálna egyet, bár ha jól emlékszem az picit rövidebb gyújtótávval volt.

[ Szerkesztve ]

(#39337) ROBOTER válasza Studi (#39336) üzenetére


ROBOTER
addikt

Manuális 300mm egy eleve kis vázon? Tipikusan az a cucc, amit megveszel, majd továbbadsz.

Ráadásul a katadioptrikus objektívek gyakran nem a képminőségükről híresek...

Csak állványról tudom elképzelni a használatát focus-peaking mellett, főként olyan témánál, ahol a háttér tiszta. Plusz nekem van egy olyan gyanúm, hogy a 6,3-ba nincs beleszámítva a takarás.

Max ha pozitív csalódás, akkor én is veszek. Jót tenne egy af reflex a rendszernek.

[ Szerkesztve ]

(#39338) ati3x válasza Studi (#39336) üzenetére


ati3x
senior tag

Nekem egy sajàt készítésű 152/965 optikàm van! Értsétek úgy hogy a fő optikai elemet is én csinàltam! :) Egy Newton tàvcső! Nem igazàn "mobil"! De egyszer szeretnék megpróbàlkozni egy kisebb, kompakt katadioptrikus rendszer építésével...

(#39339) Mercutio_ válasza Studi (#39336) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kidobott pénz, még aps-c tükrös vazakon ahol nem olyan kritikus a helyzet a nagyobb bázis távolság miatt is a többség megvesz és hamarosan eladja az ilyen obikat ...

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#39340) gorgo válasza nord_ (#39332) üzenetére


gorgo
őstag

Szerintem itt most mindnyájan egyet beszélünk. Igen, én is azt mondom, hogy jobb minőséget ad az uwa mint a kihúzott halszem. Pixelbuzulás szinten képfüggő, hogy mennyire súlyosan marad el tőle, lemérezezve vagy 10x15-re papírra hívva (még nem hívtam ugyan, de ami késik nem múlik) sztem vakteszten nem biztos hogy 10-ből 1-2 embernél több lenne aki megmondja hogy melyik kép melyikkel készült.
Ellenben a hátránya mellett van 3 előnye a halszemnek
- féláron van
- az elérhető legnagyobb látószöget adja
- és ugye a kedves kis effektje, amit vagy szeretsz vagy utálsz.
Nem, nem zárom le a vitát, mert nem vitáztunk, hanem ~ugyan azt ismételgettük hangsúlybeli eltéréssel. :)

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#39341) gorgo válasza Studi (#39336) üzenetére


gorgo
őstag

esélytelen. Azért adtam el a manuális 80/f1.8-at mert használhatatlan kézből. Manuális limit ~50-60 mm környékén van, az én kezemnek legalábbis.

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#39342) jjeahh válasza gorgo (#39341) üzenetére


jjeahh
nagyúr

sztem is esélytelen, mondjuk én még 135mm-t ki tudok tartani

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#39343) FEDman válasza gorgo (#39341) üzenetére


FEDman
addikt

Ilyet azért ne mondjunk, én a Panán stabi nélkül lazán használtam manuális 135-ös obikat. A belenagyítós élességállítás kézből itt már tényleg elég remegős lehet, de erre is van ám megoldás..
Ilyen obinál kézből nem kel használni a belenagyítást és máris jól használható lesz! :D

És ezt most komolyan mondom. Minél hosszabb egy obi annál könnyebb vele fókuszálni. A Panának meg van annyira nagy EVF-e, hogy egy 135-ös obival belenagyítás nélkül is tudj fókuszálni.

(#39344) Livio válasza |AP| (#39328) üzenetére


Livio
tag

Bocs, ha feleslegesen belepofázok, de egy összefűzött panorámakép az nem hoz hasonló eredményt, valszeg kevesebb befektetett utómunkával szimpla nagylátó obival?

(#39345) MLaca válasza Studi (#39336) üzenetére


MLaca
őstag

felejtős.

http://mlzphoto.hu/

(#39346) FEDman válasza Studi (#39336) üzenetére


FEDman
addikt

Ezt a Tokina 300-ast viszont én se tartom valami nagy ötletnek. Az ekv. 600mm már tényleg nem egyszerű már csak kitartani se. Főleg ha mindez f6,3 fényerővel is társul, ami ráadásul a keresőképnek és a hatékony manuál fókusznak se tesz jót.

Szóval nagyon csábító egy ekkora tele ilyen kis méretben, de a fentieket és a teljesítményét figyelembe véve max játszós obinak tudom elképzelni, de még annak se valami hú de jó. :)

(#39347) Studi


Studi
addikt

Köszi mindenkinek, totál igazatok van! :R :) Főleg, hogy így újonnan kb annyiba lenne, mint amennyiért a 100-300-at vettem. Motoszkált bennem, hogy ilyesmit még sose próbáltam, de valóban semmi racionális érv nem szól mellette, és ahhoz képest még drága is.

(#39348) schawo válasza Livio (#39344) üzenetére


schawo
titán

Beltérről nagyon nehéz jó panorámát csinálni. Összefűzés csupa szívás, és nagyon sok utómunka. Állvány nélkül esélytelen.

( #39341 ) gorgo
Nekem semmi gondom egy 135/3.5 fókuszálásával. Egy ilyen, sőt, inkább 500-as tükrös obit simán el tudnék képzelni egy repülőnapon. Ott van elég fény, és nincs rusnya bokeh. Tervben is van valami hasonló. Aztán lehet, hogy megszívom vele...

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#39349) madgie válasza schawo (#39348) üzenetére


madgie
titán

Repnap, nulla kontrasztú tükörobival? Öntökönszűrás-kategória :D

(#39350) schawo válasza madgie (#39349) üzenetére


schawo
titán

Nem volt még tükörobim :) Tényleg nulla kontraszt?

evDirect villanyautós töltőhálózat

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.